2020. március 4., szerda

"Rövid hírek" 1.

Facebook oldalunkon rendszeresen osztunk meg híreket, velősen a lényegre szorítkozva. Természetesen egy 10-20 oldalas tanulmány teljes tartalmának 5-10 mondatba sűrítése lehetetlen, ám ezért vannak források jelölve rendszerint. Eredetileg a 3 napontai hír megjelenés már olykor mindennapos hír megjelenés lett. Ez jó is lenne, ám a Facebook oldalon visszakeresni hosszútávon dolgokat körülményes. Opcionálisan itt a blogon van egy opció a „Hírek (Facebook)”, mely már most láthatóan hosszútávon egy gigászi listává válna így.
Így tehát nem fix időközönként a blogon lesznek bejegyzések miben több különböző őslénytani hír lesz a lényegre szorítkozva. (Régebben már volt néhány ilyen.) Lesznek esetek, mikor a Facebook oldalon jön le majd hír. Bár eddig sikerült mindig rosszul megtippelnem, mi az amit át fog venni pl. a magyar média. Így általam nem túl jelentősnek gondolt hír bizony lejött a magyar médiában. Pl. sarki Dinosaurus toll borostyánban. Sors iróniája, hogy ezt első ilyennek tudták be, majd nem sokra rá egy felvidéki szakember újra felfedezett múzeumban porosodó sarki Dinosaurus toll fosszíliákat, melyeket jóval előbb tártak fel.
Ne szaporítsam a szót, itt látható képen lévő gyönyörűséggel kezdjük is. Illetve kis reklámra még lopom az időt. Ha tetszik a blog, a munkánk, akkor arra kérünk, hogy ha ismersz olyat akit érdekelnek az őslények, akkor ajánld neki a blogunkat. Köszönjük.

Ős csőlakó
Facivermis közel 518 millió éve élt, Kína területén található Maotianshan-pala területén. Két faja ismert, yunnanicus és longiusula. F. yunnanicus fajból további közel 30 egyed került elő. Bizarr kinézete két jól megőrződött fosszíliának köszönhetően megoldódott. Sokáig átmeneti állapotként kezelték és rendes besorolást sem tudtak adni az állatnak. Cycloneuralia és Lobopodia volt két lehetőség. Új leleteknek hála az utóbbi tűnik „nyerőnek”. E mellett az említett két különleges lelet pedig az állat életmódját is felfedi. Az aljazaton csövekben éltek és a vízből karjaikkal foghatták meg a táplálékot. Ahogy a mai csőférgek. (Canalipalpata)

Forrás:
https://www.nhm.ac.uk/discover/news/2020/february/facivermis-earliest-evidence-of-an-animal-losing-its-legs.html


Tűzföld
Emese M. Bordy és kollégái a Fokvárosi Egyetemről közzétettek egy tanulmányt a dél-afrikai Karoo Medence kora jurai lábnyom fosszíliáiról, melyek 183 millió évesek és egy kihalási hullám idején keletkeztek. Magmás kőzet lerakódások közti homokkő őrizte meg a három különböző állat lábnyomait. Egykoron ez a terület „tűzföld” volt, vagyis gyakoriak voltak a vulkánkitörések. Három állat nem meghatározható pontosan. Synapsida, Theropoda és egy Ornithischia a három állat.

Forrás:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0226847


Mindig van egy nagyobb rágcsáló
Korunk legnagyobb rágcsálója a kapibara, akár 60 kilogrammot is elérheti. Kihalt rokona a Neoepiblema acreensis elérte a 80 kilogrammot is. Ellenben arányosan nem volt nagyobb az agya a nagyobb testmérettel. Sőt. Elvárttól háromszor-ötször kisebb agya volt. Így átlagos mandarin méretének feléről beszélhetünk. Természetesen felmerül, hogy a leletek az év milliók alatt deformálódtak és ez tehet erről a furcsaságról. Ellenben ami kézenfekvő, hogy az állatnak nem volt szüksége nagyobb agyra. Nagyobb agy több energiát fogyaszt.
Koponya és agyméret látható a képen a Caviomorpha-knál (ha nem látszódnak a betűk, felülről, lefele):
a és g, Neoepiblema acreensis.
b, Hydrochoerus hydrochaeris vagyis kapibara.
c, Dinomys branickii vagyis pakarána.
d, Lagostomus maximus vagyis macskanyúl.
e, Coendou spinosus vagyis paraguayi törpe hajas sül… bocsánat ha nem jól fordítottam, nem tudom van-e rendes magyar neve.
f, Chinchilla lanigera hát igen, csincsilla.

Forrás:
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2019.0914
https://www.nytimes.com/2020/02/12/science/rodent-brain-fossil.html


Új Brazil Ornithosuchidae
Dynamosuchus collisensis. Közel ötven éve volt leírva a legutóbbi tagja a családnak. Dynamosuchus a negyedik tagja. (Aenigmaspina kérdéses, őt beleszámolva öten lennének.) Család tagjai Skóciából és Argentínából ismertek, közel 230-200 millió éve éltek.
Dynamosuchus közel 2,1 méteres volt. Élőhelyének csúcsragadozója lehetett. Szükség esetén két lábon iramodhatott a prédája után, hogy erőteljes harapással elkaphassa és kiszoríthassa belőle a szuszt is.

Forrás:


Eddig csak jurából ismert teknős család túlélte a K/T-t
A K/T kihalás után közvetlenül nem találtak szárazföldi teknősöket Laurázsiában, egészen eddig. Laurasichersis relicta-t Franciaországban (Mont de Berru) fedezték fel. A Sichuanchelyidae teknős család tagja, mely képviselői eddig csak a közép jurai Ázsiából voltak ismertek. Közép jura és kora paleogén közt pedig elég jelentős időbéli távolság van. Tehát e teknősök számos tagja nem ismert, illetve képesek voltak túlélni a nagy kihalást, annak ellenére, hogy nyakukat nem voltak képesek behúzni.
Felfedezést publikáló Adán Pérez García elmondta, hogy nem tudja, hogyan voltak képesek fennmaradni ezek a teknősök.
Megjegyzés: Gastornis növényevő volt amúgy...

Forrás:
https://www.researchgate.net/publication/338919986_Surviving_the_Cretaceous-Paleogene_mass_extinction_event_A_terrestrial_stem_turtle_in_the_Cenozoic_of_Laurasia
https://www.ctvnews.ca/sci-tech/this-extinct-species-of-turtles-survived-the-asteroid-that-killed-the-dinosaurs-1.4795736
https://twitter.com/uned/status/1224306345400328192

Aegicetus gehennae
Megkövesedett maradványaira 2007-ben az egyiptomi sivatagban bukkantak rá, a Világörökség részét képező Bálnák Völgye Formációban. Ez a cetféle 35 millió évvel ezelőtt élt. A faj érdekessége abban rejlik, hogy ez a teremtmény megtett egy fontos lépést. A teste hosszú volt, a farka pedig erőteljes. A hátsó lábai kisebbek lettek, és nem volt szoros kapcsolatuk a gerincoszloppal. Ezek alapján az Aegicetus már sokkal inkább a farkával evezett, mint a ma élő cetfélék és nem a lábaival, ahogy a korai bálnák vagy a ma élő vidrák. A csontváz, ami valószínűleg egy hím példányhoz tartozott 4 méter hosszú és 910 kg súlyú lehetett. Ezek alapján ezen teremtmény sokkal több időt töltött a tengerben, és talán már itt hozta világra utódját. Ezek alapján egyfajta átmeneti alakot képviselhetett a „kétéltű” cetfélék, és az olyan teljesen vízi életmódra áttértek között, mint a Dorudon vagy a Basilosaurus

Forrás:

Új Chirostenotes leletek
Chirostenotes pergracilis 1924-ben leírt Oviraptorosauria azon belül is Caenagnathidae. Majd száz éven át nem került elő teljes állat a kanadai Dinosaur Park Formációból. Sajnos most sem. Viszont új Chirostenotes leleteknek hála a Dinosaur Park Formáció Caenagnathidae taxonjairól bővült a kép. Képen a pirossal jelölt részek az új leletek. Maradványok vizsgálata alapján felnőtt állatról van szó. Továbbá külön álló fajként kezelendő az úgyszintén innen ismert Caenagnathus collinsi és Leptorhynchos elegans-tól. Hiszen a csekély és hiányos leletek révén fennállt az, hogy nem különálló fajokról van szó.

Forrás:

   

Abdarainurus besorolása
Abdarainurus barsboldi egy szokatlan Sauropoda. Alagteeg Formációban (Mongólia, felső kréta) találták meg főleg farokcsigolyákból álló maradványát még 1970-ben. Mostani vizsgálat alapján bazális („kezdetleges”) Titanosauria a kréta végéről.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése