2020. december 29., kedd

"Rövid hírek" 22.

Év utolsó hírcsokra. Őslénytan terén nem lenne rossz egy 2020 "New Game Plus", más téren pedig inkább ne. Ebben egyetérthetünk, bár sajnos a Covid-19 még szolgáltatni fog nekünk még jó pár ingyenes DLC-t.

Van új érdekes tollas kis ragadozónk, pteroszauruszok eredete kezd tisztázódni, lehetséges, hogy a korai madaraknak volt klisésen hatodik érzéke. No és itt ez a kép, kezdjük is vele.

Illetve sikerekben és egészségben gazdag új évet mindenkinek. 

 

Marzio Mereggia alkotása.

Parasaurolophus "nyereg"

Filippo Bertozzo első publikációjában megfejtette a rejtélyt. A Parasaurolophus walkeri holotípusánál (768 ROM) látható „váll fölött” a hát vonalban egy beugrás. Jurassic Park Operation Genesis-szel aki játszott az tudhatja, hogy ott is megvan a Parasaurolophus-ok esetén. Egy időben divat volt minden egyedet így ábrázolni, mintha a faj/genus sajátossága lenne, holott egyetlen egy egyednél van ez.


Szóval tanuljuk meg a paleopatológia kifejezést. Nem csak a gerincnél található az egyednél elváltozás. a, Fogak és bal maxilla állapota parodontális betegségre tehát ínybetegségre utalnak. b, Az ominózus „nyereg”, c, Három háti bordánál kallusz (hegszövet) alakult ki, borda törés. d, Egy vagy több komoly fizikai behatás miatt a medence sérült, ám gyógyult is. Utóbbi három származhat egy esettből, melyet a fentebbi Marzio Mereggia általi kép „szimulál”, csupán csak felvetés a kidőlő fa esete.

Ezen túl a tanulmány foglalkozik a faj rekonstruálásával és főleg a nyak vastagságával. Az illusztrációk nagyon beszédesek, mint látható. 

 

Forrás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joa.13363 - Description and etiology of paleopathological lesions in the type specimen of Parasaurolophus walkeri (Dinosauria: Hadrosauridae), with proposed reconstructions of the nuchal ligament


Dinók a hóban, ez inkább egy hír kritika

Van itt egy ilyen hír szerűség, amit tudtommal magyar média nem vett át, ami felületesen is de foglalkozik a sarki dinoszauruszokkal. Említve vannak bizonyítékok, hogy ilyen „hideg” klímán költöttek, több hónapos (akkori) sarki telet ott töltötték, mely a megkövesedett csontok vizsgálatából derült ki. Tehát alapvetően egy egész jó cikk, mely szerteoszlatja a hidegvérű trópusi állat képet. Bár már 1980-tól fogva legitim elképzelés volt a melegvérűség, a sarkvidéken való élést nem tudták elképzelni a szakemberek így sem, így a vándorlást tartották valószínűnek. Ez mára meg lett cáfolva. (Lehettek vándorló fajok, de vándorlónak gondolt fajról, pl. Edmontosaurus kuukpikensis-ről derült ki, hogy nem vándorolt.)

Nem veti el úgy a sulykot a cikk. Valóban télen hideg volt és hó. Ellenben nem annyira mint ma. Számos faj alhatott téliálmot üregekben, viszont sok nagy termetű faj már ezt nem igazán vitelezhette ki. Megtalált fajok alapján kép kapható arról mely evolúciós ágak voltak képesek alkalmazkodni a telekhez, Lényegében minden ág képviselteti magát, kivéve a Sauropoda-k. (Cikk a jura elejével nem foglalkozik, azzal árnyalódna kicsit a kép. Alaszka és Antarktisz – Ausztrália kap reflektor fényt.)

Igazából a cikkben semmi új nincs, mind szerepelt már a blogon itt-ott. De jó látni, hogy szélesebb körben is terjed, hogy bizony „fagyállóak” voltak kis (nagy) túlzással. Mondjuk tollakat csak éppen megemlítette a cikk….

 

Forrás:
https://www.smithsonianmag.com/science-nature/how-dinosaurs-thrived-snow-180976435/


És akkor blog pár kapcsolódó cikke:
https://primevalonline.blogspot.com/2015/02/bolyhoska-ii-nem-minden-cuki-mi-bolyhos.html
https://primevalonline.blogspot.com/2019/12/nem-bolyhoska-3-de-az-ut-ugyanaz.html
http://primevalonline.blogspot.com/2019/04/uj-nagytermetu-troodontidae-theropoda.html
http://primevalonline.blogspot.com/2019/03/uj-alaszkai-dinosaurus.html
http://primevalonline.blogspot.com/2020/10/rovid-hirek-19.html


Pterosauria-k eredete

14-es hír csokorban volt egy publikáció, mely a Pterosauria-k rendszerezésével foglalkozott, ami feltételezte, hogy eddiginél még közelebbi rokonai voltak a Dinosauria-knak. Régebben pedig egy publikációban alternatív rendszerezésként használtak egy olyat, ahol a pteroszauruszok még csak nem is Archosauria-k. Pterosauria-k eredete egyszóval homályos volt, ez oszlik szét új leletek fényében.

És itt jön az előbb említett tanulmány, ahol a Pterosauria-k esetén felvetették a Dinosauromorpha eredetet. Ugyanis a dinoszauruszuk előfutárainak tartott Lagerpetidae-k elég erősen inkább a Pterosauria-k előfutárai voltak. Dromomeron gregorii leletei 1930-'40 köözt kerültek begyűjtésre. A megfelelő azonosításra 2009-ig kellett várni. Koponya bár részlegesen maradt meg, az agyi rész ebbe beletartozik és alkalmas volt vizsgálatokhoz. Ez alapján az állatnak jó egyensúlyi érzéke volt.

További Lagerpetidae leletek kerültek elő elmúlt tizenöt évben USA, Argentína, Brazília és Madagaszkár területéről. Szerencsére ezek közt is találhatóak olyanok melyekből az agyra következtetni lehet. Ez alapján az agyfelépítés inkább a Pterosauria-kéra emlékeztet, mintsem a Dinosauria-kéra.

Bár a Lagerpetidae-k immáron a Pterosauria-k legközelebbi rokonai, precursor-jai, például a legfontosabb dolog a szárnyak hiányoznak. A szárnyak evolúciója még talány, az viszont tény, hogy a fejlettebb agy ami a repüléshez kellett már megvolt Lagerpetidae-k esetén.

 

Ixalerpeton egy Lagerpetidae, Rodolfo Nogueria alkotása.

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41586-020-3011-4 - Enigmatic dinosaur precursors bridge the gap to the origin of Pterosauria

https://phys.org/news/2020-12-paleontologists-pterosaur-precursors-gap-early.html
https://news.stonybrook.edu/newsroom/scientists-identify-a-group-of-small-dinosaur-precursors-as-closest-relatives-of-pterosaurs/


Agudotherium gassenae

Egy Probainognathia Cynodontia-l van szó a 218 millió éve a mai Brazília és azon belül is Rio Grande do Sul területén. Két egyed alsó állkapocs töredékei és fog maradványai alapján írták le az új fajt. A Probainognathia elnevezésű kládon belül találhatóak az emlősök is, így akár még az ősünkről is beszélhetünk. Állat úgy harminc centis is lehetett és rokonaihoz hasonlóan hús/rovar evő lehetett.


Márcio L. Castro alkotása.

Forrás:
http://www.sci-news.com/paleontology/agudotherium-gassenae-09126.html


Phtypis auritus

Ez a szokatlan fejformájú Ptychopariida a középső kambriumban élt a mai észak-kínai Shandong tartományban, Mantou Formációból kerültek elő a leletei. A Trilobita-k nagyon változatosak voltak, méltatlanul vannak elhanyagolva. Az új faj fejformája hasonlatos a Harpetida és Trinucleidae fajokéra. Blogon már egyszer szereplő Ampyx priscus fejformája esetén érzékelő alkalmatosságról beszélhetünk, addig a Phtypis esetén inkább arról, hogy az állat megnövelte a testméretét ezzel a „furcsa” nagy fejjel, így megnehezítve a ragadozók dolgát, révén nagyobb prédának tűnt. E mellett talán nemi érettséghez is lehetett köze.

 

Huo Xiuquan alkotása.

Forrás:
https://phys.org/news/2020-11-trilobite-fossil-reveals-cephalic-specialization.html



Száraz földi kihalások periodikussága

Elmúlt 300 millió év alatt tíz tömeges kihalás volt szárazföldi állatok közt, melyből nyolc esik egybe tengeri kihalásokkal. Ezen kihalások feltételezett okai égitest becsapódás és vulkanikus tevékenység. Átlagolva 27,5 millió évente következik be egy ilyen kihalási esemény a szárazföldi fajoknál.


Forrás:
http://www.sci-news.com/space/periodic-non-marine-mass-extinctions-09146.html
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2020.1849178 - A 27.5-My underlying periodicity detected in extinction episodes of non-marine tetrapods


Rezgés érzékelő csőr eredete

Legjobb példa erre a kivi csőre, ám struccoknak és emuknak is meg van ez a képessége mely lehetséges a közös eredet miatt van. Ám felhozhatóak az íbiszek és különböző parti madarak is, illetve Pterosauria-k esetén is lehet, hogy van rá példa. Erről itt és itt, bár ez konvergens evolúció.

Egy dél-afrikai kutatócsapat a Lithornithidae-knál talált bizonyítékot erre, köszönhetően a jól megőrződött csőröknek. Ez alapján a Palaeognathae-k (Teljesség igénye nélkül: strucc, kazuár, moa, kivi, tinamu és a szóban forgó Lithornithidae-k.) esetén közös tulajdonságról beszélhetünk melynek eredete a kréta idejére nyúlik vissza. Az is felvetült, hogy talán a madaraknál alap jegy lehet(ett, mint a sarlós karom is, ez utóbbit én biggyeszteném ide) ami a nem madár dinoszaurusz ősök érzékeny orra miatt fejlődhetett ki.

 


Képen: a, Sirály (Larus dominicus) b, Hadadaíbisz (Bostrychia hagedash) c, Északi-suigeti barna kivi (Apteryx mantelli) d, Göngygyös tinamu (Eudromia elegans) e, Lithornis promiscuus f, Paracathartes howardae


Forrás:
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2020.2322 - Cretaceous origins of the vibrotactile bill-tip organ in birds


Thalassodraco etchesi

Új ophthalmosauridae Ichthyosauria (csak hogy a helyesírást gyakoroljuk, mikor kicsi és mikor nagybetű) Az Egyesült Királyságbeli Dorset melletti felső jura kori Kimmeridge Agyag Formációból. A leletet nem hivatásos paleontológus, Steve Etches találta még 2009-ben. Egyszerűen leírva, az állatnak az elülső része marad meg: Koponya, bordák, gerinc és melluszony. A széles bordakosár és nagy szemgödrök alapján mélyebb, sötétebb régiókban kereshette a táplálékát.



Forrás:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0241700 - A new ophthalmosaurid ichthyosaur from the Upper Jurassic (Early Tithonian) Kimmeridge Clay of Dorset, UK, with implications for Late Jurassic ichthyosaur diversity

 

Újabb sauropodomorpha agy vizsgálat

A Bristoli Egyetem kutatói rekonstruálták a Thecodontosaurus nevű korai dinoszauruszfaj agyát háromdimenziós képalkotó eljárások segítségével. Az így létrehozott modell alapján betekintést nyerhettek ezen faj életmódjába.

A 205 millió évvel ezelőtt a kései triászban élt sauropodomorpha Thecodontosaurus gyors mozgású, kis termetű mindenevő volt. Agyának látással kapcsolatos részei jól fejlettek voltak, ami alapján azt feltételezik, hogy a Thecodontosaurus ügyes vadász volt, és mindenevő létére a hús alkothatta étrendjének nagy részét. Hasonlóan a Buriolestes-hez.

A belső fül alapján ez a dinoszaurusz fejlett egyensúlyérzékkel rendelkezett. Valamint a hallása is jó volt. Ez valamiféle társas viselkedésre is utalhat, hisz az állatok akár a hangjuk alapján is felismerhették egymást, vagy csak a vadászatban segíthette őket.


Forrás:
https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article/doi/10.1093/zoolinnean/zlaa157/6032720 -
The braincase, brain and palaeobiology of the basal sauropodomorph dinosaur Thecodontosaurus antiquus


Tövis váll

Ubirajara jubatus, a Tupi-Guarani indiánok nyelvén a lándzsák ura. Ezt a nevet azért kapta a 110 millió éve, a kora krétában élt compsognathidae dinoszaurusz, mivel lehet, hogy a vállából lándzsára emlékeztető dísztollak álltak ki, és a gerinc mentén a tollazat egyfajta sörényé állt össze. 2-2 hosszú elsőre, tüskeszerű toll az vizsgálatok alapján a válli részből nőt ki, ám jó páran feltételezik, hogy más helyen is lehetett, illetve többel is rendelkezhetett az állat. Merevtollú ál-paradicsommadárhoz (Semioptera wallacii) hasonlatos leginkább ez az új Compsognathidae, mely ahhoz mérten hol áll a törzsfán a madarakhoz képest a feltehetően dísztollak elég „fejlettek”.

A holotípust két évtizede találták meg a Brazilia északkeleti részén található Crato Formációban, de most a lágy szövetek vizsgálatával írták le, mint külön genus és mint az első, Latin-Amerika területén felfedezett tollakkal rendelkező dinoszauruszt. Viszont a mészkő bányászok által talált lelet „legálisan” került Németországba 1995-ben, ennek jogszerűségét számos Brazil paleontológus vitatja.

 

Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667120303736 - A maned theropod dinosaur from Gondwana with elaborate integumentary structures
https://edition.cnn.com/2020/12/15/americas/dinosaur-with-mane-ribbons-discovery-scn-trnd/index.html



Szemezgetés:

https://www.nature.com/articles/s41598-020-77017-x - Bromalites from the Upper Triassic Polzberg section (Austria); insights into trophic interactions and food chains of the Polzberg palaeobiota
Publikáció az ausztriai polzbergi palaeobiotáról a Reingraben-palából.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.201089 - The postcranial skeleton of the erythrosuchid archosauriform Garjainia prima from the Early Triassic of European Russia
Garjainia prima egy „nagy fejű” Archosauriformes volt akár 5 méteres hosszal és 147–248 kilogrammos tömeggel. Publikáció maradványok vizsgálatával és taxonómiával foglalkozik.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.24574 - A Review and Reappraisal of the Specific Gravities of Present and Past Multicellular Organisms, with an Emphasis on Tetrapods
Tetrapoda-k tömegbecslése, főleg a légzsákkal rendelkező Archosauria-ké.


https://markwitton-com.blogspot.com/2020/11/megaloceros-giganteus-behind-antlers.html?spref=tw - Megaloceros giganteus: behind the antlers
Mark Witton írása a Megaloceros giganteus-ról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1040618220301907 - Colonisation and early peopling of the Colombian Amazon during the Late Pleistocene and the Early Holocene: New evidence from La Serranía La Lindosa
Kolumbiai Serranía La Lindosa-ban (Guaviare megye) talált leletek alapján 12 600 – 11 800 éve jelentek meg itt az emberek.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/brv.12666 - Assessing ontogenetic maturity in extinct saurian reptiles
900 taxont felölelő kutatás a hüllők egyedfejlődéséről.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2020.1851687 - Sauropod trackways from the Middle Jurassic Chaya Group of Eastern Tibet, China
Kelet-Tibetben található Sauropdoda lábnyomfosszíliákról tanulmány.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08912963.2020.1834542 - Reviving Kalosauropus, an Early Jurassic sauropodomorph track from southern Africa (Lesotho)
Kalosauropus (Sauropodomorpha) lábnyomok újra vizsgálata alapján két külön ichnogenuszra választhatóak. Új ichnogenus a Otozoum, Kalosauropus megmarad, mint kétlábú Massospondylidae.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031018220304910 - Paleoecologic and paleoenvironmental implications of a new trace fossil recording infaunal molting in Devonian marginal-marine settings
Ízelt lábú lábnyom fosszíliákról publikáció.


https://www.nature.com/articles/s42003-020-01467-2 - Archaeopteryx feather sheaths reveal sequential center-out flight-related molting strategy
Archeopteryx tollainak vizsgálata mely alapján a tollak repüléshez való alkalmazkodása előrébb volt, mint más anatómiai jellemzők az állatnál.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0241713 - In situ observations on the dentition and oral cavity of the Neanderthal skeleton from Altamura (Italy)
Neandervölgyi fog és szájüreg vizsgálat.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981120305976 - New findings of the coelacanth Mawsonia Woodward (Actinistia, Latimerioidei) from the Late Jurassic – Early Cretaceous of Uruguay: Novel anatomical and taxonomic considerations and an emended diagnosis for the genus
Mawsonia-ról (új leletekről) publikáció.

 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pala.12517 - Epidermal complexity in the theropod dinosaur Juravenator from the Upper Jurassic of Germany
Újabb publikáció a Juravenator pikkelyeivel kapcsolatban. Farok alsó részén kígyók hasi pikkelyeihez hasonlóak a pikkelyek. Krokodilokéhoz hasonló pikkelyekről már írtunk.

 

https://www.nationalgeographic.com/science/2020/12/57000-year-old-wolf-puppy-found-frozen-in-yukon-permafrost/
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(20)31686-9 - A mummified Pleistocene gray wolf pup
Múmifikálódott szürke farkas kölyök 57 000 évvel ezelőttről.


https://publikationsserver.tu-braunschweig.de/receive/dbbs_mods_00069157 - Rare pterosaur remains tentatively referred to Dorygnathus banthensis (Theodori, 1830) from the Lower Jurassic (Posidonia Shale) of Schandelah (Lower Saxony, Germany)
Új
Dorygnathus leletek elemzése.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08912963.2020.1862828 - The easternmost occurrence of Saurornitholestes from the Judith River Formation, Montana, indicates broad biogeographic distribution of Saurornitholestes in the Western Interior of North America
Montánai Judith River Formáció új Saurornitholestes maradványai, ezzel növelve az állat amúgy is nagy elterjedtségét.


https://www.cambridge.org/core/journals/geological-magazine/article/abs/probable-deinonychosaur-tracks-from-the-upper-cretaceous-wapiti-formation-upper-campanian-of-alberta-canada/7A3E19A55C7B98F4C810142A58B2CAFF
Deinonychosauria lábnyomok felső krétai Wapiti Formációból.


https://peerj.com/articles/10641/ - Uncovering the hidden diversity of Mississippian crinoids (Crinoidea, Echinodermata) from Poland
Kora karboni tengeri liliomok változatossága a mai Lengyelországban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése