2018. augusztus 6., hétfő

Mi a Dinosaurus? – Új rendszerezés?


Cikk megírásának az oka egyszerű: az emberek nem tudják milyen állatok is a dinoszauruszok. Dimetrodon az dínó. Pteranodon az dínó. Helicoprion az dínó. Ammonites az dínó. Veréb AZ NEM DÍNÓ, AZ MADÁR! – És ilyenkor legszívesebben elővenném a tollnáci kardomat és használnám. Igen. Van ilyenem. Igaz meg kellene még élezni…
De talán nem ezzel kéne kezdeni. Ezért is írtam meg eme cikket. Ha valaha is olyannal futtok össze, aki olyan állatokat nevez dínónak, amik nem azok, akkor imvol eme cikk. Mutassátok meg neki, olvassa el. Ha ez után is dínónak nevezi azt, ami nem az és egyértelműen nem az (pl. egy hal), akkor csak ne legyen szemtanú.



Kezdjük a legelején

A rendszertani név helyesen: Dinosauria. Ezt angolok általában Dinosaur-nak írják és ejtik (dájnoszaur). Mi magyarok pedig így: Dinosaurus és fonetikusan dinoszaurusz. Rövidítve angolul Dino/dino (dájno angolul) és a magyarban még a dínó változat, a magánhangzók hosszú változatával.
Ezt azért voltam kénytelen leírni, hogy ne jöhessen elő ama kifogás, hogy a „dino” az szlengesen minden őslény. Ez lényegében egy szlengesebb rövidítés a Dinosauria-ra. De ettől még a Dinosauria-t jelenti. Hiába akarják egyesek (hibásan), hogy mást is jelentsen. Mert ez visszahat. Ezt a visszahatást pedig tapasztaljuk és ilyen-olyan formában az őslénytant hátráltatja. 

Dinosauria definiálása
Nem bonyolult dologra kell gondolni. Nincsenek bonyolult szakszavak és kitételek. Definiálás két faj (vagy genus) megnevezését jelenti, melyek Dinosauria-ba tartoznak és ezek közös őse Dinosauria-nak számít.
Eredeti definiálás Richard Owentől származik és mai napig igazából jó. Nem feltétlen kellet volna új definiálást felállítani. Eme definiálás szerint Iguanodon és Megalosaurus ama két genus, ami közrefogja mi is a Dinosaurus.


Az új definiálás első körben két, majd három fajt határozott meg, hogy mik a Dinosauria-k. Első körben a Triceratops horridus és a házi veréb. Úgy van! Házi veréb evidensen dínó, nem pedig leszármazott ami csak a dínókból származik. Angol nyelvű Wikipedián amúgy helyesen van fent az új definiálás. Magyar Wikipedia pedig…

„A filogenetikus rendszertanban a dinoszauruszokat olyan csoportként határozzák meg, amely tartalmazza a Triceratops és a Neornithes alosztály (azaz a modern madarak) legközelebbi közös ősét, és annak valamennyi leszármazottját.”
Magyar Wikipediáról

Hol van a házi veréb? Hol van a kis surmó csirkék elől takarmányt elzabáló röpködő mitugrász? Nem véletlen szoktuk a Wikipediát ekézni, de el kell ismerni, hogy az angol nyelvű azért használhatóbb, mint a magyar. Elég csak ránézni a Deinocheirus magyar Wikipedia oldalára. Talán eme blogon van a leghasználhatóbb információ mennyiség magyar nyelven a Deinocheriusról.
Már nem így szerepel a magyar Wikipedián hála égnek. De igen, régen a tollak megléte csak valószínűsítette a meglevő tollak létének esélyét.

Természetesen ennyire nem egyszerű. Bolyhoska 2 (már jó pár része elavult) cikkem elején felvetettem, hogy a dínók és Archosauria rendszerezés lehet nem is úgy van, ahogy gondoljuk. Darren Naish nyomán volt eme elgondolás, az ő képét is használtam fel illusztrációnak. Valóban lehetséges, hogy a Dinosauria rendszerezés át lesz alakítva.
Eddig is a Herrerasauridae kis pöcökként meredezett a madár- és hüllőmedencéjűek mellet. Ugyanis volt róla szó, hogy se nem Theropoda-k, se nem hüllőmedencéjűek. Továbbá arról is volt alkalmam olvasni, hogy a Heterodontosauridae-k közelebb állnak a Sauropodomorpha-khoz, mint a többi madármedencéjűhöz. Tehát ha belemegyünk, akkor találhatunk itt olyan finomságokat mikkel elronthatjuk a gyomrunkat. És lehet el is fogjuk.


David B. Norman, Paul M. Barrett és Matthew Baron új rendszerezést állított fel a Dinosauria-kra. Ez alapján a Theropoda-k közelebb állnak az eddig madármedencéjűnek nevezett csoporthoz, mint a Sauropodomorpha-khoz. Sauropodomorpha-k pedig megkapják „kistesónak” a Herrerasauridae-kat.
Mint látjuk a „hüllőmedencéjű” megmaradt, ide tartoznak a Sauropodomorpha-k és a Herrerasauridae-k. Ellenben van nekünk egy Ornithoscelida (madárlábú vagy madárlábúak magyarul, de így kb. ugyan azt jelenti, mint az Ornithopoda...) csoportunk ahova a Theropoda-k és a madármedencéjűek kerültek. Ez az „új” rendszertani név annyira nem is új. Thomas Henry Huxley alkotta meg, de inkább Harry Govier Seeley elképzelése (hüllő- és madármedencéjű) lett elfogadva.

A gond, hogy a régi definiálás szerint a Sauropodomorpha-k és Herrerasauridae-k nem tartoznának a Dinosauria csoportba. Lecsúsznak a Dinosauriformes vagy a Dracohors csoporta.
Éppen ezért a három faj lett megjelölve a Dinosauria definiáláshoz. Triceratops horridus, házi veréb és Diplodocus carnegii. Ezek közös ősétől nevezhetjük az állatokat dínónak. Ami nem tartozik ide, az egyszerűen nem dínó.

Melyik a helyes definiálás?

Ha az eddigi rendszertan marad, akkor az eredeti Megalosaurus és Iguanodon jó. Bár pontosabb az újabb T. horridus és házi veréb használata.
Az új rendszerezés „még” nem hivatalos. (Én személy szerint nem is szeretném, hogy az legyen, de ha az lesz, hát ez van.) Nem is biztos, hogy valaha is az lesz. Ám érdemes figyelembe venni. Mivel rendesen megkavarta a szalámit, ezért három fajt neveznek meg a definiáláshoz. T. horridus, D. carnegii és házi veréb.

Tehát

Tehát ha valaki aki nem ért az őslényekhez ledínóz egy őslényt, ami nem az, akkor nem lehülyézni kell. (Bár ha internet révén ír valahova, akkor előtte utána nézhetne.) El kell neki mondani, hogy az nem az. Ha pedig nem érti, hogy az mért nem az, akkor vagy elmagyarázni kell. Vagy imvól eme cikk. Persze eme cikknek akkor van értelme, ha elolvasás után az illető az itt tanultat kamatoztatja. Pl. mielőtt ledínózná a Dimorphodont (lehetően angol) Wikipedián megnézi, hogy nem az. Van definiálása, hogy mi a Dinosauria/Dinosaurus/dínó, ami nem tartozik bele az nem az. Itt nincs kivétel a szabály alól. Dinosauriformes sem minősül Dinosaurusnak, hiába van a névben majdnem teljesen benne a Dinosauria szó. Bár tény, hogy ide átlagember által nem ismert állatok tartoznak. Pl. Marasuchus vagy Pisanosaurus.
Ahogy a -saurus végződés sem jelenti azt, hogy az állat Dinosaurus lenne. Pl.: Basilosaurus egy őscet, Lystrosaurus pedig Therapsida, nagyon messze van a dínóktól.


Források:

2 megjegyzés:

  1. Aki a Dimetrodont meg a Pteranodont ledinóza az hiába olvassa el a cikket ugyanis nem fogja tudni Triceratops, házi veréb és Diplodocus alapján behatárolni mi dinoszaurusz és mi nem az. Szerintem kellene még egy rész bele aminél képekkel együtt feltűnteted a gyakran dinoszaurusznak nevezet más őslényeket és leírod hogy mi a helyes besorolásuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Többször utaltam a Wikipedia használatára. Ott lazán visszakövethető, hogy az állat benne van-e a "Dinosauria" csoportban.

      Törlés