2014. október 10., péntek

Tachiraptor - A második venezuelai dinoszaurusz

Tudom, meglepő, hogy nem titanlizard, hanem én teszem közzé a új faj felfedezésének a hírét. A kolléga kicsit ideges lett, hogy nem tudják eldönteni, hogy az új dinót hova kellene besorolni, akkor most carnosauria vagy coelosauria (az eredeti cikkben azt írták, hogy olyan dinoszauruszok őse lehetett, mint az Allosaurus vagy a Tyrannosaurus).


Artist's rendering of Tachiraptor admirabilis on the attack. (Credit: Maurílio Oliveira)
Maurílio Oliveira
Titanlizard: Egyébként észre vettétek, hogy kezdenek megszaporodni az olyan tollas korai dinoszaurusz ábrázolások, amiket nem deviantartos szabadúszók alkottak, hanem hivatalos cikkekhez lettek festve?

A Tachiraptor admirablis-t Venezuelában fedezték fel, ugyanazon a területen, ahol egy másik dinoszaurusz, a Laquintasaura nevű madármedencéjűt is. Az állat 1,5 méter hosszú lehetett, és 200. 700 000 évvel ezelőtt kerültek a föld alá, mikor a közeli vulkán kitört és elpusztította a dinoszauruszok otthonát jelentő ártéri erdőt. A terület ezekben az időkben a Gondwana nevű déli szuperkontinens egy vulkánikusan aktív részén volt.
A leleteket a régészek számára az teszi érdekessé, hogy azokból az időkből származnak, amikor a triász-jura határt jelentő tömeges kihalás történt. Talán míg a laquintasaura fokozatosan áttért a növényevésre, elfoglalva más archosauromorpha növényevők helyét, addig a tachiraptor szinte azonnal elfoglalta az addig élt ragadozó therapsidák és archosauriák helyét.
A legújabb vizsgálatok szerint az új dinoszaurusz fajt az Averostra csoportba helyezték, ide tartoznak a Tetanurae klád (ide tartoznak a nem madár maniraptorák, a madarak, egyes tyrannosauroidea-ák és néhány megalosauria) illetve Ceratosauria (mily meglepő ceratosauridák, és az abelisauridák) Theropodák. Lehetséges, hogy ez a dinoszauruszfaj egyike volt a Triász nagy tömeges kihalást túlélő theropodáknak, és tőle indulhatott ki az a fejlődési vonal, ami a későbbi nagyragadozókhoz vezetett.

FORRÁS 


1 megjegyzés: