2021. november 4., csütörtök

T. rex és a vizes pohár

Aki ért az őslényekhez az tudja, hogy a Jurassic Park dolga, hogy a Tyrannosaurus lépéseitől megremeg a föld, az hogy is írjam: baromság. Valóságban egy T. rex könnyen be tudna cserkészni minket, mivel nem remegne a föld a lábai alatt. Sajnos nagyon sokan azt hiszik, hogy egy nagy Theropoda lépteit ilyen könnyen észrevennék. Szerencse vagy sem (kinek mi) nem fenyeget minket az a veszély, hogy e tévhit életünkbe kerülne. De azért öntsünk tiszta vizet a pohárba.

Mi ez? Mi volt ez a rengés? Á, hogy lehet valóság alapja a fodrozódásnak. Nézzünk is rá erre.


 

Első körben a hatodik film első pár percének realitását magyarázó rövid írást ide venném, még szükségünk lesz rá. Szóval ma élő legnehezebb szárazföldi állatok az elefántok. Valóban egy kifejlett T. rex bizonyos számítások alapján 10 tonnás, vagy kicsivel több is lehetett. Szóval egy elefánt simán az ember mögé tud kerülni, meghallani nem lehet, sőt megérezni sem a talaj rezgéseit. Szóval egy nagy Theropoda úgyszintén gond nélkül kerülne az ember mögé. Igen, ha rálép egy gallyra, az más tészta. Az is igaz, hogy futást nem tudnák olyan csendben kivitelezni.

Ne kerülgessük a forró kását, szóval a filmekben egyértelműen a T. rex miatt remegett a föld. (Hazugság, mert gitárhúr volt… tudom.) Ellenben nem a lépéseitől, az állat dobbantott. Mi lehet az oka a dobbantásoknak? Minél nagyobb, egészségesebb és izmosabb (tehát jól táplált) az egyed, annál erőteljesebb dobbantásra lehet képes. Mint tudjuk a nem madár Theropoda-k gyakran harcoltak fajtársaikkal és kannibalizmus sem lehetett ritka, ellenben nem voltak hülyék, ha lehetett elkerülték a felesleges harcot. Ugyebár ezt a filmek, játékok és még az ismeretterjesztő anyagok is ignorálják, ezért láthatunk folytonos harcokat. Dobbantás, ahogy az időnkénti üvöltés, alkalmas a riválisok elijesztésére. Kérdéses a Theropoda-k hangja mennyire függött a nagyságuktól, dobbantás nagyságában viszont egyértelműen benne van a testméret/testtömeg és erőnlét.

Szóval elméleti szinten a dobbantások a riválisok elijesztésére szolgálhat. Második filmben utalnak is rá, hogy az emberek betolakodók lettek a Tyrannosaurus-ok számára. Tyrannosaurus számára szinte nem volt rivális faj a valóságban. Ekkor már egyesülő észak-amerikai kontinens keleti és nyugati partvidékén lehetett rivális ragadozó viszont ezek közül egyedül a Dryptosaurus mely teljes mértékben elfogadott taxon. Tyrannosaurus egyszerűen leuralt minden közepes és nagy ragadozói ökofülkét. (Dakotaraptor pedig lehet gázlómadárszerű életmódot folytatott.) Tyrannosaurus esetén tehát kisebb/gyengébb fajtársak távoltartására lehetett alkalmas.

Viszont most vegyük elő a hatodik film első pár percét. Ez alapján nem feltétlen Tyrannosaurus rex amit eddig láttunk a filmben, hanem pl. T. dominicus egy helyen élt a Giganotosaurus-nak nevezett Carcharodontosauridae-val, mely neve lehetne akár Gigacanthosaurus grantii. Remélhetően a szegmens a két amerikai kontinens közti szigetvilágon játszódik, mely paleontológiailag a valóságban nincs feltárva elégségesen. (Mikor ez a cikk kimegy, lehet még nincs az a rövid híres készen miben felső krétai kubai leletekről van szó, és hogy két kontinens közti migrációs terület lehetett. Egy Pterosauria és két növény alapján.) Hipotetikusan tehát két nagy méretű Theropoda élt egy helyen. Vagy a T. dominicus gyengébb a T. rex-nél vagy a G. grantii jutott fel a T. rex szintjére.

 


És ismét az elefántoknál tartunk. Szóval az elefántok talpukon keresztül képesek érzékelni az enyhe szeizmikus vibrációt is. Értsük úgy egyszerűen, hogy a talpuk is fül. Talp felépítés persze finoman szólva is más a dinoszauruszok esetén így hát nem igazán vizsgálható, csak következtetések alapján lehet következtetni és folytathatnánk. Ma élő dinoszaurusz fajok valamelyest használhatóak. Azt tudjuk, hogy volt kivihez hasonló csőrű Pterosauria. (16 és 19-es hírösszefoglaló) Bár nekünk láb kellene, madarak képesek érzékelni rezgéseket, így természeti katasztrófákat előre érezni. Krokodiloknál, mint az aligátoroknál udvarlásban fontosak a hímek által keltett rezgések, bár ezeknek nem a talajban való terjedését érzékelik. Juravenator-nak lehetett krokodilokhoz hasonló nyomásérzékelő pikkelyei, az megint egy érdekes dolog lehet, hogy ha közepes/nagy ragadozó fiatal egyede volt. Na és ott a Neovenator koponya CT, mely alapján hasonló idegi felépítése volt, mint a vizi/félvizi hüllőknek, holott ő szárazföldi volt. Szóval a pikkelyes, érdesnek és érzéketlennek tűnő bőr mégsem volt feltétlen olyan érzéketlen. Na igen, és a pávák érzékelő tollai.

Szóval sajnos eléggé hipotetikus az egész cikk felvetése. Ám ha elfogadjuk, azt, hogy a filmekben a Tyrannosaurus képes talpán át érzékelni rezgéseket az sok alternatívát ad. Feljebb említett kisebb/gyengébb riválisok figyelmeztetése vagy távolsági „izmozás” hasonló erejű riválisokkal. Viszont, ha a Gigacanthosaurus nem képes erre például, akkor olyan kommunikációs forma is lehet, mellyel fajtársakkal képesek kommunikálni vokalizációt mellőzve, a rivális fajok viszont nem érzékelik, nem elég jól érzékelik, vagy számukra „érthetetlen”, azt se tudják mitől származnak a rezgések.

A hatodik film első pár percében a Gigacanthosaurus aludt, mikor az eredeti Roberta belebotlott. Lehet az Iguanodontidae-t cserkészte épp be, alvó giga meg nem bocsájtott ki felismerhető rezgéseket. Lehet nem ment volna neki, sőt elkerüli, ha a giga lépdél, révén az alapján érezte volna mi az. Mikor felébredt, pedig már túl késő volt odébbállni. Harmadik rész Spinosaurus kérdése is ide vehető. Maga idejében egy viszonylag pontos ábrázolás volt, mai ismeretanyagok alapján és még a filmes háttér kánon alapján is egy Indominus-hoz hasonló hibrid. Érdemes ketté bontani az ötödik film háttérkutyulásait és azt ami eredetileg volt. DPG háttérkutyulás alapján második film idején nem volt még Spinosaurus, se Corythosaurus a Sorna-n, holott második filmben a befogóknál ott a Corythosaurus adatlapja. De ugyan ez, hogy az első filmben a park állatai közül jó párnak nem is volt kész DNS lánca, nem voltak leklónozva, holott ott vannak az embriók. DPG-s kánon el...rontás esetén a Tyrannosaurus-ok dobbantással a kisebb riválisokat ijeszthették el, melyek közül ekkor a két legnagyobb a Carnotaurus és Baryonyx. Vicces, hogy az előbbiről kánonban sehol nem volt szó az ötödik részig. Ha ignoráljuk a DPG-s baromságokat (én magam részéről ezt teszem), akkor, nos. Nem tudjuk, hogy a Spinosaurus egy kifejlett Tyrannosaurus esetén mennyire is erős. Van elmélet, hogy a második részbéli hím sérülései a Spinosaurus műve. (Meg, hogy az nem egy felnőtt Spinosaurus, még bőven nőtt volna vagy 20 méteresre.) Szóval, ahogy az oroszlánok, úgy a Spinosaurus is keresi és öli a rivális fajok utódait, hogy végezzen velük, de igyekszik kerülni a kifejletteket. Szóval míg a Spinosaurus, hang és szag révén tudja megtalálni a fiatal Tyrannosaurus-okat, addig ezek a fiatalok a talaj vibrációja alapján képesek elkerülni a Spinosaurus-t. Az pedig, hogy a harmadik részben a fiatal felnőtt Tyrannosaurus mért ordította el magát mikor az emberek „rátaláltak”? Elméletek szerint és elvileg kánon szerint is a második részből a fiatal. Lehet spontán a régi és rossz emlékek miatt kijött belőle.


Ezzel lényegében a cikk végére értünk. Eredetileg csupán csak a dobbantásról és erről a talphallásról akartam írni ám közben bejött számos más dolog is a filmekből, mikre magyarázatot adhat. Szóval igen, lehetséges lehet pohárral érzékelni dobbantással „izmozó” Tyrannosaurus-t.

Illetve kis érdekesség, a Zoo Tycoon 1-ben a T. rex-nek van kimondott dobbantó animációja. Pneumatoraptor meg jelezte, hogy a T-Rex Expresszben a Daspletosaurus-ok használják a dobbantást kommunikációra. Persze ha jól emlékszik. Hát, nem minősíteném a szériát, ám érdekes, ha erre más is gondolt.



Források:
https://www.kqed.org/science/1926248/how-elephants-listen-with-their-feet
https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/physiol.00008.2007

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése