2021. október 9., szombat

"Rövid hírek" 32.

Sikerült az őslénytani neveket új magasságokba, a retardáltságba emelni. Ja, új dinoszaurusz faj elég  érdekes nevet kapott. Nem hangzik, hülyén, hanem inkább a névadás, a név jelentése ami eléggé, hát vitatható. Ami már nem vitatható, hogy a Mylodon nem csak a kezünkből enne. Tyrannosaurus hír most bár nincs, Spinosaurus van ismét, ez a vízalatti vadász vagy halász vita még tart. És az itt lévő kép, nos, hipotetikus, de van alapja, és hát, a képen egy faj látható. Erről is lesz szó.

 

Hodari Nundu képe, Ubirajara, mint fiatal egyede valami nagyobbnak.

 

Égi cápa

Cápa kissé hatásvadász e feltehetően akár kemény növényi részekkel is táplálkozó állattól, ám az “új” taréjjal elég impozáns az állat. Tupandactylus navigans egy új felnőtt példánya a GP/2E 9266 került leírásra, mely alaposan felrázza a fajról alkotott képet. Szinte teljes példány  esetén megmaradt az eddig csak spekulált méretes fejdísz és annak lágyszövete. T. navigans és T. imperator bár külön fajnak tekinthető, felmerül, hogy nemidimorfizmusként is értelmezhetőek a különbségek.

 

Forrás:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0254789 - Osteology of an exceptionally well-preserved tapejarid skeleton from Brazil: Revealing the anatomy of a curious pterodactyloid clade



Spinosaurus úszása ismét

24-es hír összefoglalóban arról volt szó, hogy a Spinosaurus mint más rokonai állva halászott. Úszás pedig vadászterületek közti mozgás miatt volt nála kielégítő, vadászatra alkalmatlan volt. Most ismét arról van szó, hogy víz alatt vadászhatott.

Nyaka alkalmas volt a kitérő zsákmány utáni harapásra. Arcán lévő érzékelők alapján zavaros vízben is könnyen vadászhatott. Nem elhanyagolható az állat bőrfelülete például. Akár 10%-ban is javíthatja vagy ronthatja az állat úszását attól függően milyen volt a bőre.

Publikációban említve van pl, hogy az állat farkát lehet a rókacápákhoz hasonlóan használhatta vadászatban, bár erősen megkérdőjelezhető. Méretes, masszív ám rugalmas vitorla pedig segíthetett egyensúlyt megtartani és energiát elnyelni egy nagyobb zsákmánnyal való viaskodás közben. Vastag csontjai és csökkentett “levegő kapacitása” volt az állatnak, mint a mai tengeri emlősöknek vagy pingvineknek, amelyek oxigén javát nem tüdőben (dinoszauruszok esetén légzsákokban még) tárolják, hanem szövetekben biológiailag kötött formában. További felhajtóerő csökkentésnek ott voltak a gasztrolitok melyeket Spinosaurus esetén nem, de Baryonyx esetén találtak. (Lenyelt kövek.) Bár eddigi vizsgálatok alapján Spinosaurus farka rosszabb volt úszásban, mint mai hasonló farkú állatoké, megkérdőjelezhető a vizsgálat, révén nem tudjuk pontosan milyen volt az állat farka, hiszen csak a csontok vannak meg, valódi alakja nem ismert. Lehet, hogy a farok nem olyan jó, mint egy gőtéé, ellenben a Spinosaurus farka jóval izmosabb volt.

Alapesetben a Spinosaurus farkát használta úszásra, vitorla stabilizálta, végtagjaival az irányon módosíthatott. Gyorsúszásban már egész testét használhatta. Spinosaurus fején lévő kis “dísz” szerepe kétséges, főleg ha víz alatt kapta el a zsákmányát, ha oldalra kellett kapni elvben pont ronthatott a hidrodinamikán, elvben révén az is lehet, hogy turbulenciát idézett elő, mely pont hasznára vált az állatnak.


Fred the Dinosaurman képe.

Forrás:
https://www.mdpi.com/2075-1729/11/9/889/htm - Contributions to a Discussion of Spinosaurus aegyptiacus as a Capable Swimmer and Deep-Water Predator
https://www.deviantart.com/fredthedinosaurman/art/Spinosaurus-2020-863783786



Compsognathidae alkonya

Scipionyx samniticus egy itáliai faj, mely fiatal egyed jellegzetességeit mutatja. A család gerenda már egy ideje jó pár szakember szemében, révén lehet, hogy polifiletikus a család, sőt akár még a léte is kérdéses. Hiszen lehetségesen nagyobb Theropoda-k fiatall, nagyon fiatal egyedei. Andrea Cau új felvetése alapján, mely alapján a Scipionyx egy nagyon fiatal Carcharodontosauridae. 

Ezután pedig máris záporoztak a “dolgok” a paleoszubkultúrában, hogy a Sinosauropteryx lehet Yutyrannus, sőt a Dilong is. Mirischia pedig Irritator fióka. Hát. A Juravenator minek lehet akkor a kicsinye a lehetséges vízben használható nyomás érzékelő pikkelyekkel

 

Forrás:
https://www.researchgate.net/publication/354418322_Comments_on_the_Mesozoic_theropod_dinosaurs_from_Italy



Globális lehűlés a krétában

Légköri széndioxid tartalom csökkenés miatt 133 millió éve az éghajlat megváltozott és lehűlt, mely 700 ezer év alatt ment végbe. Antarktisznál található Weddell-tengerből vették le a mélytengeri üledék furatokat, amelyekből a vizsgálatot végezték. A lehűlés neve Weissert Event, vagy Weissert Esemény magyarul. 700 ezer év alatt úgy 3 fokkal ± 1,7 fokkal csökkent a hőmérséklet. Ennek hatására a sarkonok jégréteg jelenhetett meg és mint tudjuk a Dinosauria-k sikerrel vették ezt a kihívást.


Forrás:
https://phys.org/news/2021-09-atmospheric-co2-cooling-age-dinosaurs.html



Szóval vulkanizmus nem kifogás

Kréta kor legvégén heves vulkanizmus volt a bolygó bizonyos részén. Általában úgy kezelik (én is), hogy hozzájárult a kréta végi kihaláshoz, a vulkanizmus globálisan okozhatott fajkihalást, így a meteor egy csökkent biodiverzitású és sérülékeny időszakban végzetes volt. Új kutatás szerint nem.

Baszkföldi Zumaia-sziklák mikrofosszíliáit vizsgálták a kérdéses időszakból. Mikrofosszíliákat adó fajok 90%-a kihalt a meteor miatt. Ellenben ezt megelőzően volt egy éghajlati változás a LMWE, melyet klasszikusan a Dekkánnak tudnak be. Ellenben a Dekkán hosszú idő alatt folyamatosan és nem rövid idő alatt bocsátotta ki a gázokat. Itt a Föld-Nap keringéséről van szó az “eccentricity maximum”-ról. Mely előidézett akkor egy 2-5 fokos globális hőmérséklet emelkedést, az csupán csak véletlen, hogy ekkor volt aktív a Dekkán. Kréta végi nagy kihalás után még két ilyen klimatikus esemény is volt nem sokkal. (Dan-C2 és LC29)


Forrás:
https://pubs.geoscienceworld.org/gsa/geology/article/doi/10.1130/G49214.1/607267/Contribution-of-orbital-forcing-and-Deccan



Kazuár háziasítás

Pleisztocéni hominini terjeszkedés még nem járt jelentős faj kihalással, akár természetesnek is be lehetne tudni. A pleisztocéni ellenben már rosszabb történet. Emberi terjeszkedés folyamán azt lehet látni, hogy a szigeteki nagy termetű röpképtelen madarak az ember feltűnésével jobb esetben is  csak lassan kihaltak. Kivéve a kazuárokat. Talán jogosan lehet őket nevezni a legveszélyesebb futómadárnak, rúgásuk halálos lehet e mellé pedig agresszívak is. 

Szóval őket miért nem irtották ki például Új-Guineáról az emberek? Kutatások alapján elsődlegesen nem felnőttek voltak a célpontok, hanem a tojások. Ráadásul nem megették a tojásokat, hanem kikeltették őket és felnevelték a csibéket. Mint láthatjuk a kazuárokból mégsem lettek óriás “csirkék”. 


Forrás:
https://www.pnas.org/content/118/40/e2100117118 - Late Pleistocene/Early Holocene sites in the montane forests of New Guinea yield early record of cassowary hunting and egg harvesting



Erszényes panda múlt időbe tehető

Hulitherium tomasetti egy Diprotodontidae, mely eddigi feltételezések szerint nem átlagos tagja lehetett a családnak. Úgy van, sajnos el szokás siklani a fölött, hogy a Diprotodon ma élő egyik legközelebbi rokona a wombat, de számos tagja van a kihalt családjának. Erszényesek és méhlepényesek némely tagja nagyon hasonlóak, mint az erszényes farkas és “sima” méhlepényesek közé tartozó farkas. Két emlős csoportban találni példákat a konvergensevolúcióra. Ez egy újabb példa lehetne, ha. 

Új-Guinea hegyvidékein élt Hulitherium tomasetti-hez tartozó fogakat vizsgáltak. (Annaki dején Ausztrália és Új-Guinea egy kontinens volt, melyet Sahulnak hívunk.) Koponyája miatt eddig bambusz fogyasztóként aposztrofálták ezt az erszényest. Fogak alapján ellenben nem nevezhető kimondott bambuszevőnek, kemény növényi részek fogyasztását erősen kerülhette. Helyette zsengébb növényi részeket fogyaszthatott, melybe a bambusz levelek beletartozhattak, ám a szára már nem.

 

Chen Yu képe.

Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221004600 - A panda-like diprotodontid? Assessing the diet of Hulitherium tomasettii using dental complexity (Orientation Patch Count Rotated) and dental microwear texture analysis
https://www.deviantart.com/sinammonite/art/Hulitherium-tomasettii-316425013



Megtalálták Sid elme bajának okát

MCT 3993-M minta egy koponya, mely a Valgipes bucklandi névvel illetet méretesebb kihalt lajhár fajhoz tartozik. Több lajhár koponyát is vizsgáltak a kutatók, ám ennél találtak valami szokatlant. Daganat/rák kihalt állatoknál általában a lágy részek nehéz konzerválódása miatt csak csontok révén, azok megbetegedése révén kerül kimutatásra. Ennek a lajhárnak viszont az agydaganata (pituitary tumor) volt, mely 15 milliméteres nyomot hagyott. Nekrofágok behatását kizárták, így maradtak a tumor lehetőségnél.


Forrás:
https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.24786 - The first evidence of pituitary gland tumor in ground sloth Valgipes bucklandi Lund, 1839



Ferenc rémálma: gyilkos lajhárok valósak (voltak)

Walking with Beasts széria sokak által kritizált része, hogy a Megatherium bizony nem csak növényi étrend híve. Blognál mi elvetjük azt hogy a húsevő csak húst enne vagy növényevő csak növényt, ilyen nincs a valóságban. (Pontosabban nagyon ritka.) Éppen ezért az óriáslajhárok hús fogyasztását sem zárjuk ki. Ha belekverjük kicsit a kriptozoológiát, találhatunk olyan kriptideket, melyek bizony leginkább óriáslajhárok lehetnek és nem éppen vegetáriánusak. Ezek a kriptidek pedig a kontinens őslakosaitól erednek, kiknek őseik annak idején találkoztak, vadászták vagy akár fordítva is, de ismerték ezeket az állatokat.

Mylodon darwinii maradványait vizsgálták, bizonyos aminosavak nitrogén izotópjait. Eredmény pedig az, hogy ez az állat mindenevő volt. Tehát nem az, hogy néha belekóstolt egy elhullott állatba, hanem, hogy állati eredetű táplálék jelentős részt foglalt el az étrendjében. Ezzel szemben a Nothrotheriops növényevő volt. Igen a hír címe hatásvadász volt, mivel a Mylodon testfelépítése nem éppen egy aktív ragadozóé. Így nem tisztázott, hogy mennyire és milyen módon volt ragadozó, legkézenfekvőbb a dögevés.


Akkor most ki kit is néz vacsorának?

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41598-021-97996-9 - Isotope data from amino acids indicate Darwin’s ground sloth was not an herbivore
https://www.deviantart.com/carlost1205/art/Cueva-del-Milodon-Milodon-Cave-889179456



Apró malőr

Yunnanosaurus youngi egy nem sauropoda Sauropodomorpha volt, mely rekordtartó volt, hogy a jura közepén még létezett. A helyzet, hogy tévedés történt. Újravizsgálták honnan származik az állat és valójában a Fengjiahe formációból, tehát alsó jurából, amikor még számos rokona járta a bolygót. Szemléltetőnek az állatról Cisiopurple képe látható itt, még a téves kormeghatározással.


Forrás:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1984445 - Sedimentological evidence suggests an Early Jurassic age for Yunnanosaurus youngi (Dinosauria: Sauropodomorpha) in Yunnan Province of China

https://www.deviantart.com/cisiopurple/art/Yunnanosaurus-813602782



Új fajok

Új pincebogár

Felénk pincebogár a neve, de van ahol evetkerák, amúgy ászkarák a hivatalos magyar nevük. Míg a szárazföldi Isopoda-k aprók, addig vannak tengeri fajok melyeket két kézzel kell megfogni, ölbe vehető méretűek. Kisebb tengeri fajok érdekes szokása, hogy halak szájában telepszenek meg, ott élősködnek. Úgy tíz éve ez hatalmas szenzáció volt. Persze vannak “normik” is, amelyek csak a kopoltyúkba eszik be magukat. 

Goulmimichthys roberti egy 90 millió éve élt halfaj újabb leleténél viszont a kis felvezető után lejöhet, hogy találtak még egy ászkarákot is. Mothocya vallecillae névre hallgató (nem, nem csinálok rossz szóviccet ide) kis parazita felső krétai halakon élősködő Isopoda mely dokumentálásra került. Észak-mexikói jószág abba a családba került melyben bizony a mai parazita fajok is megtalálhatóak, tehát a Cymothoidae-ba.


Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002676 - A fish-parasitic isopod (Cymothoidae) on the pachyrhizodont Goulmimichthys roberti from the lower Turonian (Upper Cretaceous) Vallecillo plattenkalk, NE Mexico



Mindig van lejjebb névadásban

Van nekünk egy új brazíliai Abelisauridae-ank a Marília formációból, felső krétából. Az állat a hiányos maradványok alapján öt méteres lehetett, alapvetően azt is írhatom, hogy ismeretek alapján “tucat” Abelisauridae volt. Az egészben a pikáns, hogy pontosan hol találták meg és nevének, a Kurupi itaata-nak elemeit hogy válogatták össze. Motel Paraiso kedvelt hely a +18-as dolgokat végrehajtók közt. A fajnév jelentése sziklakemény, két tupi szóból áll. Genusz név pedig guarani nyelvből, termékenység és szexualitás istene. 

Elkezdtem egy listát gyűjteni a pikáns illetve perverz hangzású őslénynevekről, de ott főleg magyar nyelv szempontjából lehet bele látni, illetve hallani dolgokat. De ennek a jószágnak konkrétan perverz nevet adtak. Szóval első illusztrációk az állatot párzás közbenről mutatták. (Remélem mire ez hírcsokor kikerül, úgy egy hónap még, addigra lesz más kép is róla.)


Cisiopurple képe.

Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121003977 - New theropod dinosaur from the late Cretaceous of Brazil improves abelisaurid diversity
https://www.deviantart.com/cisiopurple/art/Kurupi-891179647 



Első afrikai Ankylosauria ami nem éppen átlagos

Ha jól rémlik Ankylosauria-nak tulajdonított lábnyomok és esetleg fogak eddig is ismertek voltak. Tehát nem biztos, hogy Ankylosauria volt a tulajdonos. Viszont fosszilizálódott csontok eddig nem kerültek elő. Spicomellus afer közép jurai Marokkóból került elő. Ekkor még az Ankylosauria-k a testvér alrendjük a Stegosauria “árnyékában” éltek, idővel pedig átvették a helyüket. Az új fajból sajnos csak egy borda került elő, a hozzá tartozó bőrpáncéllal, a szokatlanul hosszú oszteodermákkal. 

 

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41559-021-01553-6 - Bizarre dermal armour suggests the first African ankylosaur



Új Spinosauridae-ák

Baryonyx mellől két új faj került leírásra sajnos nagyon töredékes maradványok révén. A két állat baryonychinae alcsaládba tartozik. Ceratosuchops inferodios és Riparovenator milnerae névvel illetődtek. A család feltehetően európai eredettel bír, innen terjedtek el több hullámban a világban. 



Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41598-021-97870-8 - New spinosaurids from the Wessex Formation (Early Cretaceous, UK) and the European origins of Spinosauridae



Medveállatka borostyánban

Mi is követjük azt, hogy a burmai borostyánokat ignoráljuk az ország politikai és népírtó helyzete miatt, így nem igazán vannak borostyános hírek. 

Most viszont Dominikáról van szó, mely a Jurassic Park-tól eltérően harmadidőszaki borostyánokkal rendelkezik. https://primevalonline.blogspot.com/2021/06/jurassic-world-dominium-alternativa.html Ebben a miocéni borostyánban egy új faj a Paradoryphoribius chronocaribbeus található. Bár a medveállatkák roppant szívósak a fosszilis nyilvántartásuk olyan foghíjas, hogy könnyen megszámlálhatóak a fogak. Így egy új lelet, főleg egy ilyen minőségű roppant jelentős a medveállatkák törzsének fejlődéséről. Isohypsibioidea szupercsalád első fosszilis tagjáról van szó.


Holly Sullivan alkotása.

Forrás:
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2021.1760 - A tardigrade in Dominican amber


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002895 - A new partial skeleton of Kryptobaatar from the Upper Cretaceous of Bayan Mandahu (Inner Mongolia, China) relaunch the question about variability in djadochtatherioid multituberculate mammals

Két kryptobaatar faj került leírásra a Góbi-medencéből. E felső krétai emlősök fajgazdagsága nem magyarázható ezen a helyen az őshonosságukkal, egykori körülményekről pedig nincs elég információnk, hogy földrajzi vagy pl. növényzeti eltérésekkel magyarázható legyen.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666721001433 - A new Cheirolepidiaceae conifer Watsoniocladus cunhae sp. nov. from the Early Cretaceous (late Aptian–early Albian) of western Portugal

Watsoniocladus cunhae egy új tűlevelű a kihalt cheirolepidiaceae családból.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2021.1368 - A new protocetid whale offers clues to biogeography and feeding ecology in early cetacean evolution

Phiomicetus anubis egy új eocéni Protocetidae.


https://www.researchsquare.com/article/rs-760793/v1 - A New Titanopteran from Southwestern Korean Peninsula: The Triassic Age of the Nampo Group and its Tectonic Implications

Magnatitan jongheoni egy új triász kori Titanoptera Dél-Koreából. 


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2021.709497/full - Multiple Tooth-Rowed Parareptile From the Early Permian of Oklahoma

Kora permi Delorhynchus harmadik faja került leírásra, a multidentatus.


https://www.nature.com/articles/s41586-021-03834-3 - A Triassic stem lepidosaur illuminates the origin of lizard-like reptiles

Taytalura alcoberi egy új Lepidosauromorpha a késő triászi Argentínából. 


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2021.1931501 - A new ‘rauisuchian’ archosaur from the Middle Triassic Omingonde Formation (Karoo Supergroup) of Namibia

Etjosuchus recidividens egy új Rauisuchia a namíbiai közép triászból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002494 - First record of the family Chilecarinae (Coleoptera; Ithyceridae) from the Upper Cretaceous Arkagala Formation, Magadan Region, Russian Far East

Chilecarinae rovar első ismert faja az oroszországi, felső krétai Arkagala formációból, az Arkagalarhinus zherikhini.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002524 - New fossil biting midge from the Lower Cretaceous amber of Lebanon (Diptera: Ceratopogonidae)

Minyohelea nexuosa új alsó krétai törpeszúnyog egy libanoni borostyánból.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-021-00573-8 - Diversity of gobioid fishes in the late middle Miocene of northern Moldova, Eastern Paratethys – part I: an extinct clade of Lesueurigobius look-alikes

Közép miocéni halfosszíliák Moldvából. Köztük számos új faj.


https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/cjes-2020-0175 - A new species of Ectenosaurus (Mosasauridae: Plioplatecarpinae) from western Kansas, USA, reveals a novel suite of osteological characters for the genus

1970-ben begyűjtött FHSM VP-5515 egyed vizsgálata alapján az Ectenosaurus egy új faja lehet.


http://app.pan.pl/article/item/app008712020.html - A new clupeid fish from the upper Miocene of Greece: A possible Hilsa relative from the Mediterranean

Észak-görögországi, felső miocéni Serres-medencéből új heringféle került leírásra a Pseudohilsa nikosi.


https://bioone.org/journals/annals-of-carnegie-museum/volume-87/issue-2/007.087.0201/A-New-Genus-of-Captorhinid-Reptile-Amniota--Eureptilia-from/10.2992/007.087.0201.short

Oklahomai, alsó permi Hennessey formációból “új” Captorhinidae került leírásra, friss és több, mint fél száz éve gyűjtött leletek alapján, a Rhodotheratus parvus.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121003904 - Late early Miocene mammals from Laguna del Laja, Cura-Mallín Formation, south-central Chile (∼37°S) and their biogeographical and paleoenvironmental significance

A korai miocéni, chilei  Laguna del Laja, Cura-Mallín formáció emlős faunájáról. 17 taxon, köztük újak különíthetőek el. Taxonok alapján erdős és nyílt legelős élőhely volt itt. 


https://bsapubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajb2.1713 - Early Cretaceous abietoid Pinaceae from Mongolia and the history of seed scale shedding

Lepidocasus mellonae új fenyőféle a krétai mongóliából. 


http://www.app.pan.pl/article/item/app008062020.html - An enigmatic new archosauriform from the Carnian– Norian, Upper Triassic, Ischigualasto Formation of northwestern Argentina

Incertovenator longicollum egy új Archosauriformes argentínai, felső triászi Ischigualasto formációból. Bár Archosauriformes-ként  van leírva, megeshet hogy valójában Archosauria az állat, korai Pseudosuchia és Avemetatarsalia jegyekkel rendelkezik. 


https://link.springer.com/article/10.1007/s12549-021-00503-1 - Vertebrate microremains from the Late Devonian (Famennian) of western Mongolia

Junggarensis ambiguus új devoni porcos hal Mongóliából. 


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0034666721001470 - Palaeonitella trifurcata n. sp., a cortoid-building charophyte from the Lower Cretaceous of Catalonia

Palaeonitella trifurcata egy alsó krétai alga mely a ma is élő Nitella-val lehet rokon. 

 

 

https://journals.library.ualberta.ca/vamp/index.php/VAMP/article/view/29369 - New species of the ground sloth Parocnus from the late Pleistocene-early Holocene of Hispaniola

Parocnus dominicanus egy új óriáslajhár a pleisztocéni Dominikai Köztársaságból.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1956940 - A new genus of Interatheriinae (Interatheriidae, Notoungulata) from the Santa Cruz Formation (early–middle Miocene), Santa Cruz Province, Argentina, and the revision of the genus Cochilius Ameghino, 1902

Számos Interatheriidae került leírásra az elmúlt száz évben, de a család rendes felülvizsgálatot nem kapott ez idáig. Összevonásokon túl egy külön faj is leírásra került a Neoicochilus undulatust.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002664 - A new paralligatorid (Crocodyliformes, Neosuchia) from the middle Cretaceous of Jilin Province, northeastern China

Új Paralligatoridae Északkelet-Kínából, közép kréta idejéről. Név ellenére nem aligátor, sőt még csak nem is krokodil Pseudosuchia-ról van szó, Neosuchia ahogy a mai krokodilok. Yanjisuchus longshanensis-nek lett elnevezve.


https://fr.copernicus.org/articles/24/275/2021/ - A new odontocete (Inioidea, Odontoceti) from the late Neogene of North Carolina, USA

Észak-karolinai neogénből új fogas cet, az Isoninia borealis.


https://www.app.pan.pl/article/item/app008752021.html - First palaeoscolecid from the Cambrian (Drumian, Miaolingian) Marjum Formation of western Utah, USA

Arrakiscolex aasei új Palaeoscolecida kambriumi Utahból.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlab053/6365123 - The early evolution of cranial appendages in Bovoidea revealed by new species of Amphimoschus (Mammalia: Ruminantia) from China

Amphimoschus xishuiensis a genuszának új tagja, mely alapján bazális Bovoidea lehetett. Genusz eddigi két fajánál nem volt bizonyíték fejdíszre, ám az új faj esetén a koponyán megtalálták ennek nyomait. 


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.210664 - A giant nektobenthic radiodont from the Burgess Shale and the significance of hurdiid carapace diversity

Titanokorys gainesi egy új kambriumi Radiodonta a Burgess-palából.


https://www.app.pan.pl/article/item/app008792021.html - A new representative of the “orthopteroid” family Cnemidolestidae from the lower Permian of Germany

Németországi alsó permből új Archaeorthoptera, Palatinarkema prokopi. 


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1978082 - A new strange Archaeorthoptera from the Moscovian of Avion (France) (Insecta, Polyneoptera)

Avionugonioneura jouaulti új polyneoptera szárnyas rovar Franciaországból.


http://www.app.pan.pl/article/item/app008482020.html - A new azhdarchoid pterosaur from the Lower Cretaceous of Brazil and the paleobiogeography of the Tapejaridae

Kariridraco dianae új Tapejaridae, lehetségesen azon belül is Thalassodrominae a brazil, alsó krétai Romualdo formációból. 


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1973451 - The new small emballonurid (Emballonuridae, Chiroptera, Mammalia) from the Miocene of Africa: its phylogenetic and palaeogeographic implications

Afrikai miocénből új Emballonuridae (denevér) az Afrillonura namibensis. Erősíti a család afrikai eredetét.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1953047 - A giant Oligocene fossil penguin from the North Island of New Zealand

Kairuku waewaeroa új oligocéni pingvinfaj Új-Zélandról.

 


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1948858

Vishnuonyx neptuni új késő miocéni vidraforma Németországból. Nagyon hasonlít az óriásvidrára, mely alapján főleg halak alkothatták táplálékát. 


https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(21)01158-1 - An Early Cretaceous enantiornithine bird with a pintail

Yuanchuavis kompsosoura egy új Enantiornithes a kora krétai Kínából. Olyan farktollai vannak melyeket eddig nem madár Dinosauria-k esetén nem találtak.

 


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2021.1968966 - Redescription of ‘Amyzon’ brevipinne and remarks on North American Eocene catostomids (Cypriniformes: Catostomidae)

Amyzon brevipinne egy eocéni, kanadai catostomidae hal, melyet még 1893-ban lett leírva. Újravizsgálták, genuszának többi tagjától nagyban eltér, így új genuszt alkot a Wilsonium brevipinne-t.


https://brill.com/view/journals/iawa/aop/article-10.1163-22941932-bja10069/article-10.1163-22941932-bja10069.xml - Fossil wood of Syzygium from the Miocene of Guangxi, South China: the earliest fossil evidence of the genus in eastern Asia

Syzygium guipingensis új 11,4 millió éves mirtuszféle dél-kínai Erzitang formációból. 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002779 - The sauropod record of salitral ojo del agua: A upper cretaceous (Allen formation) fossiliferous locality from northern patagonia, Argentina

Menucocelsior arriagadai új Eutitanosauria kréta végi Patagóniából. Publikáció továbbá más Titanosauria-król is szól az országból. Kréta végén Dél-Amerikában egyszerre több faj élt egy helyen.


https://www.researchgate.net/publication/351609477_A_more_southerly_occurrence_of_Xenoxylon_in_North_America_X_utahense_Xie_et_Gee_sp_nov_from_the_Upper_Jurassic_Morrison_Formation_in_Utah_USA_and_its_paleobiogeographic_and_paleoclimatic_significance

Xenoxylon utahense “új” fafaj az észak-amerikai jurából.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1402 - Early Cretaceous enigmatic insect group showing unique wing venations and antennal sensilla

Kínai, alsó krétai Yixian formációból új kihalt rovar család Magicivenidae. Ide tartozó genusz a Magicivena több fajjal is rendelkezik.


https://cdnsciencepub.com/doi/full/10.1139/cjes-2020-0190 - Description and revised diagnosis of Asia’s first recorded pachycephalosaurid, Sinocephale bexelli gen. nov., from the Upper Cretaceous of Inner Mongolia, China

1953-ban Kínában talált “Troodon” bexelli valójában egy Pachycephalosaurinae, Sinocephale bexelli nevet kapta.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002858 - An unusual conchorhynch from the upper Maastrichtian of the southeast Netherlands and the distinction between nautiloid and ammonoid conchorhynchs (Mollusca, Cephalopoda)

Conchorhynchus illustris új lábasfejű faj a Maastricht formációból. 


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-021-09564-7 - A New Mammal Skull from the Late Cretaceous of Romania and Phylogenetic Affinities of Kogaionid Multituberculates

Hátszeg-szigetről új kogaionidae emlős koponya alapján, a Kogaionon radulescui.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002871 - The oldest fossil Stiletto fly: a new genus and species from the Lower Cretaceous Crato Formation of Brazil (Diptera: Therevidae)

Cretothereva antiqua új therevidae légyfaj az alsó krétai, brazíliai Crato formációból.  


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1966776 - An unusual preservation of a new species of Cicadomorpha (Auchenorrhyncha) from the Crato formation, Lower Cretaceous of Brazil

Brazíliai Crato formációból új cicadellidae rovarfaj,  a Hallex martinsnetoi


https://www.nature.com/articles/s41598-021-98362-5 - A late-surviving stem-ctenophore from the Late Devonian of Miguasha (Canada)

Késő devoni bordásmedúza a Daihuoides jakobvintheri. Mivel zselés test miatt nehezen maradnak meg, így jelentős lelet. Képen az a “fánkszerű”.

 


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03115518.2021.1965215 - New eodermapteran earwigs (Dermaptera) from the Middle Jurassic Jiulongshan Formation of China

Kínai, közép jurai Jiulongshan formációból új fülbemászó fajok, az Aglyptoderma elongatum és A. cylindratum.


https://www.researchgate.net/publication/352738217_A_new_Triodus_shark_species_Xenacanthidae_Xenacanthiformes_from_the_lowermost_Permian_of_France_and_its_paleobiogeographic_implications

Új xenacanthidae cápa a Triodus aeduorum leírásra került Franciaországból, e cápákat átfogó vizsgálatok alapján.


https://riviste.unimi.it/index.php/RIPS/article/view/16421 - KRUMVIRICHTHYS BRZOBOHATYI GEN. ET SP. NOV. – THE OLDEST RECORD OF THE DEEP-SEA SMELTS (BATHYLAGIDAE, ARGENTINIFORMES)

Bathylagidae mélyvízi halcsalád új tagja került leírásra a miocéni Csehországból, a Krumvirichthys brzobohatyi.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121004041 - Upper Aptian ammonite biostratigraphy of the Agua Salada and Mural formations, Sonora State, northwest Mexico

Korai krétai mexikói ammoniteszek vizsgálata, új faj leírása a Sonoraceras tepachensis-é.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1966777 - An exceptional partial skeleton of a new basal raptor (Aves: Accipitridae) from the late Oligocene Namba formation, South Australia

Raptor itt szó szerint ragadozó madár, egy új vágómadárféle került leírásra késő oligocéni Ausztráliából, az Archaehierax sylvestris.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002822 - Sierraceratops turneri, a new chasmosaurine ceratopsid from the Hall Lake Formation (Upper Cretaceous) of south-central New Mexico

Sierraceratops turneri új Chasmosaurinae a kréta végi Új-Mexikóból.


https://bmcecolevol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12862-021-01912-8 - A new extinct species of alligator lizard (Squamata: Elgaria) and an expanded perspective on the osteology and phylogeny of Gerrhonotinae

Nyugati aligátor gyíkok ma élő állatok, ám publikálásra került egy kihalt fajuk a Elgaria peludoverde.


https://peerj.com/articles/12225/ - The oldest species of Peltoperleidus (Louwoichthyiformes, Neopterygii) from the Middle Triassic (Anisian) of China, with phylogenetic and biogeographic implications

Peltoperleidus hal legrégebbi új faja a kínai triászból, a Peltoperleidus asiaticus.



https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121003025 - The first ‘Megapodagrionidae’ (Odonata, Zygoptera) from the Lower Cretaceous of Democratic People’s Republic of Korea

Új megapodagrionidae szitakötő az alsó krétai Észak-Koreából.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121003001 - A New Troodontid from the Upper Cretaceous Gobi Basin of Inner Mongolia, China

Papiliovenator neimengguensis új rövid orrú Troodontidae a felső krétai Góbi-sivatagból.


https://bsapubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajb2.1736 - First Bignoniaceae liana from the Miocene of South America and its evolutionary significance

Új szivarfaféla, pontosabban lián a Dolichandra pacei, Dél-Amerikából a miocénből.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002755 - Ray-finned fishes (Actinopterygii) from the lower Maastrichtian of Algarrobo, central Chile

Kréta végi Chiléből új sugarasúszójú halak fogak alapján. 


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2021.1960911 - Taxonomy and phylogeny of the ‘football stars’ (Asteroidea, Sphaerasteridae)

Sphaerasteridae-k (tengericsillagok, bár ezek a tengericsillagok inkább tengerilabdák) újra vizsgálata és új fajok leírása.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-021-09574-5 - First Apatemyid Mammal from Central Asia

Asiapator onchin egy új és egyben első ázsiai Apatemyidae az eocénből.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121003013 - Revision of the genus Protaxius (Decapoda, Axiidea, Axiidae), with description of a new species from the Lower Cretaceous of west-central Argentina

Protaxius paucisaetosus új axiidea rák az alsó krétai Argentínából, a genusz fajai eddig csak az északi féltekéről és a jurából kerültek leírásra.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.210915 - Pendraig milnerae, a new small-sized coelophysoid theropod from the Late Triassic of Wales

Walesi késő triászból új kisebb méretű Coelophysoidea a Pendraig milnerae. 

 

James Robbins alkotása.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871174X21000846 - Sphenophyllum Brongniart (Sphenopsida) from the Upper Devonian of South China

Dél-kínai felső devonból új növény faj, a Sphenophyllum fanwanense publikálása. 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121004247 - New bird records for the Late Pleistocene of the American continent recovered in Central México and their paleogeographic implications

Új még nem meghatározott ásólúd a késő pleisztocéni Közép-Mexikóból, illetve új jégmadárféle a Megaceryle torquata.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1404 - An unusual shark assemblage from the Ladinian–Carnian interval of South China

Közép triászi kínából hat köztük három új cápából álló együttes. 



Szemezgetés

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0012825221002841 - Early–Middle Triassic fluvial ecosystems of Mallorca (Balearic Islands): Biotic communities and environmental evolution in the equatorial western peri-Tethys

Mallorcai közép triászi édesvízi és vízmenti életközösségéről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002834 - Ecological interactions in conifers (Agathoxylon and Protocupressinoxylon) from the Punta del Barco Formation (Baqueró Group, upper Aptian), Patagonia, Argentina

Punta del Barco formáció egykori erdőiről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871174X21000743 - Palaeoenvironmental and palaeobiogeographical implications of fossil seeds and charophytes from the Lameta Formation (Late Cretaceous), Jabalpur, Madhya Pradesh, India

Késő krétai, india Lameta formáció paleoflórájáról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joa.13555 - Beyond the beak: Brain size and allometry in avian craniofacial evolution

Madarak koponyájának vizsgálata, emlősökével is összevetve.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pala.12571 - Systematic analysis of exceptionally preserved fossils: correlated patterns of decay and preservation

Fosszilizációs folyamatról.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.24733 - Rostral neurovasculature indicates sensory trade-offs in Mesozoic pelagic crocodylomorphs

Metriorhynchoidea-k újabb vizsgálata, az 'integumentary sense organs' vagyis ISOs hiányoznak, feltehetően azért, mert a mai krokodilokkal való közös ősnek még nem volt és csak később alakult ki a mai krokodiloknál. Ezek azok az érzékelő pikkelyek melyek vízalatti életmódot segítik pl. nyomásváltozást érzékelik. 

Juravenator-t ide húzom, hogy dinoszaurusz mibenléte ellenére lehet rendelkezett ilyenekkel. https://primevalonline.blogspot.com/2020/10/rovid-hirek-18.html


https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(21)00891-6 - Ancient and modern genomes unravel the evolutionary history of the rhinoceros family

Mai és kihalt orrszarvúak genetikai elemzése. Ami lényeges lehet, hogy az orrszarvúakat mindig is egy mérsékelt beltenyészet jellemezte, ami mára viszont eléggé jelentős lett. 

 

 

https://www.nature.com/articles/s41598-017-03671-3 - Complex neuroanatomy in the rostrum of the Isle of Wight theropod Neovenator salerii

Neovenator salerii koponya részei CT alá kerültek. Hasonló idegi felépítést találtak amit a vízi/félvizi életmódú hüllőknél, mint Pliosauridae-knál vagy Spinosauridae-knál. Az állat anatómiája alapján szárazföldi ragadozó volt, így javallott az ilyen érzékszervek nyomait nem a vízi táplálék szerzéssel szorosan összekapcsolni. 


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/azo.12402 - Synchrotron microtomography-based osteohistology of Gansus yumenensis: new data on the evolution of uninterrupted bone deposition in basal birds

Gansus yumenensis csontszövet vizsgálata.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.210127 -Dinosaurs from the Santonian–Campanian Atlantic coastline substantiate phylogenetic signatures of vicariance in Cretaceous North America

Santoni és campaniaii korú, appalachiai két dinoszaurusz taxonról (Tyrannosauroidea és Hadrosauridae) melyek e szubkontinens endemikus állatai lehettek, külőnállóan fejlődve a laramidiai jól ismert faunáktól.

 


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2021.1084 - A reassessment of the enigmatic diapsid Paliguana whitei and the early history of Lepidosauromorpha

Paliguana whitei affinitása a Lepidosauromorpha-hoz megerősítve.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.202143 -Strong support for a heterogeneous speciation decline model in Dinosauria: a response to claims made by Bonsor et al. (2020)

Egy bizonyítvány magyarázás egy régebbi (tehát nem erre https://primevalonline.blogspot.com/2021/07/rovid-hirek-30.html) publikációra, hogy “haldokolták már a kréta végén”. Szóval “nincs gond” vele, mert jól ismert csoportok voltak vizsgálva míg más csoportok hiányosan ismertek, nem alkalmasak vizsgálatra.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1970152 - New hipparionine fossils from the Dhok Pathan Formation of Punjab, Pakistan

Hipparionini fosszíliák Pakisztánból.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1401 - The first Silurian trilobite with three-dimensionally preserved soft parts reveals novel appendage morphology

Dalmanites 3D-ben, lágy részekkel megőrződve. 


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1396 - Lophotrochozoa in the Cambrian evolutionary radiation and the Pelagiella problem

Pelagiella problémáról. Ide sorolt fajok nem jól behatárolhatóak, mely az egész Lophotrochozoa rendszerezést nehezíti, így kis rendrakás megpróbálása, Pseudopelagiella bevezetése.


https://peerj.com/articles/11866/ - Computed Tomography elucidates ontogeny within the basal therapsid clade Biarmosuchia

Biarmosuchia-k számítógépes tomográfiája, lehetséges a fiatal és felnőtt egyedek elkülönítése. Lemurosaurus pricei fiatal egyednek volt tartva, holott ez alapján felnőtt, így a felnőttnek tartott egyed új taxont jelent. 


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-021-00579-2 - Two passeriform birds (Aves: Passeriformes) from the Middle Miocene of Austria

Ausztriai közép miocéni verébalakú fosszíliákról.


https://link.springer.com/article/10.1007/s00114-021-01751-z - The erroneous chondrichthyan egg case assignments from the Devonian: implications for the knowledge on the evolution of the reproductive strategy within chondrichthyans

Spiraxis interstrialis fiatalabb megnevezését a Fayolia mourloni-t első körben algaként írták le, ám kiderült, hogy valójában egy porcoshal tojástok. Tehát ez egy ootaxon a felső devonból mely felülvizsgálatot kapott.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1962854 - A juvenile specimen of Neusticemys neuquina (Testudinata: Thalassochelydia) from the Upper Jurassic of Neuquén Basin (Neuquén Province, Argentina)

Neusticemys neuquina fiatal egyedéről.


http://app.pan.pl/article/item/app006982019.html - Ontogeny and variation in the skull roof and braincase of the hadrosaurid dinosaur Maiasaura peeblesorum from the Upper Cretaceous of Montana, USA

Maiasaura peeblesorum különböző korú egyedeinek koponya vizsgálata. Fiatal felnőtteknek még nem volt fejdísze, így rokonsághoz mérten elég későn alakult ez ki.


https://sbpbrasil.org/publications/index.php/rbp/article/view/207 - The unusual association of fish and crabs from Romualdo Formation, Aptian–Albian of the Araripe sedimentary

Brazil Romualdo formációban halak és rákok fosszíliáit vizsgálták. A rákok előbb pusztultak el, mint a halak. A halaknak nem volt alkalmas szájszerve a rákok fogyasztásához, tehát környezeti hatás végzett velük. (Feltehetően a Tethys-óceán hatása.)


https://sbpbrasil.org/publications/index.php/rbp/article/view/201 - First occurrence of the giant shark Carcharocles megalodon (Agassiz, 1843) (Lamniformes; Otodontidae) at Buenos Aires Province, Argentina

Argentínából, Buenos Aires-ből első Otodus megalodon fiatalabb egyedének foga alapján. Megjegyzés, igen itt a publikációban Carcharocles szerepel Otodus helyet. 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002536 - An eye for an eye, a tooth for a tooth: archosaurian teeth from the Açu Formation (Albian–Cenomanian), Potiguar Basin, Northeast Brazil

Ragadozó archosauria fogak vizsgálata a Brazil Potiguar-medencéből. Abelisauridae és Peirosauridae fogak.


https://www.scielo.br/j/aabc/a/XqCg3ZtjR9DwXbrz85KbJDQ/abstract/?lang=en# - Intraspecific variation in the axial skeleton of Aetosauroides scagliai (Archosauria: Aetosauria) and its implications for the aetosaur diversity of the Late Triassic of Brazil

Aetosauroides scagliai-be lett sorolva az Polesinesuchus aurelioi, révén fiatalkorú változatról lehet szó.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1965138 - The Quaternary Hippopotamus records from Italy

Olaszországi vízilovak diverzitásáról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982221010502 - Growth and miniaturization among alvarezsauroid dinosaurs

30-as hírösszefoglalóban volt szó e állatokról. A publikációban két hiba is van, melyet a szerzők orvosolnak. Lényegi információn nem változtatnak.

Megjegyzés: Kisebb hibákra javítást adnak ki, várom a játékfigurás publikáció javítását...


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1960324 - Paleodiet and niche partitioning among the easternmost European cave bears based on tooth wear analysis

Barlangi medvék étrend vizsgálata fogkopás alapján, mai fajokkal összehasonlítva. Három különböző faj 66 egyede volt vizsgálva, Ursus rossicus, U. kanivetz és U. ingressus. 


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/let.12443 - The concept of ‘heteromorph ammonoids’

heteromorph ammonoids” vagyis “aberráns” kinézetű amonitákról. 


https://www.ameghiniana.org.ar/index.php/ameghiniana/article/view/3403 - NEW RECORD OF A PHOCID (MAMMALIA, CARNIVORA, PHOCIDAE) IN THE LATE MIOCENE OF PATAGONIA, ARGENTINA

Properiptychus argentinus fókához hasonló lehet új taxon maradványa.


https://www.ameghiniana.org.ar/index.php/ameghiniana/article/view/3375 - NEOGENE BONY FISHES FROM THE BAHÍA INGLESA FORMATION, NORTHERN CHILE

Chilei Bahía Inglesa formáció gazdag tengeri fosszíliákban, ám a halak nem voltak rendszerezve. 27 egyed 13 taxonban oszlik szét.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0255565 - A Middle Devonian vernal pool ecosystem provides a snapshot of the earliest forests

New York államban kora devoni delta ártér florájának vizsgálata.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1400 - New information on the Jurassic lepidosauromorph Marmoretta oxoniensis

Marmoretta oxoniensis újra vizsgálata, továbbra is nem lepidosauria Lepidosauromorpha, közeli rokona pedig a Fraxinisaura rozynekae.


https://www.nature.com/articles/s41559-021-01545-6 - Global topographic uplift has elevated speciation in mammals and birds over the last 3 million years

Elmúlt 3 millió év tafonómiai változása az emlős és madár fajokra.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/let.12447 - Shell microstructures of latest Permian Rugosochonetidae (Brachiopoda): evidence from SEM- and CT-scanned shell materials

Késő permi Brachiopoda-k (pörgekerúak, kagylók) vizsgálata.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/let.12445 - Recurring taphonomic processes in the carnivoran-dominated Late Miocene assemblages of Batallones-3, Madrid Basin, Spain

Cerro de los Batallones barlang és leletegyütesről. A ragadozók önszántukból mászhattak be, ám kijutni már nem tudtak.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1975278 - Drone testing for 3D reconstruction of massive mounted skeletons in museums: the case of Mammuthus meridionalis (Nesti 1825) from Madonna della Strada (Scoppito, L’Aquila, Italy)

Kísérleti jelleggel múzeumban kiállított Mammuthus meridionalis-t vittek át 3D-be kisméretű drón repülővel. Az eredmény alapján ez a módszer fejlesztendő, mivel nagy potenciál van benne.


https://www.schweizerbart.de/papers/njgpa/detail/301/100011/New_records_of_Oligocene_selachians_Elasmobranchii_from_the_Outer_Carpathian_Basin

Kárpát-medence külső részén (Lengyelország és Ukrajna) talált oligocéni halakról, főleg cápákról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1040618221004493 - Middle Holocene marine and land-tetrapod biodiversity recovered from Galeão shell mound, Guanabara Bay, Brazil

Brazil Guanabara Bay közép holocéni faunájáról.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03014223.2021.1970585 - Thickness histograms of Holocene fossil eggshell fragments indicate diversity and relative abundance of moas (Aves: Dinornithiformes) at North Island sites

Moa tojáshéjakról. 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666721001445 - The classic mid-Devonian Eospermatopteris localities, Gilboa NY, USA

Gilboában található közép devoni paleoflórájáról.


https://sciencepress.mnhn.fr/fr/periodiques/comptes-rendus-palevol/20/35 - Ordovician conodont biofacies of the upper La Silla and San Juan formations (middle Tremadocian-lower Dapingian) at Cerro La Silla, Argentine Precordillera

Cerro La Silla, ordovíciumi Conodonta-król.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566712100272X - Neuroanatomy of a diplodocid sauropod dinosaur from the Lower Cretaceous of Patagonia, Argentina

Dél-Amerikai alsó krétai Diplodocidae, MMCh-Pv-232 esetén vizsgálható az idegrendszer, család ötödik tagja melynél lehetséges.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002706 - Exploring the role of High Arctic Large Igneous Province volcanism on Early Cretaceous Arctic forests

Vulkanikus kora krétai sarki erdők Kanadából.


https://www.researchsquare.com/article/rs-861892/v1 - Differentiated appendages in Isoxys illuminate origin of arthropodization

Isoxys curvirostratus és függelékeinek vizsgálata.

 


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1970153 - A new quantitative approach for guild analyses reveals the evolution of the carnivoran (Mammalia) guild at the Upper Miocene Proto-Rhine (Germany)

Miocéni “Proto-Rajna” menti ragadozó emlősökről, faji változásokról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1968856 - Brachyericines (Erinaceidae, Eulipotyphla) from the early Miocene of central Nei Mongol, China

Brachyericinae a sünfélék egy kihalt alcsaládja. Új leleteikről.


https://www.revistas.usp.br/paz/article/view/164704 - First dinosaur record from the Marília Formation (Maastrichtian) in the Gurinhatã municipality, Minas Gerais state, Brazil

Brazíliai kréta legvégi Marília formáció titanosauria leleteiről.


https://peerj.com/articles/12094/ - Phylogenetic analysis of a new morphological dataset elucidates the evolutionary history of Crocodylia and resolves the long-standing gharial problem

Krokodilok rendszerezését újraértékelő tanulmány. Magyar nyelven részben lejött bulvárban, hogy a kajmánok Észak-Amerikából származnak, ám a publikáció nem csak erről szól.

 


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/brv.12790 - The locomotion of extinct secondarily aquatic tetrapods

Vizi/félvizi életmódú Tetrapoda-król, mozgásukról.

 


https://www.cambridge.org/core/journals/paleobiology/article/abs/intraspecific-facial-bite-marks-in-tyrannosaurids-provide-insight-into-sexual-maturity-and-evolution-of-birdlike-intersexual-display/4AC2A6108BC1CE8E849280D9BC4BD9BB

Tyrannosauridae-k koponyáján lévő sérülések fajtársaiktól egybefügg a nemi éréssel. Amint elkezd nemileg érni az állat, még inkább konfrontálódik fajtársaival.


https://www.app.pan.pl/article/item/app008052020.html - First record of a Late Jurassic rhamphorhynchine pterosaur from Gondwana

Atacama-sivatag és Laurázsián kívüli első Rhamphorhynchidae maradványokról.


https://www.app.pan.pl/article/item/app008112020.html - A phylogenetic analysis of the heterostracan jawless vertebrate family Cyathaspididae

Állkapocs nélküli Cyathaspididae filogenetikai elemzése.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/new-late-eocene-and-oligocene-plotopterid-fossils-from-washington-state-usa-with-a-revision-of-tonsala-buchanani-aves-plotopteridae/EC8BA073236D4B511D0B316C81377BE0

Plotopteridae madarak újrarendezése Washington államból.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-96221-x - Ruminants reveal Eocene Asiatic palaeobiogeographical provinces as the origin of diachronous mammalian Oligocene dispersals into Europe

Kérődzők provincializmusa Kelet-Ázsiában, hatása Európára.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566712100269X - Cranial and dental morphology in a bohaiornithid enantiornithine with information on its tooth replacement pattern

Jehol biótai Enantiornithes-ek fogpótlása és rendszerezése.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121003928 - Late Pleistocene-Holocene fossils from Mirim Lake, southern Brazil, and their paleoenvironmental significance: II – mollusks

Dél-Amerikai Mirim-tóban tengeri puhatestűeket találtak, késő paleocéni és kora holocénieket. Ez a tó a kontinens közepén van, Mirim-lagúnról van szó a tengerpart mellett. Így a “lake” szó használta megtévesztő lehet.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666721001500 - Reinvestigation of the type specimen of Ginkgophyllum grassetii Saporta 1875 using Reflectance Transforming Imaging

Ginkgophyllum grassetii nevű páfrányfenyő újravizsgálata.


https://peerj.com/articles/12082/ - Inter-element variation in the bone histology of Anteosaurus (Dinocephalia, Anteosauridae) from the Tapinocephalus Assemblage Zone of the Karoo Basin of South Africa

Anteosaurus magnificus csontszövet vizsgálata. Élettartam alatt három főbb növekedési stádium, felnőtt korban növekedés nem állt le, csak lelassult, nincs kizárva félvizi életmód időszakosan, de inkább szárazföldi állat volt.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/miocene-fossil-lizards-from-kutch-gujarat-india-a-rare-window-to-the-past-diversity-of-this-subcontinent/600F6590EEBCD074704EE6D5C27BE1D8

Miocéni, indiai squamata fossziliákról.


https://www.app.pan.pl/article/item/app007712020.html - Endocranium and ecology of Eurotherium theriodis, a European hyaenodont mammal from the Lutetian

Eurotherium theriodis agy vizsgálata.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2021.723973/full - Rapid Initial Morphospace Expansion and Delayed Morphological Disparity Peak in the First 100 Million Years of the Archosauromorph Evolutionary Radiation

Archosauromorpha-k kezdeti evolúciójáról, sokszínűvé válásáról.


https://www.schweizerbart.de/papers/njgpa/detail/301/100129/Complete_large_skull_of_the_pterodactyloid_pterosaur_Ctenochasma_elegans_from_the_Late_Jurassic_Solnhofen_Lithographic_Limestones

Ctenochasma elegans új leletéről.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0256233 - A Late Cretaceous dinosaur and crocodyliform faunal association–based on isolate teeth and osteoderms–at Cerro Fortaleza Formation (Campanian-Maastrichtian) type locality, Santa Cruz, Argentina

Dél-Amerikai Cerro Fortaleza formáció dinoszauruszairól és Pseudosuchia-iról. Dreadnoughtus schrani-ről ismert a hely, ám találtak itt Nodosauridae-t, Abelisauridae-t, Peirosauridae-t. Sajnálatos módon fogak és töredékes maradványok által ismertek nagyrészt.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1973452 - Feeding habits of Equus conversidens and Haringtonhippus francisci from Valsequillo, Puebla, México

Equus conversidens és Haringtonhippus francisci táplálkozás vizsgálata fogkopás alapján.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221004284 - Testing dental calculus as a means to determine paleodiet of extinct equid Merychippus sp.

Merychippus lóféle fog/fogkő vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121003989 - Diversity of Pleistocene megamammals from southern Amazon, Mato Grosso state, Brazil

Brazíliai Teles Pires-medence jelentősége és megafauna maradványai. 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002743 - New remains from the Cenomanian Candeleros formation, neuquen basin (Patagonia, Argentina) provide insights into the formation of the sacro-urostylic complex in early pipimorph frogs (amphibia, ANURA)

Candeleros formációban talált béka fosszíliákról.


https://bsapubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajb2.1722 - Paleohistology of the Cretaceous resin-producing conifer Geinitzia reichenbachii using X-ray synchrotron microtomography

Geinitzia reichenbachii vizsgálata, part menti tűlevelű volt.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.24771 - Skull osteology of the holotype of the rhynchosaur Hyperodapedon sanjuanensis (Sill, 1970) from the Upper Triassic Ischigualasto Formation of Argentina

Hyperodapedon sanjuanensis holotípusának koponyájának vizsgálata.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03115518.2021.195837 - New data on one of the first plesiosaur (Reptilia, Sauropterygia) skeletons recovered from Antarctica, with comments on the dorsal sacral and regions of elasmosaurids

Elasmosauridae leletekről az Antarktiszról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2021.1948926 - Revised anatomy, taxonomy and biostratigraphy of Notochampsa istedana Broom, 1904, a Lower Jurassic crocodyliform from the Clarens Formation (Stormberg Group), and its implications for early crocodyliform phylogeny

Notochampsa istedana felülvizsgálata, továbbra is érvényes faj.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031018221004302 - Tooth and long bone scaling in Sardinian ochotonids (early Pleistocene-Holocene): Evidence for megalodontia and its palaeoecological implications

Nyúlalakúak evolúciójáról, anatómiájáról.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/geodiversitas/43/17 - The lizard (Reptilia, Squamata) assemblage from the Paleocene of Montchenot (Paris Basin, MP6)

Paleocéni Párizsi-medence squamata faunája.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-95330-x - The largest and earliest known sample of dental caries in an extinct mammal (Mammalia, Euarchonta, Microsyops latidens) and its ecological implications

Microsyops latidens a Primatomorpha-k egy kihalt ágához tartozik. Fogszuvasodás a szénhidrát tartalommal áll kapcsolatban, így vizsgálni lehetett a régi korok embereinek étrendjét. Ám más emlősök, pl. rég kihaltak esetén nem túl elterjedt. Ezen igyekszik változtatni az itt említett majomforma, mely fogszuvasodása alapján étrendje nem egységes volt élete folyamán, voltak szénhidrátban kimondottan gazdagabb időszakok.


https://fr.copernicus.org/articles/24/287/2021/ - The southernmost occurrence of Ichthyosaurus from the Sinemurian of Portugal

Portugáliai Ichthyosauria-k áttekintése, Ichthyosaurus-nak tulajdonítható leletről, mely így a genusz elterjedését délebbre kiterjeszti.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12549-021-00496-x - Life at the continental–marine interface: palaeoenvironments and biota of the Alcobaça Formation (Late Jurassic, Central Portugal), with a formal definition of the unit appended

Kimmeridgian Alcobaça formációról (Portugália), egykori tengeri élőhelyről publikáció.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pala.12574 - Crypsis in the pelagic realm: evidence from exceptionally preserved fossil fish larvae from the Eocene Stolleklint Clay of Denmark

Dániából eocéni hal ivadék fosszíliákról.



https://pubs.geoscienceworld.org/sepm/palaios/article-abstract/36/8/269/607454/VERTEBRATE-TAPHONOMY-OF-TWO-UPPER-MIOCENE-BONEBEDS

Brazil Solimões formáció tafonómiai elemzése.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1974017 - Dicroidium (Zuberia) zuberi (Szajnocha) Archangelsky from exceptional Carnian leaf litters of the Ischigualasto Formation, westernmost Gondwana

Ischigualasto formáció növényfosszíliáiról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921818121002253 - An atypical Burgess Shale-type fossil assemblage from Cambrian Stage 4 of the Jingshan area, South China: Taphonomy, palaeoecology, and global correlations

Új Burgess-pala típusú lelőhely Kínából.


https://palaeo-electronica.org/content/2021/3449-gm-in-ammonoids-virtual-models

Amoniteszek házának (matematikai) vizsgálata és következtetések.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/gto.12367 - Triassic tragedy—a bone bed in the Otter Sandstone of East Devon, south-west England

Délnyugat angliai Otter homokkő közép triászi leleteiről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221004429 - New geochronological constraints for the Lower Cretaceous Jiufotang Formation in Jianchang Basin, NE China, and their implications for the late Jehol Biota

Jiufotang formáció része a Jehol bióta, mely egy egészen hűvös, fagyos terület volt az alsó krétában. https://primevalonline.blogspot.com/2021/07/rovid-hirek-30.html Ám kormeghatározása nehézkes volt és pontos eredményt nem adott. Új mérés alapján 122,0–118,9 millió évvel ezelőtti.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221004442 - Ecosystem and landscape change in the ‘Top End’ of Australia during the past 35 kyr

Ausztrália növényzete az elmúlt 35 000 évben.


https://www.science.org/doi/10.1126/science.abi6984 - Reproductive innovations and pulsed rise in plant complexity

Növények evolúciójáról. 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121004090 - Cyclostratigraphic analysis of the early Cretaceous laminated limestones of the Araripe Basin, NE Brazil: Estimating sedimentary depositional rates

Brazil Araripe-medence kora krétájából egy tó és megkövesedett üledéke, tektonikai mozgások nem befolyásolták, éghajlat hathatott rá, így annak vizsgálatára alkalmas. 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221004387 - Widespread wildfire across the Pliocene Canadian Arctic Archipelago

Kanadai szigeteken több helyszín alapján gyakoriak lehettek a pliocén idején az erdőtüzek.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002792 - Finite elements analysis suggests a defensive role for osteoderms in titanosaur dinosaurs (Sauropoda)

Titanosauria oszteodermák vizsgálata, ragadozók általi nyomok vannak rajtuk. Oszteodermák nem csak ásványi anyag raktározásra voltak jók, védelmi funkciót is betöltenek.


https://www.researchgate.net/publication/354603017_New_fossil_discoveries_illustrate_the_diversity_of_past_terrestrial_ecosystems_in_New_Caledonia

Új-Kaledónia kréta vége körül elsüllyedt, majd ismét szigetként funkcionált. Ez a publikáció a sziget élővilágát három időszakból vizsgálja, elsüllyedés előttről, újra felbukkanás utáni betelepülési időszakból és pleisztocéni klímaváltozás előttről. 


https://www.researchgate.net/publication/354652566_Lethal_microbial_blooms_delayed_freshwater_ecosystem_recovery_following_the_end-Permian_extinction

Perm végi kihalást követően a helyreállást még hosszasan gátolta/nehezítette a toxikus anyagokat termelő algák ciklikus virágzása.


https://www.researchgate.net/publication/354654312_Trace_fossils_algae_invertebrate_remains_and_new_U-Pb_detrital_zircon_geochronology_from_the_lower_Cambrian_Tornetrask_Formation_northern_Sweden

Észak-svédországi Torneträsk formáció ichno, alga és gerinctelen fosszíliáiról. 


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/let.12446 - First fossil evidence of leaf-feeding caterpillars from India and their feeding strategies

Neogéni leveleken lévő hernyó táplálkozás nyomok.


https://www.cambridge.org/core/journals/paleobiology/article/abs/ediacara-growing-pains-modular-addition-and-development-in-dickinsonia-costata/318DAAF05D4A5D7ADB8BEB7EA932F615

Dickinsonia costata testmodulok számáról, növekedéséről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1040618221004791 - Megantereon (Carnivora, Felidae) in the late Early Pleistocene in China and its implications for paleobiogeography

Megantereon macskaféle fajainak kínai leleteiről.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-97856-6 - Quantitative assessment of the vertebral pneumaticity in an anhanguerid pterosaur using micro-CT scanning

Anhanguerinae pterosauria háti csigolyák vizsgálata. Pneumaticitás 68%, 72%, könnyítettebb, mint a Sauropoda-kié, de nem annyira, mint a mai röpképes madaraké. 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921818121002320 - Major coral extinctions during the early Toarcian global warming event

Jurai felmelegedés általi koral kihalásról.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.24761 - Evolution of whale sensory ecology: Frontiers in nondestructive anatomical investigations

Bálnák echo lokációjának és agyának fejlődése. 


http://open.oriprobe.com/articles/61668056/A_Cretaceous_troodontid_laid_her_pairs_of_eggs_ver.htm

Felső krétai Chichengshan formációban talált troodontidae fészekről. Tojások alapján dupla tojócsöve lehetett a nősténynek.

 


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/synchrotron-imagery-of-phosphatized-eggs-in-waptia-cf-w-fieldensis-from-the-middle-cambrian-miaolingian-wuliuan-spence-shale-of-utah/2DAAF72A25ADCDF8038564FC5C5E80C7

Kambriumi Spence-palából fosszilizálódott peték.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002378 - New furileusaurian remains from La Invernada (northern Patagonia, Argentina): A site of unusual abelisaurids abundance

Felső krétai Carpa formációból két új Furileusauria (Abelisauridae) hiányos leleteiről.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2021.739316/full - Revised Description of the Early Permian Recumbirostran “Microsaur” Nannaroter mckinziei Based on New Fossil Material and Computed Tomographic Data

Nannaroter és új leleteinek vizsgálata.


https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abi7348 - Predictive simulations of running gait reveal a critical dynamic role for the tail in bipedal dinosaur locomotion

Coelophysis-nél modellezték a farok szerepét a mozgásban.



https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S089598112100417X - Pliocene Antilocapridae (Mammalia: Artiodactyla) from San Miguel de Allende, Guanajuato, central Mexico

Pliocéni, mexicói villásszarvúantilop-félékről.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/geodiversitas/43/19 - Naja romani (Hoffstetter, 1939) (Serpentes: Elapidae) from the late Miocene of the Northern Caucasus: the last East European large cobra

Naja romani nevű kobra csigolyák európai miocénből.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12549-021-00487-y - New late Oligocene rodent faunas from the Pannonian basin

Kárpát-medence déli részén Ugljeviktől és Paragovotól oligocén rágcsálóiról.


https://sjpp.springeropen.com/articles/10.1186/s13358-021-00236-w - An assemblage of giant aquatic snakes (Serpentes, Palaeophiidae) from the Eocene of Togo
https://www.deviantart.com/hodarinundu/art/Sea-Serpent-891610144 

Afrikai Togoból az eocén idejéből nagyméretű vízi kígyó maradványai. Palaeophis africanus-hoz lettek rendelve. Kép illusztráció, a Palaeophis colossaeus faj szerepel rajta, alkotó Hodari Nundu.

 


 

https://www.app.pan.pl/article/item/app008502020.html - Bone histology of eosauropterygian diapsid Proneusticosaurus silesiacus from the Middle Triassic of Poland reveals new insights into taxonomic affinities

Proneusticosaurus silesiacus csontszövetvizsgálata, eddig kétséges volt a faj legitimitása, ám vizsgálat alapján rokonoktól jól elkülöníthető.


https://www.scielo.br/j/aabc/a/drC9dDncXXsPjqQQCVSJ5WN/ - A taxonomic approach on diagnostic characters used to define new pterosaur taxa and an estimation of pterosaur diversity

227 pterosauria faj karakterisztikájának vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195667121002688 - Diversity of the dispersed Gnetalean pollen record from the Lower Cretaceous Crato Formation, Brazil: entomophily, harmomegathy and habitat heterogeneity

Leplesmagvú pollenek az alsó krétai, brazil Crato formációból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221004545 - Cretaceous clam chowder: The first evidence of inquilinism between extinct shrimps and bivalves

Közép krétai, ausztráliai Allaru-homokkőben rákok és kagylók együttélésének jele.


https://www.nature.com/articles/s42003-021-02627-8 - Nuclear preservation in the cartilage of the Jehol dinosaur Caudipteryx

Caudipteryx porcszövet vizsgálata. Lehetséges, hogy porc hajlamosabb DNS megőrzésére, mint a csont.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.24768 - Unexpected bite-force conservatism as a stable performance foundation across mesoeucrocodylian historical diversity

Mesoeucrocodylia-k harapási erejéről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0037073821001160 - Ecological successions of rudist communities: a sedimentological and palaeoecological analysis of upper Cenomanian rudist assemblages from the South-Provence Carbonate Platform (SE France)

Fontblanche Mészkő formáció vizsgálata, mészkövet adó szervezeteké.


https://www.researchgate.net/publication/354718406_Metamorphism_obscures_primary_taphonomic_pathways_in_the_early_Cambrian_Sirius_Passet_Lagerstatte_North_Greenland

Grönlandi Sirius Passet-pala és annak lágyrész megőrzési képességei. Eltérő körülmények befolyásolják lágyrészek megmaradási minőségét.


https://www.researchgate.net/publication/353477407_First_discovery_of_Small_Shelly_Fossils_and_new_occurrences_of_brachiopods_and_trilobites_from_the_early_Cambrian_Stage_4_of_the_Swedish_Caledonides_Lapland

Svéd Grammajukku formáció kambriumi leleteiről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022519321003350 - Fluid dynamic simulation suggests hopping locomotion in the Ordovician trilobite Placoparia

Folyadék dinamikai szimuláció alapján ordovíciumi Trilobita-nál, a Placoparia-nal úszásról nem lehet beszélni, de képes volt aljzattól elrugaszkodni és “nagyot ugrani”.

 


 

https://www.researchgate.net/publication/350415578_A_permineralized_thamnopteroid_rhizome_Osmundaceae_with_coprolites_from_the_Permian_of_Heilongjiang_Province_Northeast_China_The_most_primitive_record_of_Osmundaceae_in_Asia

Jurai és kora krétai királyharasztok Kínából.


https://www.researchgate.net/publication/354842695_A_Robinson_Crusoe_story_in_the_fossil_record_Plant-insect_interactions_from_a_Middle_Jurassic_ephemeral_volcanic_island_Eastern_Spain

Növény-rovar interakcióról szóló publikáció. Ám pikantériája, hogy közép jurai “ideiglenes” szigetről, mely akkori szárazföldtől 150 kilométerre volt.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666721001597 - A Late Devonian plant assemblage from New South Wales, Australia: Diversity and specificity

Késő devoni növény együttes Ausztráliából.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/gj.4247 - Fossil Pagiophyllum from the Lower Cretaceous of Jiuquan Basin, Gansu Province, and its palaeoenvironmental implications

Pagiophyllum leletekről és elterjedéséről.


https://www.palaeovertebrata.com/articles/view/381 - The beginning of the adaptive radiation of Theridomorpha (Rodentia) in Western Europe: morphological and phylogenetic analyses of early and middle Eocene taxa; implications for systematics

Theridomorpha rágcsálók újra rendszerezése.


https://www.mapress.com/bn/article/view/bionomina.22.1.3 - Corrections to the nomenclature of sawskates (Rajiformes, Sclerorhynchoidei)

Sclerorhynchoidei rájákról Onchopristis numidus “helyesírási hibájának” javítása Onchopristis numida-ra.


https://www.pnas.org/content/118/40/e2109895118 - Volcanically driven lacustrine ecosystem changes during the Carnian Pluvial Episode (Late Triassic)

Felső triászi Észak-Kínából vulkanikus terület egykori taviról.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-021-09575-4 - Tooth Size Variation in Assemblages of Tremacyllus (Hegetotheriidae, Notoungulata): Insights into Geographical Gradients, Systematics, and Sexual Dimorphism

Tremacyllus nevű notoungulata genusz fogméret változása. Fajokat túl becsülhették, miközben különböző hatások és nemidimorfizmus lehetett az eltérő fogméretek okai. 


https://riviste.unimi.it/index.php/RIPS/article/view/16440 - HISTORICAL AND NOMENCLATURAL REMARKS ON SOME MEGATOOTHED SHARK TEETH (ELASMOBRANCHII, OTODONTIDAE) FROM THE CENOZOIC OF NEW JERSEY (U.S.A.)

Otodontidae cápák terén lévő több mint száz éves “rendetlenséget” tisztázza a publikáció, akár faj összevonásokkal.


https://ecoevorxiv.org/r6jta/ - Niche evolution and phylogenetic community paleoecology of Late Ordovician crinoids

Ordovíciumi tengeri liliomokról. 

 


https://www.researchgate.net/publication/354835522_Paleotsunami_Evidence_in_the_Bahia_Inglesa_Coast_Atacama_Chile_Based_on_a_Multi-Approach_Analysis

Bahía Inglesa part az Atacama tengerparti része. Tengertől messzebb, magasan fekvő területek szökőár nyomok találhatóak.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pala.12575 - Morphological diversity, evolution and biogeography of early Pleistocene rabbits (Genus Oryctolagus)

Kora pleisztocéni nyulakról.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0257803 - The pattern of brain-size change in the early evolution of cetaceans

Agy méret és EQ változása a cetek evolúciója folyamán.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jmor.21414 - The link between avian brachial index, flight capability, and the neornithine evolutionary radiation

Madarak szárny anatómiájáról és repüléséről.


https://journals.library.ualberta.ca/vamp/index.php/VAMP/article/view/29375 - Constraining the body mass range of Anzu wyliei using volumetric and extant-scaling methods

Anzu tömegbecslés, két eredmény 159-199 kg és 216-280 kg. Utóbbi térfogat becslés alapján, melyet hitelesebbnek ítélnek a publikáció szerzői.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2095927321005004 - First mixopterid eurypterids (Arthropoda: Chelicerata) from the Lower Silurian of South China

Alsó sziluri Kínából Eurypterida-k.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121004223 - Isotopic paleoecology (δ13C, δ18O) of two megamammals assemblages from the late pleistocene of Brazilian intertropical region

Brazíliai emlős megafauna szénizotópos vizsgálata.


https://www.researchgate.net/publication/354869751_Cenozoic_mountain_building_and_topographic_evolution_in_Western_Europe_impact_of_billion_years_lithosphere_evolution_and_plate_tectonics

Európai hegység képződésről.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ar.24757 - Osteology and relationships of Revueltosaurus callenderi (Archosauria: Suchia) from the Upper Triassic (Norian) Chinle Formation of Petrified Forest National Park, Arizona, United States

Revueltosaurus callenderi nevű Aetosauriformes újra vizsgálata, Aetosauria-ba kerülhet.


https://fr.copernicus.org/articles/24/295/2021/ - The life cycle in late Paleozoic eryopid temnospondyls: developmental variation, plasticity and phylogeny

Eryopidae kétéltűek eltérő korú egyedeiről, élőhelyük és annak hatásáról, törzsfáról.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0257913 - Postcranial osteology of Beipiaosaurus inexpectus (Theropoda: Therizinosauria)

Beipiaosaurus inexpectus további maradványainak leírás.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-98335-8 - Dental replacement in Mesozoic birds: evidence from newly discovered Brazilian enantiornithines

Fogpótlódás dél-amerikai Enantiornithes-eknél.


https://peerj.com/articles/12218/ - Mandible histology in Metoposaurus krasiejowensis (Temnospondyli, Stereospondyli) from the Upper Triassic of Poland

Metoposaurus állkapcsának és tartozó szöveteinek vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169534719301405 - The Early Origin of Feathers

Még 2019-es publikáció a tollak eredetéről, ezt a blog nem dolgozta fel, de tartalmilag közös másik publikációval melyet igen. https://primevalonline.blogspot.com/2019/12/nem-bolyhoska-3-de-az-ut-ugyanaz.html


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1962853 - Upper Eifelian and Givetian (Middle Devonian) conodont sequence at Renanué (Aragonian Pyrenees, Spain): a relevant section for Givetian Chronostratigraphy

Közép devoni spanyol Conodonta-k vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221004648 - Microfossil and geochemical records reveal high-productivity paleoenvironments in the Cretaceous Western Interior Seaway during Oceanic Anoxic Event 2

Mikrofosszíliák vizsgálata a 94,5 millió évvel ezelőtti OAE2 (Oceanic Anoxic Event 2) idejéről, mikor zavar volt a szén körforgásban.


https://sbpbrasil.org/publications/index.php/rbp/article/view/230 - New Cingulata (Mammalia, Xenarthra) from the Upper Lumbrera Formation (Bartonian, middle Eocene), Salta Province, Argentina

Új Cingulata az eocéni Saltából. 


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1749-4877.12599 - How big can a walking fish be? A theoretical inference based on observations on four land-dwelling fish genera of South Vietnam

Négy faj alapján halak szárazon való közlekedéséről és ennek méret korlátjáról.


https://sbpbrasil.org/publications/index.php/rbp/article/view/215 - Mesosaur taxonomy reappraisal: are Stereosternum and Brazilosaurus valid taxa?

Mesosauria/Mesosauridae-k érvényessége jó régóta vita tárgya. E publikációhoz több száz egyed átvizsgálása után arra jutottak, hogy a Mesosaurus érvényes taxon, a másik kettő a Stereosternum és Brazilosaurus viszont nomina dubia.


https://sbpbrasil.org/publications/index.php/rbp/article/view/214 - The paleoecology of Pleistocene giant megatheriid sloths: stable isotopes (δ13C, δ18O) of co-occurring Megatherium and Eremotherium from southern Brazil

Megatherium és Eremotherium szénizotópos vizsgálata. Nem tiszta mai napig, hogy egyszerre éltek volna egy helyen, a szénizotópos vizsgálat alapján lehetséges, eltérő növényzetet fogyasztottak.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jqs.3375 - An Early Pleistocene hippopotamus from Westbury Cave, Somerset, England: support for a previously unrecognized temperate interval in the British Quaternary record

Pleisztocéni viziló Angliából.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.24792 - Geometric morphometrics and anatomical network analyses reveal ecospace partitioning among geoemydid turtles from the Uinta Formation, Utah

Eocéni, utahi Uinta formáció geoemydidae teknőseiről.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-99056-8 - Exceptional fossil assemblages confirm the existence of complex Early Triassic ecosystems during the early Spathian

Perm-triász átmenetéből tengeri bióta leírása Észak-Amerikából.


https://palaeo-electronica.org/content/2021/3471-plesiosaur-vertebrae - Taxonomic utility of Early Cretaceous Australian plesiosaurian vertebrae

Kora krétai, fajhoz nem rendelhető plesiosauria csigolyák vizsgálata.


https://www.researchgate.net/publication/354858495_Cretaceous_mammals_of_India-Stratigraphic_distribution_diversity_and_intercontinental_affinities

Krétakori indiai emlősökről.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-021-00576-5 - New and overlooked occurrences of the rarely reported protochelonibiine “turtle” barnacles from the Oligocene and Miocene of Europe

Oligocéni és eocéni európai kacslábú rákokról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982221012689 - Feeding ecology has shaped the evolution of modern sharks

Ma élő és kihalt cápák fogainak vizsgálata. Mai cápa diverzitás annak is köszönhető, hogy a fajok közti versengés elé került a fajok táplálkozási specializálódása.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121004296 - First Neogene record of Pelecanus (Aves: Pelecanidae) from México

Észak-Amerika nyugati feléről, tengeri kőzetből, a neogénből első pelikán lelet.


https://www.pnas.org/content/111/28/10245 - Evolutionary trends in Triceratops from the Hell Creek Formation, Montana

Publikáció a kréta legvégi, montanai triceratops koponyák elemzéséről, azok változásáról. 

 


https://sjpp.springeropen.com/articles/10.1186/s13358-021-00234-y - A redescription of the Late Jurassic (Tithonian) turtle Uluops uluops and a new phylogenetic hypothesis of Paracryptodira

Uluops uluops CT vizsgálatáról.


https://www.researchgate.net/publication/351498956_Sedimentology_paleogeography_and_climatology_of_the_Hauterivian-Barremian_in_Tunisia_and_neighboring_Tethyan_realms

Kora krétai üledékképződés Tunéziában.


https://www.nature.com/articles/s42003-021-02707-9 - Widespread loss of mammalian lineage and dietary diversity in the early Oligocene of Afro-Arabia

Eocén és oligocén átmenetekor globális lehűlés volt, mely hatott az emlős faunákra. Publikáció az Afro-Arab területek emlőseit, azok divezitásának csökkenését viszgálja.



Emberi evolúció

https://www.nature.com/articles/s41586-021-03823-6 - Genome of a middle Holocene hunter-gatherer from Wallacea

Közép holocéni emberi DNS minta Wallacea-ból és vizsgálata.


https://www.nature.com/articles/s41586-021-03863-y - Multiple hominin dispersals into Southwest Asia over the past 400,000 years

Dél-Nyugat Ázsiában (Arábia) elmúlt 400 000 évben öt vándorlási hullám volt melyek egybeesnek a nedvesebb időszakokkal, mikor nagyobb volt a növény borítottság.


https://www.science.org/doi/10.1126/science.abg7586 - Evidence of humans in North America during the Last Glacial Maximum

23-21 ezer évvel ezelőtti emberi nyomok Új-Mexikóból.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0257273 - Skeletal remains of a Pleistocene modern human (Homo sapiens) from Sulawesi

Indonéziai Celebeszről 70-60 ezer éves Homo sapiens maradványok.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0047248421001044 - Morphological description and evolutionary significance of 300 ka hominin facial bones from Hualongdong, China

Kínai 80 000 -100 000 éves homo sapiens koponyáról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joa.13558 - Similarities and differences in the dental tissue proportions of the deciduous and permanent canines of Early and Middle Pleistocene human populations

Kora és közép pleisztocéni emberi fogak vizsgálata.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-99289-7 - Possible vertebral brucellosis infection in a Neanderthal

Bang-kóros idős neandervölgyi emberről.



Nyomfosszíliák

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221004223 - Response of macrobenthic trace maker community to the end-Permian mass extinction in Central Spitsbergen, Svalbard

Perm-triász kihalási folyamat bioturbalizáció és nyomfosszíliák vizsgálatával.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/0035919X.2021.1964104 - Bipedal leaping Jurassic vertebrates in Southern Africa: proposed new ichnotaxon and inferred palaeoenvironment

Dél-Afrikából az alsó jurából egy ugrálva közlekedő kétlábú állat lábnyomai.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S089598112100393X - Fish trace fossils from the Lower Cretaceous of Puebla, Mexico

Bizony halak is hagyhatnak ichnofosszíliákat. Közép-Mexikóból két új ichno faj került leírásra az alsó krétából, Osculichnus tepitsin és Daandavichnus batoideum.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1978083 - Ornithischian tracks from the Middle Jurassic of the Junggar Basin, Xinjiang, Northwest China

Északnyugat-Kínából jura kori három madármedencéjű nyomvonal, Anomoepus ichnotaxonként lettek azonosítva.


https://sjpp.springeropen.com/articles/10.1186/s13358-021-00237-9 - The swimming trace Undichna from the latest Devonian Hangenberg Sandstone equivalent of Morocco

Újabb közel 370 millió éves Undichna fosszilia Hangenberg Black Shale-ből.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-96754-1 - First tracks of newborn straight-tusked elephants (Palaeoloxodon antiquus)

Újszülött Palaeoloxodon antiquus első lépései őrződtek meg, nyomfosszíliákat Spanyolországban találták. J. Galán képe.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221004521 - A unique notostracan trace fossil assemblage from the Upper Triassic Chinle Formation (northeastern Utah, USA) and its paleoecological and paleoenvironmental implications

Utahi, felső triászi Chinle formációban talált notostraca nyomokról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S019566712100286X - Arthropod trackways and their preservational variants from the Bagh Formation (Upper Cretaceous), India

Indiai, felső krétai Bagh formáció ízeltlábú nyomairól.


https://www.pnas.org/content/118/40/e2105707118 - Eocene animal trace fossils in 1.7-billion-year-old metaquartzites

1,7 milliárd éves metakvarcitban talált eocéni állati nyomfosszíliákról, keletkezésükről.


https://www.researchgate.net/publication/353013335_Palaeoenvironmental_significance_of_Trace_Fossils_from_the_Palaeogene_sediments_South_of_Kohima_Town_Nagaland_India

Indiai paleogén nyomfosszíliákról.


https://www.scielo.br/j/aabc/a/gYgQC8XNcTNVGyGrfxRzS7w/?lang=en - First dinosaur tracks from the Açu Formation, Potiguar Basin (mid-Cretaceous of Brazil)

Közép krétai Portugáliából sauropoda és ornithopoda nyomok.


https://pubs.geoscienceworld.org/sepm/palaios/article-abstract/36/9/283/608036/PALEOENVIRONMENTAL-IMPLICATIONS-OF-INVERTEBRATE - PALEOENVIRONMENTAL IMPLICATIONS OF INVERTEBRATE FECAL PELLETS (EDAPHICHNIUM ISP.) AT AN ICHNOFOSSIL-RICH DINOSAUR NESTING LOCALITY, UPPER CRETACEOUS TWO MEDICINE FORMATION, MONTANA, USA

Ichnofosszíliák Two Medicine formáciból.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1975279 - The distribution of theropod-dominated ichnofaunas in the Moab Megatracksite area, Utah: implications for Late Jurassic palaeobiology along an arid coast

Utahi Moab Megatracksite-ról, melyet theropoda nyomok uralnak.


https://peerj.com/articles/11788/ - The largest theropod track site in Yunnan, China: a footprint assemblage from the Lower Jurassic Fengjiahe Formation

Kínai, alsó jurai Fengjiahe formációból előkerült theropoda lábnyomokról. Kayentapus xiaohebaensis-hez lettek rendelve, mely egy ichnofaj, lehetséges hogy Sinosaurus-ról van szó, mely régen a Dilophosaurus ázsiai fajaként futott.


Yu Chen alkotása.


http://gcr.khuisf.ac.ir/article_684371.html - The Dinosaur Tracks Of Bad Essen-Barkhausen In The UNESCO Global Geopark TERRA.vita (NW Germany): 100 Years Of Development From An Industrial Quarry To An Open-air Museum

Bad Essen-Barkhausen dinoszaurusz nyomairól, szabadtéri múzeummá válásáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése