2014. október 30., csütörtök

A dinoszauruszok tollazatának szerepe "új megvilágításban".




A Bonni és Göttingeni egyetem tudósai egy újabb elmélettel álltak elő a dinoszauruszok tollának szerepéről. Mi szerint a dinoszauruszoknak fejlett színlátása volt, így a dinoszauruszok kültakarójának színgazdagságának fontos szerepe lehetett az evolúciójukban.


Todd Marshall Therizinosaurusa


Az elméletüket arra építettik, hogy a madarak, és a dinoszauruszok legközelebbi élő rokonai a krokodilok nem csak a három alapszínt (kék, piros, zöld) látják, hanem az ultraibolya fény különféle spektrumait is. Így valószínűleg a dinoszauruszok is képesek lehettek erre, így sokkal több színt láttak a világból az emlősöknél. A szivárvány minnél több színében pompázott a dinoszaurusz, annál nagyobb esélye volt, hogy párt találjon magának és végül tovább örökítse a génjeit.

Emily Willoughby

A cikkben kitérnek a tollak fejlődésére, mi szerint a tollak előfutára hasonlított a szőrre. A szőrzet azonban ezek csak a fekete, fehér, a barna és a sárga különféle árnyalatait tudják "megjeleníteni". A nagy területű, lapos tollak azonban minőségi ugrást jelenthettek az evolúcióban. Megkönnyítették a hőszigetelést, valamint sokkal díszesebbek voltak, mivel a szerkezetük lehetővé tette, hogy a fénytörés hatására kék és zöld színben tündököljenek.
Hasonlóan néhány mai madárhoz, úgy mint a kolibri, vagy a páva.

Guanlong wucaii by alexandernevsky
Alexander Lovegrove (alexandernevsky) Guanlongja


Ez egybecseng Wágner Balázs szerkesztőtársam teóriájával, hogy talán az evezőtollak kezdetben dísztollakként lehettek jelen. Talán a dinoszauruszok képesek voltak ezek segítségével fényjeleket adni.

7 megjegyzés:

  1. A Therizinosaurusnak miért törték ki a csuklóit? És a Guanlongot mivel etetik, hogy ennyire zsugorfóliás? Plusz elkapta a WWD3D "legyen pikkelyes az arcunk, még ha a madarakból kiindulva valszeg nem volt olyan" szindrómát?

    VálaszTörlés
  2. Lizard, láthatod, hogy csak az egyik therizinosaurusnak van olyan csuklója, de azért mert így húzza le az ágakat. Tehát magának fordította ki, ha látod, akkor a többinek normális állású a csuklója.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól még akkor is ocsmány kép. Plusz a felnőtt példány van kompozícionálva, tehát ő a fő karaktere a képnek, rá kell figyelni. És azokat a ronda, retro kezeket látjuk.

      Törlés