2022. január 23., vasárnap

Second Extinction, ha nincs óriás gyilkos rovar, jó a dinó is

Játékban végig dinoszauruszokról van szó, tehát akkor madarakat is ki akarják irtani? Oké, szóval a játék decemberi ünnepek alkalma miatt Epic Games jóvoltából egy napig ingyenesen beszerezhető volt. Podcast felvétel közben láttam meg és hallható is ez, hogy meglátom, majd ocsárolom, de azért kiteszem a közösségi oldalra, ha valaki látja, ingyen beszerezhető. Nos, a helyzet, hogy amit mondtam és nem is vágtam ki, hogy… nyomdapapírt nem tűrő szóösszetétel, mivel a játékot jellemeztem. Szóval ez nem feltétlen állja meg a helyét.

Kezdésnek kis gameplay videó. Felvettem a kezdő lépésemet is, de alig halható a hangom, így az nem került bele. Igen hihetetlenül béna voltam jó pár helyzetben. Például előbb fel kell venni a tojásszállító ládát, mielőtt tojásért mennék. Meg pár vicces jelenet, mikor csak át kellett futni a tucatnyi raptor közt időzíteni a bombákat, mert mindig újak jöttek. Meg ha a felvétel sikerült volna…. De azért ebben is van szép nagy epic fail.



 


Van egy fontos észrevételem a játékkal kapcsolatban. Ez nem dinós játéknak készült eredetileg, szerintem. Ez jó lenne egy AvP, Starship Troopers vagy Blue Gender játéknak. Igen tudom a Blue Gender több helyen nagyon „hasonlít” az Aliens 4 trilógiára, (Általam eredeti kánonnak mondott idővonalon ez a három könyv van a negyedik film helyett. Ja, Idegenek a Földön cím mindent elmond.) szóval olyan az érzésem, mintha a Linguafoeda acheronsis-ek által elfoglalt Földön kisebb missziókat hajtana végre a Gyarmati Tengerészgyalogság. Ami ott vicces, hogy a Second Extinction-ben is Gateway az űrállomás neve. Mi a C.-ről indulunk bevetésre, de a totálisan semmilyen előzmény képregény alapján több is van, csak nincs kapcsolat velük.

Szóval azaz érzésem, hogy volt egy pályáztatás játékfejlesztői berkekben, mire készültek techdemók, ezek közül a mára már megjelent, de elhasalt Aliens: Fireteam Elite nyert. Systemic Reaction viszont folytatta a dolgot és lecserélte az idegeneket mutáns dinókra. Starship Troopers - Terran Command egy RTS, így azon se lepődnék meg, hogy köze lenne ehhez, csak a kiadó inkább RTS mellett döntött. Korai SC koncepciós rajzon a raptor nagyon közönséges arachnid harcosra hajaz. Beszéltem olyannal ki jobban benne van az AvP belsős dolgokban, az alapján valószínűtlen, hogy az SC AvP játéknak készült volna. De közben előjött a tyranid dolog és igen ebben a játékban is kapszulában ér földet a játékos, mint a Warhammer 40K-ban az űrgárdisták… Egy szó mint száz, elég erős a gyanúm, hogy ez a játék nem dinósnak készült, csak nem lett meg a lehetőség azt megalkotni amit szerettek volna, így ráültek a Jurassic World által alkotott új dájnóhályp vonatra.

 


De annyira ráültek, hogy az Indoraptor lett a legalapabb ellenség. Kezdésnek beszéljünk a lények eredetéről. Nincs információ. Előzmény képregény is annyi, hogy barlangból előjönnek. Van egy sanda gyanúm, hogy belső földes dolog lesz itt is. Ezentúl közük van ilyen ciánkékes dologhoz. Ez lehet trutyi, vagy a magas fertőzöttségű területeken konkrétan ködszerűen belepi a tájat. Valószínű, hogy ettől mutánsok és ettől van a különböző fajoknak közös kaptártudata. ERA birtokolja az űrállomásokat, ez egy kármentő szervezet, mivel eléggé előrehaladott volt a Föld kinyírása. Nem lepődnék meg, ha a ciánkék dolog a Blue Gender anime miatt lenne. Következő más színű rész spoiler ha valaki érzékeny rá: Animében a blue-k a bolygó önvédelmi reakciója volt az emberiségre. Vagy esetleg az ERA rontott el valamit, vagy valami magáncég. Pl. belső földbe belefúrtak és hoppá dinók, majd valahonnan ciánkék szmötyi és a kettőt kombinálták és hoppá mutáns dinó apokalipszis.

Térjünk rá az ellenfelekre, a mutáns dinókra. A játék is használja a mutáns szót ez nem csak az én „okoskodó lenéző jelző toldalékom”. Alap ellenség a Tesco gazdaságos Indoraptor, simán raptor néven. Baromi rossz döntés volt az Indoraptort alapul venni. Így egy tucat Jurassic kopi az egész. (Illetve a készítők képzelőerejének hiányára is bizonyíték.) Sőt, a túl nagy hasonlóság miatt az Indoraptor státuszát rombolja, révén az Indoraptor egy biológiai fegyvernek szánt intelligens és szívós valami (minimum miniboss lenne egy játékban), erre itt 1v1 harcban ezeket puskatussal halálra lehet püfölni. Vannak még raptoraink. Van ilyen savköpő, Primal Carnage és 2008-as Turok érzésem van tőle. No és van olyan, ami páncélos és baromi gyorsan, irreálisan gyorsan tud ásni. Embernek elég erős shaelmaar érzése van tőlük, támadásaik is idézik ezt a… az ásó óriás lajhár alapján talán Xenarthra-t, mely a Witcher 3 Blood and Wine kiegészítőjében szerepel. Láthatatlanná váló raptort már feltalálta a Primal Carnage (horda módban szerepelnek), itt elektromos képességekkel egészül ez ki. Aztán ott vannak a drága kürtölők, melyek fején egy kürt van és jelzésükre még több lény jön. Alap raptornak van egy jóval nagyobb változata, ez az alfa, képes boostot adni a többinek és igen, elég szívós. Meg az álláról is lógnak szárnytollak…. Majd kimaradnak a közepes ragadozók és rögtön jön az amit T. rex-nek neveznek. Tojás gyűjtős küldetésnél nem hajlandó kijönni a barlangból, visszafordul. Első alkalommal megölhetetlen volt, bebuggolt, igen vannak ilyenek, pl. felfedező módban van, hogy nem számolja a feladatokat. Második alkalommal az első alkalomhoz képest, mint forró kés a vajon, úgy öltem meg.

 

 

Na és van két növényevőnk is, igen kéz a kézben támadnak ránk a húsevőkkel. Styracosaurus kapcsán első észrevételem az állat bemutató videója, melyért megérdemelnek a készítők pár pofont. Hulktól. Mikor Isten igazán dühös. Narrátor nem képes kimondani a Styracosaurus nevét. Ez az egyik legegyszerűbb nevű dinoszaurusz, és Triceratops után talán második legismertebb Ceratopsia. Egyszerűen ez szánalmas és primitív. Helyette bull. Aha, styraco miért nem jó? Jobban is hangzik, egzotikusabb, mint az hogy bika. És ha nőstény? Egyértelműen szemből állja a lövéseket, oldalt kell lőni. A gond ott jön, mikor páncélos változata jön. Meg olyan szépeket tud ugrani. Igen, volt olyan, hogy T. rex mellé páncélos styraco is jött. Másik növényevő az Ankylosaurus… szerű izé. Vették a Jurassic World-ben látott ankylot, kicsit változtattak rajta, és még pár tollat (gondolom…) rátettek. Képes gurrulni, chrysalis érzetem volt ettől. (Régi AvP arcade játékban szereplő alien variáns.) Meg kisebb magasságokba felugrik. Meg képes köpni, mint a styraco, ilyen ciánkékes izét. Na meg ő is fokozva van. Még több páncél? Nem, hanem necro. Közelében lévő raptorok is kapnak a lilaságból minek hatására öngyilkos merénylők lesznek. Játékot frissítik folyamatosan. Viszonylag új ellenfél a ciénkék trutyi által „túlmutált” raptor. Illetve fog majd jönni repkedő, vagy legalábbis sikló bőrszárnyas csőrös raptor. Értem, hogy Yi qi után szabadon, de hát, na.

 

 

A dizájnok ocsmányak, anatómiai hitelesség? Ugyan, minek is keresnénk. Annyit a játék is mond, hogy mutánsok. De miből mutálódtak? Talán ahogy halad a játék és kapunk háttért lore-t, abban rendes dinók lesznek, mikbe nem tudok majd belekötni? Örülnék neki. Azt azért hozzáteszem, hogy lehet úgy mutáns dinókat csinálni, hogy jók legyenek. Úgy, hogy félek, hogy a készítők, mit adnának valódi dinó címszó alatt, a JWD ugye ebbe szépen pofára esett. Na és a játékban egyelőre, tundra pálya van csak. Értem, hogy mutánsok, de a hideg miatt kéne toll, nem csak néhány száll. Vagy honnan van kajája ennyi állatnak ilyen helyen, hogy így tudják fűteni magukat? Nem igazán eszik meg a holttesteket, csak megcsonkolják az embereket. Ja igen, a ciánkék trutyi. Szóval most pl. belekötöttem egy olyan dologba, mire a jövőben lehet kapunk magyarázatot. Pl. hogy a ciánkék szmötyi, nem csak simán mutál. És akkor most ezzel nem leszek népszerű, de a furkász és elektromos raptorok tetszenek. Azért hozzá teszem, hogy „reálisabban” is meg lehetett volna csinálni őket. 2020 nyarán pl. firkáltam egy elektromos Pachycephalosauria-t, mely tollai révén képes embert is megölő kisülést generálni. Ezentúl echolokációt használ, vak, szeme sincs, föld alatti fauna része. Szóval tőlem sem állnak távol a kicsit elvontabb dolgok.



A lövölde részről is beszéljünk. Jelenleg hat karakter játszható. Van átfedés a fegyverek és felszerelések közt. Nekem jelenleg Ortega aki leginkább tetszik. Mesterlövész puska távcső nélkül, olyan fejlesztéssel, hogy halálos lövés esetén egy töltény automatikusan visszakerül a tárba. Raptorok esetén ügyes játékos (tehát nem én) a 12 töltényes tár cseréje nélkül több tucatnyit lemészárolhat. Tény, hogy  ha célzás nélkül lövünk a lövés sokkal gyengébb... de miért? Mi ez a logika? Van egy érzésem, hogy nem lesz sokféle fegyver a játékban. Ugyanis az SMG nem más névvel, mint SMG-vel van illetve. Tehát kétlem, hogy lenne majd többféle SMG későbbiekben. Idézőjelesen sokféle fegyver van, ha ránézünk, hisz nagyjából minden ismert „kategória” megvan. Csak, hogy egy van belőlük. Sőt lángszóró nincs. Illetve még nincs, gondolom, remélem. Egy ilyen játékba, főleg a 2008-as Turok után kötelező lenne két pisztoly használata, sőt két SMG vagy automata sörétes használata, sőt ezeket kombinálva. Említett Turok játékban sörétes és SMG párosítást szerettem. Szóval fegyverek terén is van még mit bővíteni. Természetesen vannak gránátok, többféle. Egyszerre három élettöltő lehet nálunk, illetve egyféle valamilyen támogatás karakter függően, pl. lőszer vagy élet ellátmány lehívása, automata löveg lehívása, erősebb robbanószer. Ami elvileg légitámogatás, de barlangban is működött. Illetve van még karakterfüggő két nem változtatható képesség, roham, nagyobb vetődés és hasonlók. Bevetés kezdése előtt pedig még három passzív képesség állatható be.

 


Karakterek nem lépnek szintet, fejlesztési pontok járnak mindenért ezekkel lehet pl. fejleszteni a fegyvereket, vagy újakat feloldani. Illetve… a lények (és szétverhető tojások) dobnak testrészeket. Íííígen… tollak, karmok, oszteodermák és miegymások kellenek lőfegyver fejlesztéshez. LOGIKUS. Ritkábban eső szervek esetén néha van némi logika, pl. a savrezisztancia passzívhoz szükséges a köpködőkből. Ennek van némi logikája. De alapvetően hatalmas nagy baromságnak tartom. Főleg, hogy a legáltalánosabb testrészek ugye fehér/halványszürke színű fénysugárral vannak jelölve és a megjelenített modell mindnél VESE. Amikor hat vese kiesik egy lelőtt raptorból… Ezek tényleg mutánsok. Az már játékmechanika, hogy rövid ideig vannak a földön, majd eltűnnek.

Térjünk rá a gyakorlati játékmenetre. Mozgás és lövöldözés teljesen rendben van. Két fegyver lehet nálunk és hála égnek elhagyták a végtelen lőszeres kispisztoly koncepcióját. Ám puskatussal való hadakozás helyett, legalább kés lehetne a karaktereknél, vagy machete. Nincs sok küldetés, ám szerencsére igyekeztek változatosra csinálni őket. Továbbá pálya tele van opcionális feladatokkal, pl. ellátmányos ládák megszerzése, tojás szerzés és ahogy nő a zóna fertőzöttségi szintje úgy jönnek újabbak. Küldetéseken túl van opció arra, hogy szabadon küldetés mentesen mászkáljunk a térképen és ekkor az opcionális feladatokat megcsinálhatjuk. Ezen túl van egy túlélő mód, mikor hordában jönnek ránk és egy kiképző pálya. Játék elég hamar unalmas lehet, így ismerősökkel célszerű játszani. Mint látható a videón az emelt nehézség sem feltétlen izzasztó, ha nem egyedül játszik az ember. - Nos ez a kijelentés megváltozott, mivel a fentebbi egy újabb felvétel, egy patch után, és nehezebb lett a játék, de még mindig nem annyira, a gyakori összeomlások a fő probléma, mi az új javítással jött. Továbbá fel lehet venni még feladatokat a menüben, pl. ölj meg x ellenséget tár csere nélkül, ölj meg x alfa raptort egy napon belül és hasonlók. Nem vészesek, csak én rendszerint elfelejtem felvenni őket. Némi jutalom is jár értük. Játék még korai hozzáférésű, tehát vannak hibák, ezeket nem nagyon rónám fel. Például játékon belüli adatbázisban semmi sincs, csak gombkiosztás. Környezet, táj rendben van. Nincs azzal baj, hogy ha van humor, pl. konténeren látható cég logója egy csiga, apróság de tetszik. Ellenben a karakterek eléggé vidámak, ahhoz képest éppen emberiség kihal. Bár nem tudom, hogy ha a tucat raptor leboxolható elég könnyen, akkor ebből, hogy lehet apokalipszis. Bele köthetünk olyan logikai dolgokba, hogy irreálisan keveset sebeznek a lények, de például ha feladathoz kell robbanószer, vagy fúvókák, akkor ládát kell lehívni, mivel nincs nálunk. Pedig ha a tucat raptorokat 1v1-ben puskatussal meg tudjuk ölni, akkor minek ez a realizmus, hogy lyaly nem fér két tucat robbanószer a táskába.



Végezetül
Egyedül nagyon gyorsan megunható és vagy vak vagyok, vagy tényleg nincs (még) opció, hogy random játékosokkal dobjon össze. Lények dizájnja se jó. Indoraptor kopi nem tesz jót neki, illetve a dinoszauruszoknál a fogak alapvetően szépen rendezettek és nem összevissza állnak. Felesleges szörny eszközök nélkül is lehetne jól kinéző ellenfeleket alkotni. Szóval az eddig kevés háttértörténet alapján a játék hulladék. Viszont az ARK esete is előjöhet, hogy a későbbiekben nagyon is kidolgozott és jó történetet kapunk, ami után a hulladék szót nem lehet használni a játékra mivel lesz magyarázat a dolgokra. Viszont ez mikor fog eljönni, azt nem tudom. Addig is úgy állok hozzá, hogy megelőlegezem azt, hogy ebből egy okés játék lehet, nem kell élből lehúzni a WC-n. Viszont tegyük hozzá, hogy pl. a Tom Clancy's Rainbow Six Extraction mellett ez a játék kispados.

Szóval a játékot teljesen áron nem tudom ajánlani. Ha nagyon olcsó, vagy ép ingyen van, akkor igen. 

 


Forrás:

https://www.secondextinctiongame.com/
https://www.secondextinctiongame.com/news/second-extinction-comic
https://second-extinction.fandom.com/wiki/Second_Extinction_Wiki 
https://www.youtube.com/channel/UCdsEYY0uvjhJZ8cC7TDC_fw

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése