2014. augusztus 8., péntek

Giganotosaurinák: akkor mikor is haltak ki?

Üdvözlöm a kedves olvasókat! Most az egyik legelső elméletemet olvashatjátok.

A dokumentumfilmekben valahányszor szóba kerülnek a Carcharodontosauridák, mindig megemlítik azt a "tényt" hogy 90 millió éve a Spinosauridákkal együtt végleg kihaltak. Ez Afrikában már bizonyítást nyert, de mi van Dél-Amerikával?



Dél-Amerikát a Giganotosaurinák, a Carcharodontosauridák alcsaládja uralta. Valahányszor a kihalásukról beszélnek azt az okot hozzák fel, hogy az Argentinosaurus és a hozzá hasonló óriások is végleg kihaltak, így nem maradt táplálékuk. Mint azt már tudjuk ez nem igaz, ugyanis már több olyan óriást is felfedeztek ami még az Argentinosaurusznál is nagyobb lehetett. Például itt a Puertasaurus


Ezen belül itt van még egy dolog, ami alátámaszthatja ezen elméletem. Ehhez a részhez kapcsolódik az új Abelisaurida cikkem. Mint azt már tudjuk ha a környéken kihal az addigi csúcsragadozó, a többi másodlagos ragadozó elkezd versengeni a cím betöltéséért (jelen esetben Abelisauridák és Megaraptoridák). Ez méretnövekedéssel járna, mint a Tyrannosauridák esetében. Ám ez a méretnövekedés valamiért elmarad, sőt, valami oknál fogva a Megaraptoridák és Abelisauridák sem nőttek nagyobbra 9 méternél, pedig mint azt már tudjuk a Giganotosaurus/Mapusaurus idejében élő Ekrixinatosaurus 11 méteres volt.



Természetesen a feltérképezetlen lelőhelyek miatt is lehet, hogy még a méretnövekedésre nem találtak nyomot, de mindenesetre felmerül a lehetőség, hogy a Dél-Amerikai Giganotosaurinák nem haltak ki 90 millió éve, sőt az is lehet hogy akkor haltak ki, amikor minden más dinó, vagyis 65 millió éve.

3 megjegyzés:

  1. Jelenlegi tudásom szerint a 95-92 millió éves időszak alatt az akkor élt összes óriás Theropoda kihalt, (nem tudni miért) és kb 20 millió évig nem is jelentek meg hasonló mérettű Theropodák, Tyrannosauridák sem nem nőttek nagyobbra 9 m-nél egészen a 70 millió éves határig (sem Ázsiában sem Amerikában). Az Afrikában megtalált óriás Albeisaurida is a kréta legvégéről származik, ha ezt a sémát követjük akkor Dél-Amerikában is csak 70 millió éves rétegnél fiatalabb helyen érdemes kutatni abból a korból viszont nagyon kevés foszília került elő. Továbbá a 92 millió éves határ után elég sok Albiesaurida előkerült a Giganotsaurináknak meg nyoma.

    VálaszTörlés
  2. Igazából már találtak néhány csontot
    http://en.m.wikipedia.org/wiki/Carcharodontosauridae

    A többi kontinensnek majd később nézek utánna

    VálaszTörlés
  3. Pár fog és egy töredékes maxilla, nem sok, de több a semminél, ha nem azonosították félre az egy újabb példa hogy milyen keveset is tudunk Dél-Amerika élővilágáról a 90-64 milliós időszak alatt.

    VálaszTörlés