2023. március 22., szerda

Jurassic Forseken Lore: JWD +

Film számos plothole bírtokosa. Ebből néhánnyal fogok foglalkozni, ám én nem szeretnék sorozatot Jurassic franchise-ből. Főleg nem a történetével foglalkozót, mivel a 70%-a a hibákról, ellentmondásokról, történeti lukakról szólna. Az megint más kérdés, hogy ezzel a témával foglalkozók mindig ignorálják ezeket (ellenkezővel még nem találkoztam), így azt a képet adva, hogy itt valami jól összerakott, konzisztens és koherens dolog van. Hát nem. Korábbi cikk kitoldása a mostani írás.

 

Előre szeretném leszögezni, hogy külön KELL választani a filmekben látható és elmondott dolgokat a mindenféle pl. DPG-s “háttér lore” baromságoktól. Ám mivel ez utóbbi vagy kánon (míg nem retconolják) vagy a mindenféle honlapok, blogok és videósok tényként kezelik, így figyelembe kell vennem. Ezekkel mi a baj, az eredeti cikkben volt szó.

Lehet, hogy vannak olyan tartalomgyártók (blogos, videós) melyek foglalkoznak általam felvettet dolgokkal, így lehetnek jó példák. Egyik legutoljára általam látott lore videó a JWFK-ban látott indoraptor tojásokkal foglalkozott. JWD-ben elhangzódik Soyona Santos által, hogy a hibrideket készítők mellé fogtak. Most az (Indominus és) Indoraptor alapján mondja, vagy azok a tojások ki lettek keltetve és történtek dolgok? Nos ez a videó még a JWD előtt készült, így… még ennyit se lehet elmondani a dologról. Ellenben a semmiről lett öt perces videó.

Szó se róla, nagy hiba lenne felülnöm a régen minden jobb volt dologra, hogy addig volt jó, míg a Jurassic Park Legacy weboldal létezett. Egy egyszerű példa: ezen az oldalon és fórumán találgatták mely állatok voltak hímek és nőstények, majd ezekből lényegében tényként bekerültek adatbázisba “dolgok”. Így visszagondolva a JP1-es nőstény míg a JP3-as Brachiosaurus a hím dolog egy röhelyes felvetés, amit még én is tényként kezeltem annak idején. Most komolyan a JP3-ban csak hímeket látunk? Több tucatot egy helyen? JP2 és JP3 két külön színű Parasaurolophus, mint két külön nem dolog is, ismét a nemek külön csordákban élnek? És mi van a JP1-es lilás színváltozattal? Jurassic Park Legacy ilyen szempontból mély, ám negatívan mély nyomot hagyott. Kimondottan felesleges találgatni mely állatok hímek és nőstények. Révén a filmek készítői nem foglalkoztak ezzel (Vagy ritkán, pl. Nasutoceratops esetén van külön hím és nőstény, jól látható jegyekben térnek el.), illetve lore szinten pedig azért, mert az állatoknak különböző változataik kerülhettek klónozásra. Krétakori Tábort nem szeretem, kifejezetten rossz, még a JW filmek tükrében is. DE! Számos eltérő szín és mintázat változatot láthatunk az állatoknál, mely a számuk miatt nem írhatóak fel a nemi kétalakúság számlájára. Természetesen lehet, hogy a látható eltérések mintázatban és színben függ, hogy hím és nőstény, ám nincs kapaszkodó, hogy melyik-melyik.

Egyszóval a helyzet az, hogy a nosztalgia vonatra sem szabad felszállni, mivel tíz éve és még régebben sem volt a mostaninál jobb a helyzet.


Évszámok

Mikor játszódnak a filmek? Alapvetően úgy vettem észre, hogy a filmek megjelenésének éve azaz év mikor a film játszódik. A helyzet, hogy ez így is van. Mégis a JW Világuralom esetén hiába ad évszámokat támpontokat a film (1993 JP1, 2015 JW1) a COVID-19 miatti csúszások miatt én meg engednék egy max két éves visszadátumozást. Noha a film legelején van dátum az első film eseményeiről és elhangzik, hogy 30 évvel később se… tehát 2023. Vagyis mégsem a film mozikba kerülésének évében játszódik, sőt nem a csúszásokat leszámítva, mikor mozikba kellett volna kerülnie. Szóval magam részéről a JW3-nál két dátumot tartanék reálisnak, 2020 és 2023. Noha az utóbbi a kánon.

Szóval mikor játszódnak a filmek?

  • JP1 - 1993
  • JP2 - 1997
  • JP3 - 2001
  • JW1 - 2015
  • JW2 - 2018
  • JW3 - 2023


Maisie Lockwood nem úgy nő, mint egy ember?

Mikor E cikket írom, meg sem lep, hogy a karakter https://jurassicpark.fandom.com-os oldalán nincs leírva az általam alább részletezendő probléma. Karakter tehát 2009-ben született Colin szerint. Persze mint tudjuk, elég nagy marhaságokat tud írni. Legyen az, hogy a parkban szaporodtak az állatok, vagy a második JW idejére oda kerülő csatorna kérdése. Ennek ellenére, ebből tíz év lett a közösségi wikin. 

 


 

Problémánk az, hogy a JW2-ben elhangzódik olyan a Menedék szigettel kapcsolatban, ami már problémás. Lockwood felidézi a JP2 végén lévő Hammond beszédet. Ellenben a JW1-ben Masrani említi Hammond végakaratát. Akkor most mi van azzal, hogy békén kell hagyni ezeket az állatokat? Aztán mégse, újra legyen park, majd következő filmben ismét a TV beszéde van említve? Ez nagyon nem stimmel. Ráadásul minek a Menedék, mikor ott a Sorna? (Azt előző cikkben nem tudom honnan vettem, hogy Hammond és Lockwood együtt tervezték a Menedéket. Ez részemről hiba.)

Ám térjünk rá a kislányra. Alapvetően a történet, hogy Lockwood összeveszett Hammonddal, mert a meghalt lányát akarta klónozni. Ere 11 évvel került sor Hammond halála után. (Esetleg -9 hónap, akkor 10 évvel később.) Valójában eddig rendben is lenne minden. Tulajdonképpen podcastben általam mondott dolog, hogy a JW3-ban lévő módosítás kellett az nem igaz. Nem volt ellentmondás. Pontosabban találhatunk. Film világában beadott történet, hogy Lockwood lánya autóbalesetben meghalt az elég könnyen leelenőrizhető lehet. Mikor halt meg Benjamin Lockwood lánya? Hány éves Maisie? Senkinek nem tűnt fel, hogy a lány fiatalabb, mint hogy Charlotte meghalt így meg sem tudta volna szülni?

Térjünk rá a JWD féle retconra. Autóbalesetes sztori marad, mint fedősztori. Ellie Sattler is ismerte őt személyesen. Hammond halála után ismerték meg egymást. Ismert volt a betegsége. Így talán az is hogy abba halt bele? Itt is lehetnek már gondok. Lássuk milyen dátumok vannak a videókban mikben Charlotte beszél a kamerába. 1986 május 02, még elég fiatal. Másik videó dátuma már 2007.06.26. Itt már állapotos. Wu meg is erősíti, hogy Charlotte Maisie-val volt állapotos. Harmadik videó már 2009.10.02. és Maisie jól láthatóan nem tegnap született. (Az részlet kérdése, hogy a labor hátterét ha megnézzük akkor minimális a változás, bögre, papír halmok át lettek rendezve a díszletben, de a röntgen képek nem lettek lecserélve. Monitor képen van némi eltérés. Jár a tockos a díszletért felelősöknek, meg annak ki leokézta stb..) Valóban nem vagyok terhesség szakértő, ám 7-9 hónapban járhatott a 2007.06.26.-ai videóban. Vagyis Maisie 2007 szeptemberében vagy oktoberében születhetett legkésőbb.

Be kell ismernem, hogy a cikk indítója az volt, hogy úgy emlékeztem, hogy már a sornai tartózkodás alatt állapotos volt, ami elég sok logikai bakit szülhetne, ám nem így van. Legalábbis nem tudjuk hogy milyen labort látunk a 2007-es és 2009-es videókban. Ennek ellenére 9 vagy a 10 évvel a JWFK előtti születés dolog is téves. Valóban a 10 év esetén a 2008 elég közel van a feljebb megállapítotthoz képest, viszont elvben Coliné lenne érvényesebb. (Ebben a problémában amúgy a JWD dátumozása nem sokat segít, így felesleges volt a megállapítás.) Esetleges magyarázat lehet, hogy Maisie valamelyest másképpen nő az anyja (vagy eredeti verziója) genetikai beavatkozása miatt. Bár erre semmi utalás nincs.

Amúgy ráfogható, hogy nincs probléma Maisie születésével. Fedősztorival és a két film közti retcon miatt ellenben vannak logikai buktatók.


Sáskák

Valahol furcsa állatfaj vagyok, révén nekem tetszett a Giganotosaurus. Írtam cikket, hogy némi realitása lehet annak, hogy Tyrannosauridae és Carcharodontosauridae találkozhatott. Továbbá igaz, mint Giganotosaurus szerintem sem jó, fiktív új taxonnak, mint “Gigacanthosaurus grantii” már teljesen rendben van. (Pikantériája az egésznek, hogy blogot utáló ember is már büfögte ezt vissza. Gigantosaurus grantii átnevezés nincs tudtommal Jurassic fan körökben, vagy csak a Google engem nem szeret, hogy megmutassa, hogy de.)

Tehát a sáskás dolog tetszett, amit leírok azt podcastben is elmondtam. A lényeg, hogy az ötlet jó, megvalósítás nem. Macska méretű sáskák esetén levágná a világ elég hamar, hogy a BioSyn felé kéne szaglászni és a NATO lezergelné a BioSyn telepét, hogy átvizsgálják. Ezt úgy kellett volna megoldani, hogy a termést felzabáló sáskák normál méretűek és csak tartalmazzák az őssáska DNS-ét. Ennek bizonyításához kell karaktereinknek bejutni a telepre mintáért. Természetesen ennek is lehet pl. olyan buktatója, minthogy a semmiből előkerülő új génállományú sáska faj elég gyanús lehet. Meg nem véletlenül nincsenek ekkora nem vízi ízeltlábúak, ugye több oxigén kellene a nekik.


Sorna és a BioSyn völgy

Mondjuk arról is lehetne értekezni, hogy DPG szerint a Sornáról JW-be elvittek minden “ős” állatot. Akkor Dodgson miről beszélt, hogy elhoztak a BioSyn telepre mindent a Sornáról? Kétszer lett onnan elvíve minden? DPG alapján Roberta volt az egyetlen Tyrannosaurus a Földön (Krétakori Tábor tud bekavarni.), révén ha a Sornáról mindent átvittek, akkor a JW-be és ott csak egy volt, akkor meghalt a többi. JWD-ben Colin alapján viszont a másik két példány a JP2-ben látott pár. Szóval nem igaz az a DPG-s maszatolás, hogy a Sornán összeomlott a tápláléklánc, ha minimum két Tyrannosaurus-t képes volt ellátni a sziget. Tehát ennyit ér a háttér lore, mire majdnem mindenki feltétel nélkül építkezik. Az sem segít, hogy bizonyos háttér lore források elérhetetlenné váltak. Így vissza ellenőrizni sem lehet 100%-osan.  

 

 

Ismét problémás a BioSyn telephelye, az Észak-Olasz alpokban lévő völgy. Ha ott van minden sornai állat (minimum két Tyrannosaurus-t képes volt ellátni a sziget), jó pár Nublari és az utólag illegálisan létrehozottak, plusz a BioSyn saját klónjai…. Sorna méretével is problémák voltak eleve, hogy nem lehet ott ilyen állatokból életképes ökoszisztéma, ám lenyeltük ezt a békát. (Könyv amúgy foglalkozik ezzel a problémával.) Viszont egy ilyen kis völgy? Plusz a film eseményei után otthagyják az állatokat. Ha nem működik az “agykontroll”, mi ott tartotta őket addig, akkor úgy szét fognak Európába széledni…. (Most a hideg klímát hagyjuk.) Dreadnoughtus feltehetően volt már a JW-ben, hisz az innovációs központban holografikus képernyőn szerepel. JW2-ben pedig látni mintát az állattól, olyan állatok mintái közt, melyek le lettek klónozva. Így ez nem BioSyn saját kreálmánya volt. Ellenben a Quetzalcoatlus-szal. Nem tűnt fel senkinek a film világában, hogy az InGen nem kreált ilyet, hanem a BioSyn? Akkor talán nagyvárosban fészkelő párért a BioSyn felelős nem? Akkor talán nem kéne megbízni bennük és problémás minden “őslény” nekik való átengedése. És lássanak csodát, a https://jurassicpark.fandom.com/wiki/Quetzalcoatlus nem foglalkozik ezzel a problémával.

Zárójelben említettem, hogy a második könyv foglalkozott olyan kérdéssel, mellyel a filmek nem. Tetszik vagy sem, ha “alig láthatóan” is, de a JW különbözik a JP-től a miben létében. Az első két vagy inkább három film a könyvekhez szorosan kapcsolódik mondani valóban, noha ökoszisztéma kérdés kimaradt. No és a Jurassic Park: The Game játék is. Mi is ez? A következmények. A JWD giccsesen szupijónak mutatja be módosított őslény DNS-t is elvben tartalmazó hibrid kreatúrák nagyvilágba kiengedését. Podcastben ezzel foglalkoztunk nem térek ki erre. Ezzel szemben a JP:TG-ben többször is elhangzódik, hogy nem juthatnak ki. Tylosaurus-nál egyik probléma volt, hogy az állat nem juthat ki a nyílt vízbe. Azaz egy példány magában ökológiai katasztrófa, kiirthatja a bálnákat. Ezzel szemben a JWD: Mosazilla békésen úszkál a bálnákkal. Szerencsére e problémával a rajongói körökben foglalkoznak ahogy észrevettem. Noha elég sokan nem értik meg, mi ezzel a baj.


Még apró észrevételek zárás előtt

Az hogy most sem jött össze a tudományos pontosság, nem foglalkozok vele. Legalább elindultak végre a jó irányba. Delibird-dé vált Pyroraptor-ra sem akarok kitérni. Ian Malcolm karakterének kiherélésébe se mennék bele. Sajnos túl sok mindenről lehetne beszélni, miről a magukat rajongónak nevezők nem akarnak hallani se. Van olyan rajongói közösség, ahonnan ki vannak tiltva a filmes bakik. Mint pl. az első filmben, mikor felülről látjuk az ikonikus kaput, a kerítés egyik irányba nem folytatódik. Nekem ezek pedig nem rontják az élményt. Sőt számos hiba inkább amolyan érdekes fűszerezést ad az egészhez. 2006 környékéről a Gothic vs. The Elder Scroll fanbase (egy része) hisztik jutnak eszembe. A Gothic tábor lényegében szerette a játék hibákat, nincs Gothic hibák nélkül. Amolyan érdekes sármot ad. Ezzel szemben a TES fanbázis (egy része) folyamatosan fikázta a Gothic játékokat, mert játszhatatlanul bugosak. Hát hogy is mondjam, azóta volt közöm a Skyrimhez és Oblivionhoz. Abszolút nem marad el bugok terén egyik játék a másiktól. Abszolút nem újszerű ez, a dolgok meg nem látása.

 

 

Most olyan voltam, mint az indoraptor tojásos videó, hogy öt perc a semmiről. Arról bezzeg nincs háttér lore, hogy mikor a JWD-ben Franklin Webb mutatja előző részekből ismert karakterek dossziéit, bal oldalt hogy értelmezzük az őslény ikonokat? Van leklónozott nem madár, de nagyon madárszerű (Avialae) dinoszaurusz a film világában? Illetve a legutolsó. Arról nekem Udanoceratops jut eszembe. Ez egy nem ceratopsidae Ceratopsia? Filmes Microceratus-hoz nem igazán hasonlít.

Nem a JWD-hez tartozik, de az igazsághoz igen, hogy nem a második JW volt mely széles fejjel ábrázolta a Baryonyx-et a franchise történetében. The Lost World: Jurassic Park PS1-es játékban is hasonlóan széles volt a fejük. Ráadásul 2023-as publikáció alapján korántsem akkora hülyeség, hogy vadásszanak szárazföldön. (Most olyan dolgot hanyagolnék, hogy Csotonyi képétől mért kellett eltérni, vagy a láva állóság.)

 


Első JW esetén kritizált dolog volt, hogy túl nagy a Pachycephalosaurus. Egyik érvelési alap, hogy a JP2-ben láthattuk mekkorák. Az InGen több különböző verziót is létrehozhatott ugyanabból az állatból. (Lásd Stegosaurus.) Ráadásul a JP2-ben is pár képkocka erejéig, de látni egy jóval nagyobb példányt, mint a többi. Ezt nem magamtól szúrtam ki, discord szerveren vagy talán rediten láttam. Méret különbség oka nem ismert. Lehet nemi kétalakúság, túl nagyra nőtt példány, a kicsik valójában fiatalok (Stygimoloch dolgot most hagyjuk.) illetve, hogy két külön klón verzió. A Stegosaurus legjobb példája ennek. Felesleges belemenni, hogy melyik fajról lehet szó, vegyük úgy hogy a valós állat 9 méteres lehetett. Nos az InGen nem csak ennek kétszeresét klónozta le. JP3-hoz kiadott méretarány képen 40 láb hosszúnak írják, ami 30 centivel számolva 12 métert jelent. Ám már JP2-ben is túlméretezettek voltak. JW1 kenus jeleneténél jóval nagyobbakat is láthatunk. JW2-höz készült egy tetem díszletnek a studioADI-tól, melyről van is fent egy videó a csatornájukon. Ez a példány átlag Sauropoda-kkal vetekszik. Továbbá a JWFK-ban van ajkuk, míg más részekben nincs.

És lássatok csodát. Arról írok, hogy felesleges belemenni itt a lore-ba, mivel a leglucskosabb svájci sajt is megirigyli ezt. Erre mit művelek?



Végezetül

Meg tudom érteni az embereket, hogy többet akarnak a Jurassic világából. Azt is, hogy megpróbálnak itt összefüggéseket keresni, olyan sztori vonalakat mikhez oda kell figyelni a részletekre. Nagyon sok történet operál ezzel, hogy történethez az apró részletek adnak hozzá rengeteg mindent, vagy épp mellék történésekre derül fény. Ám itt a fő dolgok buknak el, mert nem tudják bekötni a cipőfűzőjüket. Háttérben meghúzódó történet vonalak keresése közben ezek hogy nem tűnnek fel? Nem tudom megérteni, hogy működhet az, hogy ezek ignorálása természetes.

Van rá ötletem miből fakad. Én nekem a tudományosság az első, így magamévá tettem azt a gondolkodást, hogy lehetően mindenre oda kell figyelni, még akkor is ha elképzeléseimmel szembe megy. Míg úgy általánosságban a “rajongás” inkább mellőzi a zavaró dolgokat, nem foglalkoznak ezzel, gyakorta kizárják. Révén az öröm szerzés a cél. Mikor egyik a másik terepére téved, akkor történnek dolgok. Ám jó pár ember valójában mindkettő.



Források:
A filmek (JWFK és JWD esetén legelejükön vannak dátumok mondva/írva.)

https://jurassicpark.fandom.com/wiki/Maisie_Lockwood 
https://twitter.com/colintrevorrow/status/1033633988357877760
https://www.youtube.com/watch?v=ZNXGrMZp5a4&t

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése