2014. szeptember 5., péntek

Dreadnoughtus schrani - az új titán






2005 és 2009 között tárták fel az új argentín titánt, és a napokban publikálták róla az első leírásokat. A csapat vezetője Kenneth Lacovara volt és a Santa Cruz-i Cerro Fortaleza formációban végezték az ásatásokat.

Dreadnoughtus schrani-ra keresztelték a 84 és 66 millió évvel ezelőtt élt új óriást. Tömege ugyan nem ért fel egy Argentinosaurus-al, viszont 65-66 tonnás tömegével, így is a második legnehezebb sauropoda ami eddig előkerült Argentinából.
Ellentétben az olyan termetesebb társaival, mint az Amphicoelias fragillimus, ezen állat csontváza lényegesen teljesebb, 45,5%-át találták meg az egész állatnak! Egyedül néhány lábujjcsont, pár végtagcsont, a nyakcsigolyák jelentős része, valamint a koponya hiányzik. Az egyik legszebben fennmaradt rész a 9 méteres farok, ami nem volt annyira ostorszerű, mint a Diplodocidae-áknál, inkább tipikus, masszív izmokkal körbe ölelt Titanosauria farokról lehet beszélni.
Hála a Dreadnoughtusnak, a tudósoknak mostmár lényegesen több információ állhat a rendelkezésére ezeknek a masszív titánoknak az anatómiájáról.



A csontok tüzetesebb vizsgálatához 3D-s lézer szkenneres technikát is használtak, mert digitálisan könnyebb ide oda forgatni a csontokat, mint a valóságban. A humerus (felkarcsont) tüzetesebb vizsgálatakor arra jöttek rá, hogy ez a példány amit találtak, még növésben volt!

Ami viszont engem sokkal inkább meglepett, az a leletek kora. Ezekből a korokból igen ritkán kerülnek elő Dinoszaurusz, és egyéb Archosauria fosszíliák a Gondwana kontinenseken, egy ekkora állat felfedezésére pedig az esélyek szinte a nullával egyenlők.
A Dreadnoughtus kétséget kizáróan pályázhatott az akkori idők második legnagyobb szárazföldi állatának járó címéért. Csak az Észak-Amerikában élt 35 méteres és körülbelül 100 tonnás Alamosaurus volt még tőle is nagyobb. Bár 100%-ig még ezt se lehet biztosan kijelenteni, mivel mint azt már említettem, a megtalált egyed még növésben volt.
Élőhelyén osztozhatott az olyan Tyrannosauroidea-ákkal, mint amilyen a Megaraptora Orkoraptor.


Jennifer Hall paleo-rekonstrukciója.



12 megjegyzés:

  1. Tekintettel arra hogy még kifejlett egyedet nem találtak, egyenlőre elképzelhetőnek tartom hogy ez akár egy fiatal Puertasaurus is lehet.Végülis a Puertasaurus 35-40 méter és 80-100 tonna volt és mindkettő megtalálható volt 75 millió éve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell minden új faj esetén ösztönösen lefarikcsálni az ökoszisztémákból. Dél-Amerika elég nagy kontinens volt ahhoz, hogy több óriás növényevőt is eltartson.
      Egyébként az elmélet már ott megbukok (mindenféle csöntszövettani elemzésen kívül), hogy a Puertasaurus teljesen eltérő csigolya anatómiával rendelkezett, nincs hasonlóság a két faj csigolyáinak felépítésében:
      http://4.bp.blogspot.com/-7EGie9pss1I/UcSTrGJIRGI/AAAAAAAAUGU/yE9pO_Xfxmo/s1600/Puertasaurus.jpg

      Törlés
    2. És az új becslések szerint a Puertasaurus mérete közelebb állt a 30 méterhez.

      Törlés
  2. Van valami linked hozzá?Mert úgy tudom hogy a megtalált csigolyája nagyobb mint az Argentinosaurusnak

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/Argentinosaurus_and_Puertasaurus_vertebrae.jpg/375px-Argentinosaurus_and_Puertasaurus_vertebrae.jpg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magán az angol wikin írja. Egyetlen csigolya nem számít ha nem tudni, hogy egész pontosan hanyas csigolya. Plusz abból a kevés csigolyából nem olyan könnyen lehet megállapítani az állat testfelépítését, milyenek voltak az arányai stb. A 35-40 már a nagyon extrémebb tartományba esnek.
      Egyébként a Puertasaurusnál eléggé illúziókeltő a kiterjedt csigolyanyúlványok, de csigolyák esetében fontosabb inkább a csigolya alapot nézni.

      https://o9hsjw.bn1.livefilestore.com/y1p1F3SQjl_SaroZ9NmnViT-Xq9nJv_mT7h7z7_WfL4iAne5ge3cfeX-p3Zq5SUzUh6O4s81suiehsdsLFi4r7nDCbQiEX2_2Hc/argentinosauruspuertasaurus.jpg[URL]https://o9hsjw.bn1.livefilestore.com/y1p1F3SQjl_SaroZ9NmnViT-Xq9nJv_mT7h7z7_WfL4iAne5ge3cfeX-p3Zq5SUzUh6O4s81suiehsdsLFi4r7nDCbQiEX2_2Hc/argentinosauruspuertasaurus.jpg[/URL]

      Mint azt a képen is láthatod, a valóságban az Argentinosaurus csigolyája a nagyobb. Ez persze nem jelenthet semmit. Fontos volna tudni, hogy egész pontosan hanyadik csigolya is ez a Puertasaurusnál, mert azt a tudósok is csak hasraütéssel saccolhatták be az előző kommentemen lévő képen is hogy hol volt pontosan a csigolya. És ezt pedig ilyen kevés lelet alapján elég nehéz lesz behatárolni.

      Törlés
  3. Nem rég volt egy hír egy másik óriás Sauropodáról aminek még nem volt akkor neve argentinából, ez most ugyanaz az állat vagy ez új faj?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából, amikor elkezdtem írni még abba voltam, hogy ugyanaz az ásatás, de abiztonság kedvéért kicsit jobban utána olvastam, és rájöttem hogy nemis ugyanaz az ásatás,a tudóscsapat és helyszín. Tehát új faj. Egy a témáról szóló angol cikk facebook posztolásánál valaki azt mondta, hogy szerinte akár az(ok) a névtelen sauropod(ák) a felnőt(tek). De így az egész téma legelején én egyenlőre nem mondanék ki semmit.

      Törlés
  4. Szerintem ez egy másik faj,mivel ez az Argentinosaurus után élt, míg a másik előtte. Szerintetek mekkora lehetett egy kifejlett egyed?

    VálaszTörlés