2022. október 30., vasárnap

"Rövid hírek" 43.

Mostani rövid híres három olyan hírt is tartalmaz ami nem ténylegesen őslényekkel foglalkozik, hanem a rájuk épülő dolgokkal. Egyre több ilyen dolog remélem valaminek az előszele. Nem tévedés, most tényleg nincsenek emberi evolúcióval kapcsolatos publikációk. Következőben már lesz.

Illetve a szöveg formázás megint nem olyan, mint amelyinnek lennie kellene... káosz a blog rendszere. 


Serpentisuchops, Nathan E. Rogers alkotása.


Amikor megint nem mi vagyunk a hülyék…

vagy a tudósok is ugyanolyan hülyék, mint mi. Nem egyszer láttam, hogy a blog illetve mi szerkesztők hülyék, idióták és hasonló jelzőkkel illethetőek vagyunk, nem csak a tollas dolgok miat, hanem hogy felhívjuk a videójátékok károsságára a figyelmet. A helyzet az, hogy imvól egy publikáció erről. Tehát a tudósok is ugyanolyan hülyék mint mi.

Hozzá kell tenni, hogy első körben a játékok edukációs célra való felhasználását vizsgálták, de nem lehet elmenni szó nélkül, hogy a játékok többsége téves infókat ad át, akár a készítők sincsenek tisztában a dolgokkal. Publikáció használ olyan kifejezéseket, mint a “monsterificated”, vagyis az őslények elszörnyítése, szörnyként való kezelése. Sőt az etikátlan szót is megengedi magának. Kiemelik pl. a JWE olyan küldetéseit ahol állatokat kell harcoltatni egymással.

Szóval emberek, amiről mi szájalunk több éve, tessék itt van publikációként tudósoktól. Ha még mindig hülyék vagyunk ezért, akkor ők is. Az más tészta hogy mi nem válogatjuk meg úgy a szavainkat, igen káromkodásról van szó. Bár a JWE2 kritikámban igyekeztem nem káromkodni. 

Illetve nagyon reménykedek, hogy az utóbbi pár évben jött ilyen publikációk (Mint a dodós vagy a 3D szkennelés.) előszele a 2015-ös pletykának, hogy a szakembereknek hócipője tele van azzal mit művelnek ezzel a tudomány ággal, a munkájukkal filmekben, játékokban stb., és lépéseket tesznek. Remélem nem csak publikációkban fog ez kimerülni.


Forrás:
https://gc.copernicus.org/articles/5/289/2022/ - The perception of palaeontology in commercial off-the-shelf video games and an assessment of their potential as educational tools


Jurassic Fight Club így készült

Jim Kirkland facebook bejegyzését a fészoldalunkon megosztottuk, de kérés volt, hogy min. hírösszefoglalóban is szerepeljen, blogon jobban megmarad. 

Szóval sokat gondolkodtam, hogy neves paleontológusok hogyan adhatják nevüket dokumentumfilmnek nevezett förtelmekhez. Főleg régen, még blog beindulása idején is olyan összeesküvés elméletem is volt, hogy a tudósok szándékosan tartanak vissza infókat, titkolják a tollas dinókat, ahol lehet persze szörnyként kezelik ezeket az egykori állatokat. Ahogy a blog haladt és gyarapodott a tudásom, rájöttem, hogy a szakemberek inkább áldozatok. Akkor mégis, hogy lehet, hogy dokumentumfilmekben olyan dolgokat mondanak, amik alapján régen ezt gondoltam?

Nos így. Beszéltetik őket green screen előtt jó sokáig, majd abból összevágnak amit akarnak. Szóval akár ellentettjét is, mint amit képvisel, illetve mond a szakember. A dokumentumfilmre a szakembereknek meg nulla ráhatásuk van, nem tudósok készítik ezeket, nem szólhatnak bele. Tehát számukra zsákbamacska, hogy jó, okés vagy bárcsak soha el nem készült dolog jön ki a vágószobából. Prehistoric Planet ezért is kivétel, mert ott volt beleszólásuk, mi meg is látszódik rajta. Ki jött koncepciós rajzokon pl. Hadrosauridae-k is tollasak voltak. 12-es podcastben szó volt erről hogy nem a szakembereken csúszott meg. 

Szóval igen, elég sok dokumentumfilmnek hazudott izé szépen kitól a szakemberekkel is.


Forrás:
https://www.facebook.com/jamesik1/posts/pfbid0yXdE1mVNAWy79Apx3CQw7VFb8EHAC54MYE58iSxtXWQhT8v7RwG3V4gGy4cxdHmdl



Pár szó Burmáról

Publikáció sorra veszi a burmai borostyán publikációkat 1990–2021 időintervallumban. Publikáció a politikai, gazdasági helyzetről, helyi kutatók mellőzéséről szól. A szürke vagy illegális lelet kereskedelemről.

Ugye mi is ignoráljuk a burmai leleteket, holott nagyon különlegesek, az egykori microfaunát nagyon alaposan meg lehet ismerni általuk. Idén egy kivételt megengedtünk egy kimondottan különleges lelet miatt. Aki lemaradt volna, mi folyik Burmában vagy másnéven Mianmarban: Tessék


Forrás:
https://www.nature.com/articles/s42003-022-03847-2 - Ethics, law, and politics in palaeontological research: The case of Myanmar amber



Félre azonosítás és környezetvédelem

Chinemys pani egy pleisztocéni idején élt taiwani földiteknős. Földiteknősfélék névtől eltérően számos vízi fajjal rendelkeznek. És bár a besorolás, a Geoemydidae stimmel, a helyzet, hogy a holotípust nem jól azonosították. Valójában ez az állat Mauremys reevesii, melynek magyar nevet nem találtam, talán kínai tavi teknősnek fordítható le. Mely egy ma is élő veszélyeztetett jószág. Tehát ez a helyesbítés a ma is élő faj idő és térbeli elterjedését módosítja mely fontos tényező környezetvédelmi szempontból. Ez azért fontos, mert pont teknősökkel kapcsolatban hasonló esetre a 41-esben van példa. Most is ugyan ez áll fent. A második forrás szerint ez a teknős Taiwanon lehetségesen betelepített fajként van elkönyvelve. Ami azt jelenti, hogy ha a vizes élőhelyeken van valami gond pl. őshonosnak elkönyvelt faj hanyatlik, könnyen a számlájára írhatják és irtó listára kerülhetNE. Ám ez a faj őshonos ott és nem betelepített e paleontológiai eredmény alapján. (Vagy kihalt és később az ember miatt újra megjelent.)

 

Forrás:
https://iucn-tftsg.org/mauremys-reevesii-050/ - Taxonomic revision of Chinemys pani (Testudines: Geoemydidae) from the Pleistocene of Taiwan and its implications of conservation paleobiology
https://iucn-tftsg.org/mauremys-reevesii-050/



Allosauroidea-k “arc páncéljáról”

Publikáció első sorban az Allosauroidea-kkal foglalkozik és számos példa képpel operál. Illetve viszonyításnak bevon nem allosauroidea Theropoda-kat. Tyrannosaurus-ról példa kép is van, mit elsőre Albertosaurus-nak néztem mihez tévedésből Tyrannosaurus koponya lett téve. De nem. Nos akinek baja van a T. rex keratin szarvaival: Nem csak “magukat paleoművésznek mondó” emberek fantazmagóriája. Igaz láttam, hogy számos ember kritizálta ezt a fajta szarv elképzelést.

Lényeg, hogy a korai Allosauroidea-k arca jobban védve volt, mely a táplálkozással/vadászattal függhetett össze. Ide hoznám a “Hanagy dögevő Theropoda-t keresnénk…” hírt. Ez persze nem azt jelenti én részemről, hogy a Giganotosaurus élből le lenne dögevőzve általam, inkább a mozgékonyabb arcon sérülést okozó állatok nem voltak nagy mértékben az étlapján.

Képen sorrendben: Allosaurus fragilis, Concavenator corcovatus, Carcharodontosaurus saharicus, Giganotosaurus carolinii és Tyrannosaurus rex.

 

Forrás:
https://emerginginvestigators.org/articles/preliminary-investigation-of-allosauroidea-facial-integument-and-the-evolution-of-theropod-facial-armor/pdf



Új adalék a Pterosauria-k eredetéhez

Scleromochlus 1907-ben lett leírva, de a gyenge minőségű leletei miatt még az Archosauria besorolásában is kételkedtek. Új vizsgálat alapján bizony Pterosauromorpha, sőt Pterosauria-hoz áll közelebb, nem pedig a Lagerpetidae-khoz. Melyekről nem is olyan régen volt egy cikkünk. E állat pontosított besorolása alapján már biztos, hogy a Pterosauria-k ősei kistermetű feltehetően kétlábú jó futók voltak.

 


Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41586-022-05284-x - Scleromochlus and the early evolution of Pterosauromorpha



Japán theropoda fog

Japán Itsuki formáció kora krétai lelőhely, az OMFJ V-1 egy itt talált fog. Ez a fog lehet Allosauroidea vagy a Tyrannosauroidea. Előbbi az esélyesebb. Utóbbi esetén pedig eddig ismert Allosauroidea-kkal közepes méretű Tyrannosauroidea élhetett egyszerre. Bár felmerült harmadik opciónak a Megaraptora is, mely ha a valóság, akkor a klád legrégebbi ismert lelete lenne ez a fog.


Forrás:
https://bioone.org/journals/paleontological-research/volume-27/issue-1/PR210002/Morphometric-and-Cladistic-Analyses-of-a-Theropod-Tooth-from-the/10.2517/PR210002.short - Morphometric and Cladistic Analyses of a Theropod Tooth from the Itsuki Formation of the Tetori Group in the Kuzuryu District, Ono City, Fukui Prefecture, Japan



NEM KELL FORDÍTANI!
Pár éve többé-kevésbé minden paleontológiai publikációra ránézek, ami több ezret jelent, napi 2, olykor 10 is van, vagy több. Végre az első publikáció, minél gyatra angolommal nem kell szenvedni, mivel magyarul van. Legalábbis az abstract része.


Forrás:
https://ojs.mtak.hu/index.php/foldtanikozlony/article/view/7799 - Újabb adatok a Balaton-felvidék egyik klasszikus középső-triász ősmaradvány-lelőhelyéről



Húsevő Triceratops kuka

Lance formációban talált triceratops fogak izotópos vizsgálata, környezetre való következtetés és Triceratops-ok életközösségben betöltött helyéről. Nagyon régen volt a blogon egy cikk, hogy a Triceratops lehetett mindenevő/dögevő. Nos a vizsgált fogak tulajdonosai, ha ettek is húst, olyan ritkán,mint egy őz


Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S003101822200445X - Stable isotope record of Triceratops from a mass accumulation (Lance Formation, Wyoming, USA) provides insights into Triceratops behaviour and ecology



Új fajok

Mokele mbembe hivatalosan leírva

Ja, nem teljesen. Mokelemys mbembe az állat neve melyet a Kongói Demokratikus Köztársaság területén találtak. Ez egy kora pliocéni Erymnochelyini. Ma már csak a madagaszkári nagyfejű teknős él közülük. Leletek amúgy 1990-ben kerültek begyűjtésre, ám e teknősök ismeretanyaga nem volt még olyan részletes, így csak most került új fajként meghatározásra.


Forrás:
https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.25073 - A lower Pliocene Erymnochelyini turtle (Pleurodira, Podocnemididae) from the Democratic Republic of Congo



Kissé szokatlan Plesiosauroidea

Serpentisuchops pfisterae részleges csontváza alapján 7 méternél is hosszabb lehetett. Kréta végén élt, a Sziklás-hegységben lévő Pierre-palából került elő. Szokatlan jószág, mivel általában a hosszúnyakú Plesiosauroidea-k rövid fejjel rendelkeznek, ám ő hosszúval. Tény és való, hogy a Polycotylidae-k nyaka sem olyan rövid (Mihez képest pl. Kronosaurus-hoz képest.), de ez az új faj hozzájuk képest elég hosszú nyakkal rendelkezett. Fogak alapján kis zsákmányra vadászott, nyakával gyors oldalirányú mozgásra lehetett képes.

Egy kis megjezés. Nem igaz az az állítás, hogy a Plesiosauria-n belül a Plesiosauroidea-k voltak “a hosszú nyakúak”, a Pliosauroidea-k meg “a rövid nyakúak”. Mindkét szupercsalád rendelkezett rövidebb és hosszabb nyakú fajokkal. Ez esetben rövid nyakú család, a Polycotylidae közé került be egy hosszú nyakú tag.

 

Forrás:
https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(22)01305-0 - A long-snouted and long-necked polycotylid plesiosaur from the Late Cretaceous of North America
https://www.deviantart.com/microcosmicecology/art/Serpentisuchops-pfisterae-930947422



https://sjpp.springeropen.com/articles/10.1186/s13358-022-00257-z - The first Jurassic coelacanth from Switzerland

Első jurai koleokantok Svájcból.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S089598112200325X - The oldest South American silesaurid: New remains from the Middle Triassic (Pinheiros-Chiniquá Sequence, Dinodontosaurus Assemblage Zone) increase the time range of silesaurid fossil record in southern Brazil

Gamatavus antiquus új, legkorábbi Silesauridae Dél-Amerikából.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03115518.2022.2112287 - New cicada fossils from Australia (Hemiptera: Cicadoidea: Cicadidae) with remarkably detailed wing surface nanostructure

Ausztráliából, új miocéni lelőhelyen talált kabócákról.


https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(22)01455-5 - A Cambrian tommotiid preserving soft tissues reveals the metameric ancestry of lophophorates

Wufengella bengtsoni új kambriumi Tommotiida.



https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/puercosuchus-traverorum-n-gen-n-sp-a-new-malerisaurine-azendohsaurid-archosauromorpha-allokotosauria-from-two-monodominant-bonebeds-in-the-chinle-formation-upper-triassic-norian-of-arizona/A7F9F8E4CA8257E59B6B81218FABCDC6

Puercosuchus traverorum új Allokotosauria.


https://www.nature.com/articles/s41586-022-05136-8 - The oldest complete jawed vertebrates from the early Silurian of China

https://www.nature.com/articles/s41586-022-05233-8 - Spiny chondrichthyan from the lower Silurian of South China

https://www.nature.com/articles/s41586-022-05166-2 - The oldest gnathostome teeth

https://www.nature.com/articles/s41586-022-04897-6 - Galeaspid anatomy and the origin of vertebrate paired appendages

Számos új állkapcsos hal kora sziluri Kínából.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.25074 - A new chelid turtle, Prochelidella palomoi sp. nov., from campanian Anacleto Formation, Neuquén Basin, North-Western Patagonia, Argentina

Prochelidella palomoi új Kígyónyakúteknős-féle kréta végi Patagoniából.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/23818107.2022.2124452 - First evidence of Ricciaceae in the Jurassic of the Iberian Peninsula (Asturias, NW Spain): Ricciopsis asturicus sp. nov

Ricciopsis asturicus új Ricciaceae Lastres formációból.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlac067/6731961 - A juvenile skull from the early Palaeocene of China extends the appearance of crocodyloids in Asia back by 15–20 million years

Qianshan-medence alsó paleocénjéből új krokodil.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-022-09622-8 - A Diverse Metailurine Guild from the Latest Miocene Xingjiawan Fauna, Yongdeng, Northwestern China, and Generic Differentiation of Metailurine Felids

Metailurini fauna változatos volt a késő miocéni Xingjiawan életközösségben, új fajok leírásra kerültek.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/11035897.2022.2097737 - A new dallasiellid shark from the lower Campanian (Upper Cretaceous) of Sweden

Fogak alapján új lamniformes cápa felső krétai Svédországból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0895981122003418 - A new fossil inchworm moth discovered in Miocene Dominican amber (Lepidoptera: Geometridae)

Miocéni, dominikai borostyánban megőrződött araszolóról, új faj.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/late-cretaceous-sturgeons-acipenseridae-from-north-america-with-two-new-species-from-the-tanis-site-in-the-hell-creek-formation-of-north-dakota/0D5838149405C8798B8F3164CEBD3650

Két új tokhal faj Hell Creek formációból.



https://www.cambridge.org/core/journals/geological-magazine/article/new-species-of-the-ordovician-horseshoe-crab-lunataspis/E198745336B0E124E34966425F35FB02

Új ordovíciumi patkórák.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-022-00633-7 - Oechsleria unterfeldensis, gen. et sp. nov., a sailfin velifer fish (Lampridiformes, Veliferidae) from the Oligocene of the Unterfeld (“Frauenweiler”) clay pit

Oechsleria unterfeldensis új oligocéni veliferidae hal.

 


https://bioone.org/journals/paleontological-research/volume-27/issue-1/PR210009/A-New-Species-of-Baleen-Whale-Isanacetus-Group-from-the/10.2517/PR210009.short

Új sziláscet a miocéni Japánból.


https://sciencepress.mnhn.fr/fr/periodiques/comptes-rendus-palevol/21/34 - Condorodus n. gen., a new Ordovician conodont genus from Argentina: origin, evolution and dispersal through the western margin of Gondwana

Új Conodonta ordovíciumi Argentínából.


https://link.springer.com/article/10.1134/S0031030122050057 - A New Species of Mackerel (Scomber, Scombroidei) from the Tarkhanian (Lowermost Middle Miocene) of the Northwestern Caucasus

Scomber collettei új közép miocéni makréla a Kaukázusból.


https://link.springer.com/article/10.1134/S0031030122050033 - A Review of Blattinopsida (Insecta) and Flora of Latest Early and Early Middle Permian in European Russia

Kora-közép permi, oroszországi Chekarda és Krasnaya Glinka területekről blattinopsida rovarokról és növényekről, új fajokról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2127096 -A revision of Sinotamias (Rodentia, Sciuridae, Xerinae) from eastern Europe, with a discussion of the evolutionary history of the genus

Kelet-európai földimókusforma a Sinotamias újravizsgálata, új fajok leírása.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2127355 - Occurrence of Brachyoxylon wood from the Upper Jurassic of Beijing, northern China

Brachyoxylon fa új fajáról.


https://palaeo-electronica.org/content/2022/3702-neogene-northern-asian-anourosoricini - New Neogene anourosoricin shrews from northern Asia

Új anourosoricinae cickányok Észak-Ázsiából.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722001786 - A fresh look on the morphology of Azaniadendron Rayner: a ligulate lycopsid from the Permian of Gondwana

Azaniadendron valódi korpafűről.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2130794 - New species of permochoristids (Insecta, Mecoptera) from the late Middle Triassic Tongchuan entomofauna in Shaanxi Province, northwestern China

Új csőrösrovarok triász második feli, kínai Shaanxi tartományban.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1755-6724.15009 - A New Species of Jiangxialepis (Galeaspida) from the Lower Telychian (Silurian) of Jiangxi and its Biostratigraphic Significance

Új Galeaspida sziluri Qingshui formációból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002555 - New species of Sapindopsis Fontaine (Platanaceae) from the mid-Cretaceous of northeastern Asia and their paleogeographical and evolutionary implications

Új platánfaféle közép krétai Északkelet-Ázsiából.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2022.2109216 - Description of Acheronauta gen. nov., a possible mandibulate from the Silurian Waukesha Lagerstätte, Wisconsin, USA

Acheronauta stimulapis lehetséges új kezdetleges Mandibulata a sziluri Waukesha Lagerstätte-ből.


https://peerj.com/articles/14065/ - Revision of the Late Triassic metoposaurid “Metoposaurus” bakeri (Amphibia: Temnospondyli) from Texas, USA and a phylogenetic analysis of the Metoposauridae

Metoposaurus és Metoposauridae felülvizsgálata, új faj írható le.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2022.0291 - An early nimravid from California and the rise of hypercarnivorous mammals after the middle Eocene climatic optimum

Pangurban egiae új nimravidae macskaalkatú.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/eurypterids-from-the-price-formation-of-virginia-first-eurypterids-from-the-mississippian-of-north-america/8D4FFD7640A6FD82C65E1D4DD896855D

Virginiai Price formációból új és első Eurypterida.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03115518.2022.2126010 - A tarsometatarsus from the upper Eocene Na Duong Basin—the first Palaeogene fossil bird from Vietnam

Új endemikusnak tűnő újmadárszabású paleogéni Vietnámból.


https://www.mdpi.com/2077-1312/10/10/1466 - Dental Morphology, Palaeoecology and Palaeobiogeographic Significance of a New Species of Requiem Shark (Genus Carcharhinus) from the Lower Miocene of Peru (East Pisco Basin, Chilcatay Formation)

Carcharhinus dicelmai új miocéni kékcápaféle Peruból.


https://bioone.org/journals/journal-of-the-arizona-nevada-academy-of-science/volume-50/issue-1/036.050.0101/Nevadadromeus-schmitti-gen-et-sp-nov-a-New-Basal-Neornithischian/10.2181/036.050.0101.short

Nevadadromeus schmitti új felső krétai Thescelosaurinae.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/earltonella-fredricksi-n-gen-n-sp-and-thalassocystis-striata-chlorophyta-bryopsidales-from-the-silurian-llandoverian-of-the-timiskaming-outlier-ontario-canada/63663B600CD045AB8B40CA42ACC4DFC5

Sziluri makro algák eltérő lelőhelyekről, új faj is van.



Egyéb


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002348 - The first record of jaws of Boreal Valanginian ammonites (Cephalopoda, Polyptychitidae)

Boreális ammoniterszekről.


https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abq7669 - Ossification patterns of the carpus and tarsus in salamanders and impacts of preaxial dominance on the fin-to-limb transition

Szalamandrák végtag csontosodásáról.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122003285 - Paleoprecipitation mapping of the Marília Formation, Late Cretaceous of Brazil

Marília formáció egykori esőzéseiről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222004163 - The rise and fall of the giant stromatolites of the Lower Permian Irati Formation (Paraná Basin, Brazil): A multi-proxy based paleoenvironmental reconstruction

Alsó permi Irati formációba talált stromatolitokról.


https://link.springer.com/article/10.1007/s11756-022-01209-1 - Mesozoic cockroaches (Insecta: Mesoblattinidae, Blattulidae) from shale and dysodile of Lebanon

Kora krétai libanonból borostyánban megőrződött csótányok.


https://link.springer.com/article/10.1134/S1028334X22700040 - New Data on Sibirotitan, a Titanosauriform Sauropod from the Early Cretaceous of Western Siberia

Sibirotitan-ról új adatok.


https://peerj.com/articles/13918/ - Interelemental osteohistological variation in Massospondylus carinatus and its implications for locomotion

Massospondylus csontszövet vizsgálata, egyedeké erősen eltér egymástól.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23818107.2022.2122555 - First records of the conifers Majonica and Ortiseia from the German Zechstein (upper Permian) of east Thuringia and west Saxony, Germany

Felső permi Zechstein-medence leletanyagának áttekintése közben új tűlevelűek kerültek felfedezésre.


https://www.researchgate.net/publication/363762300_The_first_completely_three-dimensionally_preserved_shark_egg_capsule_of_the_morphotype_Palaeoxyris

Első 3D-ben megőrződött palaeoxyris cápa tojásról.

 


https://pubs.geoscienceworld.org/gsa/geosphere/article/doi/10.1130/GES02519.1/617786/The-Cretaceous-Paleogene-contact-in-the-Tornillo - The Cretaceous-Paleogene contact in the Tornillo Group of Big Bend National Park, West Texas, USA

Tornillo Group kréta végi és paleogén eleji rétegekről, köztük lévő átmenetről.


https://peerj.com/articles/13940/ - Sexual dimorphism in the walrus mandible: comparative description and geometric morphometrics

Rozmároknál az állcsont eltér a hímeknél és nőstényeknél.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2124372 - New collection of fossil remains of pigs (Mammalia: Artiodactyla: Suidae) from the Siwaliks of Pakistan

Pakisztáni középső és késő miocén disznófélékről.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1463 - Taxonomic and palaeobiological implications of a large, pathological sabretooth (Carnivora, Felidae, Machairodontinae) from the Lower Pliocene of South Africa

Sérült, nem beazonosítható kardfogú alsó pliocéni, dél-afrikai leletről.


https://bmcbiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12915-022-01394-0 - A stem group Codium alga from the latest Ediacaran of South China provides taxonomic insight into the early diversification of the plant kingdom

Dél-kínai edikarai algákról.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-19896-w - Calibrating the zenith of dinosaur diversity in the Campanian of the Western Interior Basin by CA-ID-TIMS U–Pb geochronology

Felső krétai campanian időszak laramidiai lelőhelyekről, korukról, dinoszaurusz faunákról.

 



https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pala.12622 - Network-based biostratigraphy for the late Permian to mid-Triassic Beaufort Group (Karoo Supergroup) in South Africa enhances biozone applicability and stratigraphic correlation

Késő permi-közép triászi Beaufort csoportról, itt talált állatokról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2022.2118059 - First rhynchocephalian (Reptilia, Lepidosauria) from the Cretaceous–Paleogene of India

Első felemásgyík felső krétai Indiából.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2122822 - A large-sized mesoeucrocodylian from the Late Cretaceous of Brazil with possible neosuchian affinities

Brazíl MPMA 02–0005/87 crocodyliformes leletről, annyi megállapítható, hogy nem Notosuchia.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009254122004284 - Mineralogy, geochemistry, and Ksingle bondAr dating of feldspars and clays from an exceptional Cretaceous fossil locality (Tlayúa, Puebla, Mexico): Insights into the depositional and diagenetic ages and processes

Tlayúa formáció kőzeteiről, koráról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jbi.14488 - Seals, whales and the Cenozoic decline of nautiloid cephalopods

Nautiloidea-k hanyatlásáról, miért ilyen kicsi a mai elterjedésük. Ez egybe függ a tengeri emlősök előre törésével.

Megjegyzés: Nautiloidea-k lassabban növekednek, mint a kréta végén kihalt nautiluszok, így nem vonható párhuzam a táplálékláncban betöltött helyük közt.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joa.13755 - To be or not to be heavier: The role of dermal bones in the buoyancy of the Late Triassic temnospondyl amphibian Metoposaurus krasiejowensis

Bőrcsontok szerepe a Metoposaurus úszási képességében.


https://geojournals.pgi.gov.pl/asgp/article/view/33439 - Pelvic girdle morphology in Stagonolepis, with remarks on aetosaur systematics

Stagonolepis medence öve leíratlan maradt, ez került bepótlásra.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joa.13770 - Re-description of the early Triassic diapsid Palacrodon from the lower Fremouw formation of Antarctica

Fremouw formációban talált Palacrodon újra leírása.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002361 - A cranefly rendezvous: the highest known Mesozoic diversity of Tipulidae (Insecta: Diptera) in the Lower Cretaceous Crato Formation of Brazil

Alsó krétai brazil Crato formációból tizenkét új lószúnyog, mind leptotarsus genuszba tartoznak.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2022.1398 - Fossil basicranium clarifies the origin of the avian central nervous system and inner ear

Neornithes madarak rendelkezenk emlősökhöz hasonló értelmi képességekkel, de ennek eredete még mindig homályos. (Bár vannak tiszta részek.) 140 milllió éves enantiornithes belső fül lelet segít a kihomályosításban.

 


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2124373 - Palaeobiological inferences for the South American dicraeosaurid Brachytrachelopan mesai (Dinosauria; Sauropoda) based on bone histology of the holotype

Brachytrachelopan mesai csontszövet vizsgálata.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article/doi/10.1093/zoolinnean/zlac077/6726151 - Ancient DNA from the extinct New Zealand grayling (Prototroctes oxyrhynchus) reveals evidence for Miocene marine dispersal

Új-zélandi grayling DNS vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001282522200280X - Impact of the Jenkyns Event (early Toarcian) on dinosaurs: Comparison with the Triassic/Jurassic transition

Korai jurai Jenkyns Esemény hatása a dinoszauruszokra. Néhány evolúciós ág kihalt, ellenben megnőtt a diverzitása a Dinosauria-knak.


https://www.researchgate.net/publication/362219362_Orbitally_forced_Ediacaran_glaciations

Ediakarai jegesedésről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122003327 - First record of caenagnathid dinosaurs (Theropoda, Oviraptorosauria) from the Cerro del Pueblo Formation (Campanian, Upper Cretaceous), Coahuila, Mexico

Első caenagnathidae leletek a Cerro del Pueblo formációból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921818122001515 - Major sulfur cycle perturbations in the Panthalassic Ocean across the Pliensbachian-Toarcian boundary and the Toarcian Oceanic Anoxic Event

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0012825222001702 - Global organic carbon burial during the Toarcian oceanic anoxic event: Patterns and controls

Egykori Panthalassza-óceán (Csendes-óceán őse) 183 millió évvel ezelőtti kén zavaráról. Illetve globális szén forgalomról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joa.13744 - Dietary niche partitioning in Early Jurassic ichthyosaurs from Strawberry Bank

183 millió éve Strawberry Bank területén élt két ichthyosauria faj táplálkozási szokásairól, hasonlóak, de más volt a táplálék forrásuk.


https://link.springer.com/article/10.1007/s41513-022-00197-0 - Early Toarcian (Jurassic) brachiopods from the Balearic Islands (Spain) and their paleobiogeographic context

Baleár-szigeteken talált alsó jurai fejlábúakról.


https://www.mapress.com/pt/article/view/phytotaxa.567.1.4 - New Discoveries and New Combinations of the Fossil-genus Ginkgoites Seward (Ginkgoales) from the Lower and Middle Jurassic of East Siberia (Russia)

Kelet-Szibériában talált új ginkó levelek alapján való újra értékelés.


https://meridian.allenpress.com/journal-of-herpetology/article-abstract/56/3/349/486532/Divergence-Dating-and-Biogeography-of-Xenosauridae - Divergence Dating and Biogeography of Xenosauridae Including Fossils as Terminal Taxa

Bütykösgyíkfélékről, múltbéli elterjedésükről.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2022.2113832 - Re-description and phylogenetic relationships of †Protosyngnathus sumatrensis (Teleostei: Syngnathoidei), a freshwater pipefish from the Eocene of Sumatra, Indonesia

Protosyngnathus sumatrensis tűhalféle újra vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0264817222003233 - Integrating palynostratigraphy with zircon geochronology in the Lower Jurassic Precipice Sandstone and Evergreen Formation to improve stratigraphic correlation within the Great Artesian Basin, Australia

Ausztráliai Nagy Artézi-medencéről.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ar.25072 - The neuroanatomy of the bothremydid pleurodiran turtle Galianemys, from the Late Cretaceous (Cenomanian) of Morocco

Felső krétai Marokkóban talált pleurodira teknősök koponyájáról és kapcsolódó idegrendszeréről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871174X22000695 - Hydrodynamics and sliding posture analysis of the Cambrian arthropod Ercaicunia multinodosa

Ercaicunia multinodosa kambriumi ízeltlábú hidrodinamikájáról, hogyan úszhatott.

 

https://link.springer.com/article/10.1007/s12517-022-10691-5 - Pteridospermophyta in the Mesozoic floras of Abyek and Jirande, Western Alborz, Iran

Pteridospermophyta páfrány magok Iránból.


https://svpow.files.wordpress.com/2022/10/taylorwedel2022-cranial-and-caudal-for-vertebrae.pdf - WHAT DO WE MEAN BY THE DIRECTIONS “CRANIAL” AND “CAUDAL” ON A VERTEBRA?

Csigolyáknál lévő problémákról, adatok megadásának képlékenységéről.


https://www.researchgate.net/publication/361965908_New_rebbachisaurid_remains_from_the_Huincul_Formation_Middle_Cenomanian-Early_Turonian_of_the_Central_Neuquen_Basin_Patagonia_Argentina

Új Rebbachisauridae maradványok a Huincul formációból.


https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2021AV000627 - The Chicxulub Impact Produced a Powerful Global Tsunami

Kréta végi becsapódáskor keletkezett cunamiról.

 

https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ar.25086 - A review of helochelydrid shell material from late Albian to early Cenomanian greensands of Southern England, United Kingdom

Wight sziget közép kértai Helochelydridae teknőseiről.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/brv.12907 - The early diversification of ray-finned fishes (Actinopterygii): hypotheses, challenges and future prospects

Sugarasúszójú halak korai diverzitcitásáról, egyre több fosszils fajról, a hulladék kosár rendszertani egységekről, illetve ezek megoldásáról.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2022.0740 - The dinosaurian femoral head experienced a morphogenetic shift from torsion to growth along the avian stem

Combcsontfej módosulása a dinoszauruszoknál a madár ágon.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.220115 - Internal anatomy of a fossilized embryonic stage of the Cambrian-Ordovician scalidophoran Markuelia

Markuelia féregszerű vedlőállat embrió korú egyedéről.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-022-00632-8 - The new fossil site Krimni-3 in Mygdonia Basin and the first evidence of a giant ostrich in the Early Pleistocene of Greece

Mygdonia-medence Krimni-3 lelőhelyén talált taxonokról.


https://vertebrate-zoology.arphahub.com/article/85989/ - From sprawling to parasagittal locomotion in Therapsida: A preliminary study of historically collected museum specimens

Therapsida-k mozgásáról. A publikációban lévő egyszerűsített családfát kiemelném, mivel jelzi, hogy a teknősök besorolása eléggé kétséges mai napig. 

 


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2022.2109217 - Careful amendment of morphological data sets improves phylogenetic frameworks: re-evaluating placement of the fossil Amiskwia sagittiformis

Amiskwia sagittiformis áttekintése és újra rendszerezése, új rendszertani egység bevezetése a nyílférgeken belül.


https://www.researchgate.net/publication/363694539_The_Late_Cretaceous_inversion_of_the_southeastern_part_of_the_Polish_Basin_-_syn-depositional_tectonics_facies_distribution_and_bathymetric_changes

Felső krétai Délkelet-Lengyel-Medencéről.


https://link.springer.com/article/10.1134/S0031030122050100 - First Find of Reptiles in the Nearshore Marine Lower Triassic of the Bolshoe Bogdo Mountain (Peri-Caspian Depression)

Bolshoe Bogdo-hegy alsó triászi partközeli gerinces leleteiről.


https://link.springer.com/article/10.1134/S0031030122050045 - On the Revision of the Permian Ray-Finned Fishes of European Russia. Part 1

Oroszországi, permi sugarasúszójú halak áttekintése.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002531 - The appendicular skeleton of Rinconsaurus caudamirus (Sauropoda: Titanosauria) from the Upper Cretaceous of Patagonia, Argentina

Rinconsaurus caudamirus újra vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722001774 - The extinction of Miocene broad-leaved deciduous Nothofagaceae and loss of seasonal forest biomes in New Zealand

Nothofagaceae fák miocéni kihalása Új-Zélandról.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.25069 - Chronic fracture and osteomyelitis in a large-bodied ornithomimosaur with implications for the identification of unusual endosteal bone in the fossil record

Nagy termetű ornithomimosauria lábcsontról, mely sérült. Az állat ezzel a sérüléssel élt.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2130289 - An advanced form of Microtus nivaloides Forsyth Major, 1902 (Arvicolinae, Rodentia) in the late Middle Pleistocene of West Siberia: facts and hypotheses

Pockok eredetéről, fosszíliáikról.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/novel-antennal-form-in-trilobites/CAC694B89175C5B93BCD4CE532A9D685

Új tapogató/antenna forma Trilobita-knál.


https://www.cgsjournals.com/article/doi/10.12097/j.issn.1671-2552.2022.09.001 - New materials of the Early Cretaceous spinosaurid (Theropoda) teeth of Napai Basin, Fusui County, Guangxi

Dél-kínai Napai-medencében talált spinosauridae fogakról. Thaiföldi fogakkal nagy hasonlóságot mutatnak, így lehetségesen a két lelőhely eddigi sejtésnél szorosabb kapcsolatban volt.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joa.13767 - Anatomically grounded estimation of hindlimb muscle sizes in Archosauria

Archosauria-k hátsó végtag izomzatának becsléséről.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08912963.2022.2130287 - Early Pleistocene Feliformia from Palan-Tyukan (Azerbaijan)

Kora pleisztocéni azerbajdzsáni macskaalkatúak-ról. (Konkrétan macska félékről.)


https://www.zin.ru/journals/trudyzin/eng/publication.html?id=463 - Early Pleistocene Caniformia from Palan-Tyukan (Azerbaijan)

Azerbajdzsáni kora pleisztocéni kutyaalkatú leletekről.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08912963.2022.2130791 - New cranial remains of the broad-nosed crocodile Elosuchus (Pholidosauridae; Mesoeucocodrylia) and its palaeoecological implications

Elosuchus új maradványairól.


https://peerj.com/articles/14185/ - A new bilaterally injured trilobite presents insight into attack patterns of Cambrian predators

Új kambriumi trilobita lelet, min predáció nyomai vannak.


https://www.schweizerbart.de/papers/njgpa/detail/305/102045/The_shark_and_ray_teeth_of_the_Lower_Miocene_Upper_Marine_Molasse_from_Apfingen_Baden_Wurttemberg_Southern_Germany

Alsó miocéni Dél-Németországban talált porcoshal fogakról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871174X2200083X - First record of Macaca mulatta (Cercopithecidae: Papionini) from the Taedong River Basin, the Democratic People’s Republic of Korea

Rézuszmajom leletek Észak-Koreából.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871174X22000828 - Resolution of the long-standing controversy over the type species of the genus Pseudotypotherium (Mesotheriidae, Notoungulata)

https://www.deviantart.com/artbyjrc/art/Southern-hooves-3-Mesotheres-903512877

Mesotheriidae-k taxonómiai káoszának megoldásáról. Kép artbyjrc alkotása.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195667122002567 - Theropod teeth from the upper Barremian (Lower Cretaceous) of Vadillos-1, Spain

Alsó krétai, spanyol Vadillos-1-ben talált Theropoda fogról, Eudromaeosauria lehet.


https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2205326119 - Spatial patterns of climate changes across the Paleocene-eocene Thermal Maximum

Paleocéni-eocéni klímaváltozásról.


https://www.cambridge.org/core/journals/earth-and-environmental-science-transactions-of-royal-society-of-edinburgh/article/abs/reconstruction-of-the-skull-and-description-of-new-anatomical-features-of-diadectes-absitus-diadectidae-diadectomorpha-from-the-early-permian-of-central-germany/A50FE0B1D60C8E276038BDB6D659EB48

Kora permi, németországi Diadectes absitus koponya rekonstrukciója, új anatómiai jellemzők.


https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/td/article/view/8668750/30270 - A Paleontologia na Educação Básica brasileira: uma revisão

Hála égnek van angol összefoglaló. Brazíliai oktatás és paleontológia kapcsolatáról, állapotáról.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0266430 - Genomic insights into the evolutionary relationships and demographic history of kiwi

Öt kivi faj rokonságáról.

 


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2130793 - New material of Stephanorhinus (Rhinocerotidae, Mammalia) from Jinyuan Cave, Luotuo Hill in Dalian, Northeast China

Jinyuan-barlangból új stephanorhinus orrszarvú leletek.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2022.2116984 - The ontogenetic growth of Anhangueridae (Pterosauria, Pterodactyloidea) premaxillary crests as revealed by a crestless Anhanguera specimen

Anhangueridae-k orri részéről. Romualdo formáció leggyakoribb Tetrapoda-i, ellenben a premaxilla révén különítették el a fajokat, esélyes hogy ez életkor függően eltérő, így a fajok száma alacsonyabb lehet a megállapítottnál.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2131406 - New giant theropod material from the Kem Kem Compound Assemblage (Morocco) with implications on the diversity of the mid-Cretaceous carcharodontosaurids from North Africa

Sauroniops nem Carcharodontosaurus, a Kem Kem-ben két hasonló méretű Carcharodontosauridae élt.


https://www.nature.com/articles/s41467-022-33091-5 - Independent origin of large labyrinth size in turtles

Teknősök belső füléről, annak szokatlan fejlettségéről, mi vizi életmódból eredhet.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/gcb.16393 - Animal survival strategies in Neoproterozoic ice worlds

Neoproterozoikumi állatok túlélési módjairól. Kép publikációból, Franz Anthony alkotása.

 


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0275240 - Biostratinomic alterations of an Edmontosaurus “mummy” reveal a pathway for soft tissue preservation without invoking “exceptional conditions”

Edmontosaurus múmiáról, megörződésének körülményeiről. Publikációban több kép is van, nyílt hozzáférésű.

 


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2132159 - The last tortoise of Crimea: first record from the Early Pleistocene

Kora pleisztocéni teknős krimi barlangból.


https://www.mdpi.com/1424-2818/14/10/860 - The First-Named Fossil Ostrich: A Revision of Struthio asiaticus, from the Siwaliks of India

Struthio asiaticus újra áttekintése.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S003466672200183X - In situ spores of marattialean ferns from the Triassic in Central and Northern Europe

Marattiales triászi páfárny spórák Közép- és Észak-Európából.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pala.12624 - Ventral organization of Jianfengia multisegmentalis Hou, and its implications for the head segmentation of megacheirans

Jianfengia multisegmentalis-ról Megacheira-k fejéről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222004448 - A new astronomical time scale for the early Jehol Biota in the Luanping Basin, northeastern China

Korai Jehol biota kormeghatározása.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/comptes-rendus-palevol/21/35 - The fossil record of turtles from the Pleistocene of Crete (Greece)

Krétai (sziget) pleisztocéni teknős leletekről.


https://www.mapress.com/zt/article/view/zootaxa.5195.5.8 - Toarcibatidae fam. nov., a replacement for the unavailable name Archaeobatidae Delsate & Candoni, 2001 (Chondrichthyes, Batomorphii)

Archaeobatidae Toarcibatidae-tra cseréléséről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722001804 - The ultrastructure of in situ araucarian pollen from the male cone Callialastrobus sousai, Lower Cretaceous of Catefica, Lusitanian Basin, western Portugal

Callialastrobus sousai pollenről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122002592 - The Valcheta Petrified Forest (Upper Cretaceous), Northern Patagonia, Argentina: A Geological And Paleobotanical Survey

Patagóniai felső krétai Valcheta erdőről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122003467 - Preservation models of ophiuroids in epicontinental basins: Examples from a new Devonian echinoderm Lagerstätte from Brazil

Devoni, brazil Lagerstätte-k tömeges kígyókarú leletekről. Úgy tűnik, hogy viharok általi betemetődés másod körben volt, első körben édesvízben az állatok mozgásképtelenné váltak, így a viharok könnyen betemethették őket.

 


https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abm8191 - Extreme variability in atmospheric oxygen levels in the late Precambrian

Légköri oxigén változásról a prekambriumban.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.25100 - Endocasts of the basal sauropsid Captorhinus reveal unexpected neurological diversity in early reptiles

Captorhinus elég korai hüllő, ám rendes vizsgálata nem volt még. Agy és fül is vizsgálva volt, vártnál fejlettebb idegrendszere volt ennek az álaltnak.



https://www.nature.com/articles/s41598-022-22216-x - Osteohistology of a Triassic dinosaur population reveals highly variable growth trajectories typified early dinosaur ontogeny

Egyszerre meghalt, együtt megőrződött Coelophysis-ek növekedés vizsgálata, egyedenként eltér. Korai dinoszauruszok növekedése kevésbé volt egységek.



Nyomfossziliák

https://www.nature.com/articles/s41598-020-79311-0 - The 20-million-year old lair of an ambush-predatory worm preserved in northeast Taiwan

Északkelet-tajvani miocén rétegekből származó megkövesedett üreg, új faj írható le, feltehetően bobbit féregé.

 


https://bioone.org/journals/bulletin-of-the-peabody-museum-of-natural-history/volume-63/issue-2/014.063.0201/Pedal-Skeletal-Proportions-of-Bipedal-and-Potentially-Bipedal-Dinosaurs-and/10.3374/014.063.0201.short

Korai dinoszauruszoknak tulajdonított kétes eredetű lábnyomokról, akkori fajok lábának vizsgálata a lábnyomok tulajdonosainak azonosítása érdekében.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566712200252X - Lower Cretaceous dinosaur footprints from the Molfetta tracksite (Apulia, southern Italy)

Dél-olaszországi Apulia alsó krétai dinoszaurusz nyomairól.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2022.2119148 - Persistent similarities among hoofed mammal tracks across the Cenozoic revealed through Fourier outline shape analysis

Kainozoikumban patás nyomokról.


https://www.lyellcollection.org/doi/abs/10.1144/SP522-2022-7 - The possible actiniarian sea anemone burrow Bergaueria hemispherica from the Pliensbachian (Lower Jurassic) of the Lusitanian Basin (Central Portugal)

Lehetséges tengeri rózsa üreg, alsó jurai Portugáliából.


https://journals.lib.unb.ca/index.php/ag/article/view/33071 - A Batrachichnus salamandroides trackway from the Minto Formation of central New Brunswick, Canada: implications for alternative trackmaker interpretations

Új batrachichnus salamandroides nyomvonalról.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése