2015. május 16., szombat

Biológiából megbukott halbiológusok


Tegnap (2015.05.15.) Néma Bob megosztott velünk egy cikket. Egy holdhal féle melegvérű. Nem igazán tudok angolul, kb. semennyire, de azért a címet felfogtam. Valami bűzlött. Egyszerűség kedvéért a lényeget a Metropol által fordított cikkéből veszem át: 

„A kutatók a megjelölt egyedek testhőmérsékletét mérve jöttek rá, hogy az körülbelül 5 Celsius-fokkal magasabb, mint a környezetüké, ahol épp tartózkodnak. Mint kiderült, a tündöklőhal szárnyszerű melluszonyainak állandó mozgásával képes a hőtermelésre, emellett a Lampris guttatus kopoltyúinak egyedülálló felépítése minimalizálja a hőveszteséget. Az erek, amelyek a felmelegített vért szállítják a kopoltyúkba, nemcsak a szén-dioxidot "adják le", hanem egyúttal "temperálják" a hal törzsébe irányuló, oxigénnel feldúsított, hideg vért. Ráadásul a kopoltyúkat körülvevő zsírszövet "szigetelőanyagként" funkcionál, csökkentve a hőleadást. A kutatók, akik eredményeiket a Science legújabb számában ismertették.” 

Szoktuk a magyar médiumokat szidni, de az tény, hogy nem lehet minden hírportálnál biológus, paleontológus stb. akik korrigálnák az ilyesfajta hibákat. Igazából csak át vették a hírt, a hiba nem náluk keletkezett. Ugyanis kedves tudósaink nem értenek az alapvető biológiához.

Tehát mozgással hőt generál, majd pedig a hővel korrigálja a kopoltyúkban lehűlt vér hőmérsékletét. E mellet van szigetelő rétege. Ez mért melegvérűség? Akkor lenne ez a hal melegvérű, ha nyugalmi állapotban, uszonymozgatás nélkül is képes lenne állandó testhőmérsékletet fent tartani. Tény és való, hogy melegvérűségnek tűnik. Vizsgálták, hogy ha nem mozoghat a hal, akkor mi lesz? Ha egy ember vagy más melegvérű lény nem mozog, akkor is ugyanúgy termeli a hőt. Eme jószágnál, pedig csak uszonymozgás termeli, ha az nem mozog… Ez inkább csupán csak gigantotermia, mi meg közelíti, hogy valami melegvérű legyen, de attól még nem az.

Tegnap nem sokat foglalkoztunk eme cikkel. Ám mivel a magyar médiába is átterjedt, így muszáj volt valamit írni róla. Vagy az angol publicisták rontották el, vagy a kutatók nem is tudom mit művelnek már.


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése