2017. december 25., hétfő

Sűrű December: Ármánykodás, kreténség és remény



Annyi „élmény” gyűlt fel bennem, hogy muszáj leírni őket. Eredetileg három különálló cikk lett volna. Ellenben kicsit furcsa lenne egy halott már nem üzemelő blogtól, hogy az év utolsó pár napjában három cikk is felkerül. Eme írásban az őslényes állatkert építős játékokról egy kis aktuál panorámát kaphat az olvasó. Mi is lesz itt? Prehistoric Kingdom, Jurassic Park Advanced Operation Genesis kontra Jurassic World Evolution és Mesozoica. Leszögezném, hogy igen az utolsó kettővel szemben előítéleteim vannak, de leírom miért is.

Mesozoica az átverés

PK és a Mesozoica egy tőről fakad. Ugyebár JPOG2-t szerettek volna készíteni, de jogi okok miatt a Jurassic Park nevet nem használhatták. Így lett Jurassic Genetics ami Jurassic Park, csak átcímkézve. Végül ez is bedőlt és több irányzat is született, miből a Prehistoric Kingdom és a Mesozoica van a palettán. Mesozoica megmaradt egy Jurassic Park klónnak. PK nevéből adódóan pedig Prehistoric Park klón lett. Nem csak a világszemléletben tér el a két játék. Hohó! Nem ám!
Prehistoric Kingdom kickstartere még tart (Játék ára 20 dollár körül lesz elvben, 20 dollár támogatással a támogató megkapja a játék digitális példányát is majd. Tehát ha későbbiekben megveszed a játékot, talán célszerű lenne most eme pénzikét elkölteni rá.) Viszont volt nekünk egy Mesozoica kickstarterünk is még… mikor is? 2015-ben. Mire költötték a pénzt?


Igen, itt tartanak. Amikor eme videót kitették, talán két órát sem volt fent a YouTubon. Törölték, mert annyi negatív komment érkezett erre. Nem csodálom. Összejött 55 000$ és két év elteltével ezt tudják felmutatni. A játék karácsonyi early access megjelenését pedig Januárra tolták ki. Gyorsan akarnak még valamit ügyeskedni. Érdekes hogy a játék mostani állapotban sokkal rondább, mint a kickstarterjükön fent lévő videó. Tény, az állatok modeljeit lecserélték kevésbé fanboyosra, de így se valami jók. A játéknak van amolyan zselével leöntött gyurma filingje.

Természetesen van ellentét a PK és Mesozoica közt. Nem rég egy PK Twitch alatt elhangzott szidalmazás a Mesozoica fele. Lett is belőle internetdráma. Redditen végül olyan infó is előkerült, hogy a Mesozoica korábban perrel fenyegette a PK-t.  Ezen felül a Dakotaraptor publikálásánál is bekavartak, megbeszélt időponttól eltérően előbb publikálták a modeljüket me' ők milyen menők, hogy nem publikált dolgokról is milyen jól tudnak. No meg itt eme összeállítás még... És persze itt eme őz model, őzek élő zsákmány lennéne a ragadozóknak, mint a kecske és tehén a JPOG-ben. Azt megértem, hogy a kreténkék csontváz alapján csinálják a modeleket és képtelenek beleszámolni az izomzatot, zsírt stb. így zsugorfóliás rettenetet alkotnak. DE EZ MA ÉLŐ ÁLLAT! HOGY LETT EZ ILYEN ANOREXIÁS?! Ezen mit eszik a ragadozó amihez beengedik? Ez csont és bőr! Ez már idiótizmus. Persze gondolom le cserélik eme régi modelt. De akkor is... ez ma élő állat, ilyet az alkotó élőben is látott már, az tuti...
Aham. Mesozoica két évvel ezelőtt összeszedte a fejlesztési költséget és amit fel tudtak mutatni az enyhén szólva kevés. A PK pedig szépen halad, holott kérdéses, hogy meglesz-e a pénz.


Jurassic World Evolution az idiotizmus betetőzése

Nem elég nekünk a Prehistoric Kingdom és a Mesozoica közti színfalak mögötti harca, hát tessék. Egy nagy név, és rendes játékfejlesztő csapat. Mi lesz belőle? Igen ez egy Deinonychus. Alatta pedig egy alapvetően egészen jó (tökéletes azért nem) Edmontosaurus. 11 dínót ismerünk eddig a játékból, ebből ez az egyetlen egy ami jó. A többi Jurassic Park stílusú...

Valami miatt kétlem, hogy a játékban az lenne a koncepció, hogy a dínóknak lenne egy reális élethű változata és mellé a Jurassic Park féle hibridizált izéi. Ne értse félre senki, imádom a Jurassic Parkot, de úgy hogy ezek nem igazi dínók, hanem a génpótlások vagy szándékos belenyúlások miatt eltorzított állatok. Éppen ezért ezeket a lényeket nem lehet Dinosaurusnak tekinteni, sem kezelni. Valamik amik tartalmaznak dínó géneket. A fő problémám jelenleg az, hogy itt van egy lényegében élethű Edmontosaurus és ez az „izé” ami Deinonychus akarna lenni. Ne legyen igazam, de úgy sejtem, hogy a játék viszonylag reális dínók mellet ezeket a hibrid izéket is „igazi” dínó címkével akarja majd lenyomni a torkunkon. És ezzel van a bajom. Ha viszont lehetne választani JP stílusú állat és valós dínó közt, akkor az jó lenne. Erre mondjuk van mutató jel. A játék trailerében a Parasaurolophusok közelebb állnak a reális változathoz, mint az ingame videókban JP stílusúhoz.


Mindezek mellet a játékból eddig látott két videó alapján a játékmechanika kb. ugyan olyan lesz, mint ami a PK demóban látható. (Itt a környezet kialakítására gondolok, dombok, víz, növényzet) Nem lepődnék meg, ha a készítők eme garázsprojektekből lopnának ötleteket.
Míg a PK-t támogattam kickstarteren és várom a béta hozzáférésem, a Jurassic World Evolution reputációja nekem úgy áll, hogy egy kalózhajóról figyelem és majd becserkészem hazánk internet tengerén.


Jurassic Park Advanced Operation Genesis a remény

Két okból is érdemes odafigyelni rá. Első, hogy… KIRÁLY. Második, hogy a JPOG-hez készített modeljeiket már próbálgatták a Prehistoric Kingdom demójában.
Mi is a JPAOG? A Jagged Fang Designs kicsit átszabja nekünk a játékot. Sajnos ahogy nézem új animációk nem megoldhatóak továbbra sem, de a régi animációkkal is elfogadhatóan meg lehet oldani új fajokat. Sőt, amolyan kedvcsináló jelleggel már le lehet tölteni pár új fajt a játékhoz. (Igaz ezekhez még nincs új hang.)
Mik is ezek? (Zárójelben a szám, hogy hány csillagos az állat)
Carnotaurus (3)
Sinraptor (2)
Velociraptor (1)
Deinonychus (2)
Austroraptor (3)
Polacanthus (2)
Nemegtosaurus (3)
 
Csak ezért újra feltettem a JPOG-t és kipróbáltam. Mivel ki vagyok éhezve jó őslényes parképítős játékra, így rászántam az időt és minden egyes állatot rendesen beillesztettem a játékba. Ugye fentebbi állatok négy részletben tölthetőek le, ha simán csak bemásoljuk őket a főkönyvtárba, akkor nem lesz mind bent a játékban. pl. FslHunt.ini mindegyiknél más, külön-külön kell beírni őket lelőhelyekhez pl..
Mennyivel másabb lett a játék… Ankylo mellet van másik Ankylosauria. Na és három különböző reális raptor! És a Carnotaurus. Imádom! Mint írtam az animációk már meglévők. Carnotaurushoz jól illik az Albertosaurus animációja, Nemgentosaurus esetén hát… Camarasaurus animációja van, a Nemgento pedig kisebb a Camaránál, így ha közelről nézzük kissé olyan, mintha részegen dülöngélne.

Persze itt ott bele lehet kötni a dolgokba. Apatosaurus nyaktüskéinek hiánya pl.. Ám… egész produktumhoz képest ez még bőven elnézhető. Több kép és a letölthető állatok itt a moddb oldalon található.


Prehistoric Kingdom 

Lehet sokaknak megfordult most a fejében, hogy ez a cikk egy fizetett PK hirdetés. Nem az, csak nagyon várjuk. PK-ról pár szóban.
Early acces változatban 15 őslény fog helyet kapni. Első körben a szárazföldi állatok lesznek játékba bevezetve. Ezek az alábbiak:

-Coelophysis bauri
-Dilophosaurus wetherilli
-Ceratosaurus nasicornis
-Baryonyx walkeri
-Torvosaurus tanneri
-Allosaurus fragilis
-Yangchuanosaurus shangyouensis
-Acrocanthosaurus atokensis
-Gallimimus bullatus
-Guanlong wucaii
-Tyrannosaurus rex
-Yutyrannus huali
-Nothronychus mckinleyi
-Deinonychus antirrhopus
-Velociraptor mongoliensis
-Oviraptor philoceratops
-Plateosaurus engelhardti
-Camarasaurus grandis
-Brachiosaurus altithorax
-Diplodocus carnegii
-Argentinosaurus huinculensis
-Dryosaurus altus
-Ankylosaurus magniventris
-Edmontonia rugosidensis
-Sauropelta edwardsorum
-Miragaia longicollum
-Stegosaurus stenops
-Thescelosaurus neglectus
-Iguanodon bernissartensis
-Tenontosaurus tilletti
-Ouranosaurus nigeriensis
-Edmontosaurus regalis
-Parasaurolophus walkeri
-Lambeosaurus lambei
-Prenocephale prenes
-Psittacosaurus sp
-Protoceratops andrewsi
-Styracosaurus albertensis
-Triceratops prorsus
-Pachyrhinosaurus lakustai
-Mammuthus primigenius
-Megaloceros giganteus
-Bison latifrons
-Daeodon shoshonensis
-Paraceratherium bugtiense
-Coelodonta antiquitatis
-Hyaenodon gigas
-Megatherium americanum
-Smilodon populator
-Ursus spelaeus

Persze ez időközben még változhat. Másod körben a vízi lények kerülnek be, harmad körben a röpképes lények. A játék demojához készült pár mod és a feljebb már írt Jagged Fang Designs is valószínűleg a JPOG modolásról át fog állni a PK modolásra, amint a PK hivatalosan megjelenik. Kellemeset a hasznossal.
Megint „vicces”, hogy míg a Mesozoica szinte visszafele fejlődött két év alatt, addig a PK a kickstarter kampányának megindítása óta láthatóan többet fejlődött, mint a Mesozoica két év alatt. Ez talán annak köszönhető, hogy a Mesozoica inkább arra hajtott rá, hogy minél több fajt tudjon felmutatni minél több színváltozattal, míg a PK inkább az őslények hitelességével és a játék egészével foglalkozott.


Hamarosan érkezik a demohóz a Jurassic patch. Eme javítással egyetemben a játékban/demoban már 8 állat lesz. Tyrannosaurus, Allosaurus, Velociraptor, Gallimimus, Triceratops, Camarasaurus, Dryosaurus és Stegosaurus. És természetesen mindegyiknek három féle színváltozata van, öröm az ürömben, hogy egyes színváltozatok esetén nincs külön szín a nőstény és hím esetén. Ez lenne a nemidimorfizmus hiánya, ahogy nem minden esetben tér el látványosan a hím és nőstény a mai állatok esetében. (De vegyíthetjük a különböző színváltozatokat.)

Végszó

Mesozoicától nem vártam sokat, de azt is alul sikerült múlniuk. Jurassic World Evolutionnál érzek kis reménysugarat arra, hogy a játék ne legyen szitokszó a szánkon. Jurassic Park Advenced Operation Genesis kiváló alternatíva a Prehistoric Kingdom érkezéséig. Amikor pedig megérkezik, akkor remélhetően a Jagged Fang Designs kísérni fogja a PK-t az útján és modokkal segíti a játék ígéretesnek tűnő jövőjét.
No és persze támogassátok a Prehistoric Kingdomot, amennyiben úgy is megvennétek a játékot, legalább a játék árával, amivel meg is vásároljátok már most. (Igaz még várni kell majd egy kicsit.)



Linkek:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése