2014. október 30., csütörtök

A Tyrannosaurus és a Tarbosaurus kapcsolata

Maurizio Morosan


Sziasztok! Most a Tarbosaurus és a Tyrannosaurus kapcsolatát fogom megvizsgálni, több szemszögből.
Először is tisztázni szeretném azt,hogy sok ember mikor a Tyrannosaurus és a Tarbosaurus összevonásáról van szó, egy fajként gondol az állatokra. Ez helytelen. A Tyrannosaurus és a Tarbosaurus, genusok(nemek, nemzetségek). Vagyis ha a két állat össze is lenne vonva egy genusba, akkor is két külön fajként kellene őket kezelni(Tyrannosaurus rex, Tyrannosaurus bataar) És ezért sem használok rövidítéseket. Nem fajokról hanem csak genusokról beszélek.





Amikor 1955-ben Jevgenyij Malejev felfedezte a Tarbosaurust még Tyrannosaurus bataar-ra keresztelte.
Talán, nem véletlenül.A koponyája, és egyéb csontjai első látásra nagyon hasonlóak a Tyrannosauruséhoz (CSAK ELSŐ LÁTÁSRA!). Még a lelet átnevezése után is megmaradt az, az elmélet, hogy talán a Tarbosaurus a Tyrannosaurus nem faja, illetve maga a Tyrannosaurus rex faj, Ázsiai alfaja.
Egy másik elmélet szerint az Ázsiából Amerikába vándorolt tarbosaurusokból fejlődtek ki, a tyrannosaurusok.

Akkor vizsgáljuk meg a különbségeket is.1965-ben Anatolij Konsztantyinovics Rozsdesztvenszkij azt vélte felfedezni, hogy az Ázsiában addig talált tyrannosauridae maradványok többsége, egy faj különböző fejlődési állapotú egyedei lehetnek.Ezeket a leleteket, egységesen a Tarbosaurus bataar fajba sorolta.
A Tarbosaurus kisebb mint, a Tyrannosaurus, a legnagyobb Tarbosaurus példányok10-12 méter,a legnagyobb tyrannosaurusok akár 11-14 méteresek is lehettek. De ekkora  méretkülönbség, még viszonylag elhanyagolható.
Balra Tarbosaurus, jobbra Tyrannosaurus koponyája.
A legnagyobb különbségek a koponyán találhatóak.A Tyrannosaurus feje sokkal robusztusabb,a hátsó része szélesebb, és az előre-néző szemek előtt nincs semmilyen "akadály". Ez lehetővé teszi a binokuláris látást. A Tarbosaurus fejének hátsó része,(ezzel ellentétben) keskeny, szemei pedig inkább oldalra állnak. Így nem lehetett binokuláris látása. A koponya erő elosztása sem volt ugyanolyan, a Tarbosaurus koponyaszerkezete inkább az Alioramuséra hasonlít (amelyet manapság a Tarbosaurus legközelebbi rokonának tartanak).

Az előző képen jól látszódik, hogy a Tyrannosaurus 3.ujja kevésbé csökevényes, mint a Tarbosaurus-é.
Kérdem én, ha a Tarbosaurus-ból fejlődött volna, ki a Tyrannosaurus, akkor az utóbbi 3.ujjának  kisebbnek kellene lennie mint, az előbbiének, nem?

Én ezért  inkább azon a véleményen vagyok, hogy a Tyrannosaurus őse 80 millió-évvel ezelőtt élt Lythronax (vagy annak rokona) lehetett. És a hasonlóság a Tarbosaurus és a Tyrannosaurus között, csak a párhuzamos evolúció eredménye.
Joschua Knüppe
Hogy miért gondolom azt hogy, Lythronax közelebbi rokona a Tyrannosaurusnak, mint a Tarbosaurus? Azért, mert a Lythronax koponyája tagadhatatlanul hasonlít a Tyrannosauruséra (legalábbis azon részek alapján, amik megmaradtak). Szerintem, már binokuláris látása is lehetett. Igaz a szemüregek nagy-része nem maradt meg, de a fejforma valószínűvé teszi a binokuláris látás lehetőségét.

A Lythronax koponyájáról készített rajz
Lythronax és Tyrannosaurus

Ezen felül, még ott van a 69 millió-évvel ezelőtt élt Nanuqsaurus is amely szintén, közelebbi rokona volt a Tyrannosaurusnak, mint a Tarbosaurus.
Danny Cicchetti
Ennél az állatnál azt szokták emlegetni, hogy "a Tyrannosaurus 68 millió éve alakult ki, és egymillió év alatt, nem hiszem hogy bekövetkezik ekkora változás". Hát ez, is egy nagy hülyeség, egymillió év nagyon hosszú idő...És az őslényeknél, nem lehet pontosan megmondani, hogy mikortól éltek. Itt gondolni kell a lelethiányra (pl.: lehet hogy régebben is élt csak azokból a rétegekből, még nem került elő maradvány),valamint az "átmeneti formákra" is. Ugyanis az evolúcióban állandó a változás, (nem úgy van hogy az egyik állatból csak úgy lesz valami más). Ezen az alapon meg kellene határozni, hogy mi számít Tyrannosaurusnak, és mi nem (pl.: egy 65-millió éve élt Tyrannosaurus, nem egyezik meg teljesen egy 68-millió évvel élt másik Tyrannosaurusszal, sőt még az ugyanabban az időben csak egymástól több-ezer kilométerre élő egyedek sem voltak ugyanolyanok).
Alioramus koponyája

Végezetül (saját véleményem):
 Én továbbra, is úgy gondolom, hogy a Tarbosaurus legközelebbi rokona az Alioramus, és nem a Tyrannosaurus. A vándorlásos elméletet viszont nem vetem el, mert voltak olyan Ázsiai ceratopsidák, és hadrosauridák amiknek az ősei valószínűleg Amerikában fejlődtek ki. Szerintem a Tyrannosaurus és a Tarbosaurus hasonlósága, egy egész jó példa a párhuzamos evolúcióra, és a hasonló körülményekhez való alkalmazkodásra.

1 megjegyzés:

  1. Érdekes írás, az ujjakhoz még hozzáfűzném, hogy a Tarbosaurusnál és Daspletosaurusnál a harmadik kéztőcsont össze is forrt a második ujjal, míg a Tyrannosaurusnál nincs összeforrva a két csont.

    VálaszTörlés