2018. április 20., péntek

Retro Dinosaurus Horror



Van egy alapszabály a szerkesztők közt. Nem másolunk más blogokat, youtube videósokat és más internetes hírességeket. Ad egy, mi népszerűségünk alapján senkik vagyunk. Ad kettő, saját stílus kell. Eredetileg eme cikk az első Jurassic World film előtt lett volna közzétéve, a rendező bácsi "tollas dínók nem félelmetesek" twitter bejegyzése miatt. Csak felmerült bennem, az hogy a film nem biztos, hogy olyan borzasztó lesz. És igazam lett, megjósoltam ama kulcsfontosságú jelenetet.
Most mégis egy Retro klasszikus Dinosaurus horror film lesz a Jurassic World rendezőjének elszólása miatt nagyító alá véve. Mi is ez a retro dínós horror?

Hitchcock klasszikus alkotása: Madarak
Ez a film nem egy kitalált esemény. Van valós alapja.
 

Újranézve a film már nagyon nem ijesztő. Kis gyerekként az volt persze, no meg talán ez is ama ellenszenvem táplálója volt, hogy utáltam ama akkoriban bejövő elméletet, hogy a madarak nem csak, hogy kifejlődtek a Dinosaurusokból, de talán még annak is minősülnek. – Szóval kis kölyök agyamra hatott a film.
Most újranézve nagyon szembetűnik a régi Hidegháború eleji színészi játék minősége. Nem agyon játszott, de nem is érdektelen, inkább merev és kissé rideg. Akkoriban ez még majdhogynem tökéletes is volt. A vér és brutalitás mai szemmel kevés, akkoriban ennyitől már sok néző gyomra forgott, vagy ki is jött Pocak könnyíteni magán. A képvágások pedig nagyon elütnek. – Igen a film 1963-ban készült. Ezért ezeket senki nem róhatja fel hibának. Igaz élvezeti értékén ront, ha mai szemmel nézzük, ami retro filmnél nem helyes. Mégis van egy valami, ami mégis a filmet ma is roppant fogyaszthatóvá teszi ama nézőknek, akiket nem zavar a film érett kora. Az a nyomasztó atmoszférája. Azt nagyon jól eltalálták.

Bodega Bay tengerparti kisvá… francokat kisváros! FALU! Ne amerikanizálódjunk el! Amerikai kisvárosok nagy része falunak minősülne nálunk. Tehát ez egy tengerparti falu. (Ez már érlelődött bennem. Ami falu, az falu és nem kisváros.)
Szóval Bodega Bay-ben kezdetekként pár kisebb madár támadás történik. Egy-egy max. pár madár támad. Erre még legyintenek a helyiek. Sőt a szállóban az emberek el sem akarják hinni, hogy pár perce az iskolás gyerekeket támadták meg varjak. Sok varjú. Nagyon sok. Persze mikor benzinkúton tankoló embert támadják meg a sirályok és a kiömlő benzin begyullad, azután pedig a sirályok mindenkit megtámadnak, akkor már nincs mit kételkedni. Főszereplők elbarikádozzák magukat és…
… és nézzétek meg a filmet.

Pár dolgot kiemelnék mégis.
Vén ornitológus banya nem hiszi, hogy a varjak gyerekekre támadtak volna. A madarak agya szerinte nem elég fejlett efféle viselkedésre. (Khm… harris ölyv.) A madarak szerinte békés jószágok, mik megszépítik a Földet. 140 millió éve lakják a Földet és mért pont most támadnának az emberiségre... képtelenség. – Igen Colin Trevorrow nagyanyja lehetne. Persze eme jelenetben volt olyan gyöktörzs ember ki szerint minden madarat ki kell irtani. Legjobb védekezés a támadás.

Több különböző madár faj verődik össze. Kezdetekben külön-külön támadnak a rajok, ám később már együtt. Nem folyton támadnak, hanem időközönként, hullámokban. Támadások közti szünetekben pedig többé-kevésbé épségben át lehet menni a több száz madár közt. – Mintha valami kaptár tudatuk lenne.

Madarak összeverődésének oka ismeretlen. Viszont a filmnek nagyon is van valós alapja.
Monterey Bay-ben két évvel a film előtt hasonló, de annyira nem apokaliptikus esemény történt. Igazából majdnem ugyan az, mint a filmben. Mérgező algák szaporodtak el és a méreganyag a táplálék lánc révén kikötött a tengeri madarakban, mik a méreg hatása miatt bekattantak és megvadultak, majd emberekre támadtak. Végül elpusztultak.
A filmben nem ez történt, révén se a varjú, a veréb végképpen nem tengerből nyeri a táplálékát. (Jó, persze varjak amit megtudnak enni, azt megeszik és bárhol keresgélhetnek élelmet.) Filmben ismeretlen ok miatt verődtek össze és szakaszosan támadtak. A gyerekeket megtámadó varjak, pl. ügyet sem vetettek a főszereplő nőre. Apránként gyülekeztek az iskola mellet. A gyerekeket várták. Amikor kijöttek azonnal támadtak.
Filmben tehát nem mérgezés az ok és a film azért horrorisztikusabb, mint a valóság. Azért igaz, algamérgezett sirály raj útjában szerintem senki sem akarna lenni.

Nem félelmetesek a tollas Dinosaurusok?
Strucc vagy kazuár egy könnyed rúgással kitöri egy ember gerincét. Egy jól megtermett sas gyereket vagy alacsony növésű embert is kajának nézhet. Kígyászkeselyű kígyókat eszik. Vadludak vagy a hattyú is képes frászt hozni az emberre. Kakas…
Huhú, egy jól tartott izmos „férfias” kakas, az bármely embernek neki ugrik kegyetlenül. Na, képzeljetek el belőle húszat, harmincat, falkaként viselkedve. Jurassic Park Compsognathus falka sírva elmenekülne.
Kakas vicces példa, a tollas dínók nem félelmetesek? Kedves ilyen gondolatokkal rendelkező olvasó. Tépett meg már kakas? Nem? Ki akarod próbálni? Kitépi a hajad, csontig is felhasíthatja a koponyán a bőrt, szemet kivájhatja… folytassam? Igen, én tudom milyen, mikor azonnal fejre támad egy kakas.

Hitchcock filmje pedig tökéletes példa mit is ér az ember, mikor bársonyos csillámtünci álomvilága alapján ítél meg valamit. Sőt valós alapokkal rendelkezik, igaz arra jócskán épít még jó pár olyat, ami még nem történt meg ilyen szinten.
Colin Trevorrow kijelentése, hogy a tollas Dinosaurusok nem félelmetesek… hozná őt össze a sors egy igazi tökös kakassal. Utána már félne a KFC láttán is.

John Brosio alkotása




Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése