2022. augusztus 28., vasárnap

"Rövid hírek" 41.

Van néhány publikáció mi nem került be mert… nem tudunk oroszul se spanyolul. Angol nyelv lehetségesen a fizetőkapu mögött van. Sajnos van ilyen. Meg a szokásos burmai dolog. Van megint T. rex kavarásunk és van egy elmaradásom, nem tudom mi miatt siklottam el a publikáció fölött, hogy a nagy Theropoda-k hát, eszesebbek lehettek, mint amit én is gondoltam róluk. Meg macskák. Középkorból.

Most se maradjunk blogra való panaszkodás nélkül. Alábbi képpel sokat szenvedtem. Ugyanis megjelöltem aláírásban az alkotót és közvetlenü a deviantart oldalára akartam hivatkozást csinálni. Ellenben a blog "befagyott", csak karikázott, hogy épp elmenti. Írreálisan hosszú ideig, tehát beekadt. Nem tudtam a forrást belinkelni, mert beakadt szövegszerkesztő. Rá kell frissítani az oldalra és elölről, mert nincs mentve. Gondoltam ezt videóra veszem, de a böngésző felső menüsorát elrejtettem e miatt. Nos ekkor ment elsőre. Ráadásul mikor e sorokat írom, már látom, hogy csak karikázik, karikázik. Ismét beakadt. Firefox felső menüsorának mi köze van ahhoz, hogy a blogger mentése beakad és nem tudja elmenteni?


Jakapil, Devin Quigley alkotása.




Se virág, se lepke

Utóbbi időben számos publikáció foglalkozott a zárvatermők jurai eredetével. Azon ugorjunk át, hogy ebben a cikkben krétai megjelenés van, viszonylag új a tény, hogy jurában már voltak zárvatermők. Zárvatermők esetén kérdéses lehetett, hogy alakult ki a beporzás. Nos a Protomeropidae rovarok még a kréta végén is éltek. Itt most egy permi, oroszországi leletről van szó. Publikációból származó képen is látható, hogy zárvatermőkkel összekapcsolt beporzási mechanizmus már nyitvatermők esetén is létezett.

 

Forrás:
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(22)01090-9#secsectitle0015 - Possible long-proboscid insect pollinators from the Early Permian of Russia

 

 

Emlősök melegvérűségéről

Ugyebár melegvérűség eredete kérdéses, felvetült az is, hogy a magzatburkosoknál alakult ki. Új publikáció a belső fület vizsgálta mely alapján a Mammaliamorpha-knál a késő triászban alakult ki rohamos léptékben. Ami azt jelenti, hogy az elő Mammaliamorpha-k mind ektotermek voltak. Jó látni, hogy a különböző dolgok vizsgálata ellentétes eredményeket szül. Van olyan vizsgálat, hogy már Synapsida-k melegvérűk voltak, most meg ez, hogy a Therapsida-k sem voltam még azok lényegében. Előbb-utóbb, csak megtudjuk az igazságot.

 

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41586-022-04963-z - Inner ear biomechanics reveals a Late Triassic origin for mammalian endothermy



Több millió éves maja sírok

Jó clickbait volt a cím? Szóval maják által épített Palenque városában több hal fosszília is van melyek elősegítik a mai zátonyhalak evolúciójának megértését. Várost mészkőből építették. Sajnos eddig az így talált halfosszíliákkal nem nagyon foglalkoztak. Mit is keressen paleontológus egy indián városban? Szóval a mészkő lelőhelyének megtalálásával új őslénytani lelőhely van. 

 

Forrás:
https://academic.oup.com/bioscience/advance-article/doi/10.1093/biosci/biac045/6640457 - Rising from the Ashes: The Biogeographic Origins of Modern Coral Reef Fishes



Tyrannosaurus fajokról

Várható volt, hogy a T. rex három fajjá felosztása fog kis esőt… vihart kavarni. Vannak olyan egyedek melyek koponyái az új hármas faj felosztással, csak úgy vannak és nem igazán tehetőek be egybe se. Három faj elmélet alapján a T. imperator volt a T. rex őse, e mellett a T. rex-szel egy időben élt a T. regina. Publikációban van is erre egy családfa feltárt egyedek hova tartoznak elvben. A szerzők nem csak a koponyával és fogakkal foglalkoztak. (Ide egy hülye szóvicc jó lenne, de fogalmam sincs mi lenne jó.) Combcsontok változatosságát 112 ma élő madár és három másik Tyrannosauridae (Tarbo-, Gorgo-, és Albertosaurus) révén vizsgálták. Helyzet, hogy valóban elég diverz a T. rex-ek külleme és akár fogak száma is eltér, illetve van a robosztus-nyúlánk átalakulás, ellenben nem szedhetőek külön fajokká. A 115 másik Theropoda alapján fajon belüli ilyen varibilitás reális.

Egy másik publikáció felhívja a figyelmet, hogy a paleofajok meghatározásának kritériumai nem feltétlen megfelelőek. Emelett a három faj fals, viszont bizonyos koponyák feltűnő díszítettsége alapján feltehetően a hímek más Tyrannosauridae-khoz képest nagyon díszítettek voltak és egyedek eltérőek. Zubin Erik Dutta képét ennek szemléltetésére tettem ide.


Forrás:
https://link.springer.com/article/10.1007/s11692-022-09573-1 - Insufficient Evidence for Multiple Species of Tyrannosaurus in the Latest Cretaceous of North America: A Comment on “The Tyrant Lizard King, Queen and Emperor: Multiple Lines of Morphological and Stratigraphic Evidence Support Subtle Evolution and Probable Speciation Within the North American Genus Tyrannosaurus”
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.08.02.502517v1 - Observations on Paleospecies Determination, With Additional Data on Tyrannosaurus Including Its Highly Divergent Species Specific Supraorbital Display Ornaments That Give T. rex a New and Unique Life Appearance
https://www.deviantart.com/amorousdino/art/I-See-You-924649572



Őshonos tájidegen fajok

Szardíniai teknős fosszíliákról van egy érdekes publikáció. Sorba vesz minden taxont, eocénig visszamenőleg és új lelet anyagokat is bevesz. (Szardínia-Corsica egykoron egy szigetet alkotott.) A helyzet, hogy a görög és mocsári teknős itt “nem őshonos”. Ellenben vannak fosszilis leletek, szóval mégis csak őshonosnak tekinthetőek.

Csak azért emeltem ezt ki, mert pl. ma szétcsonkolt hazánknak a “magyarnak” nevezett részében kitör a pánik, ha egy medve átlépi a “határt”. Közben leopárdoknak kéne mászkálniuk. (Meg még két másik nagy termetű macskafélének.) Ez a teknősös dolog is kis példa, hogy “mai” (Ez akár 2000 évre visszamenőleg is.) állapotok az élővilágban közel sem az aminek lennie kellene.


Forrás:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2098488 - An overview of the fossil turtles from Sardinia (Italy)



Szemöldök felvonó információ

Mussaurus patagonicus tizenhárom eltérő egyedének növekedés vizsgálata. Testméret és életkorban lévő eltérés betudható nemi dimorfizmusnak. Illetve azt is tudjuk, hogy a táplálék ellátottság is erősen befolyásolja a Dinoszauria-k testméretét, kevés élelem esetén inkább jóval lassabban nőnek, mely végül kisebb testmérethez is vezethet. Mussaurus olyan nem sauropoda Sauropodomorpha mely elég közel áll a Sauropoda-khoz, mint más fajok.

A publikáció a sexuális érettséget 23-31 éves korra teszi. Teljes felnőttség a szexuális érettség kezdete után 14 évvel történt. (Ugye embernél is hosszabb idő, nem pár nap a sexuális érettség.) Cisiopurple képén jól látszik egy felnőtt egyed mérete, előző rövidhíresben volt egy publikáció, a Sauropodomorpha-k olyan helyen is megéltek, ahol telente hó is volt. Testméret, a tény, hogy melegvérű állatok voltak, de ennek ellenére ez az irreálisan magas életkor nemzőképességre nekem szemöldök felhúzós. Szóval nem lepődnék meg, ha téves lenne.

 

Forrás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pala.12614 - Palaeobiology of the early sauropodomorph Mussaurus patagonicus inferred from its long bone histology
https://www.deviantart.com/cisiopurple/art/Mussaurus-759829602



Sid a medence építő

Újabb hatás vadász gagyi cím tőlem. Szóval ez a lábnyom leletegyüttes még nincs hivatalosan publikálva, ám, mint az alábbi forrás, van róla hír. Az új-mexikói White Sands Nemzeti Park területén került elő. Enyhén vizes és iszapos területen átvonuló Nothrotheriops pár centi mély nyomokat hagyott, miben összegyűlt víz. Ez elég volt ahhoz, hogy a nyomok alapján 5-8 éves gyerekek elkezdjenek játszani benne. Meikünk az aki gyerek korában nem ugrált pocsojában? Ahogy Karen Carr képén is látszik azért nem biztos, hogy csak a nyomokban volt víz, lehet egy nagyobb pocsoja volt az egész. 

 

Forrás:
https://www.livescience.com/ice-age-children-splash-sloth-footprints - Ice age children frolicked in 'giant sloth puddles' 11,000 years ago, footprints reveal



Középkori paleo macskák…

Ez a paleoökológia ezer éve élt házi macskákra eléggé szúrja a szemem. DE! Maga a publikáció fontos. Nemrégiben végigfutott egy hír, hogy Lengyelország invazív fajnak nyilvánította a házi macskát. Végre. Mindenhol így kellene. Valóban a házimacska már több ezer éve Európában van és az lenne a logikus, hogy amit lehet azt már kiirtott. Ám nem igazán vesszük figyelembe, hogy az emberi populáció növekedésével a macskák száma is nőt, csökkentek a természetes élőhelyek és az itt élő pl. rágcsálók még több macskával kerülnek szembe. Jelenlegi csonkaországunkban is számos ritka rágcsáló van. Kettő eszmei értéke egyenként egymillió forint. Igen a csíkos szöcskeegér darabja 1 000 000 ft. Nyugati földikutya is ennyit ér, és őt a déli határos dolog migránsokkal, kerítéssel, folytonos járőrözés stb.. elég súlyosan érinti pl..

Ahhoz, hogy megértsük a macskák hatását a mai faunákra tanulmányozni kell mit esznek. Nem lehet folyton nyomon követni vagy megrókáztatni a macskákat ehhez. Így izotópos vizsgálat célravezető. Ezzel egy a gond, a macskák opportunisták. Így viszonyítási alapként észak-európai régészeti ásatásból származó macska maradványokat vizsgáltak be, több százat. Élőhelyenként eltér a táplálék alapján szén és nitrogén izotópok összetétele. Szabályszerűség fedezhető fel a középkori macskák esetén. Mely a mai állapotok megértésében is segíthet. 

 

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41598-022-16969-8 - Stable isotopes unveil one millennium of domestic cat paleoecology in Europe

https://444.hu/2022/07/26/lengyelorszagban-az-invaziv-fajok-koze-soroltak-a-macskat



Még kis adalék a dinoszauruszok intelligenciájáról

Előző hírösszefoglalóban lett volna a helye, mégis valami miatt átsiklottam e publikáció fölött. Ami azért “gáz”, mivel közben egy kivételesen kultúrált netes vitában ennek ismerete nélkül részlegesen rossz információt mondtam.

Publikáció ír olyat, hogy egyre több publikáció foglalkozik azzal, hogy a dinoszauruszok hideg vagy melegvérűek voltak-e…. Hát nem, egyre több publikáció azzal foglalkozik, hogy melegvérűek voltak. Bár ez a megállapításom lehet kötözködés, mivel a melegvérűség újabb bizonyítéka a hidegvérűség elleni újabb bizonyíték, így a publikáció megfogalmazása nem hibás és csak én kötekszek megint. Ami miatt mégis fontos, hogy ezt a publikáció említi, hogy a hideg és melegvérű állatok agya eltér. Továbbá említésre kerül, hogy nincs szoros kapocs az agyméret és testméret közt. Van, ám mégsem olyan szoros, ahogy azt régebben gondoltuk. Továbbá a publikáció endoterm hüllő kifejezést használja a madarakra.

Emlősök és hüllők agya eltér, hüllőknek így a madaraknak sem túl tekervényes az agyuk, mégis képesek a madarak emlősökhöz képest tekervényesen gondolkodni. (Szójáték… mert, mért ne.) Publikáció a végagy (telencephalon) neuron számáról szól. Zebrapinty és szudáni páncélosgyík végagya 0,3 grammos, mégis 55-14 millió a neuronok száma a két fajnál. Dinosauria és pterosauria fajok- agy és testméret közti kapcsolata változó, ellenben mivel melegvérűek voltak, így az idegsejtek száma madarakéval vagy ahhoz közeliként kezelendő.

Alioramus 76 grammos agyában annyi neuron lehetett, mint egy csuklyás majoméban. Tyrannosaurus 355 grammos agyában lévő neuronok száma páviánéhoz hasonló lehetett. Ellenben ha nem madár hüllő szabályosságot használjuk az Alioramus-hoz hasonló agyméretű Triceratops-nál, akkor 172 millió telencephalikus neuronnal rendelkezhetett viszonyításként a kapibara 306 millióval rendelkezik. A publikáci itt egy 2014-es másik prublikációra hivatkozik, mondván Triceratops ilyen szempontból inkább hidegvérűként kezelendőbb, valóban 39-esben van egy idei publikáció mi megerősíti, de nem azt hogy hidegvérű lett volna, hanem csak a lasabb anyagcserét. Viszont ugye az anyagcsere azért befolyásolja a dolgokat. Továbbá, ha a Tyrannosaurus-nál a hidegvérű hüllő metódust használjuk, akkor 455 millió neuronja lenne, szemben a melegvérű közel 3,4 milliárdéval. Így nagytestű kutya értéket kapunk páviánéval szemben. Vizsgált Sauropoda-knál selyemmajom szerű érték jött ki. Pterodactylus esetén, hogy ne csak dinoszauruszt említsek a publikációból, kevesebb, volt mint egy egérnek.

Szóval szemben a közelmúltbéli eredményekkel, hogy mégsem voltak olyan intelligensek a dinoszauruszok, (Lásd itt.) itt azt láthatjuk, hogy a T. rex pávián szintű volt. Nos, nem egészen. Egy elég régi podcastben már találgattuk mennyire lehetett intelligens, ott a kutya érték jött szóba, ám végül nagymacskák szintjét adtuk meg, hogy legfeljebb annyira. A helyzet, hogy e publikáció alapján a nagymacska szintű simán elképzelhető, sőt talán több is. Lehet mégis csak jól tanítható állat lenne a valóságban. (Magam részéről nagymacska szintet jelölném még mindig maximumnak azért.) Továbbá ez a madármedencéjűek inkább ektotermek voltak… hogy is mondjam, voltak hóban mászkáló fajok, így tisztázni kellene ez mit jelent. Én úgyértelmezem, hogy lassabb anyagcseréjük volt, mint egy átlagos melegvérűnek, de melegvérűek voltak. Ráadásul megint más kutatások endotermnek írja le őket. Maga a publikáció egy ember, Suzana Herculano-Houzel brazil agykutató eredményei. Nem biztos, hogy helyesek az eredmények, ellenben hiba volt, hogy elsiklottam e publikáció fölött. 

 

Forrás:
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.06.20.496834v1.full - Theropod dinosaurs had primate-like numbers of telencephalic neurons



Belső szervek foszfatizálásáról

Előfordul, hogy belső szervek megkövülnek, ellenben nem volt tiszta (és továbbra sem), ennek mi volt az oka. Megfelelő pH esetén történik a folyamat, de a szelektivitásra nem volt magyarázat. Vizsgálatok alapján téves, hogy bomlás folyamán a különböző szervek eltérő pH-s környezetet alakítanának ki. E helyett egységesen alkotják a bomlási környezetet és a pH is egységes. Így az lehet a magyarázat, hogy az adott szervek eleve magas foszfát tartalma segíthető elő a megőrződésüket.


Forrás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pala.12617 - Experimental analysis of organ decay and pH gradients within a carcass and the implications for phosphatization of soft tissues



Mekosuchinae nem alcsalád?

Publikáció a Trilophosuchus-hoz tartozó leletállományról szól. Állatról írtunk már itt. Röviden kistermetű krokodil volt, mely lehetségesen fákra is mászhatott. A Mekosuchinae-k krokodilok. Ám a Trilophosuchus mélyre hatóbb elemzése alapján lehetséges, hogy nem alcsaládról, hanem családról van szó.


Forrás:
https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ar.25050 - Cranial anatomy of the mekosuchine crocodylian Trilophosuchus rackhami Willis, 1993



Békák sikeréről és rájuk néző veszélyről

Elég nagy problémát jelent a kréta végi kihalásnál, hogy a békákat komolyan kellett volna érentenie, ennek ellenére egészen jól átvészelték. A megértés kulcs nincs még meg, de úgy fest helyes irányba tapogatózunk. A helyzet, hogy az extrém testméretű békák hajlamosabbak változások esetén kihalni, míg az “átlagos” testméretűek egészen jól képesek elviselni. Békák testmérete pedig lehülés esetén hajlamos nőni. Fán élő békák a zárvatermők elterjedésével váltak még diverzebbék, ez nem meglepő, mivel a fán élő rovarok száma is megnőt. Publikáció becslése szerint az ember általi kihalási hullám a trópusi békákat fogja drasztikusan érinteni, több mint 2000 faj is kihalhat.


Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666900522000132 - Extreme-sized anurans are more prone to climate-driven extinctions



Tegyük kicsit új kontextusba a madármedencéjű dinoszauruszok anyagcseréjét

Észrevételem alapja ez az új publikáció. A Dromornis stirtoni úgy tűnik több, mint egy évtized alatt érte el a felnőtt méretét, miután a növekedése drasztikusan csökkent. Dromornis valóban egyik legnagyobb röpképtelen madár, ellenben több mint 10 év ehhez egy madárnak elég sok. Lényeg, hogy utóbbi időben voltak publikációk arról, hogy mégsem voltak annyira melegvérűek bizonyos dinoszauruszok. Ennek alapja a lassú növekedés. Persze az adatokat ki és hogy értékeli. Óvatosan tehát azzal, hogy ha olyan van, hogy lassú a növekedés ennek, mint annak és ezért inkább exoterm és nem endoterm. A Dromornis feltűnően lassú növekedése ellenére is melegvérű volt.


Forrás:
https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.25047 - Osteohistology of Dromornis stirtoni (Aves: Dromornithidae) and the biological implications of the bone histology of the Australian mihirung birds



Kettős becsapódási elmélet megerősítése

Méretes publikáció egy második kráterről szól mely a krétai tömeges kihalás idején érkezett. Azt nem tudni, hogy a két becsapódás közt mennyi idő telt el, ám nagyon közel történetek időben. Nadir-kráter a nyugat afrikai Guineai-fennsíkon, vagy -ban található. 8,5 km széles kráter úgy 300-400 méter vastag paleogéni üledék alatt találtható. A közel 400 méteres meteor úgy 800 méter mély tengerbe csapódott annak idején. 

 

Forrás:
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abn3096 - The Nadir Crater offshore West Africa: A candidate Cretaceous-Paleogene impact structure



Otodus testéről

Otodus megalodon testformáját megpróbálták modellezni jó állapotban megmaradt maradványok révén. Ez a cápa globális értelemben csúcsragadozó volt, óceánról-óceánra vándorolhatott, olyan ökoszerepe volt mely ma nem létezik. Nagyban hozzájárulhatott a tápanyag cseréhez az élőhelyek közt. Illetve mérete ellenére elég nagy sebességet elérhetett el.

 

Forrás:
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abm9424 - The extinct shark Otodus megalodon was a transoceanic superpredator: Inferences from 3D modeling



Horror és konspiráció
Saccorhytus coronarius… igen ez a 2017-ben publikált “izé” faj neve eléggé konspirációs alapanyag lehetne. Ha meg rákerestek akkor… langorier. Szerencsére 2 milliméteres se volt. Szóval eddig úgy volt, hogy legkorábbi Deuterostomia-ról lehet szó, viszont új leletnek hála úgy tűnik, hogy Ecdysozoa volt, vagyis vedlő állat. Tény végbélnyílása nem volt, így a salak szájon át távozott. 

 

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41586-022-05107-z - Saccorhytus is an early ecdysozoan and not the earliest deuterostome



Új fajok

Volt, nincs új taxon

TMM 42489-2 magánkézben lévő lelet mely a texasi Javelina formációból származik. Róla készült felvételek is elégségesek, hogy új Azhdarchoidea-ként leírásra kerüljön. Wellnhopterus brevirostris-vel így nő a kréta végi Észak-Amerika pterosauria fauna. Illetve nőne, mivel visszavonásra került.


Forrás:
https://link.springer.com/article/10.1007/s11756-021-00841-7 - RETRACTED ARTICLE: A new azhdarchoid pterosaur from the Late Cretaceous Javelina Formation of Texas

https://www.researchgate.net/publication/356856053_Morphology_and_taxonomy_of_Quetzalcoatlus_Lawson_1975_Pterodactyloidea_Azhdarchoidea



Új “bizarr” páncélos dinoszaurusz

Bizarr jelzőt nem hatásvadászat céljából használtam. Feltételezett anatómiája és, hogy mikor élt az a bizarr. Az, hogy egy bazális Thyreophora két lábon jár, az egy dolog. Ankylosauria-k és Stegosauria-k korai szétválása miatt pedig bazális Thyreophora-ra nem számítanánk a kréta második feléből. Köszöntsük szépen a kora krétai Patagóniából a Jakapil kaniukura-t. Kevés lelet ellenére feltehetően legalább részben kétlábú volt, ha nem teljesen. Az nem világos, hogy simán csak Thyreophora volt-e, vagy egy nagyon kezdetleges Ankylosauria. Az biztos, hogy a Scelidosaurus-szal “elég közeli” rokonok voltak.

 

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41598-022-15535-6 - A new Cretaceous thyreophoran from Patagonia supports a South American lineage of armoured dinosaurs
https://www.deviantart.com/devinquigleyart/art/Jakapil-kaniukura-925789946


https://sjpp.springeropen.com/articles/10.1186/s13358-022-00254-2 - A new pachypleurosaur from the Early Ladinian Prosanto Formation in the Eastern Alps of Switzerland

Prosantosaurus scheffoldi új Pachypleurosauria triászi Svájcból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195667122001653 - A new podotreme crab, Necrocarcinus christinae sp. nov., from the Woodbine Formation (Cenomanian) of Texas (USA); the first example of spermathecal apertures in a necrocarcinid brachyuran

Necrocarcinus christinae új rák felső krétai Texasból.


https://link.springer.com/article/10.1007/s11756-022-01145-0 - Two new cockroaches (Insecta: Blattaria: Vitisma, Nuurcala) from the Lower Cretaceous sediments of Shar-Tologoy in Mongolia

Két új csótány az alsó krétai mongóliából.


https://peerj.com/articles/13569/ - The oldest record of Saurosphargiformes (Diapsida) from South China could fill an ecological gap in the Early Triassic biotic recovery

Pomolispondylus biani új kora triászi, kínai tengeri hüllő.


https://bmcecolevol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12862-022-02043-4 - Species delimitation and coexistence in an ancient, depauperate vertebrate clade

Triászkori kelet-észak-amerikai koleokantok leletanyag áttekintés, új faj leírása, e halak diverzitásáról.

 


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2022.0222 - The emblematic South African therocephalian Euchambersia in China: a new link in the dispersal of late Permian vertebrates across Pangea

Euchambersia liuyudongi új akidnognathidae Therocephalia a Naobaogou formációból.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2098023 - The predatory fish Saurichthys reflects a complex underwater ecosystem of the Late Triassic Junggar Basin, Xinjiang, China

Saurichthys sui genuszának új faja késő triászi Junggar-medencéből, e nagy ragadozó hal jelenléte összetett vizi ökoszisztémát jelez.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlac045/6643590 - Oldest fossil loon documents a pronounced ecomorphological shift in the evolution of gaviiform birds

Nasidytes ypresianus új búváralakúak madár az eocéni London Clay-ból.


https://peerj.com/articles/13699/ - A new genus and species of frog from the Kem Kem (Morocco), the second neobatrachian from Cretaceous Africa

Cretadhefdaa taouzensis új Neobatrachia (ide tartoznak a nyílméregbékák) a Kem Kem-ből.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2098022 - First caddisfly-like insect from the Pennsylvanian of Piesberg (Mecopterida: stem group Amphiesmenoptera)

Új amphiesmenoptera rovar késő karbonból.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2022.927537/full - The Oldest Fossils From China Provide the Most Direct Evidence for the Ancestral State of Fossula Spongiosa and Stridulitrum of Reduviidae

Yixian formációból formációból új rablópoloskaféle genusz két fajjal. 

 


https://palaeovertebrata.com/Articles/view/392 - A New caseid Synapsid from the Permian (Guadalupian) of the Lodève basin (Occitanie, France)

https://www.deviantart.com/atrox1/art/Cotylorhynchus-307735203

Új Caseidae permi Franciaországból. Igen ez a Synapsida klád mely egy hordó, de a fej mazsola. Képen Cotylorhynchus látható mellyel az új faj közeli rokonságban áll. 

 


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.2081510 - A new bauriamorph therocephalian adds a novel component to the Lower Triassic tetrapod assemblage of the Fremouw Formation (Transantarctic Basin) of Antarctica

Notictoides absens új Therocephalia Antarktiszról.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/23818107.2022.2099461 - Tyloses in fossil plants: New data from a Mississippian tree, with a review of previous records

350 millió éves fa, Dameria hueberi-ben tilózis.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1878614622000770 - A novel fossil-species of Meliolinites Selkirk (fossil Meliolaceae) and its life cycle stages associated with an angiosperm fossil leaf from the Siwalik (Mio-Pliocene) of Bhutan sub-Himalaya

Meliolinites bhutanensis új Meliolaceae gomba Bhutánból.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2102492 - Koreaphlebia gen. nov. (Odonatoptera: Triadophlebiomorpha): new evidence of a Triassic age for the Amisan Formation in Korea

Új ősszárnyú az Amisan formációból.


https://mapress.com/zt/article/view/zootaxa.5168.1.3 - A swan-sized fossil anatid (Aves: Anatidae) from the early Miocene St Bathans Fauna of New Zealand

Hattyú méretű réceféle Új-Zélandról.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2022.825430/full - New Material of Carbonaceous Compressions from the ∼1.5 Ga Singhora Group, Chhattisgarh Supergroup, India, and their Interpretation as Benthic Algae

1500–1300 millió éves többsejtű algákról, új faj is van.


https://www.nature.com/articles/s41586-022-04990-w - A new elpistostegalian from the Late Devonian of the Canadian Arctic

Új Elpistostegalia a késő devoni Észak-Kanadából, a Qikiqtania wakei. 

 


https://riviste.unimi.it/index.php/RIPS/article/view/17086 - BATHYAL FISH OTOLITHS FROM THE BARTONIAN (EOCENE) OF THE TURIN HILL (PIEDMONT, ITALY)

Új gyöngyöshalféle eocéni Olaszországból.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2098024 - A new crocodylomorph related ootaxon from the late Maastrichtian of the Southern Pyrenees (Huesca, Spain)

Pachykrokolithus excavatum új Crocodylomorpha oofaj kréta végi Pireneusokból.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2102912 - New species of Plesiosorex (Eulipotyphla) from the middle Miocene of Gansu: the first record of Plesiosoricidae in China

Új plesiosorex (Eulipotyphla, ide tartoznak a vakondokok és sünök.) faj a miocéni Galijiaból.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.25038 - Iyuku raathi, a new iguanodontian dinosaur from the Early Cretaceous Kirkwood Formation, South Africa

Iyuku raathi új Iguanodontia a dél-afrikai Kirkwood formációból, alsó krétából.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2022.861934/full - A Cambrian fossil from the Chengjiang fauna sharing characteristics with gilled lobopodians, opabiniids and radiodonts

Parvibellus atavus új faj a kínai, karboni Chengjiang faunából. Az új lény nem besorolható, Lobopodia és Radiodonta jellegzetességekkel is rendelkezik.

 


https://europeanjournaloftaxonomy.eu/index.php/ejt/article/view/1871 - Early Carboniferous nautiloids from the Central Sahara, southern Algeria

Szaharában talált kora karboni Nautiloidea-król, számos új faj van.


https://arthropod-systematics.arphahub.com/article/86673/ - Cretaceous Horse flies and their phylogenetic significance (Diptera: Tabanidae)

Krétai Crato formáció bögöféléiről.


https://www.nature.com/articles/s41559-022-01807-x - A crown-group cnidarian from the Ediacaran of Charnwood Forest, UK

https://alphynix.tumblr.com/post/691410516916289536/cnidarians-a-group-of-animals-that-includes

Auroralumina attenboroughii több mint 550 millió éves új csalánozó. Kép Nix alkotása.

 


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2022.2081939 - A new podocnemidid (Pleurodira: Pelomedusoides) from the Eocene of north-western Argentina, with comments on its evolutionary relationships and palaeoenvironmental settings

Eocéni Argentinából új Pleurodira teknős.


https://www.ingentaconnect.com/contentone/pemberley/emm/2022/00000158/00000003/art00001 - The First New World Falsiformicidae (Hymenoptera): a New Genus in Upper Cretaceous Amber from New Jersey

Neophenax orcus új hártyásszárnyú new jerseyi borostyánból.


https://peerj.com/articles/13819/ - A new istiodactylid pterosaur, Lingyuanopterus camposi gen. et sp. nov., from the Jiufotang Formation of western Liaoning, China

Új istiodactylidae Pterosauria a Jiufotang formációból. Lingyuanopterus camposi mellett koponyája mellett, mint látható van egy Jinanichthys illetve néhány feltehetően köpet hal darabkákkal.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23818107.2022.2101515 - Porongodendron minitensis gen. nov. sp. nov. a new lycopsid from the Mississippian of Argentina with adaptations to tundra-like conditions

Argentínából kora karboni tundrához alkalmazkodott 30 cm magas korpafű.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2105213 - Guefaït-1 (eastern Morocco), a new stage in the evolution of the late Miocene (Vallesian) small mammalian faunas of Northern Africa

Kelet-marokkói késő miocéni Guefaït-1 kisemlőseről.


https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/721262 - Mikasapteris rothwellii gen. et sp. nov., a Permineralized Fertile Pinnule of a Probable Stem Polypod from the Late Cretaceous of Hokkaido, Japan

Új polypodiidae páfrány a felső krétai Japánból.


https://acpa.botany.pl/Two-seeded-cones-of-probable-gnetalean-affinity-from-the-Morrison-Formation-n-Late,151637,0,2.html - Two-seeded cones of probable gnetalean affinity from the Morrison Formation (Late Jurassic) of Utah and Colorado, USA

Bassitheca hoodiorum új kétmagvú tobozos.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.2054718 - A late Turolian giant panda from Bulgaria and the early evolution and dispersal of the panda lineage

Új Ailuropodinae (óriáspandák alcsaládja) bulgáriából az Agriarctos nikolovi.


https://www.mdpi.com/2075-4450/13/8/689 - New Cretaceous Bugs from Northeastern China Imply the Systematic Position of Pachymeridiidae (Hemiptera: Heteroptera)

Új krétakori poloska Kínából.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222003480 - A new horseshoe crab from the Permian-Triassic transition of South China: Xiphosurids as key components of post-extinction trophic webs

Guangyuanolimulus shangsiensis új kínai tőrfarkú rák a perm-triász átment idejéről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195667122001781 - A unique record of the Late Cretaceous of East-Central Europe: the first fossil wasps (Hymenoptera: Bethylidae, Spathiopterygidae) from the ajkaite amber (Bakony Mts., western Hungary)

Új hártyásszárnyúak ajkai borostyánokból. Ajkanesia harmincipsziloni látható a képen.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195667122001719 - Oldest Teleostean Otolith Assemblage from North America (Pawpaw Formation, Lower Cretaceous, upper Albian, northeast Texas, USA) *

Alsó krétai, texasi Pawpaw formáció otolitjairól, új fajok is leírhatóak.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195667122001768 - Silicified bony fish otoliths from the Vaals Formation (lower Campanian) of Vaals-Eschberg, the Netherlands

Holland Vaals formációban előkerült hal leletekről, új fajok is leírásra kerültek.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2022.2084701 - New rodents shed light on the age and ecology of late Miocene ape locality of Tapar (Gujarat, India)

Késő miocéni Indiából számos új rágcsáló.


https://sciencepress.mnhn.fr/fr/periodiques/comptes-rendus-palevol/21/26 - Validation of a prematurely abolished new Propotamochoerus Pilgrim, 1925 species (Mammalia, Suidae) from SE Mediterranean

Propotamochoerus disznóféle új bevezetendő fajáról.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/23818107.2022.2101518 - Revisions to the Eocene carpoflora of Anjou, western France, with new data from X-ray tomography

Nugat-franciaországi Anjou eocéni üledékes kőzetének CT vizsgálata, növény fosszíliákról, új faj is van.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122001926 - Enriching our knowledge of Late Cretaceous wetland plant communities: Zlatkovia crenulata gen. et sp. nov., an amphibious angiosperm from the St. Mary River Formation, Alberta, Canada

https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/721261 - Late Cretaceous Aquatic Vegetation: Tolmania aquatica gen. et sp. nov., from Southern Alberta, Canada

Felső krétai St. Mary River formáció növényeiről, új félvízi és vízi fajról.


https://www.journals.uchicago.edu/doi/10.1086/721263 - Partially Permineralized Adpressions of Wilhowia phocarum Gensel gen. et sp. nov., a New Basal Euphyllophyte from the Lower Devonian Battery Point Formation, North Shore of Gaspé Bay, Quebec, Canada

Új euphyllophyte növény alsó devoni kanadai Battery Point formációból.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ibi.13125 - Early Eocene fossil illuminates the ancestral (diurnal) ecomorphology of owls and documents a mosaic evolution of the strigiform body plan

Ypresiglaux michaeldanielsi új még nappali bagoly Angliából.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/filling-the-early-eocene-gap-of-paguroids-decapoda-anomura-a-new-highly-diversified-fauna-from-the-spanish-pyrenees-serraduy-formation-graustremp-basin/C442AEAF343153EC2C4770D42F9439AC

Kora eocéni pireneusokból új remete rákok.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1458 - A new species of early Cambrian arthropod reconstructed from exceptionally preserved mandibles and associated small carbonaceous fossils (SCFs)

Új korai Pancrustacea a Masticaris fimbriata kora kampriumi Mount Clark formációból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002002 - Two new species of Lasiosyne from the Lower Cretaceous Yixian Formation (Coleoptera, Lasiosynidae)

Lasiosyne bogár két új fajáról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122001884 - New Lower Cretaceous aeshnopteran dragonflies from western Liaoning, NE China (Odonata: Anisoptera)

Új szitakötő a Jehol biótából.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195667122001951 - Revision of the Cretaceous shark Protoxynotus (Chondrichthyes, Squaliformes) and early evolution of somniosid sharks

Protoxynotus cápa felülvizsgálata, rendszertana, új faja.


https://link.springer.com/article/10.1134/S0031030122040128 - A New Species of Rhizodontiform Sarcopterygian Fish (Sarcopterygii: Rhizodontiformes) from the Lower Carboniferous of the Moscow Region

Rhizodus új faja Oroszországból.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2109966 - First report of Chelediscus Rushton, 1966 (Trilobita) from Western Gondwana, with description of a new species from the Cambrian Series 2 of Spain

Chelediscus Trilobita új fajáról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002026 - New occurrences of caryophylliid and fungiacyathid scleractinian corals from the Santa Marta and Snow Hill Island formations (Upper Cretaceous, Antarctica)

Heterocyathus filkorni új korall faj felső krétai antarktiszi vizekből.


https://www.researchgate.net/publication/362680358_A_NEW_CHASMOSAURINE_CERATOPSID_FROM_THE_UPPER_CRETACEOUS_CAMPANIAN_FARMINGTON_MEMBER_OF_THE_KIRTLAND_FORMATION_NEW_MEXICO

Új Chasmosaurinae a Bisticeratops.

 


https://mapress.com/zt/article/view/zootaxa.5175.3.4 -A new important species of Nymphidae (Neuroptera) from the Lower Cretaceous Crato Formation of Brazil

Új nymphidae rovar a Crato formációból.



Egyéb

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2099274 - A minute freshwater pycnodont fish from the Late Cretaceous on the southern margin of the Junggar Basin: Palaeoecological implications

Pycnodontiformes halak krétai kínából, édesvizi közegből.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08912963.2022.2085569 - New record of Jurassic Xenoxylon wood from Gansu, northwestern China, and its palaeoclimatic implications

Jurai kínából származó xenoxylon fáról, és a xenoxylon fajokról.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ar.25029 - The first complete cranium of Homotherium (Machairodontinae, Felidae) from the Nihewan Basin (northern China)

Észak-Kínából teljes homotherium koponya.


https://elifesciences.org/articles/73461 - Morphometric analysis of lungfish endocasts elucidates early dipnoan palaeoneurological evolution

Kihalt tüdőshalak idegrendszeréről.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-022-09618-4 - On the Eating Habits of Sloths: Finite Element Analysis and Niche Specialization

Kilenc, köztük két ma is élő lajhár faj alsó állkapocs vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1055790322001889 - Recent evolution of extreme sexual dimorphism in the huia (Heteralocha acutirostris; Callaeidae)

Kokakófélék Új-Zéland őshonos madár családja, melyben az extrém sexuális dimorfizmust vizsgálták.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.220381 - Sauropod dinosaur teeth from the lower Upper Cretaceous Winton Formation of Queensland, Australia and the global record of early titanosauriforms

Felső krétai, ausztrál Winto formációban talált sauropoda fogakról.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2022.0447 - The earliest known brood care in insects

163,5 millió éves búvárpoloska lelet, melynél a bal oldalt megfigyelhetőek a peték.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.220435 - More bones of Leptoptilos robustus from Flores reveal new insights into giant marabou stork paleobiology and biogeography

Leptoptilos robustus (leegyszerüsítve “óriás marabu”) új leleteiről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566712200163X - A new non-marine osteichthyan fauna from the Upper Cretaceous (Campanian) of West Texas: additional evidence for latitudinal segregation among bony fish in the Western Interior.

Nyugat-texasi felső krétai Aguja formációból új édesvizi csontos hal együttes.


https://link.springer.com/article/10.1134/S1028334X22060101 - Lang Trang Cave (Northern Vietnam): Pleistocene Mammalian Locality with Gigantopithecus Finds

Az észak-vietnami Lang Trang barlang áttekintése, őslénytani lelet anyagról is szó van.


https://link.springer.com/article/10.1134/S0012496622030012 - DIRECT EVIDENCE OF THE MOLARIFORM TOOTH REPLACEMENT IN Gobiconodon borissiaki (GOBICONODONTIDAE, MAMMALIA) FROM THE EARLY CRETACEOUS OF MONGOLIA

Gobiconodon borissiaki (nem emlős Mammalia) fogairól.


https://link.springer.com/article/10.1134/S0012496622030036 - Evidence of Toxocara Eggs in Pachycrocuta brevirostris (Gervais, 1850) Coprolites from the Pleistocene of Taurida Cave (Crimea)

Toxocara (orsóféreg) peték krími barlangban talált hiéna ürülékben.


https://www.researchgate.net/publication/361914032_A_new_exposure_of_the_North_Curry_Sandstone_Member_Dunscombe_Mudstone_Formation_Mercia_Mudstone_Group_Carnian_Triassic_near_Taunton_Somerset_UK_The_location_of_Charles_Moore%27s_vertebrate_specimens_res

Charles Moore által 1860-ban gyűjtött leletek származási helyének megtalálásáról.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-14469-3 - Case study of the convergent evolution in the color patterns in the freshwater bivalves

Kihalt kagylók színének és mintázatának rekonstruálása.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.2075752 - An early-diverging crocodylomorph from the early Norian (Late Triassic) of Texas demonstrates a wide distribution of early members across low-latitude Pangea

Késő triászi, texasi Crocodylomorpha-król.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2094261 - Höwenegg Hippotherium primigenium: geological context, cranial and postcranial morphology, palaeoecological and biogeographic importance

Höweneggben talált Hippotherium primigenium-ról.


https://www.nature.com/articles/s41559-022-01801-3 - Prolonged morphological expansion of spiny-rayed fishes following the end-Cretaceous

Acanthomorpha halak kréta ótai térnyeréséről.


https://riviste.unimi.it/index.php/RIPS/article/view/16665 - In vivo restoration and volumetric body mass estimate of Mammuthus meridionalis from Madonna della Strada (Scoppito, L’Aquila)

Mammuthus meridionalis testtömeg becslése. 11,5 tonnát is elérhetett egy hím.

 


https://academic.oup.com/biolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/biolinnean/blac078/6643580 - Where is WAIR (and other wing-assisted behaviours)? Essentially everywhere: a response to Kuznetsov and Panyutina (2022)

Madarak repüléséről. (WAIR-ről speciel.)


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122002176 - A multi-proxy study of an extinct giant armadillo juvenile unveils the initial life of pampatheres (Cingulata: Xenarthra: Mammalia)

https://prehistoric-fauna.com/Holmesina-septentrionalis

Fiatal holmesina egyed leletről.

 


https://pubs.geoscienceworld.org/gsa/gsabulletin/article-abstract/doi/10.1130/B36422.1/615298/New-age-constraints-support-a-K-Pg-boundary - New age constraints support a K/Pg boundary interval on Vega Island, Antarctica: Implications for latest Cretaceous vertebrates and paleoenvironments

Vega szigeten a K-T határ meghatározásáról.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/feeding-in-the-devonian-antiarch-placoderm-fishes-a-study-based-upon-morphofunctional-analysis-of-jaws/588266646AC0A0DDE7D01140887E1969

Devoni antiarchi halak táplálkozási módjáról, állkapocs rekontrsukciója.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.2088293 - New data on the diversity and chronology of the late Miocene Xenarthra (Mammalia) from Ecuador

Késő miocéni ekvádori vendégízületesekről.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2090248 - Bite traces in a sauropod rib from the Upper Cretaceous São José do Rio Preto Formation (Bauru Basin), Brazil

Felső krétai, brazil sauropoda bordán lévő harapás nyomokról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pala.12616 - Skeletal and soft tissue completeness of the acanthodian fossil record

Közel 16000 mintából Acanthodii áttekintése.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.25033 - The oldest evidence of Testudo graeca (Testudinidae) in the Iberian Peninsula

Legrégebbi mór teknős lelet az Ibériai-félszigetről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722001257 - Ptilozamites chinensis (Pteridospermopsida) from the Late Triassic of South China with considerations on its intraspecific variability and palaeoenvironmental preferences implications

Ptilozamites chinensis páfrány áttekintése.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1455 - The first belemnite of boreal ancestry from the Early Cretaceous (Valanginian) of the western Tethys: implications for belemnite ecology

Belemnitida-k kora krétai eloszlásáról.


https://www.schweizerbart.de/papers/njgpa/detail/304/101699/Large_mammals_from_the_late_Middle_Miocene_of_Markt_Rettenbach_Bavaria_Germany

Közép miocéni bajorországi Markt Rettenbach nagy termetű emlőseiről.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.2090260 - Biomechanics of Machaeracanthus pectoral fin spines provide evidence for distinctive spine function and lifestyle among early chondrichthyans

Machaeracanthus mellúszó tüskéjéről.


https://www.journals.uchicago.edu/doi/epdf/10.1086/720410 - Multituberculate Mammals Show Evidence of a Life History Strategy Similar to That of Placentals, Not Marsupials

Multituberculate emlősök kihalt ága, mely közelebb áll az erszényesekhez, ennek ellenére a mégis szaporodás terén jobban hajaznak a méhlepényesekre.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122001732 - Historical material of cf. Thoracosaurus from the Maastrichtian of Denmark provides new insight into the K/Pg distribution of Crocodylia

Új Thoracosaurus lelet, megerősíti, hogy gaviálféle.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/larval-brachyopid-platycepsion-wilkinsoni-from-the-triassic-of-new-south-wales-provides-insight-into-the-stereospondyl-life-cycle/4A10DFB92D205F938C2514A621AE7E46 - The larval brachyopid Platycepsion wilkinsoni from the Triassic of New South Wales provides insight into the stereospondyl life cycle

Új-Dél-Wales triászából a Platycepsion wilkinsoni lárva… inkább ebihal stereospondyli kétéltűek e életciklusára első bizonyíték.


https://pubs.geoscienceworld.org/jgs/article/doi/10.1144/jgs2022-067/615391/Cretaceous-magmatism-in-the-Antarctic-Peninsula Cretaceous magmatism in the Antarctic Peninsula and its tectonic implications

Antarktiszi-félszig krétai magmatizmusáról.


https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/721259 - Early and Mid-Cretaceous Aristolochiaceous Seeds from Portugal and Eastern North America

Kora és közép krétai aristolochiaceous (Magnoliidae) magvakról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379122002499 - Geoarchaeology and zooarchaeology of Border Cave, South Africa: Initial multiproxy considerations of stratigraphy and site formation processes from the Backwell et al. excavations

Dél-afrikai Border barlangról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2101368 - Finite element analysis of the hemimandible of the giant deer, Sinomegaceros pachyosteus, revealing its feeding potentialities

Sinomegaceros pachyosteus étrendjéről.


https://mapress.com/zt/article/view/zootaxa.5168.1.1 - A new look at an old Australian raptor places “Taphaetus” lacertosus de Vis 1905 in the Old World vultures (Accipitridae: Aegypiinae)

Taphaetus lacertosus ausztrál keselyűről.


https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rspb.2022.1027 - The Liexi fauna: a new Lagerstätte from the Lower Ordovician of South China

Új kora ordovíciumi kínai lelőhelyről.


https://www.nature.com/articles/s41467-022-31508-9 - Genomic insights into the secondary aquatic transition of penguins

Pingvinek kialakulásáról, diverzációjáról.

 


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article/doi/10.1093/zoolinnean/zlac043/6646571 - Osteology and phylogenetic position of the diminutive ‘microsaur’ Odonterpeton triangulare from the Pennsylvanian of Linton, Ohio, and major features of recumbirostran phylogeny

Odonterpeton triangulare elhelyezése a Recumbirostra-ban.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122001744 - Plesiosaurs from the fluvial Kem Kem Group (mid-Cretaceous) of eastern Morocco and a review of non-marine plesiosaurs

Édes vagy időlegesen édes vizi Plesiosauria-król, kimondottan a Kem Kem-ből.


https://sbpbrasil.org/publications/index.php/rbp/article/view/284 - New occurrences of Amiidae (Halecomorphi: Amiiformes: Vidalamiinae) from the Bauru Group (Late Cretaceous, Brazil) and comments about their incursion in freshwater environments in the Cretaceous of the Americas

A brazil Bauru-ból vidalamiinae hal leletek.


https://sbpbrasil.org/publications/index.php/rbp/article/view/170 - New evidence of putative Unenlagiinae (Deinonychosauria, Theropoda) in the São Luís-Grajaú Basin, Albian–Cenomanian, State of Maranhão, Brazil.

Új unenlagiinae… szóval itt még nem külön család, fogak São Luís-Grajaú Basin-ból.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlac053/6646822 - Ants (Hymenoptera: Formicidae) from Miocene Ethiopian amber: filling gaps in the geological record of African terrestrial biota

Hangya miocéni Etiópiából.


https://discord.com/channels/482830514034573323/749304502833905686 - Ausichicrinites zelenskyyi gen. et sp. nov., a first nearly complete feather star (Crinoidea) from the Upper Jurassic of Africa

Ausichicrinites zelenskyyi új tengeri liliom késő jurai Kék Nílus-Medencéből.


https://www.cambridge.org/core/journals/paleobiology/article/interpretation-of-fossil-embryos-requires-reasonable-assessment-of-developmental-age/BEE49D0FCA453ADEFA6900041FF12662

Nem régiben feltárt oviraptorosauria embriókról, e új publikáció szerint messze nem voltak még kikelésre készen.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.2089853 - Fossil frogs from the upper Miocene of southwestern Brazilian Amazonia (Solimões Formation, Acre Basin)

Acre-medencéből felső miocéni békák.


https://www.app.pan.pl/article/item/app009342021.html - New Late Cretaceous microvertebrate assemblage from the Campanian–Maastrichtian Williams Fork Formation, northwestern Colorado, USA, and its paleoenvironmental implications

Felső krétai Williams Fork formációban talált mikrogerinces leletekről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1464343X22002072 - The stratigraphic and geographic occurrences of Permo-Triassic tetrapods in the Bogda Mountains, NW China — Implications of a new cyclostratigraphic framework and Bayesian age model

Északnyugat-kínai Bogda-hegység perm-triász Tetrapodai-ról.


https://www.mdpi.com/2079-7737/11/7/1036 - A Novel Early Cretaceous Flower and Its Implications on Flower Derivation

Lingyuananthus kora kréti virágról és a virágos növények körüli dilemmáról.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-16734-x - Skull variation in Afro-Eurasian monkeys results from both adaptive and non-adaptive evolutionary processes

Afro-eurázsiai majmok koponya változásáról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0012825222002203 - End Permian to Middle Triassic plant species richness and abundance patterns in South China: Coevolution of plants and the environment through the Permian–Triassic transition

Dél-kínai perm-triász növényzetről.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-16580-x - Influence of the intertropical convergence zone on early cretaceous plant distribution in the South Atlantic

Nyolc alsó krétai lelőhely növényzetéről.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/geodiversitas/44/25 - Vertebrate paleobiodiversity of the Early Cretaceous (Berriasian) Angeac-Charente Lagerstätte (southwestern France): implications for continental faunal turnover at the J/K boundary

Jura-kréta határi Angeac-Charente Lagerstätte gerinceseiről.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2022.804194/full - Evidence for metabolic diversity in Meso-Neoproterozoic stromatolites (Vazante Group, Brazil)

São Francisco Cratonból sztromatolitok. (Cianobaktérium telepek által létrehozott üledékes szerkezet.)

 


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2103693 - Fossil lizards from the Deccan intertrappean beds (latest Cretaceous / earliest Paleocene) of lower Narmada basin, Malwa Plateau, India

Indiai Narmada medence kréta legvégi és paleocén legelei gyík maradványokról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2100771 - Walter Georg Kühne (1911-1991) and the discovery of the first semi-articulated titanosaurian sauropod from Europe

Abditosaurus kuehnei kálváriájáról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2095910 - Late Miocene rhinocerotids from the Balkan-Iranian province: ecological insights from dental microwear textures and enamel hypoplasia

A balkáni-iráni állatföldrajzi tartomány késő miocéni orrszarvúiról.


https://omnh.repo.nii.ac.jp/index.php?action=repository_view_main_item_detail&item_id=1650&item_no=1&page_id=13&block_id=21 - Fossil skulls of Silurus biwaensis from the sea bottom of Osaka Bay

Silurus biwaensis koponyák a Oszakai-öböl fenekéről. E harcsák ma már csak Biwa-Yodo-tó és folyó rendszerében honos. Ez alapján régen sokkal nagyobb elterjedtsége volt.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1674987122000834 - Addressing the Chengjiang Conundrum: A palaeoecological view on the rarity of hurdiid radiodonts in the most diverse early Cambrian Lagerstätte

Chengjiang Lagerstätte Hurdiidae-iról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1454 - A Miopetaurista (Rodentia, Sciuridae) cranium from the Middle Miocene of Bavaria (Germany) and brain evolution in flying squirrels

Miopetaurista neogrivensis nemrég leírt repülőmókus koponyája sérült, a M. crusafonti esetén viszont van jobb minőségű koponya.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/araucariaceous-fossil-woods-from-the-upper-triassic-ischigualasto-formation-san-juan-province-argentina-paleofloristic-and-paleoclimatic-implications/90D282BC758667BC3C1F72DE4C75B4F6 - Araucariaceous fossil woods from the Upper Triassic Ischigualasto Formation (San Juan Province, Argentina): paleofloristic and paleoclimatic implications

Ischigualasto formáció megkövült erdőjéről.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/novel-antennal-form-in-trilobites/CAC694B89175C5B93BCD4CE532A9D685

Asaphellus tataensis nevű Trilobita anternáiról.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/first-canid-from-the-gray-fossil-site-in-tennessee-new-perspective-on-the-distribution-and-ecology-of-borophagus/DDA3CF752FB1D82DCB409F114C2547D1 - The first canid from the Gray Fossil Site in Tennessee: new perspective on the distribution and ecology of Borophagus

Tennessee-i Gray Fossil Site első kutyaféléje egy Borophagus.


https://palaeo-electronica.org/content/2022/3663-body-mass-of-candiacervus - Body mass divergence in sympatric deer species of Pleistocene Crete (Greece)

Krétai candiacervus szarvasokról.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0012821X22003545 - Rapid preservation of Jehol Biota in Northeast China from high precision 40Ar/39Ar geochronology

Jehol biótáról, fosszíliák keletkezéséről.


https://elifesciences.org/articles/77156 - Lung evolution in vertebrates and the water-to-land transition

Szárazföld meghódítása és tüdő kapcsolata. Pontosabban a páros tüdő eredetéről.


https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2119828119 - The rise of biting during the Cenozoic fueled reef fish body shape diversification

Harmadidőszakban megnőtt a zátonyhalak harapási ereje, mely még nagyobb diverzációt tett lehetővé.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222003327 - Microstructures and sclerochronology of exquisitely preserved lower Jurassic lithiotid bivalves: Paleobiological and paleoclimatic significance

Alsó jurai lithiotidae kagylókról.


https://pubs.geoscienceworld.org/sepm/palaios/article-abstract/37/7/402/615818/A-POSSIBLE-SMILODON-MAMMALIA-FELIDAE-COPROLITE

Lehetséges smilodon koprolit, lajhár oszteodermákat is tartalmaz.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2104643 - New material (Tritylodontidae, Mammaliamorpha) from the lower Jurassic of Lufeng and its implication on the taxonomy of Lufengia

Új tritylodontidae leletanyag Lufeng formációból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222003297 - Relatively deep subtidal microbial–lithistid sponge reef communities in Lower Ordovician rocks reveal early escalation of the Great Ordovician Biodiversification Event

Alsó ordovíciumi mikróba-lithistida szivacs zátony.


https://www.nature.com/articles/s41586-022-04982-w - The developing bird pelvis passes through ancestral dinosaurian conditions

Madarak medencéjének evolúciójáról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/gj.4528 - Charophytes from the Cretaceous–Palaeogene transition in the Jhilmili intertrappean beds of Central India

Indiai K-T idei csillárkamoszatok a Jhilmili intertrappean beds-ből


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031018222003479 - In the shadow of a giant reef: Palaeoecology of mesophotic coral communities from the Givetian of Anti-Atlas (Morocco)

Marokkói közép devoni zátonyról.


https://resjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/syen.12562 - Permian parallelisms: Reanalysis of †Tshekardocoleidae sheds light on the earliest evolution of the Coleoptera

Tshekardocoleidae permi bogarak újra elemzése a bogarak rokoni kapcsolatainak jobb megértéséhez. Képen a moravocoleus permianus holotípusa látható.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-022-09614-8 - Anatomical, Ontogenetic, and Genomic Homologies Guide Reconstructions of the Teeth-to-Baleen Transition in Mysticete Whales

Sziláscetek sziláiról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047248422000719 - A refined chronology for the Middle and early Upper Paleolithic sequence of Riparo Mochi (Liguria, Italy)

Olaszországi, paleolitikumi Riparo Mochi korának finomítása.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-17292-y - Timing and causes of forest fire at the K–Pg boundary

Baja Kalifornia kréta végi kihalás idei lelőhelyekről, megacunami jeleiről, erdőtüzekről.


https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4150550 - Re-Examination of Dashanpusaurus Dongi (Sauropoda: Macronaria) Supports an Early Middle Jurassic Global Distribution of Neosauropod Dinosaurs

Dashanpusaurus dongi-ról, rendszertanáról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2102913 - Cervid fossils from Bailong Cave (Yunxi, Hubei) indicating a turnover on deer fauna around Mid-Pleistocene Transition in southern China

Kínai Bailong-barlangból szarvas leletek.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23818107.2022.2101517 - A reassessment of the leafy shoots of Pennsylvanian-age arborescent lycopods

Felső karboni valódi korpafüvek leveleinek vizsgálata.


https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rspb.2022.0617 - An extinct and deeply divergent tiger lineage from northeastern China recognized through palaeogenomics

Mára kihalt tigris populáció genetikai elemzése.


https://www.researchgate.net/publication/340492370_New_records_of_late_Pleistocene_ungulates_Bootherium_and_Tapirus_from_north_central_Texas

Késő pleisztocéni bootherium bombifrons és tapirus veroensis leletek Texasból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871174X22000609 - On the systematic position of the early cretaceous fern genus “Athyrium”

Athyrium ko krétai páfrányról.


https://peerj.com/articles/13739/ - Ray-finned fishes (Actinopterygii) from the Upper Jurassic (Oxfordian) of the Atacama Desert, Northern Chile

Atacama-sivatag felső jurai halairól.


https://palaeo-electronica.org/content/2022/3685-pliensbachian-leptonectid - A fragmentary leptonectid ichthyosaurian from the lower Pliensbachian of Luxembourg

Töredékes új leptonectidae jurai Luxembourgból. Ezek az Ichthyosauria-k jóval elterjedtebbek lehettek.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122001707 - Geochemical anomalies caused by meteorite impact and volcanism at the Cretaceous-Paleogene boundary, Wasserfallgraben (Lattengebirge, Germany)

Németországi Wasserfallgraben kréta végi kihalási eseményről, becsapódás valóban kiválthatott vulkanikus aktivitást.


https://www.cambridge.org/core/books/origin-and-early-evolutionary-history-of-snakes/A1842633CA2C059F833985BCB2DA9990#fndtn-information

Kígyók korai evolúciójáról, eredetéről.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/comptes-rendus-palevol/21/25 - Revision of the oldest varanid, Saniwa orsmaelensis Dollo, 1923, from the earliest Eocene of northwest Europe

Saniwa eocéni varánról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jmor.21499 - Paleobiological inferences on middle Eocene native ungulates from South America:functional morphological analysis of Notostylops and Notopithecus

Notostylops és Notopithecus-ról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jmor.21500 - THE FORELIMBS OF ALVAREZSAUROIDEA (DINOSAURIA: THEROPODA): INSIGHT FROM EVOLUTIONARY TERATOLOGY

Alvarezsauroidea-k mellső végtagjáról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722001403 - Cryptospores of Iapó formation: The first evidence of early land plants from Late Ordovician in Paraná Basin, Brazil.

Iapó formáció Dél-Brazíliában található, ordovícium idején délebbre volt és időszakosan mínusz fok alá is hűlt a hőmérséklet. Itt talált spórákról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722001397 - The Triassic pollen genus Camerosporites: New morphological and ultrastructural data, revised taxonomy and paleobiogeographical aspects

Triászi camerosporites pollenekről, feltehetően Cheirolepidiaceae-khoz tartozik.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722001415 - Early Miocene redwood fossils from Inner Mongolia: CO2 reconstructions and paleoclimate effects of a low Mongolian plateau

Kora miocéni mamutfenyők Belső-Mongóliából és széndoxid becslés.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122002395 - Record of Brachyoxylon patagonicum, a Cheirolepidiaceae wood preserved by gelification in the aptian Maceió Formation, Sergipe–Alagoas Basin, NE Brazil

Kora krétai fa gomba nyomokka, feltehetően cheirolepidiaceae a fa.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222003492 - Late Eocene onset of the East Asian Monsoon in the Qingjiang Basin of Central Jiangxi Province (Southeast China) revealed by a major vegetation transition from desert to forest

Késő eocéni Qingjiang-medence éghajlat és növényzet változásáról. Száraz-ból nedvesbe és erdősbe váltott a környezet.

 


https://www.mdpi.com/2079-7737/11/8/1158 - Soft-Tissue, Rare Earth Element, and Molecular Analyses of Dreadnoughtus schrani, an Exceptionally Complete Titanosaur from Argentina

Dreadnoughtus fosszíliában megőrződött lágy részekről.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.25043 - Dispatches from the age of crocodiles: New discoveries from ancient lineages

https://twitter.com/paleoartologist/status/1554891214452690944

Krokodilok és felmenőik áttekintése, vízből “kirobbanó” vadászati módszerről és más élettani dolgokról. Kép Hank Sharpe alkotása.

 


https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.08.01.502289v1 - They call me the wanderer - Neurovascular anatomy of dwarfed dinosaur implies precociality in sauropods

Europasaurus agy és belső fül rekonstrukció.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2022.2099745 - Dental histology of Diplodocus (Sauropoda, Diplodocoidea)

Diplodocus-ok fogairól.


https://elifesciences.org/articles/74751 - Earliest evidence for fruit consumption and potential seed dispersal by birds

Jeholornis koponyáról, gyümölcs/magfogyasztó lehetett. Ez a legkorábbi bizonyíték, a “madarak” magterjesztéséről. 

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1040618222002403 - Turtles from the Late Pleistocene of Hidalgo and Puebla and their paleobiogeographic and paleoclimatic significance

Hidalgo és Puebla területén talált késő pleisztocéni teknősökről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122001689 - A fossil anuran from the Lower Cretaceous Sinuiju Formation, North Phyongan Province, Democratic People's Republic of Korea

Alsó krétai Sinuiju formációban talált béka maradványról.


https://link.springer.com/article/10.1007/s00114-022-01809-6 - Revisiting the chondrichthyan egg capsules inventory from the Pennsylvanian (Carboniferous) of Belgium: new data and perspectives

Belgiumból, karboni porcos hal ikra/pete/tojás leletekről.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-17492-6 - The earliest segmental sternum in a Permian synapsid and its implications for the evolution of mammalian locomotion and ventilation

Gorgonops torvus szegycsontjáról, emlősök és elődeik szegycsont fejlődéséről.

 


https://www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.2111212119 - Dental data challenge the ubiquitous presence of Homo in the Cradle of Humankind

Ember előd fogazati leletek újra vizsgálata, Homo genusznak tartott leletek egy rész nem Homo-hoz tartozik.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722001439 - Podocarpium (Fabaceae) from the late Eocene of central Tibetan Plateau and its biogeographic implication

Podocarpium (pillangósvirágú) első lelete a Tibeti-fennsíkról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222003510 - The Middle Triassic vertebrate deposits of Kupferzell (Germany): Palaeoenvironmental evolution of complex ecosystems

Kupferzell közép triászi lelőhelyéről, fajokról, egykori környezetről.


https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(22)01098-7 - Evolutionary consequences of genomic deletions and insertions in the woolly mammoth genome

Gyapjas mamut egyedi génjeiről, beazonosításukról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1464343X22002205 - Mylomygale (Macroscelidea, Macroscelididae) from the Pliocene of South Africa

Mylomygale spiersi elefántcickány-féle új leleteiről.


https://www.schweizerbart.de/papers/pala/detail/prepub/101809/New_materials_of_Khoratpithecus_a_late_Miocene_hom - New materials of Khoratpithecus, a late Miocene hominoid from Nakhon Ratchasima Province, Northeastern Thailand, confirm its pongine affinities

Ponginae-ba (ma már csak orángutánok élnek belőlük) tartozó Khoratpithecus új leleteiről, és besorolásának megerősítése.


https://www.schweizerbart.de/papers/njgpa/detail/305/101794/Pliocene_vertebrates_from_Ivanovce_and_Hajnacka_Slovakia_XI_Fossil_record_of_porcupines_Hystricidae_from_Ivanovce

Ajnácskő és Ivánházától pliocéni gyalogsülfélékről.


https://www.schweizerbart.de/papers/njgpa/detail/305/101796/A_large_chaeomysticete_Mammalia_Cetacea_from_the_middle_late_Miocene_mica_clay_of_Gross_Pampau_North_Sea_Basin_North_Germany

Németországi új eomysticetidae cet maradványról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921818122001813 - Improving paleoenvironment in North China aided Triassic biotic recovery on land following the end-Permian mass extinction

Perm végi kihalás utáni észak-kínai helyreálló környezetről


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122002474 - Ichthyoliths of the Corumbataí Formation: New occurrences and interpretations for São Paulo state, Brazil (northeastern Paraná basin)

Corumbataí formáció halairól.


https://www.researchgate.net/publication/362481687_The_Messinian_fishes_of_Capo_di_Fiume_Palena_Abruzzo_Stratigraphy_taphonomy_and_paleoecology

Capo di Fiume-tól új felső neogéni ásatási helyen talált halakról.


https://peerj.com/articles/13820/ - Early Miocene remains of Melissiodon from Mokrá-Quarry (Moravia, Czech Republic) shed light on the evolutionary history of the rare cricetid genus

Új csehországi, melissiodon (hörcsögféle) maradványokról.


https://elifesciences.org/articles/58433 - A Permian fish reveals widespread distribution of neopterygian-like jaw suspension

Brachydegma újra leírása.


https://www.mdpi.com/2079-7737/11/8/1161/htm - Soft Tissue and Biomolecular Preservation in Vertebrate Fossils from Glauconitic, Shallow Marine Sediments of the Hornerstown Formation, Edelman Fossil Park, New Jersey

Tengeri lelőhely a Hornerstown formációban talált lágyszövet leletekről, mint a Thoracosaurus kollagénjéről.


https://www.researchgate.net/publication/361569682_Hovestadt_2022_A_partial_skeleton_of_Carcharias_cuspidatus_including_embryos

Carcharias cuspidatus nevű cápa új leleteiről, 9 embrióval.


https://bsapubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ajb2.16044 - MORPHOLOGICAL DISPARITY OF EXTANT AND EXTINCT PINACEOUS OVULATE CONES: HOW MANY CONES ARE ENOUGH?

Krétai fenyőfélék tobozairól, nem volt nagyobb a fajok közti eltérés, mint ma.


https://link.springer.com/article/10.1007/s00114-022-01810-z - New data on Propyrotherium (Mammalia, Pyrotheria) from the middle Eocene age (Chubut, Argentina): anatomy, age constraints, and phylogeny

Propyrotherium saxeum legteljesebb csontvázáról.


https://riviste.unimi.it/index.php/RIPS/article/view/16617 - APPLYING MICRO-CT IMAGING IN THE STUDY OF HISTORICALLY AND NEWLY COLLECTED SPECIMENS OF BELOSAEPIA (SEPIIDA, COLEOIDEA, CEPHALOPODA) FROM THE EARLY EOCENE (YPRESIAN) OF BELGIUM

Belosaepia tintahalról, fajokról, B. tricarinata lehet az egyetlen érvényes faj.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.2077112 - A sauropod from the Lower Jurassic La Quinta formation (Dept. Cesar, Colombia) and the initial diversification of eusauropods at low latitudes

1940-es években gyűjtött kora jurai sauropoda csigolyáról, Serranía del Perijá-ból.


https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abm8280 - Softening the steps to gigantism in sauropod dinosaurs through the evolution of a pedal pad

Sauropodomorpha-k lábfejéről. Talpi párna elengedhetetlen kelléke volt a nagy tesméretüknek.

 


https://palaeo-electronica.org/content/current-in-press-articles/3685-pliensbachian-leptonectid - A fragmentary leptonectid ichthyosaurian from the lower Pliensbachian of Luxembourg

Új luxemburgi lelőhelyen talált ichthyosauria leletekről.


http://www.geology.cz/bulletin/contents/art1858 - New Cambrian vermiform organisms from Burgess Shale-type deposits of the western United States

Burgess-palához hasonló lelőhelyeken talált lágy testű állatokról.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article/doi/10.1093/zoolinnean/zlac060/6659027 - Mitogenomes resolve the phylogeography and divergence times within the endemic New Zealand Callaeidae (Aves: Passerida)

Kokakófélék rendszerezéséről.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195667122001914 - Gastroliths and Deinonychus teeth associated with a skeleton of Tenontosaurus from the Cloverly Formation (Lower Cretaceous), Montana, USA

Új tenontosaurus maradványról, környező közetről, vele talált deinonychus fogakról és gasztrolitokról. Publikáció szerint a Deinonychus-ok vadászhattak Tenontosaurus-ra.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1456 - Evolution of filter-feeding in aquatic insects dates back to the Middle Triassic: new evidence from stem-group mayflies (Insecta, Ephemerida) from Grès à Voltzia, Vosges, France

Közép triászi, franciaországi Grès à Voltzia formáció három kérész fajáról, lárvák táplálkozási módjáról.


https://www.nature.com/articles/s42003-022-03706-0 - Functional and ecomorphological evolution of orbit shape in mesozoic archosaurs is driven by body size and diet

Archosauria-k szemüregéről és táplálkozással való kapcsolatáról. T. rex többi Theropoda-hoz képest is szűkebb szemürege a nagyobb harapás miatt lehetséges.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1464343X22002412 - Synchrotron scanning sheds new light on Lumkuia fuzzi (Therapsida, Cynodontia) from the Middle Triassic of South Africa and its phylogenetic placement

Lumkuia fuzzi rendszerezéséről.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122002589 - Body size estimation of Caimaninae specimens from the miocene of South America

Dél-amerikai miocéni kajmánok testméret becsléséről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1055790322002196 - Phylogeny and evolution of Cupressaceae: Updates on intergeneric relationships and new insights on ancient intergeneric hybridization

Ciprusfélékről, triász idején, ázsiában alakulhattak ki.


https://www.researchgate.net/publication/362429833_The_oldest_fossil_record_of_Cetoniinae_Coleoptera_Scarabaeidae_from_the_Lower_Cretaceous_Crato_Formation_of_Brazil

Brazília legrégebbi (alsó kréta) szkarabeuszáról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/edn3.336 - Pleistocene glacial and interglacial ecosystems inferred from ancient DNA analyses of permafrost sediments from Batagay megaslump, East Siberia

Batagay üledékében megmaradt valamennyi DNS, így környezeti DNS elemzés lehetséges mi alapján következtethető az egykori növényzet is.


https://escholarship.org/uc/item/03b3j605 - John R. Foster, Thomas F. Howells, & Steven D. Sroka. 2022. First record of the chancelloriid Allonnia from the middle Cambrian Wheeler Formation (Drumian, Miaolingian) of western Utah

Első Allonnia-k a kambriumi, utahi Wheeler-formációból.


https://link.springer.com/article/10.1134/S0031030122040025 - The Use of Zygapophyseal Skeletochronology in Individual Age Determination of a Basal Mosasauroid (Squamata, Mosasauridae) from the Campanian of Saratov Region

Saratvnál talált Mosasauroidea nyakcsigolya vizsgálata, állat korára való következtetés.


https://link.springer.com/article/10.1134/S0031030122040141 - A Problem of Naming of the Families of Late Jurassic and Cretaceous Ichthyosaurs

Ichthyosauria családok körül lévő megnevezés problémák rendezése.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222003595 - Wildfire history and savanna expansion across southern Africa since the late Miocene

Afrikai szavannak kialakulásáról, erdőtüzek szerepéről.


http://www.vertpala.ac.cn/EN/10.19615/j.cnki.2096-9899.220111 - Reappraisal of the largest ctenochasmatid Moganopterus zhuiana Lü et al., 2012

Moganopterus újra vizsgálata. Kis megjegyzés: JWE2-ben lévő Cearadactylus inkább ez az állat.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-18091-1 - A Pleistocene Fight Club revealed by the palaeobiological study of the Dama-like deer record from Pantalla (Italy)

Olaszországi pseudodama nestii szarvasok sérüléseiről. Kép publikációból, D.A. Iurino alkotása.

 


https://app.pan.pl/article/item/app009472021.html - Allometric growth in the frontals of the Mongolian theropod dinosaur Tarbosaurus bataar

Tarbosaurus frontális lebenye fejlődéséről.


https://app.pan.pl/article/item/app009352021.html - Extreme abundance of ammonoids in mass accumulations from the Late Devonian of the Moroccan Anti-Atlas

Késő devoni Marokkó ammonitesz bőségéről.


https://app.pan.pl/article/item/app009622021.html - Palaeobiogeographical implications of the first fossil wood flora from the Jurassic of Turkey

Törökországi Gümüşhane és Erzurum-nál talált jurai fákról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222003625 - A Pennsylvanian saline-alkaline lake in Gondwana mid-latitude: Evidence from the Piauí Formation chert deposits, Parnaíba Basin, Brazil

Brazil késő karboni Piauí formációból szikes tó, Gondwana elsivatagosodásáról.


https://palaeo-electronica.org/content/2022/3659-krejciella-reinterpreted - Putative Ordovician green alga Krejciella reinterpreted as enteropneust hemichordate tube (Czech Republic)

Csehországból ordovíciumi zöldalgák.


https://pubs.geoscienceworld.org/sgf/bsgf/article/193/1/10/616240/The-age-of-North-America-s-youngest-Paleozoic - The age of North America’s youngest Paleozoic continental vertebrates: a review of data from the Middle Permian Pease River (Texas) and El Reno (Oklahoma) Groups

Közép permi Pease River leleteinek áttekintése.



Emberi evolúcióról

https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(22)00928-9 - A Late Pleistocene human genome from Southwest China

Kínai Red Deer Barlangban talált hominini leletből kivont DNS vizsgálata. Homo sapiens és mai nap lehetnek leszármazottai.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047248422000550 - Adaptations for bipedal walking: Musculoskeletal structure and three-dimensional joint mechanics of humans and bipedal chimpanzees (Pan troglodytes)

Csimpánzok és emberek két lábon járásáról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0047248422000811 - Morphological integration and evolutionary potential of the primate shoulder: Variation among taxa and implications for genetic covariances with the basicranium, pelvis, and arm

Főemlősök váll anatómiájáról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/evan.21955 - Pan-Africanism vs. single-origin of Homo sapiens: Putting the debate in the light of evolutionary biology

Fajunk eredetével kapcsolatban, felmerült kételyekről.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajpa.24594 - Additional hominoid fossils from the early Miocene of the Lothidok Formation, Kenya

Kora miocéni, kenyai Lothidok formáció új emberelőd leleteiről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047248422000732 - Variations by degrees: Western European paleoenvironmental fluctuations across MIS 13–11

Nyugat-európai hominini terjeszkedésről.


https://academic.oup.com/iob/advance-article/doi/10.1093/iob/obac031/6651280 - Reconstructing articular cartilage in the Australopithecus afarensis hip joint and the need for modelling six degrees of freedom

Australopithecus afarensis térd izületéről és kétlábúságáról.


https://www.cell.com/trends/cognitive-sciences/fulltext/S1364-6613(22)00139-5 - Unfolding the evolution of human cognition

Emberi agy fejlődéséről.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-16164-9 - Genomic analysis of a novel Neanderthal from Mezmaiskaya Cave provides insights into the genetic relationships of Middle Palaeolithic populations

Új neandervölgyi génminta elemzés. Homo sapiens neanderthalensis-ként hivatkoznak, e szerzők szerint a neandervölgyiek nem külön faj, csak másik alfaja a fajunknak.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379122002918 - Carnivores and hominins contributions to the Early Pleistocene bone accumulation of Cooper's D, South Africa

Kora pleisztocéni dél-afrikai barlngokban csontfelhalmozódásért felelős állatokról, elődeink is köztük vannak.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/evan.21954 - Homo bodoensis and why it matters

Homo bodoensis érvényessége melletti érvelés.


https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2123553119 - Endocranial ontogeny and evolution in early Homo sapiens: The evidence from Herto, Ethiopia

200 000 éves etióp homo sapiens agykoponyáról.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0271816 - New evidence of Neandertal butchery traditions through the marrow extraction in southwestern Europe (MIS 5–3)

Neandervölgyi populációk eltérő velőkinyerési módjairól.



Nyomfosszíliák

https://www.palaeovertebrata.com/articles/view/398 - Small sauropod tracks in the Hettangian of Southern France – A case of ichnite fossilization in an intertidal zone

Kis termetű vagy fiatal sauropoda nyomok Dél-Franciaországból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222003285 - Revisiting the supposed oldest bilaterian trace fossils from Uruguay: Late Paleozoic, not Ediacaran

Ediacarai Tacuarí formáció ízeltlábú nyomokról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122002292 - The oldest record of the Lamini Tribe and Proboscidea order in the southwestern margin of the Andes Mountain range: Late Pleistocene mammalian footprints at the Pelluco fossil forest sanctuary

Lamini (lámák törzse) tartozó dél-chilei nyomokról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1342937X2200212X - Who were the tracemakers of Protovirgularia – molluscs, arthropods, or annelids?

Protovirgularia elég régi ichnogenusz, mely lehetséges tulajdonosáról van szó. Gyűrűsférgek is csatlakoznak a versenybe a kagylók és ízeltlábúak mellé.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2106563 - Dinosaur tracksites from the Cretaceous Sagok Formation in the Uiseong Regional Geopark, South Korea: historical, palaeobiological perspectives

Sagok formáció dinoszaurusz nyomairól.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722001476 - Evidence of insect leaf mining on Late Triassic (Carnian) gymnosperms from Argentina

Késő triászi levélbányászat nyomok, két új ichno faj rovar ez alapján. (Olyan rovar vagy lárvája, mely a növényben él, és táplálkozik abból.)


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2109967 - Large-sized pentadactyl carnivore footprints from the early Miocene fossil track site at Ipolytarnóc (Hungary): 3D data presentation and ichnotaxonomical revision

Ipolytarnóci lábnyomokat már 1985-ben is vizsgálták ám azóta rengeteg fejlődött a technológia, így megérett az új vizsgálat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése