2015. május 7., csütörtök

Mosasauridae bölcsöde

A Yale egyetem és a Torontoi egyetem kutatói új válaszokat találtak a Mosasauroidae-ák szaporodásával és korai életével kapcsolatban. A vizsgálatot vezető Daniel Field a Yale Peabody Természettudományi Múzeum raktárában 100 éve porosodó fiatal Clidastes maradványokra építette teóriáját. A fiatal tengeri gyíkok maradványait „meghatározhatatlan madárként” írták le és a nebraskai Niobara formációban gyűjtötték valamikor a 19. században .  

Julius T. Csotony alkotása


A felnőtt példányok maradványai gyakori leletek a késő krétai rétegekből, azonban fiatalokat eddig csak elvétve találtak a paleontológusok, így eme tengeri ragadozók szaporodásának és életük korai szakasza mindig rejtély volt a számukra.
Az eddigi legismertebb elmélet szerint ezek a tengeri gyíkok a part menti vízekben vagy a folyók torkolatában hozhatták világra utódaikat, de mivel a Niobara formáció területén a mezozoikumban még óceán hullámzott. Feltételezhető, hogy a bébi clidastesek is a nyílt tengeren születtek.  Ezek a leletek újabb bizonyítékok lehetnek arra, hogy ezek a tengeri gyíkok álelevenszülők voltak, hisz ez a környezet nem kedvez a tojásrakásnak. A frissen világra jött fiatal egyedeknek valószínűleg innentől saját magukról kellett gondoskodniuk. Kisebb halakra és ammonitákra vadászhattak, és maguk is áldozatul eshettek a többi óceáni ragadozónak.

Clidastes. 2.4 méteres hosszával az egyik legkisebb mosasauridae
A kép Andrey Atuchin alkotása (Deviantart galériája itt)

Az álelevenszülés  a Mosasauridae család bazális egyedeinél megjelentek  Ezt bizonyítja egy 2001-es Szlovéniában talált Carsosaurus kövület. A nőstény állat hasüregében négy, jól konzerválódott és teljesen kifejlett magzatra bukkantak. Eme szaporodási  forma megjelenése fontos evolúciós lépés lehetett a nyílt tengeri életmódhoz való alkalmazkodásban. Nem kellett a tengerparton lerakni a tojásokat, így megkockáztatva azt, hogy azokat kiássa és megegye egy parton élő ragadozó, vagy elkapja az éppen csak kikelt, a vízbe visszatérni igyekvő fiókákat, mint ahogy a mai teknősöknél is történik ez.

Helyette a fiókák már a tengerben kezdik az életüket, ahol már sokkal jobb lapokkal indulnak a túlélésért.

Források

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése