2021. június 10., csütörtök

Barlangi leopárd: A jégkori Európa rejtélyes nagymacskája

A pleisztocén kori Európa nagyragadozóira gondolva a laikusok számára elsősorban a méltán híres barlangi oroszlán és a barlangi hiéna juthat az eszükbe. Ezzel az égvilágon semmi gond nincs, mivel a helyi ökoszisztéma csúcsragadozóiként hatalmas szerepük volt a táplálékhálózatban. A kardfogút Európában említeni nagyon kockázatos, mivel ekkor jelen voltak az öreg kontinensen, csak nem a nagyközönség által ismert genusok. A nagy robusztus amerikai kardfogúak sokkal agilisebb, mondhatni gepárdszerű rokonai a maguk módján eredményesen felvették a kesztyűt a többi húsevővel szemben. A macskák ráadásul nem egyedül uralták ezeket a végtelen erdőket és havas mezőségeket, mivel a farkasok és a medvék is legalább olyan nagymértékű veszélyforrásnak számítottak, mint az előbb említett nagymacskák.

Ilyen vetélytárs felhozatal mellett a legtöbb ragadozónak inába száll a bátorsága, azonban a leopárdok nem védtelen kis cicusok. A mai világban is rengeteg példa van arra, hogy képesek az emberek településeiben is nesztelenül vadászni, egyes esetekben akár búvóhelyet is találni. A jégkori Európában sem volt ez másképp. A  barlangi leopárd a térség egyik talán legkevésbé ismert nagymacskája, pedig remek példa a leopárdok alkalmazkodóképességének a bemutatására.


Roman Uchytel alkotása.

A barlangi leopárd a ma is széles területen elterjedt leopárd egyik kihalt alfaja. A tőlük fennmaradt maradványok azt mutatják, hogy ezek a macskák a perzsa leopárdokhoz hasonló mérettel rendelkeztek. Ezen következtetések alapján a hosszúsága nagyjából két méter lehetett, marmagassága 75 centiméter körül alakulhatott. Maradványaikat Anglia déli részétől kezdve Németországon át egészen Lengyelországig megtalálták, és ezek a területek csak az alfaj legészakibb elterjedési határai. A mai alfajokhoz hasonlóan sokkal jobban kedvelték az erdősültebb területeket, ezért nagyon gyakorinak számítottak a kontinens nyugati felén. A legkiválóbb élőhelyeknek a hegységekben lévő erdőségek bizonyultak. 

 

A barlangi leopárd, és a korábbi leopárdalfajok paleobiogeográfiai térképe. Cajus G. Diedrich és kutatócsoportjának alkotása.

Mélyen a hegyek gyomrában

A francia Chavuet barlang 30 ezer éves barlangrajza az állatról.
 
A leopárdok köztudottan arról a tulajdonságukról híresek, hogy a rendelkezésükre álló környezetből képesek a legtöbbet kihozni a sikeres zsákmányszerzés reményében. A környezetükben lévő legtöbb búvóhelyet nagy hatékonysággal tudják hasznosítani a vadászataik során. A teljesen nyílt füves puszták és sivatagi területek kivételével ahol csak lehet, ezek a macskák képesek megvetni a mancsaikat. Ez a történet a pleisztocénben sem volt másképp. Európa nagy kiterjedésű, és sok nehezen megközelíthető üregekkel rendelkező barlangjai kiváló rejtekhely lehetőségeket nyújtottak ezen állatok számára. A barlangok mérete mellett a nagy számuk is tovább növelte a jelentőségüket. Ez a fajta  viselkedés, amilyen furcsának hangozhat elsőre, ám ma is megfigyelhető. Lee Rogers Berger és munkatársai, a Johannesburgi Witwatersrandi Egyetem kutatói, a dél-afrikai Gladysvale barlangban leopárdok által elejtett antilopok, és más zsákmányállatok maradványaira bukkantak. Itt feljöhet az a kérdés hogy miért pont a barlangokat használják ezek a nagymacskák a fák helyett, azonban a választ itt is a környezet adja meg. A barlang a világhírű Drakensberg hegység környezetében fekszik, pontosabban a Highvelt fennsíkon. A leopárdok számára használható nagy lombozatú fák száma kevés, és azok a fák nagyon hamar az erősebb egyedek területévé válnak. Ezen problémát kiküszöbölve a helyi leopárdok annyira rákaptak a barlangok használatára, hogy a kutatók kutatásai azt mutatják, hogy az állomány 83%-a ezekbe a föld alatti üregekbe vonszolja a zsákmányait, miközben csak a maradék 17% hurcolja fel fára az elejtett prédát. 
 
A Gladysvale-ben talált leopárd által elejtett zsákmányok egyike.

Az öreg kontinensen egy a maga nemében egyedülállónak mondható lelőhely azt is megmutatja nekünk, hogy az ez idő tájt élt más barlanglakókkal milyen viszonyt ápolhattak ezek a macskák. Cajus D. Diedrich, a Koblenz-Landau Egyetem munkatársa, a boszniai Vjetrenica barlangban egy különös felfedezést tett. Négy felnőtt leopárd csontvázára bukkant egy barlangi medve csontváz közelében. Első látásra annak tűnik, mintha a nagymacskák falkába tömörülve támadtak volna a medvének, azonban a maradványok tüzetesebb vizsgálata és a mai példányok viselkedése teljesen elveti ezt az ötletet. A csontok bevizsgálása után az derült ki, hogy az állatok közül egyik sem volt egykorú a másikkal, ami bizonyíték lehet arra hogy egyedül haltak meg különböző időben, ráadásul az áldozatok nagy része hím volt. A kutató véleménye szerint az egész incidens úgy kezdődött, hogy egy szerencsétlen medve belecsúszott egy töbörbe, ami ezután egy víznyelőbe torkollott. A medve halála után már készen is volt a csapda, ami az óvatlan ragadozóknak készségesen kínálta az utolsó vacsorájukat. A legtöbb ottani állat a víznyelőben megemelkedő vízszint miatt vesztette el az életét. A boszniai eset mellett említésre méltó a franciaországi Chavuet barlang is, ahol egy pettyes macska rajza látható, közvetlenül egy barlangi medve freskója mellett. A nagy foltok és a nyak körüli rész gyér foltozottsága a szakértőket arra a következtetésekre juttatta, hogy eme macska bundázata hasonló lehetett, mint a hópárducok bundája, ami feltehetően a hasonló környezeti tényezők miatt alakulhatott ki.


 A barlangrajz, és a belőle készített rekonstrukció. G.Teichmann alkotása.

A kecskevadász

Alpesi példány vadászat közben.WDGHK alkotása.

2005-ben, az Aragóniai Barlangkutató Központ munkatársai, az észak-spanyolországi, 1010 méteren fekvő Los Rincones barlang feltérképezése közben egy apró, eltömődött nyílásra lettek figyelmesek. Az akadály eltávolítása után a kutatók egy rendkívül jó minőségben megőrződött csontvázakkal teli teremre bukkantak. Ez a kutatókat is megdöbbentette, mivel a barlang tágasabb részeiben is találtak állatcsontokat, viszont azok a csontok nem voltak jó állapotban, és a nagy részük barnamedve csont volt. A helyzet tisztázásához a barlang szerkezete, és a csontok mélyreható vizsgálata adta meg a választ, amit a Zaragózai Egyetemen végeztek el. A barlangot a kutatók két teremre osztották: Medve Teremre, és Leopárd Teremre. A Medve Terem a barlang elülső részét foglalta magába, sokkal tágasabb és könnyen elérhető volt, belőle nyílt a Leopárd Terem, ami már sokkal szűkebb volt, és az idők során egyes részei a különböző törmelékek által fel is töltődtek. A maradványokból felállított fajpaletta azt mutatta ki, hogy a csontoknak több mint a fele kőszáli kecskétől származik, pontosabban a spanyol kőszáli kecskétől. A kecskét ezután a barnamedve követte, végül harmadiknak a leopárd került ki. A környék helybéli, nagyobb testű növényevői a kecskéhez képest elenyésző százalékban jelentek meg a leletek között, ami nem meglepő a barlang tengerszint feletti magassága, és az akkori klimatikus viszonyok miatt. Érdekesség hogy a másik híres hegyi patás, a zergék maradványai is elenyészőek a kőszáli kecskékkel szemben, ami annak köszönhető, hogy a zergék könnyebb felépítésükből adódóan nehezebb prédaállatnak számítottak. Feltehetően a barlangba behurcolt kecskék tetemei vonzották a medvéket a környékre, akik ha lehetőségük volt rá elorozták a macskák zsákmányait, akik emiatt a nehezebben megközelíthető járatokba kellett hurcolniuk a prédáikat. A medve és a leopárd mellett más ragadozók is csak elenyésző százalékban jelennek meg. A farkas és a hiúz maradványai bukkantak fel a leletekben, amiből a hiúz jelenléte miatt a kutatók azt feltételezik, hogy környékben erdősültebb területek is lehettek, ami a leopárdok fő vadászterületei is lehettek.


A barlangban talált csontmaradványok faji összetétele.


Emberrel való viszonya

Mauricio Anton alkotása.
 
Az első  csontleletek ezen a  téren Olaszországban kerültek felfedezésre. Renato Bandera, amatőr paleontológus egy nőstény egyedtől származó csontot fedezett fel a Pó folyó Cremonai kikötő bejáratának jobb partján. A leletet ezután  a Parmai Egyetem kutatói vették górcső alá, akik a csontból nem tudták meghatározni az állat korát. Visszatérve a lelőhelyre, a helyszínen fellelhető egyéb állatfajokból származó leletek vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a sípcsont nem lehet több 180 ezer évesnél. A lelet korából arra lehet következtetni, hogy ezek a macskák a neandervölgyiekkel is kénytelenek voltak megosztani a vadászterületeiket. A korábban említett francia Chavuet barlang barlangfreskója a kora miatt már nem lehetett neandervölgyi kéz műve, ezért feltételezhetően a cro-magnoni embereknek is a kortársai voltak. Két emberfaj mellett is képes volt fennmaradni ez az állat, azonban ezen emberek erőszakos térnyerése csak rontotta az így is elég nehéznek mondható életüket. A pleisztocén többi nagyragadozójához hasonlóan a barlangi leopárd is az ezen emberek számára is hasznosítható vadállományból élt, ami köztudottan rengeteg konfrontációt okozott a két faj között. A táplálékforrás mellett a búvóhelyeiknek az elfoglalása is valós félelem volt a macskák részéről. A barlangok fokozatos felfedezése és belakása még tovább csökkentette biztonságos búvóhelyeiknek a számát.
 
Barlangi leopárd, hópárduchoz hasonlító bundában. Jessica Haupt alkotása. 

A glaciálisok és interglaciálisok váltakozását követve a leopárd képes volt az öreg kontinensen is hosszú időre megvetni a mancsát, a korábban itt élt leopárdalfajokkal együtt ez az állat is ékes példája az evolúció munkájának. A náluk sokkal hatalmasabb, erősebb és nemegyszer agresszívabb más ragadozók környezetében is képesek voltak területet szerezni, mivel a mai leopárdokhoz hasonlóan ha kell akár a hátrahagyott tetemek húsát is hajlandóak hasznosítani, persze a többi ragadozó szemében elérhetetlen zsákmányállatokat vadászták legszívesebben. A globális klímaváltozás és az egyre terjedő emberi jelenlét viszont Európából egyre délebbre szorította ezeket a macskákat, míg végül 24 ezer évvel ezelőtt, az utolsó nagy eljegesedés előtt, már csak Európa déli részén volt fellelhető, ahonnan 22 ezer évvel ezelőtt ki is halt.


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése