2015. február 28., szombat

Jurassic World logika:



Ami tollas az tollatlan. Aminél nincs tollakra bizonyíték az... TOLLAS!!!44NÉGY WÁT DE DÁÁÁÁK?!

Ez a jószág a Jurassic World vírus honlapjáról származik. Vagyis mintha létezne a JW, akkor ez lenne a weboldala a parknak. Min kedvcsinálók, információk vannak, mik bevonzzák a kedves pénzköltő látogatókat. A képen pedig egy Baryonyx látható. Tollasan. Velociraptor, Gallimimus, mik tollasak voltak… ugyan. Minek azokra tollak! De aminél nincs bizonyíték azokon van!

Természetesen nem ilyen egyszerű a helyzet. Lehet tévedtünk. Lehet tényleg egy igazán jó film lesz, és nem lehet hibának felróni a sok paleontológiai pontatlanságot. Mért? Lássuk hát!

A film vírus honlapján pár állatról van információ, idővel az a néhány mi még nem megtekinthető, az is megtekinthető lesz. Három listát ismerünk a park állatairól. Egyik eme weboldal. Második a park prospektusa. A harmadik egy félhivatalos lista a www.jurassicworld.org weboldalról. Az utóbbit már megosztottam a facebook oldalunkon, de biztosabb, ha ide is bekerül.

Ragadozó
Baryonyx
Dilophosaurus
Coelophysis
Compsognathus
Elaphrosaurus
Metriacanthosaurus
Spinosaurus
Suchomimus
Tyrannosaurus
Velociraptor

Növényevő
Ankylosaurus
Apatosaurus
Archaeornithomimus
Brachiosaurus
Edmontosaurus
Gallimimus
Kritosaurus
Lesothosaurus
Maiasaura
Microceratus
Nipponosaurus
Pachycephalosaurus
Parasaurolophus
Stegosaurus
Triceratops

Pterosauria
Dimorphodon
Pteranodon

Tengeri
Mosasaurus
Plesiosaurus


Eddig megjelent képek alapján a Dimorphodon, Suchomimus, Baryonyx, Metriacanthosaurus és a film „főgonosz” dínója az Indominus vagy régi nevén Diabolus is tollas. Viszont a Pteranodonon nincsenek pycnofibresek, míg a Dimorphodonon igen. A második rész Pteranodon koncepciós rajzain is van kűltakarójuk. Tehát akkor ez egy harmadik Pteranodon változat?
Csak pletyka szintjén hallottam, hogy a rendező azt nyilatkozta, hogy semmi olyat nem tettek a filmbe, ami már ne szerepelt volna régebben. Indominus elviekben szinte láthatatlanná is tud majd válni, olyan jó a színváltoztató képessége, mint a könyvbéli Carnotaurusnak. Mit is írnak az Indominusról a vírus weboldalon? Carnotaurus, Majungasaurus, Rugops és Giganotosaurus DNS-ből áll. A régi nyilatkozatokban T.rex, Raptor, anakonda és tintahal szerepel. Lehet lecserélték régi koncepciót, ám az is lehet, hogy tényleg az eredeti tintahalas receptből áll, csupán a látogatóknak hazudnak. Mindkét receptnél megvan a magas fokú színváltó képesség. Viszont a weboldalas információ alapján az Indominusnak sokkal rövidebb karjai lennének, sőt talán csökevényesebbek, mint egy T.rex-nek. Az is plusz dolog, hogy míg a filmes propagandaanyagokon tollas az Indominus rex, addig a trailerekben nincs rajta ilyesmi.
A másik, hogy van hüvelykujja. Honnan? Két változat van, miből kotyvasztották össze, de egyik alapján sem lehet. Talán, mégis megvalósult, a dínó-ember hibrid? A I.rex ember DNS-t is tartalmaz?

Ezen felül nem az Indominus az első hibrid, a génpótlásokat leszámítva. A JP3 fogas Pteranodon és egyesek szerint T.rex génnel foltozott Ceratosaurusa is hibrid. Sőt a JP3 Spinosaurus csak is hibrid lehet, mert sok köze nincs az eredetihez. Tényleges feljogosító a könyv.
Genus nevekkel illetik az állatokat a parkban, kivéve négyet. A sok rendszertani átnevezés és pakolás után ma már ne is keressük ezeket. No meg persze elírás is van benne picikét. A Pterosaurus egyértelműen minden Pterosauriára vonatkozik. Tehát a Cearadactylus a könyvben lehet a leghibridebb hibrid, mivel nem hogy családnevet aggasztottak volna rájuk, a fenét, simán Pterosaurus. Hány genust keverhettek össze? A másik három állat már jobb helyzetű, itt családnevek vannak megadva. Tehát több különböző genust is összekeverhettek egy állatba. A többi állat esetén pedig a genus van megadva, vagyis a különböző genusokon belüli fajok lehetnek összeforrasztva.
Természetesen másik magyarázat, hogy nem külön genusokat kevertek össze, hanem nem tudták meghatározni az állat besorolását.
Coelurosaurus szerepel a könyvben, még tojás formában. Csak akkor tudják meg mit alkottak, ha kikeltetik. Ám be tudják lőni, hogy körülbelül mit alkottak meg. Az InGen fejlett számítógépes rendszerei képesek a DNS-t elemezni és a fejlődési törzsfán elhelyezni.


Visszatérve a tollakra, miután az Indominus létjogosultsága tisztázva:
Mivel az I.rex a trailerben nem tollas, így sanszos, hogy a filmben sem lesznek eme állatok ilyen módón tollasak. Sőt, lehet fel sem fognak tűnni.
Viszont a filmet egy valami így is megmentheti. Első könyvben Hammond és Wu közt volt egy vita. A lényeg, hogy Wu javasolta, hogy az egész állatállományt le kell cserélni, egy butított, lomha és ostoba állományra, mivel az emberek ezt akarják látni, nem pedig a valódi Dinosaurusokat. (No meg tollak, mivel már a könyvekben tollas volt pár  faj fiókái. Isten igazából nekem kissé úgy hatott, mintha a könyv evidensnek venné a tollakt és nagy peckesen méltóztatna a tollakat megemlíteni.) Hammond leordította Wu fejét ezért finoman szólva. Emberek valódi dínókat akarnak, akkor azokat fognak kapni, nem pedig azok korcs mását. Ez volt Hammond álláspontja.
Na, várjunk csak. JW egyetlen visszatérő emberi szereplője az első részből Wu, aki háttérinfó szerint csinált hibrid állatfajt. Wu kreálta az I.rex-et, mi egy hibrid. Hammond beszédét San Diego után leadták a TV-ben, miben kijelentette, hogy békén kell hagyni az állatokat, eme természetvédő hozzáállását az új park meggyalázzák, főleg, hogy emlékművet is állítanak neki. Elviekben könyv hűek a rendező elmondása szerint… vagyis akkor a Jurassic World sokkal komorabb világképet fog mutatni? Mely lényege az emberiség átverése a pucér dínókkal, a természet és így a kihalt fajok meggyalázása a minél nagyobb anyagi haszon reményében?
Ha erről fog szólni a film, akkor nem csak paleobiznisz, de az emberi gátlástalan pénzéhségről szóló kritikának is tökéletes film lesz. – Csak kicsi rá az esély, hogy tényleg ez lesz. Amit eddig felhoztak az alapján ez is lehetne. Adja Isten, hogy amiket eddig mondtunk és írtunk, azok legyenek tévesek! Legyen ez tényleg elgondolkodtató film, melyben ha nincsenek is tollas nem madár Dinosaurusok, de mondják ki, hogy ezek nem is igazi dínók.



Unofficial: Jurassic World – Facebook oldal




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése