2021. április 11., vasárnap

"Rövid hírek" 25.

Ismét lett csúszás a hírösszefoglalóban, szóval megint egy méretesebb adag következik, csak meg ne feküdje mindenki hasát. Van ám miről olvasni. Kezdésnek persze, hogy megint Tyrannosaurus, ám olyan téma „hivatalos” amiről már évek óta beszélek. Most már az ilyen hírek jó része olyanból áll ami nem kerül lefordításra, illetve egy-pár mondatos címke kerül hozzájuk, hogy miről is szól a publikáció. Mostantól el lesznek különítve új leírt fajok. Szerencsére elég sok új faj kerül leírásra. Bár ha ilyen elkülönítést teszünk, akkor a fogak is kaphatnának külön szekciót. Mutasd fogad, megmondom mi vagy elv elég népszerű az őslénytanban, így nem csoda, hogy sokat foglalkoznak az őslények fogaival. Nyugalom az itt látható cápát olvashatjátok magyarul is. Elvégre talán most ő a legkülönlegesebb jószág. Igen ez egy cápa.


Hodari Nundu alkotása.


Tyrannosaurus ismét...

Kijött „hivatalosan”, amiről én már régóta beszélek, ráadásul a blog facebook oldalán általam írt afrikai példa köszön vissza. Tehát az olyan Tyrannosauridae, mint maga a Tyrannosaurus rex élőhelyük legtöbb ragadozó ökofülkéjét betöltötték a különböző korú egyedek révén. Science-ben megjelent tanulmány elsőként kezeli a fiatal korú dinoszauruszokat, úgy hogy azok maguk töltenek be ökológiai fülkéket.

Kréta végén a Föld egyik részén a Tyrannosauridae-k másik részén az Abelisauridae-k uralkodtak. Hasonló növekedési stratégiájuk vagyis élőhelyenként egy faj tölthette be a közepes- és nagyragadozó ökológiai fülkéket. Szemben például a jurával, ahol egyszerre több faj is lehetett. Ez természetesen azt eredményezi, hogy az életközösségekben a dinoszaurusz fajok száma kevesebb volt, mint régebben. Ennek köszönhető az a feltételezés, hogy a kréta végére már „haldokoltak”, éppen ezért más szemszögből más kutatás vizsgálta ezt. Vagyis az evolúciós ágak számát nézték, mely alapján viszont nagyon is jól voltak.

 

Forrás:
https://phys.org/news/2021-02-teenage-tyrants-outcompete-dinosaurs.html



Nem emlős Synpasida-k mozgása

Témát eddig felületesen közelítették meg, csupán csak a hüllőkhöz (főleg gyíkok) való hasonlóság révén, így "hüllőszerű" mozgással elképzelve a Synapsida-kat. Harvardi kutatócsapat alaposan beleásta magát a témába csigolyák vizsgálata révén. Nem emlős Synapsida-k csigolyái nagyban különböznek a ma élő Synapsida-kétól a hüllőkétől pedig főleg. Végeredménye, hogy mai állatoknál nem találni olyat, ami reprezentálhatná ezen állatok mozgását. Merev volt a gerincük, hüllőkhöz hasonló oldalirányú mozgásra nem volt képes, de az emlősökre jellemző függőlegesre sem, még.


Forrás:
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(21)00216-5 -
Adaptive landscapes challenge the “lateral-to-sagittal” paradigm for mammalian vertebral evolution
https://phys.org/news/2021-03-mammal-ancestors-unique.html



Anteosaurus a prehisztorikus ölőmasina…, amilyen a cím olyan a tartalom is

Anteosaurus egy korábban lomhának gondol ragadozó Therapsida, így inkább emlősnek nevezhető, mintsem hüllőnek… nem baj a forrás cikk lazán lehüllőzi. Pontosabban „premammalian reptile” tehát ami magyarban emlősszerű hüllő. Melegvérűség még a Therapsida-k előtt kialakult (Ophiacodon példája), tehát elég avit dolog ez a hüllőzés.

Anteosaurus elég méretes állat volt vastag csontokkal és rövid lábakkal, így bár húsevés elfogadott volt, ám túl lomhának gondolták, hogy aktív vadász legyen. Sőt volt aki szerint inkább vízi állat volt. (Meg még a hüllőzés és hidegvérűzés annó….) Szerencsére van jó állapotú koponya, így a sokat emlegetett 3D technológiának hála rekonstruálható az állat agya. A helyzet az, hogy bár sajátos a felépítése, ez pont nem egy lomha állathoz illő felépítés. Kortárs és rokon fajokhoz mérten a belső füli rész, valamint a szem és fej mozgását összehangoló rész is nagy volt. Szóval idegrendszere alkalmas volt a préda üldözés közbeni jó nyomon követésére.

 

Vitaliy Melnik alkotása.

Forrás:
https://phys.org/news/2021-03-prehistoric-machine-exposed.html
https://malvit.artstation.com/projects/my2wy



Kis helyreigazítás

Ahogy írtuk már kétszer is a burmai borostyánokkal nem foglalkozunk. (Itt és itt.) Viszont még ez előtt szerepelt nálunk a toll evő parazita, így kell tenni erre módosítást. Forrás cikkben szó van róla, hogy a „helyreigazítás” miért késett, téves parazita infó tudományos folyóiratokban tizennégyszer lejött, így terjedt a téves információ, meg a mainstream is foglalkozott vele, meg olyan zugblog is, mint ez. Lényeg, hogy nem parazita, hanem pajzstetű, ami nem a dinoszaurusz tollaival táplálkozott.


Forrás:
https://isabellevea.wordpress.com/2021/03/05/insects-found-on-dinosaur-feathers-are-not-that-kind-of-parasites/



Szemezgetésbe ment volna...

Mivel túl sokat nem lehet így erről írni, ám szerintem sokan nem olvassák végig azt a részt, holott a mondatos/pár mondatosokban is vannak érdekességek. Szóval a nemi dimorfizmus megállapítása nehéz Dinosauria-k esetén, viszont Ceratopsia-knál lehetnek olyan figyelembe vehető jelek, mint a hasüreg nagyobb térfogat nőstényekre jellemző, vagy csigolya tüskék hosszabbak a hímeknél.

Kapcsolódó előző rövid híresben a protoceratops-os rész.


Forrás:
https://link.springer.com/article/10.1134/S0031030120120047
- Sexual Dimorphism in the Postcranial Skeleton of Dinosaurs



Emberi hibernáció mégse annyira hülyeség?

Szoktunk azzal poénkodni, hogy átalusszuk a telet. Spanyolhonban Sima de los Huesos nevű barlangban a Csontok Vermében talált neandervölgyi ember maradványokban olyan ciklikus elváltozások vannak, mint a hibernálásra képes állatoknál. Említett maradványok tulajdonosai úgy 400 000 éve éltek. Ciklikusan több hónapra a csont növekedése megállt. Emberi maradványok mellett találtak barlangi medve maradványokat is. Két faj lehet ugyan arra a célra is használta a helyet.

Szóba jövő ellenérv pl. az inutok vagy a számik. Ellenben az akkori Ibériai-félsziget száraz volt, így nem biztos, hogy elégséges zsírban gazdag élelemforrás lett volna az itt élt ember fajnak télen. Illetve igen a medvék se alszanak valódi téli álmot, ráadásul az emberi agy energia igénye újabb problémát vett fel. Mindenesetre a csontokban lévő elváltozás jelen van.


Forrás:
https://www.theguardian.com/science/2020/dec/20/early-humans-may-have-survived-the-harsh-winters-by-hibernating



Ingolák bizony változtak

Ingolákat tévesen halak közé soroljuk, valójában nem azok. Pontosabban, olyan, hogy „hal” nincs. Vannak porcos halak vagy izmosúszójú halak, ez utóbbiak vagyunk mi emberek is. Csontos halakról beszélünk (Osteichthyes), melyek állkapcsosok (Gnathostomata). Az ingolák állkapocs nélküliek (Agnatha), tehát igen, elég kusza a rendszertan nem annyi, hogy „halak” és azon belül csoportok.

Új dél-afrikai és montanai ivadék leleteknek hála az ősi ingolákról alkotott kép átalakult. Képen egy Priscomyzon ivadék látható, nagy jól fejlett szemekkel, még a táplálék tasakja is megvan, így nem rég kelhetett ki. A mai ingola ivadékok nem parazita életmódot folytatnak, aljzatból nyerik a táplálékot, majd mikor elég nagyra nőttek és szervezetük is átalakult, akkor váltanak étrendet. Ezzel szemben ez a devoni faj nem így élt. Az ivadékok a felnőttek kicsinyített változatai voltak, tehát felnőttek parazita életmódját követhették már azonnal. Újabb példa, hogy nem lehet egyszerűen kijelenteni, hogy bizonyos „ősi létformák” változatlanok maradtak.


Forrás:
https://phys.org/news/2021-03-long-accepted-theory-vertebrate-upended-fossilized.html


Sauropodomorpha… nem, mert Herrerasauridae

Saturnalia egy 1999-ben Santa Maria Formációból leírt Sauropodomorpha-nak tartott állat. Csigolyák, bordák, végtagcsontok, sőt koponyából is vannak részek. Új elemzés alapján az állat viszont egy Herrerasauridae. Aki régebb óta olvassa a blogot vagy foglalkozik a rendszertani változásokkal az tudja, hogy a Herrerasauridae-k besorolása erősen kétséges. Nagyon leegyszerűsítve: Hivatalosan a Wikipedia-nak (angolról beszélünk, magyart hagyjuk) a legelfogadottabbat kéne (khm) előtérbe raknia. Amikor ezt írom, az az, hogy a Herrerasauridae-k még csak nem is dinoszauruszok. Ez az új megállapítás viszont erősíti azt a verziót, mi alapján a Herrerasauridae-k igenis a Dinosauria része, sőt nem a Theropoda-khoz, hanem a Sauropodomorpha-khoz állnak közelebb.


Maurissauro alkotása.

Forrás:
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2021.1873433 - Taxonomic and phylogenetic reassessment of a large-bodied dinosaur from the earliest dinosaur-bearing beds (Carnian, Upper Triassic) from southern Brazil
https://www.deviantart.com/maurissauro/art/Unnamed-herrerasaurid-the-Big-Saturnalia-872761553

 


Mihirungs agy

Pontosítva Dromornithidae, a mihirungs az ausztrál őslakók szava a „nagy madárra”. Ilbandornis woodburnei és három Dromornis faj agyat vizsgálták ez így egy 24-7 millió évvel ezelőtti időszakot jelent. E dinoszauruszok jellegzetessége a csőrük, elsőre ragadozónak gondolnánk őket, de valójában vizes élőhelyek és azokhoz közel éltek, ahol levelekkel és gyümölcsökkel táplálkoztak. Agyuk vizsgálata alapján eltér a ma ismert madarakétól, ellenben ha hasonlót kellene megnevezni akkor a csirkék vagy az szintén Ausztráliában honos homoki ásótyúk nevezhető meg. Sztereopszis látásuk és mélység érzékelésük fejlett volt, tehát látásuk révén megválogathatták mit ettek.



Forrás:
https://www.mdpi.com/1424-2818/13/3/124/htm -
Endocranial Anatomy of the Giant Extinct Australian Mihirung Birds (Aves, Dromornithidae)

 


Fordított pozíció

2010-2017 közt Hong Kong területén Sung Yik-hei vezetésével átfogó kutatás volt békaügyileg. Terepi és labor vizsgálatok is voltak, erről van itt videó is, amit azért nem teszek ide be csak linkelem, mivel a forrás oldal is csak linkelte, illetve nem nyilvánosra van állítva. Szóval a szituáció az úgy fest, hogy a nőstény Leptobrachella laui csimpaszkodik a hím hátára. Hím ezután egy általa választott biztonságosnak ítélt helyre megy a nősténnyel ahol a párzás lezajlik (külső megtermékenyítés van a békáknál) az utódok pedig biztonságban lehetnek. Kutatók természetes közegben eddig nem találták meg a L. laui petéit.

 


Forrás:
https://www.prnewswire.com/news-releases/lingnan-university-scholar-discovers-novel-reproductive-behaviour-in-native-frog-species-301246791.html



Új felfedezések:

Tamarro insperatus

Kréta legvégi európai szigetvilágot lakta, speciel mai Spanyolország Talarn Formációjában találtak rá lábközép csontjára. Az akkori szigetet Ibero-Armorican Szigetnek nevezzük. Vizsgálata alapján az állat rokonaihoz mérten gyors növekedéssel bírt, az egyed fiatal felnőtt volt. A Troodontidae-n belüli alcsalád a Jinfengopteryginae része volt. Ősei Amerikából Ázsián át juthattak ide.


Most se múlik el bejegyzés cisiopurple kép nélkül.

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41598-021-83745-5 - A fast-growing basal troodontid (Dinosauria: Theropoda) from the latest Cretaceous of Europe
https://www.deviantart.com/cisiopurple/art/Tamarro-872417347



Nindzsa

A Ninjatitan zapatai egy Titanosauria, mely a jelenleg ismert legősibb faj. Észak-patagóniai Bajada Colorada Formációban találták, az állat 134-140 millió éve élhetett. Ezeket figyelembe véve a Titanosauria-k a déli féltekén alakultak ki és terjedtek későbbiekben északra.


Benne van a nevében, hogy nindzsa, tehát név alapján hiteles elképzelés.

Forrás:
https://www.ameghiniana.org.ar/index.php/ameghiniana/article/view/3376 - THE EARLIEST KNOWN TITANOSAUR SAUROPOD DINOSAUR
https://www.deviantart.com/cisiopurple/art/Ninjatitan-872025524



MPC-D 100/1359

Mongóliai Baruungoyot Formációban talált Ankylosauridae a középső-felső campaniai idején élt, feltárása viszontagságos volt. 1972-'73-ban került feltárásra, ám a csapat kifutott az időből, így bár deszkákkal „bevédték” a leletet az egészen 2008-ig várt arra, hogy érte menjenek. Jelenleg nem tisztázott, hogy az ismert kilenc mongóliai taxon egyike lenne, vagy tizedikként leírható-e. Szóba jöhetnek a Saichania chulsanensis, Tarchia kielanae és Zaraapelta nomadi fajok. Előbbi esetén vannak anatómiai eltérések mik kizárják az azonosságot, másik kettő esetén viszont nincs összevethető leletanyag.

Mellső végtagok szinte teljesen, hátsók töredékesen, torzó bordái és csigolyái nagyrészt, torzó oszteodermái hiányosan kerültek elő. Annyi megállapítható és szerepel is a publikációban, hogy az állat képes lehetett arra, hogy talajba részlegesen beáshassa magát. Ragadozók így felborítani és a páncélzat miatt komolyabban megsebezni se tudják.


Kép alkotója "fishboy".

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41598-021-83568-4 - A new ankylosaurid skeleton from the Upper Cretaceous Baruungoyot Formation of Mongolia: its implications for ankylosaurid postcranial evolution

https://twitter.com/fishboy86164577/status/1372684834686918656



Szőrös cápa után repülő cápa

Tény, hogy a Listracanthus nem biztos, hogy cápa és megnyúlt pikkelyek/bőrfogakról van szó nála, ellenben az Aquilolamna milarcae valóban cápa. Meg igen, nem tudott repülni, de képletesen kell érteni a szárnyakat. 93 millió éve élt feltehetően nyílt vizekben. Planktonszűrögető cápáról van szó, legtöbb rekonstrukción nincs meg a két háti uszony fark és has alatti uszony, de a jellegzetes szárnyra hajazó melluszonyok igen. Agua Nueva Formációban még 2012-ben kőfejtőben dolgozó munkások találtak rá. Szerencsére szakértőkhöz került a lelet és szakmai berkekben terjedt a híre, idén került publikálásra.

Az 1,8 méter hosszú állat rendszertana nem biztos, jelenleg a Lamniformes-be került, ide tartozik a nagy fehér is. Fogakat nem találtak holott a fosszília jó állapotban került elő. Úgy szólván meg van az egész, ami ilyen különleges állat esetén ritka, bár a lehetséges lágy részek vizsgálata nem történt meg. Feltehetően az állat komótosan úszott a tengerekben, minél több planktont kiszűrve. Bár vannak akik lehetségesnek tartják, hogy üldözői elől a repülőhalak módszerét alkalmazta, nagy sebességgel kivetődve a vízből és távolabb újra vízbe érve összezavarhatta az üldözőjét, vagy akár egérutat is nyerhetett. Ilyen különleges új faj felfedezése rávilágít arra, hogy mennyi még fel nem fedezett „különleges” tengeri állat lehet, melyek legkésőbb a kréta végi kihalásnál eltűntek és ökológiai helyeiket újak, nagyrészt ma ismert állatok ősei vették át.


Forrás:
https://science.sciencemag.org/content/371/6535/1253 -
Manta-like planktivorous sharks in Late Cretaceous oceans
https://www.deviantart.com/hodarinundu/art/Aquilolamna-873670908


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667120303372 - Wunyelfia maulensis gen. et sp. nov., a new basal aristonectine (Plesiosauria, Elasmosauridae) from the Upper Cretaceous of central Chile
Wunyelfia maulensis kréta legvégi chilei Elasmosauridae


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/spp2.1355An early‐diverging procolophonid from the lowermost Triassic of South America and the origins of herbivory in Procolophonoidea
Oryporan insolitus publikációja, triászkori Procolophonoidea Brazíliából.


Márcio L. Castro alkotása.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121000495 - Arackar licanantay gen. et sp. nov. a new lithostrotian (Dinosauria, Sauropoda) from the Upper Cretaceous of the Atacama Region, northern Chile
Arackar új felső krétai Titanosauria Chiléből.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2021.1881177 - A new Late Cretaceous leaf mine Leucopteropsa spiralae gen. et sp. nov. (Lepidoptera: Lyonetiidae) represents the first confirmed fossil evidence of the Cemiostominae
Leucopteropsa spiralae egy ezüstös fehérmolyféle (Lyonetiidae) Kaiparowits Formáciból (Utah) a campaniai időszakban élt. Ichnogenuszról van szó, levélfosszílián a spirálisan lerakott peték nyomai maradtak meg.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2021.1883138 - A new species of Cricosaurus (Thalattosuchia: Crocodylomorpha) from southern Germany: the first three-dimensionally preserved Cricosaurus skull from the Solnhofen Archipelago
Cricosaurus 1858-ban lett leírva, most egy új faja a rauhuti
került leírásra a késú jurai Mörnsheim Formációból.


http://www.asahi.com/ajw/articles/14190265 - Mammal, reptile fossils in Fukui show diversity in age of dinosaurs
Japán
Itsuki Formációjában új Synapsida pl. emlős Eutriconodonta fajok kerültek felfedezésre, bár nevet még nem kaptak.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.202216 - The skeleton of Congruus kitcheneri, a semiarboreal kangaroo from the Pleistocene of southern Australia
Congruus kitcheneri új 2,6 millió – 12 000 éve élt még nem túl specializálódott famászó kenguru.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2020.1877151 - A New Furileusaurian Abelisaurid from La Invernada (Upper Cretaceous, Santonian, Bajo De La Carpa Formation), Northern Patagonia, Argentina
Llukalkan aliocranianus észak-patagoniai Abelisauridae.


Még egy cisiopurple képet valaki?

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121000495 - Arackar licanantay gen. et sp. nov. a new lithostrotian (Dinosauria, Sauropoda) from the Upper Cretaceous of the Atacama Region, northern Chile
Arackar licanantay új kréta végi chilei kis termetű Sauropoda.

 

https://peerj.com/articles/11161/ - Sinomacrops bondei, a new anurognathid pterosaur from the Jurassic of China and comments on the group
Sinomacrops bondei új kínai Anurognathidae.


Cuki repülő "egerekről" vagy épp valódi porgokról ki ne hagyjunk képet. Zhao Chuang alkotása.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1755-6724.14707 - A Juvenile Specimen of Sauropodomorpha from the Lower Jurassic of China and a Brief Review of the Lufeng Sauropodomorph Fauna
Egy fiatal korú Sauropodomorpha hiányos koponyája került elő Lufeng Formációból. Vizsgálatok alapján nem tagja az eddig ismert fajoknak, ellenben mivel fiatal egyed, így meglehet, hogy nincs így.

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221001188 - New anomalocaridids (Panarthropoda: Radiodonta) from the lower Cambrian Chengjiang Lagerstätte: Biostratigraphic and paleobiogeographic implications
Lenisicaris lupata új Radiodonta a kambriumi Kínából.

 

https://peerj.com/articles/11084/ - A new brachylophosaurin (Dinosauria: Hadrosauridae) from the Upper Cretaceous Menefee Formation of New Mexico
Ornatops incantatus új Brachylophosaurini a késő krétai Menefee Formációból (Új-Mexikó).


Brian Engh alkotása.


Szemezgetés:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121000912 - The first complete fossil avian egg from the Quaternary of South America
Dél-amerikai jó állapotú fosszilis madár tojás.


https://digitallibrary.amnh.org/handle/2246/7253 - The osteology of Haya griva (Dinosauria: Ornithischia) from the Late Cretaceous of Mongolia. (Bulletin of the American Museum of Natural History, no. 445)
Mongóliai
Haya griva (Neornithischia) egyedek/leletek vizsgálata.


https://eurekalert.org/pub_releases/2021-02/uob-ds022621.php - Dinosaur species: 'Everyone's unique'
http://app.pan.pl/article/item/app008042020.html - New skulls of the basal sauropodomorph
Plateosaurus trossingensis from Frick, Switzerland: Is there more than one species?
14 egy fajba tartozó Plateosaurus egyed koponyáit vizsgálták, mely alapján az egyedek koponyájában is volt eltérés. Ez akkora is lehet, hogy felveti a más fajba tartozás lehetőségét, vagy épp az eddigi faj megkülönböztetés hibásságát.


https://edition.cnn.com/2021/02/25/europe/tree-petrified-lesbos-intl-scli-scn/index.html
Leszboszon akár 20 millió éves fát találtak.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0012825221000726 - Towards an actualistic view of the Crato Konservat-Lagerstätte paleoenvironment: A new hypothesis as an Early Cretaceous (Aptian) equatorial and semi-arid wetland
Crato Konservat-Lagerstätte-ről (félszáraz vizes élőhely) publikáció.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2021.622412/full - Testing Equid Body Mass Estimate Equations on Modern Zebras—With Implications to Understanding the Relationship of Body Size, Diet, and Habitats of Equus in the Pleistocene of Europe
Lovak (igen a szamár és zebra is ló, mivel a ló az genusz és nem faj) testtömeg becslése csontozat alapján, annak tesztelése „mai” fajokon. Ez alapján élőhely és táplálkozás összefüggése az pleisztocéni Európában.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/ar.24046 - Saws, Scissors, and Sharks: Late Paleozoic Experimentation with Symphyseal Dentition
Publikáció a Helicoprion és Edestus zsákmányszerzési módszeréről.



https://www.nature.com/articles/s41559-021-01391-6 - Neanderthals and Homo sapiens had similar auditory and speech capacities
Neandervölgyiek képesek voltak a H. spiens beszédjének értésére és reprodukálására.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121001012 - Damaged armour: Ichnotaxonomy and paleoparasitology of bioerosion lesions in osteoderms of Quaternary extinct armadillos
Kihalt armadilló fajok maradványain (páncélzat) talált parazitáktól (gomba) sérülések.

 

https://phys.org/news/2021-03-early-evolution-limb-bone-marrow.html
Végtag csontok és csontvelő korai fejlődése.


https://peerj.com/articles/10931/ - Ontogeny of highly variable ceratitid ammonoids from the Anisian (Middle Triassic)
Közép triászi ammontíták egyedfejlődéséről.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-84433-0 - The role of volcanic-derived clays in the preservation of Ediacaran biota from the Itajaí Basin (ca. 563 Ma, Brazil)
Vulkanikusság szerepe az Ediacaran biota létrejöttében.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1040618221000902 - First fossil record of cave lion (Panthera (Leo) spelaea intermedia) from alluvial deposits of the Po River in northern Italy
Barlangi oroszlán maradványok a Po folyó lerakódásából.


https://peerj.com/articles/10855/ - Maniraptoran pelvic musculature highlights evolutionary patterns in theropod locomotion on the line to birds
Maniraptora medence és izomzat fejlődése a madarakhoz vezető úton.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-84805-6 - An ecological niche shift for Neanderthal populations in Western Europe 70,000 years ago
70 000 évvel ezelőtti neandervölgyi populációkról Nyugat-Európában.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joa.13418 - Forelimb musculature and function in the therizinosaur Nothronychus (Maniraptora, Theropoda)
Nothronychus mellső végtag izomzatáról, hasonlatos a Dromaeosauridae-kéhoz.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221000961 - Neonate aggregation in the Permian dicynodont Diictodon (Therapsida, Anomodontia): Evidence for a reproductive function for burrows?
1980-as években talált Diictodon leletek elemzése alapján üregekben hozták világra utódaikat.


https://www.cambridge.org/core/journals/quaternary-research/article/ecomorphology-and-ecology-of-the-grassland-specialist-rusingoryx-atopocranion-artiodactyla-bovidae-from-the-late-pleistocene-of-western-kenya/A970B276EF273765C584DD3E42FB36CE
https://www.deviantart.com/willemsvdmerwe/art/Rusingoryx-atopocranion-599313589
Rusingoryx leírása, mely nem gnú, de úgyszintén az Alcelaphinae alcsalád része.


Willem Merwe alkotása.

https://www.nature.com/articles/s41598-021-83719-7 - A refined proposal for the origin of dogs: the case study of Gnirshöhle, a Magdalenian cave site
Kutyák származásával kapcsolatban újabb tanulmány.


https://link.springer.com/article/10.1007/s41513-020-00145-w - New data on sauropod palaeobiodiversity at the Jurassic-Cretaceous transition of Spain (Burgos)
Spanyolországi sauropoda diverzitásról jura-krétában.


https://link.springer.com/article/10.1007/s41513-020-00140-1 - Unrelated ornithopods with similar tooth morphology in the vicinity of Salas de los Infantes (Burgos Province, Spain): an intriguing case-study
Salas de los Infantes-nál (Spanyolország) talált ornithopoda fogról.


https://palaeo-electronica.org/content/2021/3284-estimating-lamniform-body-size
Otodus megalodon testméret becslése fogak alapján. Spoiler: 17-20 méteres is lehetett.


https://science.sciencemag.org/content/371/6534/1099 - “Birth” of the modern ocean twilight zone
Mai óceánok alkonyzónái úgy 15 millió éves folyamat eredményei.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jmor.21347 - Evolution of Eggshell Structure in Relation to Nesting Ecology in Non‐Avian Reptiles
Tanulmány a nem madár hüllők tojáshéj struktúrájának fejlődéséről és fészkelési szokásokról.


https://www.nature.com/articles/s41586-020-03137-z
http://www.sci-news.com/paleontology/vilevolodon-diplomylos-middle-ear-09452.html
Vilevolodon diplomylos (jura kori sikló „előemlős” Mammaliaformes) fülének fejlődéséről, annak hasonlóságáról a mai kloákás emlősökhöz.

 

Sarah Shelley alkotása.

 

https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(21)00232-3 - The last meal of an Eocene pollen-feeding fly
47 millió éves pollennel táplálkozó légy.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-021-09536-x - Paleoecological Inferences from Long Bone Microanatomical Specializations in Hippopotamoidea (Mammalia, Artiodactyla)
Hippopotamoidea (vízilófélék ide tatoznak, meg a cetek is...) ökológiájának megállapítása például csontsűrűség alapján.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2021.0148 - Ecological dynamics of terrestrial and freshwater ecosystems across three mid-Phanerozoic mass extinctions from northwest China
Perm végi kihalásról tanulmány. Egy nem régi kapcsolódó cikkünk itt


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0248681 - Preliminary bone histological analysis of Lystrosaurus (Therapsida: Dicynodontia) from the Lower Triassic of North China, and its implication for lifestyle and environments after the end-Permian extinction
Ha már Lystrosaurus, kínai példányok csontszövet vizsgálata. Hasonlóról itt.


https://academic.oup.com/jmammal/article-abstract/102/1/236/6175216 - Carnivoran intraspecific tooth-size variation shows heterogeneity along the tooth row and among species
Fosszilis carnivora emlősök fogak alapján való rendszerezése nehéz, révén sok -féle variáció van. 19 taxon felhasználásával próbáltak szabályszerűséget keresni.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0248163 - Wear patterns and dental functioning in an Early Cretaceous stegosaur from Yakutia, Eastern Russia
Kora krétai, szibériai feltehetően Stegosauria fogak és kopásuk elemzése.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/nasal-cavity-of-two-traversodontid-cynodonts-eucynodontia-gomphodontia-from-the-upper-triassic-of-brazil/D2C0A0024470A3720B5E275F7A37D5B8
Exaeretodon riograndensis és Siriusgnathus niemeyerorum orrüreg vizsgálata.


https://www.nature.com/articles/s42003-021-01850-7 - Sacrum morphology supports taxonomic heterogeneity of “Australopithecus africanus” at Sterkfontein Member 4
Australopithecus több faja ismert, ám meglehet, hogy még sincs ennyi. Két eltérő fajú egyed vizsgálata (gorilla, pongo és ember alapján) alapján a két egyed azonos fajú lehet, csupán csak volt akkor anatómiai változatosság, mint a mai emberben.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S258900422100211X - Macroevolutionary dynamics of dentition in Mesozoic birds reveal no long-term selection towards tooth loss
Madár, illetve madár elődök fogvesztése nem egy kizárólagos evolúciós irány volt, többször megtörtént az evolúciós ágakon. Tényleges éles evolúciós határvonal a fogas csőr és sima csőr közt a kréta végi kihalás volt. Nagyon leegyszerűsítve: Ha nem történt volna meg a kihalás, ma is lennének fogakkal rendelkező nem madár Avialae-k.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pala.12529 - Testing for a dietary shift in the Early Cretaceous ceratopsian dinosaur Psittacosaurus lujiatunensis
Psittacosaurus lujiatunensis életkor és étrend kapcsolata. Állkapocsban jelentős változás nem volt, mikor felnőt az állat és négy lábról két lábra állt át. Különbség kb. annyi, hogy a felnőttek harapási ereje nagyobb így keményebb növényeket ehetettek.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2021.640220/full - Intraskeletal Osteohistovariability Reveals Complex Growth Strategies in a Late Cretaceous Enantiornithine
Avialae-ak esetén a mai madarakhoz hasonló gyors növekedés egymástól többször is kialakult, alapvetően a mai madaraknál lassabb növekedés jellemezte ezt a csoportot. Mirarce eatoni viszont rokonságához (Enantiornithes) mérten gyors növekedéssel rendelkezett.


https://www.pnas.org/content/118/13/e2026132118 - Multiple migrations to the Philippines during the last 50,000 years
Ha 10 000 sőt pár ezer éve élt állatokról is szó esik és az ember is állat, akkor a Fülöp-szigeteki öt hullámos benépesedéses publikáció jó helyen van itt.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221001450 - Dietary stability inferred from dental mesowear analysis in large ungulates from Rancho La Brea and opportunistic feeding during the late Pleistocene
Kátrány gödrökből előkerült és időben jól behatárolható állatok fogvizsgálata táplálkozás megismerése véget. Nagyobb növényevők kevésbé voltak válogtósak.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2021.649394/full - Exaptation Traits for Megafaunal Mutualisms as a Factor in Plant Domestication
Megafauna, annak eltűnése és emberek hatása a növényvilágra. (Megjegyzés évekkel ezelőtt még magyar médiában is lejött, hogy a termőterületek mai napig az emberi tényezőn túl pusztulnak a megafauna hiánya miatt.)


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566712100077X - TAIL anatomy of the Alvarezsauria (THEROPODA, COELUROSAURIA), and its functional and BEHAVIOURAL IMPLICATIONS
Alvarezsauria-knak volt a Maniraptora-k közt leghosszabb és legtöbb csigolyából álló farkuk. Theropoda-k közt az izomzatuk is egyedülálló


https://www.nature.com/articles/s41598-021-85953-5 - Mass mortality events of autochthonous faunas in a Lower Cretaceous Gondwanan Lagerstätte
Kora krétai Crato Formációban főleg Hexagenitidae lárvák pusztulása alapján (de találtak pl. Dastilbe-t, pontyszerűek közé tartozik) időszakosan a vizes élőhelyek drasztikusan összezsugorodtak/kiszáradtak.



https://pubs.geoscienceworld.org/gsa/geology/article-abstract/doi/10.1130/G48508.1/595633/New-multicellular-marine-macroalgae-from-the-early
Dolores Creek Formációban felfedezett új makrofosszíliák. Cianobaktériumuk és zöldalgák.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-020-00537-4 - A re-assessment of the taxonomy, palaeobiology and taphonomy of the rangeomorph organism Hapsidophyllas flexibilis from the Ediacaran of Newfoundland, Canada
Hapsidophyllas flexibilis újra vizsgálata. Lehet baktériumteleppel volt szinbiózisban.


https://www.pnas.org/content/118/14/e2007797118 - Reconciling early Deccan Traps CO2 outgassing and pre-KPB global climate
Kréta végi nagy kihalás előtt volt egy jelentős vulkanikus tevékenység a Dekkánon, mely önmagából a krétavégi 2-4 fokos felmelegedéshez nem volt elég, de hozzájárult.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566712100080X - Living environment of the early Jehol Biota: a case study from the Lower Cretaceous Dabeigou Formation, Luanping Basin (North China)
Korai Jehol biótáról.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-86642-z - Contracting eastern African C4 grasslands during the extinction of Paranthropus boisei
Paranthropus boisei közel egy millió éve halt ki, akkor amikor a növényzet pont neki kedvező irányba alakult át. Ám új kutatás alapján volt egy „rövid” időszak melyben melegebbre váltott a klíma és időlegesen megszakította ezt, sőt más irányba folyt a növényzet átalakulása.


https://advances.sciencemag.org/content/7/14/eabe7377 - The trilobite upper limb branch is a well-developed gill
Trilobiták felső végtag sora jól fejlett kopoltyú volt, így a vita lezárult e testrészek funkcióját illetően.



https://advances.sciencemag.org/content/7/14/eabb9113 - Bone metabolism and evolutionary origin of osteocytes: Novel application of FIB-SEM tomography
Korai „halak” vagy inkább gerincesek melyek csontokkal, illetve „külső” csontos páncéllal rendelkeztek, képesek voltak a csontjaikat (részlegesen) lebontani és újra felhasználni az tápanyagokat.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121001462 - Bipedalism in Mexican albian lizard (squamata) and the locomotion type in other cretaceous lizards
Tanulmány krétakori gyíkokról a Huehuecuetzpalli mixtecus például kétlábú állat volt. Lehet én maradtam le valamiről, de ahogy utána lestem ezt korábban pl. David Peters vetette fel…, hát sok agyrém dolga közt találni olyat ami jó.


https://science.sciencemag.org/content/372/6537/63 - Extinction at the end-Cretaceous and the origin of modern Neotropical rainforests
Kréta végi kihalással az esőerdők struktúrája is megváltozott. Ez igaz a faji összetételre, illetve az erdők felépítésére. Pontos ok nem biztos, hogy a növényevők eltűnése, hamu réteg vagy konkrétan a nyitvatermő fajok megritkulása okozta-e az átalakulást.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121001231 - An early Miocene manatee from Colombia and the initial Sirenian invasion of freshwater ecosystems
Új Potamosiren magdalensis lelet leírása mely egy Trichechidae tehát manátuszféle, annak ellenére, hogy még lábai lábként is funkcionáltak. Új egyed alapján a manátuszok annak idején előbb az édes vízhez szoktak, majd utána a tengerhez.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése