2015. május 15., péntek

Chilesaurus diegosuarezi - a herbivora Tetanurae

Sziasztok!

Itt is volnánk azzal a másik, a paleontológiában igazán nagy port kavart Theropodával, aki elől a Yi qi sikeresen elhappolta a rivaldafényt egy szempillantás alatt. Többnyire "A T.rex növényevő rokona" című postokba botlottam vele kapcsolatban, mely elég hatásvadász és félreérthető cím. Az állatka két ujjú mellsőlába miatt először én is benyeltem ezt a címet, és tényleg azt hittem, hogy ez valami növényevő Tyrannosauroidea. Ám kiderült, hogy csak annyira rokona a Tyrannosaurus-nak, mint az a pingvinnek. Szóval csak annyi közük van egymáshoz, hogy Theropodák.
Olvastam a "Raptor növényevő rokonaként" is címeket, de a felállás ugyanaz. Én személy szerint a "Theropodák Hypsilophodontidae-ája" címeknek jobban örültem volna. És, hogy miért nem ez a cikk címe, amit most olvastok? Nos, ez jó kérdés...

Ja, és előre szólok, hogy ez nem valami túl frissnek minősülő hír. Szóval, mivel már máshol valószínűleg találkoztatok vele ezért, hogy ne csak ugyanazt kelljen végig olvasnotok megint, próbáltam belevinni egyéb érdekességeket is, amelyekkel én speciel nem nagyon találkoztam.
Na de elég is a felesleges időhúzásból. Lássuk hát, mi is az a Chilesaurus.

Fotók a maradvány testrészeiről, valamint csontváz-rajz arról, hogy mennyi is van meg az állatból. Jól megfigyelhető a Maniraptora-ákra emlékeztető pubis és ischium felépítés.




A chilei és argentín kutatókból álló csapat a Nature című folyóiratban számolt be először az új Theropoda dinoszauruszról. A csapat egyik geológusának fia iránti tiszteletből, Diego Suarez után a 145 millió éves új faj a Chilesaurus diegosuarezi nevet kapta, mert ő vette észre először a töredékes leleteket a Toqui formációban, Dél-Chilében.
Fernando Novas az Argentín Természettudományi Múzeumtól és csapata a leletek láttán - különösen a medence felépítése miatt - azt hitték, hogy egy "madármedencéjű", vagyis olyan dinoszaurusz, melynél a pubis (szeméremcsont) és az ischium (ülőcsont) hátra felé állt. Ám csakhamar kiderült, hogy mégsem az, ugyanis az Ornithischia-ák szeméremcsontjára oly jellemző előre mutató nyúlvány hiányzott.
A csapatnak nehéz volt rájönni, hogy mi is egyáltalán ez a bizarr állatka. A legelfogadottabb elképzelés végül az lett, hogy egy bazális (vagyis primitív jegyeket viselő) Tetanurae Theropoda. A Tetanurae-ák, vagyis a "merev farkúak" a Theropodák egy olyan kládját alkotja, mely magába foglalja az olyan, egyenlőre pontos besorolás terén nem tiztázott húsevőket, mint a Cryolophosaurus, valamint az olyan Orionides-eket, mint a Spinosauroidea-ák és Allosauroidea-ák (ez utóbbiak gyakori beceneve a "Carnosauria"). Őszintén szólva, ahogy ránézek erre az állatra, minden eszembe jut, csak az nem, hogy primitív. Deeeeee.....mindegy.

Igazat megvalva, szerintem a Chilesaurus medencéjének felépítése nagyon érdekes, mert a sokkal később élt Maniraptora Theropodákéval, valamint a triászban élt Herrerasaurus-hoz hasonló állatokéval mutat hasonlóságot, melyek csak közeli rokonai voltak a Jura időszak klasszikus értelembe vett Theropodáinak őseivel, ám valódi Theropodáknak nem minősíthetőek. Úgy tűnik, hogy ez a "szemérem-és ülőcsont egyaránt hátra mutat" dizájn egymástól függetlenül is kialakulhatott. Az is előfordulhat, hogy ez a medencék alapján történő megkülönböztetés sem annyira megdönthetetlen alapfeltétel ha a rendszerezésükről van szó, elvégre ilyen alapon minket is külön kéne teljesen rendszerezni az emberszabásúaktól, hisz a mi fejlődési útvonalunkon tapasztalható medence kialakítás teljesen eltér egy csimpánz vagy gorilla medencéjétől. Az előre meg hátra mutató szeméremcsontnak lehet, hogy csak belsőszerv alátámasztási/közrefogási funkciója volt, melyből a különböző formatervezetek a hasonló igényekkel járó előnyök kiaknázására alakultak ki újra és újra. De itt még csak nagyon a felszínt kapargatom, ezekről a medencékről majd egy külön cikkben szeretnék hosszabban "elmélkedni".

Chilesaurus állkapocs töredéke fogakkal.

További érdekesség, hogy ennek a kis fickónak az állkapcsában a Sauropodomorpha-ákéhoz hasonló fogazat volt, melyről tudjuk, hogy tökéletes a Késő Jurára jellemző növényzet tépésére. Mind e mellett rendelkezett még egy kis csőrrel is, ami által ha messziről néztünk volna az állatra, akkor első pillantásra biztos valamilyen Hypsilophodontidae-ának hisszük.
A "növényevő Theropoda" gondolata nem ismeretlen. Coelurosauria-ákon belül rengeteg hasonló életmódú állatról tudni. A legimpozánsabbak talán a Thomas Holtz által csak "óriáslajhár dinoszauruszoknak" nevezett Therizinosauria-ák. Ezek az első ránézésre  hatalmas karmokkal rendelkező Plateosauridae-ákra hasonlító, jól megtermett, tényleg óriáslajhárokra hasonlító dinoszauruszok valójában Maniraptorák voltak, vagyis sokkal közelebb álltak rendszertanilag egy mai kolibrihez, mint egy T.rexhez.
Ám Coelurosauria-ákon kívül egyéb Theropoda kládban is találkozhatunk növényevőkkel. A legmegdöbbentőbb az első ránézésre Coeurosauria-ának (pl. egy Mononykus-nak) tűnő Ceratosauria, a Limusaurus inextricabilis. Persze, amikor növényevőkről beszélünk, nem szabad 100%-ban növényevésre áttért állatokra gondolni. Pusztán olyanokra, melyeknél egyre nagyobb szerepet kapott a növényi étrend, a húsevés pedig háttérbe szorult, de nem hagytak fel vele teljesen. Még a valódi ragadozók is szoktak néha növényeket rágcsálni, szóval egy adott faj étlapján a szerepek csak egyszerűen felcserélődhettek a növényi és állati eredetű táplálékforrások között. Még az olyan kizárólag növényevőknek gondolt állatok is fogyaszthattak fehérje alapú táplálékot, mint a Ceratopsia-ák vagy a Heterodontosauridae-ák. Talán a fogatlan csőrű Limusaurus a növényzet mellett ugyanúgy fogyaszthatott mást is, mint ahogy azt az Ornithomimosauria-ák is tették.

Fezraptor gyönyörű rekonstrukciója a Chilesaurus-ról.

És mi a helyzet a Chilesaurus-al? Nos, a Sauropodomorphák esetében is felmerült, hogy életük első pár évében a gyorsabb növekedés érdekében fehérjében gazdak kis állatokat, pl. gyíkokat, rovarokat és emlősöket is ehettek, melyről idővel szépen lassan leszoktak. A Chilesaurus nem változott felnőtt korára a növények erjesztésére hatalmas bélrendszert alkalmazó óriássá, szóval nem lehetetlen, hogy néha, ha a sors összehozta valamilyen kis állattal, akkor azt elfogyasztotta. Plusz, ha jobban belegondolunk, a Chilesaurus az első olyan Tetanurae, ami bizonyítottan nagyobb arányban fogyasztott növényeket, mint húst. Szóval az olyan híresebb vadászokhoz képest, mint egy Saurophaganax vagy Oxalaia, legalább akkora kakukktojásnak hat, mint a Limusaurus egy Ceratosaurus-hoz vagy Kryptops-hoz képest

Szerintem írtó izgalmas látni, hogy a megannyi Dinosauria csoportok milyen változatos utakat jártak be, milyen új  praktikákat alakítottak ki ahhoz, hogy hasznot húzzanak az eléjük táruló akadályokból, akármik is voltak azok.


FORRÁS:
Nat Geo's cikk

2 megjegyzés: