2020. március 11., szerda

"Rövid hírek" 2.

Elég gyakran fennakad szemöldökünk, hogy az őslénytani hírek, hogy torzulnak, ahogy egyik médium átveszi a másiktól. Most elégedett vagyok egyikkel, a Gorgonopsia-k gyógyulásáról szólóval. Azzal kezdődik a cikk, hogy „finoman” leírja, hogy a valóságban nem egymást azonnal megölő szörnyek voltak az ősállatok, hanem életük küzdelmeit magukon hordozó lények. Pl. szerintem a mindenki által ismert Nagy Al (Big Al) nevű Allosaurus is, mely esetén most tudatosult bennem, hogy a nem régen elkülönített új faj, a jimmadseni tagja.
Ilyen hírecske összefoglalóknál óvatlanul is belefutunk, hogy ehhez a hírhez még lehet ezt-azt kapcsolni. Vagy újra felfedezünk, egy le nem közölt, ám fontos hírt.


Glyptodon csoportos életmódja?
Juan de Dios Sota épp Buenos Aires közelében legeltette a gulyáját, mikor egy kiszáradt folyómederben különös dolgokat látott elődomborodni. Pablo Messiano archeológus és csapata vizsgálta ki a leleteket. Mikor elkezdtek ásni kiderült, hogy két Glyptodon-ra bukkantak, ahogy tovább kutakodtak még két maradványra bukkantak. Ezen övesállatokból még nem találtak soha egyszerre négy állatot egy helyen.
Az eddigi, felületes vizsgálatok alapján két fiatal és két idős állatból állt. Valószínű, hogy egy pár és a gyermekei fulladtak a kiáradt folyó vízébe 20 000 évvel ezelőtt. Ez lehet az első bizonyíték, hogy ezek az „armadillók” kisebb családokba éltek, de az is lehetséges, hogy egymás számára idegen állatok voltak, amik együtt próbáltak használni egy gázlót.

Forrás:
https://metro.co.uk/2020/02/21/ancient-armadillo-size-car-discovered-dried-riverbed-12279638/

Új erszényes „oroszlán”
Az Észak-Nyugat Queensland különleges fosszília lelőhelye újabb fajt „mutatott be” a tudomány számára. A világörökséghez tartozó Riversleigh Fosszílialelőhelyen talált legutóbbi lény egy kistestű erszényes oroszlán volt, ami 23 millió évvel ezelőtt élt. Az Új-Dél-Walesi egyetem kutatói osztályozták és elnevezték ezt az új erszényes ragadozót. Lekaneleo roskellyae-nak nevezték el, ami Riversleigh területén, az akkori esőerdőkben vadászott. A csonttöredékek évtizedekkel ezelőtt lett felfedezve, és eredetileg egy másik fajhoz tartozónak gondolták azokat. Prof. Michelle Archer az Új-Dél-Walesi egyetem (Biológiai, Föld és Környezettudományi karáról) közölte, olyan fizikai jellegzetességeket fedeztek fel a töredékeken, hogy az egy új faj lehetőségét mutatta meg. Hiányos volt a koponyán található csonttaréj, ahol az erőteljes állkapocsizmok kötődnének. Ez egy nagy különbség a többi erszényes oroszlánhoz képest. Prof. Arc. közölte, hogy ez az állat egy erőteljes és opportunista vadász volt, madarakra, emlősökre és hüllőkre vadászott. "Mi az ilyen fogak miatt gyanítjuk, hogy mindent megehetett ami kisebb volt nála, sőt a nála nagyobbakat is, mert ezek a fogak arra vannak specializálódva, hogy a húst darabokra vágják, mint a harapófogó." Közölte a Prof. A Lekaneleo megkapta a Leo becenevet, nem volt nagyobb egy macskánál, és a vombatok rokona volt. A professzor közölte, hogy keresés tárgya lesz az állat teljes csontváza.

Forrás:
https://www.northweststar.com.au/story/6653966/new-marsupial-lion-called-lekaneleo-found-in-riversleigh-fossil-field

Kardfogú protoemlősök gyorsan gyógyultak
Olyan jó a protoemlőst olvasni és nem emlősszerűhüllőt. Bár Synapsida vagy Therapsida jobb lenne, ám kivételesen most kalapom emelem ehhez a cikkhez. (Bevezetőben említettem is ezt.) Gorgonopsia-k a blog szempontjából is ikonikusak. Kyle Kato és munkatársai egy Gorgonopsia (NHCC LB396) bal alkarján felfedeztek egy csont deformációt. Legvalószínűbb ok a csonthártya gyulladása, mint a csont benőtt. Sérülés oka nem ismert, viszont egy év alatt meggyógyult, még ha „hibásan” is. Ez a gyorsaság pl. emlősök és Dinosaurus-ok esetén figyelhető meg, így a Gorgonopsia-k melegvérűsége melletti bizonyítékként kezelhető ez a lelet.


Forrás:
https://blogs.scientificamerican.com/laelaps/saber-toothed-protomammal-was-a-quick-healer/
https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rstb.2019.0144


Egészítsük még ki kicsit ezt
Nem új hír, de folyton kerestem erre az alkalmatlan, így megejtem. Inostrancevia esetén ahogy a képen is látszódik, ha valami miatt az elülső „kardfog” (saber amúgy szablyát jelent, tehát szablyafogú) sérül, eltörik, kiesik, akkor a helyét a mögötte lévő veszi át.

Forrás:
https://twitter.com/Synapsida/status/1026511942805008384
https://www.deviantart.com/alternateprehistory/art/Canine-replacement-in-Inostrancevia-how-it-works-761557287

Tetézzük egy 2017-es tanulmánnyal
Ophiacodon még Therapsida sem volt, „simán” csak Synapsida. Megkövesedett végtag csontok vizsgálata folyamán fibrolamellar csontszövetet találtak. Ez a fajta szövet gyorsan növekszik és ez nem megy a csontszerkezet rovására.
Felvetült az is, hogy a Synapsida-k és hüllők közös őse melegvérű volt és a hüllőknél energia spórolás miatt újra kialakult a hidegvérűség. (Hogy aztán több hüllő csoport újra melegvérű legyen? Szerintem ez a tollas "krokodil" elmélettel vetekszik. Erről egy későbbi, még készülő cikkben.)
Szóval a Therapsida-k kezelhetőek melegvérűként és a fejletebb Synapsida-k is.

Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1631068317300222
http://www.eartharchives.org/articles/dimetrodon-relative-shows-warm-bloodedness-is-older-than-we-knew



Texasi „szuper cápa”
Közel 300 millió éve élt az akkor még víz borította Texas területén. A közel 8 méteres cápa még nem kapott nevet. Egy időben és helyen élt a Glikmanius occidentalis illetve kortársa volt a skóciai Goodrichthys eskdalensis. A „szuper cápa” előző kettőhöz hasonlóan Ctenacanthiformes lehet, így rokonai alapján becsülték meg a méretét. Átlagolva a Ctenacanthiformes-ek hosszának egytizede a koponya. Ez a körülbelül nyolc méteres testhossz azért is meglepő, mivel eddigi ismeretek szerint, csak a mezozoikum-ban jelentek meg a hasonlóan nagy termetű cápák.

Forrás:
http://www.eartharchives.org/articles/giant-sharks-once-swam-through-prehistoric-texas/

Új kora permi fauna
Brazília észak keleti részén található Parnaíba-medencében található Pedra de Fogo Formáció egy új vizes életközösséget tár elénk. Új kicsit relatív, révén öt éve volt már publikáció erről a helyről.
Egyik új lény a Captorhinikos sp., tehát a faja még nem meghatározott, esélyes, hogy a genus egy új fajáról van szó. Maga a genus 1954-ben lett leírva. Az életközösség egyik elsődleges fogyasztója lehetett, tehát növényevő. Sajnos a töredékes alsó állkapocs alapján túl sok minden nem meghatározható, ezért sincs még faj neve.
Kiemelendő két kétéltű melyek még 2015-ben lettek leírva; a Procuhy nazariensis és Timonya anneae. Utóbbi a lentebbi képen a kopoltyús, míg előbbi az előtérben lévő. Míg háttérben egy Rhinesuchidae látható. Van itt azért régebben is leírt állat, pl. Captorhinus aguti 1895-ben leírt hüllő. Lelőhely ezen felül bővelkedik hal és növény fosszíliákban is. Leletek sokasága lehetővé teszi, hogy e kora permi lelőhelyet a szakemberek más lelőhelyekkel is összevethessék.
Captorhinikos, Vitor Silva alkotása

Forrás:
http://fossilworks.org/bridge.pl?a=taxonInfo&taxon_no=37496
http://fossilworks.org/bridge.pl?a=taxonInfo&taxon_no=345834
http://fossilworks.org/bridge.pl?a=taxonInfo&taxon_no=345832
https://peerj.com/articles/8719/ - Captorhinid reptiles from the lower Permian Pedra de Fogo Formation, Piauí, Brazil: the earliest herbivorous tetrapods in Gondwana
https://www.nature.com/articles/ncomms9676 - New Permian fauna from tropical Gondwana


Kolibri méretű Dinosaurus
A fejet egy burmai borostyánban találták. Blogunkon (kimondottan a Facebook oldalon.) elég sok bejegyzés született az itt talált borostyánokban megőrződött lényekről. Most pedig egy Dinosaurus fejet találtak, új faj neve Oculudentavis khaungraae. Méhkolibri méretű lehetett az állat. Vizsgálatok alapján nappali állat lehetett, méretes szklerotikus gyűrűvel rendelkezik, illetve binokuláris látássa lehetségesen nem volt. Testmérete alapján feltételezik, hogy ez a hely egykoron egy sziget volt.
A koponya 1,4 cm hosszú ez alapján becsülték meg az állat méretét. Kolibrivel való összehasonlításnál az állat feltételezhető farka nem kerül számításba. Antorbital fenestra-val már nem rendelkezik az állat, mai madarak többsége is pl. már nem rendelkezik ezzel. Bár a publikáció inkább Aves-ként tehát madárként hivatkozik rá, nem zárható ki, hogy nem volt valódi madár. Ezen túl, nem ismert az állat többi része. Nem tudni, hogy röpképes volt-e. Szájában lévő papillák és fogai alapján lehetséges, hogy röpképtelen amolyan tollas „cickány” volt.


http://tetzoo.com/blog/2020/3/10/hummingbird-sized-archaic-birds-of-cretaceous
https://www.newsweek.com/world-smallest-dinosaur-trapped-amber-1491712
https://theconversation.com/smallest-ever-dinosaur-skull-found-in-3cm-piece-of-amber-133363



Skót lábnyom fosszíliák
A skóciai Skye Sziget szegényes megkövesedett maradványokban, ellenben lábnyom fosszíliákban gazdag. Újonnan leírt nyomok alapján terület egykoron egészen gazdag faunának adott otthont. Nagy termetű Ornithopoda-kra utaló változatos nyomok mellett egy feltételezhető Stegosauria is leírásra került. Nyomok alapján már meglévő ichnogenus-nak a Deltapodus-nak lett betudva az állat.
Ichnogenus, olyan genus mely lábnyomok alapján lett leírva. Lábnyom fosszíliák alapján van „alternatív” rendszertan, mely nem ér fel a kladisztikus/filogenetikus rendszertanhoz, csupán jelzés/támpont adás értékű.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése