2021. május 26., szerda

"Rövid hírek" 27.

 

KookaburraSurvivor alkotása.

Újabb hírösszefoglaló. Eddig ez az év viszonylag bővelkedett Parasaurolophus-okban, így talán nem meglepő, hogy egy új hozzá közeli rokon került leírásra. Tyrannosaurus-os hír persze megint van, mert miért is ne….. Nem régi kikerült cikkünkre rá öt napra pedig jött egy publikáció mi miatt foghatjuk a fejünket, ilyen az élet. Illetve két publikáció is cáfolni látszik ismét a Dinosauria-k, mint gondos szülők dolgot. Tehát most is érkeztek érdekességek.


T. rex már megint, mert miért is ne…

Intramandibular ízület vagy intramandibuláris ízület hüllők alsó állkapcsának középső részén található mely kígyók és varánok alapján segítette a Theropoda-kat abban, hogy rugalmas legyen az állkapocs, így megtarthassák a vergődő áldozatot. Viszont valójában nem igazán lehetett tudni, hogy dinoszauruszok esetén mennyire volt rugalmas, illetve volt képes bizonyos fajoknál csonttörésre.

Tyrannosaurus rex esetén és hozzá hasonló fajoknál nem beszélhetünk rugalmasságról. (Megjegyzés: a mandibular fenestra szinte el is tűnt.) Létrehozták a T. rex állkapcsának 3D-s modelljét az intramandibuláris ízület és környező lágy szövetekkel, tehát izmokkal. Így több próbát és mérést is végezhettek. A prearticular csont az intramandibuláris ízületre hatott csökkentve a rugalmasságot, így az alsó állkapocs merev volt. Módszert más fajoknál is használni kívánják.


Forrás:
https://phys.org/news/2021-04-dinosaurs-bone-crushing-stiff-jaw.html



Szarvas krokodil elfoglalja a helyét

A Voay robustus rendszerezése a krokodilok közt számos problémába ütközött. Ez az egykor Madagaszkáron élt állat nem olyan régen halhatott ki, az utolsó példányok akár még fehér európaiakkal is összefuthattak. Kihalásának oka nem tisztázott. Bennszülöttek elbeszélései alapján két külön krokodil lakta a szigetet, ami azzal szembe megy, hogy ismeretlen okból kihalt Voay helyét a nílusi krokodil vette volna át. Valószínűbb, hogy a nílusi kiszorította a Voay-t.

Ezentúl az állat rendszerezése is problémákba ütközött sokáig a különleges anatómiája miatt. Végül sikerült múzeumi mintákból DNS-t kinyerni minek révén sikerrel biztosan fel lehet helyezni a krokodilok családfájára.


Forrás:
https://www.nature.com/articles/s42003-021-02017-0 - Paleogenomics illuminates the evolutionary history of the extinct Holocene “horned” crocodile of Madagascar, Voay robustus



Azonos ős, azonos eredmény, két külön út

Cetfélékről tudjuk, hogy fejük tetején van az orrnyílásuk, révén így könnyebben vesznek levegőt. Azt gondolhatnánk, hogy a bálnáknál és delfineknél ez egyformán alakult ki. Foltos delfin és közönséges barázdásbálna embriók vizsgálata alapján a helyzet, hogy két külön evolúciós útról beszélhetünk. Mindkét esetben az orrnyílás, mint más emlősöknél a fej elülső részén van, az embrió fejlődésével ez feljebb tolódik. Cetek esetén a változás a nyakszirtcsontnál található, delfineknél/fogas ceteknél pedig a légcsőben láthatunk egy hajlást hátra felé. Két evolúciós megoldás/irány még csupán felvetés, ezt fosszilis anyagok vizsgálatával kell megerősíteni.


Fehérfarkú szarvas, közönséges barázdásbálna és foltos delfin koponya.

Forrás:
https://phys.org/news/2021-04-nose-evolve-blowhole.html



Lelőhely újra felfedezve

Nem szokásom dokumentum filmeket nézni, egyszer láttam egyet ahol egy ankylosaurus lelet lelőhelyét keresték. Elég nagy problémát jelent, ha leletek megtalálási helye nincs jól vagy nincs is dokumentálva. Ez a helyzet a vermonti Parker formációval. A lelőhely 25 évvel a híres fosszíliákban gazdag Burgess-pala előtt lett felfedezve 1855-ben Noah Parker által. Több mint 500 millió évvel ezelőttre tekinthetünk itt vissza. Connecticuti Yale Peabody Múzeumban találhatóak az itt gyűjtött leletek. Kagylók, Trilobita-k, mint az Olenellus és a Tuzoia-k, melyeket legjobban a Burgess-palából ismerhetünk. Három geológus fedezte fel újra a lelőhelyet és szakmai folyóiratban számoltak be erről, ellenben pontos helyet nem adtak meg, hogy az illegális kövület gyűjtők ne károsíthassák a lelőhelyet.


Forrás:
https://suncommunitynews.com/news/88768/vt-fossils-hold-clues-to-earths-earliest-life/



Maradékok

Pabulite, vagy talán pabulit magyarítva nem más, mikor olyan maradványok kerülnek elő amikből evett valami. Például egy hal, amiből láthatóan egy jó harapásnyi hiányzik.

Ez esetben a dél-németországi Posidonia-palában talált fosszília együttes egy lábas fejű a kora jurai Passaloteuthis laevigata „maradékai” kerültek elő. Karjai közt egy proeryon rák maradványaival. Javasolt étkező pedig egy Hybodus hauffianus. Publikációban erről itt is látható illusztráció szerepel.


Forrás:
https://sjpp.springeropen.com/articles/10.1186/s13358-021-00225-z - Fossilized leftover falls as sources of palaeoecological data: a ‘pabulite’ comprising a crustacean, a belemnite and a vertebrate from the Early Jurassic Posidonia Shale



Két különálló szemezgetés együtt ad egy jó képet

Elsőnek maiasaura és dromaeosauridae írást venném ide régebbi hírösszefoglalókból. Szituáció az, hogy a két publikáció merő véletlenségből egymás után került elém, ahogy jöttek sorban a gyűjtésben és összekapcsolhatóak.

A dél-koreai Haman formációban 58 ornithopoda lábnyom került leírásra, Caririchnium nevű ichnogenuszhoz lettek besorolva. Mind fiatal korú legfeljebb fiatal felnőtt egyedtől származik, mely alapján feltételezhető akár, hogy e helyi faj esetén nem volt a világ más részein tapasztalt különböző életkorú egyedek vegyülése.

A második publikáció Az Észak-Amerikában lévő késő krétai Wapiti formációban talált fiatal Lambeosaurinae-kkal foglalkozik. 2018-2019-ben közel 300 maradvány került begyűjtésre melyek közt nyolc felkarcsont alapján legalább nyolc egyedről lehet beszélni, ezek mind késő fiatalkorúak voltak majdnem fiatal felnőttek. Feltehetően a még nem szaporodó fiatalok el voltak választva a szaporodó/fészkelő felnőttektől.

Tehát a dél-koreai esett nem egyedülálló, révén rögtön egy napos eltéréssel jött rá egy észak-amerikai példa publikációja. Szóval még az Ornithopoda-k esetén is lehettek példák életkor alapján való tömörülésre vagy félig üres-tele alapján elkülönülésre.


Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195667121001245 - A juvenile ornithopod tracksite from the Lower Cretaceous Haman Formation, South Korea
https://peerj.com/articles/11290/ - Taphonomy and taxonomy of a juvenile lambeosaurine (Ornithischia: Hadrosauridae) bonebed from the late Campanian Wapiti Formation of northwestern Alberta, Canada



És elavult a cikkem!

Pseudosuchia vol. 2: Sebecia  cikk immáron elavult. Mikor 2010-ben publikálták az állatot, akkor pár dolgon átsiklottak. 5 napra a sebecia cikk után jött ki. Imádom az őslénytant.

Szóval a kolumbiai Cerrejón formációban találták ezt a Dyrosauridae-t. Ez a Pseudosuchia-k olyan családja mely túlélte a kréta végi nagy kihalást és eddigi ismeretek alapján 47 millió éve haltak ki. Tehát krokodilok és Sebecia-k mellett harmadik pseudosuchia ágról van szó. A család félvízi életmódot folytató tagja élték túl a kihalást, technikailag nagyon leegyszerűsítjük kinézetileg és életmódilag krokodilok, de rendszertanilag nem azok. Ezért se tértem ki rájuk a sebecia-s cikkben, révén a hangsúly a tényleges szárazföldi életmódon volt.

A helyzet, hogy a Cerrejonisuchus improcerus maradványainak újravizsgálása alapján a csontozat alkalmas lehetett arra, hogy szárazföldi életmódot folytasson. Tehát lehetséges, hogy a harmadidőszak első felében a sebecidae család mellett velük egy élőhelyen a dyrosauridae család is adott szárazföldi ragadozót. Dél-Amerika annak idején lehet olyan hely volt, ahol a Pseudosuchia-k egymással és nem emlősökkel vagy dinoszauruszokkal versengtek a dominanciáért?



Forrás:
https://peerj.com/articles/11222/ - The postcranial skeleton of Cerrejonisuchus improcerus (Crocodyliformes: Dyrosauridae) and the unusual anatomy of dyrosaurids



Mancsokat a vízbe!

Eocénig vezethető vissza a fosszilis nyilvántartásban az emlősök tenger felé való élőhely terjeszkedése. Wyomingban 58 millió éves több száz lábnyom kerültek elő legalább két külön fajtól üledék kőzetben. Három konkrét gyanúsított van, alsó képen: A) Coryphodon, B), Titanoides és C) Barylambda. Öt lábujjas nyomok mellett négy ujjasak is vannak melyek alapján még fel nem fedezett nagy termetű Tapiroidea vagy párosujjú patás is élt ezen a vidéken.

 


Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41598-021-88412-3 -
Earliest evidence of marine habitat use by mammals



Új felfedezések

Yamatosaurus izanagii

Maastrichtiai Kita-ama formációból írták le ezt az új Hadrosauridae-t néhány csont töredék alapján. Két éve úgy szintén Japánból leírt Kamuysaurus japonicus-szal feltehetően nem találkozhatott földrajzi és időbeli okokból. Saurolophinae és lambeosaurinae alcsaládok feltehetően Ázsiából származnak, Yamatosaurus kezdetlegesebb anatómiája révén pedig Kelet-Ázsiában amolyan reliktumfajként is kezelhető. Itt pedig fogai alapján rokonaitól eltérő étrenden élhetett.


Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41598-021-87719-5 - A new basal hadrosaurid (Dinosauria: Ornithischia) from the latest Cretaceous Kita-ama Formation in Japan implies the origin of hadrosaurids



Új nagy fejű

Indiai Yerrapalli formációból írták le a triászkori Bharitalasuchus tapani-t hiányos leletek által. Ez egy ragadozó Archosauriformes volt, pontosítva az erythrosuchidae család tagja volt. Jellegzetességük testükhöz mért nagy fej. Az orosz Chalishevia és kínai Shansisuchus a közelebbi rokonai.

Mivel a blogon talán még egyszer sem esett róluk szó, így egy második kép (artbyjrc alkotása) ide került, mely a család öt tagját mutatja be.



Forrás:
https://ameghiniana.org.ar/index.php/ameghiniana/article/view/3416 - A NEW ERYTHROSUCHID ARCHOSAURIFORM FROM THE MIDDLE TRIASSIC YERRAPALLI FORMATION OF SOUTH-CENTRAL INDIA
https://www.deviantart.com/artbyjrc/art/Crimson-Crocs-Erythrosuchids-838747124



Palaeogeranos tourmenti

Új közel 30 millió éves daruféle (Gruidae), ezzel a legkorábbi ismert faj. Más darualakúak (Gruiformes), konkrétan a dobosdarufélék (Psophiidae) és óriásgúvatfélék (Aramidae) még ennyire se ismertek fosszilis nyilvántartásból. Új lelet alapján (ami csak egy coracoid csont) Gruidae-k a korai oligocénig visszavezethetőek mely megfelel a molekuláris filogenetikai becslésekkel.


Forrás:
https://link.springer.com/article/10.1007/s10336-021-01891-z - A new fossil from the early Oligocene of Provence (France) increases the diversity of early Gruoidea and adds constraint on the origin of cranes (Gruidae) and limpkin (Aramidae)



Észak-Amerika rejtélyes nagy termetű macskája

Humerus tehát felkarcsont alkalmas lehet a macskafélék akár faji szintű behatárolására. Ismert a kontinensről számos felkarcsont. A legutóbbi idahoi felkarcsont és néhány hozzá tartozó fog segítségével sikerült kimutatni, hogy eddig le nem írt macskaféle élt a „Hemphillian” idején. (Hemphillian kimondottan Észak-Amerikára használt geológiai korszak, mely 10,3 – 4,9 millió évig terjed.) Alapos vizsgálatok alapján a már ismert Machairodus egy új fajáról lehet szó, mely az eddig élt macskafélék közt egyik legnagyobb lehetett. Új faj neve így Machairodus lahayishupup.


Yip Gam-hou alkotása.

Forrás:
https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-021-09540-1 - Quantitative Analyses of Feliform Humeri Reveal the Existence of a Very Large Cat in North America During the Miocene
https://www.deviantart.com/kookaburrasurvivor/art/Machairodus-lahayishupup-878924622



Sahonachelys mailakavava

Északnyugat-madagaszkári Maevarano formáció elmúlt három évtizedben bőséges forrása volt a kréta legvégén itt élt állatok fosszíliáinak. Vintana vagy a Majungasaurus jó példák erre. Most egy új Pelomedusidae, vagy magyar nevén sisakteknősféle került publikálásra. Közeli rokona a kor és lelőhely társa a Sokatra antitra, így az új kládon a Sahonachelyidae-n közösen osztoznak egyelőre. Közeli rokonságot mutatnak az Indiában talált kurmademydini kláddal. Sahonachelys „szívó” táplálkozást folytathatott, étrendjét kis termetű gerincesek és gerinctelenek alkothatták. Képen táplálkozás közben láthatjuk, ahogy egy Beelzebufo-t szív be, persze mint látható még ebihal formában.


Andrey Atuchin alkotása

Forrás:
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.210098 - A new pelomedusoid turtle, Sahonachelys mailakavava, from the Late Cretaceous of Madagascar provides evidence for convergent evolution of specialized suction feeding among pleurodires



Új egyszeműnek nézett kétszemű

Thylacocephala-k trükkösek tudnak lennie, ha oldalról nézzük őket, bizonyos képeken olyan illúzió lehet, mintha egy nagy szemük lenne. Egy pár nagy szemmel rendelkeztek, három pár végtaggal, 8-22 szelvényes testtel mit egy páncél lemez védett. Ezek a piciny állatok késő krétáig megtalálhatóak voltak bolygónk vizeiben.

Most egy új faj került leírásra az illinoisi Mazon Creek Lagerstätte-tből. Eodollocaris keithflinti bár karbonban élt, mégis rendelkezik a mezozoikumi fajok jegyeivel is, amolyan átmenetet képezve. Erről a lelőhelyről még 1990-ben két másik fajt már leírtak, a Concavicaris georgeorum-ot és Convexicaris mazonensis-t.

Képen a vonalka 5mm, A) az Eodollocaris keithflinti, B) a Convexicaris mazonensis, C) a Concavicaris georgeorum, D) a Concavicaris remipes.


Forrás:
https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/geodiversitas/43/10 - New species of Thylacocephala, Eodollocaris keithflinti n. gen., n. sp., from the Mazon Creek Lagerstätte, Illinois, United States (c. 307 Ma) and redescription of other Mazon Creek thylacocephalans



Menefeeceratops sealeyi

Leletei már korábban is ismertek voltak a Menfee formációból, de csak mostanában érvényesítették a fajt. Az újonnan leírt minták mellett új információkat szolgáltattak a Centrosaurinae-król, legrégebbi elismert tagja az alcsaládnak. Kiderült, hogy az alcsalád Észak-Amerika nyugati részének déli és a Sziklás-hegység régiójából származnak és ezt követően terjedtek el az északi féltekén a felső és a késő campaniai időszakban.


Ne maradjunk cisiopurple alkotás nélkül.

Forrás:
https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-021-00555-w  - The oldest centrosaurine: a new ceratopsid dinosaur (Dinosauria: Ceratopsidae) from the Allison Member of the Menefee Formation (Upper Cretaceous, early Campanian), northwestern New Mexico, USA
https://www.deviantart.com/cisiopurple/art/Menefeeceratops-879393276

Fordította: Pneumatoraptor



Tlatolophus galorum

Észak-mexikói Cerro del Pueblo formációban még 2005-ben találtak egy hadrosauroidea farkat, melyért 2013-ban ment egy expedíció. Feltárt egyed a legteljesebb Lambeosaurinae melyet Mexikóban eddig találtak. Tlatolophus galorum-ként lett idén az állat leírva és a Parasaurolophini törzsbe került. Állat 72-73 millió éve élhetett.

Marco A. Pineda alkotása

Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001312 - Tlatolophus galorum, gen. et sp. nov., a parasaurolophini dinosaur from the upper Campanian of the Cerro del Pueblo Formation, Coahuila, northern Mexico

http://novataxa.blogspot.com/2021/05/tlatolophus.html
https://www.deviantart.com/kookaburrasurvivor/art/Tlatolophus-galorum-879186691



Európai óriás Ornithuromorpha-k a kréta időszak legvégéről

A madarak és közvetlen elődeik (Avialae) evolúciója során több nagy termetű faj is kialakult különböző korszakokban. Európában az első ilyen "madarak" a késő kréta (kései campaniai, kora maastrichti) időszakban megjelent gargantuaviidae családba tartoztak. Azonban a maastrichti időszak kései szakaszából nem volt adat ilyesfajta állatokról, egészen mostanáig. A Spanyolország északkeleti részén fekvő Beranuy városának közelében egy nagy termetű „madár” nyakcsigolyáját fedezték fel. A csigolya jellemzői alapján a gazdáját az ornithuromorpha kládba (tehát még nem madár) sorolták be. Azonban egyértelműen különbözik a Gargantuavis-étól. Bár e két taxon közötti rokonság még mindig nem tisztázott, de bizonyítja, hogy a nagy méretű Ornithuromorpha-k a késő campaniaitól a késő maastrichti időszakig fontos részei voltak az Ibériai-Armoricai-sziget ökológiai közösségeinek a K/T kihalási eseményt megelőző utolsó több százezer évben.


 Joschua Knüppe alkotása.

Forrás:
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02724634.2021.1900210 - First record of a giant bird (Ornithuromorpha) from the uppermost Maastrichtian of the Southern Pyrenees, northeast Spain
https://www.deviantart.com/hyrotrioskjan/art/Gargantuavis-216442059

Fordította: Orosz István

 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/spp2.1359 - A new Cenomanian acanthomorph fish from the El Chango quarry (Chiapas, south‐eastern Mexico) and its implications for the early diversification and evolutionary trends of acanthopterygians

Zoqueichthys carolinae Pepemkay maya két új sugarasúszójú hal a kréta kor cenomani időszakából, Délkelet-Mexikóból.

 

https://www.researchgate.net/publication/348662272_International_Journal_of_Paleobiology_Paleontology_Committed_to_Create_Value_for_Researchers_Adocus_Kohaku_A_New_Species_of_Aquatic_Turtle_Testudines_Cryptodira_Adocidae_from_the_Late_Cretaceous_of_Ku

Adocus kohaku új felső krétai cryptodira teknős japánból.

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001166 - The first Cearachelyini (Pelomedusoides, Bothremydidae) turtle from the Upper Cretaceous of Patagonia, and an overview of the occurrence and diversity of Pelomedusoides in Patagonia

Új bothremydidae teknős az Elkanemys pritchardi patagóniai felső krétából.

 

https://fr.copernicus.org/articles/24/117/2021/ - Two new species of the family Rhynchitidae (Coleoptera: Curculionoidea) from Eocene Baltic amber, with key to species and assumed trophic relationships

A curculionoidea vagyis ormányosbogár-szerűk öregcsaládjába tartozó két új Rhynchitidae került leírásra eocéni balti borostyánokból. Baltocar sontagae és Pseudomesauletes lobanovi.


Pseudomesauletes lobanovi


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02724634.2021.1900210 - First record of a giant bird (Ornithuromorpha) from the uppermost Maastrichtian of the Southern Pyrenees, northeast Spain

Új ornithuromorpha Avialae került leírásra nyaki csigolya alapján a maastrichti időszakból.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/spp2.1362 - A new species of the Cambrian bivalved euarthropod Pectocaris with axially differentiated enditic armatures

Chengjiang biotából új pectocaris faj az inopinata.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1907368 - The most primitive Elasmotherium (Perissodactyla, Rhinocerotidae) from the Late Miocene of northern China

Elasmotherium primigenium új faj Északnyugat-Kínából, legkorábbi ismert tagja a genusznak, többi fajhoz képest „primitívebb”, így új fajként került leírásra. Lehetséges a Sinotherium és Elasmotherium közt átmenethez áll legközelebb.


Yu Chen alkotása.

https://academic.oup.com/nsr/advance-article/doi/10.1093/nsr/nwab084/6263645 - An Exceptionally Well-Preserved Herbaceous Eudicot from the Early Cretaceous (late Aptian-early Albian) of Northwest China

Gansufructus saligna új gyümölcs a középső krétai Észak-Nyugat kínából.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121002169 - New hadrosaurid (Dinosauria: Ornithopoda) fossils from the uppermost Cretaceous of central Patagonia and the influence of paleoenvironment on South American hadrosaur distribution

Patagóniai Lago Colhué Huapi formációból előkerült új Hadrosauridae két eltérő életkorú egyede, kréta végi kihaláshoz közel élhettek, így legkésőbb élt ismert ilyen állatok a kontinensről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001294 - Pluridens serpentis, a new mosasaurid (Mosasauridae: Halisaurinae) from the Maastrichtian of Morocco and implications for mosasaur diversity

Pluridens serpentis új Mosasauridae a kréta végi Marokkóból. Két koponya alapján lett leírva, koponyák eltérései pedig lehet nemi dimorfizmus. Feltételezhető test hossz 5-6 méter lehet, bár 10 is szóba jöhet.

 

https://peerj.com/articles/11363/ - Sphenofontis velserae gen. et sp. nov., a new rhynchocephalian from the Late Jurassic of Brunn (Solnhofen Archipelago, southern Germany)

Sphenofontis velserae egy új Rhynchocephalia vagyis hidasgyík Solnhofentől a késő jurából. Élőhely társ rokonaitól jobban eltér, mint a mexikói Cynosphenodon-tól vagy a ma is élő turatarától.



https://peerj.com/articles/11093/ - Nostolepis scale remains (stem Chondrichthyes) from the Lower Devonian of Qujing, Yunnan, China

Nostolepis fajok pikkely alapján való azonosítása, két új faj leírása: N. qujingensis és N. digitus.


https://cdnsciencepub.com/doi/abs/10.1139/cjes-2020-0151 - First mammal from the Willow Creek Formation: a new early Paleocene ptilodontid (Mammalia, Multituberculata) from near Calgary, Alberta, Canada

Első ptilodontidae emlős a kanadai Willow Creek formációbó a Aenigmamys ariesl, közvetlenül a nagy kihalás utánról.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-021-09545-w - The Early Eocene Climatic Optimum at the Lower Section of the Lumbrera Formation (Ypresian, Salta Province, Northwestern Argentina): Origin and Early Diversification of the Cingulata

Lumbrera formáció klímája, feltárt fajok, egy új páncélos vendégízületes a Noatherium emilioi.


https://peerj.com/articles/11362/ - Durnonovariaodus maiseyi gen. et sp. nov., a new hybodontiform shark-like chondrichthyan from the Upper Jurassic Kimmeridge Clay Formation of England

Új Hybodontidae-nak besorolt cápa faj angilai Dorset mellől, késő jurából, a Durnonovariaodus maisey.



Szemezgetés

https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.24641 - Osteology of Unenlagia comahuensis (Theropoda, Paraves, Unenlagiidae) from the Late Cretaceous of Patagonia

Unenlagia comahuensis maradványainak újra vizsgálata. Ő és így a többi Unenlagiidae sokkal közelebb vannak a madarakhoz, mint a Dromaeosauridae-k, igen nem Dromaeosauridae-k.


https://advances.sciencemag.org/content/6/10/eaaw4694 - Co-occurrence of Acheulian and Oldowan artifacts with Homo erectus cranial fossils from Gona, Afar, Ethiopia

Etiópiában talált Homo erectus (koponya) maradványok és kőszerszámok.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016699521000267 - A reassessment of the Oligocene hyracoid mammals from Malembo, Cabinda, Angola

Angolai Hyracoidea tehát szirtiborz-alakúaktól származó oligocéni maradványok vizsgálata alapján 3-4 taxon különíthető el. Geniohyus dartevellei, Pachyhyrax crassidentatus és egy vagy két nem meghatározható taxon.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566712100121X - First discovery of a deinonychosaur trackway from the lower Upper Cretaceous of southeastern China

Felső krétai Délkelet-Kínában talált deinonychosauria lábnyomok. A velociraptorichnus sichuanensis ichnofajhoz lett rendelve, mely lehet Dromaeosauridae és a Troodontidae viszont a két csoportnak eltér a lábszárhossza. A járási sebesség így megbecsülve Dromaeosauridae esetén 6,1 km/óra míg Troodontidae-nál 4,6 km/óra.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pala.12539 - Unique damage‐related, gap‐filling tooth replacement in pycnodont fishes
https://twiceaweekipromise.wordpress.com/tag/geology/ – Kép forrása, alkotó Moyna Muller.

Legtöbb állkapcsos gerincesnél az elvesztett fogak pótlódnak (lúzer emlősök), több -féle fogpótlási mechanizmus létezik viszont egy a közös bennük, még pedig hogy egy fogat egy pótol. A Pycnodus zeaformis és a Pycnodus maliensis esetén viszont a kiesett „nagy” fog helyébe több kisebb lép. Ezzel ez a két hal eltérő fogpótló mechanizmust alkalmazott, mint más állatok.

 


 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001191 - Morphological variability and shell characterization of the European uppermost Jurassic to lowermost Cretaceous stem turtle Pleurosternon bullockii (Paracryptodira, Pleurosternidae)

Pleurosternon bullockii-ből több mint félszáz példány ismert, a faj maradványait pedig több, mint 150 éve gyűjtik. Leletanyag ellenben nem volt átfogó vizsgálat alá vetve, ezt pótlódott be.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221002212 - Hyloidichnus trackways with digit and tail drag traces from the Permian of Gonfaron (Var, France): New insights on the locomotion of captorhinomorph eureptiles

Hyloidichnus nevű ichnogenuszhoz tartozó új lábnyom és faroknyom fosszíliák.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121001887 - Review of the fossil record of early dinosaurs from South America, and its phylogenetic implications

Dél-amerikai triász kori dinosauria leletek átfogó vizsgálata rendszertani szempontból. Ez alapján a Herrerasauridae-k igenis dinoszauruszok.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2021.0319 - Functional constraints during development limit jaw shape evolution in marsupials

Erszényesek reprodukciós módja, tehát az „erszénylakás” az azzal járó méhlepényesektől eltérő egyedfejlődés korlátozza a morfológiai diverzációt. Tehát, míg a méhlepényesek sokféle alakot felvettek az évmilliók folyamán, az erszényesek kevesebbet, mivel korlátoltabbak a lehetőségeik.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001129 - Amber from a Tyrannosaurus rex bonebed (Saskatchewan, Canada) with implications for paleoenvironment and paleoecology

Kanadai Frenchman formációban talált borostyán elemzése.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1920939 - Reassessment of ‘Chilotherium wegneri’ (Mammalia, Rhinocerotidae) from the late Miocene of Samos (Greece) and the European record of Chilotherium
https://www.deviantart.com/hodarinundu/art/Amphimachairodus-in-Action-B-862533161 – Kép forrása.

Chilotherium wegneri leletek újra vizsgálata. Javasolt volt a C. schlosseri és C. wegneri összevonása, ám két külön fajról van szó. Aki nem ismerné ezt a genuszt, ez egy orrszarvú (pontosabban Rhinocerotidae) szarv nélkül, de agyarakkal a szájában.
K
ép HodariNundu alkotása, Chilotherium-ra támadó Amphimachairodus, háttérben pedig egy Dinocrocuta.




https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(21)00431-0 - Independent origins of powered flight in paravian dinosaurs?

Egy korábbi publikáció „cáfolása”, mely alapján az Unenlagiinae, a Microraptorinae és az Anchiornithinae madarak evolúciós ágától különállóan „kísérletezett” a repüléssel.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/brv.12724 - Ecophysiological steps of marine adaptation in extant and extinct non‐avian tetrapods

Vízhez való alkalmazkodás nem madár Tetrapoda-knál. Öt lépésre osztható fel, kezdő lépeseknél nincs jelentős diverzáció, mint az utolsóknál. 31 tengeri állatot vizsgáltak, maiakat és kihaltakat.


https://academic.oup.com/icb/advance-article-abstract/doi/10.1093/icb/icab021/6244185 - The Role of the Tail or Lack Thereof in the Evolution of Tetrapod Aquatic Propulsion

Farok vagy annak hiánya a Tetrapa-knál a vízi meghajtásban.


https://peerj.com/articles/11202/ - Evidence of integumentary scale diversity in the late Jurassic Sauropod Diplodocus sp. from the Mother’s Day Quarry, Montana

Fiatal Diplodocus bőrmaradványának vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0012825221000994 - Fossilized cell nuclei are not that rare: Review of the histological evidence in the Phanerozoic

Összegezve még 609 millió éves fosszília esetén is találtak fosszilizálódott sejtet. Bizonyos esetekben akár kromoszóma is megkövülhet. Ez a dolog ráadásul mégsem olyan ritka, mint eddig gondolták.


https://advances.sciencemag.org/content/7/18/eabe2101 - The evolution of mammalian brain size
https://news.stonybrook.edu/newsroom/new-study-has-scientists-re-evaluating-relative-brain-size-and-mammalian-intelligence/

Emlősök agy- és testméretének változása leginkább két időpontra vezethető vissza 66 és 23-33 millió évvel ezelőtre. Ezen felül nincs szoros kapcsolat az agyméret és testméret közt, így ennek arányából nem ítélhető meg az állat intelligenciája. Ebben az infóban nekem semmi új nincs, mégis a linkelt híroldal „paradigma váltásnak” írja le. Technikailag eddig is tudtuk, embereken végzett vizsgálatok révén is, hogy az agy mérete nem áll szoros kapcsolatban az intelligenciával.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1900209 - Reassessment of the Early Triassic trematosaurid temnospondyl Tertrema acuta from the Arctic island of Spitsbergen

Tertrema acuta koponya újra vizsgálata mely alapján kérdéses a temnospondyli rend eddigi felosztása.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001221 - Testing the persistence of Carcharodontosauridae (THEROPODA) in the upper cretaceous of Patagonia based on dental evidence

Patagóniában talált theropoda fogak elemzése Carcharodontosauridae-kra szűkítve, mely alapján a csoport kihalt a felső kréta idején a kontinensről. Mivel fogvesztés gyakori volt a fogak visszanövése miatt, így gyakran magukban talált fogakból lehet következtetni adott helyen milyen állatok élhettek. Ez a vizsgálat cáfolja azt a felvetést, hogy csak maradványokat nem találtak e család tagjaitól.


https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/8E429639F8B8EF7E5A9E8192DC250507/9781009005814AR.pdf/expanded_sampling_across_ontogeny_in_deltasuchus_motherali_neosuchia_crocodyliformes.pdf

Deltasuchus új maradványok elemzése és rokonság tekintetében az appalacheiai Crocodyliformes-ekhez áll közelebb.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1365 - Morphological–phylogenetic analysis of the late Cenozoic Chlamydini von Teppner (Bivalvia, Pectinidae) of southern South America

Dél-Amerika déli részén talált harmadidőszaki kagylók elemzése.


https://www.ameghiniana.org.ar/index.php/ameghiniana/article/view/3379 - NEW RECORD OF THE VAMPIRE DESMODUS DRACULAE (CHIROPTERA) FROM THE LATE PLEISTOCENE OF ARGENTINA

Desmodus draculae kihalt, mainál nagyobb vámpír denevér új lelete pleisztocéni Buenos Aires mellől.


https://www.cambridge.org/core/journals/geological-magazine/article/abs/sutures-and-septa-in-jurassic-ammonite-systematics/E1790E4DB6F53108318B899E678F240C

Ammoniták házának varratai és válaszfalai fajon belül egyedenként eltérnek, így kétséges, hogy ezek formái összefüggnek-e a víznyomással, továbbá a rendszerezéshez se alkalmasak így.


https://academic.oup.com/biolinnean/advance-article/doi/10.1093/biolinnean/blab047/6261035 - Revision of the muscular anatomy of the paired fins of the living coelacanth Latimeria chalumnae (Sarcopterygii: Actinistia)

Ma élő koelakant a Latimeria chalumnae uszonyainak izomzatáról.


https://peerj.com/articles/11253/ - Braincase anatomy of the Paleocene crocodyliform Rhabdognathus revealed through high resolution computed tomography

Dyrosauridae harmadik pseudosuchia ág volt a krokodil és Sebecia mellett, mi túlélte a kréta végi kihalást, bár ők nem bírták olyan sokáig, mint a Sebecia-k. Rhabdognathus egyik túlélő genusz volt, a túlélők a családjuk tengeri életmódot folytatott tagjai voltak. (Bár feljebb van hír, hogy nem mindegyik faj volt feltétlen ilyen.) Agy felépítésük eltér a rokonaikétól.


https://www.pnas.org/content/118/20/e2023005118 - No evidence for widespread island extinctions after Pleistocene hominin arrival

Egy érdekes tanulmány arról, hogy a pleisztocéni hominini terjeszkedés nem okozott a szigetek életközösségeiben kihalást, vagy legalábbis jelentőset nem. Nem lehet hasonlítani a holocéni eseményekhez.




https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/description-of-the-metoposaurid-anaschisma-browni-from-the-new-oxford-formation-of-pennsylvania/0614F772BC3DE5E6B97200456373C492

Észak-Amerikai több mint száz év alatt hiányosan dokumentált metoposauridae leletanyag elemzése.


https://peerj.com/articles/11179/ - Cranial anatomy of Besanosaurus leptorhynchus Dal Sasso & Pinna, 1996 (Reptilia: Ichthyosauria) from the Middle Triassic Besano Formation of Monte San Giorgio, Italy/Switzerland: taxonomic and palaeobiological implications

1996-ban feltárt Besanosaurus leptorhynchus leletinek újra vizsgálata, néhány új lelet került a fajhoz, Mikadocephalus gracilirostris fiatal B. leptorhynchus volt.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121002145 - Age-constrained therapsid tracks from a mid-latitude upland (Permian–Triassic transition, Los Menucos Complex, Argentina)

Triászkori Argentínában talált lábnyomokról, melyek a Dicynodontipus isp-hez lettek rendelve.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlab013/6271061 - Pelecanimimus (Theropoda: Ornithomimosauria) postcranial anatomy and the evolution of the specialized manus in Ornithomimosaurs and sternum in maniraptoriforms

Pelecanimimus holotípus újra vizsgálata, eddigi feltételezéseket erősíti meg. Szegycsont Maniraptora-któl függetlenül fejlődött ki, nem homológ, révén más Ornithomimosauria-aknál nem ismert.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-021-09541-0 - Morphometric Analysis of the Mandible of Primitive Sabertoothed Felids from the late Miocene of Spain

Két spanyol lelőhelyen talált Promegantereon ogygia és Machairodus aphanistus leletek. Ezek alsó állkapcsának vizsgálata és összevetése más macskafélékkel 3D technológia révén.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-89472-1 - Tiny, ornamented eggs and eggshell from the Upper Cretaceous of Utah represent a new ootaxon with theropod affinities

Új ootaxon a Stillatuberoolithus storrsi, mely kistermetá Theropoda, lehet hogy madár vagy madár előd tojása.



https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1893181 - Brazilian Permian Dvinosaurs (Amphibia, Temnospondyli): Revised Description and Phylogeny

Északkelet-Brazíliában talált permi dvinosauria maradványok elemzése melyek Timonya anneae és Procuhy nazariensis-ből állnak. Igen, Dvinosauria azok kihalt kétéltűek.


https://science.sciencemag.org/content/372/6542/610.full - Report Evolution of vision and hearing modalities in theropod dinosaurs

Hallás és látás a Theropoda-kban. Ez kijött magyar médiában is… Az Alvarezsauridae-k éjszakai madárszerű ragadozók voltak! Végülis én kötekszek azon, hogy a hal és rovar evés is ragadozás...


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/microcomputed-tomography-of-the-holotype-of-the-early-tetrapod-ichthyerpeton-bradleyae-huxley-in-wright-and-huxley-1866-from-the-pennsylvanian-of-ireland/D75A5D64496AB8CDEC9A4BA17A8E4F19

Ichthyerpeton bradleyae micro-CT vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001282 - Ornithischian remains from the Chorrillo Formation (upper Cretaceous), southern Patagonia, Argentina, and their Implications on ornithischian paleobiogeography in the southern hemisphere

Dél-amerikai madármedencéjűek maradványainak elemzése. Hadrosauridae-k és Ankylosauria-k eddig gondoltnál változatosabbak voltak.


https://advances.sciencemag.org/content/7/19/eabe5163 - Respiratory capacity is twice as important as temperature in explaining patterns of metabolic rate across the vertebrate tree of life

Anyagcsere sebességénél eddig a testméret és hőmérséklet figyelembevétele volt a mérvadó. Új vizsgálat alapján a légzőfelület mérete, felvett oxigén mennyisége jobban nyom a latba.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/comptes-rendus-palevol/20/20 - Rediscovery of “Liodon” asiaticum Répelin, 1915, a Mosasaurini (Squamata, Mosasauridae, Mosasaurinae) from the Upper Cretaceous of the vicinity of Jerusalem – Biostratigraphical insights from microfossils

Liodon asiaticum mely egy Jeruzsálemhez közel talált Mosasauroidea mit több mint száz évig elfelejtett. Maradványok vizsgálata, alapján Mosasaurini az állat és Mosasaurus-hoz áll közelebb, mint Plotosaurus-hoz.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0184529 - Rapid and recent diversification patterns in Anseriformes birds: Inferred from molecular phylogeny and diversification analyses

Anseriformes vagyis lúdalakúak genetikai vizsgálata mely 58-50 millió évre is visszavezet. Fajok eddigi rendszerezése is módosul.


https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rsbl.2020.0843 - Extreme growth plasticity in the early branching sauropodomorph Massospondylus carinatus

20 eltérő korú Massospondylus carinatus növekedés vizsgálata, a növekedés nem egyenletes, változó ütemű volt.

 

https://www.nature.com/articles/s42003-021-02067-4 - Molecular phyloecology suggests a trophic shift concurrent with the evolution of the first birds

Madarak vizsgálata repülés és emésztés/táplálkozás alapján, ezek kapcsolata.

 

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2021.674173/abstract - The Early Permian Bolosaurid Eudibamus cursoris: Earliest Reptile to Combine Parasagittal Stride and Digitigrade Posture During Quadrupedal and Bipedal Locomotion
https://alphynix.tumblr.com/post/173233317584/eudibamus-cursoris-from-the-early-permian-of -Kép forrása.

Eudibamus cursoris kora permi hüllő újra vizsgálata. (Eddig is tudható volt, hogy két lábon való járásra képes lehetett, ez nem változott.)

 

 

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2021.661699/full - The True Identity of Putative Tooth Alveoli in a Cenozoic Crown Bird, the Gastornithid Omorhamphus

Elfogadott elmélet, hogy a madarak fogatlansága egy pontra vezethető vissza és nem egymástól függetlenül vesztették el a fogaikat. Ellenben több különböző kihalt madár esetén felmerültek potenciális fog helyek a csőrben. Ez a publikáció ezeket cáfolja, tehát az eddig elfogadott elmélet, továbbra is érvényes.

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121002248 - Skeletal pathologies in the giant ground sloth Eremotherium laurillardi (Xenarthra, Folivora): New cases from the Late Pleistocene of Brazil

Eremotherium laurillardi maradványokon végzet paleopatológiai vizsgálatok melyek folyamán spondyloarthropathy-re bukkantak. (Gerinc gyulladásos betegsége.)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése