2020. október 27., kedd

"Rövid hírek" 19.

Troodon és fészke.
Forrás

Újabb összefoglaló cikk. Féltem, hogy elég rövidke írások lesznek benne, de a legvégén azért bekerült néhány terebélyesebb, miből egy átment rage-be. Másik pedig teljesen egyértelmű dolog lenne, de persze hogy voltak kételkedők, így mégis szükség volt rá. Mit is várunk, mikor napjainkban még mindig dívik egyeseknél az, hogy vízen kívül a nagy dinoszauruszok életképtelenek voltak a méretük miatt...



Vérparaziták és akut csontvelőgyulladás

Első dokumentált lelet, ahol vérparazitákra találtak, így paleontológia, parazitológia, patológia és szövettani tudományágak e esetben egyesülnek. Az áldozat egy felső krétakori délkelet-brazíliai Titanosauria. Elsőre ami a leletnél feltűnt az a csontvelő gyulladás, majd tíz férget találtak benne. Az nem tisztázott, hogy a paraziták elősegítették a gyulladást, vagy éppenséggel okozói voltak.

Forrás:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667120303591 - Blood parasites and acute osteomyelitis in a NON-AVIAN dinosaur (sauropoda, titanosauria) from the upper cretaceous adamantina formation, bauru basin, southeast Brazil

https://twitter.com/paleotaissa/status/1316767876892762112



Jucha squalea

Új Elasmosauridae került leírásra melyet az oroszországi Uljanovszk-nál találtak. (Volga menti város.) Az állat az alsó krétai felső hauterivi időszakból származik. Más Elasmosauridae maradványok is előkerültek, melyek más állathoz tartozhatnak. Az új faj jelentős, révén nagyon kevés kréta eleji Elasmosauridae ismert, ráadásul ennek a fajnak számos jellemzője hiányzik mely a krétavégi „kiforrott” fajoknál megvan.

Andrey Atuchin alkotása

Forrás:

https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlaa103/5918315 - A new elasmosaurid plesiosaurian from the Early Cretaceous of Russia marks an early attempt at neck elongatio

http://novataxa.blogspot.com/2020/10/jucha.html 



Niebla antiqua

Új Abelisauridae Patagóniából, a maastrichti korból. Koponya töredék, bordák, pár csigolya és lapocka került elő. Legközelebbi rokona a Carnotaurus lehet, még kor- és élőhely társai lehettek a Quilmesaurus és az Abelisaurus. Csontszövet vizsgálata alapján ez az állat már felnőtt volt. Becsült legnagyobb hossza 4,5 méter, így rokonsága, főleg élőhely társai közt egészen kicsi volt.

Ismét cisiopurple kép.
Forrás:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981120304582 - A new medium-sized abelisaurid (Theropoda, Dinosauria) from the late cretaceous (Maastrichtian) Allen Formation of Northern Patagonia, Argentina

https://www.deviantart.com/cisiopurple/art/Niebla-858286009



Tinédzser Tyrannosaurus harapási ereje

Shannon Brink és Joseph Peterson 13 éves T. rex-nek tulajdonított harapás nyom alapján számították ki a harapási erőt, mely egy vízilóval vetekedhetne. 2000 fontot kaptak (de furcsa ez a kerek szám…) mely 907,18 kilogramm. Fiatal Tyrannosaurus testfelépítése miatt egy gyors és agilis vadász lehetett a húst pedig leette a csontokról, nem pedig csontokkal együtt ette meg, mint a felnőtt.

És akkor kis megjegyzés. Ebben a cikkben 8000-9000 fontosra írják a felnőttek harapási erejét, ebben a régebbiben viszont 12 000 font. Tehát akkor most 8000 font (3628.74 kg) vagy 12 000 font (5443.11 kg) közt variáljunk?

"Franoys" összeállítása.
Forrás:

https://uwosh.edu/today/90722/chew-on-this-uwo-research-estimates-power-of-teenage-t-rexs-bite/

https://www.deviantart.com/franoys/art/Tyrannosaurus-rex-ontogeny-610641489



Albertosaurus fióka (Feltehetően Albertosaurus és inkább embrió)

Albertában Gregory Funston és csapata találtak egy kicsiny Tyrannosauridae lábujjat. Ezt egy 1983-ban talált kis alsó állkapocs töredékkel vették össze, melyet annak idején komolyabb vizsgálat alá nem vetettek, révén túl sérülékenynek ítélték így a kőzetből sem preparálták ki. A 2,9 centis alsó állkapocs rész 8 fogat őrzött meg és lehetséges, hogy embriótól származik. E adatok alapján nagyon leegyszerűsítve az embrióknak a feje úgy egérméretű volt. Említett lábujj illetve karom vizsgálata alapján is felmerül, hogy az még egy ki nem kelt állathoz tartozik.

Cikk végén felvetik, hogy a tojás héjak hiánya lehetséges, azért volt, mert lágy héjú tojásaik voltak. Ahogy a kréta végi Protoceratops-nak is.  Ám két fiatal, talán embrionális állattól talált 1-1 maradvány van. Fél állat sincs meg, nem hogy tojás.

Lábujj karom (képen sárgával) és alsó állkapocs töredék (képen kékkel.
Forrás:

https://www.livescience.com/baby-embryonic-tyrannosaur-fossils.html



Leptostomia begaaensis

Róla már itt olvashattatok, csupán csak annyi, hogy az állat immáron nevet is kapott. A két csőr töredékben CT vizsgálat segítségével megtalálták az idegszálakat, mik segítettek az iszapban/talajban megtalálni a prédát. Illetve felvetült, hogy gyakori állat lehetett és eddig is előkerülthettek maradványai, ám azok nem vagy nem jó helyre kerültek / lettek besorolva.

Alkotó: Megan Jacobs.
Forrás:

http://www.sci-news.com/paleontology/leptostomia-begaaensis-08951.html



Új nem kicsi Anhangueridae

Ez az új Pteranodontoidea (MPSC R 1935) a brazíliai Romualdo Formációból került elő egy hiányos bal mellső végtag képében. Ellenben ez már elégséges a maximális szárnyfesztáv megbecsülésére, mely 7,6 méter lehetett. Illetve mivel az állat még növésben volt, így szárnyra keltek „vad” spekulációk a felnőttek méretéről. Ezek a 11 métert se zárják ki.

Forrás:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667120303542 - Osteohistology and growth pattern of a large pterosaur from the lower Cretaceous Romualdo formation of the Araripe basin, northeastern Brazil

https://twitter.com/fishboy86164577/status/1316441629067276290



Nem voltak jó repülők a Scansoriopterygidae-k

Lézer-stimulált fluoreszcens képalkotásos módszerrel vizsgálták meg a Yi-t és az Ambopteryx-et. Nem volt eddig biztos elképzelés, hogy a két állat repülési affinitása milyen is volt. Sőt, bár a Yi qi berobbant, mint tollas, de bőrszárnyas dinó egy idő elteltével felvetült, hogy nem is volt neki bőrszárnya. Csupán a test bomlása folyamán bőr/szövet úgy kerültek a mellső végtagokhoz és fosszilizálódott, mintha bőrszárny lett volna. Egy másik rokon faj, az Ambopteryx longibrachium felfedezéséve a Yi, mint szárnyas élőlény megmenekült.

Repülési képességeik mégis találgatások voltak. E módszer biztosnak mondható. Ez alapján az állat repülésre nem volt képes, nem volt képes olyan szárnyverdesésre, mellyel fennmaradhatott volna a levegőben. Siklási képességeik is gyengének mondhatóak. Felvetült, hogy a repülés eredete közös a madarakéval, ám ez elvetésre került. Így egyszerűen fogalmazva a Scansoriopterygidae-k lényegében egy sikertelen próba volt a dinoszauruszok részéről a röpképesség elsajátítására.

B változat a "jó".
Forrás:

https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(20)30766-5 - Aerodynamics Show Membrane-Winged Theropods Were a Poor Gliding Dead-end



Új Tethydraco leletek

Volt jó régen egy cikkem, hogy a kréta végén a dinoszauruszok nem is, de a pteroszauruszok bizony haldokoltak. Ezt cáfolta egy marokkói lelőhely bőséges leletanyaga. Nos a Tethydraco-hoz új leletet, szárny maradványokat rendeltek. Viszont a helyzet, hogy ez alapján lehet mégsem Pteranodontidae volt az állat, hanem Azhdarchidae. Viszont ez alapján az Azhdarchidae-k mégse annyira kimondottan „szárazföldi” állatok voltak. Bizony ő köztük is voltak halászó életmódot folytatók.

Tethydraco mint Pteranodontidae, Joschua Knüppe alkotása.

Forrás:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667120303669 - An articulated pterosaur wing from the Upper Cretaceous (Maastrichtian) phosphates of Morocco

https://www.pteros.com/pterosaurs/tethydraco.html



Kalaallitkigun jenkinsi

Grönlandon talált 215 millió éves alsó állkapocs töredék segíti megérteni az emlősök evolúcióját. Gazdája még nem volt emlős, csupán csak egy Mammaliaformes. A megtalál fognak dupla foggyökere volt, illetve két koronacsúcsú koronája, mellyel ez a legkorábbi példa emlősök, illetve emlős elődök esetén. (Egynél több fog gyökér még a Tritylodontidae-ek esetén ismert, de nem lehet kijelenteni, hogy homológ lenne.) Maga az állat nagyobb egér méretű lehetett, állkapocs töredék mérete 2 centiméter.

Marta Szubert alkotása.
Forrás:

http://www.sci-news.com/paleontology/kalaallitkigun-jenkinsi-08962.html

https://www.pnas.org/content/early/2020/10/07/2012437117 - The earliest-known mammaliaform fossil from Greenland sheds light on origin of mammals



Ordosipterus planignathus

Ez az új Dsungaripteridae 120-110 millió éve élt és a kínai Luohandong Formációból került elő. Alsó állkapocs töredék és néhány fog képében találtak az állatra. Kevesek által ismert, ám megjegyzendő, hogy a Dsungaripteridae-k kemény vázas állatokat is ettek, illetve ezek lehettek a fő táplálékuk, mint például kagylók.

Alkotó: Chuang Zhao
Forrás:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2096519220300215 - First record of Early Cretaceous pterosaur from the Ordos Region, Inner Mongolia, China

http://www.sci-news.com/paleontology/ordosipterus-planignathus-08976.html



Kapi ramnagarensis

Az indiai Ramnagarban még 2015-ben találtak néhány fogat a középső miocénből 12,5-13,8 millió évvel ezelőttről. Tulajdonosa a mai gibbonok őse. A fogak egy kirakós fontos része, révén tudtuk, hogy a gibbonok Afrikából származnak és onnan vándoroltak el az őseik a mai gibbonok élőhelyére, ám ez mikor is történhetett már nem volt ismert. Egy időben történhetett a ma élő orangutánok, gibbonok és sziamangok vándorlása. Ráadásul az útvonal is azonos volt.

Térképen a ciánkék háromszögek Afrikában a legkorábbi a Hominoidea leletek, zöld háromszögek a Bunopithecus és Yuanmoupithecus leletek, fekete csillag a Kapi lelőhelye. A zölddel jelölt terület a gibbonok és sziamangok élőhelye, halványabb zöld a történelmi élőhelyük (itt is éltek).

Forrás:

https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2020.1655 - New Middle Miocene Ape (Primates: Hylobatidae) from Ramnagar, India fills major gaps in the hominoid fossil record

http://www.sci-news.com/paleontology/kapi-ramnagarensis-08831.html



Álmodnak a paleontológusok elektromos dinoszauruszokkal?

Vagy inkább dinoszauruszokról, de nem én találtam ki, a publikációban így van. Készítettek egy „mű kotló dinoszauruszt”. Troodon, mint érvényes genusz még mindig Schrödinger macskája. Ellenben vannak neki tulajdonított fészkek, melyek esetén a tojások csak részben vannak befedve. A kérdés az, hogy hatékony-e az a módszer, hogy a tojások nincsenek teljesen betakarva? Leszimulálták többféle környezetben is, stabil hőmérsékletűben, változóban és a becsült akkori hőmérsékletnél hűvösebbet is szimuláltak. A helyzet, hogy a nem teljesen befedett tojások, melyekre a szülő ráül azok köszönik, de jól vannak.

Már úgy 10 éve kong odahaza a baromfiudvar az ürességtől, de azért tudom, hogy költenek a tyúkok. Most komolyan kellett ez a kutatás, hogy képesek voltak erre a Troodontidae-k? Van különbség, révén a Troodontidae-k tojásai mégis befedve voltak részlegesen, de volt a szülővel érintkezési felület, tehát hőátadás. Nekem eddig teljesen logikus volt, hogy volt kotlás. Viszont másoknak nem. Szóval itt ez a kutatás, leülhetnek.

Tojások elhelyezkedése. Krokodil, Troodon-ra variációk, majd kacsa. Illetve az „elektromos mama dinó”.
Forrás:

https://www.cambridge.org/core/journals/paleobiology/article/do-paleontologists-dream-of-electric-dinosaurs-investigating-the-presumed-inefficiency-of-dinosaurs-contact-incubating-partially-buried-eggs/57924EF40EB870F8F577B4FEABEC85AD



Mindjárt tollas krokodil… ja nem, csak a média megint ferdít

Eredetileg a szemezgetésbe szántam, de megint média torzítás. Tehát az alap tanulmány szerint a perm-triász kihalás felgyorsította a Synapsida-k és Archosauromorpha-k már perm végén elindult melegvérűvé válását. Révén ezek az állatok a kihalási hullám után elhagyták a terpesztett lábakkal való járást, gyorsabb, aktívabb életmód és hasonlók. Tehát a Synapsida-k és Archosauromorpha-k egymással versengve váltak melegvérűvé. Alapvetően jó lenne a felvetés, 13. rövid hírekben leírtakkal még passzol is. Ellenben a 2.-ban említve volt az Ophiacodon melegvérűsége, mely perm elején élt állat. Tehát van egy kis bökkenő ezzel a tanulmánnyal, de amúgy jó.

És akkor a média. Sci-News… szoktunk róla fordítani és pont e hírcsokor esetén gondolkodtam azon, hogy elég okés az oldal, eddig. Amit a helyesírás cikkben írtam, az itt elő jött. „archosaur” van a cikkben, ami Archosauria lenne, de az eredeti tanulmány Archosauromorpha-t ír. Ugyanis a melegvérűség még az Archosauria-k előtt az őseiknél kialakult. Plusz képes a cikk a tollakat az Archosauria-kra teljesen érteni, holott Avemetatarsalia-k esetén vehető egyértelműnek. Tehát a krokodilok őseit is tollasnak veszi… Tollas Pseudosuchia dologról meg már írtam, hogy nincs alapja.

Alap tanulmány okés, bár elsiklik olyan dolog fölött, mint az Ophiacodon melegvérűsége.


Forrás:

http://www.sci-news.com/paleontology/end-permian-extinction-switch-warm-bloodedness-08958.html

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1342937X20302252 - The origin of endothermy in synapsids and archosaurs and arms races in the Triassic



Szemezgetés

https://peerj.com/articles/10145/ - Craniofacial ontogeny in Tylosaurinae

Egy tanulmány a Tylosaurinae-k koponya növekedéséről.


https://advances.sciencemag.org/content/6/37/eabc2365 - Paleozoic ammonoid ecomorphometrics test ecospace availability as a driver of morphological diversification

Ammoniteszek diverzitásáról ökológiai szerepkör alapján.


http://sciencepress.mnhn.fr/sites/default/files/articles/pdf/comptes-rendus-palevol2020v19a5.pdf - A new physeteroid from the late Miocene of Peru expands the diversity of extinct dwarf and pygmy sperm whales

https://riviste.unimi.it/index.php/RIPS/article/view/14284/13311 - A NEW RECORD OF PHYSETEROIDEA FROM THE UPPER MIOCENE OF THE PIETRA LECCESE (SOUTHERN ITALY): SYSTEMATICS, PALEOECOLOGY AND TAPHONOMY OF A FOSSIL MACRORAPTORIAL SPERM WHALE

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2020.1805520 - A new longirostrine sperm whale (Cetacea, Physeteroidea) from the lower Miocene of the Pisco Basin (southern coast of Peru)

Publikációk ámbránscetekről és új kis növésű fajokról.

Illetve érdekességként ezt itt hagynám a mért is ámbráns, angolban „sperm”: https://twitter.com/ToughSf/status/1316408425283231745


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2020.1883 - Postcopulatory sexual selection and the evolution of shape complexity in the carnivoran baculum

Szóval publikáció a Carnivora-k baculum-járól… Baculum, vagyis „pénisz csont”. Igen, az hogy nekünk embereknek nincs ilyen, az egy dolog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése