2021. július 9., péntek

"Rövid hírek" 29.

Annyit viccelődtünk a Pseudosuchia-kon, hogy egy tisztázó cikk után még kellett írni még kettőt mivel túl felületesek voltunk, hogy most sokkolt le, hogy van eszközhasználat krokodiloknál. Burmai borostyánokat a bojkott végett „ignoráljuk” az új hírt, lehozta pár magyar bulvár oldal is így ebben akkora érvágás most nincs. Ellenben új „zombigombánk” van balti borostyánból. Illetve van egy publikációval kapcsolatos rédzselés tőlem. Pontosabban a publikációval semmi baj nincs, nagyon is jó, hogy van eddig ismert tényt támasztotta alá még jobban. Viszont a média…. De legalább Diplodocus megmenekült.

Nincs kimondott Tyrannosaurus hír... ez hogy lehet?


Maija Karala alkotása nem csak véletlenszerű, ismét téma lesz a havas kréta végi Alaszka.


Nem úgy van az, hogy csak növögetünk...

40 dinoszaurusz taxonnál vizsgálták a csontnövekedést és a csontok érhálózatát. Némely taxonnál az erek eltűntek, mely úgy értelmezhető, hogy az állat növekedése leállt. Mikor az állat elérte a maximális méretét, akkor nem volt szükség több erőforrás a csontokhoz, így az addig azt szállító erek feleslegessé váltak. Erek hiányának keresése egy új módszer. Kapott eredmény szembe megy az életük végéig növekvő elmélettel, legalábbis voltak fajok melyek növekedése leállt.
Egy teljesen másik publikációban egy Gobihadros mongoliensis-ről (Hadrosauromorpha) van szó mely elérte végső méretét és öregségből származó elváltozások figyelhetőek meg a maradványokon. Kalcium-pirofoszfát lerakódás megfigyelhető, vagy egyszerűbben állköszvény. Szóval ízületi problémák léptek fel az állatnál.


Gobihadros, A. Kapuścińska alkotása.

Forrás:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03115518.2021.1921273 - Identification of growth cessation in dinosaurs based on microscopy of long bone articular surfaces: preliminary results
https://www.nature.com/articles/s41598-021-91366-1 -
Dinosaur senescence: a hadrosauroid with age-related diseases brings a new perspective of “old” dinosaurs



Dysalotosaurus ~ gnú

Dysalotosaurus lettowvorbecki olyan, mint a ma már közismert Dryosaurus, csak épp Afrikából került elő a Tendaguru-hegytől. Az állat különlegessége, hogy négy leletegyüttes is van ahol a faj egyedeinek maradványai nagy mennyiségben találhatóak meg. Alapos kutatómunka után rájöttek a titok nyitjára. Hasonló lehet a helyzet, mint a gnúk folyami átkeléseinél. Átkelés folyamán több egyed is prédává válhatott, vagy vízbe fulladhatott. Folyam bizonyos pontján pedig a maradványok felhalmozódtak.


Cisiopurple alkotása.

Forrás:
http://app.pan.pl/article/item/app006872019.html - Research history, taphonomy, and age structure of a mass accumulation of the ornithopod dinosaur Dysalotosaurus lettowvorbecki from the Upper Jurassic of Tanzania
https://www.deviantart.com/cisiopurple/art/Dysalotosaurus-710479998



Vicsorító óriás lajhárok

Lestodon armatus a Mylodontidae-k családjába tartozik. 160-180 centis marmagasságával ő még az üregásó földi lajhárok klubjának tagja lehetett. Argentínai, uruguayi és bolíviai leleteket vizsgáltak, hátha sikerül a nemi dimorfizmus megállapítása. A szemfogak képében meg lett ennek a kulcsa. Más emlősök alapján a hímek szemfogai nagyobbak voltak. Azt nem tudni, hogy dominancia és a hölgyekért folytatott harc miatt, vagy esetleg az ellenkező nemnek való udvarlásban volt-e szerepük. Talán mind így együtt.


Forrás:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1933470 - Sexual dimorphism in the fossil ground sloth Lestodon armatus (Xenarthra, Folivora)
https://prehistoric-fauna.com/Lestodon



Diplodocus megmenekült

Stop Saying That There Are Too Many Sauropod Dinosaurs” címmel volt Darren Naish-nek egy cikk sorozata minek a kiindulója e publikáció alapja is. A Morrison formáció esetén akár több mint két tucat Sauropoda-ról is beszélhetünk. (Konkrétan két tucat érvényes faj van jelenleg innen.) Számos kutató ökológiai képtelenségnek tartja ezt. A szomorú tény, hogy ez a 24 faj nem egyszerre élt egy helyen. Ezek a fajok erősen el voltak időben szeparálva, így nem mindegyik találkozhatott a másikkal. Ráadásul különböző élőhelyekhez és azok bizonyos növényeinek fogyasztásához alkalmazkodtak. Számomra nem fér a fejembe, hogy ezt ezek a szakemberek miért nem értik meg. (Az lemaradt, hogy amúgy irreális összevonásokat szerettek volna egyesek. Az, hogy bizonyos fajok/genuszok azonosak, az lehet, de nem akkora mértékben.)

Mostani publikáció témája pont ez a meg nem értés. Ugyanis az Amphicoelias altus még csak genuszként való kezelése is ingoványos alapon nyugvott. Amennyiben nem kezelhető önállóként, akkor a Diplodocus alá kerülne. Igen ám, de az Amphicoelias elnevezés volt előbb, tehát a Diplodocus megnevezés szűnne meg és lenne Amphicoelias az amit Diplodocus-ként ismerünk. Éppen ezért az A. altus-t újra vizsgálták, a Diplodocoidea-n belüli helye még mindig képlékeny ellenben az biztos, hogy nem Diplodocus. (Vagy épp fordítva.)


Forrás:
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.210377 - Anatomy and systematics of the diplodocoid Amphicoelias altus supports high sauropod dinosaur diversity in the Upper Jurassic Morrison Formation of the USA



Norbi se tudná egy tonna alá vinni

Scutosaurus karpinskii legnagyobb ismert egyede a PIN 2005/1537, az oroszországi Sokolki közeléből került elő. Előfordul, hogy mikor őslények tömegéről van szó, akkor nem tudják sokan kezelni azt hogy az adott állat tömegét 300-600 közé adják meg például. Különböző szakemberek, különböző módokon becsülik meg a tömeget így célszerű lehet átlagolni. Viszont a Scutosaurus esetén most ugyan abban a publikációban szerepel három eltérő szám. 1060, 1160 és 1330 kg nem ellentmondásosak mivel az állat esetén a képen is láthatóan bizony számoltak lehetséges feles vagy épp hiányzó kilókkal is. A második érték kezelendő a kívánatosnak.


Forrás:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2021.692035/full - Volumetric Body Mass Estimate and in vivo Reconstruction of the Russian Pareiasaur Scutosaurus karpinskii



Többszörös becsapódási esemény

Bovtiskai kráter keletkezését finomhangolták. Ez alapján a Chicxulub-kráterhez képest közel 0,65 millió évvel később keletkezett, mikor az éghajlat már helyre állt vagy kezdett helyre állni. Összehasonítás végett a Chicxulub-kráter 170 míg a Bovitskai kráter 24 kilométer átmérőjű. Illetve ne feledkezzünk meg a dekkáni vulkanikus tevékenységről sem, mi a nagy meteor becsapódás előtt volt.


Forrás:
https://advances.sciencemag.org/content/7/25/eabe6530 -
The Boltysh impact structure: An early Danian impact event during recovery from the K-Pg mass extinction



Törpe elefánt matek

Őse testtömegének 20%-ával rendelkezik a mediterráni törpe elefánt. Szicília Puntali-barlangban talált maradványokból sikerült használható DNS-t kinyírni mely kora 175 500 és 50 000 év között van. Így sikerült kiszámolni a szicíliai törpe elefántoknál, hogy generációról generációra 0,15-41,49 milliméter közti magasság csökkenés történt. Testtömeg csökkenés pedig generációnként 0,74-200,95 kilogrammos lehetett. Elég tág értékek mégis jól reprezentálják nagy termetű fajok kisebb élettérhez való alkalmazkodását. Palaeoloxodon genusz tagjairól van szó.


Palaeoloxodon namadicus és P. falconeri. Publikációban nem P. namadicus hanem P. antiquus szerepel kiindulásnak. Carlost1205 alkotása.

Forrás:
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(21)00735-1 - Estimating the dwarfing rate of an extinct Sicilian elephant
https://www.deviantart.com/carlost1205/art/Palaeoloxodon-namadicus-y-falconeri-880217742



Nem madár Dinosauria-k eszközhasználatáról

Troodontidae-król és lehetséges eszközhasználatukról van egy publikáció. Lehetségesnek tartják bár ennek felismerése fosszilis anyagokban szinte lehetetlen. De nem zárható ki mai madarak és krokodilok alapján…. Mióta van eszközhasználó krokodil?! Válasz: Szép lassan már tíz éve tudjuk ezt, csak én maradtam le erről. Tehát csaliznak egyes krokodilok. Szóval kezdetleges eszközhasználat annak ellenére, hogy az annyira intelligensnek gondolt dinoszauruszok is inkább csak emu szinten voltak, annyira nem elvetendő dolog.

Igen az orron lévő ágak és várakozás az azért jövő madárra, az eszközhasználatnak minősül.
 

Bár jelenlegi ismereteink alapján nem igazán volt szülői gondoskodás, így a kép ilyen szempontból elavult. Ám termesz "piszkálás" kis ággal lehetséges. Psithyrus alkotása.

Forrás:
https://cdnsciencepub.com/doi/full/10.1139/cjes-2020-0184 - Revisiting Russell’s troodontid: autecology, physiology, and speculative tool use
https://www.deviantart.com/psithyrus/art/Troodons-Tool-using-dinosaurs-202534615



Nem kell cikket írnom belőle!

Meridiungulata csoport nincs rendesen meghatározva. South American Native Ungulates (SANUs) vagyis dél-amrikai őshonos patások (DAŐP... Ezt az emberiség ellenes bűntényt miért követtem el?) Dél-Amerikában honos ott endemikus emlősök voltak, akár harmadik patás ágként kezelendően. Vagy patásoktól független méhlepényes emlős csoport. Egy népszerűbb, hogy ilyen rendszertani kategória nem létezik, csak egy tákolmány, mint a „vastagbőrűek”. Ezt támasztja alá az újabb tanulmány mely szerint a Didolodontidae és Litopterna (Macrauchenia mi jól ismert innen) közelebb áll a Laurasiatheria-hoz, mint a többi Meridiungulata-hoz. Sudamericungulata pedig erősebb rokonságot mutat az Afrotheria-kkal. (szirti borz, elefánt, lamantin)

Tervben volt egy cikk a Meridiungulata-król révén e dél-amerikai állatokról előszeretettel megfeledkezünk, pontosabban nem teljesen, csak az endemikusságuk jelentőségéről. Ellenben mivel lehet ez a rendszertani halmaz nem legitim, így ez elmarad. Viszont tökéletes példa, hogy egy kontinensnyi állat rendszerezése sem feltétlenül könnyű.


Az úgy mondott Meridiungulata-k. RaresAnimals képe.

Forrás:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2021.654302/abstract -
Out of Africa: a new Afrotheria lineage rises from extinct South American mammals
https://www.deviantart.com/raresanimals/art/Meridiungulata-782946685



Megaladapis edwardsi rendszerezése és táplálkozása

Nem tudom mióta hívják koalalemurnak, de miért? DNS kinyerése trópusi és szubtrópusi még nem, vagy részlegesen fosszilizálódott leletekből modern technológiának hála már nem olyan körülményes. Ahogy elemzése sem. Ennek hála a M. edwardsi rendszertana megváltozott. Strepsirrhini-belül a megaladapidae családba sorolták maradványok elemzése révén. DNS alapján viszont a lemuridae család tagja, így szó szerint óriás lemurról beszélhetünk a maga 85 kilójával. Vizsgálat révén táplálkozására is fény derült, melyet levelek tettek ki. Szóval maradványok vizsgálata eléggé eltérő rendszertani következtetéseket eredményezhet, mint amit a DNS el tud árulni a valóságról.


RomanYevseyev alkotása.

Forrás:
https://www.pnas.org/content/118/26/e2022117118 - Evolutionary and phylogenetic insights from a nuclear genome sequence of the extinct, giant, “subfossil” koala lemur Megaladapis edwardsi
https://www.deviantart.com/romanyevseyev/art/Megaladapis-504843547



Újabb adalék alaszkai dinoszauruszokhoz

Mire ez az összefoglaló kimegy, jó eséllyel lesz magyar médiában is erről, gondolom valami szenzáció hajhász címmel, hogy senki se hitte volna, hogy dinók melegvérűk és a jég hátán is megéltek…. <- Ezóta volt alkalmam látni ilyen magyar médiás izét és most komolyan? Ha valami át tud telelni ekkora testmérettel mínuszokban akkor.... Tényleg kezdem úgy érezni, hogy a bulvárt el kellene tiltani a tudományos dolgoktól. (Ne csak őslényes példa legyen, ott van a C vitamin, mint ami garantáltan gyógyítja a rákot, csak a gonosz "tudósorvosok" titkolják.)

Első körben egy szemezgetésnek szánt publikációt hoznék ide, ahol észak-amerikai felső krétakori Ceratopsidae-k és Hadrosauridae-k vizsgálata volt, azok eloszlása, erősen provincionálisak, tehát az életközösségek közt nem volt jelentős keveredés/vándorlás. Vizsgálat bár ezt mutatta ki, megjegyzik, hogy ettől még nem biztos. Hasonló megállapítás már régebben is volt.  Illetve a bolyhoska II-ben szerepel az Ugrunaaluk kuukpikensis (vagy Edmontosaurus kuukpikensis) növekedési gyűrűinek vizsgálata melyek bizonyítják, hogy nem vándoroltak, hideg sarki teleket itt vészelték át. „Troodon” esetén is vizsgáltak a költési módozatokat.

Szóval eddig is lejött az, hogy a sarki és itt kifejezetten a Prince Creek formáció állatairól van szó, megéltek téli akár mínusz fokos hidegben is. Költést egyértelműen a nyári időszakban végezték. Nagyon kezdem fárasztónak és kontraproduktívnak tartani, pl. a források közt lévő SciTechDaily első mondatát, hogy most tényleg még kérdéses a melegvérűség? 13-as hírösszefoglalót már kitűzhetném a blog legelejére. Nem a tojásrakás az első bizonyíték, hogy itt éltek és nem volt semmiféle nagy dinó vándorlás, hanem a feljebb linkelt dolog, a csontszövet vizsgálata pl.. Nem a tojás rakás a bizonyíték a melegvérűségre, arra réges-rég nem kell már bizonyíték. Szakértőknek és hozzáértőknek nem kell, az ilyen média észlényeknek még 50 év múlva is kellenek majd még bizonyítékok. Ennyit erről. Pontosabban nem, mivel emberek túlnyomó többségéhez a médián és annak torzításán át jutnak el a hírek. Nem kérdés ma már a melegvérűség. A tollasság elfogadásának pedig pont a média és awesombro-k szabnak gátat. Ott a Prehistoric Kingdom példának. Sarki Pachyrhinosaurus tollas, a sarki Edmontosaurus ellenben pucér, de -10 0C is még bőven megfelel neki. A PK-s podcastben rédzselésünk erről

Beszéljünk érdemben is a publikációról. Szokásos forgatókönyv, leleteket találtak egészen fiatal állatoktól is. (például fogak) Hosszas munkálatok folyamán feldolgozták a begyűjtött anyagot és kielemezték. 3 és 6 hónapos időről beszélhetünk, míg kikelnek a fiókák fajtól függően. Ha a tél végeztével rakják le a tojásokat, akkor elég szűk idő lenne a fiataloknak megerősödni a négy hónapos akár fagyos sötétség előtt. Igen ám, de ahogy négy hónapos sötétség van, úgy nyáron meg folytonos nappal van, így nyáron gyorsabban is növekedhettek. Tehát amit eddig is tudtunk az eddigi kutatások alapján, egész évben itt éltek. (Előfordulhattak vándorló fajok, csak hogy a gond, hogy pont ezeket kell megkeresni, nem pedig azt, hogy melyek nem vándoroltak.) A publikációból származó képen fiatal állatok vannak jelölve észak-amerikai lelőhelyeknél, ahol találtak. Meglepő, de pont e alaszkai eléggé gazdag fiatal állatokban.

Még esetleg a 28-as hírösszefoglaló, hogy még Sauropoda-knál is lehet szó "sarki" fajokról… bár szerintem ha voltak is, nos ők voltak inkább kik vándoroltak. 



Forrás:
https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rspb.2021.0692 - Deep-time biodiversity patterns and the dinosaurian fossil record of the Late Cretaceous Western Interior, North America

https://scitechdaily.com/were-dinosaurs-warm-blooded-research-team-discovers-arctic-dinosaur-nursery/
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(21)00739-9 -
Nesting at extreme polar latitudes by non-avian dinosaurs



Új felfedezések

Last of Us

Ez a videójáték érdekes koncepciót használ a zombikra. Rovarvilágban jelen van olyan gomba mely „élve falja fel” a fertőzött egyedet, pl. hangyákat. Játék világában ez mutálódott és magasabb rendű organizmusokat, igen gerinceseket így embereket is fertőz.

Közel 50 millió éves Baltikumból származó borostyánban egy újabb ilyen gombára leltek. Allocordyceps baltica egy camponotini törzsbe tartozó hangyából nőt ki, mikor gyanta körbe folyta és megőrizte az utókornak. Gomba viszont nem helyezhető el az Ophiocordyceps-be. Valóban ezek a gombák ráveszik az áldozatot, hogy olyan helyre menjenek, ahonnan a spórák könnyen tovaszállhatnak, ám a nyakból tőrnek ki. Viszont gomba itt a potroh végéből, a végbélből tőr ki. Szóval ami biztos, hogy a gomba a hypocreales rend tagja. Valószínűleg a gomba úgy „ítélte”, hogy fa kérge jó hely lesz, csak a lecsurgó gyantával nem „számolt”.


Forrás:
http://www.sci-news.com/paleontology/allocordyceps-baltica-09786.html https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1878614621000799 - Allocordyceps baltica gen. et sp. nov. (Hypocreales: Clavicipitaceae), an ancient fungal parasite of an ant in Baltic amber


https://www.elibrary.ru/item.asp?id=46198929 - A NEW THEROPOD DINOSAUR (THEROPODA, DROMAEOSAURIDAE) FROM THE LATE CRETACEOUS OF TAJIKISTAN
https://www.paleo.ru/institute/scientific_work/progress/detail.php?ELEMENT_ID=14544
https://www.deviantart.com/cisiopurple/art/Kansaignathus-883948545

Kansaignathus sogdianus maradványait még 1963-1964-ben a Szovjetunió Tudományos Akadémiájának paleontológusai gyűjtötték a felső krétai, pontosabban santioni idei Yalovach formációból, mely Tádzsikisztánban található. Alsó állkapocs töredék elégéses új fajként való leíráshoz és az állat besorolásához a Velociraptorinae-be, annak mint kezdetleges formája.




http://www.vertpala.ac.cn/EN/10.19615/j.cnki.2096-9899.210607 - A juvenile skull of the longirostrine choristodere (Diapsida: Choristodera), Mengshanosaurus minimus gen. et sp. nov., with comments on neochoristodere ontogeny

Mengshanosaurus minimus új Choristodera, a kínai alsó krétai Mengyin formációból. Egy fiatal egyed 35 centis koponyája került elő, mely alapján a morfológiai és ökológiai szempontból a hasonló krokodilokhoz mérten kisebb volt az eltérés a különböző életstádiumok közt.


http://app.pan.pl/article/item/app008152020.html - A new plesiosaur from the Lower Jurassic of Portugal and the early radiation of Plesiosauroidea

Fordította: Pneumatoraptor

Új Plesiosauria-t írtak le Portugáliában, mely nem csak a legrégebbi, de egyben a legteljesebb Plesiosauria az Ibériai-félszigeten. Plesiopharos moelensis nevet kapta. 

 

https://jgs.lyellcollection.org/content/early/2021/06/02/jgs2020-229 - A new bivalved arthropod from Cambrian (Stage 3) Qingjiang biota expands the palaeogeographical distribution and increases the diversity of Tuzoiidae

Új Tuzoiidae került leírásra a kínai, karbon kori Qingjiang biotából a Duplapex anima.


https://www.nature.com/articles/s42003-021-02170-6 - An Oligocene giant rhino provides insights into Paraceratherium evolution

Paraceratherium linxiaense új faja a genusznak, 26,5 millió évvel ezelőtti Északnyugat-Kínából. Többi rokonához mérten ő élt legmagasabban, akár 2000 méterrel is a tengerszint fölött élhetett.




https://www.app.pan.pl/article/item/app007942020.html - Systematics and paleobiology of Carnivora and Hyaenodonta from the lower Miocene of Buluk, Kenya

Kanyai Buluk-ból 4-4 kora miocéni Carnivora és Hyaenodonta is előkerült. Két hyainailouros faj, Leakitherium és fogatlan állkapocs töredék alapján egy negyedik lehetségesen Sectisodon. Carnivora-k tekintetében a Cynelos jitu egy új faj mely genuszának legnagyobb ismert faja. Rajta kívül Cynelos macrodon, alsó állkapocs alapján Mioprionodon került azonosításra és a negyedik faj egy macska méretű Feliformia.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1922427 - Catutosaurus gaspariniae, gen. et sp. nov. (Ichthyosauria, Thunnosauria) of the Upper Jurassic of Patagonia and the evolution of the ophthalmosaurids

Catutosaurus gaspariniae új Ichthyosauria, azon belül is Thunnosauria a jurából.


https://europeanjournaloftaxonomy.eu/index.php/ejt/article/view/1389 - New species, revision, and phylogeny of Ronzotherium Aymard, 1854 (Perissodactyla, Rhinocerotidae)

Ronzotherium leletek újra vizsgálata, hogy a taxonómiai hiányosságokat pótolják. Öt faj különíthető el, új faj a R. heissigi.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1366 - A Burgess Shale mandibulate arthropod with a pygidium: a case of convergent evolution

Pakucaris apatis a Burgess-palából került leírásra két egyed révén, egymástól való eltérésük lehet nemi dimorfizmusból fakad.



https://www.scielo.br/j/aabc/a/8Zwn4WbD6Hghmcx5XNZpz5j/?lang=en - The first notosuchian crocodyliform from the Araçatuba Formation (Bauru Group, Paraná Basin), and diversification of sphagesaurians

Coronelsuchus civali új felső krétai Notosuchia a Bauru Group-ból.


https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(21)00751-X - A new Silurian fish close to the common ancestor of modern gnathostomes

Bianchengichthys micros a sziluri Kínából, Gnathostomata-k egy kezdetleges faj mely segíti az állkapcsosok korai evolúciójának megértését.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1370 - Late Cretaceous hydrothermal vent communities from the Troodos ophiolite, Cyprus: systematics and evolutionary significance

Ciprusi Troodos ophiolite-ből késő krétakori, mély óceáni (2500-5000) életközösségről és új fajokról. Ezek a lények hidrotermális kürtőknél éltek.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2021.685244/full - A New Late Permian Burnetiamorph From Zambia Confirms Exceptional Levels of Endemism in Burnetiamorpha (Therapsida: Biarmosuchia) and an Updated Paleoenvironmental Interpretation of the Upper Madumabisa Mudstone Formation

Isengops luangwensis új Burnetiamorpha (Therapsida) északkelet-zambiai Luangwa-medencéből, a kés permből.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1925902 - Scarce ctenacanthiform sharks from the Mississippian of Austria with an analysis of Carboniferous elasmobranch diversity in response to climatic and environmental changes

Cladodus gailensis új karbonkori cápa Ausztriából.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1928682 - Portentosoceros, the new genus for the Neogene fish Pentaceros sakhaliniсus Gretchina (Perciformes, Percoidei) from the western Pacific and its taxonomic position

Szahalin-szigeten szigeten 1975-ben gyűjtött miocéni hal maradványok újra elemzése és új genusz a Portentosoceros bevezetése.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-91717-y - First record of a tomistomine crocodylian from Australia
http://www.sci-news.com/paleontology/gunggamarandu-maunala-09755.html

Fordította: Pneumatoraptor

Gunggamarandu maunala egy újonnan felfedezett Tomistominae (gaviálfélékhez tartozik), mely egyben Ausztrália harmadik krokodilféléje volt, ami a kontinensen élt. A megtalált koponya darabból megállapították, hogy kb 7 méter hosszú volt, mely még az átlagos bordás krokodilnál is nagyobb volt.


Eleanor Pease alkotása.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1926470 - A new Triodus shark species (Xenacanthidae, Xenacanthiformes) from the lowermost Permian of France and its paleobiogeographic implications

Triodus aeduorum új xenacanthiformes cápa Autun-medencéből. Itt feltárt Xenacanthiformes-ek feldolgozottsága és taxonómiája hiányos, így lehetséges további triodus fajok megléte, ám megfelelő viszonyítás hiányában Triodus sp.-ként maradnak.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1929264 - New late Oligocene caviomorph rodents from Mendoza Province, central-western Argentina

Asteromys puelche új késő oligocéni Caviomorpha Középnyugat-Argentínából. Mellet még feltárt két Chinchilloide egy Chinchilloide sp., és Incamys bolivianus.


https://www.cell.com/the-innovation/fulltext/S2666-6758(21)00056-4 - Geochemical provenancing and direct dating of the Harbin archaic human cranium
https://www.cell.com/the-innovation/fulltext/S2666-6758(21)00055-2 - Massive cranium from Harbin in northeastern China establishes a new Middle Pleistocene human lineage
https://www.cell.com/the-innovation/fulltext/S2666-6758(21)00057-6 - Late Middle Pleistocene Harbin cranium represents a new
Homo species

Harbin koponya részletes vizsgálata. Illetve lehetségesen a homo genusz egy új faja (Homo longi néven), más homo fajok is éltek egy időben és helyen a Homo sapiens-szel túl a neandervölgyin.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2021.0684 - Relict from the Jurassic: new family of brittle-stars from a New Caledonian seamount

Új kígyókarú (Ophiuroidea) Új-Kaledóniától keletre 360-560 méteres mélységben gyűjtött minta alapján.


https://palaeo-electronica.org/content/2021/3371-a-new-cricosaurus-species

Cricosaurus albersdoerferi új Metriorhynchidae felső jurai, déli Németországból egy nagyon jól megőrződött csontvázzal.




Szemezgetés:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1922067 - Reevaluation of the holotypes of Koskinonodon princeps Branson and Mehl, 1929, and Borborophagus wyomingensis Branson and Mehl, 1929 (Temnospondyli, Metoposauridae)

Borborophagus wyomingensis és Koskinonodon princeps esetén 1929 óta nincs új leírt példány. 1842-es első Metoposauridae leírása óta számos faj és genusz került leírásra, de rendes vizsgálata a családnak nem volt.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1912062 - The braincase and inner ear of ‘Metriorhynchus’ cf. ‘M.’ brachyrhynchus – implications for aquatic sensory adaptations in crocodylomorphs

Metriorhynchus brachyrhynchus agy vizsgálata. Számos specializáció még a Thalattosuchia-knál megjelenhetett.


https://journals.biologists.com/jeb/article/224/11/jeb217463/269062/The-evolutionary-biomechanics-of-locomotor

Száraz földi Tetrapoda-k mozgásszervi evolúciója. 150-300 kg fölött fokozatosan elvesztik a különböző mozgás képességeiket, pl. vágtázás, futás.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1931167 - The fossil aardvark Amphiorycteropus gaudryi (Forsyth Major, 1888) from the late Miocene of Kerassia (Euboea, Greece)

Amphiorycteropus gaudryi leletek vizsgálata.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1938564 - Theropod and turtle tracks from the Middle Jurassic Zhiluo Formation in Shaanxi, China: implications for a newly defined Chelonipus ichnocoenosis

Közép jurai theropoda és teknős lábnyomok Kínából.


https://www.app.pan.pl/article/item/app007722020.html - Enamel microstructure of permanent and deciduous teeth of a species of notoungulate Toxodon : Development, functional, and evolutionary implications

Toxodon fogak vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221003084 - Geochemical investigation of the taphonomy, stratigraphy, and palaeoecology of the mammals from the Ouled Abdoun Basin (Paleocene-Eocene of Morocco)

Marokkói, paleocén-eocéni emlősmaradványok geokémiai vizsgálata.


https://www.app.pan.pl/article/item/app008472020.html - Isolated theropod teeth associated with a sauropod skeleton from the Late Cretaceous Allen Formation of Río Negro, Patagonia, Argentina

Késő krétai Argentínából előkerült abelisauridae fogak melyek titanosauria részleges csontvázhoz rendelhetőek.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2021.675337/full - Digit and Ungual Morphology Suggest Adaptations for Scansoriality in the Late Carboniferous Eureptile Anthracodromeus longipes

Késő karboni Anthracodromeus longipes új egyedének vizsgálata, új eredmények alapján egyik legelső mászó életmódot folytató állat lehetett.



https://peerj.com/articles/11573/ - Unsupervised learning of satellite images enhances discovery of late Miocene fossil sites in the Urema Rift, Gorongosa, Mozambique

Mozambiki Urema hasadék miocénkori fosszília lelőhely. E példán át műholdas felvételek segítségével való ásatási helyek keresése.


https://sajs.co.za/article/view/9145 - Darting towards Storm Shelter: A minute dinosaur trackway from southern Africa

Dél-afrikai theropoda lábnyomokról, feltehetően Megapnosaurus-hoz tartoznak.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1935921 - A lepidosauromorph specimen from the Middle Jurassic (Bathonian) Moskvoretskaya Formation of the Moscow Region, Russia

Bazális Lepidosauromorpha lelet Moszkva közeléből.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0251983 - Early amphibians evolved distinct vertebrae for habitat invasions

Temnospondyli csigolyák átfogó vizsgálata.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0251900 - Importance of the postcranial skeleton in eusuchian phylogeny: Reassessing the systematics of allodaposuchid crocodylians

Eusuchia-k taxonómiájánál a koponyát veszik elsődlegesnek a test többi része elhanyagolásra kerül. E publikáció konkrét példa (Allodaposuchidae) révén szemlélteti ennek helytelenségét.


http://app.pan.pl/article/item/app008492020.html - First known gigantic sea turtle from the Maastrichtian deposits in Egypt

Kréta végi tengeri teknős maradvány Egyiptomból.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2021.0012 - Eggs of extinct dwarf island emus retained large size
http://www.sci-news.com/paleontology/king-island-dwarf-emu-egg-09698.html
Fordította: Pneumatoraptor

Új vizsgálatok és múzeumi leletekből kiderült, hogy annak ellenére, hogy a King-szigeteki emu tojása 44%-al kisebb volt, mint szárazföldi rokonainak, a csibék nagyobbak voltak a szárazföldi rokonaiknál. Ez a sziget hűvös éghajlata, valamint a szezonális megjelenő táplálékoknak köszönhető. 

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221003114 - Recognizing a lost nesting ground: First unambiguous Testudines eggshells from the Eocene, associated with the pleurodiran Eocenochelus (Huesca, Northern Spain)

Feltételezhetően Eocenochelus (teknős) tojás fosszíliák az eocéni Észak-Spanyolországból.



https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016699521000395 - Mustelids from Sackdilling Cave (Bavaria, Germany) and their biostratigraphic significance

Németországi Sackdilling barlang pleisztocén kori menyétfélékhez tartozó maradványok elemzése.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016699521000413 - The Scontrone turtles – a new insular testudinoid fauna from the late Miocene of the Central Mediterranean

Miocén kori teknős fosszíliák az olaszországi Scontrone-tól.


https://riviste.unimi.it/index.php/RIPS/article/view/15771 - A NEW CRANIUM OFCROCODYLUS ANTHROPOPHAGUS FROM OLDUVAI GORGE, NORTHERN TANZANIA

Crocodylus anthropophagus egyed (koponya alapján) mely Black Sun nevet kapta. Viszont vannak hasonló jegyei a C. thorbjarnarsoni-val.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121000985 - Dinos among the dunes: Dinoturbation in the Pirambóia Formation (Paraná Basin), São Paulo State and comments on cross-section tracks

Dél-brazíliai Pirambóia formáció lábnyom fosszíliáiról.


https://link.springer.com/article/10.1007/s00114-021-01736-y - A re-assessment of the oldest therapsid Raranimus confirms its status as a basal member of the clade and fills Olson’s gap

Raranimus nevű Therapsida mely csak orr rész alapján ismert, újra vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001725 - Vertebral pneumaticity of the paravian theropod Unenlagia comahuensis, from the Upper Cretaceous of Patagonia, Argentina

Unenlagia comahuensis csigolyák vizsgálata, légzsákokra összpontosítva. Megjegyzendő, hogy itt Dromaeosauridae-nak vannak véve, új keletű és egyre elfogadottabb, hogy nem részei ennek a családnak, hanem külön családot alkotnak, mint Unenlagiidae.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016699521000425 - Macrauchenia patachonica Owen, 1838: limb bones morphology, locomotory biomechanics, and paleobiological inferences

Macrauchenia nyaka vízszintes lehetett futás közben, orr alkalmas lehetett por kiszűrésére.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/let.12431 - Morphological and compositional analyses of coprolites from the Upper Cretaceous Bauru Group reveal dietary habits of notosuchian fauna

Dél-Brazíliai, felső krétai Bauru Group főleg ürülékfosszíliáiról.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-021-09555-8 - Endocranial Morphology of a Middle Miocene South American Dugongid and the Neurosensorial Evolution of Sirenians

Miocéni tengeri tehén a Dioplotherium allisoni agy vizsgálata.


https://fr.copernicus.org/articles/24/151/2021/ - Determining the gait of Miocene, Pliocene, and Pleistocene horses from fossilized trackways

Mai lovak lábnyom hagyásának vizsgálata alapján lovak felmenői által hagyott lábnyom fosszíliák vizsgálata.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.24678 - Active airflow of the paranasal sinuses in extinct crocodyliforms: Evidence from a natural cast of the thalattosuchian Dakosaurus andiniensis

Dakosaurus andiniensis és Cricosaurus araucanensis nyíltvízi életmódja és orrüregük hasonlósága, mely sókiválasztó mirigy miatt lehetséges.


https://www.app.pan.pl/article/item/app008312020.html - A large hadrosaurid dinosaur from Presa San Antonio, Cerro del Pueblo Formation, Coahuila, Mexico

Mexikói Cerro del Pueblo formációban talált új lambeosaurinae maradványokról. Viszont nincsenek diagnosztikus részek, így nem lehet kimondani, hogy új faj lenne, lehet valamely már ismerthez tartoznak mint pl. Velafrons coahuilensis, Latirhinus uitstlani és Kritosaurus navajovius.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195667121001853 - A brackish to non-marine aquatic and terrestrial fossil assemblage with vertebrates from the lower Coniacian (Upper Cretaceous) Gosau Group of the Tiefengraben locality near St. Wolfgang im Salzkammergut, Austria

Ausztriai Gosau Group felső krétakori maradványairól.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-021-00566-7 - Exceptionally preserved extracellular bone matrix proteins from the late Neogene proboscidean Anancus (Mammalia: Proboscidea)

Anancus (ormányos) kivételesen jól megőrződött csontszövetéről.


https://peerj.com/articles/11544/ - A diverse Late Cretaceous vertebrate tracksite from the Winton Formation of Queensland, Australia

Ausztráliai Winton formációban talált lábnyom fosszíliákról. (hal táplálkozási nyomok is vannak)


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.24697 - Biomechanical performance of the cranio-mandibular complex of the small notosuchian Araripesuchus gomesii (Notosuchia, Uruguaysuchidae)

Araripesuchus gomesii egy nem túl méretes Notosuchia, mely harapási ereje 16,2 kg volt. Az állat mindenevőként volt kezelve, ez nem változik, ám kisebb állatokra vadászhatott.


https://www.scielo.br/j/aabc/a/yCnbRDxHpQfDgMn6yhtGvcT/?lang=en - The history, importance and anatomy of the specimen that validated the giant Purussaurus brasiliensis Barbosa-Rodrigues 1892 (Crocodylia: Caimaninae)

DGM 527-R Purussaurus brasiliensis-ről, 1892-es megtalálásától, egyed fontosságáról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10420940.2021.1930537 - Enigmatic vertebrate trackway from the Scalby Formation (Middle Jurassic) Yorkshire, United Kingdom, with discussion of archosaur and ‘mammal’ trace fossils

Yorkshire-ban talált közép jurai lábnyom fosszíliákról. Számos állat lábnyoma őrződött meg. Van amelyiknél felmerült a Dicynodontipus ichnogenus, mely Dicynodontia. Blogon a triászon túl még élő Dicynodontia-król a kappolg cikkben volt szó.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2021.0226 - The oldest peracarid crustacean reveals a Late Devonian freshwater colonization by isopod relatives

Oxyuropoda késő devonban élt és 1908-ban került leírásra. Újra vizsgálat alapján törzsfán helye tisztább lett. Illetve ez az állat édesvízi volt. Így ez alapján a Peracarida-k már 360 millió éve elkezdték az édes vízi terjeszkedést.


https://peerj.com/articles/11542/ - Cranial anatomy of Bolotridon frerensis, an enigmatic cynodont from the Middle Triassic of South Africa, and its phylogenetic significance

Bolotridon frerensis újra vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016787821000419 - The youngest dinosaur footprints from England and their palaeoenvironmental implications

Angliai Folkestone formációban talált lábnyomokról, melyek Theropoda-któl, Ornithopoda-któl és lehetségesen Ankylosauria-któl származhatnak.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589004221007124 - Middle Jurassic stem hynobiid from China shed light on the evolution of basal salamanders

Közép jurai Liaoxitriton daohugouensis átnevezésre került Neimengtriton daohugouensis-re. A kétéltű vizsgálata ellenére is a Hynobiidae (szögletesfogsorú-gőtefélék) korai evolúciója nem tiszta.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121002777 - New fish remains from the Quiricó Formation (Lower Cretaceous, Sanfranciscana Basin), Minas Gerais, Brazil

Alsó krétai brazíliai halfosszíliákról.


https://cdnsciencepub.com/doi/abs/10.1139/cjes-2020-0174 - Theropod guild structure and the tyrannosaurid niche assimilation hypothesis: implications for predatory dinosaur macroecology and ontogeny in later Late Cretaceous Asiamerica

Újabb publikáció, hogy Észak-Amerika és Ázsia területén egy Tyrannosauridae képes több ragadozó ökofülkét leuralni, fiatalabb egyedek töltik be a közepes ragadozói helyeket.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016787821000444 -Dinosaur material from the Lower Greensand Group of Upware, Cambridgeshire, and the age of ‘Wealden’ vertebrates from the ‘Bedfordshire Straits’

1883-ban gyűjtött leletek újra vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121002819 - New theropod remains from the Late Jurassic Cañadón Calcáreo formation of Chubut, Argentina

Felső jurából abelisauridae maradványok az argentínai Cañadón Calcáreo formációból.


https://bioone.org/journals/bulletin-of-the-british-ornithologists-club/volume-141/issue-2/bboc.v141i2.2021.a4/Taxonomic-implications-of-the-original-illustrations-of-Prosobonia-from-Tahiti/10.25226/bboc.v141i2.2021.a4.full

Cook expedíciója folyamán Prosobonia egyedekről készült rajzok (mára kihalt madarak) vizsgálata. A P. ellisi a P. leucoptera fiatal korú egyede lehet. Képen ismeretlen alkotótól Prosoboni leucoptera látható, 1920-ban került múzeumhoz magánembertől.

 


 

https://sciencepress.mnhn.fr/fr/periodiques/comptes-rendus-palevol/20/25 - Variability of the lower incisors in the cave bears (Carnivora, Ursidae) from the Caucasus and Urals

Barlangi medve metsző fogak Urálból és Kaukázusból, azok eltérései.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666721001007 - Quantitative and qualitative frond analysis of the fern Cladophlebis: Distinguishing morphotypes from the Barremian locality of Las Hoyas (southwestern Iberia Basin, Cuenca, Spain)

Cladophlebis egy mezozoikumi páfrány volt, Ibériai-félszigeten talált példányok vizsgálata megerősítette három faj Cladophlebis albertsii, Cladophlebis browniana és Cladophlebis dunkeri létét. Ellenben vannak fajon belüli eltérések, melyek lehet ökológiai különbségekből erednek.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2021.1918773 - Phylogeny and evolutionary history of polychelidan lobsters

Polychelida-k átfogó elemzése.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1940997 - The smallest non-avian dinosaur track in China (Lower Jurassic, Sichuan Province)

Szecsuánból, az alsó jurából egy kis 12 centisre becsült nem madár dinoszaurusz lábnyom fosszíliája. Feltehetően egy fiókáról lehet szó ilyen veréb mérettel.


https://eaapublishing.org/journals/index.php/biosis/article/view/103 - Dinosaur tracks from Tang Dynasty Grottoes area in Sichuan Province, China

Úgy szintén szecsuáni lábnyom fosszíliákról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1935920 - Palaeoenvironments of the MIS 15 site of Cava di Breccia - Casal Selce 2 (central Italian Peninsula) and niche occupation of fossil ungulates during Middle Pleistocene interglacials

Róma Ponte Galeria nevű részén lévő közép pleisztocéni lelőhely faunájáról.


https://www.nature.com/articles/s41467-021-22066-7 - Nickel isotopes link Siberian Traps aerosol particles to the end-Permian mass extinction

Permi nagy kihalás előtt jelentős nikkel terhelés érte a bolygót, mely vulkanikus eredetű aeroszolból származik.


https://pubs.geoscienceworld.org/sepm/palaios/article-abstract/36/6/193/601473/INDEPENDENT-CONFIRMATION-OF-FLUVIAL-REWORKING-AT-A

Lance formáció Rose Quarry elemzése, maradványokért egykori folyam felelős.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001919 - First occurrence of ornithocheirid pterosaur teeth in the Dmitrov Formation (Santonian) of Ryazan Oblast, Russia

Ornithocheiroidea fogak az oroszországi Dmitrov formációból, santoni korból.


https://www.app.pan.pl/article/item/app008702020.html - The endemic radiodonts of the Cambrian Stage 4 Guanshan Biota of South China

Dél-kínai Guanshan biota Radiodonta-iról.


https://www.nature.com/articles/s41467-021-24147-z - Cretaceous bird with dinosaur skull sheds light on avian cranial evolution

Egy Enantiornithes jól megmaradt lelete kínából.


https://www.nature.com/articles/s41586-021-03675-0 - Pleistocene sediment DNA reveals hominin and faunal turnovers at Denisova Cave

A dél-szibériai Denisova-barlang „ősember” maradványainak elemzése. Ez alapján neandervölgyeik és a gyenyiszovaiak itt kapcsolatba léptek, melyből közös utód is lett DNS vizsgálat alapján.


https://eaapublishing.org/journals/index.php/biosis/article/view/101 - Taking a crack at the dome: histopathology of a pachycephalosaurid (Dinosauria: Ornithischia) frontoparietal dome

Foraminacephale brevis koponya vizsgálata, nem egyértelmű a szövetek károsodása és gyógyulása alapján, de legvalószínűbb, hogy eddigi feltételezés, hogy a Pachycephalosauridae-k öklelőztek, az teljesen helytálló.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1929269 - Oligocene basking sharks (Lamniformes, Cetorhinidae) of the Carpathian Basin with a reconsideration of the role of gill rakers in species diagnostics

Óriáscápafélék (Cetorhinidae) ma egyetlen egy fajjal rendelkeznek, az óriáscápával. Kopoltyú fésűk (gill rakers… kopoltyú gereblye?) használhatóak egyedül az fosszilis fajok megkülönböztetésénél fogak, csigolyák és más csontos elemek hiányában, viszont csak távoli rokon taxonok esetén használható jól, hiszen egy állatnál a fésűk eltérnek a helyzetüktől függően. Lengyelországi leletek esetén földrajzi és időrendi távolság alapján ezek Keasius parvus-hoz rendelhetőek.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1931258 - First record of mawsoniid coelacanths (Actinistia, Sarcopterygii) from the marine Rhaetian (Upper Triassic) of Bonenburg, Germany

Mawsoniidae koleokatok felső triászi Németországból. Ez csoport eddig édesvízi ként volt nyilvántartva, ám az új leleteket tengeri üledékben találták.

 

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1923310 - CT-scan description of Alexandronectes zealandiensis (Elasmosauridae, Aristonectinae), with comments on the elasmosaurid internal cranial features

Alexandronectes zealandiensis egy Elasmosauridae és a holotípus koponyáján végeztek CT vizsgálatot.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001932 - Pedal Proportions of Small and Large Hadrosaurs and Other Potentially Bipedal Ornithischian Dinosaurs

Fiatal és felnőtt Hadrosauridae-k végtag csontjainak vizsgálata és lábnyomaikról. Fiataloké inkább hasonlítanak a felnőttekére, mint nem hadrosauridae de azonos testméretű Ornithischia-kéra.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121002893 - The life story of a gomphothere from east-central Mexico: a multidisciplinary approach

Mexikói Gomphotheriidae-kat elemeztek segítségül híva más pl. dél-amerikai Proboscidea-kat. Genusz szinten Cuvieronius-hoz lehetett rendelni a maradványokat. E mellett táplálkozás kevert volt, miből környező egykori növényzetre is lehet tippelni. Ezek az állatok füves pusztákon éltek, kisebb nagyobb facsoportok közt vándorolva.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ar.24698 - The nasal region of the ~417 ka Sima de los Huesos (Sierra de Atapuerca, Spain) Hominin: New terminology and implications for later human evolution

Homo genusz tagjainak orrüreg vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1342937X21001866 - A fossil terrestrial fauna from Tobène (Senegal) provides a unique early Pliocene window in western Africa

Korai pliocéni afrikai megafauna leírása Szenegálból, taxonok hordalékos kőzetből kerültek leírásra.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/brv.12763 - Origin and evolution of fungus farming in wood-boring Coleoptera – a palaeontological perspective

Bogarak és gombák közti szimbiózis vizsgálata, paleontológiai és filogenetikai eredmények megegyeznek. Szimbiózis nem vezethető vissza közös ősre a bogaraknál, egymástól függetlenül többször is kifejlődött.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121002911 - Paleoecological and biomechanical inferences regarding the paleoichthyofauna of the Romualdo Formation, Aptian-Albian of the Araripe Basin, state of Pernambuco, northeastern Brazil
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S089598112100290X - Taphonomy and ontogeny of the brachyuran crab Exucarcinus gonzagai, from the lower cretaceous (Aptian) Romualdo Formation, Araripe Basin, NE brazil

Brazíliai Romualdo formáció halfaunájának vizsgálata. E mellett új Exucarcinus gonzagai (rák) egyedek is előkerültek.


https://www.nature.com/articles/s41559-021-01490-4 - A juvenile-rich palaeocommunity of the lower Cambrian Chengjiang biota sheds light on palaeo-boom or palaeo-bust environments

Burgess-pala -szerű Lagerstätte a kínai Haiyanból, gazdag fiatal korú egyedek maradványaiban.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pala.12544 - Dietary shifts in a group of early Eocene euarchontans (Microsyopidae) in association with climatic change

Microsyopidae a korai főemlősök egy csoportja. Wyomingi Bighorn-medencében talált fajokat vizsgáltak, azok táplálkozását és annak kapcsolatát az élőhely körülményeinek megváltozásával. Kezdeti fajok rovarevők voltak, majd mindenevőké alakultak, harmadik fázis keretében pedig visszamozdulás tapasztalható a rovarevőség felé.

 

https://peerj.com/articles/11557/ - Rare evidence for ‘gnawing-like’ behavior in a small-bodied theropod dinosaur

Dinosaur Park formációban talált hadrosauridae ungal-on (utolsó ujjperec) több Dromaeosauridae-hoz vagy Tyrannosauridae-hoz tartozó fog nyom van, melyek elemzése alapján az állat valamiféle kezdetleges rágásra képes lehetett.

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése