2014. szeptember 9., kedd

Rukwatitan bisepultus - egy újabb titán

Na tessék, egy újabb titán. Úgy tűnik, hogy 2014 a Titanosauria dömping éve. Anno 2011 a Spinosauridák miatt volt hasonló mértékben jelentős (egymás után fedezték fel az Oxalaiát és az Ichthyovenatort). Idén pedig sorjával jöttek a Tyrannosauridae-ák, mintha csak egymásnak adták volna a kilincset. De úgy tűnik ezuttal Földanya most divatot vált, és rátér a Titanosauriákra.




Tegnap (2014.09.08) az Ohio-i egyetem paleontológusai azonosítottak egy új Titanosauriát a mai Tanzánia területén. Ugye tudjuk, hogy a Titanosauriák voltak a kréta időszak legsikeresebb Sauropodái, és legnagyobb számmal Dél-Amerikából kerültek elő fosszíliáik. Legutóbb a Dreadnoughtus is innen került elő, vagyis egy Gondwana kontinsről, és minő véletlenség, hogy a Rukwatitan is! A különbség csak annyi, hogy ezuttal nem Dél-Amerikából, hanem Afrikából!

Afrika kréta időszaki Sauropodákban igen szegényes, Madagaszkárral együtt találtak négy, max hat fajt, ebből kettő egy időben élt (Paralititan és Aegyptosaurus). Mostantól a Rukwatitan is felkerülhet a listára, mely nagyjából 100 millió évvel ez előtt élt, talán egy időben élhetett a Paralititánnal és az Aegyptosaurussal, de talán még találkozhatott a Nigersaurussal is. Nem mellesleg a Nigersaurus egy Rebbachisauridae Diplodocoidea...



A Rukwatitan bisepultusra keresztelt titán maradványaira a Rukwa hasadék medencéjének szikla falában figyeltek fel a paleontológusok, dél-nyugat Tanzániában. Az elvégzett CT vizsgálatok a maradványokon azt mutatják, hogy ennek a Sauropodának számos olyan egyedi vonása van, melyek megkülönböztetik bármely eddig talált afrikai Sauropodától, így a Paralititántól és az Aegyptosaurustól is, mint az tette közzé Eric Gorscak, az Ohio-i egyetem biológiai doktorandusza, aki a vezető szerzője volt a adatokról készült leírásoknak.


Eric Gorscak

A Rukwatitan bisepultus mellső végtagja elérte a két méteres hosszt, tömegét pedig 2 elefántéval felérőnek becsülik.
Érdekes (és erre a tudósok is rájöttek), hogy világ szerte, a közép-krétától kezdve a Titanosauriák felemelkedését a Diplodocoidea sauropodák bukása követte. Jó példa erre Dél-Amerika, ahol eddig találtak közel 30 Titanosauriát. Noha Afrikában ettől egyenlőre jelentősen kevesebbet találtak, ám még így is sokkal nagyobb értéket mutat, mint Diplodocoidea-ák terén, melyekből találtak...nem tudom... 1 fajt?


Mark Witton paleo-rekonstrukciója ( TOLLAKKAL !!! )


FORRÁS:
Rukwatitan leírás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése