2021. június 19., szombat

Jurassic World Dominion alternatíva

Egész rövid cikk lesz, a hatodik Jurassic filmben lesz bejátszás a múltból, több millió évvel ezelőttről. Elég sokan felhördültek azon még az elvakultabb fanok közül is, hogy Giganotosaurus és Tyrannosaurus mit keresnek egy időben és helyen. Nos erre szeretnék egy azért sajnos nem 100%-os magyarázatot adni, de a film nagyon könnyen elintézheti ezt az ellentmondást e opcióval. Kicsit merek most reménykedni, révén annak idején a negyedik rész kapcsán bejött a teóriám

 


Kezdésnek dobjuk el, hogy ez egy Giganotosaurus, vagy legalábbis azt, hogy az ismert carolinii faj lenne. Ez egy másik faj, vagy másik genusz inkább, melyet a film világában a Giganotosaurus carolinii-vel azonosítanak. Így az anatómiai hibák egy része is félre söpörhető, bár ha a csuklója ki lesz törve, azt nem lehet már szőnyeg alá rejteni e érveléssel sem. Valóban pl. a huszonhetes hírösszefoglalóban is a szemezgetések közt ott azaz idei publikáció, mely patagóniai theropoda fogakat vizsgálta és nem volt Carcharodontosauridae-tól származó fog. Ez megerősíti azt, hogy ez a család bőven kihalt a kontinensről mire a Tyrannosaurus felbukkant volna az északi szomszéd kontinensen. Nos Patagónia nem az egész Dél-Amerika. Kontinens északi részén, mondjuk elméleti szinten éltek még Carcharodontosauridae-k és a két amerikai kontinens közti kis szigetvilágon játszódik ez a visszaemlékezős jelenet.

Az első film viszont ad még valamit a tarsolyunkba. Ugyanis az InGen egyik borostyán forrása a Dominikai Köztársaság területén található Nano de Dios. Viszont itt a nagy kihaláshoz mérten legfeljebb alig félidős borostyánok lelhetőek fel, tehát 10-30 millió évesek. Ismét tételezzük fel, hogy a film világában itt van maastrichti kori borostyán lelőhely.

 

Szemléltetőnek.
  

Szóval a giga vs. T. rex harc helyszíne nem feltétlen a kontinensek legdélebbi vagy -északabbi területe, hanem a kettő közti szigetvilág valamely valós vagy spekulatív szinten létezett szigete. (10-15 millió évvel ezelőtti beltengerek meghatározás is nehézkes.) Talán még az is ide toldható lehet akkor, hogy ebben a visszarévedős jelenetben azért nem igazán jó elég sok őslény, mivel ez egy sziget ahonnan a film világában csak borostyán lelőhely van. Dreadnoughtus-ként hivatkoznak a Sauropoda-kra e jelenetben, ellenben akár Alamosaurus is lehetne, ám lehet fosszilis csontok alapján nem ismert Sauropoda is. Ahogy Roberta se lesz rendes T. rex itt, réven lehet sosem volt az Wu machinálásaitól függetlenül is. Lehet nem is Tyrannosaurus, hanem egy másik genusz, mit az InGen a keltetés után Tyrannosaurus-ként azonosított. (Bár lehet csak a szigeti körülmények miatt erősen módosult faja a Tyrannosaurus-nak.) Sőt még a legelső könyvben mondják, hogy akkor tudják, hogy mit hoztak létre miután kikeltették, addig legfeljebb csak tippelni tudnak. Nagy ÉS, a könyvben elég sok állat faji szinten sem volt meghatározva keltetés és felnövés után sem, volt melynél a család volt ami biztos. Szóval eddig filmekben lehet nem génkutyult (pl. tollatlanítás) Tyrannosaurus rex volt, hanem génkutyult Tyrannosaurus dominicus vagy colombini vagy akármi, a lényeg, hogy másik faj.

Természetesen a szomorú tény, hogy tudományosan pontos őslényeket ígéretek… hát finoman szólva is nem sikerült. Eddigi képek és videók alapján nagyon nem jött össze nekik. A helyzet az, hogy akik értenek az őslényekhez, azok nem értik, hogy hogyan lehetnek ennyire analfabéták a témához, vagy csak szimplán nemtörődömek és magasról tesznek az egészre. A helyzet, hogy volt alkalmam látni, hogy művész kapott sok referenciát, hogy rendes dinoszauruszt rajzoljon. Nagyon idézőjelesen csak le kellett volna másolnia őket. Hát nem sikerült neki. Ott volt előtte és nem tudta lerajzolni. Nem tudom mi annak a genetikai vagy pszichológiai oka, de személyes tapasztalatom is az, hogy lehet van valami ami képtelenné tesz embereket visszareprodukálni közvetlenül előttük látott dolgot. Perfektül rajzol embert, de egy Theropoda már lehetetlenség neki. Ja mégsem, mert galambot tud rajzolni.

Tehát itt több és mélyebben is lehet valami, mint ahogy azt habzó szájjal szoktuk rédzselni. Minden esetre ha a filmben említik, hogy ugyan onnan származik (Dominika pl.) a borostyánok melyek a T. rex-ért és gigáért felelnek én már elégedetten hátra dőlök.

De azért még kiakasztalak titeket. Nem tudom mennyire igaz, elvben Roberta fel fogja ismerni a klónozott gigát, mert ugyan azaz egyed amelyik megölte. Igen, genetikus emlékezet… mi ez? Alien 4. - Feltámad a halál? Tudom, hogy donorszervet kapottak beszámolnak arról, hogy donor alanytól szokásokat örökölnek a szerv révén, vagy akár emlékeket is, de remélem ez a genetikus emlékezet dolog csak pletyka. (Vagy behozzák a lélek dolgot...)

 

Spoiler. Feltöltő csatornáján több részlet is van.

 




Forrás:
https://www.researchgate.net/publication/262691225_Maastrichtian_carbon_cycle_changes_and_planktonic_foraminiferal_bioevents_at_Gebel_Matulla_west-central_Sinai_Egypt – Térkép innen van.
https://jurassicpark.fandom.com/wiki/Mano_de_Dios_Amber_Mine

 

1 megjegyzés: