2021. június 18., péntek

"Rövid hírek" 28.

Helyes egyáltalán olyat írnunk, mint pl. „jura kori Németországból”? Mármint érthető, hogy Némethonból került elő az adott dolog és jura kori, ám jura idején az ember… vagy akármi legyen a talpán… csápján, gyökerén akár milyén, ha azt mondta volna, hogy ez biza Németország. Talán annyira nem vészes szóhasználat ez, bár van kétségem e felől, hiába szokásom így írni.

Ó igen, megint van Tyrannosaurus, mert miért is ne. Viszont most viszonylag sok közel múltbéli dologról jöttek publikációk. Vadlovak, Megaloceros vagy kis termetű moák. Meg az emberiség újabb mérföldkövet érhet el a holocéni kihalásban.

 

Megaloceros, Julio Lacerda alkotása.

Tyrannosaurus megint…

Fiatal úgy 13 éves T. rex fogát reprodukálták fogászatnál használt kobalt-króm ötvözetből. A fogat később egy szarvasmarha felkarcsontján tesztelték 17 alkalommal, miután azt fagyasztották és felolvasztották a kísérletek során. Az eredményekből megállapították, hogy a fiatal T. rex harapó ereje 5264-5641 newton (537-575 kg körüli erő), mely a mai krokodilok által kifejtett állkapocs erejének felel meg, ami messze eltér a felnőttek által kifejtet erőtől. A vizsgálatokból kiderült még, hogy ahogy nőttek úgy a fogak morfológiája is változott, tehát fiatalkorukban hegyes és keskeny, míg az idősebb korukra már vastagabbak voltak, emellett az állkapocsizmok is erősödtek, így nagyobb harapó erőt tudtak kifejteni. 2006 és 2012-es kutatás alapján 34 522 newton (3520 kilogrammos erő) lehetett egy felnőtt harapása, 2018-as kutatás mely izmokkal is „játszadozott” a 64 000 newtonos (6526 kilogrammos) erő sem zárható ki.

Kis megjegyzés: A sci-news-on lévő cikk felnőttek harapását 35 000-re írja és kihagyja a 2018-as valószínűsíthető izomzatos mérést (a publikációban szerepel), ami 64 000-res harapási erőt valószínűsít. De ugyebár eltérő vizsgálatok eltérő eredményt hoznak, viszont a 3,5 harapási erő más vizsgálatokhoz mérten kevés.


Saurian új T. rex-e, RJ Palmer alkotása.

Forrás:
https://peerj.com/articles/11450/ - Bite force estimates in juvenile Tyrannosaurus rex based on simulated puncture marks
http://www.sci-news.com/paleontology/juvenile-tyrannosaur-bite-09723.html
https://www.deviantart.com/arvalis/art/T-rex-Youngsters-774629510
Fordította: Pneumatoraptor



Hóban mászkáló Sauropoda-k, egy megkésett hír…

amit nem tudom miért is toldok be ide, révén vannak vele problémáim. Szóval Jakutföldön talált dinoszaurusz fogakat elemeztek. Éltek itt Stegosauria-k és Sauropoda-k is úgy 145-125 millió éve, ráadásul fiatal korú egyedek fogai is előkerültek. Teete ahonnan leletek előkerültek annak idején közelebb lehetett a sarkkörhöz, az évi átlag hőmérséklet 14 oC is lehetett.

Ez a hír 2019 decemberi, és ugye a 22-es hírösszefoglalóban van egy hír 2020 decemberéből, hogy voltak sarki dinók, de Sauropoda-k nem. Aham. Oké. Mondjuk én is legszívesebben ignorálnék olyan paleontológiai anyagot ahol illusztrációnak oda raknak Jurassic World-ös Stegosaurus-t. Ezek szerint viszont ők megtették ezt ténylegesen. Szóval úgy tűnik van rá precedens, hogy Sauropoda-k sarki fényben és esetleg hóban vonultak. Bár én még kivárok e téren.


Andrey Atuchin alkotása.

Forrás:
https://siberiantimes.com/science/casestudy/features/giant-sauropods-lived-in-polar-conditions-in-worlds-coldest-region-say-scientists/



Megaloceros kihalásához adalék

Kapcsolódó régebbi cikk itt. Megaloceros giganteus eddigi ismereteink szerint naptári évek szerint 7660 éve halt ki. Holocén idejére Kelet-Európa és Nyugat-Szibéria volt már csak a faj elterjedési területe. 35 genetikai minta alapján öt fő vérvonalra osztható a faj, melyből a holocénban már csak kettő volt. Genetikai sokféleség az utolsó eljegesedéssel csökkenni kezdett. Éghajlat változás nagyban befolyásolhatta a faj genetikai sokféleségét és elterjedést.


Forrás:
https://royalsocietypublishing.org/doi/abs/10.1098/rspb.2020.1864 - Exploring the phylogeography and population dynamics of the giant deer (Megaloceros giganteus) using Late Quaternary mitogenomes



Mikor félve olvasol egy publikációt

Araripesuchus egy Notosuchia melyek vizsgálatáról volt már szó itt. Mivel szárazföldi Pseudosuchia-król van szó, így várható az lett volna, hogy melegvérűek, ellenben ők már nem voltak azok. Ezért is olvastam félve ezt, hogy ismét változik. Nos nem.

Araripesuchus alapvetően lassan nőt fel, nemi érése 8-13 évesen lehetett. Ehhez érdemes hozzá tenni, hogy az állat jelenlegi ismeretek alapján a két métert se érte el. Négy példány maradványait vizsgálták és kettőnél szokatlan mintázat van a csontokban, melyet úgy lehet értelmezni, hogy bizonyos fejlettségnél gyorsabb a csontszövetek növekedése. 

 

Forrás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/let.12423 - New data on the palaeosteohistology and growth dynamic of the notosuchian Araripesuchus Price, 1959



Ismét megtapsolhatjuk magunkat! Újabb achievement!

24-es rövid híreset citálnám ide előbb, hogy ízeltlábúak ugyebár jobban halnak ki az ember miatt, mint annak idején a K-T eseménynél, meg úgy általában a nagy kihalásoknál. Újabb mérföldkő hölgyeim és uraim, meg a bűnös emberek: Az édesvízi csigák.

Európai édesvízi csigákat vizsgálták 200 millió évre visszamenőlegesen. Kréta végi kihalás 92,5%-os faj kipusztulást jelentet egy 5,4 milliós éves szakaszban melyet egy 6,9 millió éves helyreállási idő követett. Jelenleg az európai édesvízi csigák pusztulása nagyságrendileg háromszorosa ennek.


Forrás:
https://www.nature.com/articles/s43247-021-00167-x - Current extinction rate in European freshwater gastropods greatly exceeds that of the late Cretaceous mass extinction



Ősi vadlovak a Bering-földhídon

A Bering-földhíd az utolsó jégkorszak idején az egyetlen szárazföldi kapcsolat volt Észak-Amerika és Eurázsia között. Ennek megfelelően az élővilágára mindkét kontinens éreztette a hatását, illetve a két térség között elterülő ökológia filter szerepét is betöltötte. Ezen természetes folyosó állatokra gyakorolt pozitív hatását egy hajdan széles körben elterjedt csoport, a caballine típusú lovak jelenléte is igazolja. 187 mitokondriális és 8 sejtmagból származó mintát vizsgáltak különböző alanyoktól szerte a holarktikus faunaterület különböző részeiből. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az eurázsiai lovak már 1-0,8 millió évvel ezelőtt is jelentős genetikai távolságban voltak észak-amerikai társaiktól. Később, a mitokondriális DNS két darab két irányban való nagy volumenű szétszóródást mutatott ki Beringiában 875-625 ezer és 200-50 ezer évvel ezelőtti időszakban, a középső és a késő pleisztocénben. A genetikai elemzés csekély keveredést mutatott az eurázsiai és az amerikai állományok között, ami az előbb említett szétszóródásnak köszönthető. Mindazonáltal a caballine lovak genetikai tulajdonságai sokkal életrevalóbbnak és tartósnak bizonyultak. A genetikai anyag keveredésének fő akadálya még mindig meghatározatlan maradt, aminek az oka feltehetően egy földrajzi határ lehetett a területen, vagy éppen a genetikai távolság játszott benne kulcsszerepet. Akármi is lehetett, hatalmas jelentőséggel bírt a caballine lovak genetikai fejlődésének korai szakaszában, egyúttal a ma élő házi lovak ősének a kifejlődésében is.


Julius T. Csotonyi alkotása.

Forrás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/mec.15977 - Ancient horse genomes reveal the timing and extent of dispersals across the Bering Land Bridge

https://news.ucsc.edu/2021/05/horse-genomes.html
Fordította: Lovlasac



Féreg lakótársak

Burgess-pala kitűnő ablak az 500 millió évvel ezelőtti múltra, így blogon is nem egy hír volt már innen, nem véletlenül. Ezúttal egy kommenzalizmusra derült fény két féregfaj közt, melyek rokonai ma is megtalálhatóak a Földön.

A nagyobbik faj úgy öt centiméteres makkféreg, vagyis az enteropneusta rend tagja. 500 millió éve élt faj simán beleillene a mai fajfelhozatalba, nagyban hasonlatos a mai fajokhoz. Annyi eltérés van, hogy míg ma a makkférgek nyálkával bélelt kis üregekben élnek, addig az ősi fajok kemény csőszerű vázat hoztak létre maguk számára. Egy ilyen csőben több makkférget is találtak, mely alapján közösen is építhették ezeket, illetve talán még fiatalok voltak és egy felnőtt csövéről lehet szó. Ám ez utóbbira nem találtak bizonyítékot.

Ő mellettük a csövekben még a sörtéiket leszámítva varrótű méretű soksertéjűeket vagyis Polychaete-ket találtak. Ma közel 10 000 fajuk él és számos nagyon hasonlít ezekre a prehisztorikusokra. Vannak köztük elég kellemetlenek és vannak melyek nem ártanak a másik félnek csak ott vannak. Szóval ez a régmúlt eset is ez utóbbi. Makkférgek számára semmi pozitív (de lehet negatív se) származhatott abból, hogy a soksertéjűek önkényesen szobatársnak kikiáltották magukat. Soksertéjűeknek ellenben védelmet nyújtottak ezek a konstruációk.


Christian McCall alkotása.

Forrás:
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2021.0061 - Symbiosis in the Cambrian: enteropneust tubes from the Burgess Shale co-inhabited by commensal polychaetes



Kis bokor moa étrendje

Anomalopteryx didiformis moák közt törpe volt, eddigi ismeretek alapján erdők lakója volt és cserje szinten keresett táplálékot. Több mint 2200 éves koprolit segít pontosítani a madár étrendjét. A különböző fajok eloszlása alapján és kinyert DNS révén sikerült a kis bokor moának tulajdonítani. Koprolitban (nem pontos a megnevezés, mivel nincs ténylegesen megkövülve a DNS tartalom miatt.) található pollenek alapján a 6800–4600 éves lehet, révén ez időben az erdőkben addig domináns Podocarpaceae-k helyét átvették az ezüst bükkök. Eddigi elmélet rokon fajok alapján helyes, hogy cserje szinten bokrok és fák képezték csipegetésének tárgyát, ellenben páfrányok is jelentős szerepet játszottak az étrendjében. Lehetséges, hogy nagyban hozzájárulhatott a páfrány spórák terjesztésében.


Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379121001992 - Mid-Holocene coprolites from southern New Zealand provide new insights into the diet and ecology of the extinct little bush moa (Anomalopteryx didiformis)



Bajusz

Emlősök bajszával foglalkozó tanulmány, mely nem teljes körű, további kutatások szükségesek. Eddigi bajuszról szerzett információink korlátozottak nagyrészt azért, mert laboratóriumban használt állatokon alapult. Viszont ami őslénytani blog szempontjából fontos lehet, hogy az erszényes és méhlepényes emlősök bajsza homológ. Sőt feltehetően bajusz már emlősök előtt jelen lehetett. Bajusz a korai emlősöknél vagy még előttük sötétben való tájékozódásban segíthetett, legyen az éjszakai vagy föld alatti életmód. Sajnos a bajuszhoz kapcsolódó izmok hiányában nehézkes a megállapítás. Szerencsére IOF (infraorbital foramen) helyei a koponyán segíthetnek, ezek kis lyukak a koponyában miken idegek mennek át. Bajusz ezeken át továbbítja az agyba az információt. A Prozostrodontia-k esetén lehet erről beszélni. Szóval szőrt tartalmazó koprolit mellé mehet ez a publikáció. Ráadásul a bajusz már egy specializált erősen módosult szőr, tehát nem a bajusz volt előbb, hanem sima egyszerű szőr.


Forrás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/mam.12253 -
What can whiskers tell us about mammalian evolution, behaviour, and ecology?



Nem ismert kihalási hullám

Cápák megéltek egy 70%-os kihalást 19 millió éve a kora miocén idején, melynek nem ismert éghajlati vagy akármilyen más környezeti oka. Cápákról mindenki tudja, hogy úgy cserélik a fogaikat, mint mi a zoknijainkat, szóval az elhullajtott és fosszilizálódott fogak vizsgálatából kitűnő kép alkotható a cápák diverzitásáról, ami egy ponton 70%-kal lecsökkent ami az eredeti egyedszám 90%-os csökkenését is jelentheti. E kihalást követően pár millió év elteltével kezdett a mai felhozatal kialakulni. Annyi pontosítás szükséges, hogy mélytengeri üledékeket vizsgáltak, tehát a nyíltvízi cápákra értendő.


Forrás:
https://science.sciencemag.org/content/372/6546/1105 - An early Miocene extinction in pelagic sharks



Latirhinus uitstlani kiméra, de azért marad

Ez a 2012-ben leírt mexikói állat hibásan öt különböző testméretű Lambeosaurinae és Saurolophinae maradványaiból lett összeollózva, tehát egy kiméra lenne. Sikerült azonban a különböző fajok maradványait elkülöníteni és végeredményben a Latirhinus uitstlani érvényes faj, mely maradványai végtagcsontokból, medence- és mellövből és néhány farok csigolyából áll. A maradék maradványok alapján egy kis termetű Lambeosaurinae, egy kis és egy nagy termetű Saurolophinae még „kerestetik”.


Cisiopurple alkotása.

Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121002388 - Review of the taxonomic affinities of Latirhinus uitstlani, an emblematic Mexican hadrosaurid

https://www.deviantart.com/cisiopurple/art/Latirhinus-753333880



Tanius sinensis

Maradványait még 1923-ben fedezték fel, a felső krétai Kínában található Jiangjunding formációban. Azóta nem igazán foglalkoztak a leletekkel. Ez most bepótlódott, minek eredménye, hogy a genus többi faja érvénytelenné vált. Van amelyik maradványai nem elég diagnosztikusak, míg másik esetén teljen más állatról lehet szó. Gyógyult harapás nyomot fedeztek fel az állat farkcsigolyáján, mely eddig nem volt dokumentálva. A tömegbecslése pedig 2091-3533 kg közé teszi az állat testtömegét. Így az egyik legnagyobb nem hadrosauridae Hadrosauroidea-ról van szó.


Forrás:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1914642 - Postcranial osteology of the basally branching hadrosauroid dinosaur Tanius sinensis from the Upper Cretaceous Wangshi Group of Shandong, China



A pásztornő és az őstulkainak a rejtélye

A Corunai Egyetem kutatói 2021-ben egy elég érdekesnek mondható felfedezést tettek. Sikeresen szereztek 9000 éves őstulok mitokondriális DNS-éből származó genetikai anyagot. Azonban ezen tulkok csontjai mellett egy ember maradványait is kiásták a kutatók. Hamar kiderült az is, hogy ez az ember ráadásul egy nő volt, aki az Elba nevet kapta. A tudósok az állatok genetikai anyagát vizsgálva olyan kérdésekre keresték a választ, hogy ezek a tulkok lehettek a spanyol szarvasmarhák ősei, illetve hogy mennyire volt képes elterjedni a mezőgazdaság az időszakban. A tudósok arra az eredményre jutottak, hogy ezek az őstulkok a Brit-Szigetek tulokállományával sokkal közelebbi rokonságban álltak, mint a kontinensen élő többi populációval. Ezen tulkokból háziasított marhák Észak-Európa területein terjedtek el nagy számban a jó alkalmazkodóképességüknek köszönhetően. A spanyol maradványok miatt a tudósok azt vonták le, hogy ezek az ősi ibériai protomarhák csak kis részben járultak a helyi szarvasmarha állomány kifejlődéséhez, nem tőlük származtathatók. Ezek a maradványok az ibériai félsziget első mezőgazdasági nyomai közé tartoznak, amik feltehetően segítenek megválaszolni azt a kérdést, hogy miként kezdett el az ember gazdálkodni az Ibériai-félszigeten. A legidősebb, már bizonyítottan háziasított szarvasmarha maradványok a félszigeten 7000 és 6000 év közöttiek.


José Antonio Peñas alkotása.

Forrás:
https://phys.org/news/2021-06-dna-aurochs-elba-shepherdess-enigma.html
Fordította: Lovlasac



Világ legnagyobb tava voltunk, a Paratethys megató

Késő miocén idején egy a tengertől elzárt hatalmas tó volt közép és kelet Európa területén, átlépve a „határt” Ázsiát is érintve. Képen a tó legnagyobb kiterjedtségét láthatjuk, több jelentősebb kiszáradása is volt a tónak, mikor például a mai Fekete-tenger helyén egy erősen sós vizű tó volt. Vagyis a tó élete folyamán megélt több nagyobb kiszáradást is, ekkor nagyrészt sztyeppék, illetve sztyeppei erdők vették birtokukba az egykori tó területeit.


Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41598-021-91001-z -
Late Miocene megalake regressions in Eurasia



Smilosuchus gregorii teljesebb csontváz

Publikációban nem az a lényeges, hogy úgy általánosságban a Phytosauria-knál (Archosauromorpha-k közé tartoznak, de vitatott, felmerült, hogy Pseudosuchia-k.) ritkák a teljes csontvázak, hanem hogy az állatnak volt egy betegsége mely kihatott az egész életére. Az állat végtagjain exostosis figyelhető meg. Vagyis fertőzés vagy daganat esetleg egyik a másik következménye révén a csontkinövés (vagy kinövések) jelennek meg. Ennél az egyednél legvalószínűbb ok az osteomyelitis, vagyis a csontvelőgyulladás lehet. Az állat a betegségével hónapokig, sőt akár évekig élhetet. Ez alapján az anyagcseréje lassabb lehetett, mint az korábbi kutatások feltételezték.

És akkor ide citálnám a sokat emlegetett 13. rövidhíreset, révén ott volt egy dolog, hogy már az Archosauromorpha-k melegvérűek voltak. Tény és való, hogy nagyon messze nem olyan kiforrottan, mint a madarak vagy emlősök. Ez most egy kicsit cáfoló publikációként is felfogható.


Typothorax alkotása

Forrás:
https://palaeo-electronica.org/content/2021/3385-pathological-phytosaur
https://www.deviantart.com/typothorax/art/Smilosuchus-373279724



Új felfedezések

Legkorábbi palpimanidae pók

Alsó krétai brazíliai Crato formáció gazdag lelőhelye szárazföldi ízeltlábúaknak. Bár kerültek elő eddig is pók leletek, de kevés került leírásra. Vizsgálatok alapján chediminae alcsalád része ez a pók, és az új faj neve Cretapalpus vittari. Palpimanidae pók kevésbé ismertek hazánkban, révén nálunk nem honosak, de megtalálhatóak Dél-Európában is. Jellemzőjük a masszív erőteljes mellső lábak, melyek vadászatra alkalmasak, prédának pedig más pókokat is kiszemelhetnek. Képen a vonalka 1mm.

 

Forrás:
https://bioone.org/journals/the-journal-of-arachnology/volume-49/issue-1/JoA-S-19-059/The-earliest-palpimanid-spider-Araneae--Palpimanidae-from-the-Crato/10.1636/JoA-S-19-059.short



Australotitan cooperensis

Új közép krétai Sauropoda Ausztráliából, Queensland délnyugati részéről. Ez az újonnan leírt állat méltán elnyerte a kontinens legnagyobb dinoszaurusza címet. Becsült 25-30 méteres testhosszával pedig a legnagyobb Sauropoda-k közé is beírhatja magát. Eredetileg az állatot csak Cooper-nek hívták 2007-es felfedezése óta. Az állat idei leírását egy szorgos kutató munka előzte meg. Számtalan ok miatt a maradványok szállítása világ más pontjaira összehasonlítási munkálatokhoz nem éppen kifizetődő lett volna. Viszont egy jó megoldás volt a maradványok 3D-s digitalizációja így összehasonlítva közvetlenül más fajok maradványaival. Így határozottan elkülöníthetően új faj. Természetesen más ausztrál Sauropoda-kkal (Wintonotitan Diamantinasaurus és Savannasaurus) közeli rokonságot ápol. 

 

Vlad Konstantinov alkotása.

Forrás:
https://peerj.com/articles/11317/ - A new giant sauropod, Australotitan cooperensis gen. et sp. nov., from the mid-Cretaceous of Australia

https://phys.org/news/2021-06-australia-largest-dinosaur-australotitan-southern.html


http://app.pan.pl/article/item/app008212020.html - A new late-surviving early diverging Ibero-Armorican duck-billed dinosaur and the role of the Late Cretaceous European Archipelago in hadrosauroid biogeography

Fylax thyrakolasus még 1990-ben a spanyolországi Figuerola formációban tárták fel, de fogak alapján került leírásra 2021-ben. Ez a kréta legvégi Hadrosauromorpha a Tethyshadros rokona.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03115518.2021.1922755 - A new Tithonian ophthalmosaurid ichthyosaur from Coahuila in northeastern Mexico

Parrassaurus yacahuitztli Mexikóból leírt új Ophthalmosauridae.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlab022/6288410 - Eucyon khoikhoi sp. nov. (Carnivora: Canidae) from Langebaanweg ‘E’ Quarry (early Pliocene, South Africa): the most complete African canini from the Mio-Pliocene

Eucyon khoikhoi új közepes termetű Canidae (kutyaféle) a dél-afrikai Langebaanweg ‘E’ kőbányából.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2021.1910583 - A new Pleistocene Ctenomys and divergence dating of the hyperdiverse South American rodent family Ctenomyidae

Ctenomys rusconii egy újonnan leírt pleisztocéni tukó faj, mellyel párhuzamosan a genusz újrarendszerezése megtörtént. A tukók dél-amerikai rágcsálók melyek ma is széles körben képviseltetik magukat a kontinensen.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1923340 - Early Eocene Omomyid from the Nanjemoy Formation of Virginia: First Fossil Primate from the Atlantic Coastal Plain

Főemlősök omomyidae kládjának első ismert egyede került elő virginiai Nanjemoy formációból, 54,4 millió éve élhetett.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlab009/6280384 - A new rhinoceros clade from the Pleistocene of Asia sheds light on mammal dispersals to the Philippines

Nesorhinus philippinensis új orrszarvú faj mely Fülöp-szigeteken élt a pleisztocén idején, rokona Tajvanon élt.



https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2021.1910868 - Ammitocyon kainos gen. et sp. nov., a chimerical amphicyonid (Mammalia, Carnivora) from the late Miocene carnivore traps of Cerro de los Batallones (Madrid, Spain)

Új medvekutyaféle került leírásra, a Ammitocyon kainos melyet fogak alapján sikerült különálló fajként elkülöníteni.


https://link.springer.com/article/10.1007/s00114-021-01719-z - A derived dryolestid mammal indicates possible insular endemism in the Late Jurassic of Germany

Hercynodon germanicus új dryolestidae emlős a jura kori Németországból.


http://ojs.akademperiodyka.org.ua/index.php/Zoodiversity/article/view/121 - Unique Short-Faced Miocene Seal Discovered in Grytsiv (Ukraine)

Ukrajnai Gritsev-ben fedezték fel ezt a fóka koponyát, innen eddig csak szárazföldi emlősök voltak ismertek. Az állat 12,3-11,8 millió éve élhetett. Újabb bizonyítéka annak, hogy a fókák idő előrehaladtával váltak egyre nagyobbá, révén ez az állat mai tengeri vidrával lehetett azonos méretű.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2021.685244/abstract - A new late Permian burnetiamorph from Zambia confirms exceptional levels of endemism in Burnetiamorpha (Therapsida: Biarmosuchia) and an updated paleoenvironmental interpretation of the upper Madumabisa Mudstone Formation

Isengops luangwensis északkelet-zambiai Luangwa-medencéből került elő, ez egy biarmosuchia Therapsida.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-88905-1 - An early bothremydid from the Arlington Archosaur Site of Texas

Pleurochayah appalachius új teknős faj a texasi Lewisville formációból, a kréta közepének végéről.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02724634.2021.1912061 - New Leptolophus (Palaeotheriidae) species from the Iberian Peninsula and early evidence of hypsodonty in an Eocene perissodactyl

Három új faj került leírásra a palaeotheriidae családon belül, az ibériai félszigetről, középső és késő eocénből: Leptolophus cuestai, Leptolophus franzeni és Leptolophus cuestai.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221002650 - Qingjianglepas from the Qingjiang biota, an evolutionary dead-end of Cambrian helcionelloid mollusks?

Qingjianglepas elegans új vázas puhatestű faj a kínai 518 millió éves Qingjiang biotából.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02724634.2021.1903910 - The earliest recorded fossil pelican, recovered from the late Eocene of Wadi Al-Hitan, Egypt

Eopelecanus aegyptiacus 6 millió éves ezzel legrégebbi ismert pelikán Egyiptomból.


https://peerj.com/articles/11418/ - Guiclupea superstes, gen. et sp. nov., the youngest ellimmichthyiform (clupeomorph) fish to date from the Oligocene of South China

Guiclupea superstes új Ellimmichthyiformes a dél-kínai oligocénből.



https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1913600 - A new plastomenid trionychid turtle, Plastomenus joycei, sp. nov., from the earliest Paleocene (Danian) Denver Formation of south-central Colorado, U.S.A.

Plastomenus joycei új lágyhéjú teknős a coloradói Denver formációból. Feltehetően folyam lakó teknős átmenetet képezhet a krétai végi Gilmoremys és eocéni Plastomenus közt.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-021-00551-0 - Eocene caviomorph rodents from Balsayacu (Peruvian Amazonia)

Perui Balsayacu térségéből új caviomorpha leletek. (Ide tartozik a kapibara vagy a csincsilla.) Négy taxon különíthető el, köztük új faj is. Fajilag elkülöníthetőek az új Balsayacuy huallagaensis és a Chachapoyamys kathetos.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-90180-z - An early Devonian flora from the Baviaanskloof Formation (Table Mountain Group) of South Africa

Kora devon kori flórája a dél-afrikai Baviaanskloof formációnak. 15 növény különíthető el, három új faj került leírásra. Krommia parvapila, Elandia itshoba és Mtshaelo kougaensis.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001683 - Silicified otoliths from the Maastrichtian type area (Netherlands, Belgium) document early gadiform and perciform fishes during the Late Cretaceous, prior to the K/Pg boundary extinction event

Maastrichti korszaki Maastricht formációból előkerült 49 hal példány melyek 15 fajba sorolhatóak be. Köztük három új faj van az Archaemacruroides vanknippenbergi, Rhinocephalus cretaceus és Cretaserranus maastrichtensis.



Szemezgetés:

https://www.nature.com/articles/s41467-021-23169-x - Niche partitioning shaped herbivore macroevolution through the early Mesozoic

Triászkori növényzet és növényevők kapcsolata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001348 - The wandering jaws of Istiodactylus latidens (Pterosauria, Istiodactylidae)

Új Istiodactylus latidens egyedről.


https://www.pnas.org/content/118/20/e2021655118 - The evolution and changing ecology of the African hominid oral microbiome

Mai és neandervölgyi ember szájában élő baktériumok vizsgálata (pl. fogászati biofilm révén), összehasonlítása csimpánz, gorilla és bőgőmajoméval.


https://elifesciences.org/articles/65897 - Homoplasy in the evolution of modern human-like joint proportions in Australopithecus afarensis

Australopithecus afarensis-szel kapcsolatban a Hominini-dek végtag ízületeiről és végtag hosszáról. Életmód és nem törzsfán lévő hely alapján írhatók le a végtagok, illetve életmód. A. afarensis arányai miatt inkább talajlakó volt, míg a Homo floresiensis arányai inkább majomszerűek, mint mai emberszerűek.


https://www.cambridge.org/core/journals/paleobiology/article/abs/exceptional-multifunctionality-in-the-feeding-apparatus-of-a-midcambrian-radiodont/CF717CA7C758CEAEF29AD6301BE2C4DC

Radiodonta-k és azon belül a Stanleycaris hirpex szájszervének vizsgaálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221002583 - A Middle Miocene vertebrate assemblage from the Vienna Basin of the southern Czech Republic: Implications for the paleoenvironments of the Central Paratethys

Dél-Csehország Czujan's sandpit lelőhelyről, gerinces fosszíliái és kora, melyet 13,6 millió évesre állapítottak meg.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195667121001361 - New South American record of the Cretaceous–Paleogene boundary interval (La Colonia Formation, Patagonia, Argentina)

Dél-Amerikai K-T La Colonia formációról.


https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(21)00591-1 - Mammaliaform extinctions as a driver of the morphological radiation of Cenozoic mammals

Emlősök és azok evolúciója. Előszeretettel megfeledkezünk arról, hogy mezozoikum idején megvolt a maguk ökológiai helye a dinoszauruszok mellett, ahol viszont más Mammaliaformes-ekkel voltak versenyben.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2021.1910584 - Morphology and anatomy of the Late Jurassic Mayrocaris bucculata (Eucrustacea?, Thylacocephala) with comments on the tagmosis of Thylacocephala

Egy Thylacocephala a Mayrocaris bucculata elemzése mely alapján a család helyzetét megerősíti az Eucrustacea-n belül.


https://www.app.pan.pl/article/item/app008012020.html - Evidence of two lineages of metriorhynchid crocodylomorphs in the Lower Cretaceous of the Czech Republic

Csehországból, az alsó krétából metriorhynchidae leletek. Két Geosaurinae különíthető el, Plesiosuchina és Torvoneustes faj.


https://peerj.com/articles/11413/ - Osteology, relationships and functional morphology of Weigeltisaurus jaekeli (Diapsida, Weigeltisauridae) based on a complete skeleton from the Upper Permian Kupferschiefer of Germany

Weigeltisaurus jaekeli új jó minőségű leletéről, annak elemzése és filogenetikai elemzése a fajnak.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221002698 - Karoo lava-fed deltas and a petrified forest from the Lower Jurassic of southern Gondwana

Karoo-medence alsó jurai vizsgálata, akkori helyi klíma, növényzet és vulkanikusság.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121002224 - An overview of Upper Cretaceous dinosaur tracks and other trace fossils from the Barreales lake area, Neuquén Province, Patagonia, Argentina

Barreales tónál talált felső krétai dinosauria lábnyomok dokumentációja.


https://www.mdpi.com/1424-2818/13/5/219/htm - Histovariability and Palaeobiological Implications of the Bone Histology of the Dromornithid, Genyornis newtoni

Genyornis newtoni csontszövet vizsgálat. Valamivel több, mint egy év kellett a nemi éréshez, ezután még pár év kellett a teljes felnövéshez.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2021.675337/abstract - Digit and ungual morphology suggest adaptations for scansoriality in the late Carboniferous eureptile Anthracodromeus longipes

Anthracodromeus longipes vizsgálata, karmok alapján egyik legelső Tetrapoda lehetett jó mászási képességgel.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1904251 - First record of the amphibamiform Micropholis stowi from the lower Fremouw Formation (Lower Triassic) of Antarctica

https://www.washington.edu/news/2021/05/21/pandemic-paleontology/

Dél-Afrikából ismert kétéltű a Micropholis stowi új leletanyaga az Antarktiszról, az alsó triászból. Tartozik ide egy kicsit bulvárosabb cikk, hogy a felfedezést, a kövület anyag feldolgozást otthon végezték a járvány miatt. Ez a második link.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121002364 - A new mammalian assemblage for Guanaco Formation (northwestern Argentina), and the description of a new genus of New World porcupine

Argentínai Guanaco formáció emlős maradványairól, második Cranithlastus xibiensis egyed, öt Caviomorpha különíthető el.


https://peerj.com/articles/11143/ - A new phylogenetic hypothesis of Tanystropheidae (Diapsida, Archosauromorpha) and other “protorosaurs”, and its implications for the early evolution of stem archosaurs

Fordította: Pneumatoraptor

Új elképzelés a tanystropheidae családfával kapcsolatban és annak rokoni viszonyairól.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.24679 - Histological analysis of ankylothecodonty in Silesauridae (Archosauria: Dinosauriformes) and its implications for the evolution of dinosaur tooth attachment

Silesauridae-k fogainak és képződésének módjának vizsgálata. Mely alapján a Pseudosuchia és Dinosauria fogképződés nem közös őstől ered, konvergensen alakult ki. Amennyiben a Silesauridae-kat melyek nem dinoszauruszok, de mégis madármedencéjűként kezeljük, akkor pedig a két fő dinoszaurusz ágnál is konvergens lehet.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/gj.4168 - Early Jurassic palaeoclimate in Southwest China and its implications for dinosaur fossil distribution

Kínai Lufeng számos kora jurai dinoszauruszt adott nekünk. Közt e állatok maradványa (fogzománc) vizsgálata alapján próbáltak következtetni az akkori klímára. Éves átlafhőmérséglet 21 +- 3 C lehetett, a becsült csapadék alapján pedig trópusi, viszonylag száraz, szavannás vidék terült el itt.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S089598112100225X - Paleoenvironmental and Paleoecological Inferences of the Quaternary Megafauna of Lajedão do Patrício, Bahia, Brazil

Dél-amerikai pleisztocéni megafauna tagok notiomastodon platensis és noxodontinae fogak izotópos vizsgálata. Opportunista táplálkozásuk mellett „száraz” klímára is következtetni lehet.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article/doi/10.1093/zoolinnean/zlab017/6278618 - Neurovascular evidence for a co-occurrence of teeth and baleen in an Oligocene mysticete and the transition to filter-feeding in baleen whales

Sziláscetek sziláinak evolúciója, egyedfejődésnél való megjelenése, homológitás kétségessége.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001336 - Fossil fishes from a lag deposit within the Upper Cretaceous Mancos Shale in New Mexico, USA, with comments on correlative Turonian–Coniacian time-transgressive lags in the Western Interior Seaway of North America

Felső krétakori Új Mexikóból talált halfogak melyek 26 taxontól erednek.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1674987121000980 - Priapulid worms from the Cambrian of China shed light on reproduction in early animals

Kínában talált közel félmilliárd éves féreg, mely elsőként ad bepillantást a reprodukciójukba.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.210281 - Locomotory behaviour of early tetrapods from Blue Beach, Nova Scotia, revealed by novel microanatomical analysis

Korai Tetrapoda-k mozgásáról.


https://www.nature.com/articles/s41586-021-03598-w - Mesozoic cupules and the origin of the angiosperm second integument

Növény fosszíliák Belső Mongóliából sok évtizedes raktári pihentetés után. Segítenek a virágos növények evolúciójának megértésében.

 

https://pubs.geoscienceworld.org/gsa/geology/article-abstract/doi/10.1130/G48549.1/598743/Diverse-marine-fish-assemblages-inhabited-the

PETM (Paleocene-Eocene thermal maximum) vagyis paleocén-eocén hőmérsékleti maximuma idején Egyiptomban élt tengeri hal fauna vizsgálata. Akkori körülmények számos mai faj számára halálosak lennének.


https://peerj.com/articles/11476/ - Lower cretaceous avian-dominated, theropod, thyreophoran, pterosaur and turtle track assemblages from the Tugulu Group, Xinjiang, China: ichnotaxonomy and palaeoecology

Kora krétából dinosauria, pterosauria és teknős lábnyom fosszíliák a kínai Tugulu Group-ból.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1922428 - A Redescription of Kunpania Scopulusa, a Bidentalian Dicynodont (Therapsida, Anomodontia) from the ?Guadalupian of Northwestern China

Kunpania scopulusa elemzése és evolúciójának három lehetséges forgatókönyve.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2021.1920639 - Early monk seals (Monachinae: Monachini) from the late Miocene–early Pliocene of Australia

Valódi fókafélék kihalt fajainak rendszerezésében a mai fajokra való támaszkodás volt jellemző, ám új-zélandi maradványok alapján ez téves metódus volt.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-020-00545-4 - Houcaris gen. nov. from the early Cambrian (Stage 3) Chengjiang Lagerstätte expanded the palaeogeographical distribution of tamisiocaridids (Panarthropoda: Radiodonta)

Új vizsgálatok alapján a Anomalocaris saron másik genuszhoz lett rendelve a Houcaris-hoz, tehát Houcaris saron-ról beszélhetünk.



https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277379121002006 - Late Pleistocene paleoecology and phylogeography of woolly rhinoceroses

Gyapjas orrszavúak vizsgálata, DNS mintákat is beleértve.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pala.12540 - Dryopithecine palaeobiodiversity in the Iberian Miocene revisited on the basis of molar endostructural morphology

Középső miocéni Ibériai-félszigeten élt Catarrhini-k vizsgálata.


https://peerj.com/articles/11495/ - New interpretation of the cranial osteology of the Early Cretaceous turtle Arundelemys dardeni (Paracryptodira) based on a CT-based re-evaluation of the holotype

Arundelemys dardeni újra vizsgálata CT révén, új ismeretek mellett régebbiekről derült ki hibásságuk.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2021.668143/full - New Specimen of the Enigmatic Dicynodont Lanthanostegus mohoii (Therapsida, Anomodontia) from the Southwestern Karoo Basin of South Africa, and its Implications for Middle Permian Biostratigraphy

Lanthanostegus mohoii új egyedének maradványai.


https://sajs.co.za/article/view/8747 - One hominin taxon or two at Malapa Cave? Implications for the origins of Homo

Malapa barlangban két egyed maradványait találták, melyek első kőrben Australopithecus sediba-ba soroltak. Ám az egyik egyed valójában a homo genusz része. Nem kizárható, hogy egyszerre egy helyen két Hominini élt volna, bár ez a felfedezés erősen módosíthatja származásunkról alkotott képet.


https://palaeo-electronica.org/content/2021/3372-oligocene-shark-nursery

Carcharocles angustidens óvoda lokalizációja. Hasonló kutatásról már volt szó a blogon a fehér cápákkal.


https://elifesciences.org/articles/66926 - Rampant tooth loss across 200 million years of frog evolution

Fogazat elvesztése a kétéltűeknél, békáknál húsz is megfigyelhető evolúciójuk folyamán.


https://www.app.pan.pl/article/item/app008292020.html - First phylogenetic analysis of the Miocene armadillo Vetelia reveals novel affinities with Tolypeutinae

Vetelia gandhii-nak immáron koponyája is van, mely elősegíti a genusz vizsgálatá.


https://www.app.pan.pl/article/item/app008392020.html - Late Permian ichthyofauna from the North-Sudetic Basin, SW Poland

Késő permi halfaunáról, Lengyelországból.


https://www.app.pan.pl/article/item/app007662020.html - First insight into the diversity of snakes in the Pleistocene of Cuba

Kubai El Abrón barlangban talált pleisztocéni kígyó maradványokról, nyolc különböző taxon különíthető el.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1922867 - The fossil record of the ocelot Leopardus pardalis (Carnivora, Felidae): a new record from the southern range of its distribution and its paleonvironmental context

Ocelot, igen a ma is élő ocelot fosszilis nyilvántartása és egykori elterjedése.


http://app.pan.pl/article/item/app008192020.html - Femoral histology and growth patterns of the ceratopsian dinosaur Psittacosaurus sibiricus from the Early Cretaceous of Western Siberia

Psittacosaurus sibiricus csontszövettani vizsgálata.


https://app.pan.pl/article/item/app008702020.html - The endemic radiodonts of the Cambrian Stage 4 Guanshan Biota of South China

Kambriumi Kína endemikus Radiodonta-ról.


https://www.nature.com/articles/s43247-021-00176-w - Flume experiments reveal flows in the Burgess Shale can sample and transport organisms across substantial distances

Burgess-paláról tanulmány, hogy komolyabb áramlatok lehetettek itt, révén vizsgálatok alapján áramlások nem feltétlen okoznak komolyabb károkat a leendő leletekben.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121002406 - Paleoenvironmental contexts of South American cretaceous sauropod tracks

Dél-amerikai sauropoda lábnyomokról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566712100166X - The migration path of Gondwanian dinosaurs toward Adria: new insights from the Cretaceous of NW Sicily (Italy)

Növekvő olaszországi dinosauria leletek miatt felvetült, hogy Gondwana és Laurázsia a szárazföldi összeköttetés tovább fennmaradhatott legalább apti és cenomani időkig.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-021-00563-w - The locomotory apparatus and paraxial swimming in fossil and living marine reptiles: comparing Nothosauroidea, Plesiosauria, and Chelonioidea

Mai és kihalt tengeri hüllők úszásáról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1923323 - The first Early Devonian Dipnoi from the Holy Cross Mountains, Poland

Első devoni tüdős hal a devoni, lengyelországi Szentkereszt hegységből.


https://peerj.com/articles/11361/ - new pterosaur tracksite from the Lower Cretaceous of Wuerho, Junggar Basin, China: inferring the first putative pterosaur trackmaker

Kínában talált pterosauria lábnyomokról, új ichnofaj került leírásra a Pteraichnus wuerhoensis.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/geodiversitas/43/12 - New data on the Triassic temnospondyls from the Karoo rift basins of Tanzania and Zambia

Triászkori Tanzánia és Zambia Temnospondyl-jairól.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-90962-5 - Giant Mesozoic coelacanths (Osteichthyes, Actinistia) reveal high body size disparity decoupled from taxic diversity

Nagy testméretű koleokantokról.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0252355 - Two turtles with soft tissue preservation from the platy limestones of Germany provide evidence for marine flipper adaptations in Late Jurassic thalassochelydians

Két németországi teknős előd a késő jurából, folyamiról tengeri életmódra áttérést mutatja, ez konvergens a valódi tengeri teknősök uszonyával.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1897604 - A non-averostran neotheropod vertebra (Dinosauria: Theropoda) from the earliest Jurassic Whitmore Point Member (Moenave Formation) in southwestern Utah

Kora jurai Moenave formációban talált csigolya vizsgálata, mely hasonló a Dilophosaurus-éhoz, ám nem az és 15 millió évvel idősebb is lehet.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121002522 - Brachyphyllum: State of the art and new data regarding B. obesum, the most representative fossil plant in the Araripe Basin, Brazil

Brachyphyllum nevű fosszilis növény vizsgálata.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-89998-4 - New evidence from exceptionally “well-preserved” specimens sheds light on the structure of the ammonite brachial crown

Ammoniteszek csápjain lévő horgok vizsgálata és eredete. Oegopsida, Belemnoidea és Ammonoidea-knál a horgok egymástól függetlenül fejlődtek ki.


A. Lethiers alkotása.

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03115518.2021.1921274 - Upper Oligocene–lower-Middle Miocene peramelemorphians from the Etadunna, Namba and Wipajiri formations of South Australia

Felső oligocéni peramelemorphia (bandikutalakúak) maradványok Dél-Ausztráliából.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése