2020. október 16., péntek

"Rövid hírek" 18.

Idei SVP (Society of Vertebrate Paleontology) rengeteg mindent szállított nekünk. Röviden Twitteren a #2020SVP-vel vagy ide kattolva végig nézhetitek a dolgokat. Bocsássatok meg, de tényleg rengeteg minden van SVP-hez méltón.

Ezen túl a mostani összefoglaló eléggé vegyesre sikerült. Van itt régi paleofail ami reális módon de valóságnak tűnik. Én vészvarjúskodásom beigazolódása. Illetve tulajdonképpen van pár vízzel kapcsolatos dolog. Itt látható kép már bizalomgerjesztő? Uszony mellsővégtagos Compsognathus alapkoncepciója mégse tűnik annyira blődnek. (Az uszony azért az, a vízi életmód lehet mégse annyira.)

 

Igen... ilyen is volt.. Forrás itt.


Én megmondtam…

Szóval túl sok mindenről nem lehet itt beszélni, mert a publikáció az... olyan felháborodást váltott ki… Úgy, hogy elvben ez már a „konszenzusosabb” változat, hogy csak na. Ahhoz képest más hírekhez mérten lett itt szöveg.

Első, hogy a fizetős publikációk esetén van bemutató / felvezető szöveg ami a lényeget taglalja. Itt nincs. Vedd meg. A cím már árulkodó. Nincs prototoll a pteroszuruszokon. Yangék dolgáról beszámoltunk, hogy a pycnofibers az tollként kezelhető. Itt már prototoll… Mindegy.

A lényeg, hogy az vetült fel, hogy a nem egyszerű felépítésű pycnofibers, az a szárnymembrán szálainak a bomlásából ered, tehát nem tollak. Majd tovább lépünk odáig, hogy pucér Pterosauria-k… Mellékelt cikkben van amolyan mentegetőzés. Tehát ha tollasak voltak a Pterosauria-k milyen szép színűk lehetett. Ha pucérak voltak, akkor meg hogyan szabályozhatták test hőjüket. Illetve nem biztos a Dinosauria-k és Pterosauria-k kültakarójának közös eredete, mert ugye pl. Sauropoda-knak nem volt tolla (elvben) ÉS itt jön az ami akár az én érvem is lehetne, vagyis nincs precedens rá, hogy elveszíthették volna őket.

Én már felvetettem nem egyszer, hogy nehogy megéljük, hogy biztosan tollas dinoszauruszokra mondják, majd hogy nem voltak azok. A helyzet, hogy a Pterosauria-k tollassága, vagy maradjunk a réginél, pycnofibers-sége evidencia volt, még jobban, is, mint a Maniraptora-k tollassága. Erre kaptuk ezt. A paleoszubkultúra (melynek részei a szakemberek is) pedig kiborult.

Igazából sokadjára átgondolva olyan, mintha én csináltam volna. Pukkasztó módon pár gondra felhívni a figyelmet, miből balhé lett. Nem tudom, hogy ez volt-e a valódi cél. Ha igen, akkor talán nem egy 7 milliárd emberből 8 milliárd által nem is ismert kis ország zugblogjához hasonlóan kellett volna. Bár érdemes Joschua Knüppe twitter bejegyzése alatti kommenteket meglesni, az alapján nem ez a helyzet.

Megan Jacobs alkotása

Forrás:

https://www.nature.com/articles/s41559-020-01308-9 -  No protofeathers on pterosaurs

http://www.sci-news.com/paleontology/pterosaur-pycnofibers-08896.html

https://twitter.com/JoschuaKnuppe/status/1310656905401044995



Gnathomortis stadtmani

Kolorádói Mancos-palában találták az állat maradványait 1975-ben, majd 1999-ben Prognathodon stadtmani-ként került leírásra. E Mosasauroidea maradványait újra megvizsgálták és kiderült, hogy túlságosan eltér a Prognathodon-tól, így új genuszként kezelendő. Erős harapása lehetett. Ami érdekes az egy csont mely hallójáratnak is része. Ez alapján evolúciósan a 81-79 millió éve élt állat a Clidastes és Prognathodon közé tehető.


Forrás:

http://www.sci-news.com/paleontology/mosasaur-genus-gnathomortis-08881.html



Most már kettő van belőlük… Gavialimimus almaghribensis

Szóval újabb Mosasauroidea-ról beszélhetünk. Maastrichti kori Marokkóból került elő ez az állat. Platecarpus ptychodon-nak gondolták elsőnek a leletek minősége miatt nem tekinthető diagnosztikusnak. Így új genuszként került leírásra. Új alcsalád kerül bevezetésre a Plioplatecarpinae, melyet az új genusz megoszt a Selmasaurus-szal és Goronyosaurus-szal.

Alkotó: Tatsuya Shinmura

Forrás:

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2020.1818322 - A new species of longirostrine plioplatecarpine mosasaur (Squamata: Mosasauridae) from the Late Cretaceous of Morocco, with a re-evaluation of the problematic taxon ‘Platecarpus’ ptychodon

https://twitter.com/JournalSystPal/status/1310564987526676480



Még mindig a tengerek: Wunyelfia maulensis

Középső chilei Quiriquina Formációban tárták fel ezt a majdnem felnőtt Elasmosauridae példányt. Erősen hiányos egyedből gerinccsigolyák, gastralia (Nagyon lesarkítva szegycsont, de számos hüllőnél a medencéig tart.) egy része, bordák mellkasi rész egy részét. Nyaki idegtüskék alapján az állat Aristonectinae. Maastrichti időszakban élt az állat, hiányos leletek miatt az alább betett kép erősen hipotetikus.

Alkotó: Galaxoica


Forrás:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667120303372 - Wunyelfia maulensis gen. et sp. nov., a new basal aristonectine (Plesiosauria, Elasmosauridae) from the Upper Cretaceous of central Chile

https://www.deviantart.com/galaxoica/art/Wunyelfia-maluensis-856721230



Confuciusornis csőrök

Keratinos csőr az Archosauria-k esetén többször kifejlődött. Confuciusornithiformes kládhoz tartozó 603 példányos gyűjteményt elemez ki a tanulmány. Két Confuciusornis példány esetén őrződött meg a csőr. Confuciusornithiformes kládra kiterjesztve hat példánynál maradt meg a csőr. Mindegyik megőrződési körülménye másmilyen, így lehetségesen nem kémiai és tafonómiai folyamatok a fő befolyásoló tényezők. Ráadásul tollaknak nagyobb esélye van a megmaradásra, lehetségesen a nagyobb melanin tartalom miatt.



Forrás:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2020.00367/full - New Information on the Keratinous Beak of Confuciusornis (Aves: Pygostylia) From Two New Specimens



Két ujj

Két ujjú Therizinosauridae-ról jó pár éve vannak pletykák. Egy SVP-n szó volt róla, de azóta is van valahol. Ellenben imvól ő, a két ujjú Oviraptorosauria. Oksoko avarsan csupán csak annyira két ujjú, mint egy Tyrannosaurus. Van harmadik ujj, csupán csak annyira csökevényes, hogy bőr alól se látszódik ki. Oksoko név eredete az altáji mitológia három fejű sasából ered, révén három egyed koponyájára leltek rá a lelet együtteseben.

Rendszertana kicsit érdekes, ne is keressetek Wikipedieán olyat, hogy Citipatiinae. Szóval Az állat ezzel rokon, lévő ágán van, a Heyuanninae-khoz tartozik. Az állat a felső krétai Nemegt Formációból került elő.

Michael Skrepnick alkotása

Forrás:

https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.201184 - A new two-fingered dinosaur sheds light on the radiation of Oviraptorosauria

https://gregfunston.com/2020/10/07/oksoko/



Pöttöm vízi vadász?

Juravenator-t sokan ismerhetik, révén egy tollas kis termetű dinoszaurusz, mely rendszertana vita tárgya. Legelfogadottabb, hogy ez a német országi állat egy Compsognathidae. Farkán található pikkely hasonlóak a krokodilokéhoz, pikkelyekben lévő kör alakú képlet révén valószínűleg az állat képes volt krokodilokhoz hasonlóan érzékelni vele a víz alatt.

A publikáció egyik szerzője a Twitter oldalán is írt ezzel kapcsolatban és megemlítette, hogy hasonló pikkelyek a Tyrannosaurus arcán is lehettek. Tehát a vízben való vadászat spekuláció ezért, ám a farkon való elhelyezkedés stimmel a modern krokodilokéval.

Jake Baardse alkotása

Forrás:

https://twitter.com/Ch_Hendrickx/status/1313143143529959432

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960982220312562 - Crocodile-like sensory scales in a Late Jurassic theropod dinosaur



További eredmények az elsőnek felfedezett fosszilis tollakkal kapcsolatban

Már lassan 159 éve élénk tudományos vita folyik az első Archaeopteryx-hez és így nem madár dinoszauruszokhoz kapcsolódó tollról, amit ugyanabban a palában találtak, mint az Archaeopteryx négy ismert csontvázát. Vita tárgyát képezte elsősorban az, hogy valóban az Archaeopteryx-hez tartozott, hol volt az állat testén és egyáltalán milyen színű is volt valójában.

Mostanra, hála a meglévő fejlett technológiának, és a Dél-Floridai Egyetem elektronmikroszkópjának a legtöbb kérdésre választ kaphatott a tudományos világ. Először három, olyan Archeopteryx kövületet vetettek vizsgálat alá, ahol a toll is megőrződött. A vizsgálatok során kiderült, hogy ezek tollazata morfológiailag megegyezik az izolált tollal, valamint hogy a gazdájának bal szárnyából származik. A pigmentek vizsgálata alapján 90 százalékos eséllyel biztos, hogy az Archaeopteryx-ek tollazata matt fekete volt.


Forrás:

http://www.sci-news.com/paleontology/archaeopteryx-feather-08905.html



Új Trilobita-k Tasmaniából

Tasman paleontológusok a Gravcalymene trilobita genus egy új fajára bukkantak. A Gravilicalymene bakeri-nek elnevezett állat 450 millió évvel ezelőtt élt, azokban az időkben, mikor Ausztrália Gondwana déli szuperkontinensének része volt, összetett tengeri ökoszisztémák kezdtek el kialakulni és a partokon megjelentek az első primitív növények.


Forrás:

http://www.sci-news.com/paleontology/gravicalymene-bakeri-08892.html



Spectrovenator ragei

Ez az új kora krétai Abelisauridae a brazíliai Quiricó Formációból került elő. Több, mint az állat fele megvan, a koponya egésze is ide tartozik. Mely elég sajátos rokonaihoz mérten is. Leginkább a maxilla (felső állkapocs) jugal (járomcsont) figyelemre méltó, bár hasonló van más Abelisauridae-k esetén is, de nem ilyen markánsan.

Elmaradhatatlan cisiopurple illusztráció.

Forrás:

http://sciencepress.mnhn.fr/fr/periodiques/comptes-rendus-palevol/19/6 - An Early Cretaceous theropod dinosaur from Brazil sheds light on the cranial evolution of the Abelisauridae

https://www.deviantart.com/cisiopurple/art/Spectrovenator-857911409



Lomb szintről, gyökér szintre?

Drepanosauromorpha-kra leginkább úgy tekintünk, mint fán lakó állatok. USA területén lévő Chinle Formációról úgy tartották, hogy ritkák voltak itt ezek a lények. Viszont most már egy új fajjal együtt már négy fajt ismerünk innen. Dolabrosaurus aquatilis, Drepanosaurus sp., Ancistronychus paradoxusés az új faj, a Skybalonyx skapter. Formáció Blue Messa nevű területén éltek és 223-220 millió éve, így jó eséllyel, mind a négy faj találkozhatott egymással.

E mellett vizsgálat alá vették az állat mellső végtagjait. 13 hüllővel és 173 emlőssel került összehasonlításra, melyek hasonló testi jegyekkel bírnak. Drepanosaurus esetén elég hasonlatosak ezek a tamanduahoz (hangyász) és törpehangyászhoz. Tehát húzódszkodásra és ásásra is alkalmas. Ásás ugye a hangyászoknál leginkább a várak feltörését jelenti. Ancistronychus paradoxus és a Skybalonyx skapter esetén viszont a föld alatti életmódot folytató állatokéhoz hasonló. Tehát Nem csak a Drepanosauromorpha-n belül volt változatos a betöltött ökológiai fülkék milyensége, de egy időben és helyen élt fajok esetén is.

Skybalonyx, Midiaou Diallo alkotása


Forrás:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2020.1810058 - Using manual ungual morphology to predict substrate use in the Drepanosauromorpha and the description of a new species

https://twitter.com/Midiaou7/status/1314272643688919047



Szemezgetés:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667120303487 - Variation in sauropod trackway pattern from the Tuchengzi Formation (Jurassic-Cretaceous boundary) in western Liaoning, China

Publikáció a Tuchengzi Formációban (Kína, jura legvége – kréta legeleje) talált Sauropoda lábnyomokról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/pala.12508 - Evolution of ecospace occupancy by Mesozoic marine tetrapods

Mezozoikumi tengeri Tetrapoda-k ökológiai fülkék betöltésének evolúciója.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2020.1818 - Morphological convergence obscures functional diversity in sabre-toothed carnivores

Kard/tőr fogú ragadozók morfológiai konvergenciája és változatossága.

Alábbi Twitter poszt és alatta lévők pedig ide vallóak:

https://twitter.com/PalaeoStephan/status/1311317291024420865


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016787820300791 - A small theropod dinosaur from the Lower Jurassic Lias Group of Charmouth, Dorset

Dorsetben talált Dimorphodon macronyx-nak tulajdonított végtagcsont újraelemzése alapján egy Neotheropoda a tulajdonosa, ám ennél biztosabb nem mondható.


https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.10.11.335398v1 - A crocodylian-style cloaca in a non-avialan dinosaur

Eléggé kinevettük azt mikor JWE Discordján egy ember megkérdezte a PK-s Psittacosaurus-ra, hogy mért látja mindenhol ugyan azt a barna dizájnt. Hát jó reggelt, a tollakkal megőrződött egyednek hála a szín is megállapítható volt. Most pedig, már azt is tudjuk, hogy krokodilokéhoz hasonló volt a kloákája.

Megjegyzés: Úgy egy hónapja előjött ismét, hogy nem tollak voltak a farkán, hanem valami más, elvben a publikáció erről készül. Elő jött az is találgatások közt, hogy… gomba. Bolyhoska 2 cikkemben vetettem fel „kifogásként”, hogy jó pár esetben gomba fertőzésről lehetne akár szó, nem tollakról. De mint „kifogás” volt, nem gondoltam komolyan...


http://www.sci-news.com/paleontology/dust-soot-end-cretaceous-mass-extinction-08936.html - Dust and Soot Contributed to End-Cretaceous Mass Extinction

Újabb adalék a kréta végi nagy kihalásról.


https://peerj.com/articles/5358/ - Triassic pentadactyl tracks from the Los Menucos Group (Río Negro province, Patagonia Argentina): possible constraints on the autopodial posture of Gondwanan trackmakers

Patagóniai Dicynodontia lábnyomokról méretes publikáció


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése