2021. január 24., vasárnap

"Rövid hírek" 23.

Lehetett volna előbb is ez a bejegyzés, csak nem így alakultak a dolgok. Viszont csúszás közben jött újdonságok is „fel lettek dolgozva”. De még mik jöttek közben! Illetve jó pár hónapja a blogspot kezelői felülete átalakult, ahogy észrevettem most kevesebb a hiba.

Elsőnek itt ez a kép. Elég erőteljes riválisa volt az új Psittacosaurus hír és annak illusztrációja, ám így is a túlságos dinoszaurusz orientáció miatt ő nyert. Még szemeztem a kis neonvilágításos gekkóval ám ő mai állat. Ettől függetlenül az „új” ma élő, fényt kibocsájtó állatka is helyett kapott most ebben a bejegyzésben. Illetve van most is egy kis Tyrannosaurus.... És van egy repülő guillotine-unk.

 


Priacodon fruitaensis

Mai Colorado területén 150 millió éve élt kis emlős étrendje változatos lehetett mely rovarokat és kis gerinceseket is tartalmazhatott. A 20 centis kis állat testtömege 41-61 grammos lehetett. 1981-ben felső és alsó állkapocs formájában a Morrison Formációból került elő. Triconodontidae emlősről van szó melyek jelenlegi ismereteink alapján 70 millió éve kihaltak.

Dr. Kai Jäger és munkatársai a Bonni Egyetemről megvizsgálták az állkapocs töredékeket, révén eddig nem volt tiszta, azok hogyan illeszkedhettek egymáshoz. 3D technológiának hála sikerült modellezni az állat hogyan haraphatott, lényegében úgy mint egy mai emlős. A Triconodontidae-k fogai 80 millió év alatt alig változtak, lehetségesen ez is hozzájárulhatott a kihalásukhoz. 

 

Gobiconodon, ehhez lehetett hasonló az említett szőrmók. Pavel Riha alkotása.

Forrás:
http://www.sci-news.com/paleontology/priacodon-fruitaensis-bite-09191.html



Gyapjas orrszarvú tetem

Jakutföldön találták ezt a fiatal gyapjas orrszarvút. Körülbelül négy és fél éves lehetett mikor megfulladt, ekkor már nem volt anyja mellett. (Mai fajok 2-3 évesen vállnak el anyjuktól.) Feltehetően még melegebb időben halt meg, mivel a bundája még nem téli jellegű. Vizsgálatok még hátravannak, a tetem állapota alapján bizakodásra ad okot. 80%-ban ép a test. Feltehetően 20 000 – 50 000 éve élt az állat.

Ugyan ott fedezték fel az új példányt ahol 2014-ben a Sasha nevű 34 000 éves tetemet. Sasha csupán hét hónapos lehetett és eperszőke bundája volt mikor meghalt.

 

Forrás:
http://siberiantimes.com/other/others/news/a-well-preserved-woolly-rhino-with-its-last-meal-still-intact-found-in-the-extreme-north-of-yakutia/



Miért haltak ki az ammoniteszek?

Kihalásukra nincs fix magyarázat, annyi biztos, hogy a 66 millió évvel ezelőtti meteor becsapódás végzetes volt számukra. Az ezt megelőző általuk túlélt kihalások nem voltak ilyen ”hirtelenek”. A tengerek elsavasodása különösen hátrányosan érintette a meszes héjú állatokat. Ugyan hozzájuk hasonló állatok, a nautiluszok ma is élnek, túlélésüket valószínűleg generalistább életmódjuknak és feltételezhetően lassabb növekedési rátájuknak köszönhetik. Összegezve az ammontiszek kihalásában jelentős szerepet játszott a táplálék hiánya, a savasabb környezet miatt fellépő korrózió és gyors növekedésük. (Tehát eleve gyorsabb növekedés miatt sok anyag kellett a házhoz, de  savasabb víz marta a házukat, viszont az fellépő még nagyobb anyaghiányt a táplálék megritkulása miatt nem tudták fedezni.)

 

Masato Hattori alkotása

Forrás:
https://www.hakaimagazine.com/news/where-have-all-the-ammonites-gone/



Sormaites teshioensis

Új diplomoceratidae ammonitesz Hokkaidoból (Japán) a felső krétai turoni időszakból. 2015 és 2018-ban begyűjtött maradványok jellegzetessége, hogy szabálytalan gémkapocshoz hasonlatosak, viszont a ház végén ammoniteszektől megszokott szabályos csigaházban végződnek.

 

Forrás:
https://bioone.org/journals/paleontological-research/volume-25/issue-1/2020PR016/Sormaites-a-New-Heteromorph-Ammonoid-Genus-from-the-Turonian-Upper/10.2517/2020PR016.short
http://www.asahi.com/ajw/articles/14080952



Házatlanul

Eichstätt-nél fosszilizálódott késő jurai ammonitesz belsőségekre találtak, ráadásul nagyon jó állapotban a szervek elrendezése is nagyrészt „stimmel”. Tehát miután kikerült a házból a szervek nem mozdultak el jelentősen az eredeti helyükről. Az elrendezés hasonló a mai nautiluszokéhoz, szakértők képesek voltak beazonosítani a különböző belső szerveket. Legfontosabb talán a lehetséges hímivarszerv, ez még jobban megerősíti, hogy a microconch egyedek a hímek. (Tehát a hímek kisebbek voltak a nőstényeknél.)

A belsőségek kikerülése a házból nem tisztázott. E bejegyzés elején erről látható illusztráció, ahol egy Acanthoteuthis támadja meg a Subplanites-t. (Megjegyzés: Igen, nincs ott az alkotó, nem találtam meg az alkotó személyét. Kép a publikációból származik.) Valószínűleg valamilyen ragadozó húzta ki az állatot a házából, annak hátulján okozott lukon át. Illetve nem elvetendő azért, hogy természetes halál után a lágy részek „kicsúsztak” a hullámzás révén.

 

Forrás:
https://sjpp.springeropen.com/articles/10.1186/s13358-020-00215-7 - Failed prey or peculiar necrolysis? Isolated ammonite soft body from the Late Jurassic of Eichstätt (Germany) with complete digestive tract and male reproductive organs



Fogkorona fejlődése a „mezozoikumi madaraknál” az étrendjük függvényében

A tanulmány 28 „mezozoikumi madarat” hasonlított össze különböző módszerekkel. Gyors megjegyzés: Falcatakely kapcsán volt már szó, hogy a madár tehát az Aves nincs megfelelően kezelve, ahogy a krokodil szó használata se. Itt is elő jön, révén „mezozoikumi madár” az akkor élt madár, tehát Aves. De a felsorolásból majd ki fog tűnni, hogy nem éppen.

Alapvetően a fogak nem igazán mutatnak specializációt, mi alapján ezek az állatok nem igazán szakosodtak bizonyos táplálkozási formákra. Viszont vannak olyanok melyeknél van specializáció. Solnhofeni, Archaeopteryx, Jeholornis, Protopteryx, Pengornis, Longipteryx, Tianyuornis, Mengciusornis, Ichthyornis és a Hesperornis ilyenek. Tehát a madarak csőr alapján való táplálkozásának megállapítása általánosságban nem alkalmazható a "madárelődök" fogaira. (Madár előd se jó szó rájuk.)

Hesperornis és Pteranodon, Julio Lacerda alkotása.

Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871174X20301013 - Evolution of tooth crown shape in Mesozoic birds, and its adaptive significance with respect to diet
https://www.deviantart.com/julio-lacerda/art/Fish-Theft-Subaquatic-edition-564323473



Újabb bizonyítékok a Tyrannosauridae-k közti kannibalizmusra

A bizonyítékok San Juan-medencéből kerültek elő. A bizonyítékok a San Juan-medencéből kerültek elő: fogak a Fruitland Formációból (campaniai), combcsont a Kritland Formációból (campaniai) és farok csigolyák az Ojo Alamo Formációból (maastrichti). Harapás nyomoknál nem fedezhetőek fel gyógyulás nyomai, ráadásul olyan nyomok is megtalálhatóak mely alapján a csontról ettek.

Azt nem lehet kijelenteni, hogy kimondottan vadásztak volna egymásra. Ellenben elhullott társaikat megehették. Az, hogy az elhullás oka pl. dominancia harc volt, az ilyen szempontból másodlagos.

Hasonló az Allosaurus-ok kannibalizmusáról itt.


Forrás:
https://www.researchgate.net/publication/348002335_NEW_EVIDENCE_FOR_CANNIBALISM_IN_TYRANNOSAURID_DINOSAURS_FROM_THE_UPPER_CRETACEOUS_CAMPANIANMAASTRICHTIAN_SAN_JUAN_BASIN_OF_NEW_MEXICO



Tyrannosaurus felállása

Lockley és Hunt 1994-ben leírták az első Tyrannosaurus rex-nek tulajdonítható lábnyomot a Raton-medencében. Ezután nekikezdtek még több ennek a fajnak tulajdonítható nyom felkutatásának az elkövetkezendő években, sikerrel. Ezek közé tartozik egy olyan nyom együttes is mely lehetségesen a felállást örökítette meg, ez látható a képen.

Megjegyzés: A lábnyom fosszíliákhoz, tehát az ichno fosszíliákhoz alternatív rendszerzés társul. Lábnyomok által elnevezett állatok nem egyenértékűek pl. fosszilis csontok által elnevezettekkel. Ez esetben a többségében lábnyomok „gazdája” a Tyrannosauripus pillmorei. Ami amúgy nagy valószínűséggel Tyrannosaurus rex, csak 100%-ban nem jelenthető ki.

Elég "old school" a stílusa, dehát a publikációban van...

Forrás:
https://www.researchgate.net/publication/348002331_TRACKS_IN_THE_UPPER_CRETACEOUS_OF_THE_RATON_BASIN_POSSIBLY_SHOW_TYRANNOSAURID_RISING_FROM_A_PRONE_POSITION



Vető dinoszauruszok

A 2020-as járvány miatti leállásoknak köszönhetően volt ideje erre George Perry-nek, az Aucklandi Egyetem professzorának. (Ne értsétek negatívan.) Tulajdonképpen arról van szó, hogy a növényevő dinoszauruszok rágás képesség ellenére is kiválóan alkalmasak voltak a magvak terjesztésére. Koprolitokban gyakran találni magvakat, melyek jó állapotban átvészelték a tápcsatornát. Így a vegetáció megújulásában nagy szerepük volt. Perry saját feltételezései alapján a Triceratops vagy Stegosaurus 4-5 de akár 30 kilométerre is képesek voltak a magokat elszállítani.

Alábbi kép  Tuomas Koivurinne alkotása. Azt hittétek, hogy növényt evő növényevő lesz illusztráció? Sajnos gyakran találkozok azzal, hogy egyesek nem képesek megérteni, hogy növényevő nem csak növényt eszik. Ahogy húsevő nem csak húst, még a krokodilok is képesek gyümölcsöt enni önként. (Pseudosuchia-s cikkben a videó linkelve.)

 

Forrás:
https://phys.org/news/2021-01-giant-dinosaurs-seeds-prehistoric-world.html



Asteracanthus ornatissimus új lelet

A genus már több, mint másfél száz éve le lett írva töredékek alapján. Ehhez a hybodontidae cápához tartozó kivételesen jó minőségű új leletet a németországi Solnhofen mészkőjében találták. Az állat megközelítőleg 150 millió éve élt. Bár a Hybodontidae-k kihaltak 66 millió éve, alapvetően mai cápákhoz nagyon hasonlóak voltak. 

 

Sebastian Stumpf alkotása a rajz.

Forrás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1350 - A unique hybodontiform skeleton provides novel insights into Mesozoic chondrichthyan life



Xenodens calminechari

Újonnan leírt Mosasauroidea, a kréta legvégéről került elő a mai Marokkó területéről. Fogai cápákéhoz hasonlóak. Feltehetően nem kis prédákra ment elsődlegesen miket egy-két falatban nyelt le, inkább nagyobb testből tépett ki darabokat. Az hogy magánál nagyobb prédára vadászott, vagy inkább dögevő volt azt nem lehet megállapítani.

Mosasauroidea-kat alapvetően szinte ugyan olyan táplálkozási stratégiával képzeljük el tévesen. Voltak fajok melyek méretük ellenére kisebb prédára szakosodtak, megint mások a mostani példa alapján akár maguknál nagyobbra is. Kapcsolódó régebbi hír: Gavialimimus

 

Alkotó Andrey Atuchin

Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121000112 -
Xenodens calminechari gen. et sp. nov., a bizarre mosasaurid (Mosasauridae, Squamata) with shark-like cutting teeth from the upper Maastrichtian of Morocco, North Africa
http://novataxa.blogspot.com/2021/01/xenodens.html



Leguminocarpum olmensis

A Leguminocarpum még 1938-ban lett leírva, ám csak most lett hozzá kapcsolva a termése. Pontosabban a szakértők javasolják, hogy a feltárt fosszilis hüvelyes termés ehhez a növényhez legyen rendelve. Az észak-mexikói Olmos Formációban tárták fel a leletet, a növény a kréta végi campaniai időszakban élhetett. Így a Fabaceae-k időrendileg egészen eddig vezethetőek vissza.

 

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s42003-020-01533-9 - Late Campanian fossil of a legume fruit supports Mexico as a center of Fabaceae radiation


Smilodon fatalis anya és két kölyke

A faj leginkább a „ragadozó csapda” lerakódásból ismert. (La Brea, a klasszikus mamut beleragad a kátrányba, majd a rá jövő ragadozók/dögevők is.) Ecuadori pleisztocén tengerparti lerakódásokból (deltatorkolat volt) került elő egy felnőtt nőstény és két fiatal felnőtt melyek úgy két évesek lehettek. Katasztrofális tömeges halálozási eseményből származhat a három egyed és feltehetően egy családról van szó. (Bár felmerült, hogy a két fiatal egy testvér csoport volt és nem sok közük volt a felnőtthöz.) Pantherinae genusz fajaival összehasonlítva két faj jellegzetességét mutatják. Tigrisek gyors növekedését viszont az oroszlánok tovább tartó függetlenedését.

 

"Psithyrus" alkotása

Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589004220311135 -
Smilodon fatalis siblings reveal life history in a saber-toothed cat
https://www.deviantart.com/psithyrus/art/Survival-of-the-Cuddliest-Smilodon-fatalis-family-348269404



Psittacosaurus kloáka, csapó kettő

Már volt publikáció az állat kloákájáról mely szemezgetésbe került. Ám most kicsit bonyolultabb, minthogy a vonala gerinccel párhuzamos vagy merőleges.

A fosszília nagyon jó minőségű. Bőr megmaradt, annak mintázata és színe is kimutatható. Farktollak is megmaradták, bár vannak koncepciók, hogy nem tollak, hanem pl. az egyszarvú csája szarvához (Anhima cornuta) hasonló kinövések. Van egy nagy gond, az pedig, hogy a maradvány az évmilliók alatt „kilapult”. Tehát egy „2D”-s dologból kell 3D-t alkotni, ami nem néhány perc.

Mai dinoszauruszok többségének nincs „pénisze” (kacsák esetén például ideiglenes van a párzási időszakra), a következő kifejezés hülyén fogja venni magát, de így fordítható le: kloáka csók/puszi van ezeknél a madaraknál. Kihalt dinoszauruszok esetén is számos testfelépítés miatt a szakértők a mellett voltak, hogy volt az állatoknak pénisze. Psittacosaurus-nak volt két bőrnyúlványa a kloákánál, ami a mai krokodilokhoz hasonlatos inkább, e mellet itt pézsmamirigyek is helyet kaphattak. Kloákánál rengeteg melanint találtak, a bőrben. Így a lehetséges szagon túl az állat színnel is kiemelhette ezt a részt. Plusz ugye a farktollak. Ez a kép mindent elmond. Lehetséges, hogy egymás fenék tájának szaglása gyakori volt, mint az ember legjobb barátjánál.

 

Bob Nicholls alkotása

Forrás:
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(20)31891-1 - A cloacal opening in a non-avian dinosaur

https://www.newscientist.com/article/2265202-stunning-fossil-suggests-dinosaurs-lured-mates-with-smell-and-vision/



Fényből sosem elég

Fénylő dinoszauruszokról volt cikk a blogon illetve Facebook oldalunkon megosztottuk, hogy hasonló módon erszényesek is képesek fényt kibocsájtani.

Pachydactylus rangei vagyis hálótalpú gekkó képes fénykibocsájtásra mely csak UV mellett látható. Ráadásul ez erős holdfény mellett is látható. Fluoreszcencia úgy működik, hogy az állat bőre áttetsző, sárgás rész az oldalukon és szemüknél a gyűrű ad ki fényt. Elösszőr is ez elnyeli a fényt, majd hosszabb hullámhosszon kibocsájtja. Linkelt cikkben írt példáktól eltérően itt a pigment sejtekben vannak guanin kristályok melyek ezt lehetővé teszik. Ez a dolog más hüllőknél is jelen van és „iridophore” a neve, de fluoreszcenciával még nem volt összekötve, csupán csak a változatos színekkel.

Kérdés, hogyan jöttek erre rá? Tanulmány szerzője David Prötzel, otthon UV fénnyel megvilágította a kis kedvenceit. Tehát még csak nem is a namíbiai sivatagban éjjel vették észre. Kérdés lehet, miért jó ezeknek az állatoknak, hogy kivilágítják egymást, amit akár más is láthat? Felülről annyira nem látszódik ez, révén állatok oldala fénylik. Egymást vegyék észre? Nem is szociális állatok.... Valóban alapvetően magányosak, ám ha összetalálkoznak akkor közel mennek egymáshoz. Ennek egyik oka a szocializálódáson túl, hogy harmatot lenyalogassák egymásról.

Nem fogok most következtetéseket levonni pl. a Dinosauria-kra ebből, révén semennyi biztos alap nincs náluk. Viszont legálisan lehet fantáziálni a mai egyre bővülő példák alapján a fénylő dinoszauruszokról.

 

Forrás:
https://www.livescience.com/gecko-fluorescent-green-glow.html
https://www.nature.com/articles/s41598-020-79706-z


Mindig van nagyobb

Persze ez csak egy mondás. A dél-amerikai Candeleros Formációból új titanosauria közel 98 millió éves leletei kerültek elő, melyek gazdája még a Patagotitan-nál is nagyobb lehetett. A leletek nem elegendőek új taxon meghatározásához. Filogenetikai vizsgálatok alapján a Lognkosauria-k evolúciós ágán volt az állat. E mellett pedig olyan életközösség képe rajzolódik ki, ahol több különböző Sauropoda élt egyszerre, sőt Titanosauria-k osztozkodtak az ekkor még létező Rebbachisauridae-kkal az élőhelyen.

 

Ha már az előző rövidhíresben nem volt kép cisiopurple-től....

Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566712100001X - Report of a giant titanosaur sauropod from the Upper Cretaceous of Neuquén Province, Argentina
https://www.deviantart.com/cisiopurple/art/Patagotitan-821108580



Pterosauria-k harapási ereje

Harapási erő esetén leginkább a Tyrannosaurus szokott előjönni és elő is hozom, révén két régebbi dolgot említenék; ezt és ezt, hiszen a számításokban vannak eltérések. Így most is a tanulmány kilenc kiválasztott faja esetén nem kőbevésett ez. Keveslem a kilencet révén nem fed le minden életmódstílust. Viszont nem véletlenül nem igazán volt ilyen kutatás eddig. Hasonló állatok ma nem élnek, így nincs mihez viszonyítani, nincs mit alapul venni. Én és sokan mások nem képzelték el a Pterosauria-kat olyan „hú de nagy” harapási erővel. Ennek oka a Dinosauria-khoz képest is könnyítettebb csontozat. Alábecsültük őket.

A Dsungaripterus harapási ereje életmódjához mérten nem lehet meglepő, révén vázas puhatestűekkel táplálkozhatott. Thalassodromeus esetén pedig felvetült körökben a „guillotine sárkány” elnevezés, minek örömére már láttam képet, hogy a leköszönő amerikai elnök fejét éppen leharapná egy. Igen, alaposan alábecsültem a Pterosauria-kat.

Forrás:
https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlaa163/6105019 - Reconstruction of the adductor chamber and predicted bite force in pterodactyloids (Pterosauria)



Szemezgetés:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667120304274 - The first record of an ornithomimosaur from the Cretaceous Tugulu Group of the Junggar Basin, Xinjiang, China
Junggar-medence (Kína) első Ornithomimosauria maradványai.


https://www.cambridge.org/core/journals/geological-magazine/article/abs/early-jurassic-palaeopolar-marine-reptiles-of-siberia/0095A8827A14D874782B85D1058D0562
Kora jura kori szibériai tengeri hüllő fauna elemzése. Számos faj a sarki vizekben szaporodott, de nincs rá bizonyíték, hogy egész évben itt lettek volna, bár nem kizárható. Utóbbi esetben újabb bizonyíték a Plesiosauria-ak és Ichthyosauria-k melegvérűségére.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018220306428 - Palaeoecology and palaeoenvironment of Mississippian coastal lakes and marshes during the early terrestrialisation of tetrapods
Észak-angliai Ballagan Formáció kora karboni paleoökológiája.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/geodiversitas/42/30 - Cranial anatomy of Andinodelphys cochabambensis, a stem metatherian from the early Palaeocene of Bolivia
Andinodelphys cochabambensis leletek vizsgálata.


https://www.mapress.com/j/bn/article/view/bionomina.20.1.5 - The authorship of the name of the megatooth shark Carcharocles (Lamniformes, Otodontidae)
Carcharocles genusznév „szerzői joga”.


https://bioone.org/journals/the-bulletin-of-zoological-nomenclature/volume-77/issue-1/bzn.v77.a050/The-correct-authorship-of-Coloradisaurus-Dinosauria-Sauropodomorpha--Galton-1990/10.21805/bzn.v77.a050.short
Coloradisaurus genusznév „szerzői joga”.


https://www.nature.com/articles/ncomms4210 - A new phyllopod bed-like assemblage from the Burgess Shale of the Canadian Rockies
Burgess-palában új lelőhely, melyben eddig feltárt taxonok 22%-a teljesen új.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08912963.2020.1865945?journalCode=ghbi20 - Tortuous trackways: evidence and implications of deviations, turns and changes in direction by dinosaurian trackmakers
Dinoszaurusz lábnyomoknál lévő irányváltásról tanulmány.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121000183 - Dicynodonts (Therapsida: Anomodontia) of South America
Átfogó tanulmány a dél-amerikai Dicynodontia-król.


https://www.nature.com/articles/s42003-020-01561-5 - Environmental drivers of body size evolution in crocodile-line archosaurs
Krokodilok evolúciós ágán környezet hatása a testméretre.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joa.13382 - Hind limb muscle reconstruction in the incipiently opisthopubic large therizinosaur Nothronychus (Theropoda; Maniraptora)
Nothronychus hátsó láb izom rekontsrukció.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2020.1855603 - A re-examination of the anatomy and systematics of the tomistomine crocodylians from the Miocene of Italy and Malta
Miocén kori olasz és máltai Tomistominae-k (gaviálfélék – Gavialidae) vizsgálata.


https://www.researchgate.net/publication/347993219_Boreopterid_pterosaur_fossils_from_South_Korea_reconsidered - Boreopterid pterosaur fossils from South Korea reconsidered
Boreopteridae-nak tulajdonított pteroszaurusz maradványok Dél-Koreából.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02724634.2020.1862133 - First Osteological Record of a Stegosaur (Dinosauria, Ornithischia) from the Upper Jurassic of South America
Stegosauria maradványok a dél-amerikai felső jurai Cañadón Calcáreo Formációból, ezzel növelve a Stegosauria-k egykori elterjedését.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2020.2465 - Biogeography a key influence on distal forelimb variation in horses through the Cenozoic
Equidae elülső végtagjának evolúciója.


https://www.nature.com/articles/s41598-020-80479-8 - Unexpected larger distribution of paleogene stem-rollers (AVES, CORACII): new evidence from the Eocene of Patagonia, Argentina
Ueekenkcoracias tambussiae az eocéni Dél-Amerikában élt, ezzel növelve az elő-Coraciiformes-ek elterjedését.


https://peerj.com/articles/10509/ - The diverse radiodont fauna from the Marjum Formation of Utah, USA
Marjum Formáció radiodonta diverzitása.


https://discovery.kaust.edu.sa/en/article/1048/triggerfish-learns-to-catch-more-diverse-food - Triggerfish learns to catch more diverse food
Nem őslénytani, mai halfaj, ellenben táplálkozási mód miatt érdemes észben tartani.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/spp2.1341 - A new burnetiid from the middle Permian of Zambia and a reanalysis of burnetiamorph relationships
Mobaceras zambeziense egy új burnetiamorpha Therapsida került leírásara a zambiai alsó Madumabisa Agyagkő Formációból. E mellett rendszertani kavar is rendeződhet általa.


https://bioone.org/journals/american-museum-novitates/volume-2020/issue-3965/3965.1/A-New-Dromaeosaurid-from-the-Late-Cretaceous-Khulsan-Locality-of/10.1206/3965.1.short
Shri devi új Dromaeosauridae a mongóliai Barun Goyot Formációból.


http://www.sci-news.com/paleontology/ediacaran-early-cambrian-metazoans-09242.html
Evolúciós kapocs az ediakarai és kambriumi többsejtűek közt.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2020.1862930 - A remarkably complete skeleton from the London Clay provides insights into the morphology and diversity of early Eocene zygodactyl near-passerine birds
Parapsittacopes bergdahli új papagájalakú leletei és rendszerezése.


https://peerj.com/articles/10766/ - A large pterosaur limb bone from the Kaiparowits Formation (late Campanian) of Grand Staircase-Escalante National Monument, Utah, USA
Felső krétai Pterosauria-król.


https://peerj.com/articles/10522/ - Archosauriform footprints in the Lower Triassic of Western Alps and their role in understanding the effects of the Permian-Triassic hyperthermal
Archosauriformes lábnyomok Észak-Olaszországból.

 

https://peerj.com/articles/10665/ - A new caimanine alligatorid from the Middle Eocene of Southwest Texas and implications for spatial and temporal shifts in Paleogene crocodyliform diversity

Chinatichampsus wilsonorum új közép eocéni kajmánforma.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlaa173/6104802 - Second specimen of the Late Cretaceous Australian sauropod dinosaur Diamantinasaurus matildae provides new anatomical information on the skull and neck of early titanosaurs

Második Diamantinasaurus matildae egyed.


https://peerj.com/articles/10676/ - Offshore marine actinopterygian assemblages from the Maastrichtian–Paleogene of the Pindos Unit in Eurytania, Greece

K-T eseményi hal fosszíliák Görögországból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése