2014. szeptember 10., szerda

Karmok és kardfogak harca a jégkorban.

Az őslénykutatók eddig azt gondolták, hogy a kardfogú macskák már a pleisztocén elején kihaltak Európából, azonban az a kép, hogy az ősember és a kardfogú rivalizált a területért elavultnak tűnt. De egy újabb lelet talán érvényesé teszi a képet.

Homotherium latidens


Ez év áprilisában Schöningennél a Homotherium latidens csontjait egy olyan, 300 ezer éves rétegben találták meg, amelyben az akkoriban élő emberek táborhelyére utaló nyomok is voltak. A korai emberek az akkoriban ott hullámzó sekély tó partján táboroztak, és valószínűleg a homotherium a környéken cirkált, talán a hulladékokból táplálkozott, vagy néha elragadott egy óvatlan helybelit, akik valószínűleg heidelbergi emberhez tartoztak (akiknek az első leleteit szintén ezen a területen találták meg, de ez egy másik téma).
Azonban nem ezek az európai handzsárfogú tigris legkésőbbi leletei.

http://www.manimalworks.com/plaatjes/kaartoverig/crenatidens.jpg
EcoMare, Texel, the Netherlands

Az Északi-tenger fenekéről egy 28 000 éves állkapocscsontot hoztak fel vonóhálóval (az a terület a jégkorszak alatt szárazulat volt), míg egy másik leletet az angliai Kents barlangban (Devon megye) és a Robin Hood barlangban bukkantak rá. Ez utóbbi barlang a Creswell szirtnél van, a néphagyomány szerint, nem találjátok ki, de Robin Hood táborozott a Vidám srácokkal. Bár a szénizótopok vizsgálata szerint a leletek nem a barlang közeléből származtak, valószínűleg kereskedők hozhatták az élő állatokat, vagy a csontjaikat.

Robert Back műve

Eddig az őslénykutatók úgy gondolták, hogy a homotheriumok már 400 000 éve kihaltak, átadták a helyüket a sokkal sikeresebb barlangi oroszlánoknak.
De ha nem így történt, akkor a két faj között rivalizálásnak kellett lennie.
A Homotherium ősei még a pliocénban jelentek meg Afrikában, később átkelve a Földközi-tenger kiszáradt medencéjén elterjedek Eurázsiában, aztán később átkelltek Beringián keresztül az amerikai kontinensre. A marmagassága körülbelül 1.1 méter volt, a súlya pedig 150-225 kg /kb. akkora volt mint egy mai hím oroszlán. A szemfoga nem volt akkora, mint a smilodonnak, azonban az erős nyakizmai miatt erős harapása lehetett, így képes volt a fogait döfésre használni. A mellső lábai hosszúak voltak, míg a hátsók zömökebbek, ez a hiénáéra emlékeztető testarányokat adott neki. A koponyák vizsgálata alapján szokatlanul nagy és szögletes orrnyílása volt, hasonlóan a gepárdhoz. Valószínűleg sokkal több oxigént volt képes bevinni, hűtve az agyat futás közben. Ez bizonyítja, hogy jó futó lehetett. Ezek a jegyek arra engednek következtetni, hogy a homotherium vastagbőrű emlősökre vadászott. Ezek elterjedtek voltak Európában a legutóbbi interglaciálisban/két eljegesedés közötti jégmentes időszak.

http://netstorage.discovery.com/feeds/brightcove/asset-stills/dsc/126574244299912864201901197_105HomoTherium.jpg
Részlet a Death of the Trap Pitből (Discovery Channel/)

Gyakori zsákmánya lehetett ezekben az időkben a merck orrszarvú (a szélesszájú orrszarvú kihalt rokona), épp úgy mint az egyenes agyarú erdei őselefánt, vagy az Európában ez idő tájt itt élő két vízilóféle, a mai vízilónál nagyobb H. gorgops és a H. antiquus. Az éghajlat lehűlésével az egykori erdőségek Európában csökeni kezdtek, átadták a helyüket a kiterjedt sztyeppéknek és tundráknak.
Megjelenek a mammutok, a gyapjas orrszarvúak, a bölények és több nagytestű emlősfajta. A homotherium számára ez nem jelenthetett nagy törést, hisz eddig is hasonló állatokra szakosodott, azonban velük együtt megjelent egy új ragadozó.
A barlangi oroszlán.

Pleistocene (Eurasia)
Roman Uchytel

Ezt a ragadozót egykor a mai oroszlán kihalt alfajának vélték, de tigrisszerű koponyája, és a tény, hogy a hímeknek nincs sörénye, valamint a legutóbbi genetikai vizsgálatok azt sugallják, hogy az oroszlánok egy elszigetelt fajáról van szó. Az őse már 700 000 évvel ezelőtt megjelent Ibériában. A saját elméletem szerint azonban egy sokkal ősibb változatról van szó, mint a mai oroszlán. A mai oroszlán őse a Panthera shawi a késő pliocénben jelent meg Afrikában, és kora pleisztocénba tűnt el. Lehetséges, hogy sikerült átvándorolnia a messinai sókrizis idején Európába, és később itt elterjedt, ezzel létrehozva az oroszlánok azon ágát, ami a barlangi oroszlánba és az amerikai oroszlánban végződőt.

http://prehistoric-fauna.com/image/cache/data/Panthera-shawi1-738x591.jpg
Roman Uchytel



A marmagassága 1.2 méter volt, a hossza pedig 2.1 méter (farok nélkül), nagyobb volt tehát mint ma élő oroszlán. A barlangrajzok tanúsága szerint kerek, kiálló füle és bojtos farka volt, valamint néhány tigrisre emlékeztető csík. A hímeknek sörény helyett szőrgallér volt a nyakán.
A kedvenc zsákmánya rénszarvasok, lovak, bölények, őstulkok és bizony a mamutok és a barlangi medvék lehettek, amik életmódja sokkal inkább a ma élő óriáspandákéra emlékeztett, és nem arra a vérengző fenevadra, amik az ősi ember esküdt ellenségei voltak. Növényevők voltak, max csak dögöket ettek, hogy ezzel fedezzék az állati fehérje szükségletüket, ( a panda is fogyaszt elvétve dögöket vagy kis gerinces állatokat), de vissza az oroszlánokhoz. A kedvenc élőhelyeik a sztyeppék, a tundrák és a tűlevelű erdők lehettek. A mai oroszlánokhoz hasonlóan falkákban vadásztak.

http://img3.wikia.nocookie.net/__cb20140529224852/walkingwith/images/1/1d/51bs2uA2GhL._SX500_.jpg
Walking with beast


Ez a két macskaféle uralta Európát. Lehetséges, hogy viszálykodtak a zsákmányért? Hisz ugyanaz a zsákmányállatra rendezkedek be, ugyanúgy falkában vadászhattak rá. Azonban a barlangi oroszlánnak ott volt az előnye, erősebb volt a harapása. Míg a homotheriumnak ott voltak a törékeny, csak szúrásra alkalmas tőrfogai. Egy ilyen szembenállás az úgymond primitív ragadozó kihalásával járt volna, de a leletek alapján a homotherium - igaz Európa északi régióiban - fennmaradt a legutóbbi jégkorig. A vicces, hogy Észak Amerikában a Smilodon fatalis és az oroszlán ottani változata Panthera atrox ha nem is békében, hanem úgy éltek egymással, hogy megtűrték a másikat.

Roman Uchytel

Azonban itt az a baj, hogy a smilodonak és az oroszlánnak más volt a testfelépítése és nagytestű zsákmányállatból is sok volt.
Két elmélet van.

1. Talán a barlangi oroszlán egy teljesen másfajta zsákmányállatra specializálódott. A csontok vizsgálata szerint a kedvenc zsákmányuk a rénszarvas és, igen a barlangi medve volt. Talán az erős harapását arra használta, hogy a növényevő barlangi medvének elroppantsa a nyakszirtjét, miközben az téli álmot alszik. Más zsákmányállatokat kevésszer ejtett el. Azonban a mai oroszlánok is képesek falkában elejteni egy fiatal elefántot, a barlangi oroszlán nagyobb volt mai rokonánál, hárman vagy négyen legyűrhettek egy fiatal vagy idős mamutot, gyapjas orrszarvút vagy egy ereje teljében lévő kifejlett barlangi medvét.

Mark Hallett 

2. Az előzőből ágazik le, a barlangi oroszlán erősebb és sikeresebb ragadozó révén a homotheriumot egyszerűen letaszította a csúcsragadozói trónról. A kardfogú macskáknak dögevővé kellett válniuk, azonban ez nem add magyarázatot az esetleges kihalásukra. Annak a megközelítő időpontja sincs meg, de van egy olyan sanda gyanú, hogy ez Kr. e 10 000-ben történt. Igen, amikor Európában és Észak-Amerikában kihaltak a nagytestű növényevők a túlzott emberi vadászat és az éghajlatváltozás miatt. A rájuk vadászó ragadozók pedig az embernek estek áldozatul.

Egy valami biztos, a homotheriumot kiszorította a barlangi oroszlán. A két ragadozónak hasonló volt a testalkata, az életmódja. Ez pedig átírja a jégkor történetét és világát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése