2021. július 30., péntek

"Rövid hírek" 30.

Új felfedezések” nem épp azt takarta eddig, amik alá lettek rendelve, úgy „Új fajok”-ként van mostantól. Legyen az újonnan talált vagy átrendezés miatt új fajként leírt lény.

Nézzük mi is van nekünk most. Á igen, most van egy olyan hír ami nem csak a médiában való megjelenése lett finoman szólva is rossz, hanem maga a publikáció is bőven kritizálható. Vele kezdünk.




 

Egyik kutatás: dinoszauruszok nem haldokoltak a kréta végén, másik: DE

A 21. hírösszefoglalóban volt szó arról, hogy a biodiverzitás teljesen rendben volt. A 25.-ben pedig a Tyrannosauridae-k azon tulajdonsága, hogy a kisebb ragadozói ökofülkék kivételével leuraltak mindent. Viszont emiatt a növényevő fajok száma is kisebb lehetett. Én őszinte leszek e publikáció olvasása előtt pár héttel már gondolkoztam azon, hogy azaz elmélet amit kidobtak a kukába, hogy „túlfejlődtek” a kukából kiveendő. Hiszen ha egy túl sikeres ragadozó leural 2-3 vagy mondjuk akár tucatnyi ökológiai fülkét is egy kontinensen, akkor a ragadozó esetleges kihalása elég komoly láncreakciót indíthat el. Új tanulmány szerint a kacsacsőrűek nagy egyed- és fajszáma is komoly tényező lehet. Kevesebb növényevő faj és bizonyos fajok túlreprezentáltsága mellett globális lehűlés is lehet tényező.

Van egy hatalmas nagy viszont. A publikáció hat, ismétlem hat családot vizsgált. Képen ezek láthatóak. Alatta lévő kép volt már a 21-es hírösszefoglalóban. Tény a kép kicsit csal, mivel nem a kihalás előtti állapotokat mutatja. Tehát a 22 állatból úgy 7-et le kell venni, 15 állattal számoljunk, Dakotaraptor-t vegyük Dromaeosauridae-nak hisz még kérdéses pontosan mely család tagja is. (Lehet Unenlagiidae, mi külön család lenne.) Tehát 8 állatot vizsgálunk a 15-ből, 7 állat marad mely 7 másik családot jelent. (Plusz nyolcadik az Unenlagiidae, ha külön család és a Dakotaraptor ez.) És ez csak egy lelőhely, van még Titanosauria (igen ez klád nem család) is Észak-Amerikában. No és szerte a világon még jó pár más család vagy elhatárolható klád, mint az említett Titanosauria. Tehát a családok több mint a felét csak Észak-Amerikára nézve ignorálták. Több mint a felét? Úgy 23 család/klád van amit vizsgálni kellett volna. (Ezek nem madarak ill. nem erősen madárszerűek.) Így ez a 6 elégé kis merítés, egyharmada se.

Láttam ez magyar médiába is lejött, azzal hogy a dinók már haldokoltak a kréta végén a kihalás előtt. Ez finoman szólva baromság. Nagyon jól látszik viszont, hogy ha valamit lehet szuperragadózónak mondai azok a  Tyrannosauridae-k. Ellenben az, hogy abszolút nincs egy fajnak vetélytársa és rengeteg ökológiai fülkét leural az hosszú távon az életközösség gyengülését fogja okozni. Ezt viszont már tudtuk más publikációk révén. Ezzel a csak hat családra összpontosítóval se lenne annyi probléma, pontosabban van, mert részrehajló, de nincs olyan sok, mint elsőre gondolnánk. Vagy de, mivel a három ragadozó családból kettőnek a potenciális zsákmányállatai nem voltak vizsgálva, a vizsgált három növényevő család a harmadik ragadozó család zsákmányállata. (Fiatal, beteg egyedek és dögök, igen.) A még nagyobb probléma az, hogy a média mit hozott ki belőle.


Lancian Idolatry alkotása

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41467-021-23754-0 - Dinosaur biodiversity declined well before the asteroid impact, influenced by ecological and environmental pressures
https://twitter.com/tyrannoraptoran/status/1330555595024343041 - Kép forrása 



Azért tegyük külön

Eredetileg szemezgetésbe akartam, majd másodjára fentebbi 6 családot vizsgáló elég sokak által kritizált publikációhoz akartam toldani, ám inkább külön, de alá teszem. Szóval Alvarezsauroidea-kat vizsgálták, ez az ága a dinoszauruszoknak a madarak mellett, melyek felmenőikhez képest egész rövid idő alatt kis méretet vettek fel. (És nem azért, mert szigeti körülmények közé kerültek volna.) A különböző fajok egyedfejlődésük folyamán eltérő növekedési stratégiákat alkalmaztak. A méretcsökkenés 110-85 millió éve történt, egybeesően mikor megjelentek a hangyák és termeszek. Ahogy ezek az ízeltlábúak egyre nagyobb ökológiai teret szereztek meg, úgy az  Alvarezsauroidea-k is előretörtek a kréta végi kihalásig. 

 

Saurian koncepciós rajza.

Forrás:
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(21)00808-3 - Growth and miniaturization among alvarezsauroid dinosaurs

https://sauriangame.fandom.com/wiki/Trierarchuncus



Chatham-szigeteki réce

Ausztráliától délkeletre található sziget röpképtelen madara volt rokonaihoz mérten már kis szárnyakkal. Kis szárnyához viszont nagy karom dukál, mely alapján territoriális állat lehetett e fegyvert bevetve. Ez nem volt elég a polinéz emberekkel szemben. Egykori sómirigyek helyét megtalálták a koponyán így feltételezték, hogy a limitált édesvízi lehetőség helyett inkább sziget körüli sós vizek nyújtottak neki élelmet. Az elvégzett izotópos vizsgálat ezt alá is támasztotta. Tápláléka tehát főleg tengeri gerinctelenekből állhatott.


José Carlos Cortés alkotása.

Forrás:
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01584197.2021.1939719 - Feeding ecology analysis supports a marine diet in the extinct Chatham Island Duck (Anas chathamica)

https://a-dinosaur-a-day.com/post/178492676385/anas-chathamica



RIP Zniw therizinoja

Dinosaur Park formáció theropoda leleteit vizsgálták. Ami lényeges, hogy itt talált Therizinosauridae-nak hitt maradványok melyre Erlikosaurus-ként hivatkoztak az inkább Caenagnathidae, mint Therizinosauridae. Zniw ráadásban volt szó, hogy a játékban Nothronychus azért van, mert itt találtak olyan leleteket melyek Therizinosauridae-hoz tartoznak. Sajnos nem ahhoz tartoznak úgy fest.


Forrás:
https://cdnsciencepub.com/doi/abs/10.1139/cjes-2020-0145 - Anatomical, morphometric, and stratigraphic analyses of theropod biodiversity in the Upper Cretaceous (Campanian) Dinosaur Park Formation



"Egérmese"

Ausztrália első európai lakosainak megérkezését és hatásait nem csak az erszényesek szenvedték el, de az őshonos rágcsálók is. Igen, sokszor megfeledkeznek arról is, hogy erszényes és kloákás emlősökön kívül méhlepényes emlősök is szép számmal előfordulnak a kontinensen. Denevéreken és egyéb tengeri emlősökön kívül az őshonos rágcsálók is bőségesen előfordulnak. Múzeumi példányokból reprodukálták hanyatlásuk mértékét és annak időzítését, ehhez 8 kihalt Ausztrál rágcsálóból és 42 élő rokonukból genomi léptékű adatokat állítottak össze. A vizsgálatokból kiderült, hogy az első telepesek előtt Ausztrália rágcsálói fajgazdagak voltak és a gyarmatosítás után a sokszínűség ellenére is jelentős részük kihalt. (Kihalt őshonos emlősök jelentős részét a rágcsálók tették ki.) További vizsgálatokból kiderült, hogy egy kihaltnak hitt rágcsáló, a Gould-ausztrálegér valójában nem halt ki, ugyanis a Cápa-öböl egyik kis szigetén fennmaradt igaz más néven feljegyezve, így további vizsgálatokat folytatnak ennek a fajnak a megmentésére és, hogy más nehezen eljutható szigeteken  megmaradhattak azok a fajok, melyek a kontinensről kihaltak. 



Pseudomys gouldii vagyis Gould-ausztrálegér

Forrás:
https://www.pnas.org/content/118/27/e2021390118 - Museum genomics reveals the rapid decline and extinction of Australian rodents since European settlement
https://www.theguardian.com/world/2021/jun/29/native-mouse-believed-to-be-extinct-for-150-years-found-off-western-australia
Fordította: Pneumatoraptor



Hány éves is lehet egy koelakant?

Számomra és mások számára is a bojtosúszójúak fennmaradása talány. Ahogy  az mindennapi életük is, révén pontos egyed számuk sem ismert, mely pár százas nagyságrendű lehet ezret se elérve fajonként. Latimeria menadoensis és chalumnae a két ma élő faj, melyek evolúciója 30-40 millió éve vált ketté. Megfigyelés alapján olyan felvetés is született, hogy lehet párban élnek. Úgyszólván nem sokat tudunk e két állatról.

Korábbi tanulmányok a koelakentok éltartamát 20 évre javasolták, tehát gyorsan növő halaknak gondolták őket a szerzők, mert mégis 20 év kell a két méterhez akkor. Ez ellentmond mindennel amit ismerünk róluk, az oxigén felvétel alacsony kapacitásával, alacsony termékenységgel és a lassú anyagcserével. Meglévő pikkelyek alapos vizsgálata nem meglepő módon más eredményt hozott e új kutatásnál. 27 minta vizsgálatában az éves meszesedés alig kivehető, mely alapján a lehetséges élettartam valójában 100 év is lehet. Ez alapján a nemi érés 40 és 69 év közé tehető, a „vemhesség” pedig 5 év is lehet. Ezek a halak sokkal érzékenyebbek a környezeti és emberi hatásokra, mint ahogy eddig gondoltuk. Sokkal jobban oda kell rájuk figyelni.

Ezt a lassú növekedést, szaporodást és hosszú életet nem célszerű ráhúzni a kihalt fajokra. Lehetséges, hogy ez a „lassultság” segítette elő a mai fajok fennmaradását. 

 


Forrás:
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(21)00752-1 - New scale analyses reveal centenarian African coelacanths

https://www.dailysabah.com/life/science/ancient-fish-coelacanth-lives-to-100-has-5-year-pregnancy-study



Sál és sapka kell a Jehol biótához

Yixian formáció része a Jehol bióta. Legegyszerűbb példa a Yutyrannus. Eddigiekben nem volt ez az élőhely megfelelően vizsgálva. Tyrannosaurus tollasság érvek közt találkoztam azzal, hogy a Hell Creek hasonló volt a Yixian formációhoz. Ergó kellett a T. rex-nek toll, vagy hogy melegebb klíma esetén is bőven lehetett komolyabb tollazata. A szituáció az, hogy annak idején itt Kínában aktív hegységképződés volt, 2,8-4,1 kilométerrel is járhattunk a tengerszint fölött, az  éves átlaghőmérséklet pedig 1,7-5,9 0C lehetett. Viszonyításként hazánk esetén 10-11.

"Gogosardina" 2012-es képe még mindig helyénvaló.

Forrás:
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2021GL094370 - High-altitude and cold habitat for the Early Cretaceous feathered dinosaurs at Sihetun, western Liaoning, China
https://www.deviantart.com/gogosardina/art/Yutyrannus-huali-Border-patrol-294200764

 

Pikkelytelen őskro…

...kodil lenne a cím, ha olyan oldal lennénk. Kijött egy tanulmány mely a Metriorhynchidae-k bőrére koncentrál. Hasonlóan a Plesiosauria-k és Ichthyosauria-k bőréhez ez is pikkelytelen, erősen idézőjelesen „sima”. A fosszíliák vizsgálata folyamán számos sérülést találtak az állatok bőrén. Ha nagyon le kellene egyszerűsíteni, mint a ceteknél olyan a bőr, csak szőr nélkül. Őseiknek és a testvér águknak a Teleosauroidea-knak (mind kettő Thalattosuchia) ellenben nem ilyen bőrük volt, egyszerűség kedvéért jóval „krokodilszerűbb”. Metriorhynchidae-król eddig is tudtuk, hogy erősen alkalmazkodottak voltak a tengeri, akár nyílt vízi életmódhoz. Lehetségesen az egyetlen ténylegesen vízi életmódú archosauria csoportról beszélhetünk.


Dakosaurus -szerű Metriorhynchidae és parazitáival táplálkozó halak. Kép a publikációból.(Lehet én vagyok vak, alkotót nem találtam.)

Forrás:
https://palaeo-electronica.org/content/2021/3399-metriorhynchid-skin



Merőleges tengeri rakéták

Orthocone nem egységes, nem valós rendszertani halmaz, tehát nem monofiletikus, hanem polifiletikus, olyan külső vázas lábasfejűek melyek háza egyenes. Mint például a Baculites, mely esetén vizsgálták, hogy ezek az állatok, hogyan voltak képesek kereket oldani a ragadozók elől. Sajnos mai megfelelő híján egyedül spekulálás és meglévő ismeretek alapján való modellezés lehetséges. Kapott eredmények alapján métereket lehettek képesek, alacsony energiabefektetéssel megtenni felfele, így menekülhettek el a ragadozók elől. Ahogy a képen is látszódik, a sikeres meneküléshez viszont meg kellett várni, hogy a ragadozó olyan közel érhesen, hogy ne lehessen ideje felfelé manővereznie. 

 

Forrás:
https://peerj.com/articles/11797/ - Vertical escape tactics and movement potential of orthoconic cephalopods



Bonapartesaurus az orvosnál

Sci-News (elég nyeh) videója jól megmutatja a kérdéses részeket az állat csontozatán. Körülbelül hetven millió éve élt Argentínában ez a Saurolophinae. Farokcsigolyáin törések gyógyult  nyomai találhatóak. Lábközép csontjai deformálódtak CT vizsgálat nem talált törést mely rendellenesen gyógyulhatott volna, itt csontdaganatról van szó. Az állatnak egyszóval fájdalmas életet volt.

 

Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121000471 - Osseous paleopathologies of Bonapartesaurus rionegrensis (Ornithopoda, Hadrosauridae) from Allen Formation (Upper Cretaceous) of Patagonia Argentina

http://www.sci-news.com/paleontology/bonapartesaurus-rionegrensis-09881.html



Új fajok

Törpe Dinofelis – Lehet új faj?

Észak-Afrikából előkerült egyedek kisebbek, mint a genusz más fajai melyek leopárd-jaguár méretekkel rendelkeztek. Az nincs tisztázva, hogy meglévő faj kisebb termetű változata tehát alfaja, vagy új fajként kezelendő-e. Testméret miatt más ökológiai fülkét töltöttek be nagyobb társaiktól eltérően. Maradványok hasonlítanak más franciaországi pliocéni és afrikai kora pleisztocéni izolált maradványokhoz.


Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379121002353 - First small-sized Dinofelis: Evidence from the Plio-Pleistocene of North Africa



Obszcén címet szántam neki

Triamyxa coprolithica egy új bogárfaj melyet egy triász kori koprolitból írtak le mely tulajdonosa egy Silesaurus opolensis lehetett. Ez az állat egy Dinosauriformes. A megtalált bogár egy ma is létező alrend a Myxophaga tagja melyben egy kihalt család egyetlen tagja a Triamyxidae-nak. Mai  Myxophaga-k vízi/vízközeli életet élnek. Ami a Silesaurus-t illeti, ez újabb megerősítés, hogy a dinoszauruszok ősei kis rovarevők lehettek.

 


Forrás:
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(21)00674-6 - Exceptionally preserved beetles in a Triassic coprolite of putative dinosauriform origin



Hüllő ami nem hüllő

A Phys.org biztos, hogy tudományos weboldal és nem valami bulvármédiás izé? Blog kezdeti idejében sajnos csináltuk, hogy ide-oda kommentelgettünk, pl. olyan magyar videó alá ahol az amoniteszeket dinóként kezelték. Bár, ez nem sajnos, teljesen jogos volt, főleg, hogy a készítő kikérte magának, mert az amonitesz az hüllő…. Szóval a Phys.org  számára egy 308 millió éve élt Microsauria az bizony a Dinosauria része, már címben ledinózza, holott ezek még csak nem is hüllők, csupán csak Reptiliomorpha-k. Cím után viszont most már csak dinoszaurusz -szerű és hüllők előfutárának írja. Sőt a dinoszauruszok előtt élte. Akkor a címben miért van ledinózva? Ejh, ilyenek fájnak “tudományos” oldalaktól.

Nézzük a lényeget: USA területén találtak egy 308 millió éves új microsauria fosszíliát, mely új faj a Joermungandr bolti. A kis pöttöm úgy ötcentis, igen Jormungandról lett elnevezve. Állatnak megmaradt a bőre is, ráadásul a kétéltűnek tartott jószágnak pikkelyei voltak. Ez eléggé meglepő és komoly átgondolást igényelnek ezután a Reptiliomorpha-k. Anatómiája alapján ezaz állat képes lehetett ásni, elsősorban fejét használva. Lába inkább stabilizálásra voltak jók, testmozgása pedig kígyózó lehetett. 


Henry Sutherland Sharpe alkotása.

Forrás:
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.210319 - Joermungandr bolti, an exceptionally preserved ‘microsaur’ from the Mazon Creek Lagerstätte reveals patterns of integumentary evolution in Recumbirostra

https://phys.org/news/2021-07-fossil-reveals-burrowing-lifestyle-tiny.html



https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566712100197X - Large-sized gladius-bearing octobrachians (coleoid cephalopods) in the Turonian plattenkalk of Vallecillo, Mexico

Mexikói felső krétából új polip a Boreopeltis ifrimae került leírásra.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1933469 - A new unusual Monachinae from the Neogene of the Atlantic Coastal Plain (Maryland, USA)

Magnotherium johnsii új fókaféle részleges koponya alapján a késő miocéni marylandi St. Mary’s formációból.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0253599 - A new styracosternan hadrosauroid (Dinosauria: Ornithischia) from the Early Cretaceous of Portell, Spain

Spanyol, kora krétai Mirambell formációból, jobb fogsor révén a Portellsaurus sosbaynati került lírásra mely egy Hadrosauroidea, közeli rokona pedig az Ouranosaurus lehetett.


https://link.springer.com/article/10.1007/s00114-021-01733-1 - A new short-faced archosauriform from the Upper Triassic Placerias/Downs’ quarry complex, Arizona, USA, expands the morphological diversity of the Triassic archosauriform radiation

Arizónai Placerias/Downs kőbányából felső triászi Archosauromorpha hiányos koponyája került elő. A rövid arcúként jellemzett új faj neve  Syntomiprosopus sucherorum.


https://www.ameghiniana.org.ar/index.php/ameghiniana/article/view/3387 - A NEW BASAL NOTOUNGULATE FROM THE ITABORAÍ BASIN (PALEOGENE) OF BRAZIL 

Nanolophodon tutuca egy új feltehetően eocéni Notoungulata melyet fogak és felső állkapocs által írtak le.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1925558 - A new baenid turtle, Palatobaena knellerorum sp. nov., from the lower Paleocene (Danian) Denver Formation of south-central Colorado, U.S.A.

Palatobaena knellerorum Denver-medencéből leírt baenidae teknős a paleocénből.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1369 - A revision of Vernicomacanthus Miles with comments on the characters of stem-group chondrichthyans 

Vernicomacanthus uncinatus újravizsgálta. V. waynensis Dobunnacanthus  waynensis-ként folytatja tovább útját. Képen A és B Vernicomacanthus uncinatus, a C  Dobunnacanthus  waynensis.

 



https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03115518.2021.1926540 - Gariwerdichnus warreni igen. et isp. nov. — probable giant myriapod burrows from Late Silurian fluvial channels in the Grampians Group, Western Victoria, Australia

Ausztráliából késő sziluri, megkövesedett, kis üregeket találtak melyeket Myriapoda-k vagyis soklábúak hozhattak létre. Így egy új ichnogenus a Gariwerdichnus warreni került leírásra.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001464? - First report of bird tracks (Ignotornis seoungjoseoi ichnosp. nov.) from the Jinju Formation (Lower Cretaceous), Sacheon City, Korea

Ignotornis seoungjoseoi egy új ichnofaj Dél-Koreából. Alsó krétai Jinju formációban talált hallux nélküli nyomok alapján került leírásra ez a madár vagy madár előd.


https://www.elibrary.ru/item.asp?id=46227221 - NEW BIRD TAXA (AVES: GALLIFORMES, GRUIFORMES) FROM THE EARLY EOCENE OF MONGOLIA

Bumbaniralla walbeckornithoides, Bumbanortyx transitoria, Bumbanipodius magnus és Bumbanipes aramoides kora eocéni madárfajok Mongóliából. Továbbá van egy le nem írt Messelornithidae is Tsagan-Khushu-ból.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1916012 - Late Miocene otoliths from northern Taiwan: insights into the rarely known Neogene coastal fish community of the subtropical northwest Pacific

Tajvanon előkerült késő miocéni 1716 otolit alapján 34 hal taxon különíthető el, négy új faj írható le. Larimichthys koae, Nibea chaoi, Taosciaena jiangi és T. hui.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1947513 - Brachiosuchus kababishensis, a new long-snouted dyrosaurid (Mesoeucrocodylia) from the Late Cretaceous of north central Sudan

Brachiosuchus kababishensis egy új Dyrosauridae, Jebel Abyad közelében a Kababish formációban találták a majdnem 7 méteres jó minőségű példányt. 


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1927748 - The neurocranium of Ekweeconfractus amorui gen. et sp. nov. (Hyaenodonta, Mammalia) and the evolution of the brain in some hyaenodontan carnivores

Ekweeconfractus amorui majdnem teljes koponya által leírt új Hyaenodonta a kora miocéni Kenyából.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666721001056 - A Late Devonian refugium for Colpodexylon (Lycopsida) at high latitude

Colpodexylon nevű növény genusz két új faja pullumpedes és mergae került leírásra a dél-afrikai Witpoort formációból. E késő devoni növény eddigre eltűnt a melegebb területekről, de e szubpoláris területen még fennmaradt.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121003199 - A new ctenochasmatid (Pterosauria, Pterodactyloidea) from the late Jurassic of Uruguay

Tacuadactylus luciae egy késő jura időszakban élt új Gnathosaurinae, melyet Uruguayból írtak le.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1943380 - A new species of Eomellivora from the latest Aragonian of Abocador de Can Mata (NE Iberian Peninsula)

Eomellivora moralesi új menyétféle az ibériai félszigetről.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1374 - Morphological disparity in the evolution of the ophthalmosaurid forefin: new clues from the Upper Jurassic of Argentina

Sumapalla argentina új Ophthalmosauridae az argentínai Vaca Muerta formációból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221003606 - Ichnological aspects of the Aquidauana Formation (Upper Carboniferous, Itararé Group, Brazil): An arthropod-colonized glacial setting

Felső karboni, Brazíliában található Aquidauana formációból több új ichnofaj kerül leírásra. Akkoriban ez tengeri élőhely meglehetősen hideg, fagyos volt.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1388 - An unpredicted ancient colonization of the West Indies by North American rodents: dental evidence of a geomorph from the early Oligocene of Puerto Rico

Új emlős fajt a Caribeomys merzeraudi-t fedezték fel Puerto Ricoban, mely nem csak a legrégebbi rágcsálója volt a szigetnek, de a fogak genomorf vizsgálatával kiderült, hogy  egy különálló nyugat-indiai ághoz tartoznak. Ezen vizsgálatok hatására  megkérdőjelezik azt a feltevést, hogy a összes kihalt és élő antillai rágcsáló Dél-Amerikából származik-e.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1392 - An early Eocene fossil from the British London Clay elucidates the evolutionary history of the enigmatic Archaeotrogonidae (Aves, Strisores)

Archaeodromus anglicus egy új eocéni Archaeotrogonidae angliából, mely segíti a csoport rendszertanát helyretenni, mely alapján a Caprimulgidae testvércsoportja.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121003230 - New assemblage of cingulates from the Quebrada de Los Colorados Formation (middle Eocene) at Los Cardones National Park (Salta Province, Argentina) and the Casamayoran SALMA problem at the Northwestern Argentina

Saltatherium rosaurae új páncélos vendégizületes az eocéni Quebrada de Los Colorados formációból.



Szemezgetés

https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-021-00571-w  - Additions to the early Miocene herpetofauna of Weisenau (Germany): urodeles and squamates from a rediscovered historical collection in Italy

Torinoi Egyetem Földtani és Őslénytani Múzeumában porosodó kétéltű és hüllő fosszíliák vizsgálata.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-021-00572-9 - Malformed trilobites from the Ordovician and Devonian

Sérült (ragadozás által) Trilobita-k vizsgálata.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-021-09548-7 - Amazonia as the Origin and Diversification Area of Didelphidae (Mammalia: Metatheria), and a Review of the Fossil Record of the Clade

Didelphidae vagy nagyon leegyszerűsítve az oposszumok fosszilis nyilvántartása erősen foghíjas. Ennek ellenére feltételezhetően eredete Amazóniáig vezethető vissza, itt lehetett a klád bölcsője. 


https://riviste.unimi.it/index.php/RIPS/article/view/15849 - A REVISION OF THE ANATOMY OF THE TRIASSIC PTEROSAUR AUSTRIADRACO DALLAVECCHIAI KELLNER, 2015 AND OF ITS DIAGNOSIS 

Késő triászi Austriadraco dallavecchiai felülvizsgálata révén volt nem vizsgált leletanyag. Ez alapján ez az ausztriai pteroszaurusz az észak-itáliai Seazzadactylus venieri-vel közeli rokon.


https://2dgf.dk/publikationer/bulletin/bulletin-69-2021/#5 - A possible phytosaurian (Archosauria, Pseudosuchia) coprolite from the Late Triassic Fleming Fjord Group of Jameson Land, central East Greenland

Grönlandi felső triászi Phytosauria-hoz tartozó koprolit. Itt viszont Pseudosuchia-ként van kezelve. A 28-as rövid híresben volt idevágó publikáció, ott csak Archosauromorpha-ként voltak kezelve. 


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2021.696511/full - Tracking the Origin and Early Evolution of Reptiles

Hüllők eredetének vizsgálata a karbonban lábnyomok révén, melyekből nagyobb mennyiség áll rendelkezésre, mint csont fosszíliákból. Nyomok nagy része a Hylopus hardingi ichnotaxonhoz rendelhetőek, mely Reptiliomorpha lehetett.


https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acsomega.0c03334 - Searching for a Clue to Characterize a Crystalline Dinosaur’s Eggshell of Baja California, Mexico

Alsó-kaliforniai dinoszaurusz tojáshéjak vizsgálata


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1342937X2100201X - Differential diversification through the K-Pg boundary, and post-crisis opportunism in longirostrine crocodyliforms

Tethysuchia-k és Gavialoidea-k a kréta végi kihalás után. Előbbiek tengeri életmódját elősegítette más tengeri hüllők kihalása, ám Európában a hűvös tenger nem kedvezett nekik, ellenben Amerika esetén meleg vizű áramlatok kedveztek nekik.


https://www.nature.com/articles/s41559-021-01498-w - The rise and fall of proboscidean ecological diversity

Ormányosokról, azok növekvő sokféleségéről és drámai csökkenéséről. Ember előtt is volt már köztük számos kihalási hullám melyek éghajlat változásnak voltak köszönhetőek. Első kihalás 7 millió éve volt, majd 3 millió éve. Ember megjelenésével még nem volt azonnali kihalás annak vadászati fejletlensége miatt. Megjegyzés: Ez a hír lejött már magyar médiában, mint hogy az ormányosok amúgy is kihaltak az emberek előtt, mintha nem lenne közünk ahhoz, hogy alig van ma pár faj.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pala.12545 - An Appalachian population of neochoristoderes (Diapsida, Choristodera) elucidated using fossil evidence and ecological niche modelling

Neochoristodera csigolyák a new jerseyi Navesink formációból, a felső krétából.


https://www.cambridge.org/core/journals/quaternary-research/article/morphology-of-pleistocene-elephant-tracks-on-south-africas-cape-south-coast-and-probable-elephant-trunkdrag-impressions/B41B4A6B145875E22CDD727A398F14C1

Pleisztocéni ormányos lábnyomok Dél-Afrikából.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001944 - Late Cretaceous marine reptiles from Malyy Prolom in Ryazan Oblast, Central Russia

Közép-oroszországi Malyy Prolom melletti kőfejtőből közel 94 millió éves tengeri állat fosszíliák széles spektruma.


http://ojs.akademperiodyka.org.ua/index.php/Zoodiversity/article/view/187 - First Deep-Sea Shark Fossil Teeth from the Miocene of South Korea

Dél-koreai, Pohang-medencében található Duho formációból számos fosszíliát gyűjtöttek eddig be, bár ezek dokumentálása lemaradt. Három cápafog került behatározásra genusz szinten, egyik Mitsukurina (koboldcápa) másik kettő Dalatias (búvárcápa), tehát a lelőhely egykori mélytengeri élőhelyet őrzött meg.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0012821X21003186 - Chicxulub impact tsunami megaripples in the subsurface of Louisiana: Imaged in petroleum industry seismic data

Kőolaj keresés közben készített 3D-s képek a kréta végi meteor becsapódás által keltett cunami nyomairól.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ibi.12980 - Species, subspecies or morph—what was the Canary Islands Oystercatcher? 

Oystercatcher ma élő és kihalt fajai-/alfajiról, rendszerezésükről.


https://elifesciences.org/articles/66036 - A new Heterodontosaurus specimen elucidates the unique ventilatory macroevolution of ornithischian dinosaurs

Heterodontosaurus tucki új egyedéről.

 


sepaleontologia.es/early-view-guerrero-perez-garcia/ - Analysis of the sexual variability in the shell of the spanish Upper Cretaceous turtle Dortoka vasconica (Pan-pleurodira, Dortokidae)

Felső krétai spanyolországi Dortoka vasconica teknőspáncélok elemzése, lehetséges nemidimorfizmus kimutatása.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jbi.14206 - Big, flightless, insular and dead: Characterising the extinct birds of the Quaternary

Madarak kihalási eseményeiről.


https://link.springer.com/article/10.1186/s12862-021-01835-4 - Dentition and feeding in Placodontia: tooth replacement in Henodus chelyops

Henodus chelyops fogainak vizsgálata.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2021.1928306 - Catapleura Cope, 1870 is Euclastes Cope, 1867 (Testudines: Pan-Cheloniidae): synonymy revealed by a new specimen from New Jersey

Csont Háború idején új fajok felfedezési láza idején leírt Euclastes áttekintése, hozzá rendelhető más leletek.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1946531 - Integration of tetrapod ichnofaunas and coastal dynamics for paleocommunity reconstruction in the Curtis and Summerville formations (Jurassic), eastern Utah

Curtis és Summerville formáció jurai lábnyom fosszíliáriról.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2021.663342/full - Quantitative Analysis of Morphometric Data of Pre-modern Birds: Phylogenetic Versus Ecological Signal

Ma élő madarak anatómiai (végtagok) és ökológiai szerepkör vizsgálata, az alapján kihalt madarak és madárelődök vizsgálata.


https://peerj.com/articles/11727/ - The anatomy of the palate in Early Triassic Chaohusaurus brevifemoralis (Reptilia: Ichthyosauriformes) based on digital reconstruction

Chaohusaurus brevifemoralis egy  a kora triászi Ichthyosauriformes felső  állkapcsáról készült 3D-s kép. Ami talán meglepő lehet, hogy rendelkezik pterygoid fogsorral.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001956 - New gondwanatherian (mammaliaformes) remains from the Chorrillo formation (upper cretaceous) of southern Patagonia, Argentina

Gondwanatheria mára kihalt ága az emlősöknek, leginkább fogak alapján ismertek. Felső krétai, patagóniai fogak az úgyszintén fogak alapján leírt Magallanodon baikashkenke-hez lettek rendelve.


https://elifesciences.org/articles/68809 - Novel neuroanatomical integration and scaling define avian brain shape evolution and development

Madarak agyának evolúciója, más Archosauria-któl eltérőbb fejlettség az Avialae-knál kialakult, majd a madaraknál mozaikosan fejlődött.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12549-020-00477-6 - A plant fossil assemblage of Lycopodiopsis cf. derbyi from the Corumbataí Formation, Paraná Basin, São Paulo State, Brazil

Lycopodiopsis derbyi egy még 1890-ben leírt növény a permből. Brazíliai Corumbataí formációból több új példány került leírásra melyek egymáshoz közel nőttek, egymást átfedve. Ez a növény félszáraz területeken nőt, akár hiper sós környezetben is.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1949009 - New material of Amphicyon zhanxiangi from laogou, linxia basin suggests a possible southern dispersal with increasing omnivory

Feltehetően Amphicyon zhanxiangi új leletei kínai, közép miocén Hujialiang formációból. 


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-021-00562-x - A reevaluation of the Late Jurassic dinosaur tracksite Barkhausen (Wiehengebirge, Northern Germany)

Késő jurai barkhsauseni lábnyom fosszíliákról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1928681 - The first braincase of the basal aetosaur Aetosauroides scagliai (Archosauria: Pseudosuchia) from the Upper Triassic of Brazil

Felső triászi Aetosauroides scagliai agy vizsgálata.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1926273 - Osteohistology and paleobiological inferences of proterochampsids (Eucrocopoda: Proterochampsia) from the Chañares Formation (late Ladinian–early Carnian), La Rioja, Argentina

Három Chanaresuchus egyed és egy ismeretlen Rhadinosuchinae-hoz tartozó combcsont került vizsgálat alá, hogy a Proterochampsia-k növekedését vizsgálják. Mindegyik állat még növésben volt, mikor meghalt, nemi érés viszont már bekövetkezett.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1927064 - First Pleistocene South American Teratornithidae (Aves): new insights into the late evolutionary history of teratorns

Teratornithidae madarak elterjedéséről és taxonómiájáról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1389 - Panderodus from the Waukesha Lagerstätte of Wisconsin, USA: a primitive macrophagous vertebrate predator

Conodonta-k mára kihalt primitív gerincesek. Panderodus-hoz rendelhető állkapocs került elő.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121003096 - Climate change during the deposition of the Aptian Santana Formation (Araripe Basin, Brazil): Preliminary data based on wood signatures

Aptian Santana formációban történt klímaváltozásról fosszilis fa növekedési gyűrűk alapján.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/brv.12743 - The diet of early birds based on modern and fossil evidence and a new framework for its reconstruction

Méretes publikáció mely a madár elődök táplálkozásával foglalkozik, eddigi módszereket tekinti át.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2021.0185 - The earliest Asian bats (Mammalia: Chiroptera) address major gaps in bat evolution

Denevérek a repülésnek hála gyorsan elterjedtek a Földön, ellenben Ázsiából fosszília hiány van. Ezt töri meg két fog a kínai Xinjiang-ból, melyek kora eocéniek.


https://sp.lyellcollection.org/content/early/2021/06/10/SP514-2021-11.abstract - Impact of a northern-hemispherical cryosphere on late Pliensbachian–early Toarcian climate and environment evolution

Kora-közép jurai krioszféra változásáról.


https://lup.lub.lu.se/student-papers/search/publication/9049640 - Rare terrestrial vertebrate remains from the Pliensbachian (Lower Jurassic) Hasle Formation on the Island of Bornholm, Denmark

Dániához tartozó Bornholm szigeten talált alsó jurai fosszíliákról, várthoz mérten nem csak tengeri állat maradványok vannak.


https://www.nature.com/articles/s41467-021-24290-7 - Different environmental variables predict body and brain size evolution in Homo

Homo agy-testméret közötti kapcsolat vizsgálata a környezeti tényezők függvényében.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1929268 - A new diapsid with a unique tooth structure from the Middle Triassic (Ladinian) of Germany

Németországban előkerült közép triászi diapsida bal fogsorról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121003047 - New titanosaur remains from the Portezuelo Formation (Turonian–Coniancian) and their implications for the sauropod faunal diversity of the southern Neuquén Basin, Patagonia, Argentina

Patagóniai, felső krétai Portezuelo formációban talált új Titanosauria leletekről. Eddigi leletek alapján két állat a Malarguesaurus és a Futalognkosaurus került eddig leírásra. Új leletek nem elégségesek új faj/genusz leírásához, ám a lelőhelyen eddig talált más taxonoktól eltérőek.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12549-021-00489-w - Palynoflora and palaeoclimate of the late Early Jurassic (Toarcian) in eastern Liaoning, China

Észak-kínai Tianshifu-medence felső jurai klímája és spóra elemzése.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0254564 - A partial oviraptorosaur skeleton suggests low caenagnathid diversity in the Late Cretaceous Nemegt Formation of Mongolia

Késő krétai góbi-sivatagi Nemegt formációból két Caenagnathidae került leírásra az Elmisaurus rarus és a Nomingia gobiensis. Hiányos maradványok által ismert mindkét taxon és a maradványok közt nem volt átfedés. Új Elmisaurus rarus-hoz rendelhető maradványok ezen változtatnak és ezek alapján a Nomingia gobiensis fiatal korú E. rarus volt.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02724634.2021.1930020 - A new cranial reconstruction of Coelurosauravus elivensis Piveteau, 1926 (Diapsida, Weigeltisauridae) and its implications on the paleoecology of the first gliding vertebrates

Coelurosauravus elivensis leletek újravizsgálata.

 

Coelurosauravus, Char-lène Letenneur alkotása.
 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1464343X21002260 - Freshwater fish faunas from two Permian rift valleys of Zambia, novel additions to the ichthyofauna of southern Pangea

Permi, édesvízi halfauna két zambiai lelőhelyről.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/azo.12396 - The osteohistological variability in the evolution of basal avialans

Csontszövet vizsgálat a madárelődöknél.


https://www.nature.com/articles/s42003-021-02281-0 - Sound vs. light: wing-based communication in Carboniferous insects

Titanoptera az eddigi elképzelésekkel szemben szárnyaik alkalmasak voltak hang- illetve fénykommunikációra. Tehát már a karbonban is jelen volt ez az ízeltlábúaknál.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2021.0919 - Complex macroevolutionary dynamics underly the evolution of the crocodyliform skull

Crocodyliformes-ek állkapcsáról és annak izomzatáról. Bár a mai fajok és azokhoz vezető evolúciós úton elsőre nem sok változás történt, valójában gyorsan képesek alkalmazkodni.


https://bmcecolevol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12862-021-01874-x - Lizards and snakes from the earliest Miocene of Saint-Gérand-le-Puy, France: an anatomical and histological approach of some of the oldest Neogene squamates from Europe

Kora miocéni, franciaországi Saint-Gérand-le-Puy-ból származó fosszilis Squamata-k és vizsgálatok.


https://royalsocietypublishing.org/doi/abs/10.1098/rsbl.2021.0168 - Taxonomic identification bias does not drive patterns of abundance and diversity in theropod dinosaurs

Theropoda-k taxonomiájáról és lehetséges valós biodiverzitásáról.


https://www.cambridge.org/core/journals/paleobiology/article/abs/dietary-and-bodymass-reconstruction-of-the-miocene-neotropical-bat-notonycteris-magdalenensis-phyllostomidae-from-la-venta-colombia/AD759EC71904294155D4B62015B51EAA

Notonycteris magdalenensis egy dél-amerikai miocéni denevér. Mai fajokkal összevetve kiderült, hogy inkább rovarevő volt. Testtömege 95 garmm volt, ezzel rovarevők közt legnagyobb, nem rovarevő húsevők közt legkisebb.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031018221003473 - Orbitally synchronized late Pliensbachian–early Toarcian glacio-eustatic and carbon-isotope cycles

Közép jura eleji szén-dioxid körforgásról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pala.12565 - Discovery of proteinaceous moieties in Late Cretaceous dinosaur eggshell

Kréta legvégi dinoszaurusz tojások esetén talált proteinekről. Eddig leginkább a lelet “fertőződésének” gondolták. Új eredmény alapján viszont nem. (Nincs szó DNS-ről, fehérjékről van szó.)


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016699521000462 - A review of Semigenetta (Viverridae, Carnivora) from the Miocene of Eurasia based on material from the hominid locality of Hammerschmiede (Germany)

Semigenetta (egy macskaalkatú) új leletei, azok elemzése és a fajok helyzete.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.24704 - Cranial and endocranial anatomy of a three-dimensionally preserved teleosauroid thalattosuchian skull

Macrospondylus bollensis 3D-s lelete és vizsgálata, a Thalattosuchia-knál a sókiválasztó mirigyek közös ősre vezethetőek vissza.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221003540 - Isotopic evidence for mammalian diets and environment in Early Pliocene Yepómera, Mexico

Mexikói Chihuahua-nál talált 5,23-4,99 millió éves emlős fogak izotópjait vizsgálták. Annak idején melegebb volt a klíma, szavanna jellegű legelők lehettek, az itt élő különböző lófélék táplálkozása viszonylag azonos volt, nem mutatható ki lényeges eltérés.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002019 - First definitive ankylosaurian dinosaur from the Cretaceous of Jilin Province, northeastern China

Közép krétai, északkelet-kínai Longjing formációban talált ilium (csípőcsont) Ankylosauria-tól származik.


https://peerj.com/articles/11793/ - Relict groups of spiny frogs indicate Late Paleogene-Early Neogene trans-Tibet dispersal of thermophile faunal elements

Himalája környéki békák genetikai vizsgálata, mely összhangban van a paleontológiai eredményekkel. Összesített eredmények alapján kora miocénig szubtrópusi klíma lehetett, mely ellentmond azzal, hogy itt a paleogénben egy magas fensík lett volna.

 


https://advances.sciencemag.org/content/7/29/eabf3963 - Cellular remains in a ~3.42-billion-year-old subseafloor hydrothermal environment

Megkövesedett mikroorganizmusokat találtak egykori közel 3,42 miliárd éves dél-afrikai hidrotermális kürtőknél.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0019103521002840 - Dark primitive asteroids account for a large share of K/Pg-scale impacts on the Earth

Kréta végi kihalást okozó aszteroidáról és hasonlóakról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joa.13503 - Intraskeletal bone growth patterns in the North Island Brown Kiwi (Apteryx mantelli): Growth mark discrepancy and implications for extinct taxa

Északi-szigeti barna kivi csontnövekedéséről, kihalt taxonoknál való használhatóságáról


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221003618 - Taphonomic analysis of Batallones-10, a Late Miocene drought-induced mammalian assemblage (Madrid basin, Spain) within the Cerro de los Batallones complex

Késő miocéni, spanyolországi Madrid-medencében találtaható Batallones-10 ásatási helyen számos emlősfaj került meghatározásra, 15 nagy termetű. Csontokon nincs táplálkozásra utaló nyom. Tömeges pusztulás feltehetően úgy történt, hogy száraz időszakban az itatóhoz gyűlt állatok kimerítették az élelemforrásokat, míg víz még rendelkezésre állt. 


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-021-00568-5 - Current understanding on the Cambrian Explosion: questions and answers

Kambriumi diverzációs robbanásról. Nem egy, hanem több oka volt, több feltétel teljesült egyszerre melynek hála megtörténhetett.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0254395 - Taphonomy of marine vertebrates of the Pisco Formation (Miocene, Peru): Insights into the origin of an outstanding Fossil-Lagerstätte

Peruban található Pisco formáció tengeri gerinces leleteiről, több különböző oknak hála gazdag a lelőhely.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121002807 - A high-precision U–Pb zircon age constraints the timing of the faunistic and palynofloristic events of the Carnian Ischigualasto Formation, San Juan, Argentina

Triász végi kihalási illetve környezetváltozási folyamat nyomai az argentínai Carnian Ischigualasto formációban.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-94285-3 - Unusual pectoral apparatus in a predatory dinosaur resolves avian wishbone homology

Villacsont vagy szerencsecsont/kívánságcsont (ha épp asztalnál ülve próbálunk nyerni a törésében) Tetrapoda-k terén nem volt homológként kezelve. Halszkaraptor jobb megvizsgálása után az lehet a helyzet, hogy Tetrapoda-knál egy ősi bazális jegy, mely különböző ágakon elveszett, majd új életmódokkal visszanyerődött. 



https://peerj.com/articles/11654/ - The main stage of recovery after the end-Permian mass extinction: taxonomic rediversification and ecologic reorganization of marine level-bottom communities during the Middle Triassic

Perm végi nagy kihalás után tengeri életközösségek helyreállása közép triászig.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1952574 - First record of Machairodus aphanistus KAUP, 1833 (Carnivora, Felidae, Machairodontinae) in East Asia from a late Miocene deposit of the Linxia Basin, Gansu Province, China

Machairodus aphanistu (macskaféle) lelete Kínából, mely egész eurázsaiai kontinensre kiszélesíti a faj elterjedését.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.201676 - The anatomy and palaeobiology of the early armoured dinosaur Scutellosaurus lawleri (Ornithischia: Thyreophora) from the Kayenta Formation (Lower Jurassic) of Arizona

Arizónai kayenta formációi Scutellosaurus lawleri-kről. E lelőhely által rendelkezésre álló 70 egyedes minta alapján ez a bazális Thyreophora kétlábú volt (voltak felvetések, hogy már ő sem volt az) és más madármedencéjűekhez mérten lassabb volt az anyagcseréje és növekedése.


https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rspb.2021.1176 - Three-dimensional modelling, disparity and ecology of the first Cambrian apex predators

Radiodonta-k nagy fokú diverzitásáról, mely révén jelentősen eltérő viselkedés és táplálkozás módjaik voltak. 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121002056 - Osteology, paleohistology and phylogenetic relationships of Pellegrinisaurus powelli (Dinosauria: Sauropoda) from the Upper Cretaceous of Argentinean Patagonia

Pellegrinisaurus powelli újra vizsgálata, holotípus még fiatal felnőtt volt, eddigi rokonítás hibás, az Alamosaurus-szal áll közelebbi rokonságban. További más egyedtől származó maradványok pedig nem sorolható e fajhoz, más fajhoz tartoznak.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1949306 - A new perspective on the origin of Homo sapiens

Az emberiség tehát a Homo sapiens által alkotta halmaz Afrikai eredete leletek hiányában kérdéses. Neandervölgyiekkel közös ős lehet nem Afrikában és nem is Európában volt, hanem lehetségesen Délnyugat-Ázsiában.


https://peerj.com/articles/11602/ - Variation in the skulls of Elgaria and Gerrhonotus (Anguidae, Gerrhonotinae) and implications for phylogenetics and fossil identification

Elgaria és gerrhonotus koponyák vizsgálata egyedfejlődés folyamán. Eredmények alapján fosszilisen leírt Squamata-k átgondolandóak, révén vizsgálat alapján különböző korú egyedek koponyái eltérőek lehetnek, így egy faj egyedei több fajként is leírásra kerülhettek.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/geodiversitas/43/16 - Osteological revision of the holotype of the Middle Jurassic sauropod dinosaur Patagosaurus fariasi Bonaparte, 1979 (Sauropoda: Cetiosauridae)

Patagosaurus újravizsgálata.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2021.1938263 - Organ reconstruction and systematic relationships of Late Cretaceous palm stems and roots

Késő kréta kori pálmákról törzsek és gyökerek alapján.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pala.12563 - Tooth development in the Early Devonian sarcopterygian Powichthys and the evolution of the crown osteichthyan dentition

Powichthys “fogzás” és fogfejlődés a osteichthyes halaknál.

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése