2018. április 8., vasárnap

Halszkaraptor escuilliei - Vízi dromaeosauridae!

2017-ben mint az egyik legfurcsább dinoszaurusz robbant be a köztudatba: az első ismert vízi életmódhoz alkalmazkodott nem madár Maniraptora, ez az állat a Halszkaraptor, 
Nevében a "Halszka" Halszka Osmólskára utal, aki sok expedícióban vett rész mongólia területén míg a "Raptor" jelentése rabló, fosztogató. Tehát nevének jelentése "Halszka rablója"
A Halszkaraptor holotípusa


Érdekesség hogy spekultatív szinten eddig is voltak feltételezések hasonló életmódú Maniraptorákról eddig nem kerültek elő ilyen fajok.
"Psythirus" alkotása 2011-ből egy ilyen Maniraptorát ábrázol!
A Halszkaraptor maradványai a Góbi sivatagban található Djadochta formációból kerültek elő (illegális úton, magángyűjteménybe kerültek és évekig ott voltak...)

Vadászó Halszkaraptor.
Joschua Knüppe alkotása
A terület éghajlata akkoriban tehát 71-75 millió éve félsivatagi volt és vélhetőleg a mai Okawango deltájához hasonlítható időszakosan elárasztott területet foglalt magában mely egy trópusi oázist hozott létre áradáskor tökéletes feltételeket teremtve sok-sok állat és növényfajnak  így nem nehéz elképzelni egy csapatnyi Protoceratopsot amint éppen átgázolnak egy tündérrózsákkal, zsurlókkal és más mocsári valamint vízi növényzettel benőtt sekély kiöntéses területen miközben egy magányosan legelésző elcsontosodott pikkelyekkel azaz osteodermekkel rendelkező dinoszaurusz a Pinacosaurus zavar fel egy csapatnyi Asparavist a dús növényzet közül. A területet négy Crocodyliform is lakta melyek közül három faj a vízben élő ízeltlábúakat illetve puhatestűeket vagy teknősöket részesítette előnyben egy pedig a mai rokonaihoz hasonlóan a vízből lesett áldozatára. Ezeken kívül még rengeteg élőlény lakta a területet, sok kistermetű emlős, kistermetű pikkelyes hüllők köztük a mai varánuszok, leguánok és agámák rokonai, Alvarezsauridák,  Oviraptoroidák, Troodontidák és Dromaeosauridák valamint egy Ornithomimosauria az Aepyornithomimus maradványai is előkerültek.
Andrey Atuchin: Ornithomimosauriák
ősi mocsaras környezetben

A terület csúcsragadozója egy Tyrannosaurida vélhetőleg a Zhuchengtyrannus volt. És persze élőhelye volt ez a mocsárvilág a Halszkaraptornak is mely a terület vizeiben úszva halászott tápláléka után ami főként kisebb halakból, kétéltűekből és vízi ízeltlábúakból állhatott melyeket hosszú állkapcsában található hátrahajló tűszerű fogaival ejtett csapdába így áldozatuknak nem sok esélye volt a menekülésre ha egyszer a Halszkaraptor állkapcsai közé került. Az állat hossza körülbelül 60 centiméter.
Két rekonstrukciója van ez az új, pontos verzió


"És honnan tudjuk hogy ténylegesen ilyen életmódot folytatott?"

Henry Sharpe:
Halszkaraptor és Pinacosaurus
Fogai hátrahajlóak, aprók, tűhegyesek és nagy számban vannak jelen az állat állkapcsában (a Premaxillájában 11 fog található ez a szám a legmagasabb az összes dinoszaurusz közül!!! átlagosan csak 4 található itt más fajoknál) ez egy elterjedt tulajdonság a főként halakat zsákmányoló ragadozóknál. Orra széles és lapos valamint orrnyílásai magasan helyezkednek el, nyaka hosszú, hattyúk és egyes vízi teknősökéhez hasonló ízületekkel. A farok oldalsó mozgásra meglepően alkalmas, ez a vízi életmódhoz alkalmazkodott hüllők sajátossága. Mellső lábcsontjai ellaposodtak mint az úszáshoz alkalmazkodott négylábúaknak. Ezek a tulajdonságok azt jelzik hogy a Halszkaraptor a vízi halászó életmódhoz volt alkalmazkodva. Viszont nem jelenti hogy csak és kizárólag a vízben élt: az állat lábai nem mutatnak semmiféle jelet vízhez való alkalmazkodásra hanem megtartották a többi Maniraptora lábára emlékeztető jellegzetességeket, viszont testtartása inkább madárszerű volt.

Jed Taylor
Mind ez arra enged következtetni hogy a Halszkaraptor egyfajta félvízi életmódot folytatott, míg a szárazföldön a klasszikus két hátsó lábon való mozgást használta addig a vízben mellső lábaival evezett úgy mint ahogy azt ma egyes madarak teszik. Ez a lehetőség megmagyarázza hogy a Halszkaraptor nem valami őrült kinézetű "keveréke" több fajnak hanem egy teljesen életképes állat.
Egészen eddig senki nem számított egy Maniraptorára papucsszerű állkapoccsal, plesiosaurus fogakkal, egy hattyú nyakával és úszásra módosult mellső végtagokkal  és ez megmutatja hogy milyen keveset tudunk a mezozoikumban élt dinoszauruszokról, még az olyan jól ismert ősi helyekről is mint a késő kréta kori Mongólia.


Vajon mit hoz még a jövő...?



Források:

http://theropoda.blogspot.hu/2017/12/lode-alla-piccola-halszka-terza-parte.html
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/12/171206132218.htm


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése