2022. június 30., csütörtök

"Rövid hírek" 39.

Azt tudtátok, hogy a paleontológiában nem csak emberek vesznek részt? Nem, nem a gépekről beszélek. Ez is szerepel a cikkben. Ahogy az is, hogy mi köze a traktoroknak a Sauropoda-khoz. És persze ismét van Psittacosaurus hír.

 

 

Barlang bearlés

Utóbbi pár összefoglalóban voltak publikációk oroszországi medvékről, főleg barlangi medvékről. Leginkább a fogakat vizsgálják ezekben. Ez a publikáció kivételesen nyílt hozzáférésű. 12 felnőtt, 10 évnél idősebb egyed 1-1 szemfoga volt vizsgálva. Táplálkozás, kopás, törés, szóval a szokásos dolgok. Ami érdekes “statisztika”, hogy barlangokból származnak. Fő kérdés az volt, hogy egész évben látogatták-e a barlangokat. 12 fogas mintát én nem nevezném reprezentatívnak, de egy érdekes dolog jött ki. Az 5 hím egyed meleg időszakban halt meg a barlangokban. A 7 nőstényből csak egy halt meg meleg időszakban, a többi hideg időszakban. Ebből még nem célszerű biztosra mondani bármit is, ellenben érdekes képet mutat.

 

Forrás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bor.12590 - Season-of-death and age-at-death of the easternmost European cave bears: Cementum and dentine increment analysis provides new insight into the cave bear ecology



Sauropoda-k és túlméretezett mezőgazdasági járművek kapcsolata

Iiiigen, ez egy hivatalos tanulmány. Szóval az a helyzet, hogy a mezőgazdaságban vannak olyan munkagépek melyek túl nagyok/nehezek és talaj tömörülést idéznek elő, ott ahol dolgoznak, ott ahol ez elkerülendő, mivel rontja a talaj minőségét és így a termést. Meghaladja a kritikus pontot ami alatt a talaj ökológia még jól működő képes. Ez függ a munkagép méretétől/tömegétől, talajjal való érintkezési felülettől, talaj milyenségétől és éghajlattól. Ez nem néhány százalékos produktivitás romlást okozhat, hanem lehet az 20% is.

Nos akkor ebből jön az, hogy a munkagépeknél nehezebb Sauropoda-k mennyire károsították a talaj ökológiát. Például egy modern cukorrépa betakarító gép teljesen megpakolva 60 tonna, 6 kerék miatt kerekenként 10 tonnás nyomóerő a talajra. Legnehezebb jelenlegi mezőgazdasági munkagépek úgy fele terhelést jelentenek a legnehezebb Sauropoda-khoz képest.

Személy szerint jót derültem, mikor a címet olvastam és bevezetőt, de ez egy nagyon komoly felvetés. Ahol gyakran megfordulnak nagy Sauropoda-k, ott a talaj tömör, kevés növény nő, tehát például a Morrison formációban lehet azért volt kevés nem Sauropoda, mert x-y esemény révén sok Sauropoda lett, ami miatt talajminőség romlott, és kevesebb alacsony növésű növény volt, mely nem tudott sok fajt eltartani. Lehet azért nem voltak Dél-Amerikában Ceratopsia-k, mivel a sok Sauropoda miatt olyan növényzet volt, mi nem volt számukra alkalmas? Röhejesnek tűnt elsőre, de eléggé komoly dolgot vett fel. Meglepően jó a felvetés és érdemes ezen elgondolkodni.


Forrás:
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2117699119 - Farm vehicles approaching weights of sauropods exceed safe mechanical limits for soil functioning



Nem csak úgy égetjük a nedves fát

Egy dolog miatt emelném ki a publikációt, erdő tűz és erdőtűz közti különbség miatt. Triász-jura átmenet együtt járt egy tömeges kihalással. Mely eleme vulkanizmus volt. Kínai Junggar-medencében begyűjtött biomarkerek alapján az akkori erdőket nem simán erdőtüzek pusztították. Savas esők által elpusztut és kiszáradt fák adtak kezdőlökést az erdőtűzeknek.


Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222002449 - Biomarker evidence for deforestation across the Triassic-Jurassic boundary in the high palaeolatitude Junggar Basin, northwest China



Oké, ezt eddig is tudtuk…

Persze jobb, ha biztosabb. Szóval publikáció szerint madarak és emlősök melegvérűsége egymástől külön alakult ki. (Ugye van az a koncepció, hogy homológ tulajdonság.) Madarak anyagcsere szintje magasabb az emlősökénél, ezt vizsgálták magzat burkos csontok révén. Melegvérűség egymástól függetlenül alakult ki az emlősöknél, Plesiosauria-knál és Avemetatarsalia-knál. (Pseudosuchia-k?) Madár medencéjűeknel a metabolikus ráta idővel csökkent, a Theropoda-k és Sauropoda-k esetén nem, gigantotermia ki lett zárva.

Igazából csak újabb publikáció, megerősíti, hogy ez a hideg vagy melegvérű dolog felemlegetése már rég elavult.


Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41586-022-04770-6 - Fossil biomolecules reveal an avian metabolism in the ancestral dinosaur



Gomba fákról

Prototaxites leletek 150 éve is ismertek voltak. Rendszerezésük annak idején a gombák hibás ismerete miatt nem megfelelő volt, ám a modern kori megállapítás is eléggé aggályos. Publikáció ezt járja körbe, zuzmó társulás is szóba jöhet, ám valóban legvalószínűbb, hogy gombáról van szó. Tehát a jövőben ez még akár radikálisan is változhat.


Tuomas Koivurinne alkotása.

Forrás:
https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/720688 - What to Do with Prototaxites?
https://www.deviantart.com/zerosmany/art/Prototaxites-879035204



Mikro paleontológusok

A módszert az mi miatt kiemelném e publikációt. Nebraskai Chadron formáció Big Cottonwood Creek tagjából tíz új kis emlős faj került leírásra, a gyűjtemény nyolcvan fajt tartalmaz késő eocén - kora oligocénből. Új fajok ellenére, nem az “Új fajok” téma körbe került, mivel elég különleges a leletek begyűjtésének módja. Ezt szeretném kiemelni, hogy ilyen is van.

Arató hangyák (Pogonomyrmex) ásták ki őket. Ahogy ezek a szorgos kis rovarok terjeszkednek a felszín alatt, úgy kell egyre több kiásott anyagot a felszínre hordaniuk, így építve a “várat” (dombocska), ami igazából csak a kiásott és felesleges anyag. Nos e közben pedig fosszíliákat is találnak, miket úgyszintén a felszínre hordanak, ahonnal az embereknek már csak be kell gyűjteniük őket. Nagyrészt fogak kerülnek így elő, de állkapocs töredékek is akadnak szép számmal. Több méter mélyre lenyúló járatok építése miatt egészen szép időkeretből kerülnek így elő leltek. Hátrány, hogy csak kis darabokat hordanak a hangyák a felszínre, előny, hogy kis munka befektetéssel lehet nagyszámú lelethez jutni így a terület felásása nélkül. 

 


Forrás:
https://www.researchgate.net/publication/361037651_Fossil_mammals_from_ant_mounds_situated_on_exposures_of_the_Big_Cottonwood_Creek_Member_of_the_Chadron_Formation_latest_Eocene-early_Oligocene_Sioux_County_Nebraska



Antarktisz átértékelendő

Publikáció sorra veszi a felső krétai lelőhely, a Snow Hill Island formáció állatait, köztük számos dinoszauruszt. Leginkább dél-amerikai faunákra emlékzetetnek a taxonok. Érdemes ránézni, ami miatt kiemelem, hogy utóbbi pár évben volt egy publikáció mely megállapította, hogy a Sauropoda-k nem éltek hideg területeken. Ez most továbbra is igaz, vagyis Antarktisz korántsem volt olyan hűvös terület, ahogy fejünkben él. Illetve, az is lehetséges, hogy mégiscsak voltak hideg területen élő hosszúnyakúak. (Kép a publikációból.)

 


Két kapcsolódó dolog:
https://primevalonline.blogspot.com/2020/12/rovid-hirek-22.html

https://primevalonline.blogspot.com/2021/06/rovid-hirek-28.html

Forrás:
https://www.researchgate.net/publication/361094333_Late_Campanian-Early_Maastrichtian_Vertebrates_From_The_James_Ross_Basin_West_Antarctica_Updated_Synthesis_Biostratigraphy_And_Paleobiogeography



Mert a hüllőknek is van köldöke

Ismét a Psittacosaurus lelet elemzése folyamán került elő újabb dolog. Az köztudott, hogy a magzatburkosoknak általában ilyen-olyan formában van köldöke. Nekünk ugye egy szabálytalan kör alakú bemélyedés, a hüllőknél pedig egy viszonylag szabályos vonal a hasi pikkelyeknél. Madaraknál is van és olyankor helye a tollazat révén is látható. Ami miatt különleges, hogy meglett a Psittacosaurus köldöke, hogy ő az első magzatburkos a kainozoikum előttről minél kimutatható a köldök. Szóval nem meglepő, hogy volt neki. A “szenzáció”, hogy ő az első és tudjuk milyen volt neki.

 

Forrás:
https://bmcbiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12915-022-01329-9 - Oldest preserved umbilical scar reveals dinosaurs had ‘belly buttons’

https://twitter.com/Ch_Hendrickx/status/1534181097239678979



Rendellenes titanosauria tojás

Aki szokott konyhában serénykedni, az valószínűleg már találkozott vele, hogy két tojás sárgáját rejt a héj. No meg van mikor dupla héja van a tojásnak. Közép indiai felső-kréta Lameta formációból előkerült egy Titanosauria-nak tulajdonított tojás mely, “tojás a tojásban”. Ez alapján a méhük és tojócsövük nagyon hasonló volt madarakéhoz. Ez krokodilok alapján várható volt, de így konkrét bizonyíték van már rá.

 


Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41598-022-13257-3 - First ovum-in-ovo pathological titanosaurid egg throws light on the reproductive biology of sauropod dinosaurs



Amerikai masztodon élettér használatról

Mammut americanum agyar vizsgálat (pontosabban izotópok révén) az állat vándorlása megbecsülhető. A vizsgált hím egyed élettér használata megnőtt, vagyis nagyobb területet járt be miután 12 évesen elszakadt a matriarchális csordától. Bejárt terület teljes felnőtté válással megnőtt. Észak-Indiában talált egyed koponya sérülésbe halt bele, melyet párzási időszakban szerezhetett egy másik hímtől, ez a terület ennek az egyednek lehetett a párzási helye.


Forrás:
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2118329119 - Male mastodon landscape use changed with maturation (late Pleistocene, North America)



Bogolubovia orientalis újra Pteranodontidae

Vissza lett sorolva Pteranodontidae-nak ez a pteroszaurusz, régen is annak gondolták, de átsorolták Azhdarchidae-nak. Campaniai végén az orosz Rybushka formáció területén élt. Blogon is volt régen cikk, hogy Pterosauria-k úgy tűnik haldokoltak a kréta végén, amire Marokkó rácáfolt szerencsére, sőt a buliba azóta becsatlakoztak a Tapejaridae-k is. Tehát a kréta végén bizony a Pterosauria-k is köszönik, tökéletesen megvoltak. Ez a “visszasorolás” is megerősíti, hogy a biodiverzitás ezeknél a szárnyasoknál is rendben lehetett a kihalás előtt. Tehát nem volt szó itt semmilyen hanyatlásról.


Kapcsolódó blogos írások:
http://primevalonline.blogspot.com/2014/08/utolso-pterosaurusok.html 
http://primevalonline.blogspot.com/2018/04/a-pteroszauroszok-megis-szokszinuek.html 
https://primevalonline.blogspot.com/2021/09/rovid-hirek-31.html

Forrás:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2087522 - A new specimen of pteranodontid pterosaur Bogolubovia orientalis from the upper cretaceous of Penza Province, Russia



Új fajok:

Itt a jön a réz …. bagoly és éhen halt…

Szóval Guadeloupe-ból egy új gyöngybagoly féle maradványai kerültek elő, mely új még nem nevesített faj családjának óriási tagja VOLT. Azért nagybetűs, mivel gyarmatosításokig fennmaradthatott az állat és a kihalását feltehetően az őshonos közepes termetű rágcsálók, kizárásos alapon ember miatti kiirtása okozta.

Ami lényeges, hogy teljesen új faj, holott azért néhány beszámoló lehetett volna róla azért. Egy újabb faj amit úgy öltünk meg, hogy nem is tudtunk róla.


Forrás:
https://jco.birdscaribbean.org/index.php/jco/article/view/1283 - Evidence of a Late Holocene giant barn owl (Aves: Strigiformes: Tytonidae) in Guadeloupe



Kréta végi kihalás utáni helyreállási időszakról

Szóval leírásra került egy új kajmánhalféle észak-amerikai Williston-medencéből. Az egészben a legfontosabb, hogy a hal úgy másfél méteres lehetett kréta-paleogén határ fölött 18 centivel elhelyezkedett el a lelete. Ami azt jelenti, hogy a nagy kihalás után 1500-2500 évvel élt. Ami azt jelenti, hogy Észak-amerikában földtörténeti szempontból “azonnal” már másfél méteres ragadozó hal számára teljesen élhető édesvizi ökoszisztéma volt.


Forrás:
https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rsbl.2022.0118 - Giant gar from directly above the Cretaceous–Palaeogene boundary suggests healthy freshwater ecosystems existed within thousands of years of the asteroid impact



https://peerj.com/articles/13448/ - A new perleidid neopterygian fish from the Early Triassic (Dienerian, Induan) of South China, with a reassessment of the relationships of Perleidiformes

Teffichthys elegans új feltehetően durofág Neopterygii az alsó triászi Kínából.

 


https://www.researchgate.net/figure/Spatial-distribution-of-Beltanelliformis-konovalovi-sp-nov-A-Schematic-map-of-the_fig3_360540253 - Beltanelliformis konovalovi sp. nov. From the Terminal Neoproterozoic of Central Urals: Taphonomic and Ecological Implications

Beltanelliformis konovalovi új edikarai állat Közép-Urálból.


https://sciencepress.mnhn.fr/fr/periodiques/comptes-rendus-palevol/21/20 - A new late Eocene alligatoroid crocodyliform from Transylvania

130 éve Kolozsvárnál gyűjtött eocéni aligátorféléről, új fajként lett leírva Diplocynodon kochi-ként.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2071709- An extraordinarily preserved new genus and species of Trachypachidae (Coleoptera, Adephaga) from the Early Jurassic of Germany and a review of fossil trachypachid genera

Liassodites obsti új álfutrinkaféle kora jurából.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2022.2054372 - A new species of Maomingosuchus from the Eocene of the Na Duong Basin (northern Vietnam) sheds new light on the phylogenetic relationship of tomistomine crocodylians and their dispersal from Europe to Asia

Maomingosuchus (gaviálféle) új faja Vietnámból.


https://www.app.pan.pl/article/item/app009572021.html - Unappreciated Cenozoic ecomorphological diversification of stem gars revealed by a new large species

Wyoming állambeli eocén Willwood formációjából új kajmánhalféle, a Cuneatus maximus.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/two-new-eurypterids-arthropoda-chelicerata-from-the-upper-silurian-yulongsi-formation-of-southwest-china/59B75ECF18375812D9A5FF97E90D9D4C

Sziluri Yulongsi formációból két új Eurypterida


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08912963.2022.2071706 - The ‘grooved’ Hildoceras ammonite fauna from the Lower Jurassic (Toarcian) of the Apennines. Overview and proposal for a new species

Appenninekből alsó jurai amonitesz fauna és lehetséges új fajról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122001389 - A new genus and species of brachyuran crab (Crustacea, Decapoda) from the Aptian-Albian (Cretaceous) of the Araripe Sedimentary Basin, Brazil

Új rövidfarkú rák közép krétából.


https://www.researchgate.net/publication/351083260_Ficoxylon_fusiforme_Moraceae_a_New_Species_from_Upper_Cretaceous_Nubian_Sandstone_Southern_Egypt

Új eperfaféle, felső krétai Dél-Egyiptomból.


https://www.schweizerbart.de/papers/njgpa/detail/304/101371/Wanachia_pinisucciniferae_sp_nov_Tenebrionoidea_Melandryidae_a_new_false_darkling_beetle_from_Eocene_Baltic_amber

Wanachia pinisucciniferae új gyászbogárszerű balti borostyánból.


https://www.schweizerbart.de/papers/njgpa/detail/304/101372/Another_piece_in_the_puzzle_a_fossil_stingless_bee_from_Ethiopian_amber_Apidae_Meliponini

Dactyurina aethiopica új méh etióp, miocéni borostyánból.


https://www.app.pan.pl/article/item/app008872021.html - A new pliosaurid from the Oxford Clay Formation of Oxfordshire, UK

Eardasaurus powelli új Pliosauroidea Oxford Clay formációból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122001264 - Yakutia sukachevae gen. et sp. nov. (Mordellidae), the first fossil Coleoptera from Upper Cretaceous amber of Yakutia, eastern Russia

Yakutia sukachevae új marókaféle a felső krétai Jakutföldről.


https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/720138 - Newly Recognized Reproductive Structures Linked with Langeria from the Eocene of Washington, USA, and Their Affinities with Platanaceae

Langeranthus dillhoffiorum új platánfaféle whasingtoni eocénből.


https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/719948 - Extinct Anacardiaceous Samaras and Sumac-Like Leaves from the Eocene of Western North America

Új samara nem eocéni Észak-Amerikából.


https://academic.oup.com/isd/article/6/3/3/6590145 - Mastigocoleidae fam. nov., a New Mesozoic Beetle Family and the Early Evolution of Dryopoidea (Coleoptera)

Új fülescsápúbogár-féle családról.

 


https://riviste.unimi.it/index.php/RIPS/article/view/15773 - FISH OTOLITHS AND FORAMINIFERA FROM THE BORSKÝ MIKULÁŠ SECTION (SLOVAKIA, MIDDLE MIOCENE, UPPER BADENIAN, VIENNA BASIN) AND THEIR PALEOENVIRONMENTAL SIGNIFICANCE

Bécsi-medence közép miocéni halai, új fajok is.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-022-00624-8 - A new basal zatracheid temnospondyl from the early Permian Chemnitz Fossil Lagerstätte, central-east Germany

Chemnitzion richteri új temnospondyli kétéltű kora permi, német, Chemnitz Fossil Lagerstätte-ből.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/new-genus-of-treeshrew-and-other-micromammals-from-the-middle-miocene-hominoid-locality-of-ramnagar-udhampur-district-jammu-and-kashmir-india/884ACA0E0306B84913DDB4DD9F3D38EF

Ramnagar-ban talált emberelődök lelőhelyéről új ragadozó madár és kisemlősök.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1436 - New barklice (Psocodea, Trogiomorpha) from Lower Cretaceous Spanish amber

Alsó krétai spanyol borostyánból új fürgetetű.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2077649 - The first Sharephemeridae (Insecta: Ephemeroptera) from the Jurassic Shiti Formation of South China

Új kérész a dél-kínai jura kori Shiti formációból


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/11035897.2022.2064543 - The oldest tongue worm: a stem-group pentastomid arthropod from the early middle Cambrian (Wuliuan Stage) of North Greenland (Laurentia)

Észak-grönlandi Henson Gleccser formációból új kambriumi féregatka.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722000951 - Algae from the Lower Devonian Rhynie chert: Populations of a probable saccoderm desmid (Mesotaeniaceae, Zygnematales) preserved in a microbial mat

Rhyniotaenium velatum új egysejtű alga alsó devonból.


https://sjpp.springeropen.com/articles/10.1186/s13358-022-00245-3 - Revision of the genus Protadelomys, a middle Eocene theridomyoid rodent: evolutionary and biochronological implications

Protadelomys közép eocéni rágcsáló genusz fajainak felülvizsgálata, új faj, illetve genusz került megállapításra.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722000975 - Diodonopteris virgulata sp. nov., a climbing fern from the early Permian Wuda Tuff Flora and its paleoecology

Diodonopteris virgulata új “mászó” páfrány az alsó permből.


https://www.app.pan.pl/article/item/app009602021.html - The odonatan insects from the Paleocene of Menat, central France

Új szitakötők paleocéni Közép-Franciaországból.


https://academic.oup.com/biolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/biolinnean/blac054/6596635 - The diversification of the lynx lineage during the Plio-Pleistocene—evidence from a new small Lynx from Longdan, Gansu Province, China

Lynx hei új hiúz faj Kínából.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-022-00623-9 - New perspectives on late Tethyan Neogene biodiversity development of fishes based on Miocene (~ 17 Ma) otoliths from southwestern India

Quilon formációban talált otolitok alapján új halfajok.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12549-022-00529-z - On the antiquity and status of the Spalacidae, new data from the late Eocene of south-East Serbia

Debruijnia tintinnabulus nov. sp. új földikutyaféle Délkelet-Szerbia késő eocénjéből.


https://peerj.com/articles/13496/ - A new hybodontiform shark (Strophodus Agassiz 1838) from the Lower Cretaceous (Valanginian-Hauterivian) of Colombia

Strophodus rebecae genuszának új faja.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122001306 - Crocodyliform remains from the Upper Cretaceous of Central Asia – evidence for one of the oldest Crocodylia?

Zholsuchus procerus újra vizsgálata, további két lehetséges faja lehet, gaviálfélékkel álhat közeli rokonságban, így a Portugalosuchus-szal a legrégebbi krokodilok ismert krokodilok.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-022-09613-9 - An African Radiation of ‘Dryolestoidea’ (Donodontidae, Cladotheria) and its Significance for Mammalian Evolution

Új dryolestoidea erszényes fajok marokkói jura-kréta átmeneti Ksar Metlili formációból.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2022.920255/full - A New Jurassic Kempynine Species With Notes on Historical Distributions of Kempyninae Integrated Both Fossil and Extant Taxa (Neuroptera: Osmylidae)

Új jurai kempyninae rovar.


https://www.cambridge.org/core/journals/earth-and-environmental-science-transactions-of-royal-society-of-edinburgh/article/abs/ferns-in-a-new-middle-jurassic-locality-from-the-otlaltepec-formation-puebla-mexico/0743FCF31ED68612FF33EED2546961A0

Mexikói, jurai Otlaltepec formáció páfrányairól, új faj is van.


https://fr.pensoft.net/article/80706/ - The last African metatherian

Új és egyben lehetségesen utolsó erszényes Afrikából. Pontosabban nem erszényes, olyan állatcsoport tagja mely közelebb áll az erszényesekhez, mint a méhlepényeskhez.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1434 - A new gecko (Squamata, Gekkota) from the Eocene of Geiseltal (Germany) implies long-term persistence of European Sphaerodactylidae

Eocéni Németországból, új gekkó.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ar.24952 - A new pan-kinosternid, Leiochelys tokaryki, gen. et sp. nov., from the late Maastrichtian Frenchman formation, Saskatchewan Canada

Új elő iszapteknősféle kanadai kréta végi Frenchman formációból.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ar.25001 - A pan-chelydrid, Chelydropsis aubasi sp. nov., from the Middle Eocene (MP 15, early Bartonian) of Chéry-Chartreuve, France

Közép eocéni Franciaországból új elő elő aligátorteknős-féle.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.220106 - First definitive record of Abelisauridae (Theropoda: Ceratosauria) from the Cretaceous Bahariya Formation, Bahariya Oasis, Western Desert of Egypt

Bahariya formációból biztosan Abelisauridae-hoz tartozó leletekről, még nincs leírva új fajként, de esélyesen az.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2022.777746/full - A New Conulariid (Cnidaria, Scyphozoa) From the Terminal Ediacaran of Brazil

Paraconularia ediacara új edikarai Conulariida.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2077646 - Beydere 3: a new early Miocene small mammal assemblage from the western Anatolia, Turkey

Kora miocéni Anatóiából kis emlős leletek, új fajok is vannak.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/partial-tyrannosauroid-femur-from-the-midcretaceous-wayan-formation-of-eastern-idaho-usa/57AA79F8F105D741DC6CBEE42BDA7F9A

Új tyrannosauroidea combcsont közép krétai Wayan formációból, Moros-hoz hasonló, az állat öt éves és még növésben volt halála idején. Nincs még elnevezve a taxon.


https://www.researchgate.net/publication/361176081_First_biostratigraphic_dating_for_a_Cretaceous_ichthyosaur_from_the_Apennine_Chain_Italy

Krétai eleji nagy testméretű ichthyosauria csigolyák Olaszországból, feltehetően új faj.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ar.25005 - Giant dwarf crocodiles from the Miocene of Kenya and crocodylid faunal dynamics in the late Cenozoic of East Africa

Miocén kori kenyában két új óriás törpe krokodil. Igen, óriás törpe.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122001483 - Dichoephedra beishanensis gen. et sp. nov., a new ephedroid plant with unusual branching patterns from the Lower Cretaceous of northwestern China

Dichoephedra beishanensis új alsó krétai ephedroidea növény.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2086804 - A new basal hawker dragonfly from the earliest Late Jurassic of Daohugou, northeastern China (Odonata: Anisoptera: Mesuropetalidae)

Új mesuropetalidae szitakötő késő jurai Kínából.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1450 - A new lobopodian from the middle Cambrian of Utah: did swimming body flaps convergently evolve in stem-group arthropods?

Utahnax vannieri új Lobopodia.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1437 - The oldest Euphasmatodea (Insecta, Phasmatodea): modern morphology in an Early Cretaceous stick insect fossil from the Crato Formation of Brazil

Új kora krétai botsáska a Crato formációból.


https://peerj.com/articles/13457/ - A new gigantic carnivore (Carnivora, Amphicyonidae) from the late middle Miocene of France

Tartarocyon cazanavei új Amphicyonidae. Kép Denny Navarra alkotása a publikációból.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871174X22000440 - First jumping spider (Araneae: Salticidae) from mid-miocene zhangpu amber

Első miocéni, kínai ugrópók borostyánból.



Röviden:

https://link.springer.com/article/10.1007/s12549-022-00528-0 - Two fossilized swamps containing in situ Sphenophyta stems, rhizomes, and root systems from the Middle Jurassic Hojedk Formation, Kerman area (Iran)

Jura kori Iránból lófarkak. (Equisetidae)


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03115518.2022.2065028 - New anhanguerian pterosaur remains from the Lower Cretaceous of Queensland, Australia

Új ausztrál pteroszaurusz leletek, Anhangueria-hoz lettek rendelve.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027737912200186X - The Pampean region (Argentina) underwent larger variation in aridity than in temperature during the late Pleistocene: New evidence from the isotopic analysis of mammalian taxa

Emlősök izotópos vizsgálata alapján éghajlati változás utolsó jégkorszak idején pampákról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016787822000256 - A giant barnacle (Crustacea, Cirripedia, Thoracica) from the Upper Cretaceous (Maastrichtian) of Canada revisited

Kréta legvégi Kanadában talált Calantica saskatchewanensis (tengeri makk) áttekintése.


https://peerj.com/articles/13251/ - First records of extinct kentriodontid and squalodelphinid dolphins from the Upper Marine Molasse (Burdigalian age) of Switzerland and a reappraisal of the Swiss cetacean fauna

Svájci 21-17 millió éves cetekről.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2067753 - First detailed description of Cricetodon albanensis from La Grive-Saint Alban (France)

Cricetodon albanensis fogairól.


https://www.mdpi.com/2079-7737/10/8/738 - Egg Incubation Mechanics of Giant Birds

Futómadarak költéséről.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2069019 - New contributions to the skull anatomy of spinosaurid theropods: Baryonychinae maxilla from the Early Cretaceous of Igea (La Rioja, Spain)

Spinosauridae-król, korábban Baryonyx-nek gondolt lelet új le nem írt taxonhoz tartozik. Továbbá a magas fogpótlási képességükről.


https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.05.16.492067v1- Extensive lineage-specific rediploidisation masks shared whole genome duplication in the sturgeon-paddlefish ancestor

Teljes genom duplikáció a valódi tokhalak és kanalastokfélék ősében.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2022.887172/full - The Evolution of the Spiracular Region From Jawless Fishes to Tetrapods

Feltételezett aphetohyoidean állapot első bizonyítéka a shuyu zhejiangensis páncélos halban.


https://www.idunn.no/doi/10.1111/let.12451 - Ecology, morphology and ontogeny of Paleolimulus kunguricus—a horseshoe crab from the Kungurian (Cisuralian) of the Cis-Urals, Russia

Paleolimulus kunguricus nevű patkó rákról.


https://www.idunn.no/doi/10.1111/let.12449 - A new vertebrate fossil-bearing layer in the Rhætelv Formation (Kap Stewart Group) of central East Greenland: evidence of a Hettangian marine incursion into the continental Jameson Land Basin

Rhætelv formáció új fosszíliákat tartalmazó rétegéről.


https://www.nature.com/articles/s41467-022-30507-0 -Global diversity dynamics in the fossil record are regionally heterogeneous

Globális diverzitás dinamika fosszilákban (perm-jurai tengeri fosszíliák)


https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3001289 - Metacommunity analyses show an increase in ecological specialisation throughout the Ediacaran period

Edikara idején jelentek meg az állatok és kezdeti diverzációban visszaesés volt, mit tömeges kihalásként értelmeztek. Ennek oka nem környezetei volt, hanem a fajok specializálódása és fajok közti rivalizáció.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0267951 - Unexpected cranial sexual dimorphism in the tragulid Dorcatherium naui based on material from the middle to late Miocene localities of Eppelsheim and Hammerschmiede (Germany)

Dorcatherium naui új leleteiről és sexuális dimorfizmusáról. Kép Peter Nickolaus alkotása.

 


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2022.841784/full - Skull Sutures and Cranial Mechanics in the Permian Reptile Captorhinus aguti and the Evolution of the Temporal Region in Early Amniotes

Captorhinus aguti koponya varratairól.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12549-022-00527-1 - Mechanical analysis of the wide-hipped titanosaur Savannasaurus elliottorum

Savannasaurus elliottorum-ról.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2021.2535 - Extant species fail to estimate ancestral geographical ranges at older nodes in primate phylogeny

Főemlősök példáján át molekuláris filogenetikához pontosságért szükséges a fosszilis anyagok ismerete.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2077108 - A record of galliwasp (Diploglossidae: Diploglossus) from the Pleistocene of Cuba

Diploglossidae gyík leletek kubai El Abrón-barlang felső pleisztocén korából.


https://www.researchgate.net/publication/360672670_NEW_GIANT_TORTOISE_SKULLS_FROM_THE_MIOCENE_OF_THE_ESPANOLA_BASIN_NEW_MEXICO_USA

Hesperotestudo harrisi leletekről.


https://www.cambridge.org/core/journals/paleobiology/article/life-and-times-of-pteridinium-simplex/78DA0D5EFC5C6432F4C5DDFDB4A6AF9A

Pteridinium simplex életmódjáról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222002309 - A geochronological-constrained stable isotope record of the Upper Triassic Sonsela Member (Chinle Formation) at Petrified Forest National Park (Arizona, USA): Testing for paleoenvironmental linkages with biotic change and the Manicouagan impact

Felső-triászi Chinle formációról, annak éghajlat változásáról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joa.13689 - Mechanisms of dermal bone repair after predatory attack in the giant stem-group teleost Leedsichthys problematicus Woodward, 1889a (Pachycormiformes)

Leedsichthys farok sérülésről és gyógyulás nyomairól.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222002255 - Late Holocene mangrove dynamics of the Doce River delta, southeastern Brazil: Implications for the understanding of mangrove resilience to sea-level changes and channel dynamics

Késő holocéni Doce-folyó mangróvéjéről.


https://academic.oup.com/nsr/advance-article/doi/10.1093/nsr/nwac069/6563905 - The middle Cambrian Linyi Lagerstätte from the North China Craton: a new window on the Cambrian evolutionary fauna

Az új Linyi Lagerstätte lelőhely ismertetése.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-12446-4 - Origin of an antifreeze protein gene in response to Cenozoic climate change

Halak fagyálló proteinjéről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222002310 - Herbivore isotopic dietary ecology of the middle Miocene Maboko Formation, Kenya

Afrikai Viktória tónak van egy keleti öble, benne egy kicsiny sziget, a Maboko sziget, ahol van egy közép miocéni lelőhely. Itt talált növényevő fogak izotópos vizsgálatáról van szó.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122001252 - A new subadult specimen of oviraptorid Yulong mini (Theropoda: Oviraptorosauria) from the Upper Cretaceous Qiupa Formation of Luanchuan, central China

Yulong mini új példányáról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122001298 - Cretaceous crustacea from plattenkalk deposits of Mexico

Krétakori mexikói rákokról.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ar.24993 - Palate evolution in early-branching crocodylomorphs: Implications for homology, systematics, and ecomorphology

Crocodylomorpha-k szájpadlásának fejlődéséről.


https://academic.oup.com/icb/advance-article-abstract/doi/10.1093/icb/icac049/6590043 - Walking—and Running and Jumping—with Dinosaurs and Their Cousins, Viewed Through the Lens of Evolutionary Biomechanics

Archosauria-k mozgásáról, triász végi kihalás után “hatalmat megszerző” dinoszauruszoknak egyik előnye a jobb mozgási képesség volt.


https://www.researchgate.net/figure/Selected-postcranial-elements-of-the-Rampart-Cave-juvenile-Miracinonyx-trumani-A_fig9_360719486

Új “amerikai gepárd” leletekről.


https://www.publish.csiro.au/ZO/ZO21048 - Understanding Australia’s unique hopping species: a comparative review of the musculoskeletal system and locomotor biomechanics in Macropodoidea

Kenguruk ugráló mozgásáról, nagyobb méretű fajok esetén még mindig nem ismert az ok, hogy miért nem használnak fel arányosan több oxigént.


https://www.cambridge.org/core/journals/radiocarbon/article/abs/first-radiocarbondated-remains-of-the-leopard-panthera-pardus-linnaeus-1758-from-the-pleistocene-of-poland/14B7D49EB6F90245554DCBA441123E3B

Ma is élő leopárd faj európai leleteiről.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2022.896111/full - Why Coelacanths Are Almost “Living Fossils”?

Élő fosszília” definiálásáról, a bolytosúszójúak tükrében.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2079085 - First pterosaur from the Early Cretaceous Huajiying Formation of the Jehol Biota, northern Hebei Province, China: insights on the pedal diversity of Pterodactyloidea

Jehol bióta első pteroszaurusz leletéről.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2077647 - Early Pleistocene Equus community from Jinyuan Cave, Luotuo Hill in Dalian, Northeast China and its palaeoecological significance

Jinyuan-barlangból ló leletek.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2075743 - Eomyids: happy old age or premature death? Reconstructing the life history of Ligerimys (Eomyidae, Rodentia, Mammalia)

Eomyidae rágcsálók élettartamáról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2073822 - Environmental inferences based on the dietary ecology of camelids from west-central Mexico during the Late Pleistocene

Késő pleisztocéni teveféle fogak vizsgálata, egykori környezetre való következtetés.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122001276 - Age constraints on the fossil fishes (Mesoclupea-Paraclupea assemblage) from the Lower Cretaceous of Zhejiang Province, South China

Mesoclupea és paraclupea halak alsó kínai Chawan formációból.


http://sepaleontologia.es/early-view-ciudad-real-et-al/ - Is Onychodontida (Osteichthyes, Sarcopterygii) monophyletic? Assessing discordant phylogenies with quantitative comparative cladistics

Sarcopterygii halaknak van egy nem monofiletikus csoportja a Onychodontida/Onychodontiformes, melyet a publikáci górcső alá vesz, lehetséges, hogy mégis monofiletikus csoport.


http://sepaleontologia.es/early-view-blazquez-orta-et-al/ - Morphological study of mandibular Canis remains from the El Portalón (Sierra de Atapuerca) Holocene site. Implications for the origin of the domestic dog in prehistory

Canis mandibular vizsgálat El Portalónból, szürke farkasok háziasításáról, farkas és kutya megkülönböztetéséről.


https://www.schweizerbart.de/papers/njgpa/detail/304/101374/Sexual_dimorphism_and_interpopulation_size_variation_in_the_extinct_Malagasy_waterbird_Alopochen_sirabensis_Anseriformes_Anatidae

Alopochen sirabensis madagaszkári réce féléről mely holocén elején is élt.


https://www.schweizerbart.de/papers/njgpa/detail/304/101377/Lower_Cenomanian_Upper_Cretaceous_marine_fish_fauna_from_Pestera_Dobrogea_Romania

Romániai Dobroges felső krétai halairól.


https://www.schweizerbart.de/papers/njgpa/detail/304/101375/Ontogeny_and_orientation_implications_for_sea_scorpion_Eurypterida_Chelicerata_diversity

Eurypterida-k áttekintése, együtt élt fajként diagnosztizált fajok közül úgy 8% nem külön faj, hanem más életkorú egyed.


https://www.schweizerbart.de/papers/njgpa/detail/304/101378/The_first_turiasaurian_sauropod_of_India_reported_from_the_Middle_Jurassic_Bathonian_sediments_of_Jaisalmer_Basin_Rajasthan_India

Turiasauria az indiai Jaisalmer-medencéből középső jurából.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03115518.2022.2071463 - On the first dinosaur tooth reported from Australia (Theropoda: Megaraptoridae)

1910-ben Arthur Smith Woodward írta le Ausztrália első dinoszaurusz fogát, azóta nem vizsgálták meg, eddig, megaraptora fog.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S001282522200143X - Climate controls on evolution of grassland ecosystems since late Cenozoic: A phytolith perspective

Késő harmadidőszaki füves élőhelyekről, több milliós több ezer fajt felölelő minta alapján.


https://www.journals.uchicago.edu/doi/full/10.1086/719907 - Flower and Fruit Development of Three Species of Hydrophylleae Sheds New Light on Flower Evolution in Hydrophyllaceae

Hydrophyllaceae virág és gyümölcs fejlődésről.


https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/720182 - New Observations on the Last Pterocarya (Juglandaceae) Occurrences in Eastern North America

Pterocarya (diófaféle) Észak-Amerikai elterjedéséről, visszaszorulásáról.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08912963.2022.2075744 - Recognition of a new nothrotheriid genus (Mammalia, Folivora) from the early late Miocene of Achiri (Bolivia) and the taxonomic status of the genus Xyophorus

Új xyophorus lajhár leletről.


https://minerva.sic.ues.edu.sv/index.php/Minerva/article/view/154 - Reconstruyendo los cetáceos fósiles: Una perspectiva moderna

Van angol része is. Szóval bizonyos kihalt cetek hibás ábrázolásáról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pala.12600 - Skin patterning and internal anatomy in a fossil moonfish from the Eocene Bolca Lagerstätte illuminate the ecology of ancient reef fish communities

Kihalt Mene rhombea szín és mintázat rekonstrukciója. (A genusz ma is él.) Mai fajtól eltérően minta halakkal táplálkozhatott.

 


https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2109326119 - Ancient proteins resolve controversy over the identity of Genyornis eggshell

Genyornis-nak tulajdonított tojáshéjakról.


https://www.nature.com/articles/s41586-022-04781-3 - Morphology of Palaeospondylus shows affinity to tetrapod ancestors

Palaeospondylus-ról, mint lehetséges Tetrapoda ősről.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-12842-w - Paleoclimate-induced stress on polar forested ecosystems prior to the Permian–Triassic mass extinction

Sarki erdőkről perm-triászi kihalásnál.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122001444 - Insights into paleoecology of the Bajo Barreal formation (upper Cretaceous), Patagonia, Argentina

Patagóniai Bajo Barreal formációról, élőlények összegzése.


https://royalsocietypublishing.org/doi/abs/10.1098/rspb.2022.0585 - Global ecomorphological restructuring of dominant marine reptiles prior to the Cretaceous–Palaeogene mass extinction

Mosasauridae-k kréta végi virágzásáról.


https://www.researchgate.net/publication/360835744_Late_Permian_flora_of_the_Little_River_Coal_Measures_northeastern_Australia

Ausztrál késő permi Little River Coal Measures flórájáról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2077106 - Discovery of a primitive Gomphotherium from the Early Miocene of northern China and its biochronology and palaeobiogeography significance

Új gomphotherium cooperi leletek Észak-Kínából.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016787822000402 - Did William Smith (1769–1839), the father of biostratigraphy, discover a Jurassic pterosaur tooth?

Egykori William Smith (1769–1839) gyűjteményében lévő pteroszaurusz fogról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0305440322000711 - Human ecological impacts on islands: Exemplified by a dwarf deer (Cervidae: Mazama sp.) on Pedro Gonzalez Island, Pearl Island Archipelago, Pacific Panama (6.2–5.6 kya)

Mazama sp

Pedro Gonzalez szigeti törpe nyársasszarvasról, ember általi kiirtásáról.


https://palaeo-electronica.org/content/2022/3615-eocene-micromammal-taphonomy - Taphonomy of an Eocene micromammal assemblage in a lake-margin depositional setting elucidates an ancient food web

Headon Hill formációból főleg kis méretű emlős leletek.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566712200129X - Eggshells assemblages and stable isotope composition in the Upper Cretaceous (Campanian) El Gallo Formation of Baja California, Mexico: paleoenvironmental inferences

Felső krétai El Gallo formáció tojáshéjairól.


https://cdnsciencepub.com/doi/abs/10.1139/cjes-2022-0010 - The Northern Crocodile: first report of Borealosuchus (Eusuchia: Crocodylia) from Saskatchewan’s Lower Ravenscrag Formation (earliest Paleocene) with implications for biogeography

Borealosuchus a Ravenscrag formációból.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02724634.2021.2063058 - The oldest occurrence of Crocodylus in Madagascar and the Holocene crocodylian turnover

Crocodylus madagaszkári megtelepedéséről.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-11493-1 - Ocean temperatures through the Phanerozoic reassessed

Óceáni hőmérsékletről, változásról a fanerozoikumban.


https://www.researchsquare.com/article/rs-1672132/v1 - The earliest vascular land plants from the Upper Ordovician of China

Korai szárazföldi szövetes növények kínai felső ordovíciumból.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.2066999 - Fossil vertebrates from a unique marine bonebed of the Upper Cretaceous Smoky Hill Chalk, western Kansas, U.S.A.: new insights into the paleoecology of the Niobrara Formation

Felső krétai Niobrara formáció Smoky Hill Chalk részén begyűjtött leletek áttekintése.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S003466672200094X - New findings of the female reproductive structures of Umaltolepis Krassilov and associated leaves of Pseudotorellia Florin in the Lower Cretaceous of Mongolia

Umaltolepis-ről, U. vachrameevii és Pseudotorellia doludenkoae összevonhatóságáról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122001420 - Triassic paleoclimate and paleofloristic trends of southwestern Gondwana (Argentina)

Argentina triászi klímájáról és flórájáról.


https://www.idunn.no/doi/10.18261/let.55.1.10 - Dental histology and attachment tissues in Notosuchus terrestris (Crocodyliformes, Notosuchia): palaeobiological implications

Notosuchus terrestris fog vizsgálat.


https://www.idunn.no/doi/10.18261/let.55.1.9 - Angiosperm tree leaf as a bryozoan substrate: a case study from the Cretaceous and its taphonomic consequences

Zárvatermő levele Rakowice Wielkie formációból, mohaállatok által körbenöve, segítve a megőrzését.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00288306.2022.2078376 - Spinizonocolpites prominatus (McIntyre) Stover & Evans: fossil Nypa pollen, taxonomy, morphology, global distribution, and paleoenvironmental significance

Spinizonocolpites prominatus pollen által leírt fajról.


https://pubs.geoscienceworld.org/gsa/geology/article-abstract/doi/10.1130/G50055.1/614062/Mayflies-as-resource-pulses-in-Jurassic-lacustrine

Kora jurai Xiwan biota kérészeiről.


https://www.researchgate.net/publication/360957258_Sphenobaiera_insecta_from_the_Upper_Triassic_of_South_Australia_with_a_clarification_of_the_genus_Sphenobaiera_fossil_Ginkgophyta_and_its_delimitation_from_similar_foliage_genera

Dél-ausztrál, felső triászi páfrányfenyő levél és károsodása.


https://www.nature.com/articles/s41467-022-30528-9 - Trophic position of Otodus megalodon and great white sharks through time revealed by zinc isotopes

Cink izotóp vizsgálata cápákban, főleg nagy fehérben és Otodus megalodon-ban, ez alapján életmód változásukról.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlac033/6596559 - X-ray microcomputed and synchrotron tomographic analysis of the basicranial axis of emydopoid dicynodonts: implications for fossoriality and phylogeny

Emydopoidea vizsgálata, fejüket is használhatták ásásban.


http://www.vertpala.ac.cn/EN/10.19615/j.cnki.2096-9899.220601 - On kannemeyeriiform dicynodonts from the Shaanbeikannemeyeria Assemblage Zone of the Ordos Basin, China

Shaanbeikannemeyeria nevű Dicynodontia-ról.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2022.899562/full - So Volcanoes Created the Dinosaurs? A Quantitative Characterization of the Early Evolution of Terrestrial Pan-Aves

Dinoszauruszok jura eleji előretöréséről. Egy szóösszetételt kiemelnék: “terrestrial pan-avians (excluding pterosaurs)”.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2022.849476/full - Ancient Tethyan Vicariance and Long-Distance Dispersal Drive Global Diversification and Cryptic Speciation in the Red Seaweed Pterocladiella

Pterocladiella ma is élő vörös alga genuszról, kora krétáig nyúlhat vissza a nem eredete.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-022-09612-w - Pleistocene Hedgehog Mesechinus (Eulipotyphla, Mammalia) in China

Kínában talált sünféléket ideiglenesen a Erinaceus-ba sorolták be (1920 óta), így beérett a felülvizsgálata.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlac019/6598844 - A redescription and re-evaluation of Kekenodon onamata (Mammalia: Cetacea), a late-surviving archaeocete from the Late Oligocene of New Zealand

https://twitter.com/changjingyin/status/1466680512269987840

Kekenodon újravizsgálata, 8 métert is elérhető állat orcához hasonló ragadozó lehetett. Jaime Bran képe.

 


https://peerj.com/articles/13342/ - Determination of muscle strength and function in plesiosaur limbs: finite element structural analyses of Cryptoclidus eurymerus humerus and femur

Plesiosauria (speciel Cryptoclidus eurymerus) uszony izomzatáról és úszási módjáról.


http://www.proceedings.bas.bg/index.php/cr/article/download/80/80 - FIRST PLEISTOCENE RECORD OF GREAT GREY OWL (STRIX NEBULOSA FORSTER, 1772) IN BULGARIA

Szakállas bagoly lelet közel 70 000 évvel ezelőtről a bolgár Devetaska-barlangból.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-022-00621-x - Reappraisal of the braincase anatomy of the ornithopod dinosaurs Telmatosaurus and Zalmoxes from the Upper Cretaceous of the Haţeg Basin (Romania) and the taxonomic reassessment of some previously referred specimens

Telmatosaurus és Zalmoxes újra áttekintése.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-022-00615-9 - Large-sized Late Turonian–Early Coniacian (Late Cretaceous) inoceramid bivalves from Germany: taxonomic issues, temporal framework and palaeoecological implications

Inoceramidae kagylók felső krétai Németorszgából.


https://sjpp.springeropen.com/articles/10.1186/s13358-022-00252-4 - Phosphatized adductor muscle remains in a Cenomanian limid bivalve from Villers-sur-Mer (France)

Acesta clypeiformis puhatestű leletről.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.24912 - The effects of skull flattening on suchian jaw muscle evolution

Krokodilok és evolúciós águk állkapocs izomzatának fejlődéséről.


https://usercontent.one/wp/pecescriollos.de/wp-content/uploads/2022/06/PI-04-Greenfield-2022-List-of-skeletal-material-from-megatooth-sharks.pdf

Otodontidae cápák megtalált csontváz elemeiről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S003101822200267X - Biotic response to Early Cretaceous climate warming in Hebei, northern China: Implications for the phased development of the Jehol Biota

Jehol bióta első éghajlati változásáról, melegedésről, feltehetően ez növelte a biodiverzitást.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00206814.2022.2081938 - Relict sand wedges suggest a high altitude and cold temperature during the Early Cretaceous in the Ordos Basin, North China

Kora kréta Ordos-medence éghajlatáról.


https://academic.oup.com/icb/advance-article-abstract/doi/10.1093/icb/icac059/6595972 - The Invasion of the Land in Deep Time: Integrating Paleozoic Records of Paleobiology, Ichnology, Sedimentology, and Geomorphology

Szárazföld meghódítása. Kezdetben nem történt komolyabb szárazföldi betörés, amint az édes vizek, pontosabban tavak is képesek voltak ellátni állati populációkat, a folyamat felgyorsult.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722000999 - The palynology of the Toarcian Oceanic Anoxic Event at Dormettingen, southwest Germany, with emphasis on changes in vegetational dynamics

Dormettingen talált pollenekről.


https://elifesciences.org/articles/76864 - Palatal morphology predicts the paleobiology of early salamanders

Szalamandrák evolúciójáról, 36 taxon szájpadlásának vizsgálata.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0012825222001544 - The Caribbean mangroves: An Eocene innovation with no cretaceous precursors

Karibi mangrove erdők eredetéről, nem eredeztethetőek a kréta végéről.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12040-022-01842-z - Critical assessment of the geochronological data on the Deccan traps, India: Emphasis on the timing and duration of volcanism in sections of tholeiitic basalts

Dekkáni vulkanizmus kormeghatározásáról.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2022.757629/full - Mammoth Fauna Remains From Late Pleistocene Deposits of the Dmitry Laptev Strait South Coast (Northern Yakutia, Russia)

Észak-jakutiai Yedoma Jég Komplexum leleteiről.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ar.25003 - Anatomy informs geology: Hydrodynamic dispersal of alligator bones, with implications for taphonomic interpretations of fossil deposits of crocodylians, dinosaurs, and other morphologically novel taxa

Aligátor test révén vizsgálták, hogy mikor egy test folyó vízbe kerül, a csontváz mely elemei hogy szóródnak szét a sodrás miatt.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2022.2068386 - Redescription, taxonomy and phylogenetic relationships of Boavus Marsh, 1871 (Serpentes: Booidea) from the early–middle Eocene of the USA

Boavus boa egnusz újra leírás.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2022.2073279 - Phylogenetic implications of the systematic reassessment of Xenacanthiformes and ‘Ctenacanthiformes’ (Chondrichthyes) neurocrania from the Carboniferous–Permian Autun Basin (France)

Karboni és permi, francia, autun-medencei xenacanthiformes és ctenacanthiformes halakról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2084692 - First discovery of theropod teeth from the Nenjiang Formation (early Campanian) in the Songliao Basin, northeast China

Troodontidae, Dromaeosauridae és Tyrannosauridae fogak Nenjiang formációból, Dromaeosaurinae első nyomai Kínából.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2074844 - Taxonomic history and intraspecific analysis of Mesotherium cristatum (Mammalia, Notoungulata, Mesotheriidae) from the Early-Middle Pleistocene of Buenos Aires Province, Argentina

Mesotherium cristatum rendszerezéséről.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/paris-biota-decapod-arthropoda-fauna-and-the-diversity-of-triassic-decapods/64A4305D6B79BC4C25B754E1A41FE549

Kora triászi Paris Biota tízlábú rákjairól.


https://www.mdpi.com/1424-2818/14/6/456/htm - The Phylogeny of Rays and Skates (Chondrichthyes: Elasmobranchii) Based on Morphological Characters Revisited

Ráják rendszerezéséről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122001687 - A small abelisaurid caudal vertebra from the Bauru Basin, Presidente Prudente Formation (Late Cretaceous), Brazil adds information about the diversity and distribution of theropods in central South America

Abelisauridae farokcsigolya Brazíliából, 3,4 méteres lehetett a felnőtt egyed. Az a publikáció, hogy egy abelisauridae faj több ökofülkét töltött be, mint a Tyrannosauridae-k tévesnek tűnik, a több faj, többféle testméretben élt.


https://peerj.com/articles/13543/ - A European giant: a large spinosaurid (Dinosauria: Theropoda) from the Vectis Formation (Wealden Group, Early Cretaceous), UK

Wight-szigetről újabb spinosauridae egyed maradványai, új taxonként nem beazonosítható.


https://elifesciences.org/articles/76661 - Squamation and scale morphology at the root of jawed vertebrates

Két Placodermi taxon vizsgálata. Képen Parayunnanolepis xitunensis, Dinghua Yang alkotása.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122001318 - Phylogenetic and biogeography analysis of Mexican hadrosauroids

A hét mexikói hadrosauridae taxonról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722001026 - Palynological record of the Carnian Pluvial Episode from the northwestern Sichuan Basin, SW China

Szecsuáni, felső triászi Ma'antang formáció pollenjeiről és egykori klímáról.


https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2022GL099313 - Reevaluating Links Between Meteorite Impacts and Early Cenozoic Global Warming

Kora harmadidőszaki metorbecsapódásokról, nem voltak nagyok, magas széntartalmú kőzetekbe való becsapódás ellenére se okozhattak komoly változást.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2077645 - First eurhinodelphinid dolphin from the Paratethys reveals a new family of specialised echolocators

Paratethys-ből első eurhinodelphinidae delfin lelet.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379122002256 - A Middle Pleistocene Coelodonta antiquitatis praecursor Guérin (1980) (Mammalia, Perissodactyla) from Les Rameaux, SW France, and a revised phylogeny of Coelodonta Bronn, 1831

Gyapjas orrszarvúkról, alfaji szinten. Javasolt átfogóbb vizsgálat.


https://academic.oup.com/icb/advance-article/doi/10.1093/icb/icac083/6605284 - Multi-joint analysis of pose viability supports the possibility of salamander-like hindlimb configurations in the Permian tetrapod Eryops megacephalus

Eryops és más korai kétéltűeknél rendszeresen a szalamandrát veszik alapul a rekonstrukcióknál. Ezzel kapcsolatban kételyek merültek fel, e miatt újra vizsgálták és az analógia helyesnek tűnik.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2022.883788/full - Paleoenvironmental and Biotic Changes in the Late Triassic of Argentina: Testing Hypotheses of Abiotic Forcing at the Basin Scale

Argentínai Ischigualasto-Villa Unión medence paleoklímájáról.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2022.786247/full - Constraining Morphologies of Soft Tissues in Extinct Vertebrates Using Multibody Dynamic Simulations: A Case Study on Articular Cartilage of the Sauropod Dreadnoughtus

Dreadnoughtus végtag izületről. Képen a B-n fiatal aligátoré látható.

 


https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2200016119 - Insights into bear evolution from a Pleistocene polar bear genome

Több, mint 110 000 éves jegesmedve DNS vizsgálat, megdőlt, hogy csak egy irányú gén áramlás volt barna- és jegesmedve közt.


https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/720641 - Stigmaria: A Review of the Anatomy, Development, and Functional Morphology of the Rootstock of the Arboreous Lycopsids

Stigmaria fáról, nem ismert még mai ökológiai analógia.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222002772 - Age, depositional history, and paleoclimatic setting of Early Cretaceous dinosaur assemblages from the Sao Khua Formation (Khorat Group), Thailand

Thaiföldi Sao Khua formáció dinoszauruszairól.


https://www.scielo.br/j/aabc/a/WSbHPj7V49b4ZGhTcYwPzGs/?lang=en# - Paleoenvironment of the Cerro Negro Formation (Aptian, Early Cretaceous) of Snow Island, Antarctic Peninsula

Antarktiszi, kréta eleji Cerro Negro formációról, ott talált pollenekről.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.220370 - Resizing the largest known extinct rodents (Caviomorpha: Dinomyidae, Neoepiblemidae) using occipital condyle width

Óriás neoepiblemidae rágcsálók “újra méretezése”. Testtömeget számos fajnál kisebbre becsüli a szerző. Josephoartigasia monesi 2,6 tonnás tömege kevesebb, mint a felére csökkenne szerinte.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.24949 - Anatomy and relationships of the early diverging Crocodylomorphs Junggarsuchus sloani and Dibothrosuchus elaphros

Junggarsuchus sloani és Dibothrosuchus elaphros elemzése és rokoni kapcsolatukról.


https://www.researchgate.net/publication/361080968_Wood_fragments_in_the_%27Bunte_Breccia%27_of_the_Ries_Impact_-_Implications_on_geology_vegetation_and_environment

Bunte Breccia öt fosszilis fájáról.


https://digitallibrary.amnh.org/handle/2246/7297 - Spatial and temporal distribution of the island-dwelling Kogaionidae (Mammalia, Multituberculata) in the uppermost Cretaceous of Transylvania (Western Romania) (Bulletin of the American Museum of Natural History, no. 456)

Hátszeg-szigeti kogaionidae emlősről.


https://link.springer.com/article/10.1186/s40494-022-00720-7 - Apatite in Hamipterus tianshanensis eggshell: advances in understanding the structure of pterosaur eggs by Raman spectroscopy

Hamipterus tianshanensis tojáshéj elemzése, lágyhéjú lehetett ennek a Pterosauria-nak a tojása.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0012825222001696 - The Silurian–Devonian terrestrial revolution: Diversity patterns and sampling bias of the vascular plant macrofossil record

Sziluri-devoni növény diverzicitásról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722001142 - Extinct seed plant diversity in the Early Cretaceous: An enigmatic new microsporangiate fossil with Decussosporites pollen in situ

Kora krétai Virginiából renbernia egy microsporangiate szerkezet.


https://riviste.unimi.it/index.php/RIPS/article/view/15607 - GOING DEEPER INTO MODERN AND FOSSIL CROCODILIAN TOOTH MICROANATOMY: WHAT CAN BE INFERRED OF PALAEOENVIRONMENT AND TAPHONOMY FROM HISTOCHEMICAL ANALYSES?

Mai krokodilok és kihalt crocodylomorpha fogak vizsgálata.


https://www.app.pan.pl/article/item/app009292021.html - Redescription of the type specimens for the Late Jurassic rhynchocephalian Opisthias rarus and a new specimen of Theretairus antiquus from Quarry 9, Morrison Formation, Wyoming, USA

Opisthias rarus újra leírása és Theretairus antiquus új egyedéről, mi alapján nem az O. rarus fiatal változata, külön faj.



Emberi evolúció:

https://www.nature.com/articles/s41467-022-29923-z - A Middle Pleistocene Denisovan molar from the Annamite Chain of northern Laos

Észak laoszból homo őrlőfog…. És most vagyok gondban, lehet nőnek nevezni? Szóval fiatal nő/nőstény egyedtől lehet.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-12193-6 - Tracing the mobility of a Late Epigravettian (~ 13 ka) male infant from Grotte di Pradis (Northeastern Italian Prealps) at high-temporal resolution

Pradis barlangból előkerült tejfogról,


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/comptes-rendus-palevol/21/21 - Fossil Bovidae from the Hominini-bearing site of Cooper’s D (Bloubank Valley, South Africa): implications for Paranthropus robustus Broom, 1938 and early Homo Linnaeus, 1758 habitat preferences

Bovidae leletek és élőhelyre való következtetés a Paranthropus robustus lelőhelyéről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222002541 - Vertebrate coprolites from Middle Triassic Chang 7 Member in Ordos Basin, China: Palaeobiological and palaeoecological implications

Ordos-medence Chang 7-es részéről közép triászi koprolitok.


https://www.proquest.com/openview/049a6180e8acbfa07586bbf7f03f391d/1 - Reconstructing Anthropoid Facial Skeletal Evolution, and Predicting the Facial Skeletal Morphology of the Last Common Ancestors of Apes and Humans

Közeli rokonainkkal való közös ős arccsont rekonstrukciójáról.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-12677-5 - Howiesons Poort backed artifacts provide evidence for social connectivity across southern Africa during the Final Pleistocene

Afrika déli csücskén talált pleisztocén végi eszközökről.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ar.25017 - Craniovascular variation in four late Holocene human samples from southern South America

Négy késő holocéni emberi koponya vizsgálata Dél-Amerikából.

 


Nyomfosszíliák:

https://sp.lyellcollection.org/content/early/2022/04/22/SP522-2021-164 - The megatracksite phenomenon: implications for tetrapod palaeobiology across terrestrial-shallow-marine transitional zones

Megatracksite”, vagyis nagy nyomfosszília együttesekről melyek tenger part mentiek leginkább, de édesvizi partmentiek is vannak, a vizsgáltak közt egy permit leszámítva, mind dinoszauruszok által uralt.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/paleontology-and-ichnology-of-the-late-ediacaran-nasephuns-transition-nama-group-southern-namibia/1ADF3EF3AF2E440D9E607D5D83562C4A

Késő edikarai nyomfosszíliák Dél-Namíbiából.


https://sp.lyellcollection.org/content/early/2022/05/19/SP522-2021-136 - Unusual sauropod slipping tracks preserved on a biostabilized tidal flat from the Lower Cretaceous of northern Patagonia, Argentina

Agrio formációban talált szokatlan lábnyomokról. Sauropoda-k okozhatták, mikor mikrobiális szőnyegen haladtak át és meg-meg csúsztak.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1464343X22001479 - Demographic interpretation of colossal theropod footprints discoveries from Imilchil (Mid-Jurassic, Central High Atlas, Morocco)

Közép jurai, marokkói “kolosszális” theropoda nyomokról.


https://pubs.geoscienceworld.org/sepm/palaios/article-abstract/37/5/165/613978/LOWER-CAMBRIAN-RUSOPHYCUS-FROM-ELLESMERE-ISLAND - LOWER CAMBRIAN RUSOPHYCUS FROM ELLESMERE ISLAND, ARCTIC CANADA: ICHNOFOSSIL OF A PREDATORY, NON-TRILOBITE ARTHROPOD

Kambriumi Dallas Bugt formáció egy nem trilobita ízeltlábú nyoma.


https://www.idunn.no/doi/10.18261/let.55.1.6 - Nothosaur tracks from the Middle Triassic of Spain suggest a global distribution for distinctive swim track assemblages

Nothosauria úszási nyomokról.


https://sjpp.springeropen.com/articles/10.1186/s13358-022-00250-6 - A new ichnotaxonomic name for burrows in vertebrate coprolites from the Miocene Chesapeake Group of Maryland, U.S.A

Transexcrementum cuniculus egy új… akármi. Chesapeake Group-ból előkerült miocénkori feltehetően krokodil koprolitban talált üregek ürülék fogyasztó lénytől származhatnak, de nem megállapítható, hogy mi lehet, de új ichnofajként leírható.

 


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2081567 - North America’s largest assemblage of Late Jurassic dinosaur trackways, a new look at the Purgatoire Valley dinosaur tracksite (Dinosaur Lake), Morrison Formation, southeastern Colorado, United States

Purgatoire-völgy a Morrison formációban található, itt talált lábnyomokról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése