2022. január 16., vasárnap

'Pici', az elveszett legenda titka

Dinoszauruszos kriptid podcastban említésre került a film, megannyi év elteltével sikerült újranéznem. Úgy hogy írok is róla egy keveset. Mivel '85-ös film, így lesznek spoilerek miket ignorálok, mégis csak jó régi darab.

 


Alapfelállás, hogy paleontológus és egyik paleontológia hallgató nő az újságíró férjével Afrikában vannak. Hallgató lány talált egy sauropoda csigolyát, miről meg is állapítja a professzor, hogy nincs az 100 éves sem, ellenben nem dinoszaurusz. Professzor csak okosabb, mint egy hallgató, nem? A paleontológus már jó ideje kutatja a Mokele Mbembe-t, titokban. Szóval ő fel is kerekedik, közben egy közeli faluban lévő ételmérgezéses üggyel nem foglalkozik, a hallgató nő jár utána. Ez az elvilegesen valós esett, mikor egy falu lakosainak jó része evett egy mokele teteméből és belehaltak. (A filmben egy csigolya van a testből, valóságban milyen érdekes, hogy ennyi sem.) A dinoszauruszok megtalálása nem nagy kihívás a szereplőknek, faluban kapott információk alapján adott helyre elmenvén viszonylag hamar belefutnak egy családba, két szülőbe és a „Picibe”. Túl sokat nem tudunk meg a biológiájukról, annyit hogy előszeretettel fogyasztanak gyümölcsöket, ami ugye nem egészen passzol a valós sauropoda étrenddel, de volt 66 millió évük Afrikában váltani. Sajnos a professzor is feltűnik az ország katonáinak élén. Anya állatot elkábítják, a segítségére jövő hímet viszont a katonák szétlövik. Innentől a filmben egy talán kicsit vontatott oda-vissza játék jön a két főszereplő, Pici és a professzor bandájával. Igen Picit is elfogják, de a film végén számos bennszülött segítségével kiszabadítják Picit és anyját.



Állatok anatómiájával nem foglalkoznék, régi film. Az animatronikával ellenben kicsit igen. Rendben van. Van néhány jelenet, ahol számomra legalábbis nem érződött az állatok súlya. Van egy érdekes dolog a CGI és animatronika csatamezején, ami engem is érint. Szóval mivel az animatronika ténylegesen valós dolog, így az agy esetleges esetlenség/lomhaság ellenére is inkább fogadja el élőlényként, mint az amúgy jól kinéző CGI lényt. Szóval számomra ezek a dinók sokkal valósabbnak hatnak, mint a különböző modern CGI alkotásokban lévők. És még nem lőttem el a poént, hogy hát itt Theropoda-k is vannak, madarak. Csak azért teszem, hogy átkössem a témát. Tukán mit keres Afrikában? Na egy hiba. Ellenben ha madaraknál tartunk, mikor a keselyük belepik a lemészárolt hím testét, az gyerekkoromban eléggé megérintett. Kérdés lehet, hogy gyerekek mennyire nézhetik? Igen, ennél rosszabb modern mesék is vannak, ám azért egy idősebb legyen a fiatalabbal mikor nézi. Illetve mivel vannak bennszülöttek, felmerülhet, hogy, mint a valóságban számunkra alulöltözve-e. Nos, igen. Ahogy emberek is meghalnak a filmben.

Összességében a film nem tartalmaz olyan erőszakot, hogy felügyelettel ne nézhesse egy gyerek, benne lévő meztelenség pedig bármely természetfilmes csatornán fellelhető ha épp őslakókról van szó. Látvány terén is mai napig megállja a helyet. Film közepe lapos az tény, viszont a filmnek van enyhe mondanivalója. A professzor karakteréről nem sokat írtam, lényeg, hogy bár ő a főgonosz, jóval árnyaltabb, mint mai filmek főgonoszai. Képes emberölésre, ellenben a hím állat szétlövésének finoman szólva sem örült.


Ajánlom-e a filmet?

Természetesen, kötelező darab szerintem minden őslénykedvelőnek. A fő gond, hogy TV már nem adja, interneten pedig, ha meg is található, akkor olyan oldalon amihez be kell oltatni a gépet.

 

Források:
https://twitter.com/swinstonschool/status/969734630130749442

https://www.blu-ray.com/movies/Baby-Secret-of-the-Lost-Legend-Blu-ray/194862/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése