2018. június 28., csütörtök

Jurassic Forsaken Lore


Lyuhuly. Itt-ott neten mennyi, mennyi találgatás, érvelés stb. van hogy így, nem úgy, hanem amúgy van a Jurassic franchise története, háttértörténete, világ, világépítése… Atya ég. Nem akarok senkit sem hibáztatni, hogy logikát keres ebben az alaposan elba… rontott dologban. Én is keresem a logikát, a történetet és próbálom kikövetkeztetni, hogy mi mért is és mi lesz a következő film.
Már csak azért is, mert ez a Brachiosaurusos jelenet még mindig hasogatja a szívem, hiába tudom hol hülyeség a jelenet. Hiába pendítették meg, hogy a következő rész jóval tudományosabb lesz… nem hiszem, hogy egy deka valódi nem madár dínót is kapnánk benne. És hogy mért? Lássuk.
Igen elvétve spoiler a JWFK-ból fellelhető.

Először is. Kell nekünk négy lista.
JP 1-2-3 lista ama állatokat tartalmazza, amik az első trilógiában szerepeltek, (Edmontosaurus vagy Anatosaurus koponya a tyranno fészekben) vagy háttéranyagokban említve voltak. Leptoceratops esetén nem biztos, hogy ez Leptoceratops, tehát be lehet másnak is tudni, pl. Microceratusnak.
Jurassic World ama lista ami még a film előtt kijött, hogy eme állatok szerepelnek a parkban. Erről cikk is volt. Ugye első trailert szétfikáztuk, meg minek Indominus, rakás kaki lesz az egész. Majd írtam egy cikket, hogy lehet mégsem lesz olyan rossz a film, sőt ha ama mondat benne lesz, az megmenti. Benne volt ama mondat. :3
Nublar DPG lista a JWFK-hoz kitalált ilyen vírusmarketing marhaság. De kánon marhaság. Ezek az állatok vannak a Nublaron, piros amik kihaltak a film idejére… érdekes, hogy hiányzik nem egy faj, amit a látogatók megszemlélhettek a Jurassic Worldben. Hogy is van ez?
DPG-s InGen lista… tudjuk, hogy az InGen leadott a hatóságoknak egy listát, ami elvben azt tartalmazza mit klónoztak le és ebből hiányzott a Spinosaurus. De az a lista nem lehet ez az… mi a rák ez? Hol a Proceratosaurus? Stegosaurus volt a Nublaron, filmben elírva, de látjuk is az EMBRIÓ TÁROLÓBAN. Embrió, nem DNS tároló az.



JP 1-2-3
Jurassic World
Nublar DPG
DPG-s InGen lista
Nublar:
Tyrannosaurus
Velociraptor
Baryonyx
Proceratosaurus
Segisaurus
Herrerasaurus
Dilophosaurus
Metriacanthosaurus
Compsognathus
Pteranodon
Brachiosaurus
Parasaurolophus
Stegosaurus
Triceratops
Gallimimus
Tylosaurus
Troodon

Sorna:
Pachycephalosaurus
Mamenchisaurus
Spinosaurus
Corythosaurus
Ankylosaurus
Ceratosaurus
Apatosaurus
Leptoceratops
Maisaura
Muttaburrasaurus
Edmontosaurus

Baryonyx
Dilophosaurus
Coelophysis
Compsognathus
Elaphrosaurus
Metriacanthosaurus
Spinosaurus
Suchomimus
Tyrannosaurus
Velociraptor
Ankylosaurus
Apatosaurus
Archaeornithomimus
Brachiosaurus
Edmontosaurus
Gallimimus
Kritosaurus
Lesothosaurus
Maiasaura
Microceratus
Nipponosaurus
Pachycephalosaurus
Parasaurolophus
Stegosaurus
Triceratops
Dimorphodon
Pteranodon
Mosasaurus
Plesiosaurus
Styracosaurus
Gallimimus
Triceratops
Stegosaurus
Dimorphodon
Velociraptor
Tyrannosaurus
Mamenchisaurus
Parasaurolophus
Brachiosaurus
Euoplocephalus
Pachycephalosaurus
Ankylosaurus
Coelurus
Stygimoloch
Dilophosaurus
Metriacanthosaurus
Spinosaurus
Carnotaurus
Baryonyx
Pteranodon
Compsognathus
Mosasaurus
Microceratus
Corythosaurus
Ceratosaurus
Allosaurus
Apatosaurus
Suchomimus
Sinoceratops
Pachyrhinosaurus
Edmontosaurus
Herrerasaurus
Deinonychus
Segisaurus
Lesothosaurus
Nublar:
Brachiosaurus
Parasaurolophus
Triceratops
Gallimimus
Dilophosaurus
Tyrannosaurus
Velociraptor
Compsognathus

Sorna:
Brachiosaurus
Mamenchisaurus
Edmontosaurus
Parasaurolophus
Triceratops
Microceratus
Stegosaurus
Pachycephalosaurus
Gallimimus
Tyrannosaurus
Velociraptor
Carnotaurus
Baryonyx
Dilophosaurus
Compsognathus
Pteranodon

Hiányos DNS:
75% Suchomimus
12% Allosaurus
71% Metriacanthosaurus
60% Herrerasaurus
48% Segisaurus
36% Dimorphodon
57% Apatosaurus
97% Corythosaurus
8% Pachyrhinosaurus
91% Ankylosaurus
9% Euoplocephalus





DPG-s InGen lista… ó hogy az a… 6 oldalka? He? Nem én rontottam el az első kép méretét. Ez ilyen a honlapon is. Wőld Bíldin Level Vántáuzend! A vagy, így ne csinálj világépítést.
Szóval. A JP:TG kánonikusságával ne foglalkozzunk. Már csak azért se, hogy az első filmet magasról letolják, akkor ne várjuk el, hogy egy játékkal foglalkozzanak. Tehát. Első filmben láthattuk a Proceratosaurus embriókat a tárolóban. Ezek nincsenek a DPG féle listán. Metriacanthosaurus emberiók is voltak. Lista szerint eme állat DNS lánca 71%-ban volt készen, ergó még nem volt élő egyed.
Nem volt élő egyed? Akkor az emberió mi? DPG agymenése szerint, az InGen Hammond halála után visszament a Sornára és leklónozta a Spinosaurust, a Ceratosaurust és egy seregnyi Ankylosaurust és Corythosaurust illegálisan. Vagyis befejezte ezek DNS láncát.
Született egy törvény, hogy nem szabad klónozgatni csak úgy, ennek ellenére az InGen megtette. Most nem azért… ha a második rész után nem sokkal lehetett új fajokat klónozni, akkor a második résznek nulla értelme van. Főleg, hogy amúgy a Nublart se napalmozták le, tehát azt is rendbe lehetett volna hozni. Sőt ott kevesebb is a ragadozó és nulla (ha nem számoljuk a The Gamet) a veloci populáció. (Mármint... 1 a fagyasztóban, a laborban a tojások, a vadon kikelt fiókák... amiket nem rakhatott a 3 filmbéli, mert be voltak zárva, ergó mégis csak kell ide a The Game!) Ja és a Lockwood bírtok alatt ott van még a legelső labor ahol előállították az első állatokat… 

97%-os Corythosaurus sem volt klónozva az első film idején. DPG alapján. Ami bullshit. Második részben láthatjuk a Corythosaurust az InGen befogó csapatnál lévő lapokon. Volt a szigeten Corythosaurus! Ahogy volt Metriacanthosaurus is az első parkban Herrerasaurus stb. mellet! Csak valaki nagyokos észrevette, hogy manapság annyi ember szeret mindenféle dologból lore videókat és teóriázgató videókat csinálni youtubon… ezért csináljunk ilyen minimumnál is kisebb energia befektetéses marketing szemetet, ami „kánon”, így majd a sok teóriázgató videó majd ingyen marketing lesz. Én meg vagyok olyan hülye, hogy eme cikkel pedig beszállok eme marketingbe… meh.

Ja igen. A Sorna üres. Összeomlott az ökorendszer így a maradék állatokat átvitték a Nublarra.
Tehát az InGen klónozott új fajokat és elengedte őket a Sornán… ezek pedig tönkrevágták a „működő” ökoszisztémát. Mi van? Az InGen féle Spinosaurus lehet erősebb stb. az InGen féle Tyrannosaurusnál… de elvben a JP3-ban látott Spinosaurus volt a Jurassic Worldben… ami meghalt a JWFK idejére. Lehet a Mosazilla ette meg, de… JP3 alapján kimondottan vadászott a Tyrannosaurusokra. Vagyis vagy megette a Mosazilla, vagy gondolt egyet és meghalt. Vagy ugye Roberta ölte meg. Aki már eléggé idős… Tehát egy felnőtt T. rex meg tudta volna ölni a Spinot már a Sornán? Vagyis mi is omlasztotta be az ökorendszert? Ceratosaurus? De eleve volt hasonló méretű ragadozó már. Plusz elengedtek „könnyű préda” titulussal ellátható Corythosaurust, nem is keveset.

Mért kellet ez a marhaság, hogy a JP3-ban látott új fajok még nem voltak a JP2 idején a szigeten? Minek?! Főleg, hogy eme listán van olyan faj (Carnotaurus) ami felől nem hallottunk, hogy létezik, csak a JWFK-nál hallunk. Minden állatot átvittek? Mi lett a raptorkkal? JWFK-ban Bluet mondják fajának utolsó egyedének. Sornán összeszedték az összes compyt? Azokat a kicsi vackokat? Az összeesett? Pteranodonok? JP2 és JP3-ban két külön típus látható. JW-ben egy harmadik típus jön be… Most akkor leölték a JP2 és 3 Pteranodonjait a JW félék kedvéért?
Ez marhaság. Bedőlt az ökoszisztéma… maradék állatokat elvitték… de a Leptoceratops/Microceratus is olyan, hogy nem lehet tőlük a szigetet megtisztítani, kicsik és gyorsan szaporodnak.

Na és mit mond nekünk eme lista, hogy hány állat volt, mikor az InGen elhagyta a Sornát?
  • 10 Brachiosaurus
  • 4 Mamenchisaurus
  • 4 Edmontosaurus
  • 13 Parasaurolophus
  • 10 Triceratops
  • 22 Microceratus
  • 11 Stegosaurus
  • 9 Pachycephalosaurus
  • 20 Gallimimus
  • 6 Tyrannosaurus
  • 18 Velociraptor
  • 2 Carnotaurus
  • 5 Baryonyx
  • 12 Dilophosaurus
  • 43 Compsognathus
  • 10 Pteranodon
Magyarul: Az Elveszett Világ idejére egy növényevőnek sem lett volna szabad maradnia. Ragadozónak úgyszintén, mivel éhen haltak volna. Eddig is tudtuk, hogy amúgy a Sornán a valóságban ekkora állatokból nem lehetne életképes ökorendszer. De ez film, így elfogadtuk, hogy mégis sikerült. DE EKKORA SZÁMARÁNYOKKAL AKKOR SEM! Emlékszem, anó Istvánnal csináltunk fanonból egy InGen listát. Az ehhez képest egy mestermunka volt…
Ja és a lista… Nublarnál a compyk… Sornáról a hajókkal jutottak át a Nublarra? Nem az, hogy mint a könyvben, direktben voltak ott. Nem. Átlógtak. Sornán még az állatok elengedése előtt is szabadon futkároztak? Ennyire? És ha a Sornáról a Nublarra átjutottak. Akkor a Sornáról máshova? Nublarról máshova?


Isla Nublar az utolsó Dinosaurusok otthona. KIHALTAK A MADARAK TE ÚR ISTEN! VÉGÜNK! NINCS TÖBB KFC!
Ja mégse…
Még jó hogy az első három film a madarak dínók dolgot azért építette, erre ez. Sőt... a JW elején is madár lábas kis jelenet felfogható ilyen utalásnak.


JP3-ban és JWFK-ban is a Velociraptorokat mondják a második legintelligensebbnek a Földön. Első JW film korai storyboardjában volt egy jelenet, ama velocikkal amiket a látogatók megnézhetnek és volt tolluk. Nem sok, de tovább gondolták a JP3-at. De a raptor squadnak nem lett volna tolla pl.. Tehát a Sornáról a velocikat is átvitték… és a JWFK idejére mért is csak Blue az egyedüli? Tehát nem a raptor squad volt az egyedüli pár Velociraptor, hanem látogatók által is voltak megtekinthető példányok. Azokkal akkor most mi is van?
Szomorú… hogy mikor a Podcastet felvettük, Titanlizard mondta, hogy Blue a második legintelligensebb lény a film szerint, akkor most fel ne hívja ezért Kokot a gorillát. Podcast feltöltése előtt Koko meghalt… ez… ez… eléggé nem jön jól ki.
Tehát van nekünk X számú ember után elvben második legintelligensebb állat… és ezek a hiper intelligens és amúgy nagyon is jó ragadozók. Kipurcannak és csak Blue marad. WTF?


Beszéljünk a Menedékről is. Tehát Hammond és Lockwood ezt tervezték az őslényeknek. OTT A SORNA. Akkor még a Sornán vígan élnek. De menjünk ezen sorba, évszámokat hagyjuk is.
Lockwood birtokon létrehozzák az első dínókat. Majd jön a Sornai „tömeggyártás” és a nublari park. Lockwood és Hammond külön mennek, mert Lockwood klónoztatni akarja a meghalt lányát. (Igen a kislány, egy klón.) Bedől a nublari park és a Sornát is elhagyja az InGen, az állatokat elengedik. (Lehető legnagyobb marhaság volt a DPG-s lista, hogy számadatokat adtak, miből mennyi volt akkor. Életképtelenség.) Hammond kapitalistából természetvédő lesz és meg akarja védeni az állatokat a cégével szemben. JP2 azzal ér véget, hogy Hammond nagyvilágnak mondja, hogy eme állatokat békén kell hagyni. Nem sokra rá Hammond meghal, InGen visszamegy a Sornára újabb fajokat klónozni és elengedni a szigeten. Masrani megszerzi az InGent és új parkot nyit, mert… TOVÁBBVISZI HAMMOND ÖRÖKSÉGÉT. AMI AZ, HOGY BÉKÉN KELL HAGYNI ŐKET, EZÉRT ZÁRJUK ŐKET VIDÁMPARKBA. WTF?! De amúgy az ürügy az, hogy az a pár új faj szétcseszte az ökorendszert… És ugye bedőlt a JW és ott a Menedék, ami elvben új otthon lehet a dínóknak Lockwood szerint, a sziget önfenntartó. Na várjunk… ha pár tucat állatot mentünk meg és kitesszük őket a szigetre, a ragadozók hamar felzabálják ama pár növényevőt és éhen halnak. (DPG féle InGen lista után ne várjunk logikát a lore szerzőktől) Plusz ezt elvben annó Hammonddal tervezték. Ez most, hogy van kronológiailag?
Szétmentek, mert Lockwood klónozni akarta a lányát, de tervezték együtt a Menedéket… DE MINEK?! Mikor Hammond élt, ott volt a Sorna sértetlenül.
Amúgy a Menedék kicsit hasonlít a könyv béli Sornára. Ez jó pont. De minek?!



Mi a megoldás, ha van egy plot hole? ÚJABB PLOT HOLE!
A csatorna ami ott sincs.
Kiszabadult a Mosazilla, mert nyitva maradt a zsilip. Oké, abba a tóba kell tengervíz. Eddigi térképeken nem volt felszíni csatorna. Olvastuk a könyveket és a JP:TG is kánon… volt, kánon mert kánon, de nem kánon, mert kánon… bullshit. Magyarán akkor van egy felszín alatti cső/csatorna, ahogy a JP:TG ese… -_-
Tehát, sokféle térkép volt a parkról, sehol egy felszíni csatorna, ami a tavat összekötné a tengerrel. ITT MEG OTT VAN. EGY ZSILIPPEL. EGGYEL A TÓNÁL! Alap a két zsilip, egy a tóhoz és még egy tengerhez. De egy ekkora és veszélyes állat esetén azért még kellene oda néhány. Nem, a vízgazdálkodási tanulmányaim feleslegesek, nem kell kettő, elég egy. Mert dagály, cunámi stb. az nem létezik. Főleg egy vulkanikus területen nincsenek cunamik. (Apropó. A vulkán kitörésnek kellet volna cunamit okoznia…) Mi is erre a válasz, hogy az mit keres ott?

Aha… tehát, az a csatorna ott volt eddig is (amúgy nem), csak a térképek el voltak rontva (nem voltak elrontva, nem létező dolog mért legyen rajta?), ez a magyarázat. MÁR ÉRTEM! Tehát Proceratosaurus emberiók azért vannak az első filmben, mert EL LETT RONTVA és nem azért, mert volt Proceratosaurus leklónozva.
Ilyen hozzáállással én nem várok sok jót a következő filmtől. Visszatérnek a tudományos fantasztikum területére, az alapokhoz. Baromi nem hiszem, hogy ez azt jelentené, hogy valódi, vagy ahhoz hasonló dínókat kapnánk. Pedig megoldható lenne, még eme rakás plot hole mellet is.


Akartok még egy plote holet?
Ugye a JW-ben látjuk, hogy a laborban ott a sok tojás. Ott a kis tricin való lovaglás, kisdínó simogatás. (gyerek megfojtogatja a kis apatot…) Logikus, hogy az új park állatait folyamatosan pótolják újra, mert nem tudnak szaporodni.

Nem. Szaporodnak! Akkor milyen tojások vannak a laborban? Az állatsimogatóban a fiatal állatokat elvették/rabolták a szüleiktől? Kizárásos alapon, a ragadozók nem vadászhattak a növényevőkre, akkor mi szabályozza a populációt? Leölik a felesleges állatokat? Vagy a B telephelyre viszik őket? De az üres. LYALY MÉGSEM ÜRES!

Ó banyek. Egy ilyen cikk megírása napok, akár hetekbe is kerülhet. Megírok egy szekciót aztán lehet törlöm. Eme cikk is kissé habzó szájú… No tehát, napokban, mikor eme cikken dolgoztam… EZ.
The Evolution of Claire – Egy novella… retconoltuk a retconolás retconját, ezért csinálunk újabb retcont. Vagyis a plot holeba öntünk még több plot holet.
Tehát… Claire sosem volt a B telephelyen… az állatokat folyamatosan vitték a JW-be… ha minden igaz nem lesz kimondva, hogy a B telephely (ami B helyszín csak én mondom mindig telephelynek) most, hogy is áll. Tehát… elvben a JP3 idején voltak InGen emberek a szigeten, volt labor, aktívan ment a klónozás és az is lehet, hogy szó sincs ökoszisztéma bedőlésről… csak folyamatosan gyártották ott a vidámpark szörnyeket.
Akkor minek a JW laborjában az a sok tojás? Azok csak kirakat műtojások? Ha tudtak a parkban szaporodni az állatok… ismét minek a folyamatos klónozás meg…
Akkor most B telephely üres? Elvittek minden dínót onnan? Vagy nem? Szal nem biztos, hogy üres, csak Clairék és a világ hiszi ezt. De azért nem lesz tisztázva.
Film alapján az van, hogy nincsenek ott „dínók”. Jelenleg úgy áll, hogy mégiscsak lehet, hogy lehetséges, hogy vannak, de nem biztos a lehetőség lehetősége sem. Tehát ha a következő filmben nem is, azutániban lehet, előhúzzák ismét Az Elveszett Világot, hogy a sziget ugyan úgy tele van InGen kreálmányokkal. Ha már Proceratosaurus embriókat láthattuk az első filmen, de DPG szerint azok nincsenek.



Akkor most hogyan tovább?
Én úgy kedvtelésből le fogok írni egy koncepciót, hogy mi lehet, lehetne az elkövetkezőkben. Ellenben igazából felesleges és amúgy bárkinek is felesleges komolyabban, mélyre hatóbban gondolkodnia ilyesmiken. Sajnos Colin Trevorrow munkássága felszínesen jó filmet adott nekünk, de ha jobba bele ássuk magunkat a film világában, akkor rájöhetünk, hogy ez egy rakás díszlet. Nincs mélység. Felesleges a háttér sztorit keresni, vizsgálni. Vagy nincs, vagy van valami vacak, amit a következő film úgy is semmisnek fog tekinteni. Filmek mondanivalója terén sincs semmi új. JW és JWFK is ama tanulságot dobta elénk, amit a JP1-2-3. Ezek élőlények, nem szabad a természettel szórakozni, attól, hogy mi alkottuk őket, joguk van élni és az élet amúgy is utat tör.. Ennyi. Első JW megpendített egy kritikát az emberi igénytelenség/torzult igények terén, ellenben nem kezdett vele semmit.
Kiadott háttéranyagokat következtetésekhez felhasználni pedig… felesleges. Csak meg kell nézni a 4 faj listát.



Paleoapokalipszis vs. Dínóapokalipszis
Sajnos jelenleg úgy tűnik, hogy a franchise ama irányba megy, hogy a beígért hetedik film új névvel fog büszkélkedni, ami nem más mint a Jurassic Cadillac. Mert eredetileg ígértek nekünk egy negyedik JW filmet is. Csak ugye a JP4 az JW lett, így a JW4 is valami új Jurassic lenne. Aki nem értené:

Sajnos úgy fest, hogy dínóapokalipszis a cél. Azaz ezek a tollatlan izék árnyékában kell majd élnie az emberiségnek. Nem azért, de hidegebb éghajlaton lazán fennmaradna a civilizáció. Ahhoz, hogy ott is dínóapokalipszis legyen ahhoz valódi dínók kellenének. Ezt meg kétlem, hogy meglépnék.
Főleg, hogy azokat le kellene klónozni. Valószínűbb, hogy vannak annyira hülyék, hogy a JWFK végén látott pár tucat állat igázná le az emberiséget. A DPG-s kánon háttéranyagok után nem lenne meglepő egy ilyen képtelen húzás. Sok fajból egy egyed van, vagy Allosaurus esetén a pár szét lett választva, egyik a birtokon kiszabadult, másik pedig ha jól rémlik, egy fegyverkereskedőhöz került. Amik képesek lehetnek szaporodni: Pteranodon, Dimorphodon (de őket mintha, nem láttam volna a filmben) és a Compsognathusok. Varánusz DNS van Blueban, így elvben képes lehet szűznemzésre. Ha a Mosazillának van köze a valódi Mosasaurusokhoz, akkor ő is képes lehet szűznemzésre. Szép kilátások.

Remélem nem a dínóapokalipszis a cél, hanem a paleoapokalipszis.
Aki meghallgatta a legutóbbi Podcastünket, feltűnhetett, hogy sok dolog köszön vissza. Nos ez is visszaköszön. Tehát…
Béka és más fajok DNS-ével kipótolni a hiányt… akkor a végeredmény egy hibrid. Jurassic filmekben nincsenek nem madár dínók, azok hibridek. E mellet számos más dolog is van, aminek sok embernek, főleg a paleontológusoknak fel kellet volna tűnnie. Mégis a tömegek két pofára zabálták a Jurassic World-öt. Mért?
Emlékezzünk vissza a JP3-ra. Grant nem volt hajlandó beszélni a Jurassic Parkról, sőt inkább kritizálta. Nem is kapott a kutatásaihoz anyagi támogatást. JW-ben láthattuk, hogy az InGen jól felszerelt zsoldos pribékekkel rendelkezik. JWFK-ban Lockwoodot megöli az embere egy párnával. Egy mozgásképtelen, gyenge öregembert megölnek egy párnával egy Jurassic filmben! HOHO! Elindultunk egy „jó” irányba?
Tehát, tegyük fel, hogy az InGennek voltak verőemberei aki befenyítették a paleontológusokat, meg úgy bárki hozzáértőt, akik kritizálni merték a Jurassic Worldöt. Tehát első körben nincs anyagi támogatás, másodkörben fenyegetés, befenyítés, harmadik körben fizikai erőszak, családtag elrablása és hasonló. Negyedik kör pedig… van az InGennek jó pár olyan állata ami egyben lenyel egy embert


JWFK minden hibája és logikai baromsága ellenére, van itt valami érdekes. Wu nehezményezi az Indoraptor eladását, mert… mások is fognak tudni ilyet csinálni. DPG-s háttéranyag kutyulás-megerőszakolásos cuccokban is van olyan, hogy nem feltétlenül az InGen kiváltsága az őslények klónozása. InGen technológiai riválisa volt a Tatsuo Technologies. Masranihoz került az InGen… és felvásárolta mellé a Tatsuo Technologiest, ezzel megszüntetve az InGen riválisát. Elviekben tehát lehetséges, hogy másik cég/szervezet is létrehozzon őslényeket.

„- Miattam létezik ez az egész. Ha én nem újítok. Megcsinálja más. – Wu.
- Fejezzenek be itt minden tevékenységet most rögtön! – Masrani.
- Most úgy csinál, mintha itt mi valami őrült tudósok lennénk. De csak azt csináljuk, amit mindig is csináltunk a kezdetektől. Hiszen a Jurassic World-ben semmi sem természetes. A genom hézagait mindig is más állatok DNS-ével pótoltuk ki. És ha tiszta lenne a genetikai kódjuk a legtöbbjük teljesen másként nézne ki. De maga nem a valóságot akarta, hanem még több fogat… - Dr. Wu.

Úgy van, az első JW egyik tetőpontja. Eme kis párbeszédet mind két tábor használja a másik ellen. Awesomebrok (mi ugye pikkelyfanboynak szoktuk őket hívni) és hát... a realitást kívánók. Awesomebrok szerint ez elég, hogy mindenki kussoljon, mert meg van magyarázva mért nem olyanok, amilyenek a dínók. A másik tábor (tehát mi is) arra használja, hogy akkor ezek nem dínók és nem is lehet őket annak nevezni, ergó az awesomebrok ezzel bevallják, hogy ők nem a dínókat szeretik, hanem a dínók kicsúfolását... blablablabla....

Tehát a helyzet:
Ha volt is 100% DNS állományú dínó, akkor sem klónozták azt, helyette olyanokat hoztak létre amit a nagyközönség szívesen fogyaszt két pofára. Akik pedig belekotnyeleskedtek volna ebbe, azokat az InGen akár kegyetlen módszerekkel is el távolította az útból. Ha pedig volt olyan szervezet akik közel kerültek, hogy maguk is előállíthassanak őslényeket, azokat felvásárolta. (Jó persze Masrani vásárolta fel, nem az InGen... de a lényeg érthető.)

Vérfrissítés a Jurassic franchiseba, a dínók unalmasak már!
Következő filmnek erről kellene szólnia. Az őslényekkel ill. azok "olcsó" változataival való seftelésről, az InGen piszkos üzelmeiről. Reménysugárként pedig egy szervezetről, cégről ami időközben képes volt túlélni és valódi ősállatokat hozott létre. Tehát tollas dínók. De szerintem ez még mindig kevés.
Ahogy a JP2 legvégén bereppent egy Pteranodon és ő zárta a filmet, ahogy a JP3-ban több szerepet kapott egy másik verziójú Pteranodon raj végül ahogy komplett showt kapott a Mosazilla és a pterok a JW-ben... úgy kellene behozni a dínók előtti és utáni ősállatokat. Jégkori állatokat már beszellőztettek az első JW film vírusmarketingjében amúgy, hogy az  InGen végez eme irányba is kutatásokat.

Mi lenne a jó? Az ENSZ kiadja az utasítást minden "dínó" kilövésére a JWFK eseményei után. Továbbá totálisan betiltanák az ősállatok feltámasztását stb. Ellenben az eddig titokban működő szervezetnek (JP3-ban sem volt szó Masraniról, holott ekkor már birtokolta az InGent.) ez nagyon nem lenne jó. Így kénytelenek lennének alkut kötni az ENSZ-el, hogy ők vállalják az InGen által létrehozott "izék" begyűjtését és tárolását, cserébe őket hagyják békén. Mért hagyna az ENSZ egy másik parkot? Választ a JW-ben keressük. Wu mondta, hogy a hibridek alapból labilisak. Eme szervezet/cég ellenben nem hibrideket hoz létre, hanem valódi állatokat. Tehát biztonságosabbak.
Podcastben volt szó a T.rex intelligenciájáról. Volt olyan agymenéses szaki aki csimpánzok szintjére mondta... oké... Én az agy testhez való arányai alapján azt mondom maximum kutya intelligenciája lehetne egy T. rexnek, de baromira kétlem, hogy megközelítené-e. Végül kiegyeztünk abban, hogy legfeljebb egy macska értelmi képességeivel rendelkezhetne egy valódi T. rex. Tökéletes, tehát a T. rex idomítható! Ahogy Smilodon is. Ó igen. Smilodon kell a Jurassic franchiseba. JWFK esetén úgy is teleszórták a világot merchandiseszal. Plüss Mosazilla.. mert a Mosazilla cuki? Akkor JP/JW plüss Smilodon! Az a tuti.

Adott a szervezet akik a JW bukásával és InGen pusztulásával teljesen új alapokra helyezett parkot építenének. De ahhoz, hogy őket se darálják be, elkezdenek az InGen után söprögetni. Ellenben ugye tovább kell vinni Owenék szálát. Ők úgy találkoznának a szervezettel, de csak annyit látnak, hogy ez az InGen 2.0 és még gonoszabb. Viszont szervezet pedig Claireben nem lát mást, mint egy tipikus InGen pribéket, aki megtért és dínó védő lett. Csak épp továbbra is ezeket a mutánshibridizékorcsokat akarja a világnak dínóként eladni. Fő probléma természetesen Wu, aki továbbra is gyártja eme izéket.
Lya igen. Ugye nem lesznek hibridhibrid dínók a következő filmben. De a JWFK végén ama tojások amiket elvittek, azok Indoraptor tojások voltak. Csak szólok.
Két jelenetet lehetne a filmbe szőni. Blue bizalmát elnyerik valódi tollas raptorokkal. Tehát Blue rokont, fajtársat lát a tollas raptorokban, így inkább azokkal így a szervezettel tart, nem pedig Owennel. A másik, hogy teszem fel megtalálják Wut, hatóságok stb. kőrbe is zárják a helyet, de kiengedik rájuk Robertát, mert mért ne időközben megint elfogták és vitték DNS mintának Wuhoz. Valódi T. rexel ugyan ezt eljátszani. Tehát Roberta fajtársat lát a valódi T. rexben, ami ugye nem hibrid, így nem olyan heves a vérmérséklete és idomítható, így rajta keresztül Roberta valamelyest kordában tartható. - Ami miatt eme két abszúrd dolgot én jónak találom az nem más, hogy meg lenne a kontraszt egy képen az InGen munkássága (eddigi filmes elavult vagy direkt elrontott) és a valóság közt. Ellenben az InGen kreálmányai sem lennének tűzre vetve mint mocskos eretnek dolgok. Aki meghallgatta a Podcastet az tudja, hogy én hiába hívom mutánshibridkorcsoknak a filmekben lévő izéket, a JWFK végén én is kiengedtem volna az állatokat, nem hagytam volna meghalni őket. Ellenben Titanlizarddal. Őt lehet utálni, meg cikket sem ír!


Koncepcióm lényege, hogy a szervezet begyűjti az InGen kreálmányait, ivartalanítja őket és ellenőrzött körülmények közt, de békésen leélhetik az életüket. E mellet pedig építenék a saját őslény parkjukat, amiben van minden, nem csak dínók és amiket az átlagember tévesen annak hisz. Eddigi szereplők pedig belátják a hibáikat és blabla…

Mindegy, mert úgy is valami olyat kapunk, ami után eldobjuk az agyunkat. Csak rossz értelemben. Pedig még eme helyzetből is lehetne olyat alkotni, hogy még mi is kalapunkat emelnénk.




Még egy utolsó dolog a végére... Ugye eme klónozott izéket félteni, védeni és menteni kell, mert a vulkán letarolja a szigetet. (jelenleg úgy fest, hogy a sziget 2/3-a vagy fele nem érintet a láva által) Na de mi van csak a Nublaron őshonos Elaphodus cephalophus nublarus vagyis nublari bóbitás szarvassal? Csak ott élő, mai állat  faj (pontosabban csak alfaj) az dögöljön meg? Ha alfaj is... bóbitás szarvasok Ázsiában élnek... ilyen messze Ázsiától természetes úton az kuriózum! De nem, mai állat fajok dögöljenek meg, a "még több fog" szellemiségében alkotott izék fontosabbak. És ez nem csak céltalan őrjöngés. Tapasztaltuk, hogy valóságban is van ilyen felfogású ember... Úgy van legutóbbi podcasteünkben volt róla szó.



Források:


4 megjegyzés:

  1. Az Ingen riválisa a biosyn volt.De amúgy az érveléseid,mind itt mind a podcastben teljesen logikusak és felnyitottad a szememet a filmről.ilyen ez a tükörszoba efektus a facebookon.(tagja vagyok egy jurassic park fan csoportnak,ahol olyan állapotok uralkodnak:a jurassic world evolution a legjobb jurassic játék,a film tökéletes volt,egy ember kritizálta a filmet,aki 'valahogy' eltűnt a csoportból)ettől függetlenül tetszik a film,de nekem a jp 3. abszolult favorit maradt,nem is tudom miért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hohó. A Biosyn hol is van? Első film idején hallottunk róla utoljára. Az InGen másik riválisa (Tatsuo Technologies) még a DPG honlapján van említve, hogy Masrani felvásárolta, így szüntetve meg a rivális céget. Ergó, ha a Biosyn még létezik is, akkor nincs egy ligában az InGennel.
      Sejtem melyik csoportról beszélsz. És ja... ismerjük ezt a fajta közösséget.
      JP3... cikkben jó régi másik cikkem linkelve van. Ott eléggé negatívan beszélek a JP3-ról, de utóbbi években nagyon felértékelődött számomra is.

      Törlés
  2. http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=42125022759_1863555420622.jpg
    Egy filmes konferencián bukkant fele ez a kép a fallen kingdom első előzetese előtt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mért nagy betű a faj név és mért van zárójelben?
      Ilyen esetben célszerű ide felmenni: https://jurassicpark.wikia.com/wiki/Jurassic_Park_Wiki
      Itt nincs infó arról, hogy a BioSynnal mi van. Lehet egy rajongói alkotás is.

      Törlés