2022. október 2., vasárnap

"Rövid hírek" 42.

 

Lesz most minden. Mit gondoltok, mikor jelentek meg a zárvatermők? Kréta eleje? WWD már elavult, jurára becsülték a megjelenést, és vannak is jurai zárvatermők. De nem ez a helyes válasz. Ezentúl természetesen megint van t. rex-es hír. És megvan válaszolva a nagy kérdés, mért van körmünk és nem karmunk. Ha már mi emberek, újabb média baromságról is lesz szó.

És még mindig nem működik a blog szövegszerkesztője úgy ahogy kellene. Mért is tenné. Előző rövid híresnél működött rendesen, az előttiben volt az a hiba, mint most, a linkeket kékkel írja. Addig jó, míg ez a hiba, és nem az, mint volt a 34-esnél, vagyis a formázás teljes ignorálása. Illetve mostanában előjött egy olyan probléma, hogy a formázás közben bizonyos pontokon befagy a szövegszerkesztő mentési folyamata. Úgyhogy ezt a formázást Opera böngészőben csináltam. Miben újabb úgy tűnik e böngészőn lévő hiba jött elő. 


Typhloesus, Nix alkotása.



Blender

Nem tényleges őslénytani és nem is hosszú mi szempontunkból. Ellenben aki modellez annak jó. Blenderhez új ingyenes kiegészítés mely pl. izomzat rekonstruáláshoz jó, új eszköztár, továbbá “használati útmutató”. Igen, publikáció formában és nyílt hozzáférésű.

 

Forrás:
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.220519 - A toolbox for the retrodeformation and muscle reconstruction of fossil specimens in Blender



Ornithocheirae felszállásról

Brazil Romualdo formációban talált kérdéses besorolású közepes méretű ornithocheirae egyed (mely Anhanguera vagy Coloborhynchus lehetett) felszállási lehetőségeit vizsgálták. Az állat képes volt négy végtagról felszállni. Ám úgy tűnik két hátsó lábas felszálásra is képes lehetett, bár arra további vizsgálatra van szükség, hogy fellökéshez így volt-e elegendő izomerő. A csontváz magában alkalmas lehetett rá.

 

Forrás:
https://academic.oup.com/biolinnean/advance-article/doi/10.1093/biolinnean/blac063/6672675 - Constraining pterosaur launch: range of motion in the pectoral and pelvic girdles of a medium-sized ornithocheiraean pterosaur



Elefánttemető túl fősodor

Észak-kínai Hongguleleng formációban számos Omegops előkerült. Ezek felső devonban élt Trilobita-k viszont nem egészen “egészben” maradtak meg. Számos levedlett ház alapján mélyebb vízben volt a vedlőhelyük, a tényleges életterük máshol lehetett. Kép a publikáciból, a libasor nem hipotetikus, számos “vonatozó” trilobata került elő. Tehát Trilobita-knál bizonyos fajoknál biztosan voltak vedlőhelyek, ahova csak kinőtt páncéljukat levedleni jártak.

 

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41598-022-18146-3 - Allopatric molting of Devonian trilobites



Lesothosaurus társas életéről

Több különböző korú egyed maradványa került elő egy helyről. Mely alapján csoportosan, életkori szegregáció nélkül éltek. (Lényegében kijelenthető, hogy faja válogatja a dinoszauruszoknál, hogy volt-e életkor szerinti elkülönülés.) Emellett a növekedésük is vizsgálva volt. Növekedés 2-4 éves kor körül lassul, de folytatódik, ez lehetett az ivari érés időszaka. Továbbá nem sikerült növekedés megszűnését kimutatni. Feltehetően 6 évesen még nem érték el a valós felnőttkort.


Forrás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pala.12619 - Osteohistology and taphonomy support social aggregation in the early ornithischian dinosaur Lesothosaurus diagnosticus



Tollpikkelyek megjelenéséről

Gansus egy erősen madárszerű dinoszaurusz volt, melynek megőrződtek a pikkelyei is. Ez az előmadár betekintést ad abba, hogy a tollpikkelyek még a madarak előtt kialakulhattak és erős esélyt ad arra, hogy számos nem madár dinoszaurusz pikkellyel homológok. Bár elkapkodni nem célszerű, további vizsgálatok szükségesek. Ami biztos, hogy az Avialae-k már rendelkeztek tollpikkelyekkel. Az, hogy családfán visszamenve más távolabbi dinoszauruszok esetén volt-e tollpikkely még erősen hipotetikus.



Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095383622000840 - Scales in the Early Cretaceous bird Gansus from China provide evidence on the evolution of avian scales



Miért színesek a szitakötők?

Megszoktuk, hogy ezek a repülő rovarok színesek, változatos mintázattal rendelkeznek. Ez nem mindig volt így. Jura elején kezdődött ez a változás náluk és kora krétáig tartott. Az oka feltehetően a Pterosauria-k elterjedése lehetett. Amikor pedig kihaltak, már réges rég voltak madarak.

Azért egy WTF van már az abstract-ban. Tollas dinókat és madarakat külön említi, mintha a madarak nem tollas dinók lennének.


Forrás:
https://www.mapress.com/pe/article/view/palaeoentomology.5.4.3 - Wing coloration patterns in the Early Jurassic dragonflies as potential indicator of increasing predation pressure from insectivorous reptiles



Pantolambda bathmodon szaporodásáról

Ez az állat úgy 62 millió éve élt és szaporodása méhlepényes szerű volt, ő maga nem volt még az. 7 hónapos vemhesség után 30-75 napos szoptatási időszak következett. E fajt most vizsgálták meg alaposabban, segíthet megérteni a méhlepényesek sikerét illetve “működését” a kezdeti időszakban. Egyike azoknak az emlősöknek melyek elsőként értek el nagyobb méretet, mely ő esetén úgy fél mázsa is lehetett.


Hank Sharpe alkotása

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41586-022-05150-w - The origin of placental mammal life histories
https://twitter.com/Paleoartologist/status/1565003827094634497



Mégsem voltak nemi betegek a T. rex-ek

Vagy legalábbis annak betudott elváltozások nem a Trichomonas gallinae számlájára írhatóak. Plusz, a T. gallinae nem nemi betegség, fertőzött étel, víz vagy predáció útján terjed. A T. vaginalis, mely embernél van jelen, na az nemi betegség. (És nevétől eltérően férfiakat is érinti.) Aki lemaradt volna, számos T. rex-nél alsó állkapocsnál megfigyelhetőek sérülések illetve az alsó állkapocsban lévő “lukak” is ide lettek sorolva. Az elmélet az volt, hogy ez bizony Trichomonas gallinae fertőzés jele. Az másik dolog, hogy itt jön elő, hogy a genusznév főleg betegségért felelős létformáknál édeskevés. Laikusabbak (mint régen én is) kik szerint a fajnév nem olyan fontos, bizony így jutottak el addig, hogy nemi beteg Tyrannosaurus-ok alsó állkapcsa elsorvadt, holott nem. (Azt most hagyjuk, hogy nem nemi betegség és terjedhet nemi úton.)

A lényeg, hogy a triászi Stagonolepis leletek vizsgálata révén fölül értékelődött a T. rex-ek alsó állkapcsi elváltozásai. Olybá tűnik, hogy az elváltozások egymás közti harcból erednek. Lényegében nem fertőzés okozta csontsérülések láthatóan gyógyultaltak.


Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002178 - Closer examination does not support infection as cause for enigmatic Tyrannosaurus rex mandibular pathologies



Bojkott áthágása, mert… ajjaj

Új phylica leletek kerültek feltárásra, burmai borostyánok rejtik ezeket. Aki lemaradt volna róla, számos szakember bojkottálja a burmai leleteket, mivel beszerzésükért kiadott pénz a kormányhoz kerül, mely népírtásért felelős. Blogon is ignoráljuk őket, igazából bojkott óta volt néhány burmai publikáció, de nem sok, nem lenne túl nagy munka foglalkozni velük. De inkább ignoráltuk őket.

Ez a hír viszont tökéletesen megmutatja a dilemmát, mi miatt a bojkottot ignoráló szakembereket sem jó elítélni. Röviden tömören e növény új leletei révén a Rhamnaceae vagyis bengerfélék filogenetikai történetét sikerült újra becsülni. 260 millió éve jelenhettek meg. Mely alapján a virágos növények több, mint 290 millió éve jelentek meg. Utóbbi időben több publikáció is volt a zárvatermőkről, hogy a jurában már lenniük kellett, mivel az ismert krétai diverzációt csak így érhették el, majd pár jurai fajt fel is fedeztek, illetve, hogy a zárvatermők és a rovarok kapcsolata lassan indult be. Ez a kapcsolat ez alapján jó lassan indult be.

A helyzet az, hogy már a permben lehettek zárvatermők. Nem a kréta elején jelentek meg, inkább akkortól kezdett kialakulni a rovarokkal való szoros szimbiózis.


Kapcsolódók blogon:

Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589004222009142 - Ancient Rhamnaceae flowers impute an origin for flowering plants exceeding 250-million-years ago
https://www.cell.com/trends/plant-science/fulltext/S1360-1385(22)00210-2 - Fossil flowers of Phylica support a 250 Ma origin for Rhamnaceae



Kora jurai gleccser

Transzantarktiszi-hegységben van egy lelőhely “Early Jurassic Butcher Ridge Igneous Complex” vagy röviden BRIC. Itt éppenséggel felső krétainak azonosított részekről van szó, úgy 105-72 millió éves idő intervallumos. Itt bőséggel vannak vulkánüveg szemcsék, melyek beható vizsgálata alapján olyan környezetben voltak annak idején mely nedves ám fagyos is volt, konkrétan gleccser környezetről van szó. Ez alapján a kréta második felében olyan klíma volt, mely kedvezett a gleccserek kialakulásának.

Kontextusba helyezve. Utóbbi években a sarki dinoszauruszok terén egyre jobban az került elfogadásra (általam is), hogy valójában mégsem volt olyan hideg a sarkvidékeken, hogy gyakori legyen a havazás, vagy egyáltalán nulla fok alá menjen a hőmérséklet. Most már csak Alaszkából kellene kimutatni gleccsereket és lehetne újra méteres hóba pakolni az ottani dinókat.


Forrás:

https://www.nature.com/articles/s41467-022-32736-9 - Ultra-depleted hydrogen isotopes in hydrated glass record Late Cretaceous glaciation in Antarctica



Mikor is alakult ki a sebészet

Elfogadott dolog, hogy a komolyabb orvosi beavatkozásokat a mezőgazdaság megjelenése és a letelepedett életmód váltotta ki. 7000 évvel ezelőtti példa van Franciaországból, de valószínűleg jégkori megafauna kiirtása utáni életmód váltás alatt alakult ki a kezdetleges sebészet. Vagy nem.

Borneón találtak egy fiatal emberi csontvázat, melyen lehetőségekhez mérten precízen amputálták a bal lábszár distralis harmadát. (Distralis végtag torzótól messzebb eső része.) Ezután még 6-9 évig élt az illető. Egy a gond. 31 000 éves a csontváz. Ha úgy globálisan nem is volt ekkor még ilyen fejlett az “orvostudomány”, az már biztos, hogy voltak közösségek, amelyek jelentősen megelőzték a korukat.


Forrás:

https://www.nature.com/articles/s41586-022-05160-8 - Surgical amputation of a limb 31,000 years ago in Borneo



Hadrosauridae-k táplálkozásáról (rosszul tudtam)

Hadrosaurinea-val kicsit bajban voltam, tudtam mire vonatkozik, de ezt Saurolophinae-nak hívjuk. Így publikációtól eltérően én is így írom. Szóval blogon ha nem is írtam, podcastben lehet mondtam, magánbeszélgetésben/discordon meg biztos, hogy a Lambeosaurinae-k válogató táplálkozást folytattak, míg a Saurolophinae-nak ami előttük volt, azt megették. Nos hülyeséget mondtam e publikáció szerint.

Publikáció szerzői a csőr és végtag morfológia alapján következtetnek a táplálkozásra. Általánosítva Hadrosaurinea-k jó minőségű élelmet fogyasztottak, ám ezzel szemben mozgásuk energia igényes is volt. A Lambeosaurinae-k viszont nem válogatták meg az élelmet, így rosszabb energiatartalmú táplálékra is “rávetették” magukat, miből több volt, ellenben a mozgásuk energiatakarékos volt.

Ezentúl a publikáció foglalkozik olyannal, hogy a part menti élőhelyeken élő Hadrosauridae-k végtagjai rövidebbek, mint a szárazföld belső területein élőké.


Forrás:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002257 - Beak morphology and limb proportions as adaptations of hadrosaurid foraging ecology



Szárazföldi tengeri lajhár

Thalassocnus-ról régebben volt már egy cikk. Röviden ez egy part menti tengeri növényzettel táplálkozó félvizi lajhár volt. Gond itt kezdődik, hogy e állatnak tulajdonítható leletek kerültek elő Tafna formációból. Argentínai Puna tartomány keleti részéből. Késő miocén és pliocéni lelőhely a kontinens belsejében van, hegyláncon túl.

Ez nem azt jelenti, hogy téves a tengeri életmód és átvándoroltak a hegységen. Sebecia cikket ide hoznám a benne lévő térképek miatt. Annak idején más volt a kontinens, beljebb is tenger volt. Egyszóval e lajhárok elterjedése sokkal nagyobb volt, feltételezhetően a kontinens déli partvonalai mentén éltek, mind a nyugati és mind a keleti partokon. No miért is nem élhettek volna édesvízben? HodariNundu képén láthatjuk.



Forrás:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2022.2109973 - Unexpected record of the aquatic sloth Thalassocnus (Mammalia, Xenarthra, Folivora) in the upper Neogene of the Puna (Jujuy, Argentina)
https://www.deviantart.com/hodarinundu/art/Pleistocene-River-Scene-879959126



Mért nincs karmunk?

Állatok a mászáshoz használják a karmaikat. Ellenben a főemlősök melyek java fán él, nem rendelkezik karmokkal, sem a talajra szakadtak, így mi sem. Mi ennek az oka? E kutatás megválaszolja, lényegében a halk lesből való vadászat. Elég távoli falakó őseink fákon lesből, lassan megközelítve csaptak le a prédára. Ellenben, mint kiderült a karmok nélküli mászás sokkal halkabb, így előnyösebb ehhez az életmódhoz.


Forrás:

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abn6248 - Ambush predation and the origin of euprimates



És már megint itt vagyunk

Szóval a közép-kínai Shanyang-medence bizonyos idő keretéből, a nagy kihalás előttről, két millió évvel vizsgálták a talált dinoszaurusz tojáshéjakat. Három taxon azonosítható, melyek Oviraptoridae és Hadrosauridae lehet. Ez egybe esik az itt talált csont leletekkel. Szóval itt a bizonyíték, hogy kihalás előtt már döglődtek a dinók. Megint.

Ne menjünk bele olyan dolgokba, hogy voltak fészkelő helyek, vagy pl. a Dakotaraptor-t mennyi ideig nem fedezték fel, holott az a formáció egyik legkutatottabb hely. Két régebbi hírösszefoglalót hoznék ide a már döglődtek dologgal kapcsolatban:

Illetve akkor nézzünk bulvár médiát, mi újabb bizonyíték, hogy a bulvár és a sima médiát (vagy magát tudományosnak mondót) el kellene tiltani tudománytól, annak eredményeinek kifacsart/torzított közlésétől. Megoldás az lenne, ha a tudománynak, vagy különböző tudományoknak saját médiájuk/média rendszerük lenne.


Forrás:
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2211234119 - Low dinosaur biodiversity in central China 2 million years prior to the end-Cretaceous mass extinction



Mert ilyen publikáció is van

Publikáció lényege az, hogy számos ember dolgozik a szakértők alá. Legyenek ezek hivatásosok akik segédkeznek, vagy helybéliek kik elsőként találják meg és jelentik be a leleteket. Publikáció az ő szerepükről szól. Publikáció a brazil állapotokról szól. (Igen, szóismétlés.)


Forrás:

https://link.springer.com/article/10.1007/s12371-022-00737-1 - The Invisibles of Science and the Paleontological Heritage: the Brazilian Study Case



Csak mert rendszerint elfelejtjük az úszó tengeri csigákat

Semmi meglepő nincs abban, hogy nyílt tengeri ragadozó csiga, mely úszkál a vízben. A kék tengeri sárkány, vagy magyar megnevezése tengeri fecske egy szerintem nagyon gyönyörű állat. Ami egy csiga.

A közép karbonban élt Typhloesus-ról annyi biztos, hogy puhatestű volt. Új vizsgálat révén erős a gyanú, hogy egy ragadozó, úszásra képes csiga lehetett, az hogy nyílt tengeri lett volna, nem tudni. Ahogy képen is látni behúzható fogószerve volt, mellyel táplálkozott. Kék tengeri sárkánytól eltérően mérge nem valószínű, hogy lett volna.



Forrás:



Új fajok

Mbiresaurus raathi új felső triászi Sauropodomorpha Zimbabwéből. Hivatalos paleoartján tollasan. Ismétlem tollasan. Most, hogy a blogot olvasó pár awesombro vornyékolva fetreng, hogy nem csak e blog szerint lehetett tolluk, haladjunk tovább.

Korai dinoszauruszok terjedése lassabb volt, mint gondoltunk. Nem tiszta milyen tényezők hátráltatták őket. Bár ide hoznám, a 40-est, révén volt sarki, hideg klímán élt Sauropodomorpha. Tehát inkább a triász-jura kihalás, a lehűlés hozta el nekik a lehetőséget. Igen fagyosan helyenként


Kép Atuchin alkotás, illetve lessetek rá a publikációt szerzőkre. Chris Griffin….


Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41586-022-05133-x - Africa’s oldest dinosaurs reveal early suppression of dinosaur distribution
https://twitter.com/VTechmeetsPaleo/status/1564992863800279042


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016699522000584 - Distinction of Sivatherium from Libytherium and a new species of Libytherium (Giraffidae, Ruminantia, Mammalia) from the Siwaliks of Pakistan (Miocene)

Sivatherium és Libytherium megkülönböztetéséről, utóbbinak új fajáról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2022.2101370 - New enchodontoid fish (Teleostei: Aulopiformes) from the Late Cretaceous of Lebanon

Új enchodontoidea halról.


https://fr.pensoft.net/article/85334/ - An alternative interpretation of small-bodied turtles from the “Middle Purbeck” of England as a new species of compsemydid turtle

Angliai Durlston-öbölbeli Beckles' Pit-ben gyűjtött Pleurosternon bullockii-nek tulajdonított fiatal egyedekről, valójában különálló teknős faj.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2022.2097021 - New allotherian specimens from the Middle Jurassic Woodeaton Quarry (Oxfordshire) and implications for haramiyidan diversity and phylogeny

Új allotheria emlősök angliai, jura kori Woodeaton Quarry-ból, új faj is van.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2022.2091959 - Towards a unifying systematic scheme of fossil and living billfishes (Teleostei, Istiophoridae)

Vitorláskardoshal-félék mai és kihalt fajairól, új rendszerezésükről, új faj leírása.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ar.25054 - A large non-marine turtle from the Upper Cretaceous of Alabama and a review of North American “Macrobaenids”

Appalachemys ebersolei új édesvízi teknős 80 cm-res páncéllal, kréta végi Appalachia kontinenséről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122001793 - Thalassotitan atrox, a giant predatory mosasaurid (Squamata) from the Upper Maastrichtian Phosphates of Morocco

Thalassotitan atrox új Mosasauroidea a kréta legvégi Marokkóból.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.220926 - The oldest semi-aquatic beaver in the world and a new hypothesis for the evolution of locomotion in Castoridae

Microtheriomys articulaquaticus új és egyben legkorábbi vízhez szokott hód.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1459 - Trilobites of trinucleid, raphiophorid and cyclopygid associations from the Ordovician (Darriwilian – early Katian) of the west Balkhash region and Betpak-Dala, Central Kazakhstan

Majd két tucat köztük hat új Trilobita a közép-felső ordovíciumi Közép-Kazahsztánból.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1465 - The first edrioasteroid echinoderm from the lower Cambrian Chengjiang biota of Yunnan Province, China

Első és egyben új tüskésbőrű faj alsó kambriumi Chengjiang biótából.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722001610 - Middle-Late Jurassic fossils from Northeast China confirm the affiliation of Umaltolepis seed-bearing structure and Pseudotorellia leaves

Umaltolepis zhoui mai ginkóval rokon növény. Mag által leírt Umaltolepis és levél révén leírt Pseudotorellia “összevonása”.


https://www.mapress.com/pe/article/view/palaeoentomology.5.4.6 - Libanophlebotomites ramyi, a new genus and species of phlebotomine sandflies from Lower Cretaceous Lebanese amber (Diptera: Psychodidae: Phlebotominae)

Új krétai homok légyről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122002942 - A new fossil species of Calyptocephalella (Anura: Australobatrachia) from the Miocene of northern Patagonia: Novel evidence of the broad past diversity of the genus

Ma is élő calyptocephalella béka új fosszilis fajáról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2117040 - A new species of Araripegomphus (Gomphides: Araripegomphidae) discovered in the Lower Cretaceous Crato Formation in Brazil

Araripegomphus új fajáról.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2022.2100725 - A new aetiocetid (Cetacea, Mysticeti, Aetiocetidae) from the late Oligocene of Mexico

Új Aetiocetidae késő oligocéni Mexikóból.


https://smithsonian.figshare.com/articles/book/Three_New_Early_Middle_Eocene_Bats_Mammalia_Chiroptera_from_Elderberry_Canyon_Nevada_USA/19874677

Három új denevér a kora-közép eocéni Nevadából.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002191 - Lauraceous palmately lobed leaf from the middle Cretaceous Cintura Formation (Albian–Cenomanian), Sonora, Mexico: identification based on two comparative models

Araliaephyllum új fajáról.


https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/721710 - Large Permineralized Seeds in the Jurassic of Haida Gwaii, Western Canada: Exploring the Mode and Tempo of Cycad Evolution

Traskia maahlae új cikász.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2114352 - A new large tortoise from the early Oligocene (Arikareean NALMA) of Oaxaca, southern Mexico and its phylogenetic position within Pan-Testudinidae

Új teknős az oligocéni Mexikóból.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2114080 - Large condor (Aves, Cathartidae) from the Late Pleistocene of Buenos Aires Province, Argentina

Késő pleisztocéni Buenos Aires-ből új óriás kondor taxon leletéről.


https://www.nature.com/articles/s42003-022-03934-4 - A Late Devonian tree lycopsid with large strobili and isotomous roots

Omprelostrobus gigas új késő devoni Lycophytes fa.



https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2117038 - The first extinct species of Leiestes Chevrolat (Coleoptera: Coccinelloidea: Endomychidae) from Baltic amber

Új álbödefélék balti borostyánból.


https://www.mdpi.com/2075-4450/13/9/796 - Genomic-Phenomic Reciprocal Illumination: Desyopone hereon gen. et sp. nov., an Exceptional Aneuretine-like Fossil Ant from Ethiopian Amber (Hymenoptera: Formicidae: Ponerinae) †

Új hangyafaj etióp borostyánból.



https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1462 - Elemgasem nubilus: a new brachyrostran abelisaurid (Theropoda, Ceratosauria) from the Portezuelo Formation (Upper Cretaceous) of Patagonia, Argentina

Elemgasem nubilus új Abelisauridae, turonian–coniacian időszakból komoly fosszília és faj hiányt csillapítja a felfedezése.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566712200221X - A new species of Notocupes (Coleoptera: Archostemata) from the Lower Cretaceous (Albian) Jinju Formation in South Korea

Új archostemata rovar alsó krétai Dél-Koreából.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2022.2108712 - Hybodontiform shark remains (Chondrichthyes, Elasmobranchii) from the Lower Triassic of Yunnan Province, China, with comments on hybodontiform diversity across the PTB

Kínai Yunnan tartományban talált alsó triászi hybodontiformes maradványokról, egy új faj leírható.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1461 - Boreognathus pogorevichi, a remarkable new polychaete annelid from the lower Permian of the Pechora Basin, Russia

Új soksertéjű az orosz, alsó permi Pechora-medencéből.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2022.2093662 - Xinjiangchelyid turtles from the Middle Jurassic of the Berezovsk coal mine (Krasnoyarsk Territory, Russia): systematics, skeletal morphology, variation, relationships and palaeobiogeographic implications

Annemys variabilis új xinjiangchelyidae teknős közép jurai orosz Krasznojarszkból.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03115518.2022.2112285 - New praeaulacid and ephialtitid hymenopterans (Apocrita) from the Middle Jurassic of northeastern China

Két új fullánkosdarázs-alkatú közép jurai Kínából.


https://vertebrate-zoology.arphahub.com/article/86348/element/7/0/Tuebingosaurus/ - A new massopodan sauropodomorph from Trossingen Formation (Germany) hidden as ‘ Plateosaurus’ for 100 years in the historical Tübingen collection

GPIT IV” Trossingeni formáció Obere Mühle részén talált sauropodomorpha leletek elnevezése. 100 évig csak pihentek raktárban, vizsgálatok alapján új fajként leírhatóak, Tuebingosaurus maierfritzorum néven. Kép a publikációból.



https://www.mdpi.com/1424-2818/14/9/741/htm - Pterosaurs from the Late Cretaceous of Angola

Epapatelo otyikokolo új nem nyctosauridae Pteranodontia kréta legvégi Angolából.


https://www.lyellcollection.org/doi/abs/10.1144/jgs2021-164 - Innovatiocaris, a complete radiodont from the early Cambrian Chengjiang Lagerstätte and its implications for the phylogeny of Radiodonta

Innovatiocaris maotianshanensis új Radiodonta Chengjiang Lagerstätte-ből.


https://www.ameghiniana.org.ar/index.php/ameghiniana/article/view/3505 - A NEW SPECIES OF BAURUBATRACHUS (ANURA, NEOBATRACHIA) FROM THE LATE CRETACEOUS ADAMANTINA FORMATION OF BRAZIL FURNISHES EVIDENCE ON THE DIVERSITY OF THIS BIZARRE GENUS

Baurubatrachus új fajáról.


https://www.ameghiniana.org.ar/index.php/ameghiniana/article/view/3477 - A NEW NANOID TITANOSAUR (DINOSAURIA: SAUROPODA) FROM THE UPPER CRETACEOUS OF BRAZIL

Ibirania parva új Titanosauria.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002270 - A new fossil lizard (Reptilia: Squamata) from the Lower Cretaceous of eastern Inner Mongolia, China

Moqisaurus pulchrum új Squamata az alsó krétai Belső-Mongóliából.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2022.2093139 - A nearly complete skeleton of a new eusphenodontian from the Upper Jurassic Morrison Formation, Wyoming, USA, provides insight into the evolution and diversity of Rhynchocephalia (Reptilia: Lepidosauria)

Opisthiamimus gregori új Lepidosauria a Morrison formációból.



https://www.mapress.com/zt/article/view/zootaxa.5188.2.2 - Permodontodus waurikensis n. gen. n. sp., an Unusual Osteichthyan from Permian Oklahoma, USA

Permodontodus waurikensis új kis csontos hal, lehet, hogy izmos úszójú hal a permi oklahomából. Szája alapján kemény felületekről táplálkozott, algákkal és talán élősködőkkel, ha az a felület valamilyen állat.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ar.25070 - A new large-sized species of Chelonoidis (Testudinidae) without gibbosities from the middle Miocene of Aguada Escondida (NW Chubut, Patagonia, Argentina)

Chelonoidis meridiana új szárazföldi teknősféle közép miocéni Patagóniából.


https://www.mdpi.com/2571-550X/5/3/38 - Old World Fossil Equus (Perissodactyla, Mammalia), Extant Wild Relatives, and Incertae Sedis Forms

Eurázsia/Afrika lovairól, fajok kapcsolatáról, új faj leírása.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1464343X22002783 - Kembawacela yajuwayeyi n. sp., a new cistecephalid species (Dicynodontia: Emydopoidea) from the Upper Permian of Malawi

Új Cistecephalidae-ról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2110870 - Miocene Elasmobranchii from the Duho Formation, South Korea

Dél-koreai, miocéni Duho formáció porcos halairól.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2022.2111232 - The first evidence of Heosminthus from North America and the phylogenetics of Sminthidae (Mammalia, Rodentia, Dipodoidea): biogeographical implications

Heosminthus teredens új sminthidae rágcsáló Észak-Amerikából.



Egyéb

https://www.researchgate.net/publication/362680554_Systematics_of_the_nothokemadine_camels_Artiodactyla_Camelidae

Nothokemadine tevék rendszerezéséről. Kép publikáciból, Nothokemas látható rajta.



https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122002759 - The Northernmost record of the goose genus Chloephaga (Eyton, 1838) (Aves, Anatidae) and its biogeographical implications

Felső pleisztocéni, argentinai Toropí/Yupoí formációban talált chloephaga leletekről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016699522000572 - A 87Sr/86Sr, δ18O and δ13C record of Turonian-Santonian belemnites from Lower Volga region of the East European Platform: Stratigraphic significance and palaeoenvironmental reconstructions

Alsó-Volga-vidék felső krétai tengeri fosszíliák izotópos vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016699522000596 - New data on the new micromammalian localities of Afoud (Aït Kandoula Basin, Morocco) at the Mio-Pliocene boundary: Biochronological, paleoecological and paleobiogeographic implications

Marokkoi Afoud miocéni-pliocéni kisemlős leleteiről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122002607 - The first record of mosasaurs (Squamata: Mosasauridae) from the West Indies and its paleobiogeographical implications

Első, feltehetően mosasaurus lelet, egy fog Kubából.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2107430 - Understanding the biogeography of Western European bats: the latest Pleistocene to Middle Holocene assemblage of El Mirador site (Sierra de Atapuerca, Spain)

Spanyolországi El Mirador késő pliocén-közép holocéni denevér leleteiről.


https://www.cambridge.org/core/journals/geological-magazine/article/morphological-variation-in-the-rangeomorph-organism-fractofusus-misrai-from-the-ediacaran-of-newfoundland-canada/7B405D3A13987524FE3B7DFCDEA37854

Edikarai Fractofusus misrai egyedek eltéréséről.


http://www.vertpala.ac.cn/EN/10.19615/j.cnki.2096-9899.220818 - A new Late Triassic tetrapod locality from North China

Új felső triászi tetrapoda lelőhely Kínából.


https://geojournals.pgi.gov.pl/agp/article/view/33411 - A tyrannosaurid pedal ungual from the Williams Fork Formation (Campanian) of Colorado and its implications for the biogeography of Laramidian dinosaurs

Coloradóban talált feltehetően Gorgosaurus lábujj csontról, mi kiterjeszti a Tyrannosauridae-k akkori elterjedését még délebbre.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222003649 - Late Quaternary (MIS 5a-5b) climate and environments of western Iberia inferred from the small-mammal assemblage of Gruta da Oliveira, Torres Novas, Portugal

Negyedidőszak végi Ibériai-félsziget nyugati részéről, egykori növényzetről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0047248422000987 - Small mammals (Insectivora, Rodentia, Lagomorpha) from the Early Pleistocene hominin-bearing site of Dmanisi (Georgia)

Dmanisi-i ember elődöket is adó lelőhely kisemlős leleteiről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1040618222002658 - Were pronghorns (Antilocapra) primary prey for North American cheetahs (Miracinonyx)?

Antilocapra (ma élő faj a villásszarvú antilop) lehetett főleg a Miracinonyx (észak-amerikai gepárd) tápláléka.


https://www.nature.com/articles/s41467-022-32621-5 -Permian hypercarnivore suggests dental complexity among early amniotes

Mesenosaurus fogáról. (Varanopidae, mely hidegvérű Synapsida volt.) Kortársakkal való összehasonlítás.



https://www.researchgate.net/publication/362680509_A_review_of_the_American_anthracotheres_Mammalia_Artiodactyla

Amerikai Anthracotheriidae áttekintése.


https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abq1898 - Successive climate crises in the deep past drove the early evolution and radiation of reptiles

Hüllők fejlődéséről a perm-triászi kihalás után, 57 millió év alatt többszörös klimatikus krízis befolyásolta.


https://www.mdpi.com/2079-7737/11/8/1235 - Ventral Morphology of the Non-Trilobite Artiopod Retifacies abnormalis Hou, Chen & Lu, 1989, from the Early Cambrian Chengjiang Biota, China

Kambriumi, Chengjiang biotából leírt trilobita szerű Retifacies abnormalis-ról.



https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ar.25042 - Analysis of shell anomalies in the Spanish upper cretaceous basal pan-pleurodire Dortoka vasconica (Dortokidae)

Dortoka vasconica teknős teknők paleopatológiai vizsgálata.


https://mapress.com/bpn/article/view/bpn.1.1.1 - Addition to “The Phylogenetics of Teleosauroidea (Crocodylomorpha; Thalattosuchia) and Implications for Their Ecology and Evolution”

Egy korábbi Teleosauroidea áttekintéshez kitoltás, pár dolog módosítása.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002038 - Polycotylidae (Sauropterygia, Plesiosauria) from the La Colonia Formation, Patagonia, Argentina: phylogenetic affinities of Sulcusuchus erraini and the Late Cretaceous circum-pacific polycotylid diversity

Sulcusuchus erraini új leletanyagáról, besorolásának kérdésességéről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960982222010910 - Early evolution of wing scales prior to the rise of moths and butterflies

Lepkék szárnypikkelyeiről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871174X22000622 - Hybodontiform sharks from middle triassic chang 7 member of the ordos basin, shaanxi, north china: palaeobiological and palaeoecological significances

Közép-Kínából, közép triászi hybodontiformes cápákról.


https://www.researchgate.net/figure/Chondrichthyan-fossils-from-the-Late-Triassic-Chinle-Formation-at-Petrified-Forest_fig3_362806168 - THE OCCURRENCE OF FOSSIL CARTILAGINOUS FISHES (CHONDRICHTHYES) WITHIN THE PARKS AND MONUMENTS OF THE NATIONAL PARK SERVICE

Amerikai National Park Service birtokában lévő porcos hal leletekről.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-18295-5 - New data from the first discovered paleoparadoxiid (Desmostylia) specimen shed light into the morphological variation of the genus Neoparadoxia

Új neoparadoxia fog Kaliforniából.


https://www.cambridge.org/core/journals/paleobiology/article/convergence-and-constraint-in-the-cranial-evolution-of-mosasaurid-reptiles-and-early-cetaceans/19DC42DECB1C9166732122F1857EAC5F

Korai cetek és Mosasauroidea-k konvergens fejlődéséről, illetve eltérésekről a koponyákban. Képen Cynthiacetus és Prognathodon.



https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772000.2022.2092229 - When did bumblebees reach South America? Unexpectedly old montane species may be explained by Mexican stopover (Hymenoptera: Apidae)

Poszméhek dél-amerikai megjelenéséről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222003777 - Taphonomy of drought afflicted tetrapods in the Early Triassic Karoo Basin, South Africa

Szomjazástól elpusztult és kiszáradt Lystrosaurus-okról. (Van bőr.)



https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379122003250 - New fossil mammalian assemblages and first record of ostrich from the Pinjore (Pinjor) formation (2.58–0.63 Ma) of Siwalik Hills near Chandigarh, northern India

Észak-indiai Pinjore formáció 2,6-0,6 millió éves új ásatási helyeiről, egykori állatokról, struccnak betudható tojás héjak is vannak.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ece3.9238 - The genome and diet of a 35,000-year-old Canis lupus specimen from the Paleolithic painted cave, Chauvet-Pont d'Arc, France

Chauvet-Pont-d'Arc barlangban begyűjtött közel 35 000 éves farkas DNS vizsgálata.


https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2123366119 - Fine-scaled climate variation in equatorial Africa revealed by modern and fossil primate teeth

Afrikai egyenlítő menti fosszilis és nem fosszilis főemlős fogak vizsgálata, éghajlatra való következtetés.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2022.2100709 - Fossil evidence for earlier radiation in istiophorid billfishes (Teleostei, Istiophoriformes) uncovered by comparative morphology of the caudal vertebrae

Vitorláskardoshal-félékről, farokcsigolyák összehasonlítása, méret becslésükről.


https://peerj.com/articles/13886/ - Total evidence time-scaled phylogenetic and biogeographic models for the evolution of sea cows (Sirenia, Afrotheria)

Szirének átfogó vizsgálata, észak-afrikai eredetűek, evolúciójuk a Tethys-ben zajlott le.


https://www.nature.com/articles/s42003-022-03811-0 - A 14,000-year-old genome sheds light on the evolution and extinction of a Pleistocene vulture

Coragyps occidentalis keselyű genetikai vizsgálata, elterjedéséről, kihalásáról.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ar.25062 - CRANIAL OSTEOLOGY OF A JUVENILE SPECIMEN OF ACRATOCNUS YE (MAMMALIA, XENARTHRA, FOLIVORA) AND ITS ONTOGENETIC AND PHYLOGENETIC IMPLICATIONS

Acratocnus új fiatal egyedéről.


https://peerj.com/articles/13869/ - Probability-based preservational variations within the early Cambrian Chengjiang biota (China)

A korai kambriumi Chengjiang biótában talált fajok megőrződési valószínűségéről.


https://palaeo-electronica.org/content/2022/3681-lion-cranial-variability - Geographic and temporal variability in Pleistocene lion-like felids: Implications for their evolution and taxonomy

Oroszlán/oroszlánszerű macskafélékről a pleisztocén idején. A, Panthera spelaea felvidékről, B, P. spelaea Németországból, C, P. sp Franciaországból.


https://www.nature.com/articles/s42003-022-03730-0 - Evolutionary analysis of swimming speed in early vertebrates challenges the ‘New Head Hypothesis’

Korai gerincesek úszási sebességéről.


https://www.mdpi.com/2079-7737/11/9/1258 - Evolution of the Family Equidae, Subfamily Equinae, in North, Central and South America, Eurasia and Africa during the Plio-Pleistocene

Lófélék pliocén és pleisztocéni evolúciójáról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2022.2082890 - Unravelling the identity of the platanistoid Notocetus vanbenedeni Moreno, 1892 (Cetacea, Odontoceti) from the early Miocene of Patagonia (Argentina)

Notocetus vanbenedeni áttekintése.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.25045 - Postcranial description of Wendiceratops pinhornensis and a taphonomic analysis of the oldest monodominant ceratopsid bonebed

Wendiceratops-ról, elhalálozásá…sukról. Egyedek egyszerre haltak meg, így csoportos élet bizonyítéka.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-022-09621-9 - The hindlimb of Amphicynodon leptorhynchus from the lower Oligocene of the Quercy Phosphorites (France): Highlight of new climbing adaptations of this early arctoid

Amphicynodon leptorhynchus hátsó végtagról, képes volt mászsra.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379122003390 - A bird assemblage across the MIS 9/8 boundary: The Middle Pleistocene of Galería (Atapuerca)

Atapuerca madár leletek a neandervölgyiek terjedésének idejéből.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095383622000839 - A new oospecies of Shixingoolithus (Shixingoolithus qianshanensis oosp. nov.) from the Qianshan Basin, Anhui Province, East China

Kínából tojáshéjak által leírt új dinoszaurusz faj. (Oofaj, nem egyenrangú rendes fajjal.)


https://pubs.geoscienceworld.org/sepm/palaios/article-abstract/37/8/433/616321/SIGNIFICANCE-OF-A-SMALL-REGURGITALITE-CONTAINING - SIGNIFICANCE OF A SMALL REGURGITALITE CONTAINING LISSAMPHIBIAN BONES, FROM THE MORRISON FORMATION (UPPER JURASSIC), WITHIN A DIVERSE PLANT LOCALITY DEPOSIT IN SOUTHEASTERN UTAH, USA

Morrison formációban talált köpet elemzése.


https://peerj.com/articles/13818/ - The redescription of the holotype of Nothosaurus mirabilis (Diapsida, Eosauropterygia)—a historical skeleton from the Muschelkalk (Middle Triassic, Anisian) near Bayreuth (southern Germany)

Nothosaurus mirabilis holotípusának újraértékelése.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ede.12417 - Evolution of the therian face through complete loss of the premaxilla

Therian premaxilla vizsgálata emlős embriókban.


https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.08.25.505200v1 - Inaccurate fossil placement does not compromise tip-dated divergence times

Nem megfelelően meghatározott fosszíliák hatása az összképre.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222003832 - Late Permian siliceous hot springs developed on the margin of a restricted epeiric sea: Insights into strata-confined silicification in mixed siliciclastic‑carbonate successions

Permi Teresina formáció hidrotermális kürtőiről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722001609 - Leaf anatomy of Baiera furcata from the Lower Cretaceous Huolinhe Formation in East Inner Mongolia, China

Baiera furcata levél felépítéséről.


https://www.science.org/doi/10.1126/science.abn4012 - Collapse of terrestrial mammal food webs since the Late Pleistocene

Táplálékhálózat degradálódása a jégkori kihalás óta.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joa.13732 - Neuroanatomy of the mekosuchine crocodylian Trilophosuchus rackhami Willis, 1993

Trilophosuchus neuronanatómiájáról.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/comptes-rendus-palevol/21/28 - Remains of the weasel Mustela nivalis Linnaeus, 1766 (Mammalia, Carnivora) from the Early Pleistocene breccia of Montoussé 5 (Hautes-Pyrénées, South-West France)

Kora pleisztocéni, francia menyétféle leletekről.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/comptes-rendus-palevol/21/29 - Shell histology of the Triassic turtle, Proterochersis porebensis Szczygielski & Sulej, 2016, provides novel insights about shell ankylosis

Proterochersis porebensis páncéljáról.


https://www.researchgate.net/publication/362875928_MEGAHERBIVORE_FOSSIL_RECORD_FROM_THE_NEOGENE_OF_JALISCO_MEXICO_AND_ITS_IMPLICATIONS_FOR_PALEOENVIRONMENTAL_INTERPRETATION

Új neogéni, mexikói lelőhelyről.



https://fr.pensoft.net/article/85563/ - Stratigraphic range extension of the turtle Boremys pulchra (Testudinata, Baenidae) through at least the uppermost Cretaceous

Boremys teknősökről.


https://2dgf.dk/xpdf/bull70-117-130.pdf - First occurrence of a frog-like batrachian (Amphibia) in the Late Triassic Fleming Fjord Group, central East Greenland

1991-ben gyűjtött késő triászi kétéltű leletről.


https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev-ecolsys-111720-010447 - The Macroevolutionary History of Bony Fishes: A Paleontological View

Mai halak jobb megértéséhez paleontológia szükséges, ám fosszilis halak nincsenek megfelelően besorolva.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2117041 - New fossils of Tragoportax and Gazella from Padhri, Pakistan, and comments on these genera in the Siwaliks

Késő miocéni - kora pliocéni gazella és Tragoportax maradványok pakisztánból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002063 - Histogenesis and growth dynamics of the tiny Vegagete rhabdodontomorph hindlimb (Ornithischia, Ornithopoda): paleoecological and evolutionary implications

Salas de los Infantes-nél talált Rhabdodontomorpha-ról, végtag anatómiáról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122003005 - Estimating the body mass of the late pleistocene megafauna from the south America intertropical region and a new regression to estimate the body mass of extinct xenarthrans

Dél-amerikai vendégizületesek testtömeg becslése.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122002930 - Cingulata (Mammalia, Xenarthra) from the type fauna of the “Friasian” South American Land-Mammal age, Alto Río Cisnes (Río Frías Formation, Burdigalian-Langhian Age, Miocene), Chile

Roth gyűjtemény Cingulata-iról.

40-esben szerepel a publikáció említés szintjén. https://primevalonline.blogspot.com/2022/07/rovid-hirek-40.html Ki emelném ezt, előző publikációban is szerepel. “The authors declare that they have no known competing financial interests or personal relationships that could have appeared to influence the work reported in this paper.” Hát elég komoly gondok lehetnek a háttérben, úgy ámblokk a paleontológiában, hogy ki kell jelenteni, hogy nem pénz áll a publikáció megállapítása mögött. Bár lehet, hogy a közelmúltbéli alzheimer-kór publikáció balhé miatt van. https://24.hu/tudomany/2022/08/15/hamis-adatok-alzheimer-kor-demencia-sylvain-lesne-kutatas/


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2022.2101923 - Nomenclature, comparative anatomy, and evolution of the reflected lamina of the angular in non-mammalian synapsids

Nem emlős Synapsida-k alsó állkapcsának alsó részéről.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/1755-6724.14996 - The Shishugou Fauna of the Middle-Late Jurassic Transition Period in the Junggar Basin of Western China

Shishugou fauna közép-késő jurai átmenetéről.


https://www.mapress.com/zt/article/view/zootaxa.5178.6.7 - Katariana nomen novum: a replacement name for the preoccupied extinct genus Kataria Scanferla, Zaher, Novas, de Muizon & Céspedes, 2013 (Serpentes: Alethinophidia)

Katariana kígyó átnevezése Kataria-ra.


https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-05623-9 - Ancient Hydrocarbon Seeps

Hidrokarbon szivárgásról, kemoszintézisre épülő társulásokról.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0273024 - Revisiting Late Pleistocene-Early Holocene mountain gazelle (Gazella gazella) body size change in the southern Levant: A case for anthropogenic impact

Hegyi gazella testméret változásáról, az emberek megjelenésével.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article/doi/10.1093/zoolinnean/zlac062/6680019 - Taxonomic, palaeobiological and evolutionary implications of a phylogenetic hypothesis for Ornithischia (Archosauria: Dinosauria)

Silesauridae-k besorolásáról. Lehetséges, hogy korai madármedencéjűek.



https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222003868 - Comparison of mid-Cretaceous (Cenomanian–Turonian) high-latitude palynofloras from Patagonia and New Zealand: Richness, ecology, and provincialization

Közép krétai patagóniai és új-zélandi növényzetről fosszilis pollenek révén.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222003856 - Coprolite diversity reveals a cryptic ecosystem in an early Tournaisian lake in East Greenland: Implications for ecosystem recovery after the end-Devonian extinction

Észak-grönlandi késő devoni lelőhely koprolitjairól. A megkövesedett ürülékek több típusra oszlanak, mint ahány gerinces ismert, tehát számos taxontól nem találták leleteket még.


https://cp.copernicus.org/articles/18/1963/2022/cp-18-1963-2022.html - Clumped-isotope-derived climate trends leading up to the end-Cretaceous mass extinction in northwestern Europe

Belgiumi minták izotópos vizsgálata alapján kréta legvégi hőmérséklet becslés. 20.4±3.8 fokos átlag hőmérséklet lehetett, ez más helyek eredményeivel megegyezik. Felmelegedést valószínűleg a dekkáni vulkanizmuz okozta.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0268144 - The appendicular myology of Stegoceras validum (Ornithischia: Pachycephalosauridae) and implications for the head-butting hypothesis

Stegoceras validum izomzatáról.


https://bsapubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajb2.16050 - New information and family relationship (Hymenophyllaceae) for the fossil fern genus Acrostichopteris Fontaine and a new species from the Lower Cretaceous (Albian) of Spain

Acrostichopteris páfrányról.


https://mapress.com/pe/article/view/palaeoentomology.5.4.13 - The earliest known species of Permeca (Insecta, Mecoptera, Permochoristidae) from the late Guadalupian Yinping Formation of China

Legkorábbi Permeca (csőrösrovar) Kínából.


https://www.mapress.com/pe/article/view/palaeoentomology.5.4.10 - A fossil flat wasp (Hymenoptera: Bethylidae) from the early Eocene Green River Formation suggests past cosmopolitan distribution of the genus Eupsenella Westwood, 1874

1874-ban talált Bethylidae egyedről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753396922000064 - Toarcian ammonites from the central High Atlas (Morocco)

Magas-Atlasban talált amoniteszekről.

https://sciencepress.mnhn.fr/fr/periodiques/comptes-rendus-palevol/21/28 - Les restes de Mustela nivalis Linnaeus, 1766 (Carnivora, Mustelidae) du gisement Pléistocène inférieur de Montoussé 5 (Hautes-Pyrénées, France)

Franciaországban talált Mustela nivalis és M. erminea-ról.


https://www.mdpi.com/2079-7737/11/9/1304/htm - Using Macro- and Microscale Preservation in Vertebrate Fossils as Predictors for Molecular Preservation in Fluvial Environments

Chinle formációi Hayden Quarry-ben nagy számban nem csak csontok őrződtek meg egykori folyami környezet révén.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-022-09619-3 - New Material of Schizotheriine Chalicothere (Perissodactyla, Chalicotheriidae) from the Xianshuihe Formation (Early Miocene) of Lanzhou Basin, Northwest China

Korai miocén Xianshuihe formációban talált chalicotheriidae alsó állkapocsról.


https://www.mdpi.com/2079-7737/11/9/1289 - Fossil Biomarkers and Biosignatures Preserved in Coprolites Reveal Carnivorous Diets in the Carboniferous Mazon Creek Ecosystem

Mazon creek-i ragadozó koprolitokról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016699522000729 - Description of new Pliocene to Early Pleistocene deer (Cervidae, Mammalia) remains from the Siwalik Hills in Pakistan with a discussion on paleobiogeography of cervids from the Indian subcontinent

Pakisztáni Siwalik-hegységben talált új szarvas leletekről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016699522000730 - Oligocene-Miocene marine mammals from Belgrade Quarry, North Carolina

Oligocéni és mioceni cetféle maradványok az észak-carolinai Belgrade Quarry-ből.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122003078 - Paleoecology of a lower Cretaceous (Barremian) FISH community of the Morro do chaves formation, Sergipe-Alagoas basin, NE Brazil

Alsó krétai Morro do Chaves formációról, itteni halakról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0037073822001646 - Provenance analysis of the Araripe intracontinental basin, Northeast Brazil – Routes for proto-Atlantic marine incursions in Northwest Gondwana

Új elmélet Atlanti-óceán keletkezésére.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122002966 - A new flora from the Rio Bonito Formation (late Asselian) and its implications for the biostratigraphy of the southern Paraná Basin, Brazil

Rio Bonito formation felső részéből új növény társulás.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/geodiversitas/44/26 - Rodents from the Eocene locality of Cos (Tarn-et-Garonne, Quercy, France). Comparison with rodents from localities of the transition lower Eocene/middle Eocene.

Francia Tarn-et-Garonne-ban talált rágcsálókról.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/comptes-rendus-palevol/21/30 - Lutrinae Bonaparte, 1838 (Carnivora, Mustelidae) from the Plio-Pleistocene of the Lower Omo Valley, southwestern Ethiopia: systematics and new insights into the paleoecology and paleobio­geography of the Turkana otters

Etiópiai Alsó Omo-Völgy vidra fosszíliáiról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joa.13756 - Diphyodont tooth replacement of Brasilodon—A Late Triassic eucynodont that challenges the time of origin of mammals

Brasilodon fogairól, ez a nem emlős Cynodontia emlősökhöz hasonló fogakkal rendelkezett.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1464343X22002722 - A Gulliver Scaloposaurus (Therapsida, Therocephalia) from the Katberg Formation of South Africa and its implication for Lilliput assemblages during the Early Triassic recovery

Új scaloposaurus példányról, mely a genusz legnagyobb egyede, fiatal felnőtt lehetett.


https://palaeo-electronica.org/content/2022/3694-a-shear-compression-fracture - A Miocene cetacean vertebra showing a partially healed longitudinal shear-compression fracture, possibly the result of domoic acid toxicity or failed predation

Sérült, de gyógyult miocéni bálna csigolyáról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pala.12621 - Gradual warming prior to the end-Permian mass extinction

Perm végi tömeges kihalást megelőzte egy komoly felmelegedés. Észak-iráni adatok alapján 300 000 év alatt 12 fokos volt a tengerek átlaghőmérséklet emelkedése.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joa.13761 - Comparative anatomy of the passerine carpometacarpus helps illuminate the early fossil record of crown Passeriformes

Verébalakúakról, korai leleteikről.


https://openjournals.library.sydney.edu.au/LIN/article/view/16680 - The Middle Triassic Megafossil Flora of the Basin Creek Formation, Nymboida Coal Measures, New South Wales, Australia. Part 10. Miscellaneous Foliar (<i>Rochipteris</i>) and Fertile Genera (<i>Fraxinopsis, Tomiostrobus, Umkomasia, Weltrichia</i>)

Közép triászi növény maradványok Új-Dél-Wales-ből.


https://brill.com/view/journals/iawa/aop/article-10.1163-22941932-bja10099/article-10.1163-22941932-bja10099.xml - A review of the Hirmeriellaceae (Cheirolepidiaceae) wood

Hirmeriellaceae fák áttekintése.


https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(22)01308-2 - Rapid growth preceded gigantism in sauropodomorph evolution

Nem sauropoda Sauropodomorpha-k gyors növekedéséről, mely alapja volt a Sauropoda-k nagy méretének. Előző hír összefoglalót ide hoznom, ahol egy faj esetén nem épp ezt mutatták ki. https://primevalonline.blogspot.com/2022/08/rovid-hirek-41.html


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2022.955779/full - Rodent faunas, their paleogeographic pattern, and responses to climate changes from the early Eocene to the early Oligocene in Asia

Ázsia rágcsálóiról korai eocéntől a korai oligocénig.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/comptes-rendus-palevol/21/31 - The state of knowledge of the jaguar Panthera onca (Linnaeus, 1758) (Carnivora, Felidae) during the Quaternary in Uruguay

Uruguayi jaguár leletekről.


https://www.jstage.jst.go.jp/article/agcjchikyukagaku/76/3/76_129/_pdf/-char/ja - Polymerichthys sp. (Aulopiformes, Polymerichthyidae) from the Middle Miocene Iseyama Formation in Ueda City, Nagano Prefecture, central Japan

Polymerichthys leletek a közép miocéni Japánból.


https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adc8875 - Early tetrapod cranial evolution is characterized by increased complexity, constraint, and an offset from fin-limb evolution

Korai Tetrapoda-k koponya evolúciójáról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2022.2108713 - The postcranial skeleton of the gliding reptile Coelurosauravus elivensis Piveteau, 1926 (Diapsida, Weigeltisauridae) from the late Permian Of Madagascar

Coelurosauravus elivensis koponya utáni maradványairól.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277379122003249 - Mammoth evolution in the late Middle Pleistocene: The Mammuthus trogontherii-primigenius transition in Europe

Mammoth primigenius és a M. trogontherii átmenetéről.


https://www.idunn.no/doi/10.18261/let.55.2.5 - Guilds of large carnivorans during the Pleistocene of Europe: a community structure analysis based on foraging strategies

Pleisztocéni európai nagy ragadozókról. Homo genusz ezek közé bevételéről és hatásáról a többi fajra. (Szóval kiirtotta őket.)


https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abo0866 - Reduced plate motion controlled timing of Early Jurassic Karoo-Ferrar large igneous province volcanism

Kora jurai Karoo-Ferrar vulkanizmusról, elhelyezése globálisabb modelben.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379122001032 - Large-scale climatic drivers of bison distribution and abundance in North America since the Last Glacial Maximum

Észak-amerikai bölényekről az utolsó eljegesedés óta.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.25078 - Unusual lesions seen in the caudals of the hadrosaur, Edmontosaurus annectens

Edmontosaurus annectens deformálódott farok csigolyájáról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2122459 - A new morphotype of nothosaurs (Sauropterygia: Nothosauridae) from the Middle Triassic of South China

Új Nothosauria közép triászi kínából, mely új anatómiai jegyekkel rendelkezik.


https://link.springer.com/article/10.1134/S1028334X22080153 - New Data on Dinosaurs in the Late Cretaceous Sediments of the Southern Urals

Dél-Urálban talált felső krétai dinoszaurusz végtagcsontról. Méret alapján nem érintette szigeti törpeség.


https://link.springer.com/article/10.1134/S1028334X22080165 - The First Find of Seals of the Genus Pachyphoca (Carnivora, Phocidae) in Miocene Rocks of Rostov Region

Pachyphoca fóka lelet felső miocéni Rostov régióból.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/gj.4574 - Complete skull of Bothriogenys fraasi (Mammalia, Artiodactyla, Anthracotheriidae) from the Early Oligocene, Fayum, Egypt

Teljes bothriogenys fraasi koponya egyiptomból.


https://pubs.geoscienceworld.org/sepm/jsedres/article-abstract/92/9/775/616558/Maastrichtian-atmospheric-pCO2-and-climatic - Maastrichtian atmospheric pCO2 and climatic reconstruction from carbonate paleosols of the Marília Formation (southeastern Brazil)

Kréta végi légköri széndioxid a Marília formáció alapján.


http://paleopolis.rediris.es/cg/22/16/ - Palaeoentomological (fossil insects) outcrops in Lebanon

Libanoni krétai rovar leletekről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002282 - New record of a mantis-like dictyopteran from the Lower Cretaceous Crato Formation (Brazil)

Imádkozósáska szerű egyenesszárnyú rovar a brazil Crato formációból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0047248422001117 - The earliest hylobatid from the Late Miocene of China

Késő miocéni, így legkorábbi kínai yuanmoupithecus xiaoyuan gibbonféléről.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/brv.12895 - Developmental traits and life strategy of redlichiid trilobites

Redlichiida Trilobita-k egyedfejlődéséről. Képen Estaingia bilobata látható.



https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2120441119 - Continental flood basalts drive Phanerozoic extinctions

Tengeri kihalások és jelentős szárazföldi bazalt ömlések közti kapcsolatról.


https://www.paleoitalia.it/wp-content/uploads/2022/09/09_Azzara_et_al_2022_BSPI_612.pdf - Vigna Nuova: the first Middle Villafranchian mammal assemblage from the Valdichiana Basin, Perugia (Italy)

Első emlős leletek a közép villafranchian idei Valdichiana-medencéből.


https://www.paleoitalia.it/wp-content/uploads/2022/09/06_Citron_et_al_2022_BSPI_612.pdf - Systematics, phylogeny and feeding behavior of the oldest killer whale: a reappraisal of Orcinus citoniensis (Capellini, 1883) from the Pliocene of Tuscany (Italy)

Orcinus citoniensis újraértékelése.


https://www.paleoitalia.it/wp-content/uploads/2022/09/05_Pandolfi_et_al_2022_BSPI_612.pdf - A large tusk of Metaxytherium (Dugongidae, Sirenia, Mammalia) from the Late Miocene of Montebamboli (southern Tuscany, Italy): evolutionary and paleoecological implications

Dél-Toszkánán talált metaxytherium agyarról.


https://www.paleoitalia.it/wp-content/uploads/2022/09/04_Pavia_et_al_2022_BSPI_612.pdf - The oldest fossil record of Buteo (Aves, Accipitridae) from the Late Miocene of Italy and its evolutionary implications

Legkorábbi ölyv leletek kési miocéni Olaszországból.


https://www.paleoitalia.it/wp-content/uploads/2022/09/03_Seghetti_et_alii_2022_BSPI_612.pdf - A historical overview of the reptile fauna from the Eocene Bolca Fossil-Lagerstätte (Italy)

Bolca Fossil-Lagerstätte hüllő leleteinek áttekintése.


https://www.mdpi.com/2075-4450/13/9/828 - The First Representative of the Roachoid Family Spiloblattinidae (Insecta, Dictyoptera) from the Late Pennsylvanian of the Iberian Peninsula

Spiloblattinidae első lelete Ibériai-fésziget felső karbon idejéből.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2022.1214 - Ecological signal in the size and shape of marine amniote teeth

Tengeri magzatburkosok fogairól, négy fő csoportra oszthatóak és konvergensen újra és újra kialakulnak a fő típusok.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1040618222002592 - A geometric morphometric evaluation of equid tooth shape at Natural Trap Cave, Wyoming

Wyoming természetes csapda barlangban felhalmozódott leletek közül a ló fogakról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031018222004047 - Plant taphonomy and palaeoecology of Pennsylvanian wetlands from the Erillcastell Basin of the eastern Pyrenees, Catalonia, Spain

Felső karboni spanyolországi vizes élőhelyek növényzetéről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002300 - A New Assemblage Of Fossil Leaves And Wood From The Aguja Formation (Upper Campanian) Of West Texas: An Interfluvial Community In A Volcanic Landscape

Felső krétai Aguja formációról. Vulkanikus vizes élőhely növényeiről.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00288306.2022.2115520 - Palaeogeographic evolution of Zealandia: mid-Cretaceous to present

Új-Zéland geográfiai változásairól közép krétától napjainkig.


https://www.ameghiniana.org.ar/index.php/ameghiniana/article/view/3498 - NEW SEAL (CARNIVORA, PHOCIDAE) RECORD FROM THE LATE MIOCENE-PLIOCENE OF GUAFO ISLAND, SOUTHERN CHILE

Új fókák a késő miocéni és pliocéni Guafo-szigetről.


https://www.science.org/doi/10.1126/science.abf3289 - Exceptional preservation of organs in Devonian placoderms from the Gogo lagerstätte

Gogo Lagerstätte devoni páncélos halairól.


https://www.floridamuseum.ufl.edu/wp-content/uploads/sites/35/2022/09/Vol59_No2_Archival.pdf - A PTYCHOGASTRINE (TESTUDINES, GEOEMYDIDAE) FROM THE EARLY MIOCENE OF PANAMA AND A REVIEW OF MIOCENE TESTUDINOIDS FROM CENTRAL AMERICA

Miocéni, közép amerikai szárazföldi teknősökről.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ede.12418 - Modularity in the trilobite head consistent with the hypothesized segmental origin of the eyes

Trilobita-k fej anatómiája és szemek elhelyezkedése közti kapcsolatról.


https://peerj.com/articles/13866/ - Ontogenetic, dietary, and environmental shifts in Mesosauridae

Mesosauridae-k egyedfejlődéséről.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12549-022-00535-1 - A large Eomys antiquus (Aymard, 1853) (Mammalia, Rodentia) from the early Oligocene sedimentary deposits at Bouldnor Cliff (Isle of Wight, England, UK)

Eomys antiquus fogak Bouldnor formációból.


https://www.cambridge.org/core/journals/paleobiology/article/examining-competition-during-the-agnathangnathostome-transition-using-distancebased-morphometrics/660F6D022912000AD15AF9C455CBA750

Állkapcsosok és állkapocs nélküliek devoni versengéséről.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/arco.5274 - Re-evaluating the evidence for late-surviving megafauna at Nombe rockshelter in the New Guinea highlands

Sahuli megafauna néhány helyen pl. Az új-guineai Nombe kómedeknél tovább fennmaradt.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002312 - Dinoflagellate cysts from the Upper Cretaceous (Campanian–Maastrichtian) from The Naze Peninsula, James Ross Island, Antarctica.

Antarktiszi felső krétai Naze-félsziget és James Ross-szigeten talált mikroszkópikus élőlényekről. Mérsékeltövi, gleccser menti környezet lehetett.


https://www.idunn.no/doi/10.18261/let.55.3.6 - Bone microstructure in terrestrial Mesozoic Crocodylomorpha: Neuquensuchus and notosuchians

Neuquensuchus universitas, Notosuchus terrestris, Mariliasuchus amarali és Adamantinasuchus navae csontszövet vizsgálat. Nincs bizonyíték melegvérűségre, ám azaz értelmezés téves, hogy a Pseudosuchia-k hidegvérűségét bizonyítaná. Eddig is tudni lehetett, hogy a Notosuchia hidegvérű csoport volt. https://primevalonline.blogspot.com/2020/08/rovid-hirek-13.html


https://www.cambridge.org/core/journals/paleobiology/article/paleohistological-inferences-of-thermometabolic-regimes-in-notosuchia-pseudosuchia-crocodylomorpha-revisited/7DB9555D26DB3595B203FF4EFACF5C38

Előzőhöz kapcsolható publikáció, hidegvérűség megállapításánál voltak kifogásolható dolgok, ezeket kiküszöbölve is az eredmény, hogy hidegvérűek voltak.


https://arthropod-systematics.arphahub.com/articles.php?id=86582 - The earliest beetle †Coleopsis archaica (Insecta: Coleoptera) – morphological re-evaluation using Reflectance Transformation Imaging (RTI) and phylogenetic assessment

Coleopsis archaica bogár újravizsgálata.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/comptes-rendus-palevol/21/32 - Updated data on Litopterna from the Huayquerian Stage/Age (Late Miocene-Early Pliocene) of central-east Argentina

Cerro Azul formációról és Proterotheriidae-król.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2122821 - The hipparions of ‘Arambourg collection’ from Axios Valley (Macedonia, Greece): systematic revision and correlation of the old with the new localities

1915 és 1916 közötti Arambourg gyűjteményről.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/evo.14629 - Cranial ecomorphology of turtles and neck retraction as a possible trigger of ecological diversification

Teknősök koponyájáról, nyak vissza húzhatóság ökológiai diverzicitásáról.


https://www.cambridge.org/core/journals/paleobiology/article/test-of-bergmanns-rule-in-the-early-triassic-latitude-body-size-and-sampling-in-lystrosaurus/A34AD339F425C232FAFE51F8A82A2E14

Bergmann szabály tesztelése a Lystrosaurus-szoknál.


https://www.mdpi.com/2076-3263/12/9/346 - U–Pb Geochronology and Stable Isotope Geochemistry of Terrestrial Carbonates, Lower Cretaceous Cedar Mountain Formation, Utah: Implications for Synchronicity of Terrestrial and Marine Carbon Isotope Excursions

Utahi alsó krétai Cedar Mountain formáció szén izotópjairól.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002336 - Anatomy of the neornithischian dinosaur Parksosaurus warreni from the Upper Cretaceous (lower Maastrichtian) Horseshoe Canyon Formation of Alberta, Canada

Parksosaurus warreni anatómiájáról.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2022.2093661 - Appendicular osteology of Skorpiovenator bustingorryi (Theropoda, Abelisauridae) with comments on phylogenetic features of abelisaurids

Skorpiovenator leírásában voltak hiányosságok, ez került bepótlásra.


https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2115015119 - Late Pleistocene megafauna extinction leads to missing pieces of ecological space in a North American mammal community

Megafaunák kihalásáról, következményeiről a fennmaradt fajok közt.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-022-09630-8 - Chaetophractus villosus (Desmarest, 1804) (Xenarthra: Euphractinae) in Uruguay (Upper Pleistocene): Taxon age, biogeography, and paleoclimatic implications

Felső pliocéni, San Ramónnál begyűjtött tatu koponyáról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1464 - Not a jaguar after all? Phylogenetic affinities and morphology of the Pleistocene felid Panthera gombaszoegensis

Panthera gombaszoegensis új koponyájáról, mely alapján közelebb áll a tigrisekhez, mint jaguárokhoz. (P. gombaszoegensis egy időben jaguár alfajként is kezelve volt.)



Emberi evolúció

https://natuurtijdschriften.nl/pub/1019587/ - Did Homo erectus sensu lato live in western Europe during the Early Pleistocene? An ecological approach to a vexing question

Homo erectus nyugat-európai, kora pleisztocéni jelenlétéről.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-18223-7 - New fossils from Kromdraai and Drimolen, South Africa, and their distinctiveness among Paranthropus robustus

Paranthropus egyedek közti eltérésről.


https://peerj.com/articles/13991/ - Heterochronies and allometries in the evolution of the hominid cranium: a morphometric approach using classical anthropometric variables

Hominidae koponyák vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0047248422000975 - A revised (earliest Vallesian) age for the hominoid-bearing locality of Can Mata 1 based on new magnetostratigraphic and biostratigraphic data from Abocador de Can Mata (Vallès-Penedès Basin, NE Iberian Peninsula)

Abocador de Can Mata emberszabású lelőhelyről, vizsgálata, további nem emberszabású maradványokról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0047248422000914 - Morphological integration in the hominid midfoot

Mai főemlősök (ember is) lábközép anatómiájáról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0047248422000951 - The relative limb size of Homo naledi

Homo naledi végtag méretéről.


https://www.nature.com/articles/s41586-022-04901-z - Postcranial evidence of late Miocene hominin bipedalism in Chad

Chadban talált hominini maradványokról.


https://www.nature.com/articles/s41559-022-01875-z - Merging morphological and genetic evidence to assess hybridization in Western Eurasian late Pleistocene hominins

Nyugat-Eurázsiából származó hominini leletek genetikai vizsgálata. Emberi evolúcióban komoly szerepe volt a fajok keveredésének. Igen iskolában tanult dolog a faj fogalomra baromság. (Pontosabban elavult.) Közeli rokon fajok képesek lehetnek egymással szaporodásra képes utódokat nemzeni.



Nyomfosszíliák

https://www.researchgate.net/figure/Nash-Dinosaur-tracksite-in-South-Hadley-MA-A-Eubrontes-giganteus-trackway-B_fig5_362680441 - LOWER JURASSIC DINOSAUR TRACKSITES FROM SOUTHWESTERN MASSACHUSETTS

Massachusetts-nél talált jurai dinoszaurusz nyomokról.



https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1460 - Vertebrate predation in the Late Devonian evidenced by bite traces and regurgitations: implications within an early tetrapod freshwater ecosystem

Strudnál talált késő devoni fosszíliák ragadozás nyomairól.


https://pubs.geoscienceworld.org/sepm/palaios/article-abstract/37/8/418/616323/RAEDERICHNUS-DONDASI-A-NEW-TRACE-FOSSIL-FROM-THE - RAEDERICHNUS DONDASI A NEW TRACE FOSSIL FROM THE EARLY PALEOZOIC OF ARGENTINA REVEALS SHOALING BEHAVIOR IN EARLY FISH

Korai paleozoikum hal nyomok.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2104644 - New mammal and bird tracks from the Lower Oligocene of the Ebro Basin (NE Spain): implications for the Palaeogene ichnological record

Spanyol Ebro-medencéből új madár és emlős nyomok.


https://cdnsciencepub.com/doi/abs/10.1139/cjes-2021-0069 - A busy time at the beach: multiple examples of gregarious dinosaur behaviour inferred from a set of trackways from the Late Cretaceous of Alberta, Canada

Felső krétai, albertai St. Mary River formációban talált dinoszaurusz nyomokról, az alapján társas viselkedésükről.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08912963.2022.2069018 - Ichnodiversity and facies of Triassic red beds in the Irohalene area (Argana Basin, Western High Atlas, Morocco): implications for palaeoenvironment

Timezgadiouine formáció gerinctelen nyomairól.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002269 - Inferred oviraptorosaur footprints in the Apenninic Carbonate Platform: new tools for the identification of trackmakers from the Sezze ichnosite (lower-middle Cenomanian; central Italy)

Oviraptorosauria nyomok felső krétai Olaszországból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122003145 - First Mesozoic lungfish aestivation burrows of West Gondwana (Late Jurassic of Araripe Basin, northeastern Brazil)

Késő jurai Missão Velha formációbantalált tüdőshal üregről.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2117042 - Relaunching the TY tracksite: tridactyl dinosaur footprints from the Lower Jurassic of southern Africa

Dél-afrikai Elliot formáció alsó jurai dinoszaurusz nyomairól.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/eurypterid-trackway-from-the-middle-ordovician-of-new-york-state/9C135810440E5C80224DD015F9C857D9

New York állambeli Kingston közelében talált eurypterida nyomokról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222004175 - Paleobiology and paleoecology of ungulates from the Miocene of South America based on an ichnological analysis

Miocéni dél-amerikai patás nyomokról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése