2014. július 6., vasárnap

Négy óriás, ellenség nélkül

Üdvözlök mindenkit! Most négy olyan Sauropodát ismerhetnek meg az olvasók amelyeknek (szerintem) a természetes ellensége ismeretlen.


Amphicoelias


Az Amphicoelias a késő Jurában élt a mai Észak-amerikában. Ahogy azt a képen is láthatjuk, ez az állat hatalmas volt, a környék összes ragadozója eltörpült mellette. Persze számításba kell venni azt a lehetőséget is hogy az Amphicoelias valójában egy Diplodocus vagy egyéb ismert Sauropoda, ami valahogy ekkorára nőtt. Ezt okozhatta egy betegség ami az agyat támadta(erre az embereknél is van példa, így a dínóknál éppúgy előfordulhatott). Ha ez történt,akkor így nem csoda hogy nincs hozzá mérhető ragadozó, de ha egy új faj aminél az átlagméret volt akkora mint a képen látható méret, vagy nagyobb, akkor mekkora lehetett a rá vadászó ragadozó? Persze ott a kisseb, 40 méteres lehetőség is, és ez esetben a Saurophaganax/Allosaurus (lehetséges hogy a kettő egy és ugyanaz) lehetett a természetes ellensége a maga 12-12,5 méterével.

Alamosaurus


Az Alamosaurus körülbelül akkora volt mint egy Argentinosaurus, csak ez a késő krétakori Észak-amerikában élt, a Tyrannosaurusszal együtt. Persze e hallatán az emberek többsége egyből arra következtet,hogy a T.rex volt az Alamosaurus természetes ellensége. Nos én ebben kételkedem, mivel a T.rex más állatok, a páncélos dinoszauroszok mint az Ankylosaurus vagy Triceratops leterítésére specializálódott. Persze nem azt mondom hogy egy fiatalabb egyedet nem tudott volna elejteni, de egy 30 méteres felnőttel szerintem már egy család nem bírt volna el. Így eddig az Alamosaurus ellensége ismeretlen.

Futalongkosaurus


Ez az óriás kb 27-32m hosszú volt, vagyis lehet hogy nagyobb mint az Argentinosaurus. A Futalongkosaurus nagyjából 89-85 millió éve élt Dél-Amerikában, az Argentinosaurus után. De hol itt a probléma? A tudósok álláspontja szerint az Argentinosaurus mellett haltak ki a Giganotosaurus és a hozzá hasonló ragadozók (bár igaz hogy akkoriban azt gondolták,hogy az Argentinosaurus volt az utolsó Titanosaurida Dél-Amerikában. további információ itt: http://the-dinosaurs-world.blogspot.hu/2014/06/giganotosauridaka-lehetseges-tulelok.html). A környéken vele élt legnagyobb ragadozó az Aerosteon volt,ami akkora volt, mint elődje a Megaraptor, vagyis 9 méter. Így mondanom sem kell, hogy a természetes ragadozó itt is ismeretlen.

Puertasaurus


A Puertasaurus ugyancsak Dél-amerikai, 75 millió éve élt, vagyis az Argentinosaurus és Futalongkosaurus után. Ez a monstrum a 37-40 métert is elérhette, vagyis nagyobb mint elődei.
Mivel a Futalongkosaurusnál már részleteztem a problémát így itt nem teszem meg ugyanazt. A vele együtt élő legnagyobb ismert ragadozó pedig az Orkoraptor a maga 7 méterével.  

9 megjegyzés:

  1. Azért az Alamosaurus dolog nem igaz.
    Giganoto, Mapu, Carcharodonto és a többi hasonló sauropodákra vadászó ragadozónál jóval erősebb volt a T.rex, Az előbb felsoroltak sebeket ejtettek a sauropodákon. Vér veszteség és vérmérgezés kicsinálta a sauropodát.
    12-13 méteres T-rex 5.8 tonnás harapással rendelkezett. És volt 14-15 méteres rex is. Sokkal brutálisabb sebeket okozhatott a T.rex. Sőt, ha az Alamo hasát támadta akkor olyan sebeket okozhatott mivel sokkal sikeresebben és gyorsabban ki tudta véreztetni az Alamot, mint előtte élt "sauropodákra specializálódott" theropodák. Vagy a rex simán csak a kloáka körüli védtelen területet tépte szét, illet harapta ki.
    A lényeg, hogy a T-rex sokkal hatékonyabb sauropoda gyilkos volt. Minden adottsága meg volt erre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az utolsó mondatot vitatnám, a t.rex meg max 13,5 m volt. De abban egyetértek, hogy a has támadása eredményes lehetett.

      Törlés
    2. 15.3 m a legnagyobb T.rex. Tény, hogy csont töredék, de vagy T,rex-é vagy valami nagyobb fajé, olyanról meg nincs infónk. (Vagy max ama példánynak szokásosnál is nagyobb lába/talpa volt.) Ezt annyira lehet komolyan venni mint amikor más csonttöredékek alapján képesek biztosra mondani "tényeket". De még mindig sokkal biztosabb mint mikor komplett fajt alkotnak egyetlen egy lábnyomra.
      És még mindig ott van, hogy még ma sem számolják az állatok méretéhez a porcokat.

      Továbbá a T-rexnek jobb feltételei voltak, mint más theropodáknak a sauropoda vadászatra. Amúgy az podcastet hallgasd majd meg.

      Törlés
  2. Nem tudom, hogy attól, hogy legalább 60 méteres lenne a sauropoda miért kéne neki kötelezően egy arányaiban nagy húsevő. A Theropodák szinte sose támadták meg a legnagyobb példányokat, ez csak a dokumentumfilmek retardáltsága általi beidegződés. A fiatal Amphira ugyanúgy vadászhatott Saurophaganax vagy Epanterias mint Apatosaurusra vagy egyéb Sauropodára. A felnőtt már túl nagy lett volna, ennyiért pedig nem hiszem, hogy kialakult volna egy "szuperragadozó retard terminátor pokémon", mert eleve olyan ami ivarérettekre vadászott volna, nem volt és punk tum...

    VálaszTörlés
  3. Igaza van Titanlizard-nak hülyeség feltételezni, hogy a kifejlett ereje tejében lévő óriás Sauropodákra vadászott valami. Csordákban éltek elfutni nem tudtak, a ragadozók kerestek egy öreg, fiatal vagy beteg egyedet leválasztották a csordától és végeztek vele. Egy fiatal felnőtt is bőven elegendő táplálék akármelyik Theropoda falkának vagy családnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma élő példa az elefántok. Tény és való, volt olyan eset, hogy egy felnőtt bikát öltek meg az oroszlánok. Kivéreztették. De valójában egy felnőttnek nincs mitől félnie. Az embert leszámítva.

      Törlés
    2. Az inkább fiatal-felnőtt bika volt.

      Törlés
  4. Erről már én is hallottam, és valóban kifejlett egyedeket is el tudnak ejteni, még videó is készült egy ilyen vadászatról.

    VálaszTörlés
  5. Én is láttam ilyen elefántvadászatról videót kettőt is, mindkettő éjszaka volt, ott is nagyobb egyedeket ejtetek el, de nem kifejlet egyedeket, meg láttam amikor egy vízilovat akartak elejteni, hát ott jó ráfáztak egyiknek elkapta a fejét megpörgette és úgy dobta el mint egy rongybabát utána a többi állatnak is elment a vadászattól a kedve.

    VálaszTörlés