2015. április 21., kedd

Carnufex, a karolinai mészáros

Az Észak-Karolinai Egyetem valamint az Állam Természettudományi múzeum paleontológusai egy új, két lábon járó Crocodylomorpha ragadozó maradványaira bukkantak a Pekin formációban.


A típuspéldányból csupán a mellső lábait, a gerincének és koponyájának darabjait találták meg. A koponya rekonstruálásához modern képalkotó technológiát - nagy felbontású szkennert - alkalmaztak. A rokon fajok jellemzőinek figyelembevételével háromdimenziós modellt alkottak a Carnufex fejéről.

A Carnufex koponyájának 3-dimeziós modellje

 A lény különlegessége, hogy a hátsó lábain járt, hasonlóan távoli rokonaihoz a Theropoda dinoszauruszokhoz. Eme teremtmény 231 millió éve élt, a késő Triász Carnian szakaszának kezdetén. Ezekben az időkben Pangea északi és déli része az elszakadás kezdetét mutatták. A Triász addigi száraz éghajlata után egy hosszú, csapadékos időszak következett. Az eddig domináns Synapsidák megritkultak, az általuk hagyott helyeket az újonnan megjelent Archosauromorphák különféle méretű képviselői töltötték be.
A Carnufex a legújabb bizonyíték, hogy a Pseudosuchia Archosauridák között is kezdett megjelenni a bipedalizmus (két-lábon járás) a késő Triászban. Ilyen volt a Saltoposuchus nevű kis termetű Crocodylomorpha, és a velük egy csoportba, a Paracrocodylomorpha kládba sorolt Poposauridae Effigia és Shuvosaurus valamint az Ornithosuchus is.
Ez összefüggésbe hozható a Triász végén kezdődő kihalási hullámmal, ami elkezdte megtizedelni az addig csúcson lévő Pseudosuchia csúcsragadozókat és ugyanakkor lehetőséget nyújtott a Pangea déli részén megjelent dinoszauruszoknak az észak felé való terjeszkedésnek. Feltételezhető, hogy a Carnufexhez hasonló kétlábú Pseudosuchiák is azért álltak két hátsó lábukra, hogy felvegyék a versenyt az újonnan megjelent, gyorsabban mozgó állatokkal. A dinoszauruszok melegvérűségük miatt előnnyel indulhattak a változó testhőmérsékletű rokonaikkal szemben, így válhattak a mezozoikum uralkodó állatcsoportjává. A Triászt lezáró kihalási esemény miatt a Carnufexhez hasonló nagy termetű  Pseudosuchia és Paracrocodylomorpha ragadozók megfogyatkoztak, majd rövidesen eltűntek, így teret nyitva a dinoszauruszok térhódításának.

Forrás: Sci-News.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése