2023. június 18., vasárnap

Nem csak az awesombro problémáról, avagy a nagy rédzs cikk

Podcastben már volt szó arról, hogy vannak emberek kik tudósokat is betámadnak, mert “fúj tollak!”. Illetve többször volt szó az awesombrokról. Gondoltam írok kicsit erről a jelenségről. Ez a probléma súlyosabb, mint gondoltam, sőt nem kizárt, hogy komolyabban érintettek vagyunk benne. Arszenita kifejezést nem használtuk még a blogon, ideje megismerkedni vele. Továbbá teljessége igénye nélkül, de önkritika is lesz a “mi” oldalunk felé.

Köszönöm Velociraptornak a segítséget és útmutatást az awesombrok sötét és mocskos vermébe. Azon túl, hogy jó pár dologért szöggel kivert baseball ütő általi tarkón majszerolást érdemel, azért kedveskedek is neki: Fanyűvő.

Illetve fontos megjegyeznem, hogy ahogy haladtam a cikkel úgy romlott a közérzetem. Nem csak azért mert visszaemlékeztem dolgokra, hanem mert amire visszaemlékeztem az nemzetközi szinten is van. Ami nagyon kiábrándító. Írásom nem lesz 100%-os, bizonyos dolgok érintőlegesek lesznek, nem megyek bele bizonyos dolgokba komolyabban. Így is hosszú a cikk és lelkileg nehéz volt megírni. Hozzáállásilag és erkölcsileg is vannak komoly gondok. Egy szóval úgy tudom jellemezni az egészet: Kiábrándító. 

Megjegyzés: Megint előjött a blog szövegszerkesztőjének önálló éltre kelése. Publikálás előtt még átfutottam és a bekezdések egyhatodának önkényesen elállította a betűméretét például. Szóval bármikor lehet formázási hiba, amit nem én rontottam el, hanem a blog állította el, mert csak.

 

Kérdés adott: Helyes-e ilyen poénkodást művelni? Kép elkövetője én voltam.


Kezdjük az awesombro kifejezéssel

Colin Trevorrow “No feathers. #JP4” váltotta ki ezt John Conway-ből. 2013.03.25.-én meg is született erről bejegyzése, mi a kifejezés szülőjének tekinthető. Azóta sokat csiszolódott a kifejezés. Nem fogok kitérni rá, a Szó-, Fogalomtárban van rá a lényeget lefedő definiálás.

 

 

Alapvetően igaz, hogy sok awesombro van. Mivel nincs fix értelmezés, így még ez a blog is bele érthető pl. ez a videós a Primeval szériát is bekategorizálta ide,  sőt a Mesozoica-t is. 2011-ig futó széria (kanadai mellékhajtást hagyjuk) maga korában az akkori paleo-szubultúrális légkörhöz mérten rendben van. Mai viszonyok és ismeretek alapján nem, ám mindent maga korában kellene kezelni. Mesozoica megint egy érdekes kérdés, igen fanboyos, igen awesombros. De nem ignorálta a tollakat például, sok anatómiai dologra odafigyeltek, idővel javították a modelljeiket is. Igen a Prehistoric Kingdom-hoz képest borzalmas, felháborító és tiszteletlen az őslényekkel. De ha a JWE-t ide vesszük, a helyzet más. Sőt ha a 65 c. filmet is bevonjuk a képletbe, akkor nagyon sokat javul a Mesozoica. Technikailag lehet úgy valaki awesombro, hogy a legfrissebb tudományos ismereteket elfogadja, sőt minden dinoszauruszt tollasnak gondol, de nem képes ezeket az állatokat állatként kezelni. Hanem szörnyekként, melyek csak ölni tudnak. A sorozatjunkie oldalról hoznék egy kommentet. A Prehistoric Planet végre hús és vér állatokként kezelte az őslényeket kitűnő látvány világgal. Erre a kedves kommentelő…. Komment alapján az állatok kinézetével nem volt baja, rendben. De azzal igen, hogy állatokat látott és nem vérszomjas szörnyeket. “Ez a sorozat elveszi a dinoszauruszok lelkét, és tucat állatokat csinál belőlük” Nem. Ez a sorozat vissza adja a dinoszauruszok lelkét és úgy kezeli őket, ahogy kell. Az állat az állat, nem pedig városokat leromboló kaiju.

Szerintem attól nem lesz valaki awesombro, hogy valamilyen történetet kedvel miben pl. módosított őslények vannak, így nem úgy néznek ki ahogy kellene. Akkor lesz az, hogy ezeket akarja valós őslénynek. Vagy az amúgy valós őslényeket nem tudja helyén kezelni, szörnyként kezeli őket.

Máshova nem illene így ide hozom ezt a videót. “A következő tartalmat a YouTube közössége egyes közönségek számára kifogásolhatónak, illetve sértőnek ítélte. A megtekintő részéről mérlegelés javasolt” Ezt a feliratot pár másik csatornánál is alkalmazhatná a YouTube.



Akkor merüljünk az arszeniták mezejére

Nem tudom hogy hol kezdjem. A legnagyobb probléma, hogy bizonyos dolgokat hallomásból ismerek, vagy zárt csoportokból származnak és ugye ezek megosztása nem feltétlen legális. Ráadásul kő keményen a politika bele van vonva. Olyan aljasságok vannak, hogy csak na.

Kezdjük az elején, vagyis AK Rex, vagyis Arsene, teljes nevén Arsene Kazaryan. Egy Facebookja alapján rostovi illető. Videókat készít, illetve van Facebook oldala melyen el kell ismernem számos általa festett (vagy teljes mértékben általa készített) figura nagyon jól néz ki. Sőt! Nem akarom még bevonni a magyar vonatkozásokat, de ez ide kívánkozik. “Theropod dinoszauruszok kezének kitörése ilyen tollszektás dolog? Akkor a ceratopok vézna elülső lábfejei is ilyenek gondolom mert egy több tonnás állatnak minek is kellenének masszív lábak jók a fogpiszkálók is.” Ceratopsia/Ceratopsidae lesz az, de nem baj. Nem véletlenül csináltam hejesírás cikket. Szóval Arsene esetén jó a lábfej. Theropoda-k mellső végtagja sincs kitörve. Basszus tollakat leszámítva ezek tökéletesek. Na igen, tollak és ajkak a probléma. Az ő két fő gyűlöleteleme a tollasság és a mára szinte majdnem teljesen biztos ajkak. Gyűlöli őket. Mennyire is?

Amikor a legvalószínűbb lehetőséggé vált az, hogy a dinoszauruszok és pteroszauruszok kültakarója közös ősre vezethető vissza én jót derültem R.J. Palmer twitteres kiakadásán. Akkor lett frissen tollatlanítva a T. rex a Saurian-ban ugyebár. Jót derültem a pofára esésén. Egy tudatlan barom voltam. De ide vehetjük a Prehistoric Kingdom tollasság visszavételét és ajak nélküli Tyrannosaurus-ait. Szóval itt van arvalis egy bejegyzése, hogy ő mit kapott. Születésnapjára időzített egy videót,  miben gyalázza. Ráadásul Arsene ezután erről a bejegyzésről is csinált egy pofátlan videót. Arvalis is kimondja (írja) ki a fő felbujtó. Darren Naish-nek is volt egy hosszas eszmefutatása a támadásokról, toxicitásról,  ő erre érkezett kommentekben tudta meg, ki is a “szellemi vezető”.

Tulajdonképpen egy tahó parasztnak érzem magam aki a földön fekvőt röhögte ki és rúgott bele. Volt már szó a Tyrannosaurus kültakarója publikációról, hogy a média úgy állította be, hogy a tollak meg lettek cáfolva. Közben a publikáció leírta, hogy lehetett szálas tolla és a pikkelyek is lehettek tollak. (A % és hogyan kapták meg, azt hagyjuk.) Ennél a média hisztinél a Saurian fejlesztői még legyintettek. Majd végül tollatlanították az állatot. Rémlik, valami sztori, hogy még Mark Wittonnal is beszéltek és mondta nekik, hogy kell rá némi toll, majd a készítők azt mondták, hogy Witton mondta hogy tollatlanul jó. A helyzet az, hogy támadásokat kaptak. Mert fúj tollak és fúj ajkak. Az ajak maradt, tollak nem. Új tollatlan Tyrannosaurus elkészülte után jött az újabb lökés a tollasságnak. És ekkor a tollatlanításnak nem örülök, találták be, hogy nesze neked, lehet újra alkotni.

Itt megjegyezném, hogy fő problémájuk, hogy a paleo-szubkultúra, sőt a tudósok is dogmatikusak, nem lehet velük beszélni. Erről pl. itt egy kép a már linkelt videó alól. Nem lehet úgy a tudományról beszélni, hogy tények kerülnek kizárásra.



Továbbá Arsene szereti mosdatni magát, hogy ő hajlandó a kommunikálásra. Zárt facebook csoportjából kaptam képernyő mentéseket, ahol mondjuk úgy fel lett kérve erre. Gondoltam belépek, ám ha itt nincs kép az érintett beszélgetésről vagy nem fogadták el, vagy nem találtam meg. Mivel más képe, így a szöveget írom ki. E cikk került megosztásra és indult be ami beindult.

"They also disrespected a lot of talented and good artists out there. Some of them are my good friends. And where I am from, we beat the crap out of those who act like that.

Its wasted of time. Let them make their featherphile porn fan service for all I care. "

Valóban én is szoktam olyanokat írni, hogy x-y ember megérdemelne egy jégcsákányt a fejébe ezért vagy azért paleo téren. Oké hazudtam, a Discord szerveren nincs találat jégcsákányra. Ettől függetlenül ilyen kaliberű dolgok én számon és ujjaimon is kicsúsznak. Nem csak véletlenül. Így mondhatnánk, hogy az “Ahonnan származok, ott kiverjük a szart azokból akik ilyet csinálnak.” nem probléma, ha engem veszünk alapul. Ám R.J. Palmer zaklatása hogy is van? Mások zaklatása? Például ez. Meglehet nem ide tartozik, ám lehet awesombro körökből származó illető volt. Ha nagyon nem, akkor is érdekes felfogása volt az ocsmánykodónak. Szóval ő esetében ez nem csak szélbe kiáltott szó, fizikálisan nem is, de bántalmaz másokat.

Arsene elvakult kedvelőit hívják arsenite-nek, vagyis arszenitáknak. Régi szerkesztő társak közül volt akit például kispéciztek. De ő volt már e illető által is kiszemelve.  Ám itt van ez az őrjöngés is. Nem tudom annak idején miket írt ARK-kal kapcsolatban, csak arra, hogy miket beszéltünk. Az pedig 2015-ben megegyezett az én álláspontommal. ARK ott hibázott hatalmasat, hogy túl későn kezdte el építeni a történetet, ami tényleg magyarázatot ad és innentől fogva csak a nem épp túl tájékozott rajongókkal van gond. Miről írok is az ARK cikkemben. Mielőtt kipróbáltam volna a játékot én szándékoztam is cikket írni, arról, hogy az ARK mekkora egy trágya halom, csak a lények kinézetére alapozva. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy az implicitség miatt hiába vannak jó ábrázolások és van elmondva a helyes ismeretanyag, néhány dokumentumfilmben, videóban, blogon és játékban, a túlsúlyban lévő hibás ábrázolás miatt a hibás dolgok rögzülnek az emberekben. Ezért is problémás az ARK, hiába van lore magyarázat. Lorera nem figyelnek, vagy csak érdekességképpen egyik fülön be, másikon ki, a képi megjelenítés rögzül. Az ARK meg csak egy a sok hibás produktum közül.

Kalle néhány dolgára még vissza fogunk térni, melyben sajnos van realitás. Noha ezek nem éppen a tudomány asztalán, hanem a szubkultúra asztalán vannak. Ám ettől függetlenül egy igazi arszenita, ész nélkül vagdalkozik, személyeskedik. Lehetne másképpen is.



Politika

Annyira kényes téma, mivel nekünk magyar szemszögből is kellene nézni. Illetve az én világnézetem amúgy eléggé hát, maradjunk annyiban, hogy sanszosan egyedül vagyok az emberiség ellen.

13. podcastben már volt szó ilyesmiről.  Itt látható, hogy Arsene szerverén mi is van politikával kapcsolatban.  A probléma, hogy ez brutálisan elfajulhat. Szóval én félek attól, hogy a jelenlegi “magyar” kormány bármikor ellenségképet csinálhat a paleontológiából. Nehéz megfelelően írni az egészről. Például erre is felhúzhatnak propagandát.

Az amerikai politikai viszonyok kihatnak az egész világra. Például hazánkban is hasonló társadalmat nem reprezentáló két nagy tömb alakult ki. Értem én, hogy mért nem tetszik Arsenenak a woke. Azon túl, hogy sanszosan jobboldali, még orosz is, és mondjuk úgy hogy az orosz emberek másképpen szocializálódtak. (Ne értse félre senki, nem a nemzetisége a probléma. Sőt most a háború miatt eléggé még kényesebb az egész.) Oroszországban az úgy mondott “LMBTQ propagandát” már felnőtteknek sem lehet. Mivel ez a fogalom nincs definiálva (amúgy lehetne, megtehetnék…) így technikailag már az bűn, ha két felnőtt beszélget és egyik mondja a másiknak, hogy a homosexuális is ember? Mint írtam Arsene orosz és nem tudom mennyire ért egyet kormányával.

Ne húzzam túl ezt a kényes témát: Arsene levonta azt a következtetés: Tollas dinók elfogadása = woke. Aláírom, hogy igaz, hogy az őslényekről helyesen gondolkodók nagyobbik része liberális és/vagy baloldali. Mely miatt többségben van az LMBTQ emberek elfogadása, BLM, antifa, woke és hasonlók. Mivel ezeknek vannak vadhajtásaik, mit idén honfitársunk saját bőrén tapasztalt meg, így mint podcastben mondtam hazánkban akár már most paleontológia fekete zsákba kerülhet. Mért? Megnézik a paleo-szubkultúra miket posztolgat, akkor a magyar paleo emberek egyértelműen ezek előretólt helyőrsége. Bocsánat E.D.G.E., de téged tudlak nagyon látványos példának felhozni. Náci jelző már nagyon elcsépelt dolog, boldog-boldogtalan kiabálja. Idén megéltük azt, hogy az antifasizták is nácik. Ó igen, még ki sem jött a cikk, de E.D.G.E. Twitter oldalát felfüggesztették. Pontos indok nem volt, ám találni panaszkodó posztokat, hogy nem mindig kultúráltan kommunikált. Sőt elég gyakran és betelt az a pohár. Példa ez.  Lett új Twitter profilja és reagált a dolgokra, mint az előbbinél látható. Ellenben ő szolgáltat bizonyítékot, hogy Arsene mért keveri bele az őslénytanba a politikát, mert nem csak ő teszi ezt. Ez és ez

Szóval kitalálhatjátok, lett jobb oldali paleo-szubkultúra. Komolyan? Mossuk össze a valós amúgy retardált módon felosztott két politikai tömböt azzal hogy elfogadod vagy rühelled a tollakat? Az egészben pedig az a legrosszabb, hogy ez jelenleg csak rédzselni jó dolog. Ám mi történik akkor, ha ez eszkalálódik és paleontolúgusként, vagy érdeklődőként belekényszerítenek abba, hogy ha te reális, tehát tollas dinót akarsz, akkor csak baloldal van. Jobboldali vagy, de elfogadod, hogy voltak tollas dinók, akkor te mégis csak "libernyák" vagy? Eleve már egy jobboldali, de a természettel törődő ember bajban van, révén ahogy észrevettem globálisan a jobboldal ami tojik a természetvédelemre. Igaz, a bal is, csak nem így nyíltan.

Kétlem, hogy ilyen szintű politikával való összefonódás történne, hiszen nem cyberbullyingolnak embereket, mert szerintük volt ajka a T. rex-nek, várjunk…. De.

Szóval én egy woke által agymosott NPC, libernyák, kommunista, antifasitatrapista stb. vagyok, mert szerintem voltak tollas dinók. Elvileg az arszeniták alapvetően jobboldaliak. Azért megjegyezném, hogy a jobboldaliság eltér országonként mit jelent. Amerika esetén kapitalizmus. Magyarországon régi Jobbik, vagy Mi Hazánk esetén viszont kapitalista kritikus vagy inkább antikapitalista. Vagy a monarchizmus gondolata. De ott van az alt-right, mely számomra értelmezhetetlen.

Politikát zárjuk egy belemagyarázással. Arsene egy videójánál látni miket nézett meg, vagy nézett bele. Engem mondjuk úgy, hogy nem tölt el örömmel, hogy érdeklődik hazánk politikája iránt. Illetve tudtak politikáról két óráig beszélni. A videó leírása külön vicces, hogy ő beszél megosztottságról, meg rosszról. Éljen a cyberbullying a tollak és ajkak miatt! Nem rossz dolog, hogy ezért zaklatunk embereket, az jó!
Bruh.

 


Összegezzük

Fúj tollak, fúj ajkak, fúj kiskutya szemek. Á igen ez kimaradt. Szóval az is baj, ha normális szeme van egy Theropoda-nak. Van egy szűk, ám nagyon agresszív fan bázisa. Ő és a hívei pedig bekóstolgatnak paleoművészeket, sőt tudósokat. Sok perces, vagy inkább órás gyűlölködő videókat készít. Őslénytanban lévő politika az alapján alakul, hogy mely politikai halmaz mennyire képviselteti magát. Én elfogadom, hogy inkább baloldali és/vagy liberális embereket érdekli ez jobban. Ő nem, ő gyűlölködik, sőt félő hogy amit csinál annak a jövőben komoly böjtje lesz mindannyiunknak. Politikai irányzatokkal mossa össze a tudományos tényeket. Az igaz, hogy nem csak ő és nem csak az az oldal. Csak mondat erejéig még: pl. Trump döntései finoman szólva se voltak jók a fosszília lelőhelyeknek.



Arszeniták csak egy (remélhetően) kis rész

Awesombrok nem egységes, homológ halmazt alkotnak. Erről statisztika nincs, ám elvben elég sok tollakat tagadó amúgy kreacionista. Megfigyeljük a kreacionisták nem használnak tollas ábrázolásokat, ha igen, akkor azt madárnak nevezik. Madarak dinoszaurusz mivoltát meg tagadják. Alapvetően igaz, hogy elavult ábrázolási módokat használnak. Ám mégis ott van az Ark Encounter, ahol technikailag a tollatlanság a hiba és ennyi. Ezek jól néznek ki. Szóval találni azért meglepően jó dolgokat is feléjük. Technikailag csiszolatlan gyémántokat is.

Podcastben azt hiszem említettem ezt a vitámat. Egy általam követett Facebook oldal osztotta meg ezt és ott írtam le a véleményem és jöttek rá posztok. Köszönöm a három támogató lájkot ezúton is. Úgy vettem észre, hogy nagyon ritka ilyen vitánál a normális oldal támogatása. Ám ez esetben ha nem is reprezentatívan, de megtörtént. Nem írom le a vita tartalmát, itt van róla kép. Ám szeretném felhívni a figyelmet, hogy ekkor én pletyka szintjén sem tudtam, hogy készülne publikáció a paleo-videojátékról. Ennek ellenére felmondtam az ide vonatkozó tartalmát.


Fura, mintha nem én írtam volna. Mert ugye én nem tudok kultúráltan írni...


Ez az ember is egy awesombro. Gondolkodtam, hogy így utólag oda posztolom a publikációt, ám mégsem teszem meg. Mivel volt már olyan vitám ahol megtettem és magasról le volt tojva, hogy erről rendes publikáció van, ami nem az én négy fal közti magányos unatkozásom végterméke. (Megjegyzem, hogy lehettem volna a vita partnerrel ott kultúráltabb is.)

Hasonló vitám volt élőben is. Volt munkahelyen lényegében munkatársak kezdtek el röhely tárgyává tenni, mert tollas dinók. Elkezdtek dokumentum film részleteket mutogatni, hogy nincs rajtuk toll. Azért érdekes, hogy a tollas állatokat tartalmazó jeleneteket mellőzték. Továbbá meg sem hallották, mikor a bizonyítékokat hoztam fel. Hozzá kell tennem, hogy nem voltak túl művelt emberek. Sőt valójában nem is érdekelte őket sosem az őslénytan semennyire. Mégis ez mi volt. Mi ez a viselkedés?

Cikk elején volt már szó arról, hogy olyan awesombro is van kinek nincs gondja a valós kinézetekkel, de nem állat, hanem szörnyként kezeli az őslényeket. Meg az előző két példa, hogy feltehetően nem ért hozzá, nem is különösebben érdekli, de csak azért is beleáll valami hibás dolog védelmébe, nem legitim indokkal.

Illetve ott vannak az elvakult Jurassic fanok. Van olyan magyar csoport ahol tilos filmes bakikat megosztani, mert ez a filmek gyalázása. Tessék? Filmes bakik keresésének megvan a kultúrája. Tobey Maguire féle pókember nem lesz attól gyalázva, hogy észrevesszük, hogy a következő jelenetben ott van az előbb széttört váza és nevetünk a bakin. Feljebb linkelt gyakori kérdéses dolog, hogy nem képes felfogni, hogy a JWE2-ben végre nincs kitörve a legtöbb ragadozó mellső végtagja. Vagy az, hogy ignorálják a lore hibákat. Sőt megszűnik a filmek tudományossága, mert tollakat kapott Roberta a prológus jelenetben. Nem a tollakkal szűnt meg a tudományossága, hanem hogy nem voltak hajlandóak egy realisztikus modellt készíteni a jelenethez, csak leszórták Robertát Cirmi levedlett bundájával és nesztek. Meg a Roberta nevén való őrjöngés, hogy nem az a neve. De az. Csak egyszerűbb a Rexy-t mondani ugye. De ezek csak a filmek. A filmes dolgokat akarják minden másra ráerőltetni, pl. a tudományra is. Van olyan magyar őslényes csoport, ahol a tulaj szabályt hozott, hogy korlátozza a Jurassic dolgokat, mert túlcsordul egyszerűen. Ezeknek az embereknek a Jurassic a vallásuk. Persze (általában) tollak nélkül. Nyugalom lesz még szó a Jurassic Parkról, ellenben jó értelemben. Illetve nem, mivel valami jó véget ért 2006-ban.



Tudomány meg nem értése

Komoly problémát jelent, hogy olyanok sem értik a működését, akik “önkéntes tudomány kommunikátorok”. Talán legjobb példa a régi énem. Blogolás kezdetén volt egy összeesküvés elméletem, hogy a tudósok ahogy lehet, úgy titkolják a tollas dolgot, nem csak hogy mind tollas lehetett, biztosan tollasakat is titkolják, a T. rex-et csak mert alapon akarják lekicsinyíteni stb.. Ebbe pedig olyan tudósok is beletartoznak, mint Robert T. Bakker vagy James I. Kirkland. Ám vannak hősies ellenállók, mint Darren Naish. Krikland posztját ide hoznám. Szóval olyan szintű debil elgondolásom volt, hogy az nem igaz. Fogalmam sem volt, hogy működnek a dolgok. Tehát elég sok, sőt legtöbb tudóst hazugnak, rohadéknak, média prostituáltnak, idiótának stb.-nek gondoltam és neveztem. Most meg már sokra tartom őket. Mért? Halvány lila gőzöm sem volt a tudomány működéséről. No és az hogy jut el vagy épp nem jut el a nagy érdeműhöz a tudósok munkássága.

Éppen ezért ott van a pteroszaurusz gyorstalpaló cikkem. ahol David Unwint és David Martillt élből nevezhettem volna kompett idiótáknak. Terveztem is, de megnéztem a felhasznált forrásokat és ha őket így elkönyvelem, akkor a cikkem úgy negyedét élből ki kellett volna dobnom. Révén ők nem sima utcai futó bolondok. Így le is írtam, hogy általam nem ismert ok lehetett a mögött, hogy ilyen dolgot bedobtak.

Ilyen bedobás a T. rex három fajjá szedése.  Noha voltak logikai bakik benne, hogy is fogalmazzak. Nem lehet a készítőket szidni. Mért? Elindult egy vita és cáfolások eredménye az, hogy bizonyos egyedek koponyái eléggé eltérhettek, míg másoké “simábbak”. Lehetséges nemi dimorfizmus megerősítést nyert, vagyis nőstények feje “sima”, hímeké egymástól is eltérően díszetett lehetett. Hogy is fogalmazzak? Van mikor egy “hülyeséget” kell bedobni, hogy a kialakult vita megszüljön valamit, valamit amire lehet nem vagy sokára jönnénk rá. Zsidóknál van egy szokás, hogy ha a döntők/bírák egyetértenek, akkor is egy főnek el kell kezdenie az ellenkezőjéről érvelni. Ezzel esélyt adva annak, hogy kibukjon, ha mindenki tévedne.

Papo Allosaurus 3D szkennelése és abból számolás viszont még így is gáz. Nagyon ciki, nagyon sokan ki is buktak, hogy lehetett ilyet csinálni, sőt kiengedni. Ettől függetlenül fenntartom, hogy a készítőknek sanszosan van olyan kutatása miért odavagyok. És pont ezért nem fogom ezt leelenőrizni. Úgy gondolom, hogy alapvetően kutatásról formáljunk véleményt, ne a szakemberekről. A két Davidet mi alapján ítéljem meg? Mert kültakaró nélküli pteroszauruszokat vízionáltak, vagy a sok másik teljesen jó kutatásukról? Szerencsére a névmemóriám nem túl jó, így nem okoz gondot szétválasztani egy publikációt és a szerzőket. Olvasok egy “ócska” publikációt, legközelebb lehet ugyan ezektől a személyektől fogok olyat olvasni ami úgy felcsigáz, hogy aludni sem fogok tudni a gondolatoktól, jó értelemben. Természetesen ha valaki nagyon sok rossz dolgot tesz le az asztalra, akkor lehetnek gondok. Noha David Peters nem tudós, ő tökéletes példa hogy árasztja el a világot szeméttel. Viszont én vélelmezem, hogy az őrülete mögött emberi tragédi van. Erről is írtam a pteroszaurusz cikkben.

A Spinosaurus tudott-e úszni vagy vízbe fulladt dolog hát érdekes tudományos vita. Ha jól rémlik több tucat, félszáz vagy tán még több szakember kapcsolódott be így vagy úgy a téma kutatásába. És sajnos ahogy látom kialakult egy amerikai kétpártrendszer felfogás. Ami leegyszerüsítve: Vízben úszva vadászott vs. nem tudott úszni és vízbe fulladt volna. Ez így nagyon rossz irány. Én szívem szerint összezárnék mindenkit egy több napos konferenciára, miből közös publikációnak kell születnie. Ha több felvetés van, akkor mindet le kell írni pro és kontra.

Itt a másik probléma. Vannak dolgok miket biztosra lehet mondani. Ha megtaláltuk az állat tollait, akkor tollas volt. Ha szabályosan egymás mögött sorban voltak a Theropoda-k fogai, akkor szabályos sorban voltak. Viszont pl. a nem madár Theropoda-k csoportos életmódja, utódgondozása sőt intelligenciája nagyon kérdéses. Nincs egy biztos dolog. Ha kétpártrendszerhez hasonló szekértáborok alakulnának ki az nagyon rossz lenne. Rengeteg lehetőség van és ezek kombinálása. Sőt ott vannak az egyszerű és komplex pteranodon elméletek, melyek egymással szemben álló oldalak voltak, mégis szintézisre léptek és jelenleg elfogadott dolog belőlük lett.

Mivel vannak biztos dolgok, pl. szabályos fogsor, ezért nem lehet azzal bevédeni egy elszörnyiesített ábrázolást ahol össze-vissza állnak a fogak, hogy a tudomány mindig változik. Igen, de a már kiásott leletek nem alakulnak át. Továbbá ilyen szempontból a Prehistoric Planet sem olyan jó, mivel egy dolgot mutat be, de ezt valóban minőségben. Csak ugye több dolog is lehet, pl. T. rex magányos, párban élő, falkában élő volt-e? Fiatalok magukról gondoskodtak, vagy falkával voltak és ők voltak a hajtók? A Walking with Dinosaurs-ig vezethető vissza ez a dokumentumfilm struktúra.

Viszont hatalmas nagy problémát jelenthet néhány tapasztalásom alapján a hiányos leletű, így kinézetben fokozottan spekulatív állat illusztrálása. Új leletek alapján addigi feltételezésekhez mérten megváltozhat az állat kinézete. Sokaknál a nem megfelelő tájékozottság miatt pedig kialakulhat egy olyan kép, hogy ugyan azaz állat kinézhet két vagy több eléggé eltérő módon is. Például a Stegosaurus, 2010-2013-2016-os tudományos rekonstrukciók a képen Scott Hartmantól. (Nem arányosak egymáshoz.) Egy átlag ember nem érti, esetleg azt hiheti lehetséges ilyen szabatossággal bánni az őslényekkel. Ráadásul a Stegosaurus nem éppen a kevésbé ismert állatok közé tartozik, mégis ekkora eltérések voltak egy évtizeden belül. Ehhez vegyük hozzá a Jurassic filmek változatosságát Stegosaurus terén. Ez elég összezavaró lehet őslények fele érdeklődő, de nem járatos számára. Még kezdő, keres valami referencia anyagot, de nem tudja mi a jó, alkot egy képet, majd kapja a paleo-szubkultúrától, hogy amit csinált az igénytelen, okádék, lógassa fel magát stb.. Másik probléma a spekulatív biológia meg nem értése. Láttam olyat, hogy valaki a JWTG lvl 40-es Pachycephalosaurus-ra mondta, hogy ez milyen jó spekulatív biológia. Olyan csont lemezekkel szegény életképtelen lenne.



Ami pedig külön szomorú, hogy a Prehistoric Planet-tel kapcsolatban láttam örjöngést például az ammoniteszes szegmensre, hogy minek rakták be, senkit nem érdekel. Most nem azért, de sok más állat is kaphatott volna műsoridőt, halak, rovarok, gyíkok, (elő)madarak, Pseudosuchia-k, stb.. Második évadban ilyen mellőzöttek még több szerepet kaptak. Illetve úgyszintén láttam nem egyszer, hogy szidják azokat a dokumentumfilmeket, ahol az ásatásról, leletek elemzéséről és ilyesmikről szól a műsoridő java. Aztán meglepődünk azon, hogy ilyenek vannak

Szóval én tudós gyűlöletem elmúlt, ahogy megértettem a tudományt és működését, szó sincs itt tollak eltitkolásának vágyáról, a tudósok részéről legalábbis. És akik részéről igen, azokkal mi van? Hallottam pletykát, hogy olyasmi terjeng awesombrok közt, hogy valamikor valakinek egy paleontológus gyenge pillanatában elmondta, hogy csak poénból találták ki a tollas dolgot és jót röhögnek a sok hülyén kik bekajálják. Itt fordítva van az utálat és mivel a valóságot utálják ez csak nőni fog sokakban. Remélhetően mégsem olyan sokakban mivel észheztérnek.

2004-ben volt egy tollas dinoszaurusz kiállítás hazánkban. Voltam ott.  Kiállításon, a “bizonyítékok” közt ordibálni kezdett rekedt hangon velem úgy egykorú gyerek, hogy: “A dinoszauruszoknak nem is volt tolla!” Pont mellettem kezdett bele. Csak képzeljétek el, ott egy csomó tollas dinoszaurusz fosszília (Replikák voltak, gondolom…) és valaki a tollas dinók közt kezdi el üvölteni, hogy nem volt tolluk. Annyira nonszensz, de megtörtént. Teszem hozzá, hogy amikor bennem lecsapódott, hogy tollas dinók az tény, én majdnem sírva fakadtam, hogy: “NEM!” Csak míg én megemésztettem gyermeki fejjel, sokan felnőttként, még láthatóan jó tudományos ismeretekkel sem képesek erre.



CoprolitePosting

Szóval nézzük meg a másik oldalt, a miénket, egy olyan dolgot ami nagyon káros. Megpróbáltam megkeresni a JWE Discordon a beszélgetést, ám már nincs meg. Nem is meglepő, a Prehistoric Kingdom is egy ideig tiltólistán volt. (Ez nem a Plok féle szerver, hanem az “első”.) Két ember beszélgetett. A doritost evő Opabinia miatt eljutottak a CoprolitePosting-hoz és a Fresh Paleomemes-hez. Levont következtetésük: Aki azt mondja magáról, hogy ő hitelesen gondolkodik az őslényekről = sexuálisan aberrált barom.

A helyzet az, hogy kívülállóként tényleg elég könnyű ezt látni. Én mint aki benne volt ilyen belterjes közegben: Igaz.

Az a helyzet, hogy az őslényekről helyesen gondolkodóknál kialakulhat egy beképzeltség, mivel tudják, hogy jól tudják. Ez illetve más dolgok pedig meme, bocsánat shitpost formát tudnak ölteni. (Illetve lekezelő, bunkó, arrogáns stb. stílusban. Ez lehet E.D.G.E. letíltásának hátterében. Illetve sajnos nálam is megfigyelhető, oda kell figyelnem, hogy ne így viselkedjek.) Elég gyakran tényleg undorítóan. Az eredő nem a paleo-szubkultúránál van. Vicces kép ->meme -> shitpost. Régen egy vicces kép, egy meme élettartama hónapok voltak. Nem napok. A shitpost meg ömlik, mint a szar. Ez is a neve. Egy minőségbéli romlás tulajdonképpen. Ráadásul tapasztaltam, hogy a shitpost készítés technikailag, mivel folyton új kell, ezért a tényleges alkotástól von el energiát. Olyan szinten, hogy akár teljesen blokkolhatja valaminek az elkészültét. Az sem segít, hogy egyesek szerint shitposttokkal lehet tanítani. 

Szóval a két oldal közti szakadék tágításra jó. Nem arról van szó, én is készítek ilyeneket. Discord szerverünkön van külön gyűjtő szoba ennek. Lehet mondani, hogy a groteszk, undorító, beteg és sexuálisan defektes coprolitepostokból kevés van. Mégis nekem is ezek jutnak eszembe. Egy őslények iránt érdeklődő, de nem tájékozott embernek ez figyelmeztető tábla, hogy ezek idióták.

Szóval itt elég komolyan rendet kellene tenni a fejekben. Rendben nem lehet tiltani a vicces képek készítését, sem limitet szabni. Ám nagyon kontraproduktív és ezen ez az oldal tudna változtatni. Vagy talán a cél nem az, hogy a másik oldalt is a helyes útra vezessük? Mert mindig kell a feszültség, valami amin lehet hisztizni? Tény, úgy látom, hogy ezek száma erősen lecsökkent sőt talán majdhogynem meg is szűnt.

Noha nem mémek, hanem “paleofail”, a Paleo Media Central törölte a paleofail szobát már évekkel ezelőtt, mert túl sokan nem fogták fel mi az a paleofail. Egy vicces kép nem az. Sőt régi ám teljesen elavult kép sem az. Kreatív Biológián is érlelődik bennem időnként ez pl. az offtopikkal vagy a meme szobával kapcsolatban. Holott szerintem a memek több, mint a felét én csináltam. Majd vicces lesz saját magamat kibannolni.



Tollnáci

Újabb kontraproduktív dolog. Kallet most húzom újra elő, mivel egy képen van technikailag minden. Mivel elkezdték így hívni a normálisan gondolkodókat és a nyelvtannáci már létező dolog volt, így fricskaként alkotta meg az illetékes “hivatalosan”. Bolyhoska 2-ben én is betettem a cikk végére. Illetve a Mi a Dinosaurus? – Új rendszerezés? c. cikkbe  betettem egy képet a gladiusomról és a hüvelyéről, min ott van a tollnáci logó. Igen, ez itt függ az ágyamnál a falon. Tollnáci technikailag az, hogy oké, azok vagyunk, de ez a normális. Ahogy a nyelvtannáci is egy gúnynév, de miért is? Agysebésznáci kifejezés mért nem létezik? Azok az agysebészek lehetnének, akik rendesen elvégzik a műtétet. Tehát akkor az a jó agysebész aki keze alatt meghal a beteg, mert nem agysebésznáci? Nem éppen.



Megértem, hogy főleg a logó miatt problémás. Viszont ezen túl az awesombrok lehet veszélyeztetve érezték magukat, mondjuk ki: akár fizikális megsemmisítést is vízionálhatnak. Nem tudom. Tollnáci fogalom is már mutálódott. Már az is az lehet, aki tollat mer rakni egy Maniraptora-ra. Míg én számomra az, aki teljesen tollas nagy termetű dinoszauruszokat akar trópusokon mutatni.

Ilyen szempontból én egyszerre vagyok awesombro és tollnáci. Nem zárom, ki hogy voltak Maniraptora-k melyek csak tollpikkellyel bírtak. Ellenben sarki fajok esetén nem tudom elfogadni a pucérságot. A Prehistoric Planet példa erre. Sarki Edmontosaurus és Pachyrhinosaurus pucérok. (Oké, utóbbinak van néhány tolltüskéje….) A kánikulában élő Deinocheirus és Therizinosaurus ellenben teljesen toll fedte jószágok. Különböző helyeken pl. podcast alatt ebből volt is abban az esetben kultúrált vita. Ebben fel kellett volna hozni Mark Witton témában írt cikkét, hogy még ő szerinte is oké, hogy tollazat nélkül pár hónapot kibírhattak Alaszkában. Sarki tél fényviszonyai, meg vízbe esés, ezeket hagyjuk. Szóval oké. Ám várjunk, szinte tollatlan Deinocheirus és szinte szőrtelen Megatherium is van itt. Igen, két szék közül a padlóra. Sehogy nem jó ez.

Tollnáciság, hogy ha nem is sok, de volt tolla mindnek? Nem. Tollnáciság, hogy teljesen tollas a Deinocheirus? Elvileg hivatalosan nem, ám élőhely és mérete alapján szerintem erősen valószínűtlen ilyen toll takaró. Ennyi erővel a Tarbosaurus vagy Tyrannosaurus mért csak annyi tollal bírt? Tollnáci is olyan, mint az awesombro fogalom. Ki hogy értelmezi, mit vesz bele. Összességében hiba volt így megalkotni, hiba volt felvállalni.



Amikor el kellett mennem a géptől…

Szóval Kalle vitázott arvalisszal is persze. A vita magáért beszél. Eddigi szerencsémre lemaradtam róla ki az a Duane Nash. Elsőre azt hittem, hogy valami okoskodó awesombro. Öm, eléggé nem. Brian Engh csinált pár éve egy lazább kis ökörködést. Mondj valamit magadról és elreppeli. Duane berakott egy képet magáról. Ő ugye egy nem épp nádszál férfi, ruhák nélkül, szétterpesztett lábakkal, a micsodáját a könyve takarja el. Engh eredeti posztját linkelem be. Ha nem vagy bejelentkezve is meg fogod találni, átment a +18-as szűrőn…. Ez nekem tényleg olyan volt, hogy ott hagytam a gépet és percekig csak mászkáltam a házban, hogy ez mégis mi a rák.



Hasonló élményem volt 5-8 évvel ezelőtt. Jelezték, hogy egy amúgy mára elég felkapott paleoművész, hogy s mivel is kezdte a pályafutását. Raptor pornóval. A raptorok anatómiailag rendben is voltak, tollak, nem kitört csukló, csak annyi, hogy antropomorphizáltak voltak. A gond az egészben hogy volt olyan akkori képe mely nem volt +18-as és volt hogy én azt küldtem, mert cuki. Ugyan az a raptor karakter meg más képeken nem fajfenntartásból végzett párzást. Az illető ezt a sötét idejét mára teljesen levedlette. Ki lehet mászni és ki is kell ebből, mert nem normális. Cikk készülte folyamán jelezték és képernyőképeket is kaptam, hogy volt olyan magyar illető magyar jurassic csoportban aki sexuálisan vonzódott Kékhez a JW-ből. Elvben maga lépett le onnan, mert nem igazán tetszett az ottaniaknak az általa osztogatott dolgok.

Nálunk és az awesombroknál is van ilyen. Ellenben mit írt Arsene? Hogy tollfilok vagyunk. Sajnos ennek van szó szerinti alapja. Ahogy arra is, hogy awesombrok a hibridmutánsizékhez vonzódnak sexuálisan. Óva intek mindenkit a kirívó esetek alapján az egész közösségre való általánosítástól. Ennek ellenére a remélhető ritka ilyen esetek bármikor okozhatnak problémát.



Oda-vissza trollkodás

Mikor e blog elkezdett őslénytani oldalként funkcionálni, az elején itt is kommenteltek (újonnan ismét előferdül) awesombrok. Hiba volt a Kulindadromeus-nál a “nyenye nekünk volt igazunk és nem nektek” bejegyzés, vagy a Hornert gyalázó obszcén vers. Nem én készítettem őket, de leokéztam anó, hogy kimehetnek. Itt megszakítom, mert valami miatt Jack Horner nagy kedvence az awesombroknak. Talán mert nem ággált az ellen, hogy a JW filmben ne legyenek tollatlanok a dinoszauruszok. Illetve számos fanboyos megnyilatkozása volt. Sőt megváltásként várják sokan a csirkeszerauszut. Amiről tudjuk, hogy Horner mit is akarna, ha ki lehetne keltetni a módosított embriókat. Hát nem az amit az awesombrok várnak. Rendben ott volt Horner házassági ügye. Szóval az emberkének voltak hülye dolgai, abban az időszakában tényleg problémás volt. Amennyire most látom összeszedte magát. Olyannyira, hogy az új Csizmás Kandúr film miatt jövő mémek közül egyiken én kiakadtam, hogy baromira tiszteletnek a tudóssal szemben. Erről van szó. Szerintem ez a változat viszont rendben van, nem egy nyomoroncnak van ábrázolva. Ahhoz képest, hogy régen neve hallatán a k betűs szó jött ki a számon elsőre, mostanra ugyan úgy kezelem, mint az összes többi paleontológust.



Blog kezdetén valóban csináltuk, hogy ide-oda írtunk. A helyzet, hogy okkal és akkori ismeretanyagnak megfelelő dolgokat. A stílussal már más a helyzet. Már akkor is igaz volt, hogy technikailag felesleges esszét írni, hogy mi a probléma, ugyanaz lesz a reakció, mintha csak simán azt írnánk, hogy szar. Persze nem egy szóban intéztük el a mondani valót. Illetve kibuktak érdekes dolgok. Egyszer csak értékelés szintjén, de bele kötöttünk egy üzleti vállalkozásba. Akik erre azt csinálták, hogy egy “random” fotóval csináltak egy kamu facebook profilt, hogy ő egy külföldön élő magyar paleontológus nő és mi nagy tévedésben vagyunk. A probléma ott volt, hogy Beverley McLachlin fotóját használták profilképnek. Második példát nevesítem, Akon Meton-t. Ő egy kreacionist volt (vagy valami űr, fény technológiás spirituális izé), ki terjesztette az igét, hogy a dinoszauruszok gonoszság által eltorzított gyíkok voltak. Sokáig csak röhögtünk rajta. Nem emlékszem, hogy ő talált be minket, vagy tőlünk posztolt valaki oda, hogy elgurult a gyógyszere. Egy adok-kapok lett az egészből. Megtaláltam a privát beszélgetésünket. Ugye törölte a profilját, mivel eljutott felénk egy infó. (Privát beszélgetés megosztásának kérdése, már törölt profil és nem is voltak személyes adatai megadva.) Lényeg, hogy voltak emberek akiket be tudott hülyíteni. Pl. nőt, elvileg kit teherbe is ejtett. Ám felelősséget nem akarta vállalni a fény harcosa, így próbálta győzködni, hogy a magzatot megszállta a gonosz. Szóval abortálni kell. Ez nem tudom mennyire igaz, ám ennek kibukása után felszívódott. Voltak még olyanok, hogy elhitette a szülőkkel, hogy a WoW sátánizmusra nevel így eltiltották a gyereket a játéktól és hasonlók. Meg érdekes visszanézni annak idején hogy fogalmaztam és érveltem. A sötétség, mint fény hiánya ideológiát tartom, a többi viszont nagyon ciki. Fasizmus, mint gazdasági modell… aha, hanyas voltam modernkori történelemből? Ötös? Akkor se volt jó már az oktatás….



Ezt a képet például én készítettem. (Így póninak nem én vágtam össze, ha jól rémlik.) Ezt például nem kellett volna. Bár sajnos összefoglalja a lényeget.


Hiába mondható, hogy jogosan készítettem, én szégyenlem, hogy megcsináltam.


Volt még egy másik eset, mikor magyar awesombrot támadott min. két ember. Ebből egyik egy általános internet troll volt, a másik nem éppen. Jelenleg is tegződik a Discord szerveren és ipari ütvefúróval sem lehet fejébe verni, hogy trollkodni rossz. A lényeg, hogy a blog, így mi voltunk kikiáltva, hogy mi járunk emberek komment mezőit szétnyűni mindenféle bunkósággal. Hát nagyon nem így volt, sőt nagyon nem örültünk neki.  Noha mint látható régen tényleg posztoltunk ide-oda. Két alkalommal (ennyire emlékszem) pedig kibuktak dolgok. Ettől függetlenül egy idő után nem csináltuk ezt, ha mégis akkor jóval kultúráltabban. Nem posztolgattunk mindenhova, rájuk hagytuk.

A helyzet az, hogy nem csak az awesombrok mennek a normálisan vagy normálisabban gondolkodokhoz balhézni. Fordítva is igaz sajnos. Az arányok persze más kérdés. Arszeniták jó példa erre. Míg egyik oldal alapvetően úgy gondolja, hogy oké, legyen meg a másik oldal a levében, addig a másik oldal hát láthatjuk a példákat. Technikailag cyberbullyingol. Tapasztaltuk, hogy ő részükről a magánvélemény is tilos a saját közegben, ha az nekik nem tetsző. Már pedig elég sokan nem képesek felfogni, hogy a Velociraptor tollas volt, és hülye aki szerint igen.

Nem egészen jó példa, de mivel ez szükséges: Például Darren Naish is jó pár ízben posztolt David Peters oldalára. Noha ez esetben sajnos szükségszerű, amilyen őrült ez az ember. Szóval igen, van mikor oda kell írni és van sokszor mikor nem. Például a zárt közösségeiket hagyni kell, ha oda megyünk “helyesbíteni” az csak még jobban mélyíti a szakadékot. Ezzel tudom sokan nem értenek egyet.



Kettős mérce

Primal cikkemben írtam már erről. Második évadot még mindig nem tudtam megnézni a számomra undorító kettős mérce miatt. Csináltam erre egy mémet. Mire kaptam a fejemhez, hogy ez nem igaz, mert a Primal az fantazi és a JWFK-val ezért nem lehet összehasonlítani. Bele mehetünk hogy a 65 esetén is voltak akik be akarták védeni, hogy nincs semmi baj az őslényekkel, hisz ez csak tudományos fantasztikum. Akkor mért nincs köze a tudományhoz amúgy? Meg úgy általában, a sci-fi nevéhez képest mért tudomány gyalázó jó pár esetben? Szóval volt vita az én Primal és JWFK egy szintre emelésemből. Vége az lett, hogy dehát a rajongók miatt…. Igen a Primal esetén is a rajongókkal van a bajom, akik az ugyanolyan szintű JWFK-t szétfikázzák, de a Primalt kétpofára nyelik. Csak azért mert gyerekkor és Genndy Tartakovsky meséit szerettük? Awesombrok is gyakran gyerekkorukra hivatkoznak, mikor tudományosan helytelen őslényeket akarnak. Ha a Primal részben mentesül míg más hasonszőrű nem, az pofátlanság nem de?


Így látom.


Nem fekete és fehér

A lényeg az, hogy itt sem olyan jó minden, mint ahogy szeretnénk beállítani. A shitpost dolog egész internetre igaz negatív tendencia. Mely a paleo-szubkultúrát is megmételyezi. Erősen kontraproduktív lehet. Bár ehhez jó lenne olyan felmérés ami sosem fog elkészülni. Szóval több embert vonz be a helyes oldalra vagy többet taszít el? Az hogy awesombrok betrollkodnak embereket, bocs de ez az oldal is csinálja. Noha nagyon gyakran csak a tények kimondása van trollkodásnak beállítva. A két halmaz méretéhez képest a mérték és agresszivitás más kérdés. Ha troll felfogás és viselkedés nem lenne ezen az oldalon, talán mondhatnánk erkölcsi fölényt is. Így viszont ez nem megtehető. Főleg ha nyíltan vannak olyan képek posztolva mik… örüljünk neki, hogy nem Tudorka méretű zsebkönyvet írt az illető.



Játékos közösségek problémáiról

Kezdem az én sarammal. PoT közben lényegében nagyon elmentünk +18-as poénkodásba. (Összevágásokban hallható, van amelyiknél címben is feltüntettem, hogy obszcénok lettünk.) Volt köztünk egy 18 éven aluli. Egyszer csak eltűnt és csak írásban köszönt el. Privátban leírta mért. Nem bírta az obszcén és szexuális poénkodásokat. Későbbi esetben pedig noha hajnalban kelni kellett volna, mégis beszélgetni vagy fél óráig még maradt. Mert normális téma volt. Engem már csak azért is zavart ez, mert anó pl. hasonlatos oka volt, hogy egy The Isle közösségből kidobtak. Mármint, hogy szóvá tettem, hogy ne posztoljanak pornót, úgy hogy azt gyerekek is látják.



Neveket és profilképet kitakarom a képről. A The Isle cikkben már meséltem erről. A helyzet a következő. Annak idején egy nagy magyar The Isle közösség volt, mely minden féle problémák miatt végül kettészakadt. (Senki nem mondta el mik voltak ezek.) Sikerrel pont azoknak hittem akik füle mögött nem vaj, hanem egy ipari tehenészet volt, mint kiderült. Szóval kérhettem bocsánatot a másik oldaltól, mert szépen benéztem. Lényeg, hogy egy bizonyos időszakban (még a PoT előtt) egy majd két The Isle közösség volt, ahol az emberek társakat kereshettek játékhoz. Sok értelme nem volt sajátot alapítani, max ha volt egy fix társaság. Amikor két közösség volt, pont az volt a nagyobb így a megkerülhetetlen, ahonnan kibannoltak. Mikor ezek a beszélgetések történtek, akkor már nem volt tényleges pornó posztolás. Ám volt időszak, mikor volt. És ugye gyerekek is voltak.

Előtte kitérnék ismét egy “totál” más történetre, de ide kapcsolódik. Paleo-videojátékok cikkben volt pár mondat erről, akt-erotika-pornó nem ugyanazok. Talán a legjobb példa, hogy mennyire baj van a fejekben én egyik régi baráti körömmel eltöltött vedelős házibuli. (2010-2014 között volt, nem emlékszem pontosan.) Ahol hát több volt a hímnemű, mint a lány és hát a TV kapcsolgatásánál valahogy hát a pornó csatornára tévedt a távirányító. Elkezdtünk, vagy kezdtek ivás közben pornót nézni technikailag. Én jeleztem, hogy ezt nem igazán kéne. Az egyik lány amúgy csak 17 éves volt. Igen az alkohollal is gond volt ilyen szempontból, viszont én is ittam 18 éves korom előtt. (Ez nem mentegetőzés, csak tény.) Én ugye akkor voltam 18-22 közt. A lényeg, hogy jeleztem hogy nem kellene pornót nézni, mert azért valahol röhelyes és szánalmas hogy annyira nem tudunk miről beszélgetni, hogy pornót nézünk. Erre egyik fő elkezdett okoskodni, hogy ez nem pornó. Mert nem látszódik, hogy a pénisz behatol a vaginába. Konkrétan sexuális aktus volt, csak nem volt a behatolásra rázummolva a kamera. Tehát ha agyon lövök valakit, de nem látszódik, hogy meghúztam az elsütő billentyűt, akkor nem lőttem agyon senkit. Szóval ja. Ez a sztori kellett ide.

Szóval hasonló helyzet állt fenn ebben a The Isle közösségben is. A pornó nem pornó, dolog jött itt is elő. Nem emlékszem hogy én jeleztem elsőnek vagy többed magammal jeleztük, de ki kellett harcolni hogy a pornó az tilos. Persze ezután jött a holokauszton való poénkodás, a náculás, volt aki pedofilra is átírta a nevét (Ez már régen is igaz volt rá mikor egy közösség volt, nem kettő.) és poénkodott, mintha ő pedofil lenne. Jeleztem is, hogy ha szülő bele olvasna a chatbe, akkor komoly bajba kerülhet. Persze én voltam a hülye. Ezzel eljutottunk a szülő kérdéshez. Ugyanez az az ember régebben kiakadt azon, hogy fiatalkorú (13 éves körül volt azt hiszem) játékost a szülők nem engednek “eleget” játszani. Milyen jogon szól bele a szülő. Ám ennél a pornós balhénál képes volt azzal érvelni, hogy a szülő felelőssége, hogy a gyerek elé mi kerül az interneten. Nagyon leegyszerűsítve: Rohadjon meg a szülő, hogy korlátozza a gyerek gép előtt töltött idejét, nincs köze hozzá. vs. Szülő felelőssége, hogy más által a gyerek pofájába tolt pornót ne lássa a gyerek. Ennél a vitánál írtam, hogy ez nem csak a szülő, hanem mindannyiunk felelőssége.

Játékon belüli toxikus és troll viselkedésre nem térnék még jobban ki. 17-es PoT-os összevágást ajánlom, erről is van szó benne. Van olyan PoT szerver ahol nem elég a Discord közösségbe belépni és szabályzatot elfogadni, hogy a jelszót megkapd a szerverhez. Ki kell tölteni egy tesztet. Gyakran olyan retardált szabályok vannak, hogy nem igaz. De mért? Mert a normális játékot akarják biztosítani, így a vége egy irdatlan szabály/előírás mennyiség, tehát túlszabályzás lép fel. De van olyan is, hogy szerver szabály: Nem ölünk meg másokat, ez nyugis szerver. Felmentünk és persze hogy azt látjuk, hogy valaki öli a másikat. Aztán jelszavas is lett a szerver. Mit nem lehet azon felfogni, hogy nem ölünk meg mást? Ráadásul nem elég a Discord szerverre belépni, meg kell adni néhány játékadatot, mi alapján a szerveren beállítanak egy rangot, így kiszűrve ki az aki Discordon fent van és ki az kinek csak asztal alatt megküldték a jelszót, amit privátban küldenek meg mindenkinek a szerver tulajok. Szóval elég körülményes felmenni arra a chill szerverre. Gyilkolászni akarsz? Van egy csomó szerver erre. De nem, ezek felmennek olyanra ahol pont a nyugalom a lényeg, csak hogy tönkretegyék mások játékát.

Ezek csak néhány kiragadott dolog volt. Én sem olyan gyerek voltam aki éjjel pornó csatorna miatt maradt fenn. Én az óriás krokodilos horrort akartam nézni. És már akkor zavart, hogy sexjelenet van benne. (De mondhatnám a Carnosaur-t, ahol irreálisan sokáig van a sexjelent nyújtva.) Valóban mikor iskolában beszélgetés közben mondtam hogy a reklám szünetben én kapcsolgatok és lazán tovább lépek a pornóról, akkor jól kiröhögtek. Szóval annak inkább örüljünk, ha egy fiatal nem csatlakozik/nem kezd bele a +18-as ökörködésbe. Plusz lehetően ne is teremtsünk ilyen helyzeteket. Főleg ne akarjuk bele kényszeríteni.



Zniw-től a pornóig

Nem 34-es szabályról akarok beszélni. A Zniw egy nagyon gyerekbarát játék, csak ajánlani tudom. Viszont mivel készül a következő rész és a fiatalok (Anó 11 éves lány volt a legfiatalabb játékos abban a The Isle közösségben.) nagyon is használnak pl. Discordot, így nem mindegy milyen könnyen jutunk el a problémához. Nem a játékkal van baj és nem is az alkotókkal. Az hogy Twardra8 DeviantArt képei közt van meztelen női felsőtest rajz az portfólió. Aki komolyan tanul rajzolni, annak igenis kell ismernie az anatómiát. Címében is ott van hogy “study”. Meg a klasszikus művésztek, szobrok, festmények melyeken vannak fedetlen mellek és nemiszervek. Akt és erotika bizonyos mértékben nem lehet korhatáros, mert a természetes szellemi fejlődéshez szükséges. Lásd magyar népmesék, mikor volt is ruha a lányon és nem is. Nade. A gyerkőcöt érdekli a játék alkotóinak a többi alkotása. Megtalálja ezt. Furry kép, oké, ez eddig rendben, nincs itt baj. (Ezt tényleg leírtam?) Megtetszik legalább az egyik karakter neki és utána néz van-e még kép róla. Leírásban leírta a karakter neveket és a nicknevét akié. Rákeres, ott a Twittere, rámegy és furry pornó ömlik a képébe. Privát böngészőben mentem rá, nem voltam bejelentkezve. Tehát élből úgy kellene kezelni hogy gyerek is lehetek. Erre nem, ömlik a képembe. Ez a Twitter hibája.

Viszont “pár perc” alatt teljesen gyerekbarát dolgoktól el lehet jutni az internet sötét bugyraiba. Még egyszer leírom, nem a játék, nem az artiszt, sőt még csak nem is a felhozott karakterek tulajdonosának a hibája. (Tekintsünk most el, hogy furry pornó firkász.) Hanem Twitteré, hogy bejelentkezés nélkül korhatáros dolgok láthatóak. Rendben poszt készítésnél kellhet beállítani hogy ez korhatáros, ezt mondjuk nem tették meg. Ahhoz képest túl sokat láttam, hogy ez néha előforduló és szitán átmenő hiba lenne. Jó igen, Elon Musk alatt recseg-ropog a platform.

Ne menjünk el a Twitteről. Anó én kiakadtam, hogy mi ez a sok “cicisnéni” akár meztelenül is Jim Kirkland oldalán. Ő azért nem kispályás paleontológus. T. rex ökorensdszere V3 cikkhez  nagyon jó szemléltető képet tudtam az ő oldaláról szerezni. Vagyis érdemes követni a bejegyzéseit. Igen ám, de mellé kapunk még melleket. Itt nem csak arról van szó, hogy kisgyerek is láthatja. Paleontológia hallgató lányoknak milyen érzés lehet pl. tőle tanulni, vele együtt dolgozni, látva ilyet? Pontosabban ez a múlt idő, mivel jó ideje semmi ilyen dolgot nem láttam tőle. Nem tudom, hogy szóltak-e neki vagy magától állt le, de jelenleg rendben gördül a szekér ott.

A másik példám megint privát böngészős keresés ráadásul azt hittem agyamat le fogom turmixolni. Történt ugyanis, hogy Knüppe szerverén valaki a rajzoláshoz való zene szobába berakott egy pornó zenét, vagy nem tudom minek leírni. Én megnéztem mi a rák ez, hogy én vagyok nagyon hülye és/vagy rosszhiszemű, hogy őslény rajzoláshoz valaki pornó zenét ajánl. És igen pornó/hentai karakter. Youtubeon olyan videó is van, mintha valami pornó hír beolvasó lenne. Szóval köszönöm Csúbnak, hogy csinált videókat Friday Night Funkin-ról, mivel a plázás szegmensben is ott áll az a karakter. Így már csak a játék wikijén kellett végig néznem a karaktereket, hogy meglegyen a neve. Köszönöm a Googlénak hogy megerősített abban, hogy atomot neki. Így rákerestem a szerveren a nevére és nagyon rosszul emlékeztem. Úgy emlékeztem, hogy törölték a videót. Nem törölték. Teljesen rendben van azzal foglalkozni, hogyan szaporodtak az ősállatok. Knüppe csinált is ilyen képeket.  De ez is összepárosítható úgy, hogy abból ne jöjjünk ki jól. Meg amúgy is. Aljas Kúszóbab legyen podcastjeink alatt mert toxicofera szájpadlás vagy mert acheroraptor száj? Maradjunk annyiban, hogy nem történt ilyen és nem is fog…. Igen a tudósokat sem kell félteni ha perverzkedésről van szó. Kurupi itaata egyik legjobb példa. Hogyan fogod elmagyarázni egy gyereknek mit jelent az állat neve? Nem csak ezért, de ezért is szerintem jobb hanyagolni a tudományos nevek lefordítását és, hogy mi áll az elnevezés mögött.

Ahogy például ismét Twitter, mivel volt rá esett, hogy kikövettem egy kezdő, ám ígéretes paleoművészt, mivel elkezdett hentait megosztogatni. Ha már védtem arvalist elég sokat a támadások miatt, azért meg kell jegyezni, hogy régen szekáltam azzal a régi szerkesztő társakat, hogy időnként bedobtam, hogy akkor nézzük meg Palmer új DeviantArt favoritjait. Vannak nagyon, hát +18-asak. Hozzá kell tenni, hogy ha a kép kategóriákat nem nézzük, akkor már nagyon régóta ahogy látom nem kedvelt be ilyen képeket. Sőt rémlik egy Twitter bejegyzése, hogy végre sikerült beállítania, hogy az DA ne dobáljon fel ilyeneket. Szóval ő is változott jó irányba.

Amíg magának megtartja az illető, vagy szűk zárt közegben maradnak az ilyen +18-as dolgok, mindenkinek a maga dolga. Ám mi Discordunk esetén is volt rá példa, hogy közölve lett, hogy itt tilos a mindenféle retardált és +18-as vaccak, ha akarjátok csináljatok másik szervert. Amiből az lett, hogy onnan vissza folyt hozzánk. Innentől datálható az én nulltoleranciás hozzáállásom. Mert vannak dolgok amiket technikailag nincs értelme szabályozni, mert mindig újra poshad. És hiába van azaz érv, hogy ami tilos az jobban megy. Lehet, de nulltoleranciával ami erős ellenhatást vált ki, még mindig kevesebb a szutyok, mint kompromisszumos vagy szigorú szabályokkal. A lazákról ne is beszéljünk. Illetve az a pár évvel ezelőtti reggeli borzalom, mikor hentaijal volt tele szemetelve a Discord szerverünk, mert nem volt szabályzatban hogy tilos a pornó. És megint itt vagyunk, hogy minden alapvető dolgot le kell írni szabályzatba?



A dinoszauruszok nem gyerekeknek való dolgok

Sajnos meg kell tennem azt a megállapítást, hogy a gyerekeket élből tiltani kell az őslényes dolgoktól. Az a halmaz, ahol nincsenek kitéve deviáns magatartási formáknak, az technikailag dezinformál az őslénytan terén, ezért káros, nem jó. Ahol pedig korrekten gondolkodnak az őslényekről, hiteles információk érhetőek el, az a közeg pedig nem gyerekeknek való. Az őslényes játék közösségek is könnyen válhatnak mételyezővé gyerekek számára. Illet az internet mint olyan is “veszélyes”. Túl könnyen lehet eljutni nem jó helyekre. Szóval ahogy annak idején megfogalmaztam, mindenki felelőssége, hogy mi kerül egy gyerek elé. Nem csak szülőé.

Átgondolva, egyedül a Zniw Discord szervere ahol megfelelően ügyelnek a fiatalokra és alapvetően jók az őslényes dolgok. Angol és magyar (saját Discordunk is) általam ismert közösségekből tudok mondani egyet ami jó. Nagyon büszkék lehetünk magunkra....



Velünk kapcsolatos dolgok

Számos dologról volt szó, mi is voltunk idióták. Viszont ezt is szeretik felnagyítani. Sőt újakat kitalálni. Igen például a tollas Pseudosuchia. Blog cikk alatt kommentek. Illetve gyakori kérdéses dolog mely alapján az történt, hogy: Itt szóvá lett téve, hogy én azt írtam, hogy tollasak voltak az “őskrokodilok”. (Pont arról írtam, hogy baromság.) Szóval elvileg átírtam, de megvan az eredeti webarchiválásban. Mondanom sem kell, hogy ami sosem volt az nem lehet meg. Hozzá kell tennem, hogy régebben mutatták, hogy hozzánk képest elvileg hozzáértőbb képes volt olyat írni, hogy tudja, hogy a Pesudosuchia-kra hibás az őskrokodil kifejezést használni, de nem érdekli. Tessék? Ha tudod hogy hibás és amúgy ha nem hibáznál direkt és az sem kerülne több munkába, akkor mért? Ez idáig ez a kreált dolog nem lángolt fel újra. Ám köszönöm ismét az E.D.G.E.-nek, hogy videójában képes volt újra bedobni, hogy lehetett tolluk a Pseudosuchia-knak. Ráadásul ő jó videókat csinál, erre ezt a idiótaságot gond nélkül bedobja.



Nézzünk konkrét önkritikát. A Discordon bekapcsoltam az automoderációt. Így pl. nem lehet leírni az n betűs szót. Erre mit látok? Leírják, úgy hogy kötőjellel vagy szóközzel elválasztják a betűket, vagy kuruc.infosan mindenféle szinonimákat gyártva. Ha ezért én kivágnék mindenkit aki ilyen kretén, akkor ismét én lennék az aljas és/vagy túl érzékeny seggfej. Nem lehet agyilag megérteni hogy nem rasszistáskodunk? Néha előjön, kicsúszik. Tény, de ez sem normális. De nem naponta többször. 160-szor van a szerveren leírva, abból kétszer tettem meg én. Az összes többi három ember közt oszlik meg technikailag. (Meg másoktól is előfordult.) Cikk készülte idején lett elegem ebből, és közöltem, hogy tilos. Azt a hisztit és mellébeszélést amit levágtak (vagy inkább még jelenidő) az szimplán szánalmas. Nem tudom hogy megfogalmazni, hogy ez mennyire gáz. Káromkodás csökkentése is egyeseknek, mintha a létezésük megszüntetésére való lépés lenne. Tényleg ez az értelmi színvonal, hogy a rossz viselkedést ne és erre beindul a hisztizés? Értelmi színvonalat jelzi az is, hogy mindig ugyan azok a poénosnak gondolt baromságok vannak naponta többszőr, már hónapokon keresztül (vagy évek?) ismételgetve.

Konkrétan saját magam ekézése, pl. ha szóba kerül Szlovákia, akkor van, hogy megjegyzek olyat, hogy: “Túl sok Tolkient olvastál már megint?” Ugye ez utalás arra, hogy trianoni utódállam, még én is idősebb vagyok nála (Ez újabb szállóige jobb/szélső jobb körökben.), illetve az ország legitimitásának megkérdőjelezése. Vagy a túl sok amogus poénkodás.

Továbbá valamelyik podcastben volt róla szó: Novatyrannus kidobása blogtól. Nem tetszett nekünk egy cikk ötlete (meg nehéz volt vele kommunikálni), utólagos bevallása szerint ő is túl makacs volt. Így összeültünk és eldöntöttük, hogy kidobjuk. Kidobtuk és nem is írtunk neki semmit. Sokkal később én (Aki ugyanúgy aljas módon kidobta és egyetértettem ezzel akkor.) látva, hogy egy cikk alá posztolt felvettem vele a kapcsolatot és bocsánatot kértem. Noha cikket nem ír időhiány stb. miatt, ha van ideje a cikkeket átfutja, így jó pár helyesírási hibát kiszűr. Ez jó példa, hogy milyen nem normálisak tudtunk lenni. De arra is, hogy le lehet ülni és megbeszélni, elismerni, hogy ha rossz dolgot csinált az ember.

Akkor térjünk rá a leütéses sztorira. 2020.02.15.-én István, Feri és én összültünk az akkor Jurta Korcsma nevű helyen. Ezután kapott emailre nem emlékszem, hogy reagáltam-e, vagy töröltem élből. Akkoriban volt szép számmal balhé körülöttünk, volt elég idegeskedni való. Szóval lehet töröltem. Lényeg, hogy a feladó tudja, hogy én összeszólalkoztam egy lánnyal a Dürer Kertben, mert neki nem tetszenek a tollas dinók. Mikor távoztak én utánuk mentem és hátulról leütöttem. Podcastben ezt anó szándékoztam elmesélni, ám végül kivágtam. Ad egy, Dürer bekamerázott, lenne bizonyíték, plusz utcai kamerák, járókelők stb.. Ad kettő a Jurta is bekamerázott sőt videót is készítettem mikor a JWE -féle teherszállító helikopter viszi a pár kilós compyt dolgon Feri úgy elkezdett röhögni, hogy ki kellett menni a mosdóba, és az ajtókon keresztül is hallottuk hogy röhög. Ha történt volna ilyen, lett volna ügy. Dürernél fel vették volna. Csak hogy totál máshol voltunk. Rosszakaró tudta, hogy találkozunk, és akart trollkodni. Annyit tudhatott, hogy Budapest és esetleg Keleti-Zugló. Mi van ott? Dürer. Akkor biztos oda megyünk, hisz én nagy alkesz vagyok. Hát nem. 

E cikk munkálatai közben fel kellett ismernem, hogy mi van, ha egy magyar arszenita volt? Ez megmagyarázna sok utóbbi évben történt dolgot. Noha jeleztem, hogy gyakoris ember vagy emberek közül egy ki van akadva, ha nem elefánt lába van egy nagy növényevőnek. Míg Arsene nem akad fenn ilyesmin. Tényleg gyakori kérdések! Imvól ez. Nem biztos, hogy erre az esetre utal a kérdező, ám meglehet. Utóbbi esetben örülhetek neki, hogy magyar awesombrok közt ez így terjeng. Viszont gondolhatják, hogy erkölcsi alapjuk van e miatt velem sőt velünk szemben. Az mellékes, hogy nem történt ilyen esett. A police.hu-n visszanéztem, míly meglepő hogy semmi ilyesmi nem volt. Azt el tudtam volna képzelni, hogy tényleg volt Dürernél balhé ekkor. Ám semmi.

Van egy másik opció ez pedig elég kényes. Utána kérdeztem, nem lett rendőrségi ügy, de az illető jár kezelésre. Ám nem biztos, hogy egy és ugyanaz a személy függetlenül, hogy időpont passzol. Volt egy furry a Discord szerverünkön. Egyszer történt, hogy egy tag lezoofilozta. Elkezdett őrjöngeni erre. Nem tudom, hogy az Éjjeli Vakonddal volt beszélgetős event előtt vagy után volt-e, de időben közel egymáshoz. Ő is jelen volt, de csak írt, a többi furry is kiakadt rá. Ez a rész ki lett vágva a feltöltésből. Szóval a lényeg, hogy bekattant és például Discordon nem csak nekem, de másoknak is írt “érdekeseket” illetve küldött furry pornót. Nekem még e-mailben is. Majd hirtelen felszívódott. Jó idővel később egy furry mesélte, hogy a magyar közösség kiutált egy embert, mert az illető nem simán zoofil volt, hanem el is követte. Amikor ez kibukott mindenhonnan eltűnt, törölte profiljait. Discordon pedig vissza néztem, hogy mikor lépett ki Éjjeli Vakond szerveréről (Kreatív Biológiáról már jóval korábban ugye kibannoltam.) és az időpont passzol. Nem biztos, hogy ugyanaz a két személy, időpont stimmel és megmagyarázza mért borult ki annyira a zoofil jelzőtől.

Düreres is ez az ember lenne? Noha két erős ok van hogy a két ember azonos lehet, aki csinált valamit egy kutyával és aki Discordon művelte amit művelt, nem biztos. Sajnos az adott email címem könnyen kitalálható volt. Technikailag az akkori blogon használt nicknevem mögé kellett csak rakni az adott email postafiókot.

Voltak még érdekesség, sajnos egymást is szekáltuk és nem állt meg a haveri civakodásnál. Ez vonzott be nem túl rendes embereket. Amikor véget ért ez az időszak, volt aki ezt vissza akarta hozni. Igen a hisztit, a gyűlölködést. Mert őslényes csoportban minek is az őslényekről diskurálni. Van aki még mindig rühel. Egyszer eljátszottam, hogy törölték a Discord profilom. Simán átneveztem olyanra, mint amilyen nevet és számsort kap egy törölt profil, egy napig senkinek nem reagáltam. Persze közben láttam mi folyik. Adminok és moderátorok nem moderáltak, elvben nem tudták, hogy tudnak…. Egy ideig jó pár embernek jó buli volt, ment a degenerált baromkodás, majd hamar elfajultak dolgok. És kezdték észrevenni, hogy nem vicces. Előre megjósoltam mi lesz. Szóval igen éjjel, éjfél után sorra jöttek a gyűlölködők. Nagyon kiszámítható volt. Jó pár ember tudja a telefonszámom. Fel se hívtak, csak néztek ki a fejükből, hogy mi lett velem, egymást kérdezgették. Bocsánat, megkérdezték más szervereken is. Mi van ha hétig kórházban vagyok, majd mire kijutok azt látom, hogy minden romokban? Technikailag ez a majdnem 24 óra is ez volt. Hogy fogalmazzak. Akkor megutált még pár ember, mert ilyen kísérletet csináltam. Csak az a baj, hogy engem igazolt. Nem mellesleg Discordnál a törlés 2 hét. Igénylés után két héttel törlődik a profil. Egy bejelentkezés is megszakítja. (Ha maga a Discord töröl pl. rasszizmusért, azt nem tudom, az lehet azonnali.) Illetve a betű- és számkombináció nem látszódik chatben. # után a négy szám pedig mind nulla. Profil törlése esetén automatikusan kilép minden szerverről. Senki észre sem vette ezeket. Hát igen.

Olyan is volt, hogy valaki akasztott macskát posztolt. Vagy nem egyértelmű, hogy a ban rád mint személyre vonatkozik és nem a profilra. Összességében voltak dolgok, melyek alapvetően sajnos az internet vele járói. Bármikor bejöhet, ám amikor egyszerre/rövid időn belül több is az kellemetlen tud lenni. Ezeknek lehet fele sem volt awesombrok részéről, ám lehet hogy 90%-ban az volt. Facebook felől mai napig semmi információ nincs, mért volt hetekig letiltva a blog webcíme a közösségi oldalon. Egész szép kis gyűjteménye van a blog kommentmezeiből elspájzolt gyűlölködő és troll posztoknak.



Az eltűnő hozzászólások

Erről volt videóm. Ezt nem írnám le újra. Probléma előjött a Facebook oldal esetén is. Példa. A helyzet, hogy a posztot régen láttuk, most már nem. Többiek ki is akadtak mi ez, ettől függetlenül nem töröltem, mert magáról állít ki bizonyítványt. Viszont anó elspájzoltam. Ez sanszosan csak sima mezei internetes troll, de azért fontos, mert mi sem látjuk már a posztot.

Nem sikerült megtalálnom, nem emlékszem melyik Facebook bejegyzés volt, ám volt egy alkalom mikor fél tucat hozzászólást nem láttunk. Ebből a kövér halálból ítélve a Facebook maga moderál előlünk is.



Adjátok vissza a Jurassic Parkomat!

Jurassic Park nem hogy megkerülhetetlen, de egyenesen káros dolog. Eláraszt mindent. Négy példa:

Jurassic tyrannosaurus játékfigura 3D szkennelése és abból számolás

Jurassic moszazilla sziluett használta

Jurassic World The Game lvl 40-es Tyrannosaurus szegedi múzeumban

Jurassic Carnotaurus 100%-os magyar publikációban. (Azóta lecserélték.) 

Ezeken nem csak én rugózok. Ez, itt van ez és ez. Lehet, hogy hazánkban én vagyok az egyetlen ki le meri így írni, elmondani, ezeket a problémákat és ezért egy mocskos, hatter, gyökér vagyok, de ezekről beszélni külföldön normális. Sőt Ősi Attiláék esetén amiket láttam Discordon vagy Twitteren nekem esett rosszul, hogy így le vannak hurrogva. Ám tényleg hibáztak. Mely mögött viszont nem tudhatjuk… bocsánat mi magyarok igenis tudjuk mi van. Például a kétszázezredik stadion se elég ebbe az országba. Ezzel pedig a külföldiek nem hiszem, hogy tisztában vannak. Ez alapján pedig a másik három esett se olyan fekete-fehér. Lehet olyan problémák voltak miket mi nem is sejtünk. Na jó, Dino Don Lessem szimplán csak egy haszonleső, aki átver, ferdít a pénzért. Bár lehet, hogy valamit kétségbe eseten akar kompenzálni. Nem lehet kizárni, hogy ott is van valami ami magyarázatot adhat.

És az őslényes dolgok Jurassic általi leuralása, kvázi tudományba való bele taposás sem ennyire egyszerű, hogy a Jurassic “róóóósssz”. Gondolhatnánk, hogy ki is lehetne használni edukálásra, de nem úgy, hogy a filmes hibridmutánsizéket eladni igazinak. Egy a gond. Ezt már 2006-ban elkaszálták.



Jurassic Park Institute, lényegében már el is felejtettem. 2001-2006 között futó több platformos projekt volt tudósok bevonásával. Közreműködtek pl. a Jurassic Park Operation Genesis-ben, voltak nyomtatott anyagok és honlap. (Meg vándorkiállítás, de az inkább a filmes dolgokat mutatta be.) Á igen, honlap információk különböző őslényekről, animációk, pl. Oviraptor páros tojásrakása, tollas volt. Honlap kornak megfelelően nagyon igényes volt, csak kattingatni is jó volt rajta. Volt néhány tudásra alapuló játék, mint hogy az eléd rakott dinoszauruszokhoz a megfelelő tojás típust rakd. Felhasználták a Jurassic hypot HELYES őslénytani oktatásra. Bejöttek a tollas dinók. Korhoz képest még erőteljesebben is, mint máshol. Fülemben cseng a JPOG stáblista zenéje és a JPI épület, ahol lehetett kattingatni és úgy jöttek be új technikailag oktató anyagok. Eredetileg a JPOG-ban a Jurassic Park Institute lett volna a tényleges főépület. Stáblista végén van is egy kép a JPI-ről. Elkezdték a franchise dolgait koherenssé tenni és edukáláshoz használni, jól.

Majd elkaszálták. Kicsit több, mint 6 évvel utána “No feathers. #JP4”. 2015-ben pedig talán a legnagyobb pofánvágás jött a paleontológiának. Tudom szeretni a filmet, de több és jobb is lehetett volna. És nem is a film(ek) a legnagyobb probléma, hanem az újabb nagy tömegű “dinófanok”. Addig is jelen lévő awesombrok, azóta még agresszívebbé váltak.

Ne kerülgessük a forró kását. Mikor elkezdtem turkálni az emlékeimben, utánanéztem dolgoknak, hogy is volt a Jurassic Park Institute… igen. Hatalmas nagy lehetőség/eszköz volt a kezünkben (én még gyerek voltam, szóval az ő kezükben), ami ha nem kerül bedarálásra, hanem tovább viszik ezen az úton, akkor ma nem lenne ez a “Ez aztán szép rakás szar.”, csakhogy Ian Malcolmot idézzem. Nem lett volna All Yesterdays. És? Nem lett volna rá szükség. 2023-ban nagy számnak számít, ha egy Sauropoda visszaharap?


JPI Magyarosaurus-a, harap.


És ami a legfontosabb: Nem lett volna Jurassic World, legalábbis ilyen formában. Nem lennének Jurassic vallásúak, akik a filmek miatt tagadják a tollakat és más tényeket. Mert pont a Jurassic az ami ezt tárja nagyvilág elé. Főleg a JWFK-val annyi történeti hiba jött a filmekkel, hogy Dunát lehet velük rekeszteni. Mi ennek az oka? Ha őslényes filmnél az alapvető dolog, az őslények terén sincs megkövetelve az igényesség, milyen okból kifolyólag kérjük számon azt, hogy pl. a moszazilla testmérete jelenetenként és “háttéranyagonként” változik? Vagy, hogy első filmben a sziget közepén volt a lagúna és nem volt csatorna, míg a másodiknál sziget szélén van és van csatorna a tengerhez? Vagy hogy egy hajóba hogyan fért el több tucat állat? A játékok, a Krétakori Tábor és más mellékágak igényességi szintje meg még ezt sem éri el. (Rendben a JWE2 tollas DLC-je az alapvetően jó.)

Egyszóval a JPI-szal olyan szintű magas igény kialakítható lett volna sokkal nagyobb közegben, a mai paleo-szubkultúránál is nagyobb. Mely következtében a további filmek minősége is jobb lett volna. Illetve magasabb igényekhez kellett volna igazodniuk. (Azt nem vitatom, hogy az előző filmekben látott egyedek ne kerüljenek átvariálása, de az újabb klónok tudományosan helyesnek kellett volna lenniük.) És talán pont ez volt az egyik baj vele egyeseknek. Universal könnyen akar sok pénzt keresni, ha meg mindenféle dologra oda kell figyelni, akkor az plusz pénz kiadás. Mégis jött egy JWD. Igen. Gratulálok, 2022-re sikerült elérni azt a szintet ami 2010 előtt lett volna jó.

Mikor a JPI-ről írtam ezt a szegmenst, nehéz volt a haraggal megküzdenem. Sokszor könnyeimmel is viaskodni kellett és ez nem hangulat adó írói eszköz, mert tényleg. (Ez a hangulat adó.) A Jurassic Park Institute olyan lehetőség volt, amivel elkerülhető lett volna (majdnem) minden rossz. Jurassic a paleontológia szószólója lehetett volna, nem pedig a meggyalázója. Csak remélni tudom, hogy a beígért újabb részek behozzák a lemaradást és ignorálni fogják a jurassic vallásúak igényeit.

Rá kellett jönnöm, hogy nekem ezt jelenti eredetileg a Jurassic Park. Márvány padló, fal és oszlopok, fosszília díszítéssel, paleoart falfreskók, nyikorgó, nehéz fa ajtók, melyek mögött a vágyott tudás rejtőzik, mindeközben hallani távolból ahogy Sauropoda-k és Hadrosauridae-k énekelnek. És ahogy ezt leírom bekönnyezek a fájdalomtól, mit is vettek el. Adjátok vissza!



Kirívó példa: Frontier

Szóval egy JWE1 cikkemben leírtam, hogy keringenek hamis képek a fejlesztők bunkó reakcióiról és dilettáns viselkedéséről. Csinálnak ők elég baromságot, nem kell még pluszba gyártani hamisakat. Az más kérdés, hogy tömegek zabálják két pofára ezeket a játékokat. Két részt összevonva nekem is van vagy 1000 órám ebben tény és való, de csak azért mert más nincs, a PK még nagyon kezdetleges.

Ahhoz mérten, hogy mit művel a Frontier nem értem hogy zabálhatják ezt tömegek, sőt védik be őket irreálisan. Modolással kapcsolatban itt van egy ilyen esett.  Vagy itt ez a kimondottan nem túl szép tettük. De van még aljasság mi szerepelt a blogon, Pterosauria gyorstalpalóban kitértem rá milyen szinten maszatolnak. Ez az egész azért veszélyes, mert láttam már JWE Discordon, hogy a PK felé gyűlölködnek, sőt a játék bukását akarják. Az külön vicces mikor hibának van felhozva, hogy nem csak dinók vannak a játékban. És megint gyakori kérdések, mert ez a színvonal hazánkban is dívik.  Sőt a Discordunkon is volt fent olyan awesombro aki leírta hogy a tollas dinók gusztustalanok, sőt a PK lop a JWE-től. Mikor ez fordítva igaz. Alig várom, hogy a PK-ba jöjjön a már Kickstarternél leírt genetic trait rendszer és kitörjön a hiszti, hogy a JWE2-ből lopták. Pont fordítva volt.

Látható, hogy van egy nem megsaccolható nagyon agresszív, szűk látókörű fan rétege ennek a játéknak. (Egyesek ráadásul nagyon rosszindulatúak.) Van egy másik réteg melyet fel tudnak tüzelni. Illetve egy semleges réteg. Illetve olyanok akik látják a hibákat, beszélnek róluk és tesznek ellenük. Én elmondom a hibákat. A modderek pedig maguk módján söprögetnek a Frontier után. Kaiodenic esete alapján biztos, hogy a Frontier érez sértődöttséget a modderek miatt, ám ez az ő saruk, mert nem csinálják meg a minimumot sem a játékba és moddereknek kell ezt megtenniük.

Amennyiben a Jurassic Park Institute nem lett volna rövid távon koporsóban eltemetve, a Jurassic Park Operation Genesis fejlesztésére elég erőforrás ment volna, egy JWE szintű játék körbe röhögést kapott volna. Ezzel szemben két pofára zabálja a jónép, hogy ez tripla A játék, a legjobb, milyen komplex, milyen jó, mennyi a lehetőség és a többi hazugság. Az egészben a legszánalmasabb, hogy most 2023-ban is moddal lehet csak automatát vagy padot letenni. 5 év telt el az első rész megjelenése óta, már abban helyett kellett volna kapnia. Hogy mi? JPOG-ban nincs? Nos, van de csak dekoráció, ám eredetileg lettek volna tényleges pénz forrásként. Bocsi de a JPOG a tervezett tartalmainak egy hamadát illetve felét nem tudta elkészíteni. Példa. Frontiernak minden rendelkezésére áll, mégis mai napig a csukott fotocellás ajtón mennek át az emberek. 2003-ban maguktól nyíltak és csukódtak az ajtók. Ott a Planet Zoo, van moduláris építkezés, JWE-ben mért nincs? Arról, hogy a JWD filmet két DLC-re szedték, összesen a kettő 40 €. A deluxe edition 70 €. Hogy tessék? Kaptunk új állatokat és 5 új pályát és két kampányt? Eredeti igények a BioSyn völgy volt és Málta. Owen ranche nem volt köztük, sem két további földközi tengeri pálya. De legalább feleslegesen ment el a fejlesztési idő a Malta DLC-vel, hogy kihozzanak egy etikátlanságokkal teli kampányt. Bocsánat, de a paleo-videojátékokról szóló publikáció foglalkozik e játékok etikátlanságával. Rendben nem játszottam a DLC-vel, ha a kampány végén lehetőség van az egész hibridmutánsizé alvilági kereskedő hálózatot felszámolni, mert mi csak beépültünk ebbe, akkor jó is lehetne.

Végére hozzá kell tennem, hogy a JWE-ből valóban hiányzik jó pár dolog mik a JPOG-ban bent vannak, ám összességében sokkal tartalmasabb játék és összességében sokkal jobb. Ha nem nézzük a lehetőségeket és hogy mikoriak a játékok. Frontier sokkal jobbat is tudna csinálni, mint amit elénk önt. Ez a fő baj.



Meme vagyis Hitler módszere

Én elolvastam a Mein Kampf nevű izét. Aki ettől nácul be, az szimplán idióta. Ettől nem lehet benáculni. Se füle, se farka, száraz, unalmas. Olyan szempontból érdemes elolvasni, hogy kiderül, hogy számos II. VH-s dokumentumfilm lazán épít arra, hogy mivel a többség úgy sem tudja a tartalmát, bármit be lehet mondani. Egy elég érdekes dolgot kiemelnék. Míg katona volt, etette a barakkban az egereket. Egykori katona társai mit szólhattak hozzá, mikor ezt olvasták, hogy miatta volt a bakancsuk tele egér potyadékkal? De a legfontosabb, az aki az egereket etette, az később mit tett. Jobb lett volna, ha felveszik az egyetemre….

A lényeg, hogy ír a propagandáról. Minél jobban le kell egyszerűsíteni, képi és szövegi formába, akár néhány szóra. Soros György. Valóban, ezt a Hitleri propagandát láthatjuk napjainkban is. Ellenben nem csak a kormány teszi ezt. Mindenki ezt használja. A bal oldal is. Amikor azt kaptam a fejemhez, hogy a shitposttal/memekkel lehet jobban edukálni, az mi? Jobb esetben egy meme mögött elég komoly tartalom van, ám erre a többség nem feltétlen vevő. Nekik valami egyszerű, gyors kell. Nem fogják a mögöttes tartalmat nézni. Nézzünk rá hazánkra hova vezetett ez. Hideg polgárháborúhoz. Továbbá eljutottunk arra szánalmas szintre, hogy mémekért dúl a harc.  Tényleg ez a szint?

Igaz az állítás, hogy a memekkel lehet terelni az embereket jó irányba, mondjuk ki edukálni. Ám ugye le van egyszerűsítve és tömörítve van a tartalom és mondanivaló. Ez propaganda. Tudjuk hova vezet, ha ez válik az elsődleges és/vagy hangsúlyozott eszközzé. Elfogadom, hogy sokakat jó szándék vezérel, de ettől függetlenül ez az eszköz kis mértékben jó csak. Már erősen túl van használna. Paleontológia pont olyan dolog, ahol nem lehet néhány szóra leegyszerűsíteni a dolgokat.

Igen most technikailag leírtam hogy a memek használata “náci” módszer. Ami így nem igaz, révén propaganda és e módszer sokkal régebbi. Ideológiai/politikai propaganda elég komolyan használja a memeket. Például.



És tényleg memekért dúl a harc!

El kell ismernem, hogy a memekért vívott harcoknak van létjogosultsága. Ám sajnos csak azért, mert olyan primitív irányba vittük el a kommunikációnkat, hogy ezekre nagyban építünk. Modern paleontológia és a paleo-szubkultúra alapja az All Yesterdays. Könyvnek van egy szegmense, hogy a jövő paleoművészei hogy rekonstruálhatják a mai állatokat. Magyarul ma is élő állatokat mutatnak be mára szerencsére megkopott, ám sajnos nem kikopott felfogás szerint. Ebből lettek mémek. Melyek elég hamar valahogy “alienre” váltottak, hogy az idegenek, hogy rekonstruálnák az adott lényt. Boredpanda megérdemel egy tockost, mivel nem sajátjaik a képek, mit keres a vízjeük rajta? Valóban Darren Naish sem írta, hogy nem alienekről volt szó eredetileg. Vannak akik gyűlölik az All Yesterdays-t. Ilyen emberek számára a tartalmának szélesebb körben való terjedése memek formájában “kellemetlen”. Így történhetett az átíródás paleoművészről tudósra, végül idegenekre. Régen láttam a “hippo dragon” eredetijét, ám már nem lelem. Ott a kép leírás is fontos tényező lenne, hogy az alkotó minek és hogy is szánta.

Krokodilos példa is erősen hazugság. Mivel itt a zsugorfóliázás elmaszatolására törekedhett az illető. A helyzet, hogy lehet találni neten is zsugorfóliás, de élő krokodilokról képeket. Éhezés és/vagy betegség miatt ilyenek. A zsugorfóliás dinoszaurusz képeket próbálta a “meme” alkotója bevédeni.

Szóval igen, sajnos most én is a memékert harcolok. Mivel valaki(k) valamikor megváltoztatták a mondanivalót.

Pár nappal, hogy ezt a szekciót megírtam, ez jött velem szembe, nem csak én látom így.



Ömlesztett egyebek

Blog kezdeti idejében mi sem listáztuk a forrásokat, legyen info vagy kép. Nekünk nem szólt senki, hogy el kellene kezdeni. Mégis elkezdtük. Alapvetően a tisztelet miatt. Tetszik a paeloart, fel is használjuk cikkhez? Akkor jelöljük, linkeljük be ki készítette, adjunk neki reklámot, lássák még többen az alkotásait. Amikor valamiről többet szeretnénk tudni, de nincs jelölve hol van róla több infó az rossz. Szóval mi ne csináljuk ezt, jelöljük a forrásokat. Akit még több érdekel, az tovább tudjon haladni. Magyar online média esetén gyakran látom, hogy forrás jelölést elintézik annyival, hogy írás végén MTI, BBC, Nature stb.. Gondoltam keresek példát és hoppá, a Telex még a publikációt is belinkelte, nem csak az angol médiás oldalt. Álljunk meg ennél a pozitívumnál, ne rontsuk el. Vannak jó példák a magyar médiában is.

Szóval forrásmegjelölés kell. Ez hazánkban nem igazán dívik, ám külföldön se sok helyen. Általában olyanok nem használnak forrásokat, akik nem szeretnék, hogy vissza ellenőrizhetőek legyenek. Ezek gyakran áltudományokkal átitatott dolgok. Továbbá lehet ahogy mi a kezdetekkor, úgy más sincs tisztában hogy kellene. Ám volt rá példa, hogy kritizáltam a hiányos forrás megjelölést, így később már nulla forrásmegjelölés volt. Más képére saját vízjelet rá rakni pedig megint nem túl illendő. Örüljünk egyáltalán, hogy használhatjuk az alkotását. Nagyon érdekes szemléltetője az anti forrás használatnak. Szóval Bennszülött Bálna története az, hogy kritizált egy főleg gyerekek által nézett videóst, mert online szerencsejátékot népszerűsítő videót csinált. YouTube ugyebár tiltja a szerencsejáték népszerűsítést. Ezért Bennszülött Bálna lett meghurcolva, mert a platform szerint ő népszerűsítette. Aki amúgy pont kritizált az ezt népszerűsítő videót. Értem én Bálnát kritizáló álláspontját, hogy ha nem rakott volna “részleteket” a videójába abból a videóból, akkor nem lett volna ez. Elég lett volna például a videó leírásba belinkelni azt a videót. Igen ám, ám ha törli, majd vissza támad, hogy Bennszülött Bálna rágalmazza őt bizonyítékok nélkül? Ebben az esetben pedig jó ha van forrás, sőt még jobb ha azonnal van. Bálna jól járt el, YouTube volt a hülye. Forrást pedig használni kell. Igen vannak esetek mikor mellőzni kellhet, pl. gyilkosságról felvételek vagy ilyenek. Ám mégis a forrás nem használat/megjelölés megnyilvánulása lehet ez. Mikor jön el, az mikor a források kilistázásáért leszek lehülyézve? Van 400+ órás cikkem minél több, mint 150 forrás van feltüntetve. Ennél jóval több publikációt olvastam, ám végül nem kerültek bedolgozásra a cikkbe. Egy példa, hogy egy kis képecske esetén is kell forrásmegjelölés

YouTubeos kultúra megint egy érdekes dolog. PoT, The Isle, JWE vagy PK esetén is népszerű, hogy jön valami pár mondatos vagy egy perces videós hír és csinálnak belőle túlnyújtott videókat. Persze értem, hogy a játékoknak is marketing valahol, mert az emberek inkább megnéznek egy jó, de akár igénytelen videót is, a helyett, hogy elolvasnák a patch notot, vagy devlogot. Például Velocci, ha már a szervere egyik törzshelyünk. Ha a jövő offical vagy mod állatról beszélsz, akkor ugye valós állatról kellene, ha nincs még képi anyag a játékból. Erre bevág nem paleoaccurate JWE modból videót. És ez nem csak én kötekvésem ugye, paleo-videojátékos publikációban hangsúlyozva van hogy fals és nem fals dolgok keverése nem jó. Például ez esetben relativizálja a hibás ábrázolást, hogy az egyenrangú egy normálissal. De egy ténylegesen abszurd dolog például SIMPLYAMAZING e videója. Mért is JW Stegosaurus és WWD Edmontosaurus van a képen? Lusta volt játékból kimenteni képet? Vagy ebből talált PNG-t? Ott az Etis pálya, van zöld és kék hátteres szoba is, például ezért. (Rendben nem elérhető mindig.) Nem tűnik fel neki és sokaknak, hogy nagyon eltér a két Stegosaurus? Sőt, a PoT-ban nincs Edmontosaurus/Ugrunaaluk (már van modként) , akkor mit keres itt? A Barsboldia helyett? Meg megint, toplista/rangsor baromság. Rendben, van hogy az adott állat nincs rendesen balanszolva. De nem lehet egymáshoz hasonlítani Eotriceratops-ot, Anodontosaurus-t vagy Struthiomimus-t. Totálisan más játékstílus a három. Iguanodon, Lambeosaurus és Barsboldia egymáshoz méricskélése már okés, noha első kettő 3 helyet foglal, utóbbi 5 helyet a csapatban. De alapvetően azonos játék stílus. Mi jó egy kezdőnek például, az legitim kérdés.



Maradva még egy kicsit a videósoknál, csak címszavakban. IGP ahogy idegileg felőrölte a Day of Dragons fejesét. Csinált egy netes assetekből összerakott demot. Ezt tudom, ennyit kérek. Nem voltak koncepciós rajzok. Olyat is fejéhez vágtak, hogy mi az hogy nincsenek conceptartok. Bocsánat, de gyakran csalódást okoz, hogy a koncepciós képeken lévő dolgok nem valósulnak meg, nem ígért feleslegesen dolgokat. Vége az lett, hogy olyan szintű zaklatást kapott, hogy lelépett a pénzzel, a pénzemmel. Csapat maradt és folytatja a játékot. Lejáratás és zaklatás mértékét jelzi, hogy például Discordon egyesével írogattak embereknek, hogy a DoD így vagy úgy átverés, kamu, stb.. Igen nekem is írtak, innen tudom. Végül tényleg lelépett a pénzzel kínjában. Ja és igen, IGP miatt írtam meg ezt a cikket. Athomia állatorvosi lova annak, hogy 20 perces videóból 1-2 perc az érdemi információ. Utóbbi időben megnéztem pár videóját és az alapján már nem ennyire klickbaiter idő rabló. De hozzuk ide BestinSloth-ot. Ő is kő kemény klickbaitet tud csinálni. Nem tudom hogy ő, vagy TheGamingBeaver volt az amelyik egy videójában ledinózott egy nem dinót, majd elkezdte magyarázni, hogy helytelen, de azért mégsem probléma. Vicces, hogy TheGamingBeaver és BestinSloth számomra elkülöníthetetlen, mintha egy és ugyanaz az egyén lenne. Minőségileg alja, mégis milliós követő táborral bírnak, így a fejlesztők egyértelműen marketingre használják őket. Előbbinek volt videója Jim Kriklanddel. Időzítettem, vicces látni, hogy háttérből az emberke oda megy megnézni és arckifejezése eléggé hát… többet mond minden szónál. Szóval készítenek értelmes és hasznos tartalmakat, de ezekből sokkal több kellene, hogy valamelyest balanszólják a sok rosszat.

Feljebb írtakra legjobb példa Paxel. Ez a videója. Se a videó elején, se a leírásban nincsenek források. Nevek és évszámok elmondása nem elég. Van hogy szakirodalomban állítást zárójelben követ egy vagy több név és évszám. (Nem pedig felső indexes szám van.) Ez alapján kikereshető a hivatkozott publikáció a források közül. Ja hát igen, van honnan kikeresni. Tény egy videójában elismerte, hogy ez az egyik leggyengébb videója. Illetve a posztomat feltehetően azóta se látta, hála a YouTube poszt eltüntető mechanizmusának. Szóval hol vannak a források? Az viszont baromi fontos, hogy milyen kamerával lett felvéve.



Az a baj, hogy ha túl sok ember nem jelöl forrást egy közegben mi esetünkben a magyar nyelv “területen”, akkor relativizálja és normálisként kezdik el kezelni. Ez pedig nagyon könnyen maszatoláshoz illetve ledér munkához vezethet.

A hejesírás cikkben úgy mint itt foglalkoztam a Tyrannosauridae tyrannosaurid-ra rövidüléséről és ebből fakadó problémákról. Még publikációban is láttam tyrannosaur-t. Anó kritizáltam a mosasaur dolgot, volt Mosasauria ahogy Tyrannosauria is valószínűleg, de nem mosasauroidea Mosasauria vagy nem tyrannosauroidea Tyrannosauria állatok egyelőre nem ismertek így azt a rendszertani kategóriát szokás használni ahonnan vannak. A lényeg, hogy mivel nagyon sokan nem tudják kezelni a rövidítéseket, így sok hiba van mikre sokan úgy hivatkoznak, hogy nekik van igazuk és kötekednek azokkal akik jól tudják. Ez megelőzhető lenne. Igen ez egy olyan dolog ami magának a tudománynak a hibája/rossz szokása.

További probléma, mire a hejesírás cikkben kitértem, hogy a magyar wikipedia leírja, hogy hibás a pleszioszauruszok szó használata, de azután is viszi tovább. Ha tudod, hogy hibás, akkor mért csinálod a hibát direkt továbbra is? Ugyanez igaz a Megalodon-nál. Ez egy kagyló. Otodus megalodon a cápa neve. Mondjuk ne lepődjünk meg, ha majd megint más lesz a genusz név. A gond itt az, hogy ha én helyesen Otodus megalodon-nak hívom, van aki el kezd kötekedni, hogy hülye vagyok, mert az “Megalodon”. De ott a Megalania, nem hívható így. Varanus priscus a neve, ugyanaz a genusz, mint a komodói varán. Ez például a Path of Titans is elrontotta. Sőt ott a fajokat nevezik alfajnak, tehát vannak gondok ott is. Ám mondok egy nagyon kacifántosat. Megvan az esély, hogy a dinoszaurusz szót sem lehet használni a Dinosauria-kra. Mért? Dinosaurus murchisonii. Ez egy elég rosszul ismert Therapsida, így nem is igazán tekintik érvényes taxonnak. Amennyiben új leletek előkerülnek és különálló taxon már korábban leírtakhoz képest, akkor bizony a dinoszaurusz az a Dinosaurus murchisonii, ami nagyon nem Dinosauria. Ebben az esetben elő léphet a Manospondylus gigas esete. Ugyanis kánon szempontból ez az érvényes név és nem a Tyrannosaurus rex. Ám mégis ez utóbb az érvényes név, különböző okokból. Mondjuk ki, így ismerték nagyon sokan. De ettől még nem lesz megváltoztatva a Megalodon, hogy ez most nem kagyló, hanem cápa. Ahogy Megalania sem kerül visszaállításra, mivel egy genuszban van a Varanus komodoensis-szel. Egyszerűen fel kellene fogni, hogy nem Megalania és nem Megalodon. Nagyon lesarkítva ez a tudomány szembe köpése, hogy ennyire ne legyünk képesek. És mivel tömegek használják rosszul, még a szakértők is van, hogy ehhez idomulnak kényszerből.

TetZoo Time egy érdekes probléma. Szeretem, jópofa. Megértem Darren Naisht és a többieket ami miatt így vágnak oda David Petersnek. Nagyon is megértem. Bele kezdhetnék egy érzelgősködésbe, hogy ezzel csak még jobban ellehetetlenítjük azt, hogy Peterst vissza vezessük a normalitásba. Bár sanszosan lehetetlen, mert egész megélhetését erre építhette fel már. Mikor ezt írom a meme forrásai tekintetében csak Darrené van meg. Peters esetén van egy épp nem működő link, onnan volt az ő része. Szóval igen, kiábrándító. 



AI problémáról nem beszéltem, van cikk róla. Most már van technológia arra, hogy hangot túl jó minőségben reprodukáljanak és bármikor készíthetnek egy felvételt, mikor Holtz vagy Naish “bevallja”, hogy az egész tollas dinó dolgot csak szemétségből találták ki. Vagy előéletre építve Hornerre vagy Kriklandre húznak rá sexuális visszaélést, csak mert szerintük voltak tollas dinoszauruszok. Arsene őrjöngése alapján sajnos komoly realitás van ebben. Noha első körben kisebb egyéneket találnának be. Ahogy Arsene betalálta RJ Palmert, holott azért ő elég komoly név.

Valamire nem tértem ki. A mémek lényegében túlhasználatával magunk oldalát ostoroztam. De mi van az ellen oldallal? Lássunk néhányat. Ám Trey the Explainerről ejtenék pár szót. Először is, ő csinált vicces képet a Disney LMBTQ túlnyomatásáról. Akkor ő most jobb oldali/náci? Vagy nem lehet az mert elfogadja a tollakat és akkor woke agymosott? Illetve egészen jó példa arra, hogyan kell különböző témákkal foglalkozni és nem gányul, mint azok a blogosok/youtuberek kik hetente vagy akár pár naponta nyomnak ki olyan cikkeket/videókat mihez például egy havi munkára lenne szükség. (Feltéve ha van forrás, mert nincs, mert egész téma hoax.) Például én az ő videójáig teljesen lemaradtam arról, hogy a minósziak népviselete milyen volt, azt hittem, mint a görögöké. Pedig jó pár dokumentumfilmet láttam minószról.



Szóval nem kell félteni az awesombrokat sem a memek nyomatása terén.

Főleg, vagy csak awesombro körökből lehet olyan dolgokat hallani, hogy azt szeretnék, hogy a “dinoszaurusz” legyen jogvédett, valamilyen jogi személy tulajdona legyen. (Ezzel gátolva az új felfedezéseket, pl. egyre több tollat.) Ami azért aranyos, mivel még a Jurassic World is pár mondat erejéig negatívnak mutatva kitért erre. De még a film egyik tetőpontjakor elhangzott dolog, hogy ezek nem igazi őslények, az sem jutott el túl sok ember elméjébe.

Másik érdekes dolog minek szemtanúja voltam JWE Discordon, hogy a fanok elkezdték pikkelyenként elemezni a játékban a modelleket és hasonlítgatni, hogy nem filmhű. Ugyanezek az emberek leszólnak minket, hogy mért háborodunk fel, hogy nincs tolla, dinó az dinó.

Paleo-szubkultúra egyik legnagyobb problémája a nyílt vagy bújtatott vallás gyűlölet, ateizmus propagálása. Szó se róla, én sem kedvelem az egyházakat, mint intézményeket, sem a begyöpösödött vallásokat. Úgy gondolom, hogy a valós nevezzük csak spiritualitásnak, kutatását pont, hogy az egyházak/vallások gátolják. (Ateizmus is egy vallás.) Mert ha kiderülne, hogy mi is a valóság, akkor sok ember hite összerogyna, illetve az egyházaknak/vallásoknak hívott üzleti intézmények komoly probléma elé kerülnének. Sajnos volt alkalmam megtapasztalni, hogy nem csak az anyagi világ létezik és a halállal nem ér véget a teljes létezés. Van valami amit kb. mindenki hibásan természetfelettinek nevez. Ez is természetes dolog, csak nincs kutatva, oda van dobva a kóklereknek, mint a kriptozoológia. Noha az erszényes farkas után kutatnak és rendes publikáció is kijön erről. De ott a Cryptozoologicon is. Ráadásul számos ateista nem ateista, csak az egyházak és a dogma rendszerű vallásokat utálják. Nem tagadják valami magasabb rendű létének esélyét. Vallás ennek a keresése, keresni pedig nem lehet falak közé zárva ami az egyház és a vallási dogmák. Ne menjünk bele abba, hogy sokaknak az új vallási rajongás politikai idolok révén történik meg. Bár ha megemlítettük, akkor az awesombrok tényekkel szembe menő hite az vallás. Nem? Vagy akik annak ellenére keresik mai napig a fanyűvőt, hogy Miskolci László és Orosz István is több ízben kijelentették, hogy nincs, mivel képtelenség. Helyette abban hisznek, hogy Istvánt a kormány kényszeríti hallgatásra.

Számos dologról nem írtam, mik például itt említve vannak. Nem írtam a Carnivora fórumról, hogy jó pár éve igazi fertő, tenyészhelye volt az awesombroknak. Ma mi a helyzet, nem tudom. Mik jöttek innen? A mindenféle x állat vs. y állat dolgok. Szokásos harcoltatás igen. Dunning–Kruger-hatást sem hoztam fel egyszer sem, pedig nem elhanyagolható. Erről is írhattam volna. Vagy itt van e észrevétel. Röviden, annak idején brutálisan szörnyiesítették el a mai állatokat is. Ennek “maradéka” a tucat ócska és káros cápás horror. Talán jó példa a “Man's Conquest” magazin. Igen azok pálma tolvajok. Mint tudjuk falkában vadásznak emberre. Szóval az awesombro hozzáállás, mint toxikus maszkulinitás megnyilvánulása nem is teljesen, de részben igaz. Saját tapasztalatom, hogy a nők könnyebben állnak rá a tollas dinoszauruszok elfogadására.


Igen, pálmatolvajok falkában vadásznak emberre.


Lehet sosem tértünk ki (rendesen) arra, hogy mért probléma néhány “észre nem vehető” torzítás az állatoknál. Kicsit rövidebb farok, kicsit hosszabb lábszár. Hát ezek nem okoznak nagy torzítást…. Vagy de. Az hogy pár méter mennyit számíthat azt a JWE1 adta meg. Ugyanis a Giganotosaurus eredetileg fele akkora volt, mint a Tyrannosaurus. Pedig csak 2 méter volt a különbség. 1.4-ben korrigálták ezt a dolgot. Az megint egy érdekes kérdés, hogy a Frontier hogy gondolhatta azt, hogy az eredeti méretek jók? Továbbá Tyrannosaurus-t megszemlézve, eredeti kép Scott Hartman, a homályos a JWE wikirőlÁllat testrészeinek arányai nem jók. Hiába ugyanolyan hosszú, ha a farka rövidebb, így a test nagyobb lesz, magasabb lesz az állat. Ez fordítottan a Tricertops-nál látható. Noha 9 méteres, mint a valós, a nem megfelelő láb anatómia, hosszabb és más pozícióban álló farok miatt az állat torzója kisebb a kelleténél. Sőt, még a filmekhez mérten is baj van a JWE méretekkel



Úgy szintén kényes téma a Jurassic World film lopott díszletei. Több kép is úgy lett felhasználva, hogy nem kértek engedélyt hozzá, vagyis loptak. Erről olvasni lehet itt, itt és itt. Sajnos számos kép a cikkeknél már nem jelenik meg. Ilyen után pedig érdekes pl. arról beszélni, hogy milyen jogon baj akkor a torrent? Vissza utalnák itt a forrás használatra. Ha az Universal megteheti ezt, akkor átlag ember mért ne lophatná sőt adhatná el sajátjaként a paleoartokat? Nagyon rossz példát közvetíti. Ez a lopás dolog érdekes, mivel ott vannak Csotonyi paleoartnak is tökéletes képei, vagy Ciao Gid filmhez készült képei, pl. ez, mikből semmit nem látunk viszont kb. sehol. Hogy van ez? Megrendeltünk szép képeket, egyik képeit felhasználjuk, másikét nem, a többi szükséges díszlet képet meg lopjuk. De ide hoznám ezt is. Ezek a dolgok implicit módon nem ép jó irányba terelik a fanokat.

AI-jal nem igazán szeretnék itt már foglalkozni, de ez itt túl megy egy határon. Fals információ és AI generálta kép, betegel artisztokat és kunyerálna az artisztól képet, hogy AI generáláshoz felhasználja.

Arról sem szeretnék fantáziálni, hogy mi van akkor mikor awesombro, sőt a rosszabbik fajtából, kerül be paleontológiába. Vagyis lediplomázik, ásatásokon vesz részt, hozzáfér a raktárakhoz, és kutatásokban is benne van. Fennáll-e a veszélye annak, hogy világképének nem megfelelő leletek egyszerűen úgy “volt, nincs”. Vagy igyekszik a kutatásokat eltéríteni a helyes mederből. Prekoncepciók vannak és van hogy felmerült anyagi érdek őslénytani publikációknál. Legyen az a DePalma balhé vagy a 42-sben szereplő xenaltha testtömeg becsléses publikációnál a készítők megjegyzése, ami elég érdekes. Kinek lenne érdeke ilyet torzítani? Páncélos vendégízületesek testtömege kinek fáj? Pletykákba pedig nem megyek bele. Szóval ha a tudományos bizonyítékokat tagadók oda kerülhetnének az általuk letagadott dolgokhoz, félő, hogy nem sok jó sülne ki belőle.



A drámáért mindent is feláldozni

Elég komoly probléma az mikor olyan emberek akik tehetnének azért, hogy jobb legyen és tudnának is tenni érte, azok nem csinálnak technikailag semmit. Sőt helyette a hisztizés megy, hogy milyen rossz a helyzet, megint ki, mivel és hogy hülyítik az embereket. A helyzet az, hogy sokaknak előrébb való a hisztizés, drámázás, acsarkodás, vergődés, gyűlölködés sőt mások online, mentális és akár fizikális megsemmisítése, mint a produktivitás. Fizikális megsemmisítés edukáló anyagok készítése helyett? Örüljünk, hogy az USB kábellel akarta felkötni magát a webkamera előtt, örüljünk hogy az USB kábel akadt a kezébe és nem például olló, mit bele döfhetett volna ütőérbe. Persze ki volt az idiótának kikiáltva? A szuiciditásba hajszolt ember. (Igen, megtörtént eset.)

Igen ám, de mi van akkor, ha az illető hasznos dolgokat is csinál, ám mellette ilyen rosszakat is? Teljesen ássa el magát, vagy elég, ha leáll a rosszal? Mások öngyilkosságra buzdítása rossz. Ám hol a határ, hogy mi a rossz? Mert ugye vannak akiknek a kultúrált vélemény kifejtés is rossz.

Lényegében jó pár ember elvileg szeretné, hogy jobb legyen, ellenben nem tesznek érte semmit, de e mellett problémákat generálnak, direkt csinálnak drámázást. Ez pedig csak ront a helyzeten. Legrosszabb az egészben, hogy elvileg értelmi képességeik megvannak, hogy ezt felfogják. Tehát vagy mégsem olyan értelmesek, mint aminek tűnnek/mutatják magukat, vagy szánt szándékkal destruktívak. Igen van egy ilyen viselkedés forma egyeseknél, hogy azokat támadják legjobban, akikkel elvilegesen egy oldalon vannak, ugyan azt vallják, gondolják s képviselik. És nem azért támadják, mert elvileg a másik hibázott és erre hívnák fel a figyelmet, csak nem tudják a mértéket sem az eszközöket. Nem szimplán rossz szándék. Aztán megy a pislogás és a hiszti, hogy az awesombrok milyen rosszak. Van egy érzésem, hogy viselkedés terén a mi oldalunk, a paleo-szubkultúra degeneráltabb, mint az awesombrok.

Sőt nem tudjuk rövidebb s hosszabb távon hogy alakulnak a dolgok, például politikailag. Lesz-e olyan, hogy bezúzzák a leleteket politikai és/vagy vallási alapon? India szépen halad e felé. Technikailag vannak olyan elmeroggyantak akik szeretik a paleontológiát, de ilyen esetben csak mozizni, meg hisztizni akarnak. Mi lenne ha el se jutnánk ide? Mi lenne ha nem Neroskodnánk? 



Van-e megoldás?

Problémára való figyelemfelhívás, mint e írás. Vagy az általam sokat emlegetett paleo-videojátékokról szóló publikáció. Mely sok éve mondogatott dolgaimat tartalmazza. Remélem, hogy az itt leírtakkal is fognak vagy már foglalkoznak. Ezentúl Mark Witton “The Palaeoartist’s Handbook: Recreating Prehistoric Animals in Art” c. könyve, Brian Engh e videója például, TREY the Explainer, E.D.G.E., de visszamehetünk All Yesterdays-ig, sőt a ‘86-os The Dinosaur Heresies-ig is. Ez utóbbiban már fel voltak a tollak vetve. Most van 2023 szóval 3 év híján 50 év nem volt elég a tollak felfogásához? (Feltéve, ha ezt a könyvet vesszük a kiindulásnak.)

Helyzet, hogy szerintem két sarkalatos dolog van. Feljebb írt problémák. A leg irányt mutatóbbaknak is vannak olyan megnyilvánulásaik, melyek sajnos kirakatba kerülnek és érvelhetnek azzal az egész ellen egyesek. Itt csak annyi tehetni valónk van, hogy igyekszünk elkerülni ezeket. (Legyen ez szélsőséges megnyilvánulás, politika berángatása a paleontológiába, pornográfia stb..) Ám van egy határ, amit technikailag senki nem várhat el, hogy át kelljen lépni a szentkedésben. Révén az elvárás kvázi az, hogy olyannyira legyünk felkent szentek, hogy az awesombroknak még vissza szólni se szóljunk, mert kuss a nevünk. Míg ők szabadon rúgdoshatnak és gyalázhatnak minket, illetve az őslényeket. Kérdés, hogy mi az a viseltetés amit el kellene érünk, illetve ami alá tilos mennünk. Erről sajnos túl sokféle álláspont van.

Itt jön a másik probléma. Noha van egy fő gerince az oldalunknak, van sok irányt mutató ember, ők kommunikálnak is egymással, de mégsem működünk organikusan. Nincs valódi gravitációs középpontunk mi köré tudnánk szerveződni. Facebook csoport, Discord szerver vagy a Twitternek is olyan korlátai vannak melyek miatt nem alkalmasak ennek kialakítására. John Conway sauropods.win próbálkozása is él, megy, ám közel sem az ami kellene. Azt felejtsük is el szerintem, hogy egy mindent és mindenkit is tartalmazó dolgot sikerülne létrehozni. Ám mégis Conway útja jó szerintem. Mikor először megfogalmazódott bennem a Central Paleo Media, akkor még el volt fejemben felejtődve a Jurassic Park Institute. Igen egy oldal, mi köré szerveződhetne minden.

Az oldal minden (új) őslénytani publikációt listáz, lehetően minél több nyelven legalább az abstract részt lehozza, ezzel a világon az összes média felületnek innen (vagy a szerzőktől, esetleg a publikációt lehozó oldalról) kell az általuk lehozott hírhez az információkat szedni. Vagy szó szerint lehozni, forrás jelöléssel. Nem pedig sokadkézből vegyék át egymástól az agyon átírt izét ami a végére nettó dezinformáció. Szintén minél több nyelven gyorstalpalók, tutorialok, edukáló anyagok, legyen írott, videós vagy játék. CPM által készítettek, vagy külsősök által, ám egy helyre gyűjtve. Értelmes őslénytani tartalom készítők listázása, ha valaki itt nincs fent, akkor nem számít hitelesnek. Ezeket hozzáértők ellenőrizzék, például paleontológusok. És ha probléma van, akkor ne az legyen mint eddig, hogy kínkeserves mosoly mögé kell rejteniük, hogy ez baj, de nem tehetnek kb. semmit. Igenis, ha az adott produktummal baj van, nem üti meg a szintet, akkor nem. Ha megüti, akkor oldalon listázásra kerül. Sőt újabb dolgai oldal hírfolyamában is megjelennek. Persze kell pl. nyelvi szűrő, vagy tartalmi, révén nem érdekel mindenkit minden is az őslénytanban. Szóval innen el lehet jutni könnyedén bárhova ami jó. Blog, videós, honlap, játék, Facebook csoport, Discord szerver tudja a fene mik léteznek még mikről én sem tudok, hogy vannak.

Legyen közösségi oldal is, felhasználók legyenek megkülönböztetve, paleontológus, hallgató, paleoartist (akár több szint) témában jártas és/vagy tartalom készítő (akár több szint) és hasonlók. Ez azért kell, mert noha paleocenzúra nem megvalósítható sajnos, hogy olyanok, mint a 65 vagy Exoprimal ne is létezhessenek, vagy valami figyelem felhívó jelzés legyen, hogy úgy ahogy van a tudomány meggyalázása, de valami kell. A felhasználók tudhassák értékelni az adott produktumokat. Itt jön képbe a többféle felhasználó. Megnézhetjük, hogy sima mezei őslények iránt érdeklődő mit írt a 65-ről, Tetszett neki. Ám ha rámegyünk a témában jártasak értékeléseire, lehet az előbbi meggondolja magát, hogy mégsem olyan jó film.

No de ehhez pénz is kell. Sok alkotónak vannak vásárolható dolgai, plüss, kép, póló, játékok. (legyen az Prehistoric Kingdom, Zniw vagy Primal Carnage) Itt jön elő, hogy hajlandóak lennének-e közös piacra menni? Tudom videojátékok esetén nem kivitelezhető Steam, GoG vagy Epic miatt, de mondjuk pár dollárral megemelnék az árukat, a pénzt meg nem benyelnék. Illetve igen, jogi védelem. Arsene és hasonlók bíróság elé állítása. Bár lehet cyberhőst is csinálnának belőle Oroszországban. Bár ki tudja. Azt leszögezném, ha megvalósulna, akkor csak az új eseteknél, visszamenően nem. Bár ez alapvető dolog a jogban, hogy új törvényt nem alkalmaznak visszamenően, csak bizonyos esetekben. Nem csak a honlap tárhelye pénz, meg kell fizetni a programozókat, a moderátorokat, akik karbantartják a tartalmakat, frissítenek. Egy ilyen vállalkozás sok emberes munka és nem várható el, hogy szabadidőben ingyen csinálják. Itt jön képbe, amit megemlítettem a paleo-videojátékos cikkben, hogy őslénytanból sokan nagyon sok pénzt keresnek, ám technikailag semmi vagy csak alig kerül vissza tudományághoz. Illetve a készült produktumok java bele tapos a paleontológiába még e mellé. Van itt elég komoly pénz amúgy.

Ez sajnos szerintem csak lázálomom, hogy ilyen szintű szervezettség és együttműködés létrejöjjön. Mostani laza kapcsolódási hálót könnyen szét tudnák verni. Elég egy újabb Archaeoraptor-hoz hasonló esett kiegészítve deepfake-kel. Pontosabban nem vernék szét a hálózatunkat, de olyan szintű publicitás vesztés lehetne, melyből sok idő lenne kijönni. Újabb filmek, játékok újra kitört csuklós, pucér Maniraptora-kat mutogatnának, sőt meglévő játékok is tollatlanítanának, csak hogy ne vesszen el minden, amit eddig alkottak. Saurian megtette ezt annál a publikációnál ahol szó sem volt arról, hogy kizárt a tollas T. rex, mégis amit a média és az awesombrok műveltek, annak lett eredménye. Szóval a veszély valós. Ellenben kérdés, hogy az awesombrok mennyire szervezettek. Kis elkülönülő online közösségekben élnek akár egymásról sem tudva? Arsene is csak egy a sokból? Vagy van egy szervezetebb közeg, ám ha ezt láttuk eddig, akkor nincsenek túl sokan. Csak hangosak és agresszívak. Na és mi van a bújkálókkal? Akik elfogadják a tollas dolgot, de csak mert “rájuk van erőltetve”, ám amint lehetőség lenne eltüntetni, máris habzó szájjal ugranának? Ez mennyi?

Lehetséges, hogy túllihegem. Legyen így. Ám ha mégsem, akkor elég komoly bajok lehetnek. Ám vannak megtörtént dolgok. Remélem csak én látom rosszul és látok egér helyett egy kék bálnát. Isten óvjon minket attól, hogy negyed részt is igazam legyen.



Összegzés

Ha valaki egy “paleoidól” és hülyén viselkedik az nem jogosít fel minket, hogy mi is így tegyünk. Már csak azért sem, mert amit neki elnéznek, azt nekünk nem feltétlen. Ez igazságtalan kettős mérce, ám sajnos mindenkiben munkálkodik. Rengeteg dolgot kell javítani és abszolút nem segít a helyzeten az, hogy ha a problémák felvetésénél ökörkédés, maszatolás, sőt visszatámadás van. Aztán amikor megtörténik a probléma mindenki pislog, mint pocok a lisztben. Különösen komoly a probléma azért, mert az őslénytan sok gyereket érdekel. Szeretnénk, hogy ne átverjék őket, ne húzzák le őket pénzzel, idővel és silány, sőt akár hazug dolgokkal? Nem tudunk alternatívát mutatni. A paleo enthusiast közeg kiszámíthatatlan hol milyen, milyen hatással lenne egy gyerekre. Lazán képesek egyesek olyan dolgokat posztolni miket nagyon nem kellene. Ha ide vesszük a paleo-videojátékos közösségeket, a helyzet ismét kiábrándító. Zsákbamacska, hogy a gyerek jó, problémás vagy egyenesen fertő közegbe kerül-e. Awesombrok közösségeiről nem tudok nyilatkozni, ahova be próbáltam jutni, nem sikerült. Vicces lenne, ha kiderülne, hogy valami titkos globális listájukon ott vagyok. Bár ez a lista szerintem több tízezer embert tartalmazna akkor. Az awesombro probléma nem csak abból áll, hogy ők nem képesek elfogadni azt, hogy a tudomány halad, ismeretanyagunk fejlődik. Nem tudom meghatározni a mértékét, ám szerintem nagyon nem elhanyagolható, hogy azért ilyenek vagy vannak ennyien az awesombrok, mert mi olyanok vagyunk amilyenek. Az más kérdés, hogy náluk is jelen van ugyan ezek a problémák. Ebből a destruktív ciklikusságból kellene kitörni.

Igen többieknek részben igaza volt, hogy nem volt jó ötlet részemről, hogy a régi dolgokba alászálltam. Illetve, hogy utána jártam számos ügynek, mint Arsenenek. És amikbe még belefutottam. Mivel csak magamat idegelem vele. (Aztán meg őket.) Ellenben a múltból tanulni kell, régi hibákat igyekezni kell elkerülni. Ha meg elfelejtjük őket, nem fogjuk tudni mit kell elkerülni. Illetve sajnos hozzátartozik az awesombro problémához a saját oldalunk is. Lehet túl gondolom, hogy fele ennyi awesombro se lenne ha felkent szentként beszélnénk négyszemközt is. Ám mutattam példákat, hogy azért vannak dolgok miket jobb lenne vagy jobb lett volna nem elkövetni. Továbbá lehet nem kellene leírnom, ám ez itt a jéghegy csúcsának is a csúcsa csak. Nagyrészt mikről tudomásom volt, pár dolgot jeleztek nekem és mikor utánuk néztem, hogy úgy van-e, találok-e még konkrétumot, akkor bukott ki még jó pár csontváz. Ráadásul én csak az awesombrokról akartam cikket írni, hogy mennyire idióták. A vége pedig majdhogynem az undorodás a paleo-szubkultúrától. Attól az oldaltól amiben benne vagyok, ami  elvileg a jó oldal mégis az elém került dolgok.... Hogy fogalmazzak? Azt hittem, hogy az én idiótaságom (vagy volt idiótaságom) az enyém és kirívó esett. Erre ez normális, sőt ennél még lejjebb van a színvonal. Ez nagyon kiábrándító. Ellenben mikor a dátumokat is elkezdtem figyelni, feltűnt, hogy utóbbi években volt javulás. Lehet a járvány miatt. Lehet a különböző közösségek kezdtek el normáisabban viseltetni. (Már amelyek.) Vagy csak spontán. Ellenben ez egybeesik a nagy awesombro aktivitással. Szóval nekünk Mohács kell?



Források:

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése