2021. március 7., vasárnap

"Rövid hírek" 24.

Át futott az agyunkon...
Itt az idő egy újabb hírcsokorra. Ezúttal is van néhány nem őslénytani hírecske, de nincs tervben, hogy ezek domináljanak. Beszéljünk viszont a Facebook-ról.

Szóval a Facebook február 20 körül letiltotta a weboldal címét. E miatt a Zniw ráadás cikk nem jött ki időben. Először azt hittem, hogy valami más hiba miatt tűnt el az időzített bejegyzés. Újra időzítésnél, viszont közölte az oldal, hogy nem felel meg a közösségi alapelveknek stb... erről kép itt. Tehát jeleztem az oldal felé, hogy nincs semmi probléma az oldallal függetlenül, hogy még a Facebook is írja, hogy nem tudnak minden jelentést emberrel leellenőriztetni. Most ne menjünk bele, hogy adatainkból mennyi pénzük van stb...stb.... Három óra múlva minden rendben volt, tény hogy nem jelezték a tíltás feloldását. Aztán másnap csak nem jött ki a bejegyzés, mert a tiltlás megint ráment. Úgy még kétszer írtam az előző módon, hogy nem jogos. Semmi nem történt. Most amikor E bejegyzést írom vasárnap délután kettő tájékán, nos a tiltás fel lett oldva, ismételten nem jelezték a feloldást. Tehát e rövid hírekes cikk Twitteres megkerülés nélkül lesz fent elvileg, mert most épp nincs blokkolva a webcím. Párnapja újra próbálkoztam próbaként időzíteni és persze nem engedte, így írtam még egy fellebbezést de ezútal a weboldal címével. Tehát most úgy tűnik jó. 

Terv az volt, hogy a bejegyzések Twitter oldalon kerülnek megosztásra és a twitter poszt linkje megy Facebook-ra. Tehát akkor erre nincs szükség, ellenben a Twitter oldalunk marad, lehet azt is követni. Az, hogy Facebook-hoz mérten olyan aktív lesz-e... Ha a Facebook nem rontja el ismét akkor kétlem, illetve sajnos hazánkban a Twitter nem olyan népszerű. Node jöjjenek az őslénytani hírecskék:


Új Parasaurolophus cyrtocristatus egyed

Közel 100 év elteltével új egyed és ami tán fontosabb új fejdísz került elő ebből a Parasaurolophus fajból. Első egyedet 1923-ban Charles H. Sternberg találta Új-Mexikóban. Az új egyedet szintén Új-Mexikóban találták a homokkövet mi évmilliókon át védte a maradványokat 2017-re az erózió alaposan megtépdelte, így a sérült fejdísz, alsó állkapocs és pár borda maradt meg csupán az állatból. A faj eddigi szegényes leletanyagához mérten ez nagy segítség.

Parasaurolophus-nak három faját különböztetjük meg, leghíresebb a walkeri, tubicen és cyrtocristatus pedig kevesebb figyelmet kap, ha kap. Charonosaurus jiayinensis is egyesek szerint Parasaurolophus-ként kezelhető, így negyedik faj lenne. Ami immáron biztos, hogy a cyrtocristatus különálló fajként kezelhető, legközelebbi rokona pedig a tubicen. Tény, hogy a cyrtocristatus különálló fajként való kezelése már elég régi. Legelterjedtebb másik koncepció volt, hogy a cyrtocristatus nőstény egyede a walkeri-nek. Szerencsére ez mára már elhalt… (Vagy nem teljesen, mert a The Isle-ben így lesz… nyeh.)


Andrey Atuchin alkotása.

Forrás:
https://phys.org/news/2021-01-skull-tube-crested-dinosaur-reveals-evolution.html
https://peerj.com/articles/10669/ - Description and rediagnosis of the crested hadrosaurid (Ornithopoda) dinosaur Parasaurolophus cyrtocristatus on the basis of new cranial remains



Strucc Kínából

Az észak-kínai Nihewan Formációból 1925-ben került elő egy strucc nem teljes combcsontja. Az állat akár 300 kilós is lehetett 1,8 millió évvel ezelőtti életében. Így kétszer nehezebb volt, mint a mai genusztársainál. Ugyanis a ma élő genusz, a Struthio tagja volt ez a madár, anderssoni fajnévvel. A csont elég robusztus ezzel hasonlít a Pachystruthio-ra, mely egyik faja hazánkban is élt. Így tehát a röpképtelen futómadarak a „közelmúltban” (földtörténeti szempontból) sokkal nagyobb elterjedéssel bírtak, mint napjainkban.



Forrás:
https://www.mdpi.com/1424-2818/13/2/47 - A Giant Ostrich from the Lower Pleistocene Nihewan Formation of North China, with a Review of the Fossil Ostriches of China



Spinosaurus az új Tyrannosaurus

David W.E. Hone és Thomas R. Holtz, Jr. jó nagy követ dobott az álló vízbe. Volt már szó róla, hogy az újabb leletek ellenére is még elégé kérdéses az állat külleme, most pedig a nemrégiben „biztosra” megállapított életmódja is. Tehát az állat nem feltétlenül a vízben vadászott prédájára, hanem vízben állva fogta meg azokat. Ami tény és a szakemberek közül senki (tudtommal) nem vitatja, az a Spinosauridae-k halakra épülő étrendje és ebből fakadó vízközelisége. Az már „egyén függő”, hogy mekkora mértékűre gondolja azt, ha alkalma volt rá, akkor más állatokat is zsákmányolhatott egy Spinosauridae, vagy esetleg a „halász karmát” ásásra használta pl. tüdős halak esetén.

Holtz-ék a jó úszást nem zárják ki, csupán csak azt, hogy ez elégséges volt-e a víz alatti vadászathoz. Képes volt-e elégséges ideig oxigént visszatartani, vagy elég gyorsan úszni a víz alatti vadászathoz? Az orrnyílások, szemek pozíciója nem kedvez vízben való vadászathoz. Koponya, nyak és test felépítése pedig inkább a gázló állatokra jellemző lecsapásra alkalmas, minthogy vízben vadászhasson. Tulajdonképpen a táplálékforrások közt szárazon is jól tudott vándorolni, ez előnyt adhatott pl. a rivális vízi ragadozókkal szemben. Vízben viszont tudott annyira jól úszni, hogy vándoroljon, ezzel a szárazföldibb táplálék riválisakkal szemben volt előnye.

Spinosaurus egy nagy talány továbbra is. Nagy termetű gázló, halevő életmódról a média megpróbálta szárazföldi csúcsragadozóvá alakítani, ennek volt dokumentum film is mely befeküdt. Ám ezt megvétózták az új leletek melyből egy négylábú állat lett, majd ez kicsit módosult, hogy mégis csak kétlábú volt. Majd 2020-ban megismerhettük az állat farkát, mely magával ragadott sokunkat, hogy imvól egy vízi dinoszaurusz. Visszaértünk tulajdonképpen a gázló életmódhoz csak rövidebb lábakkal. És azért ő az új Tyrannosaurus, mivel elég sok újdonság derült ki róla és logikusan még elég sok új is lesz. Eddigi ismereteket és hipotéziseket alaposan meg fogja az kavarni, ha felfedeznek különböző fiatal korú egyedeket, azoknak mi volt az életmódja, milyen volt az egyedfejlődése stb..



Forrás:
https://palaeo-electronica.org/content/2021/3219-the-ecology-of-spinosaurus



Álgasztrolitok

Gasztrolitok (gastrolith) a dinoszauruszok által emésztés segítségére lenyelt kövek. Nagy általánosságban ez olyan fajoknál figyelhetőek meg melyek magvakat fogyasztanak. Jeholornis és Sapeornis esetén ebből következtettek termés evő éltmódra. Ellenben előkerültek ilyen kavicsok például Ambopteryx-től és Bohaiornis-tól mely esetén csonttörmelék is volt. Erre az a javaslat érkezett, hogy a kavicsokat „tisztításra használták”. Új kutatás ezt viszont megcáfolja. Ez alapján ásványi anyagok csapadékáról lehet szó. (Kémiában a csapadék azt jelenti, mikor a folyadékból szilárd anyag kiválik, kicsapódik.) Tehát kalcedonról (chalcedony) van szó. Pontosan a folyamat még nem tisztázott.



Forrás:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2021.635727/abstract - Investigating possible gastroliths in a referred specimen of Bohaiornis guoi (Aves: Enantiornithes)



Fél milliárd évvel ezelőtti durofágia

Durofágok azok az állatok melyek kemény részeket (is jelentős mértékben) fogyasztanak, például hiéna vagy a kerekfejű pörölycápa mely étrendjének jó részét rákok és kagylók teszik ki. Tudjuk, hogy a kambriumban is jelen volt a sérült fosszilis héjak és koprolitok elemzésének hála. Viszont felelősöket nem igazán sikerült egyértelműen bizonyítani. Jó minőségű leletek és 3D alkalmazásával két kambriumi Trilobita, az Olenoides serratus és a Redlichia rex lábait hasonlították össze a ma élő atlanti tőrfarkú rák (Limulus polyphemus) lábaival, mely ismeretesen kagylóevő. Még képbe került a Sidneyia inexpectans, révén fosszilis beleiben héjtöredékeket találtak.

Trilobita-knak nem voltak durofágiára alkalmas szájszerveik, ellenben a tüskés lábaikkal képesek voltak a préda vázát széttörni és így hozzájutni a puha belsőséghez. Sidneyia inexpectans nem volt olyan hatékony zúzógép, mint a Redlichia rex, mely régebbi kutatások szerint kannibál is volt. Olenoides serratus lábai viszont gyengék voltak a zúzáshoz, így ő inkább eleve puha prédát ehetett.


Moderntőrfarkú rák, Redlichia rex és Oleonides serratus fentről lefele.

Forrás:
https://theconversation.com/half-a-billion-years-ago-the-first-shell-crushing-predators-ground-up-their-prey-between-their-legs-153381



Jurai virágos növények

Klasszikusan úgy tudjuk a fosszilis ismereteink révén, hogy a virágos növények a kréta elején jelentek meg. Bayesiánus statisztika/metódus felállítása révén ez cáfolandó. A krétakori tömeges megjelenés és széles térhódítás azért lehetséges, mivel az eddigi becslésektől eltérően előbb, a jura korban megjelentek a virágos növények.

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41559-020-01387-8 - Fossil data support a pre-Cretaceous origin of flowering plants



Tyrannosauridae harapási erő ismét

Albertosaurus sarcophagus és Gorgosaurus libratus számos eltérő korú egyede ismert. Ezek vizsgálata alapján különböző korú egyedek más és más táplálékot fogyasztottak. Életük egy pontján mikor az állkapocscsont elérte az 58 centit, akkor a harapási erő exponenciálisan nőni kezdet. Összehasonlításban nem volt nagy eltérés a harapási erőben a különböző genusok közt. Tyrannosaurus esetén a nagyobb méret jó részt a testméretből fakadt.

Forrás:
https://cdnsciencepub.com/doi/abs/10.1139/cjes-2020-0177 - Mandibular force profiles and tooth morphology in growth series of Albertosaurus sarcophagus and Gorgosaurus libratus (Tyrannosauridae: Albertosaurinae) provide evidence for an ontogenetic dietary shift in tyrannosaurids



Sphaerotholus önálló három faj

Erről a genuszról szeretünk megfeledkezni, főleg hogy kréta legvégi genuszok egyike volt. Talán a nagy időbéli kitolódás is gondot jelenthet, révén úgy 7 millió éves lehetett a genusz élettartama mely időből három fajt különböztethetünk meg. Viszont e fajok létjogosultsága kérdéses volt. Új tanulmány alapján igenis három faj elkülöníthető a genuszon belül. (goodwini, buchholtzae és a edmontonensis)



Forrás:
https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlaa179/6125117 - Ontogeny and variation of the pachycephalosaurine dinosaur Sphaerotholus buchholtzae, and its systematics within the genus



Crosnoornis nargizia

A lengyelországi korai oligocénből származik ez az új Passeriformes. A teljes csontváz megmaradt körülötte az egykori tollazat lenyomatával. Csőr alapján az állat étrendje széles skálán mozgott, magvakon és gyümölcsökön túl rovarok is étrendjén lehettek. A szárny arányai, hosszú lábak és rövid farok alapján az állat sűrű lombozat lakó lehetett, legyen az fák vagy bokrok leveles-ágas labirintusa.



Forrás:
https://link.springer.com/article/10.1007/s10336-021-01858-0 - A new passeriform (Aves: Passeriformes) from the early Oligocene of Poland sheds light on the beginnings of Suboscines



Tiktaalik zsákmányolása

Ez az állat átmenetet képez a szárazföldi és vízi állatok közt. A vízi állatok (halak) egyik leggyakoribb zsákmányszerzési megoldása a „szívás”, mely a szárazon nem alkalmazható. Ezért is gondolták úgy, hogy a szárazföldet meghódító fajok prédaszerzése harapásra épült. Tiktaalik koponyájának alapos vizsgálatából kiderül, hogy az állat még képes volt szívással prédát elejteni, ellenben ennek a ragadozási módnak jelentősége csökkent, harapás általi préda ejtés javára.

Tévesnek tűnik az az elképzelés, hogy a szárazföldet harapással vadászó állatok hódították volna meg. Pontosabban a meghódítás hosszas folyamata közben került előtérbe a harapás, mint vízen kívül használható módszer.



Forrás:
https://www.pnas.org/content/118/7/e2016421118 - The feeding system of
Tiktaalik roseae: an intermediate between suction feeding and biting



Protoceratops sexuális dimorfizmusa

Protoceratops-ból szerencsére bőséges leletanyag áll rendelkezésre, így lehetséges a hím és nőstény egyedek elkülönítése. A nyolcadik hírösszefoglalóban a gaviálokkal kapcsolatban volt szó, hogy elég körülményes a hímek és nőstények elkülönítése.

Kulcs ez esetben az állat pajzsa. (gallér vagy nyakfodor), Ceratopsia-k pajzsára évek alatt sok elmélet született, fajfelismerés, hőszabályzás, vetélkedés, udvarlás, ragadozók elriasztása. (Utóbbira jó példa a JFD Torosaurus elképzelése, melynek a pajzsán egy Tyrannosaurus fej van.) Ezek nem zárják egymást ki, több funkciójuk is lehetett a pajzsoknak.

Harminc különböző korú egyed koponyája került 3D-s vizsgálat alá. A pajzs allometrikusan pozitív, gyorsabban változott az össz. testmérethez képest. Ez a nem függő jellegekre jellemző. (agancsok, szarvak) Viszont nem lehet szétválasztani őket két nagy csoportba. Azt tudjuk tehát, hogy a pajzsok jelentős szerepet játszottak a nemi elkülönülésben, viszont ami ténylegesen elkülönítette a hímeket és nőstényeket azok a dolgok nem őrződtek meg. Tehát a szövetek, bőr, pikkelyek és a szín. (Pajzson csak nem volt toll...)


Fiatal Protoceratops, Andrey Atuchin alkotása.

Forrás:
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2020.2938 - Three-dimensional geometric morphometric analysis of the skull of Protoceratops andrewsi supports a socio-sexual signalling role for the ceratopsian frill
https://www.deviantart.com/olorotitan/art/Protoceratops-juvenile-concept-505263018



Törpe ámbráncetfélék

Kogiidae-ek koponya felépítése lehetővé teszi az echolokácioért felelős szervek rokonaiktól eltérő elhelyezkedését, mely miocéni fajoknál jelentősebb. A Pisco Formációból frissen leírt Kogia danomurai esetén eltérés jelentősebb mai fajokhoz mérten is, illetve kor és élőhely társ fajok eltérései alapján különböző ökológiai fülkéket foglaltak el még a part menti vizekben.



Forrás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/spp2.1351 - Nasal compartmentalization in Kogiidae (Cetacea, Physeteroidea): insights from a new late Miocene dwarf sperm whale from the Pisco Formation



Új Elasmosauridae Kanadából

1898 óta vannak dokumentált leletek Dél-Albertából a felső campaniai-i Dinosaur Park Formációból. Viszont nem igazán kaptak túl nagy figyelmet annak ellenére, hogy egykori édesvízi közegekből is kerültek elő a leletek. Most viszont egy erősen hiányos egyed maradványai kerültek feldolgozásra, mely elegendő, hogy új faj holotípusaként legyen számontartva a Fluvionectes sloanae. Az egyed öt méteres lehetett, de más e fajhoz rendelhető leletek közt olyan is akad mi alapján volt hét méteres példány is. A holotípus torkolat vagy öbölből került elő, de más a fajhoz tartozó leletek egykori folyókból származnak. Nem lehet kijelenteni, hogy kimondott folyami Plesiosauria lett volna, viszont ami biztosh, hogy a legtöbb Plesiosauria-hoz mérten sokkal gyakrabban kereste fel a folyamokat.

Mivel laikus számára szokatlan lehet a folyami Plesiosauria dolog, így leírandó, hogy nem az. A rend különböző evolúciós ágain megtalálhatóak ilyen kis termetű fajok melyek felkeresték a folyókat vagy épp azok lakói voltak, ám erősen hiányos leletek miatt leírásuk nehézkes. A leírt fajok: Bishanopliosaurus youngi, Bishanopliosaurus zigonensis, Brancasaurus brancai, Kawanectes lafquenianum, Leptocleidus superstes, Sinopliosaurus shezisis, Sulcusuchus erraini, Vectocleidus pastorum, és Yuzhoupliosaurus chengjianensis.


Andrea Elena alkotása.

Forrás:
https://peerj.com/articles/10720/ - A new elasmosaurid (Sauropterygia: Plesiosauria) from the non-marine to paralic Dinosaur Park Formation of southern Alberta, Canada



Tiny a Torosaurus alkalmával megragadom az alkalmat

2017-ben Thorntonban az új rendőrség és tűzoltóság épületét építő munkások találták az állat maradványait, majd paleontológusok hetek alatt tárták fel a maradványokat. A koponya 90- és a test 20%-a került elő. Ez egy szokványos média hír, ellenben őslények terén járatos felhúzhatja a szemöldökét, hogy Torosaurus nincs is.

A helyzet, hogy újonnan a fáma úgy áll, hogy a Torosaurus igenis különálló genusz volt és nem szuperfelnőt Triceratops horridus. E mellett ide beszúrnám a Nedoceratops-ot melyet különlegesebb Triceratops-ként szoktak kezelni, ám újonnan előjön, hogy igenis külön faj, illetve genusz. Sőt pályázhat a legnagyobb Ceratopsia titulusra. 

 

Forrás:
https://www.anythinklibraries.org/spark/tiny-torosaurus
https://twitter.com/fadeno_paleoart/status/1358925771717410816



Gémkapocs után csavart fagyi Japánból

Legutóbbi hírösszefoglalóban volt szó Japán amoniteszek kapcsán. Most egy új Nostoceratidae került leírásra. A Yezoceras elegans 89-86 millió évvel ezelőtt lakta az akkori tengert és az északi régióban endemikusak lehettek, révén a genusz két másik faja is innen ismert a Y.nodosum és a Ye. miotuberculatum. Y. elegans-ból 8 példány került elő ugyan onnan ahonnan a „múltkori” Sormaites teshioensis is.


Daisuke Aiba alkotása.

Forrás:
http://www.sci-news.com/paleontology/yezoceras-elegans-09355.html



Zebrahalak mutációja

Zebrahalaknál van mutáció mely hatására az uszonyok összetettebbé válnak, ezzel lesarkítva reprezentálva az uszonyok lábbá való fejlődését. Ez bár megoldottnak tűnik, hogyan alakultak ki a végtagok, ez csak nagy vonalakban igaz, számos részlet van ami nem tiszta még. M. Brent Hawkins és társa zebrahalak genetikáját vizsgálták mutációk után kutatva, mikor felfedezték ezt a rendellenességet, mely plusz csontocskákat ad az uszonyhoz. Ezek nem funkciótlanok, segítik az ízületeket és izmokat. A waslb és vav2 gének mutációja idézi elő a plusz csontocskákat, a probléma csupán csak annyi, hogy e génekről azt lehetett tudni, hogy nem befolyásolják a testet. Kiderült, hogy a hoxa11b gént serkentik, mely befolyásolja a végtagokat (uszonyok) és csigolyákat.

Eddigi ismeretek arra korlátozódtak, hogyan lehet egy végtagot kisebbé tenni vagy leegyszerűsíteni. Ám most konkrét példa van rá, hogyan lehet összetettebbé tenni. (Megjegyzem génbeültetés és hasonlókat hagyjuk ez esetben, mint az egér hátán emberi fül nő. A vírusok gén szállításához mérten ezek természettől elég elrugaszkodott dolgok.)


Forrás:
https://phys.org/news/2021-02-fin-limb-mutations-zebrafish-fins.html



Közelebb állunk a „primitívebb” halakhoz, mint a „fejlettebbekhez”

Annyira nem meglepő az új genetikai kutatás. Tüdő és végtagokhoz szükséges gének akár már 50 millió évvel előbb is megvoltak őseinkben, minthogy lábukat… uszonyukat kiemelték volna a vízből. Egy jó példa a szenegáli sokúszós csuka. Vannak még olyan tulajdonságai, melyek 420 millió évre nyúlnak vissza. Genetikai kódjában pedig végtagokért és tüdőért felelős gének is megtalálhatóak.

Gyakorlatilag tud szárazon „járni” és van tüdeje. Ami viszont az egész kutatásban legmeglepőbb, hogy fordítva gondoltuk. Úgy hittük, hogy úszóhólygaból lett a tüdő. Nos ez fordítva van. Halak egy része megtartotta a (primitív) tüdőt, sőt ezt fejlesztette, ugye „kimásztak” a vízből. Másik részük pedig átalakította úszóhólyaggá ami a vízi életmódjukat javítja. Illetve az ábrán is látható, hogy mely „halakkal” mennyire vagyunk távoli vagy közeli rokonságban. (Hal azért idézőjel, mert olyan, hogy hal, olyan rendszertani kategória nincs, max az elavult Linné -féle rendszertanban.)


Guojie Zhang összeállítása.

Forrás:
https://phys.org/news/2021-02-primitive-fishes-believed.html


Laosuchus hun

Lausuchus naga 2018-ban lett leírva, idén a genusz második fajjal bővült, a hun-nal. Egy Chroniosuchia-ról van szó mely a perm-triász határán élt. A kínai Naobaogou Formációban (Daqingshan, Kínai) találtak rá az állat töredékes maradványaira melyben koponyából is vannak részek. L. naga Laosban került elő, az L. hun daqingshani jelenléte alapján a két terület ökológiai szempontból összeköttetésben állt.


Gabriel N. U. alkotása.

Forrás:
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2021.1873435 -
The tetrapod fauna of the upper Permian Naobaogou Formation of China: 7. Laosuchus hun sp. nov. (Chroniosuchia) and interrelationships of chroniosuchians
https://twitter.com/serpenillus/status/1321183286157332482



Szén-dioxid és a triászi dinoszauruszok elterjedése

Szén-dioxid magas koncentrációja miatt Pangea jelentős részén sivatag volt, számos helyen pedig kiszámíthatatlan volt az időjárás. Ez lehet annak az oka, hogy a Sauropodomorpha-k terjedése egy ideig megrekedt. Szén-dioxid koncentráció csökkenésével (215-221 millió éve) az éghajlat is barátságosabb lett, mit ezek az állatok ki is használtak. Szén-dioxid általi éghajlati „gát” ellenben a ragadozó Dinosauria-kat nem korlátozta jelentősen.

Forrás:
https://www.pnas.org/content/118/8/e2020778118 -
Northward dispersal of dinosaurs from Gondwana to Greenland at the mid-Norian (215–212 Ma, Late Triassic) dip in atmospheric pCO2



Mérges Hypacrosaurus hangok

1970-ben a szibériai örök fagyból feltárt fogak DNS vizsgálata alapján tulajdonosa úgy fest, hogy nem Mammuthus trogontherii, hanem eddig le nem írt mamut faj, mely őse a Mammuthus columbi-nek. Fogak tulajdonosa viszont több, mint egy millió éve meghalt, mégis a DNS olvasható maradt. Tény, hogy jóval fiatalabb lelet esetén ilyen kurta DNS mintával a szakértők nem igazán foglalkoztak volna.

Szóval a linkelt hírben ez a mamut DNS a legősibb és ez a rekord. Akkor most mi van a 75 millió éves Hyparcosaurus DNS-el?


Forrás:
https://www.nature.com/articles/d41586-021-00436-x -
Million-year-old mammoth genomes shatter record for oldest ancient DNA
https://www.nature.com/articles/s41586-021-03224-9 -
Million-year-old DNA sheds light on the genomic history of mammoths



Virágot utánoz és még a szaporodást is lopja

Fusarium xyrophilum egy újonnan leírt parazita gomba, mely a Xyris setigera és surinamensis fűfélék parazitája. A fertőzött fű láthatóan rendben kezd virágozni, minden rendben a sárga virágzattal, ellenben alaposan megvizsgálva ez nincs így. Valójában ez maga a gomba, mely leutánozza a virágot, ugyan úgy veri vissza az UV fényt, sőt a fű által termelt beporzókat csalogató illatanyagok közül egyet tökéletesen le is utánozz. A beporzó mikor rájön, hogy nincs nektár, akkor tovább áll a gomba spóráival és így fertőzve meg újabb és újabb növényeket ezzel terméketlenné téve őket. Viszont a fertőzés terjedése mennyire megy az egészséges Xyris állomány rovására az nem tisztázott. Az is lehet, hogy előnyös ezeknek a növényeknek bizonyos számú fertőzött növény, mivel az álviárog több ideig „virágoznak”, ezzel beporzókat csalogatva a területre.


A, B, D,különböző stádiomú virágzatok, C a fertőzött növény.

Forrás:
https://www.indefenseofplants.com/blog/2021/2/3/a-newly-described-fungus-that-mimics-flowers



Mi emberek ezt is megcsináltuk! Igen!

Szóval van ez a kutatás, mely alapján a rovarok diverzitását az eddigi nagy kihalási hullámok komolyabban nem érintették. A kihalt evolúciós ágak inkább a rovarokon belüli evolúciós versengés révén voltak. Viszont van ez a hatodik, ami lénygében maga az ember és mi összehozzuk azt ami eddig nem volt, mégpedig a rovarok tömeges kihalását. Első öt kihalási hullám nem igazán tekinthető tömeges kihalásnak a rovaroknál, de mi megcsináljuk, hogy nekik is legyen egy...

Forrás:
https://academic.oup.com/aesa/advance-article/doi/10.1093/aesa/saaa042/6056214 - Are Insects Heading Toward Their First Mass Extinction? Distinguishing Turnover From Crises in Their Fossil Record



Végén a jégkori vírus horror éltre kell

Témába vágóan én parazitás horrort láttam, ahol apró kis gerincesek voltak a paraziták és… Mindegy.

Érdekes, hogy könnyedén bevallják a szakemberek, hogy a jégben talált ősi több tízezer éves állat tetemek esetén végeztek bakteriológiai vizsgálatokat, ám a vírusokat nem igazán vizsgálták…. A Vector Virology Centre munkatársai szívesen keresnek paleovírusokat, ezzel akár a maiak elleni védekezést segítve. Több mint ötven mintát vettek különböző tetemekből.

Halk megjegyzésem: Most a korona vírus pánikban, illetve fásultságban lehet nem kellett volna olyat elejteniük, hogy a jégből előkerült tetemekben lévő baktériumokat vizsgálták de a vírusokat nem.

Forrás:
https://siberiantimes.com/other/others/news/hunt-for-ancient-viruses-begins-as-russias-leading-virology-centre-samples-remains-of-ice-age-animals/



Szemezgetés:

http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652021000401201&tlng=en - A new record of Tayassuidae (Mammalia: Cetartiodactyla) from the Pleistocene of northern Brazil
Új Tayassuidae (Pekariféle) lelet Észak-Braziliából.


https://www.nature.com/articles/s41467-021-20975-1 - Cryptic terrestrial fungus-like fossils of the early Ediacaran Period
635 millió éves szárazföldi gomba.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlaa166/6125166 - The skeletal remains of the euryhaline sclerorhynchoid †Onchopristis (Elasmobranchii) from the ‘Mid’-Cretaceous and their palaeontological implications
Új Onchopristis leletek.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pala.12523 - Sporopollenin chemistry and its durability in the geological record: an integration of extant and fossil chemical data across the seed plants
Sporopollenin (pollenek és spórák külső falában van) felhasználása növény taxonómiában.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960982220318984 - Endocast and Bony Labyrinth of a Devonian “Placoderm” Challenges Stem Gnathostome Phylogeny
Brindabellaspis preserves jól megörződött koponyájának microCT vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0047248420302001 - The morphology of the Late Pleistocene hominin remains from the site of La Cotte de St Brelade, Jersey (Channel Islands)
1910-1911-ben gyűjtött maradványok (fogak) elemzése. Lehetségesen neandervölgyi és mai ember keverékek voltak a gazdák.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981120304934 - A new record of Megatherium (Folivora, Megatheriidae) in the late Pliocene of the Pampean region (Argentina)
Eddig ismert legidősebb Megatherium lelet.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921818120303064 - Multiple Permian-Triassic life crises on land and at sea
Perm-triász kihalás a Karro-medencében, légköri szén-dioxid szintben négyszer is kiugrás volt.


https://pubs.geoscienceworld.org/gsa/gsabulletin/article-abstract/doi/10.1130/B35904.1/594464/An-extreme-climate-gradient-induced-ecological
Észak-Amerika felső krétakori éghajlata, annak megoszlásai.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joa.13389 - Low elbow mobility indicates unique forelimb posture and function in a giant extinct marsupial
Palorchestes könyök mozgékonyságról és az állat testtartásáról.


https://fr.copernicus.org/articles/24/9/2021/ - A new late Miocene bovid (Mammalia: Artiodactyla: Bovidae) from Çorakyerler (Turkey)
Gangraia anatolica publikációja, leírása.


http://www.sci-news.com/biology/thylacine-gray-wolf-cranial-convergence-09325.html
Erszényes farkas koponyája születésétől fogva hasonlít a szürkefarkaséhoz.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/brv.12690 - A farewell to arms and legs: a review of limb reduction in squamates
Squamata-k végtag vesztéséről.


https://www.cambridge.org/core/journals/geological-magazine/article/abs/macrornis-tanaupus-seeley-1866-an-enigmatic-giant-bird-from-the-upper-eocene-of-england/644A645383E9E2BD2B5DD1654AE3FD30
Macrornis tanaupus, mint nomen dubium. Lehetségesen Phorusrhacidae, ezzel kitolva a család európai jelenlétét.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08912963.2021.1874372 - A spinosaurid from Thailand (Sao Khua Formation, Early Cretaceous) and a reassessment of Camarillasaurus cirugedae from the Early Cretaceous of Spain
Thaiföldi Spinosauridae leletről.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08912963.2021.1881781 - First fossil record of Nothotsuga (Pinaceae) in China: implications for palaeobiogeography and palaeoecology
Nothotsuga (fenyőfaféle) leletek Kínából.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2021.640220/abstract - Intraskeletal osteohistovariability reveals complex growth strategies in a Late Cretaceous enantiornithine
Krétakorban a madárelődöknél többször kialakult a gyors növekedés, ellenben van olyan klád, mint az Enantiornithes mire ez nem igaz.


https://www.miamiherald.com/news/nation-world/national/article249094295.html - Mystery of prehistoric killing solved by using preserved bite marks on Arizona fossil
Typothorax páncél lemezein lévő harapás nyomokért lehetségesen Postosuchus felelős.


https://science.sciencemag.org/content/371/6530/676 - Different origins for similar brain circuits
Madarak és emlősök agyáról, két állat csoport megegyező képességeiről, de értük felelős agyi terület eltérőségéről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121000596 - Morphological variations in dinosaur tridactyl tracks from the Candeleros Formation (upper cretaceous) of northwestern Patagonia, Argentina
Patagóniai Candeleros Formáció dinoszaurusz nyomairól.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/joa.13403 - The skull of the Miocene Spheniscus urbinai (Aves, Sphenisciformes): osteology, brain morphology, and the cranial pneumatic systems
Spheniscus urbinai koponya elemzése.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jmor.21333 - The Dermal Armor Of Mylodontid Sloths (Mammalia, Xenarthra) From Cueva Del Milodón (Última Esperanza, Chile)
Mylodontidae páncélzatról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1353 - Postcranial anatomy of the extinct terrestrial sloth Simomylodon uccasamamensis (Xenarthra, Mylodontidae) from the Pliocene of the Bolivian Altiplano, and its evolutionary implications
Simomylodon uccasamamensis anatómiája.(Mylodontidae)


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/new-specimens-and-neotype-designation-of-thisbemys-brevicrista-rodentia-ischyromyidae-from-the-middle-eocene-clarify-the-distinction-between-t-corrugatus-and-t-plicatus/E36846F26970C1246F88C1F57A85C6CC
Thisbemys brevicrista új egyede (rágcsáló) révén tisztább a kép a másik két fajjal (T. corrugatus és T. plicatus) kapcsolatban.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566712100015X - A marine Late Cretaceous (Maastrichtian) coelacanth from North Africa
Koelakant tüdő maradványról.


https://peerj.com/articles/10721/ - New data on tail lengths and variation along the caudal series in the non-avialan dinosaurs
Dinoszauruszok farok hosszának becsüléséről, annak tévességéről új adatok függvényében, illetve különböző evolúciós ágáknál párhuzamosan megjelenő tulajdonságokról.


https://www.nature.com/articles/s42003-021-01701-5 - Impact of mid Eocene greenhouse warming on America’s southernmost floras
Közép eocéni üvegházhatás hatása Amerika legdélibb flórájára.


https://advances.sciencemag.org/content/7/4/eabd7457.full - Evolution of forelimb musculoskeletal function across the fish-to-tetrapod transition
Mellső végtag alakulása a „hal”-Tetrapoda átmenetben.

Kicsit felment a pumpa bennem a publikáció véleményezős részénél. (eLetters) David Peters… persze. Arról is leszoktam, hogy poénból felnézzek a blogjára, hogy milyen baromságokat nyom ki magából. Erre ez.

 


 

https://palaeo-electronica.org/content/2021/3294-diptera-larvae-in-baltic-amber
Eocéni balti borostyánban talált több tucat légylárva vizsgálata és ökológiai szerepük.


http://www.sci-news.com/astronomy/chicxulub-comet-09360.html
Szén tartalmú kondrit alapján 66 millió évvel ezelőtt künböző számítások alapján az Oort-felhőből származó üstökös vagy annak darabja csapódott a Földbe.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2021.634757/full - CT-Informed Skull Osteology of Palaeolagus haydeni (Mammalia: Lagomorpha) and Its Bearing on the Reconstruction of the Early Lagomorph Body Plan
Palaeolagus haydeni koponya CT vizsgálata. Kép ellenére nem nyúl, hanem Lagomorpha, a nyulak is ide tartoznak.




https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/gj.4106 - The link between exceptional fossil preservation and palaeo‐redox conditions in the Middle Triassic Luoping Biota from South China
Kínai Luoping biótáról.


https://science.sciencemag.org/content/371/6531/811 -A global environmental crisis 42,000 years ago
Föld pólusai időről időre felcserélődnek, ám ez befolyásolja-e az éghajlatot? Ózon koncentrációt megváltoztatja. A 42 000 évvel ezelőtti eseményt új zélandi fák keresztmetszetét használták.


http://www.sci-news.com/paleontology/proegernia-mikebulli-09367.html
Új ausztráliai fosszilis szkink fajok.


https://www.mdpi.com/1424-2818/13/2/90 - Reappraisal on the Phylogenetic Relationships of the Enigmatic Flightless Bird (Brontornis burmeisteri) Moreno and Mercerat, 1891
Brontornis burmeisteri-t a Phorusrhacidae-k közé sorolják, új kutatás alapján az állat viszont már régebben is felvetülő Galloanserae része. Tehát csatlakozik a lúdalakúak, tyúkalakúak közé. Lehetséges, hogy Gastornithiformes.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121000306 - Dinosaur remains from the upper Cretaceous (Campanian) of the western desert, Egypt
Quseir Formáció (Egyiptom) talált dinosauria leletekről.


https://www.mdpi.com/2571-550X/4/1/7/htm - Prey Size Decline as a Unifying Ecological Selecting Agent in Pleistocene Human Evolution
Zsákmány méret csökkenésének hatása az emberi evolúcióra és viselkedésre.


https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(21)00138-X - Middle Pleistocene genome calibrates a revised evolutionary history of extinct cave bears
360 000 éves barlangi medve DNS elemzés.


https://academic.oup.com/biolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/biolinnean/blab001/6131869 - Octopodoidea as predators near the end of the Mesozoic Marine Revolution
Octopodoidea-k nehezen fosszilizálódnak, viszont jellegzetes „fúró” zsákmányszerző módszerük miatt nyomukra lehet bukkanni a leletek közt. Egy lucinidae (kagyló) fosszília sérülése alapján már a mezozóikumban is jelen voltak.


https://peerj.com/articles/10647/ - Refining the marine reptile turnover at the Early–Middle Jurassic transition
Kora-középső jurai tengeri hüllő fauna átrendeződéséről.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése