2020. november 15., vasárnap

"Rövid hírek" 20.

Mondhatni elég furcsa, most ugyan akkora időintervallumban kevesebb hír érkezett. Az ilyen rövid hírezéssel, hogy csak lényegre szorítkozunk talán sikerül megmutatnunk, hogy hazánkban míly kevés felfedezés, publikáció és miegymás híre érkezik el. Angol nyelvterületre több, de így sem fed le mindent, ahogy mi se hozunk le mindent sajnos. Mármint, discord csoportunkban van hír/publikáció gyűjtemény. Talán nem marad ki onnan semmi.

Nem került a hír csokorba, talán mindenki olvashatta magyar oldalakon, hogy korántsem beton szilárd őseinknél, hogy a férfiak vadásztak a nők pedig gyűjtögettek. Peruban előkerültek közel 9000 éves leletek, mi alapján nők is vadásztak. Szóval most mégis csak bekerült így az előszóba...

Matthew Verdolivo alotása.

 

Burmai borostyánok ügye tovább húzódik

A helyzet több rétű, ahogy már írtuk, ám van ami abból a szösszenetből kimaradt. Burmai 1957-es törvény tiltja az őslénytani fosszíliák országon kívül „hagyását”, tehát ideiglenesen lehetnek csak országon kívül. Viszont a borostyánkő exportálás 1995-óta legális. Így kialakult egy jogértelmezési szürke zóna. Paleontológusok mikor megvásárolják a borostyánokat, akkor legálisan járnak el az egyik törvény alapján, míg másik alapján viszont nem. Nem tanácsos a szakembereknek ilyen tisztázatlan helyzet miatt ilyen anyagok vizsgálata és publikálása. Ellenben ha nem a paleontológusok vásárolják ezeket meg, akkor lehet örökre eltűnnek értékes leletek magángyűjtőknél vagy ki tudja még kiknél. Így a célszerű a jogi helyzet tisztázása lenne, annak érdekében, hogy a paleontológia számára értékes borostyánok ne vesszenek el és az országnak se legyen ezen kára.

Forrás:

https://www.nature.com/articles/d41586-020-03006-9



Két új Titanosauria Dél-Amerikából

Dél-amerikai maastrichti kori Titanosauria-k nem jól körülírtak hiányos leletek révén. Ebben segédkezik a két újonnan leírt faj, melyek elemzések alapján a Rinconsauria klád tagjai. Ez a klád úgy tűnik Dél-Amerika déli részén volt elterjedt, azon a területen ahol rengeteg Sauropoda tojást találtak, így kapcsolatba hozhatóak. Ciénaga del Río Huaco Formációban három részleges csontvázat találtak a két fajtól és rengeteg tojás fosszíliát. Az állatok rokonságban állnak a patagoniai és brazíliai fajokkal.

a, százalékos eloszlása a Titanosauria-knak. b, felfedezés helye. c, Punatitan coughlini d, Bravasaurus arrierosorum



Forrás:

https://www.nature.com/articles/s42003-020-01338-w - Two Late Cretaceous sauropods reveal titanosaurian dispersal across South America



Új devoni Euthycarcinoidea

Az Euthycarcinoidea alosztály kihalt rokonai a Myriapoda-k vagyis soklábúaknak. Számos Euthycarcinoidea esetén ismertek légzőcsövek. Viszont evolúciójuk nem ismert, közelmúltig nem voltak ide sorolt vízi taxonok. Bayes-féle újra rendszerezéssel az alosztály már a kambriumban vízi fajok révén jelen volt a bolygón.

Belgiumi Evieux Formációban találták az Ericixerxes potii-t még 1970-ben. Akkoriban itt sós vizű dús növényzetű mocsárvilág volt. Egy „új” faj egyetlen mintájánál szinkrotron alapú elemi röntgenanalízis vizsgálat olyan anyagi összetételt mutatott ki mely sekély vízben élő kétéltű (nem a gerinces állat csoport, hanem az életmód) állatokra jellemző. E mellett hasi részen üregeket/kamrákat találtak melyek vízi életmóddal nem férnek össze, viszont ha képes volt levegőből lélegezni máris értelmet nyernek.

Christian M. alkotása

Forrás:

https://twitter.com/Prehistorica_CM/status/1318941228210262019

https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.201037 -  A new Devonian euthycarcinoid reveals the use of different respiratory strategies during the marine-to-terrestrial transition in the myriapod lineage



Első afrikai Lambeosaurinae

Maastrichti idejére elég jól elkülönült az északi és déli féltek dinoszaurusz faunája. Míg északon a Tyrannosauroidea-k, Ceratopsia-k és Ornithischia-k voltak jellemzők, addig délen a Titanosauria-k és Abelisauria-k. Természetesen volt átfedés, mint az európai szigetvilág, vagy az Alamosaurus Észak-Amerikában. Ismeretek alapján ez a Pangea fokozatos szétválása és csekély számú tengeri utaknak köszönhető.

Ajnabia odysseus leleteinek vizsgálata alapján az európai Arenysaurini-k közé tartozhat. Illetve nem feltétlen földhídon révén juthatott át az afrikai kontinensre.

Ez a a cikk sem múlhat el cisiopurple alkotás nálkül.

Forrás:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667120303657 - The first duckbill dinosaur (Hadrosauridae: Lambeosaurinae) from Africa and the role of oceanic dispersal in dinosaur biogeography

https://www.deviantart.com/cisiopurple/art/Ajnabia-860220215



Újabb dinoszaurusz agy

Ismereteink utóbbi időkben jelentősen nőttek számos új és jó minőségű lelet előkerülésével, ellenben az idegrendszer és az agy így is háttérben maradt. Buriolestes schultzi 233 millió éve élt és a jó minőségű fosszíliáinak hála sikerült az agyát rekonstruálni. Hosszúkás mivolta megfigyelhető a Theropoda-k esetén, mi a jó szaglásért felelt. Ez és az állat számos más tulajdonsága alapján (mint a fogak) egy ragadozóról beszélhetünk. Eddig is tudtuk, hogy a Sauropoda-k ősei ragadozók voltak, ám a növényevő étrendre való átállás nem a Sauropodomorpha alrend előtt történt meg, hanem ezek szerint azután.

Márcio L. Castro és Rodrigo Temp Müller alkotása

Forrás:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joa.13350 -  The endocranial anatomy of Buriolestes schultzi (Dinosauria: Saurischia) and the early evolution of brain tissues in sauropodomorph dinosaurs

https://www.nytimes.com/2020/11/03/science/dinosaur-brain.html




Korai emlősök is már szociálisak voltak

A korai emlősök leletei térben és időben is eléggé szét vannak szóródva. A késő krétai montanában talált Filikomys primaevus-ok ezért is különlegesek. Testfelépítésük alapján alkalmasak voltak üreglakó életmódra, ráadásul több generáció maradványait találták meg egy helyen.

Ez alapján beszélhetünk arról, hogy mai rágcsálókhoz hasonlóan kolóniában élhettek. Ellenben, az hogy ezeknél a kisemlősöknél ez a társas életmód jelen volt  nem jelenti azt, hogy mindre kivetíthető. Esélyesen egymástól függetlenül jelent meg az emlősök több evolúciós ágán.

Misaki Ouchida alkotása

Forrás:

https://www.nature.com/articles/s41559-020-01325-8 - Early mammalian social behaviour revealed by multituberculates from a dinosaur nesting site 

https://www.washington.edu/news/2020/11/02/mammal-social-behavior-cretaceous/



Kígyók mamut fogak közt

Pleisztocéni hüllők jól ismertek a világ sok tájáról, ellenben a latin amerikai régió inkább a megafauna által hátrahagyott leletekkel büszkélkedhet. Hüllők révén az akkori éghajlat is megbecsülhető, így minél több egyed és faj kerül elő, annál biztosabb kép alkotható az akkori klímáról. Ez a tanulmány ezzel foglalkozik, felsorolja a pleisztocéni feltárt hüllőket San José Buenavista -ból.

E mellett megemlítendőbb, hogy számos csörgőkígyó, speciálisan a ma is élő Crotalus triseriatus került elő Mammut americanum koponyából. Ezek az állatok a koponyát „otthonként” használhatták.

Hodari Nundu alkotása.

Forrás:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1040618220307035 - Fossil pigmy rattlesnake inside the mandible of an American mastodon and use of fossil reptiles for the paleoclimatic reconstruction of a Pleistocene locality in Puebla, Mexico

https://twitter.com/HodariNundu/status/1323843086221340673



Páratlanujjú patások eredete

Artiodactyla (párosujjú patások), a Perissodactyla (páratlanujjú patások) és a főemlősök rendjei szinte „berobbantak” az eocén elején. Pontos eredetükről nem sokat tudunk. Páratlanujjúak esetén egy 15 éves kutatás ért fontos ponthoz. 1990-ben Krause és Maas javasolta, hogy ez a csoport Indiából származtassék.

Kenneth D. Rose és munkatársai támogatást kaptak a The National Geographic Society-től, így megkezdődött a hosszas kutatás Indiában. Első 2001-es nekifutásuk nem volt túl sikeres, halakon kívül más nem sok mindent találtak. Egyik munkatársuk megvizsgált egy másik potenciális lelőhelyet, mely ígéretesnek tűnt. 2004-ben ebben a lignitbányában kínkeserves munkájuk meghozta a gyümölcsét. Itt került felfedezésre a Cambaytherium több más emlős maradvánnyal egyetemben. Az itt gyűjtött leletek lapján megerősítést nyert, hogy a páratlanujjú patások Indiában vagy ahhoz közel alakultak ki.

Elaine Kasmer alkotása.

Forrás:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2020.1761370 - Anatomy, Relationships, and Paleobiology of Cambaytherium (Mammalia, Perissodactylamorpha, Anthracobunia) from the lower Eocene of western India

https://newsroom.taylorandfrancisgroup.com/indian-fossils-support-new-hypothesis-for-origin-of-hoofed-mammals/



Halból Pterosauria

A Cambridge-i Sedgwick Múzeumban és a Brightonban található Booth Múzeumban tárolták a West Melbury Marly Chalk Formációból származó közel 110 millió éves cápa uszonytüskének és hal állkapocsnak hitt maradványokat. Újra elemzésük alapján az 1894-ben leírt Ornithostoma seeleyi nevű Azhdarchoidea-hoz tartoznak. Roy Smith, a Portsmouthi Egyetem hallgatója fedezte fel, hogy valami nem stimmel a hal fosszíliákkal.

Nathan Rogers alkotása.

Forrás:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016787820300997

http://www.sci-news.com/paleontology/azhdarchid-pterosaur-museum-09040.html

https://www.pteros.com/pterosaurs/ornithostoma.html




Szemezgetés
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspa.2020.0355 - A key environmental driver of osteichthyan evolution and the fish-tetrapod transition?

A kutatás megpróbálja modellezni a 420-380 millió éves időintervallumban az ár-apály jelenséget, mely akár 4 méteres szint különbségeket is jelenthetett. Ez pedig kapcsolatba hozható a gerincesek és főleg a Tetrapoda-k korai evolúciójával.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/let.12407 - Diversity and palaeoecology of Australia's southern‐most sauropods, Griman Creek Formation (Cenomanian), New South Wales, Australia

Az ausztráliai Griman Creek Formációban feltárt fogak alapján kettő, legfeljebb három Sauropoda élt a területen. Egy nem Titanosauria, Titanosauriformes és lehetséges Titanosauria.


https://www.nature.com/articles/s41467-020-19022-2 - Dietary diversity and evolution of the earliest flying vertebrates revealed by dental microwear texture analysis

A legkorábbi repülő gerincesek (Pterosauria) változatos étrendje és evolúciója a fogak mikrohullámú textúrájának vizsgálatával


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/pala.12512 - Learning to see the wood for the trees: machine learning, decision trees, and the classification of isolated theropod teeth

Publikáció a Theropoda-k fogai alapján történő besorolásról, mesterséges intelligencia révén. Akár 96%-os pontosság is elérhető.


https://science.sciencemag.org/content/370/6516/557 - Origins and genetic legacy of prehistoric dogs

Kutyák genetikai eredetéről publikáció.


https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(20)31506-2 - Genomes of Pleistocene Siberian Wolves Uncover Multiple Extinct Wolf Lineages

Pleisztocéni szibériai farkasok genetikai elemzése.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02724634.2020.1829634 - A kannemeyeriiform (Synapsida: Dicynodontia) occipital plate from the Middle Triassic upper Fremouw Formation of Antarctica

Új antarktiszi Dicynodontia, mely Kannemeyeriiformes lehet. Fremouw Formációból négy Dicynodontia lelet került elő, ezek alapján két külön faj élhetett itt.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667120303852 - New manual unguals of Trierarchuncus prairiensis from the Hell Creek Formation, Montana, and the ontogenetic development of the functional alvarezsaurid hand claw

Trierarchuncus-tól számazó néhány karom vizsgálata, melyek különböző korú egyedektől származhat. Megerősítik a rovarevő életmódot és lehetséges megmondani mely karon helyezkedtek el.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667120303839 - Feeding traces on postcranial sauropod remains from Bajo de la Carpa Formation (Upper Cretaceous, Santonian), northern Neuquén Basin, Patagonia, Argentina

Patagóniai Bajo de la Carpa Formációban talált Titanosauria csigolyán lévő fognyomokról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016787820300638 - First dinosaur remains from Ireland

Két lelet alapján két nem pontosan behatárolható thyreophora és neotheropoda élhetett a mai Írországban a kora jura idején.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése