2014. július 2., szerda

A Giganotosaurus és Mapusaurus lehetséges kapcsolata.

Üdvözlöm a kedves olvasókat! Novatyrannus vagyok, a Primeval Online csapatának legújabb tagja.

Mapusaurus és Giganotosaurus, két nagyon hasonló állat, és nem véletlenül. Mindkét állat a Giganotosaurinae közé tartozik, és ugyanazon a helyen éltek.

Nemrég azonban felmerült bennem a gondolat, hogy mi van ha ez a két Nem valójában egy. Vessünk egy pillantást a rekonstruált csontvázakra.

Giganotosaurus

Mapusaurus




Az igaz, hogy van néhány szembeötlő különbség, és régebben ezért nem voltam biztos ezen elméletemben. De ez változott amikor megnéztem a Planet Dinosaur című dokumentumfilmsorozatnak azt a részét amiben szerepelt a Mapusaurus. Ott láttam ugyanis, hogy az állatot több különböző korú egyedből rakták össze.

Ahogy azt a képen is láthatjátok, a méretkülönbségek hatalmasak, ugyanis a legnagyobbak a leghiányosabbak, és a felnőtt egyedet a fiatalabbak alapján rekonstruálták (legalábbis ha a képeken az egyedek méretét mutatják). Mondjuk az igaz hogy ez végülis jobb a semminél, de valójában semmit sem tudunk arról hogy a Giganotosaurinae-ák növés közben mennyit változtak.
És most hasonlítsuk össze a maradékot (tulajdonképp ez csak a koponya).
Felül a Giganotosaurus alul a Mapusaurus látható. A külömbség nagyjából 10%.
Figyelembe véve a megmaradt körülbelül 5-10% különbséget,szerintem a Mapusaurus és Giganotosaurus valójában egy és ugyanaz a Nem és a maradék különbség valójában a hím és nőstény egyed közötti felépítésbeli különbség, vagy a fiatal és kifejlett egyed közti különbség.

2 megjegyzés:

  1. Érdekes elmélet. Igazából már az én fejemben is megszületett valami hasonló, és az érveid se rosszak. Persze ezernyi más tényező is közre játszhat a feltűnő hasonlóság miatt. Például, hogy hasonló prédákra vadásztak. Hisz az Argentinosaurus nem az egyedüli óriás sauropoda volt Dél-Amerikában.
    Ja és még valami...
    A Mapu és a Giga nem a Giganotosaurida családba tartoztak hanem a Carcharodontosauridae-ába. Ők ketten pusztán a vastagabb állkapcsú Giganotosaurinae alcsaládba tartoztak. Kis megjegyzés, csak az ollvasók félrevezetése ellen. Ennél a blognál tényleg tudni kell mindent ;)
    De amúgy üdv a csapatban remélem jó lesz veled együtt dolgozni. :D
    Azzal, hogy írtál valamit már többet tettél a csapatért, mint egy bizonyos egyén aki eddig még semmit nem mutatott fel és lehet, hogy bannolni fogjuk.

    VálaszTörlés