2020. július 17., péntek

Raptor a köbön

Raptorozunk így, raptorozunk úgy, raptorozunk amúgy. Mi a raptor szó helyes használata? Mit jelent? Miért helyes vagy nem helyes általunk raptornak nevezett lények raptornak nevezése? Röviden járjuk körbe ezt a témát. „Mi a Dinosaurus? – Új rendszerezés?” - Cikket ajánlom e írás mellé.



Raptor szó jelentése
De a ragadozó madár eleve ragadozó dinoszaurusz...
Angol nyelvben a raptor ragadozó madarat a „bird of prey”-t jelenti. Sas, ölyv, bagoly. Ez nem rendszertani név, mivel nem egységes az életmódjuk a törzsfejlődésükkel. Nagyon kötekedni akarok, akkor emberi kategorizálás miatt ugye a pingvin, jégmadár és megannyi rovarevő kiesik a raptor kategóriából, mert nem ragadozók, hanem hal, rovar evők. Halak és rovarok is állatok, tehát amúgy ők is ragadozók, de lássátok a gasztronómiát, a hal húst nem szokás a Tetrapoda (baromfi, sertés, marha stb.) húsokkal egy kalap alatt húsnak nevezni. Tehát a pingvin és fecske is raptor, révén más állatokkal táplálkoznak. Természetesen sokan bele köthetnek ebbe az állításba, mivel a hal az nem hús, az hal. Oké.
Latinban tolvajt, rablót, szöktetőt (lányszöktetőt) jelent a raptor szó.
Őslénytani nevek elsődlegesen latin szavakból állnak. De más nyelvek szavai is bekerülhetnek. Pl. Velociraptor esetén akkor gyors ragadozó madár vagy gyors tolvaj? Egyértelműen utolsó, révén elnevezéskor a latint vették alapul.

Raptor szó használata őslényekre
Osmatar alkotása, a klasszikus meme
reaális "raptorral" és végtagjával.
Jurassic Parknak köszönhető. Könyv esetén Deinonychus és Velociraptor még szinonima. Nagyobb méret és robusztusabb koponya miatt viszont a filmekben is inkább Deinonychus az amit láthatunk. Egyszerűbb és hangzatosabb név miatt lett Velociraptor megtartva. Utahraptor 1993-ban lett publikálva, később, minthogy a film esetén átnevezhették volna a méret miatt Utahraptor-ra. De ez esetben is megmaradt volna nekünk a raptorozás.
Raptor szót én is régebben használtam pl. a Troodontidae-kra is. Le is voltam érte szólva. Ok mi miatt használtam: Sarlós karom meg van nekik is. Másik ok, hogy ekkor még testvér csoport volt Dromaeosauridae-kkal, a Deinonychosauria-n belül. Azóta eléggé át lett variálva a rendszertan többször is. Ez természetesen hibás. Elvileg, mivel nincs hivatalos szabály.
Raptorozás köznyelvi forma, nem őslénytani „kifejezés”. Szakemberek is használják természetesen, csak óvatosan, álltalában Dromaeosauridae-kra szorítkozva.
Ami miatt a cikk megírásra került, hogy az már baromi nagy engedmény, hogy raptornak nevezhetjük a Dromaeosauridae-kat. Raptorozás olyan, mint a Sauropoda-k hosszú nyakuzása. Behatárolt csoport, nem fogjuk hosszú nyakúnak nevezni a Gallimimus-t, Miragaia-t főleg nem. Pl. Dilophosaurus nem raptor. Még akkor se, ha az IGP bunkó módon közli, hogy de a dilopho az raptor, mert húsevő dinoszaurusz ami „kicsi”, tehát raptor, mert az, csak mert az.

Raptor szó úgy „general”
Megfigyelhető, hogy a raptor szót használják a „raptorszerű”, tehát Dromaeosauridae-hoz hasonló fantasy/sci-fi lényeknél. Ok egyszerű. Ezekre, illetve a Jurassic Parkból ismert lényre hasonlít. Pl. a Predator: Concrete Jungle játékban a dárdalövő pisztolynak van olyan változata, mely „földönkívüli raptor” koponyájából van. Hát… rendben.

Sarlós karom honnan
Folytonosak a rendszertanban az újrarendezések. Pl. lehet, hogy az Austroraptor nem is Dromaeosauridae, révén az úgynevezett Unenlagiidae lehet nem része a Dromaeosauridae-nak (Ahogy pl. a Microraptor vagy Pneumatoraptor se). Dakotaraptor besorolása se biztos, lehet Unenlagiidae volt, így a Dakotaraptor nem raptorozható? Emlékszem még az Archaeopteryx-ről is felvetült, hogy Dromaeosauridae volt. Oka a sarlós karom. Itt lévő kép már szerepelt a 9-es hír összefoglalóban. Overoraptor publikációjából származik.
Szóval a helyzet, hogy az Eumaniraptora ill. még tán a Paraves esetén a sarlós karom alapvető bazális jegy lehet. Ezt a mai madarak már elvesztették, a sarlós karom vissza/átfejlődött. Ahol megtalálható, az esetben újra kialakulhatott.

Szóval
Csak is leszorítkozva, a raptor csak eleme a tudományos neveknek, raptor legfeljebb (angoloknál fixen) ragadozó madár lehet.
Kicsit tágítva a Dromaeosauridae-k nevezhetőek raptornak.
A rendszertan folyamatosan változik. Jelenleg számos eddig Dromaeosauridae-nak tartott állat lehet kikerül ebből a csoportból. Illetve a sarlós karom és közeli rokonság miatt Troodontidae-kat is van, hogy raptorozzák. Így lehetséges opció, hogy az a raptor, aminek sarlós karma van. Ez lehetségesen a Paraves/Eumaniraptora.
Mivel a modern rendszertan alapján mi emberek is izmos úszójú halak vagyunk (révén azon az evolúciós ágon vagyunk), így egy ma élő növényevő madár is a fentebbi logika alapján raptor. Persze legyen eszünkben, a raptor továbbra sem tudományos megnevezés.

Én szerintem az a kiegyezés, hogy raptor az sarlós karmú Theropoda, tehát Paraves/Eumaniraptora rendben lenne. Révén angol raptor szó is a törzsfa különböző ragadozó életmód összekötetése nélküli ágait foglalja magában. Ez a fajta életmód jelnlegi ismeretek szerint nem közös őstől ered. Bár új felfedezések lehet alaposan újraírnák a dolgokat. Eddig raptornak nevezett/kezelt nem madár Dinosauria-k pont újra rázások miatt esnének ki a raptor megnevezésből. Ha a tudományos dolgok újra szabhatóak, a szlengesebb formák miért nem? Ezen felül kell egy határ, ami nincs messze az alaptól, ami maga a paleontológiai ismeretek.
Nem tartom hibának, vagy nem legitim álláspontnak, ha valaki szerint a raptor, csak Dromaeosauridae lehet. Ám igazából raptor szót se kéne használnunk.

Raptor3
Ó igen! Szóval… Raptor, ha ragadozó madár… pipa. Raptor ha van sarlós karom… pipa. Raptor mert Paraves/Eumaniraptora… pipa. Bemutatom a vöröslábú kígyászdarut, a Cariama cristata-t. Ő lábával kezdődik a cikk.




Forrás:
https://angol.webszotar.com/raptor-magyarul.html
https://peregrinefund.org/explore-raptors-species/seriema/red-legged-seriema
https://www.deviantart.com/osmatar/art/Realistic-Philosoraptor-819490473

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése