2020. június 1., hétfő

Két szösszenet a Tarbosaurus-szal kapcsolatban

Tarbosaurus bataar sokak által ismert, mint "olyan csak, kisebb, mint a T. rex" vagy "az is Tyrannosaurus". Tarbosaurus-szal kapcsolatban két dolog következzék. Ez itt pedig a Prehistorik Kingdom Tyrannosaurus bataar-ja vagyis Tarbosaurus bataar-ja. Ez mind két témát reprezentálja.



Tyler Greenfield paleontológia hallgató még tavaly októberében blogján megosztott egy bejegyzést a Tarbosaurus torokzacskójával kapcsolatban. A helyzet, hogy két hivatalos említése van ennek a dolognak. Ken Carpenter először 1997-ben írt erről a Encyclopedia of Dinosaurs-ban. Majd 1999-ben Eggs, Nests, and Baby Dinosaurs-ban írt ismét erről. Ezek az említések Konstantin Mikhailov beszámolója alapján vannak. A szerző személyesen kapta az információkat a leletről. Spekulálták pelikánszerű táplálkozást segítő funkciót, vagy hüllőkhöz hasonló magamutogató színes alkalmatosságot. Mai korunkra pedig eljutottunk a különböző madaraknál jelenlévő felfújható torokzacskókig.
A nagy helyzet az, hogy ez a két említés létezik, hogy a szerző beszélt azzal aki látta…. Nincsenek adatok. Csupasz a bőr esetleg pikkelyes? Nincs fotó a leletről, se az, hogy hol találták vagy jelenleg hol tárolják. Persze ha egyáltalán begyűjtésre került, ha létezett is egyáltalán. Lehet van ilyen lelet, ám az is lehet, hogy nem torokzacskó, hanem test más részéről került oda bőr.

Elképzelés melyen Tarbosaurus halott fának álcázza magát. Tuomas Koivurinne alkotása.

Nem lehet kizárni, hogy létezik ez a lelet, ellenben ez így olyan, mintha én érvelnék a tollas Triceratops fiókával, miről láttam fotót, de ennyi. Lehet igazi és ott csücsül a magángyűjtőnél és eszi a fene. Lehet megrendelésre készült "hamisítvány". Nem érvelhetek vele egyszerűen. Meg szoktam említeni, de ennyi. Ugyan ez a helyzet Tyrannosaurus toll is. Elvileg két külön egyedtől is van toll. Elvileg.
Tyler Greenfield cikke hasznos. Mivel Prehistorik Kingdom Tyrannosaurus-a kapcsán mondtam olyan embernek akinek nem tetszik Tarbosaurus, hogy de volt „tokája” a Tarbosaurus-nak, megtalálták. Tehát fals infót mondtam. Ettől még lehetett az állatnak, sőt a lelet is lehet valódi. Ám hivatalos publikációra lenne szükség.


Tarbosaurus mint Tyrannosaurus  dolog arra épül, hogy a két állat nagyon hasonló a rekonstrukciókon. Viszont ha az ismert dolgokat, vagyis a fosszíliákat nézzük, akkor több különbséget is fel tud a laikus is fedezni. Fentebbi kép jó szemléltető. Én mindig a koponya szélességet szoktam kihangsúlyozni. Bal oldali Tarbosaurus, jobb oldali Tyrannosaurus. Koponyán elsőre látható különbségek az egész testre igazak. T. rex teste robusztusabb és szélesebb a T. bataar-nál.
Zhuchengtyrannus magnus új az egyenletben. Ő, Tyrannosaurus rex és Tarbosaurus bataar alkotják a Tyrannosaurini-t. Zhuchengtyrannus is ázsiai, sajnálatos módon felső és alsó állkapocs töredékből ismert csupán, illetve néhány fogból.
Sajnos tévesen előfordul, hogy az "ini" végződésű rendszertani neveket úgy kezelik, hogy akkor az már lényegében az a genus vagy annak az előszobája. Tehát egyenlő a genusszal. Amennyire észrevettem ennek az oka az Edmontosaurini, révén "legelején" Edmontosaurus és Shantungosaurus tartozott ide. Előbbi esetén pedig a három fajt külön genusoknak gondolták egyesek, mások meg összevonták őket. E. regalis, Anatosaurus annectens és Ugrunaaluk kuukpikensis fajokról lenne szó. Erről még megy a vita, de új keletűen az Ugrunaaluk nem különálló genus, így Edmontosaurus kuukpikensis-nek nevezhető. (Anatosaurus létjogosultságát pedig a Saurian vetette fel.) Láttam régen felvetést, hogy a Shantungosaurus is Edmontosaurus lenne... hát mostanra szerencsére több más genus is bekerült az Edmontosaurini-be, melyek még ennyire se összekeverhetőek.
Kis kitérő oka, hogy bizony a Tyrannosaurini mind három tagja esetén ott lebeg, hogy Tyrannosaurus. Zhuchengtyrannus magnus így Tyrannosaurus magnus lenne. Ok nagyon egyszerű, ez a három genus közös őssel rendelkezett, vagy épp a két ázsiai genus a Tyrannosaurus őse. Eddigi ismeretek szerint az a felállás is lehetséges, hogy a Zhuchengtyrannus-ból fejlődött ki a Tarbosaurus, belőle pedig a Tyrannosaurus. Tehát  a Tyrannosaurus ázsiai jövevény volt Észak-Amerika földjén. Ekkoriban volt még szárazföldi kapcsolat a két kontinens közt.




Forrás:
https://incertaesedisblog.wordpress.com/2019/10/06/the-anecdotal-tarbosaurus-throat-skin/
https://www.nature.com/articles/srep20252 - Brusatte, S., Carr, T. The phylogeny and evolutionary history of tyrannosauroid dinosaurs. Sci Rep 6, 20252 (2016). https://doi.org/10.1038/srep20252

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése