2021. szeptember 19., vasárnap

Ulughbegsaurus és a média baromságai

Új Carcharodontosauria az Ulughbegsaurus uzbekistanensis mely kréta turoni időszakában élt. Hiányos alsó állkapocs alapján lett leírva, 7,5-8 méteres lehetett. - Nos röviden tömören ennyi a lényeg. Faj névben terület is ott rejlik, hol találták. Nézzük a bulvár, nevesen szélsőjobb körökben Zsindex néven, újonnan lehet Fidex néven lehetne emlegetni, mit is művelt. Ilyenek miatt reménykedek benne, hogy egyszer engedélyhez lesz kötve ki miről is írhat. Tételesen nézzük át.



Forrása az a People, ami az Indominus-t használja illusztrációnak. Hát… ja. Másik egy Wikipedia oldal, mely a történelmi személy kiről el lett nevezve. Ez utóbbi oké. Ellenben drága Index akkor minimum a Tyrannosaurus Wikipedia oldalára is rá nézhetett volna.

Még a Scorpius rexnél is durvább az a 90 millió évvel ezelőtt élt zsarnokgyík, amelynek maradványát a Calgary Egyetem munkatársai fedezték fel.” - Egy fiktív ráadásul mindenféle állat hibridjéhez hasonlítani egy valós állatot eléggé nem túl jó dolog. Carcharodontosauria ez az állat, ez a zsarnokgyík megnevezés nagyon téves.

A Tyrannosaurus Rex új faja a Ulughbegaszaurusz nevet kapta, és nagysága úgy viszonyult a korabeli a T-Rexekhez, mint egy grizzly a prérifarkashoz.” - Az még mindig Tyrannosaurus rex, kisbetű, és ez maga a faj. Más tyrannosaurus faj nincs, bár két esetleges másik faj felmerülhet. Tehát fajban a faj? Ráadásul elég nagy evolúciós távolsággal? Meg a genusznévben miért lett fonetikusan leírva az SZ, mikor a Tyrannosaurus esetén nem? (Kép illusztrációnál, ami mára elavult, ott már SZ van. De az Ornithomimus-nál maradt az S, holott azt is SZ-re kellett volna akkor….) Az nem T-Rex, hanem T. rex. Méret marhaságra még visszatérünk.

Az ősgyík nyolc métert is elérhette és egy tonnát nyomott. A T-Rexek ekkor még fejlődésük korábbi stádiumában jártak, és csak 200 kilósra nőttek meg.” - Nem gyík, a gyíkok a Squamata-k közé tartoznak, a hüllő szó esetleg jó lehet, ahogy a madarak is hüllők. T. rex ilyenkor még sehol nem volt. Tyrannosauridae család sem volt még ekkor jelenlegi tudásunk szerint. Tyrannosauroidea-król van szó itt, nemde? Tehát a “Tyrannosaurus rex” ami egy faj, az egyenlő a “Tyrannosauroidea” nevű szupercsaláddal? Helyesírás cikkben volt szó az ilyen marhaságokról. Itt egy tökéletes élő példa. Élőhely és kortársa a Timurlengia, mely valóban kisebb volt. Ellenben Yutyrannus még régebben élt, mint a Ulughbegsaurus és a kilenc méterével nem mondhatnánk, hogy jóval kisebb lett volna. Sőt ide vehetjük még a Sinotyrannus-t. Juratyrant is megemlíthető, tény kisebb, mint az Ulughbegsaurus, de kor és élőhely társánál a Timurlengia-nál nagyobb. Szóval voltak akár nála is nagyobb Tyrannosauroidea-k. Ami tény, hogy a Tyrannosauridae-k a Carcharodontosauria-k (Vagy egyéb domináns ragadozók, pl. kétes rendszertanú Megaraptora-k.) kihalásával vagy legalábbis jelentős visszaszorulásával terjedtek el. Csak ugye mit akarna jelenteni a "tyrannoszauruszok" vagy a "tyrannosaur"? Mert Tyrannosauridae illetve Tyrannosauroidea is lehet. Nagyon nem mindegy.

A kutatók meglepőnek találták, hogy csak most sikerült azonosítani egy ilyen nagy ragadozót. Úgy vélték, hogy felfedezésük nagyon izgalmas, mert az Ulughbegaszaurusz „egyértelműen jobb csúcsragadozó volt” és „valószínűleg elnyomta a T-Rexeket”.” - Nem meglepő, hogy csak most sikerült. 31-esrövid hírekben ott a Javelinadactylus sagebieli, mely hasonló esett. Vagy ez ahol a média szerint a tudósok megdöbbentek, hogy kétlábú “őskrokodil”. Nem megyek bele, hogy a Carcharodontosauria-k jobbak voltak-e, mert nem voltak jobbak, sőt. Úgy szintén 31-esben van egy új publikáció mely nem túl kecsegtető Carnosauria-kra nézve. Röviden tömören: A T. rex-szel szembe állított “minta nagy termetű ragadozók” voltak inkább dögevők, mint a T. rex és rokonsága. 

Valószínűleg a Ulughbegaszaurusz kihalása tette lehetővé, hogy a tyrannoszauruszok csúcsragadozóvá váljanak Ázsiában és Észak-Amerikában 80-90 millió évvel ezelőtt és nagyobb fajokká fejlődjenek, mint az Albertoszaurusz, a Gorgoszaurusz és a T-Rex.” - Elvileg ezt Darla K. Zelenitsky nyilatkozta. Én is amikor laikusokkal beszélek, akkor egyszerűsítenem kell, így torzulnak a dolgok. Ellenben a helyesírás cikkben lefektettem minimum dolgokat. Pl. ezt a “tyrannoszauruszok” dolgot, az Index angol forrásában “tyrannosaur species” szerepel. Vagyis nem a Tyrannosaurus genuszról van szó, hanem feljebb említett családról, vagy szupercsaládról. Csak a magyar fordítása a tudományos név angol rövidítésének eléggé félreérthető, ezért is nem használjuk a blogon. Gorgosaurus és Albertosaurus esetén itt is SZ van S helyett.

Utolsó két kis bekezdés már említett hibákat leszámítva okésak.


Elgondolkodtam, hogy legyen a blogon olyan téma, hogy média híreket elemzünk, mekkora baromságokat írnak. Ám inkább nem. (Maximum videóként.) Ettől függetlenül meg lesznek említve a média baromságok, de így külön cikket nem szándékozunk szánni nekik. Ez egy visszahivatkozási példa, mert annak tökéletes.

Magyar Wikipedia is tartalmaz annyi információt, hogy ilyen és ennyi baromságot ne lehessen leírni. Illetve ott van maga a paleontológiai publikáció. Pont ilyen miatt álltam le (nagy részt) a külföldi médiás hírekről is, mivel plusz idő a leírtak hitelességének ellenőrzése. Ami több fordítandó/átolvasandó esetén bizony nagyon sok idő, ezért is igyekszek inkább publikációkra vagy témához értőbbek írásaira szorítkozni. Természetesen ne csak a bulvár vagy más médiás platformokkal legyen az olvasó szkeptikus. Még mi is elronthatunk dolgokat, úgy hogy mondjuk magából a publikációból dolgozunk. Csak más törekedni a pontosságra és úgy hibázni, és megint más az egészre magasról tenni és egy hatalmas nagy blődséget kinyomni, úgy se értenek hozzá az olvasók, jó nekik ez a baromság is címszóval. 

 

Nem maradhat ki cisiopurple képe.


Forrás:
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.210923 - A new carcharodontosaurian theropod dinosaur occupies apex predator niche in the early Late Cretaceous of Uzbekistan
https://index.hu/techtud/2021/09/18/ulughbegasaurus-tyrannosaurus-dino-paleontologia-ragadozo-calgary-egyetem/
https://people.com/pets/researchers-identify-dinosaur-species-larger-than-tyrannosaurus/
https://www.deviantart.com/cisiopurple/art/Ulughbegsaurus-891641515

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése