2015. február 23., hétfő

"Anning halgyíkja" - az új Ichthyosaurus faj

Sziasztok!
Gondolom Mary Anning nevét senkinek se kell bemutatnom...
Na jó, ha  még is, ő volt az aki először megtalálta az Ichthyosaurus, valamint egyéb ősi tengeri állat fossziliáját, jóval az első Dinoszaurusz fosszíliák megtalálása előtt, 1811-ben. Félre értés ne essék, ő nem paleontológus volt, hanem fosszíliagyűjtő, ám felfedezéseinek mind a mai napig hálás a paleontológia!


Mary Anning és hűséges kutyája, Tray.


Dean Lonax a Manchester-i Egyetemtől és Judy Massare a new yourk-i Brockport Főiskolától a napokban rájöttek, hogy egy a Doncaster Múzeum és Művészeti Galérián (Doncaster Museum and Art Gallery) 30 éven át tárolt Ichthyosaurus példány igazából egy teljesen új faj lehetett a genuson belül.

A legelső Ichthyosaurus-t Mary a testvérével, Joseph-el együtt fedezték fel. A leleteket Lyme Regis-ben gyűjtötték be. Fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy az Ichthyosaurus-ok megfelelő figyelmet kapjanak a tudományos világban. Személy szerint, mindig eltölt engem valamiféle nosztalgiával amikor a legelső illusztrációkat vagy a Crystal Palace féle szobrokat nézem róluk, ahol többé-kevésbé úgy néznek ki, mint az utólag felfedezett Mosasauroidea-ák.


Charles Townshend festménye


Retro Ichthyosaurus a vizek csúcsragadozójaként a klasszikus Crystal Palace parkban.


Amúgy érdekes, hogy sokáig a Mosasaurus rekonstrukciók is olyanok voltak dizájn terén, mint az első Ichthyosaurus rekonstrukciók. Idővel azonban kiderült hála a Platecarpus-nak, hogy nekik is cápaszerű farokuszonyaik voltak. Kicsit átgondolva vicces, hogy talán a Mosasaurusokat volna helyesebb "halgyíkoknak" nevezni, mivel ők valódi Squamata-ák voltak, amik a tengeri léthez alkalmazkodtak. Gigantikus tengeri gyíkok.

>mondjuk annyira nem gigantikusak, mint a Jurassic World-ben<

 Dean legelőször 2008-ban kezdte el megvizsgálni a leletet, s talált néhány abnormális tulajdonságot, mely megkülönböztette a többitől, így már akkor nem stimmelt neki valami. Később Dean és Judy közel ezernyi más Ichthyosaurus-al hasonlították össze az "új" leletet, s arra a következtetésre jutattak, hogy egy új fajról van szó, amit akár maga Mary is kiáshatott!

Ezért Mary tiszteletére Ichthyosaurus anningae-nek nevezték, ami annyit tesz, hogy "Anning halgyíkja". Elnevezni egy új fajt mindig megtiszteltetés, ám elnevezni egyet rólunk az már szavakba se foglalható!




Képek a fosszíliáról

Az Ichthyosaurus anningae körülbelül 189 és 182 millió év között élt, a Jura időszak korai szakaszában, a Pliensbachi-ban. Az Ichthyosaurus anningae lehetőséget adhatott arra, hogy megismerhessék eme delfinszerű lények nemi dimorfizmusát. Ugyanis az új Ichthyosaurus esetében kiderült, hogy a nemek között a végtagcsontok aránya eltérő volt. Ennek funcióját még nem tudni, ám meglehet, hogy a párzás közben egymásba kapaszkodtak.
Bár nem tudhatjuk. Lehet, hogy a hímek valamilyen színes foltokkal rendelkeztek, s szárnyszerű úszóikkal pózoltak vagy a víz alatt, vagy a víz felszínén függőleges "ugrások" közepette, mint valamilyen delfin.


James McKay paleo-rekonstrukciója

Dean szerint:
"Ez a felfedezés is azt mutatja, hogy nem minden új lelőhely tartalmazhat új fajt, hanem elég pusztán a múzeumok raktárhelységeiben is keresgélni. "
Szóval valahogy úgy, ahogy azt Darren Naish is teszi.


FORRÁS:
Ichthyosaurus anningae


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése