2015. május 13., szerda

Archaeornithura meemannae - A legősibb, ismert madár

A Kínai Tudományos Akadémia vezetői Min Wang professzor vezetésével megtalálták a legősibb ismert modern madarat. Az Archaeornithura meemannae névre elkeresztelt új faj akkora volt, mint egy mai háziveréb és 130 millió évvel ezelőtt élt.





Feltűnő tollbóbítával és legyező formában álló farokkollal büszkélkedett. A szárnytollainak elrendezése alapján képes volt a repülésre. A vizsgálatok során kiderült, hogy a lábainak felépítése hasonlított a mai modern gázló madarakéhoz. Így feltételezhetően a tavak partján kereste a táplálékát, ami férgekből és vízinövényekből állhatott.

Zongda Zhang alkotása

Ez az új faj tízmillió évvel későbbi rétegből került elő, mint az Archaeopteryx.Az Archaeornithura látható fejlettsége bizonyíték, hogy a mai modern madarakat magába foglaló Ornithurae klád valószínűleg már korábban megjelent, és a kora kréta időszakban már sok változatos életmódhoz alkalmazkodott képviselőjük megjelenhetett. Ezzel egy időben viszont eltűntek az Anurognathidae családban tartozó kistermetű erdei életmódhoz alkalmazkodott pteroszauruszok. Az benne van a pakliban, hogy az Anurognathidae-ák fennmaradtak a késő kréta végéig, és a csontjai nehezen konzerválódnak.
Viszont az is lehetséges lehet, hogy a kistermetű, hasonló táplálékforráshoz alkalmazkodott madarak kiszorították őket az élőhelyeikről. (Erről a témáról bővebben az Utolsó Pterosaurusok című cikkünkben olvashatsz) Természetesen nem azt írom, hogy az Archaeornithura a mai madarak őse volt, sokkal valószínűbb, hogy egy mára kihalt fejlődési vonalat képviselt.

Forrás: The Guardian

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése