2015. április 11., szombat

Európa legnagyobb ragadozója.


A Torvosaurus gurneyi-t Portugáliában fedezték fel, több, mint 10 m hosszú és kb 4-5 tonnás állat körülbelül 150 millió évvel ezelőtt élt. Európa eddig megtalált legnagyobb ragadozója és a Megalosauridae családba azon belül pedig a Megalosaurinae alcsaládba tartozik, legközelebbi rokona Torvosaurus tanneri de a Megalosaurus és a Duriavenator is közeli rokona volt. 115-cm-esre becsült hosszúkás koponyája nagynak számít a ragadozó dinoszauruszok körében,  az állatnak erős harapása lehetett, ellenben a rivális Allosauridae-kal. Állkapcsában rendkívül éles 10 cm-es fogak ültek.


Scott Harman

A kevés leletanyag miatt nehéz megmondani mivel táplálkozott elsősorban az állat, de valószínűsíthetőleg a kor elterjedt lassabb mozgású növényevői a Stegosauridae-ák (Miragaia, Dacentrurus, Stegosaurus) és a Sauopodák (Dinheirosaurus, Lourinhasaurus) lehetek első számú zsákmányállatai, amennyiben viszont gyorsabb mozgású állat volt akkor a szintén elterjedt fürge Camptosauridae (Lourinhasaurus ) dinoszauruszokat is elejthette. Tekintve hogy a fauna legnagyobb ragadozója volt más állatok zsákmányát is elorozhatta és szinte biztosra vehetően dögöket is fogyasztott.


Ismeretlen szerző
Európa és Amerika ez időtájt vált szét és kezdett távolodni egymástól a Tovosaurus és az Allosaurus különböző fajai megtalálhatóak voltak Európában és Amerikában is.


A Megalosauridae-ák és az Allosauridae-ák, mindkét kontinensen megtalálhatok voltak, érdekes módon úgy tűnik, hogy Európában a Megalosauridae-ák, Amerikában pedig az Allosauridae-ák töltötték be a csúcsragadozó szerepkört . A tévhitekkel ellentétben Amerikában nem az Allosaurus hanem egy közeli rokona a Saurophaganax volt a legnagyobb ragadozó, egy Torvosaurus faj itt is képviselte a genust a 9 méteres T. tanneri, de a hatalmas Saurophaganax mellet Európai rokonával ellentétben nem lehetett csúcsragadozó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése